Novinky a zajímavosti ze světa piva

zprávy ze všech pivovarů

Samson slaví historický triumf. Díky nejlepšímu českému ležáku zvítězil

Publikováno:před 16 hodinamiZdroj:Pivovar SamsonAutor:Pavel Orálek, PRSamson

Budějovický Pivovar Samson zaznamenal historický úspěch. Ležák SAMSON byl oceněn v prestižní World Beer Awards jako nejlepší ležák českého typu vyráběný v České republice. Do Českých Budějovic tak putuje zatím nejvýznamnější ocenění v novodobé historii pivovaru založeného v roce 1795. Kromě toho se dokázalo v mezinárodním klání prosadit i nealkoholické Pito.

„Navázali jsme na úspěchy našich předchůdců, kteří obdrželi mnoho významných ocenění na světových pivovarských soutěžích a vybudovali tak slávu Budějovického piva z našeho pivovaru. Samson nyní patří do extraligy světových piv. Český ležák je ve světě pojmem a pro nás je ctí, že ten nejlepší v České republice vaříme u nás v Samsonu,” říká generální ředitel Pivovaru Samson Daniel Dřevikovský. „Velké poděkování patří všem našim zaměstnancům, kteří se na úspěchu podíleli. Bez masivních investic AB InBev z poslední doby by bylo téměř nemožné prosadit se v nabité konkurenci. Pro náš pivovarský tým je cena impulsem k další práci, abychom se stále zlepšovali,” dodává Dřevikovský.

“Díky investicím AB InBev ve výši zhruba 400 milionů korun jsme výrazně zvýšili kvalitu našeho piva. Většina finančních prostředků (téměř tři čtvrtiny) šla do technologií na kvašení, zrání a filtraci piva. Zbytek z celkové investice směřoval do stáčírny, logistiky, strojovny a laboratoře,” bilancuje generální ředitel Pivovaru Samson Daniel Dřevikovský.

World Beer Awards patří v pivním světě k těm nejprestižnějším mezinárodním oceněním. O výsledcích soutěže rozhoduje mezinárodní porota, jejíž členové z celého světa jsou kapacitami ve svém oboru. „Soutěž World Beer Awards získala během posledních pěti let výraznou prestiž a úspěch v ní může významně podpořit export vítězné značky do Velké Británie a dalších zemí,“ říká vedoucí poroty World Beer Awards pro určení národních vítězů Pavel Borowiec s tím, že soutěž patří k absolutní špičce pivních evropských klání.

Pivovar Samson se nespoléhá jenom na vlajkovou loď, kterou je „dvanáctka”. Loni získala v České republice ocenění i „desítka”, pro řidiče v Samsonu připravují legendární Pito, které se opět vrací na piedestal nealkoholických piv. „Ve své kategorii získalo v londýnské soutěži World Beer Awards Pito stříbrnou medaili pro Českou republiku. Ocenění v soutěži je jenom pomyslnou třešničkou na dortu. Pro nás je největším

Samson opět otevře areál veřejnosti. Nabídne fascinující multimediální show

Publikováno:před 2 dnyZdroj:Pivovar SamsonAutor:Pavel Orálek, PRSamson

Budějovický Pivovar Samson bude u toho, když se město České Budějovice od čtvrtka 27. září do pátku 28. září promění v místo plné fascinující podívané, strhujícího umění a originálních projekcí. Samson se stal partnerem a oficiálním pivem festivalu Vltava žije 100 – významné kulturní události v jihočeské metropoli.

Hlavním tématem 7. ročníku audiovizuálního festivalu je připomenutí stého výročí od založení Československé republiky. „Máme radost, že můžeme spolupracovat při organizaci atraktivní akce Vltava žije 100 zvlášť v tomto roce, kdy si připomínáme tak významné výročí,“ říká k partnerství generální ředitel Pivovaru Samson Daniel Dřevikovský. „Jsme hrdí na to, že se podílíme na významném kulturním dění v Českých Budějovicích. Jako nejstarší budějovický pivovar máme k tradici velký respekt. Naše účast navíc zapadá do naší koncepce, která si klade za cíl více otevřít Pivovar Samson veřejnosti,“ dodává Dřevikovský.

Po Náměstí Přemysla Otakara II., břehu slepého ramene Malše a dalších lokalitách se návštěvníkům akce otevře areál Pivovaru Samson. Kromě jiného se mohou diváci těšit na unikátní výzdobu spojenou s tématikou 100, konkrétní podobu nechává Pivovar jako překvapení pro ty, kteří si do něj najdou cestu.

Na návštěvníky čeká v areálu pivovaru ochutnávka piv Samson, včetně nejlepšího českého ležáku. „Právě v těchto dnech jsme obdrželi významnou cenu z Londýna World Beer Awards. Naše dvanáctka se stala vítězem kategorie nejlepší český ležák pro Českou republiku,“ prozrazuje Daniel Dřevikovský. Kromě jiných piv bude na čepu i legendární nealkoholické Pito, které skončilo ve své kategorii v Londýně stříbrné. „O úspěch se tak podělíme s českobudějovickou veřejností během představení v areálu našeho pivovaru,“ zve všechny generální ředitel Samsonu.

Pivovar Samson zažívá příznivou éru i díky podpoře mateřské belgicko – brazilské společnosti AB InBev. „Za úspěch vděčíme poctivé práci našich zaměstnanců i masivním investicím ze strany belgicko-brazilské společnosti AB InBev,“ míní Dřevikovský.

Partnerství s Pivovarem Samson si pochvalují i organizátoři akce z agentury Art4promotion. „Pivovar Samson k Českým Budějovicím neodmyslitelně patří, jsme rádi, že jsme letos, kdy si připomínáme sté výročí republiky, spojili síly s tradiční společností jako Pivovar Samson,“ říká ředitel pořádající agentury Art4promotion Rudolf Střítecký.

Svijany oslaví Dny českého piva opět světlým speciálem DUX

Publikováno:před 3 dnyZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš Spálovský, PRSvijany

Stále oblíbenější Dny českého piva – svátek všech milovníků zlatavého moku a oslava tradice českých hospod – se letos uskuteční od 26. do 30. září. Do akce Českého svazu pivovarů a sladoven se stejně jako při předchozích ročnících zapojí i Pivovar Svijany, který pro tuto událost po loňském mimořádném úspěchu uvařil rovnou dvě várky speciálního světlého piva DUX. Výjimečné svijanské pivo bude na čepu 185 vybraných svijanských restaurací pouze po dobu konání Dnů českého piva; 28. září ho kromě toho budou moci ochutnat také návštěvníci Svatováclavské slavnosti přímo na Zámku Svijany.

„Obrovsky mě potěšilo a motivovalo, s jakým nadšením loni znalci i fanoušci svijanského piva DUX přijali. Dali jsme si na něm záležet, jeho základem je vybraný humnový slad a žatecký chmel odrůdy Sládek z našich vlastních chmelnic, ale popravdě řečeno až tak fenomenální ohlas jsem nečekal,“ řekl svijanský sládek Petr Menšík. „I když jsme to původně neměli v plánu, nakonec jsme jej díky němu zařadili do výrobního programu jako naše čtrnácté pivo. A po loňském úspěchu jsme jej letos uvařili rovnou dvě várky o objemu 400 hektolitrů,“ dodal.

DUX patří s 5,5 procenty alkoholu mezi silnější piva, je plný a hutný, ale současně také hladký a jemný. Pro dosažení výrazné tmavě jantarové barvy a vyvážené hladké chuti ve Svijanech zvolili vybraný humnový slad, znalci ocení i jemnou chmelovou hořkost žateckého chmele odrůdy Sládek z vlastních chmelnic pivovaru. Stejně jako všechna svijanská piva je samozřejmě nepasterovaný. „V sortimentu pivovaru zaujímá DUX výsadní postavení – bude se vařit vždy jen jednou do roka, aby byl v nejlepší formě právě na Dny českého piva. I letos jej během nich budou moci zájemci ochutnat ve 185 vybraných svijanských restauracích a samozřejmě také 28. září na našich Svatováclavských slavnostech, kam je tímto co nejsrdečněji zvu,“ doplnil Petr Menšík.

DUX se stáčí pouze do sudů a menší limitované série dvoulitrových plechovek. Pro výjimečné pivo pivovar vyrábí i zvláštní půllitry a podtácky s motivem sv. Václava – DUX Venceslav’s Bohemicus.

Patronem českého piva od roku 1357
Patronem českého piva sv. Václava v roce 1357 jmenoval Karel IV., který se v českých zemích vedle pěstování vinné révy zasloužil i o rozvoj pivovarnictví. Již v té době byl kníže považován i za patrona sladovníků. V roce 2013 jej v této roli opět připomněl Český svaz pivovarníků a sladoven a založil tradici Dnů českého piva, která je s jeho osobou již nerozlučně spojena.
Dny českého piva jsou od té doby každoročním svátkem všech milovníků piva, hospod a gastronomie. Jejich cílem je podpořit konzumaci čepovaného piva a zároveň připomenout a podpořit unikátní jev tradiční české hospody. Milovníci piva mají během pivních slavností termínově spojených se svatým Václavem možnost ochutnat mnoho zajímavých speciálních piv, často i v kombinaci s novými kulinárními požitky v jednotlivých restauracích nebo při dnech otevřených dveří v zúčastněných pivovarech.

Svatováclavské slavnosti ve Svijanech
Hlavním bodem oslav přímo ve Svijanech budou 28. září Svatováclavské slavnosti. Příjezd sv. Václava na Zámek Svijany doprovodí středověká hudba v moderním podání skupiny GNOMUS. Hosté slavností si potom budou moci užít tradiční řemeslný jarmark, vystoupení šermířů a kejklířů a další dobová představení nebo například módní přehlídku pivních šatů. „Pro fanoušky jsme v rámci slavností připravili i prohlídku pivovaru za zvýhodněnou cenu,“ uvedl ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.

Kurzy vaření piva na VŠCHT Praha

Publikováno:před 25 dnyZdroj:VŠCHT PrahaAutor:Ing. Tomáš KinčlLachout VŠCHT

Mnoho lidí vůbec netuší, že se v budově Vysoké školy chemicko-technologické v Praze v Dejvicích nachází fungující minipivovar. Ten nese název Lachout podle lahodné chuti zde produkovaného piva. Pivovar slouží hlavně ke studijním a výzkumným účelům a nově zde budou pořádány kurzy vaření piva pro veřejnost.

Výzkumný pivovar funguje na Ústavu biotechnologie (dříve Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství) Vysoké školy chemicko-technologické v Praze již desítky let. VŠCHT Praha je také jedinou vysokou školou v České republice, kde je možné studovat obor pivovarství, a většina předních českých sládků a pivovarských odborníků absolvuje studium právě zde.

„V České republice máme dnes více než 400 minipivovarů a jejich počet stále roste, navíc přibývá fanoušků domácího vaření piva. Nejen kvůli tomu bychom chtěli nabídnout kurzy vaření piva s různou úrovní odbornosti,“ říká profesor Jan Masák, vedoucí Ústavu biotechnologie Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha. „Kurzy budou probíhat pod vedením našich sládků v prostorách školního pivovaru Lachout. Cílem není zprostředkovat zážitkové vaření, ale vzdělávat zájemce, aby pochopili všechny detaily výroby piva.“

VŠCHT Praha chce nabídnout hlavně individuální kurzy šité na míru požadavků jednotlivých zákazníků. Zájemci budou moci studovat výrobu piva tak podrobně, jak si určí, od jednodenních osvětových kurzů vaření až po několikatýdenní detailní studium všech aspektů pivovarské výroby. Kurzy se kromě praktických várek ve školním pivovaru zaměří na výuku teorie pivovarství od surovin přes varnu a kvašení až k závěrečným úpravám jako jsou filtrace, stabilizace a stáčení. Dalšími důležitými tématy budou například provozní laboratorní kontrola výroby piva, sanitace a hygiena provozu, senzorické hodnocení piva, pivní styly a moderní metody v pivovarství nebo legislativní požadavky pro výrobu piva.

Kromě kurzů vaření piva Vysoká škola chemicko-technologická v Praze poskytuje konzultační činnost pro vznikající nebo již zavedené pivovary. „Prostřednictvím našich zkušených sládků jsme schopni nabídnout věci jako školení pivovarské praxe v provozu, vývoj receptů piva, odborné konzultace a pomoc při řešení technologických problémů, konzultace při realizaci investičního projektu či vypracování komplexního technicko-technologického auditu,“ vysvětluje Jan Masák.











Slunce ve skle láká do Černic

Publikováno:před 7 hodinamiZdroj:Plzeňský deníkAutor:Jiří Šolc

Přes 60 minipivovarů a ví-ce než 200 značek čepovaných piv. Festival Slunce ve skle startuje zítra.

Po loňském velmi úspěšném desátém ročníku festivalu Slunce ve skle se můžete letos těšit na pokračování. Festival bude opět dvoudenní a začne v pátek od 17 hodin a bude pokračovat v sobotu od 13 hodin v Pivovarském dvoře v Plzni Černicích.

V průběhu zahájení proběhne křest knihy České minipivovary a rovněž se představí kampaň ‚Český ležák nepiješ nikdy sám‘.

Letos se budou čepovat piva z 64 minipivovarů a návštěvníci budou moci ochutnat přes 200 značek čepovaných piv. Pivovary budou krom piva na místě nabízet i tácky, etikety a sklenice.

„Pivaři kteří mají zájem o nefiltrované a nepasterizované pivo, zde mohou ochutnat mnoho druhů piv od výčepních přes ležáky až po pšeničná piva,“ láká organizátor festivalu Petr Míč.

Představí se pivovary ze všech koutů republiky i z Anglie, Rakouska, Belgie a Ukrajiny. Také Purkmistr představí festivalový speciál.

Letos se můžete opět těšit na velblouda oblíbeného především dětmi. Z minulých ročníků známá návštěvnická anketa o nejlepší pivo bude letos poprvé nahrazena odbornou degustační soutěží o nejlepší festivalový světlý ležák.

Vstup bude i letos zdarma. Pro návštěvníky bude posílena linka číslo 13. z konečné stanice tramvaje č. 1. z nám. M. Horákové do Černic v pátek a sobotu. Jezdit budou i speciální označené autobusy, které budou rovněž zdarma.

„Doporučuji, aby návštěvníci využili MHD, parkování v areálu bude problematické,“ radí organizátor.

Pivovarské slavnosti se Ferdinandu vydařily

Publikováno:před 19 hodinamiZdroj:České nápojeFerdinand

Benešov znovu po roce ožil oblíbenými Pivovarskými slavnostmi. S velkým úspěchem se už po sedmadvacáté konaly v areálu Pivovaru Ferdinand. A jak je tomu již zvykem, přilákaly tisíce milovníků skutečného piva, fanoušky dobré hudby i rodiny s dětmi.

Tradiční akce se konala v sobotu 8. září od 13 hodin v Benešově. Slavnosti zahájila dechová kapela Český šraml i vrchní ferdinandský sládek Jaroslav Lebeda. I letos měli návštěvníci jedinečnou možnost ochutnat všechny druhy piva z produkce pivovaru Ferdinand. Na čepu byly výjimečně i speciály, jako je třeba jubilejní 12,8 stupňový Vídeňský ležák nebo bezlepková dvanáctka, kterou ocenili nejen celiaci – lidé, kteří trpí nesnášenlivostí lepku. „Stojí za to to ochutnat, abyste věděli, jak chutná pivo, které je upravené tak, aby ho mohli konzumovat i lidé, kteří trpí touto poruchou (celiakií),“ lákal k ochutnávce Lebeda. Děti a řidiči se mohli ve slunečném počasí ochladit točenou limonádou Ferdinádou.

Zábava pro každého
Pro hladové bylo přítomno v areálu několik stánků s občerstvením a dobrotami – od rybích pochoutek přes kvalitní hamburgery až po srbskou pljeskavici. Do pivovaru zavítal i vařič domácího piva Gorvin a příjemným zpestřením (především pro pány) byly účastnice letošní soutěže krásy Miss České republiky, které se procházely po areálu. Své znalosti z oboru pivovarnictví mohl každý vyzkoušet v tipovací soutěži a děti se zabavily v tvořivých dílničkách, kde se vyráběla pivní koupelová sůl nebo náramek přežití. „Jsme tu poprvé a moc se nám tu líbí. Slavnosti jsou opravdu pro každého, já dávám velké plus za to, že se tu zabaví i můj sedmiletý syn,“ řekla jedna z návštěvnic. K dispozici byla i laserová střelnice a oblíbené malování na obličej. Zájemci pak mohli nahlédnout do unikátních prostor benešovského pivovaru a poznat tak jeho bohatou historii v rámci komentovaných prohlídek. Ty trvaly po celé odpoledne.

Hudba a pivo k sobě patří
Hudební program, který přilákal hudební nadšence z nejrůznějších koutů republiky, se odehrával na dvou scénách - „Malé pivo“ a „Velké pivo“. Kromě již zmíněné dechovky vystoupilo dalších osm kapel. Dav letos roztančily skupiny Procity, Bílá nemoc, Zelenina, Lahvátor, Totální nasazení, Rozjetý veverky a Dukla Vozovna. Celý den pak ve 21:00 zakončila hodinovým koncertem rocková kapela zakázanÝovoce.

O tom, že se akce opět vydařila, mluví nejen počet prodaných vstupenek a vytočených piv, ale i sami návštěvníci. „Jezdíme sem jako velká parta z Prahy už asi pět let. Každý rok je to tu lepší a lepší, na příští ročník se určitě zase chystáme,“ řekl jeden z fanoušků Ferdinandu. „Je to tu prostě super! Skvělý pivo, skvělá hudba a akce. Nejvíc nám chutná třináctka Sedm kulí,“ pochvalovala si další účastnice, která se pochlubila zakoupeným tričkem s nápisem Ferdinand ve stánku se suvenýry.

Pivní skaut: pivovar Pikard nabízí azyl uprostřed ostravského betonu

Publikováno:před 19 hodinamiZdroj:E15.czAutor:Vít SchmarcPikard

Nedaleko hokejové Ostravar Areny funguje v prostorách zámku Zábřeh už od roku 2007 minipivovar Pikard. Kromě samotné varny a restaurace nabízí pivní lázně a ubytování v historických prostorách. Prostorami Pikardu vás provede publicista a moderátor Vít Schmarc.

Pavel Vrba se vsadil se sládkem Gambrinusu, ve hře je téměř 12 tisíc piv

Publikováno:před 19 hodinamiZdroj:FotbalPortal.czGambrinus

Kouč fotbalové Viktorie Plzeň se vsadil se sládkem pivovaru Gambrinus o 11 700 piv. Pokud dokáže tým Pavla Vrby postoupit do jarních bojů Ligy mistrů či Evropské ligy, dostanou fanoušci 11 700 piv zdarma. Tento počet není náhodný, koresponduje s kapacitou Doosan Areny.

Po losu Ligy mistrů, který sledovali fanoušci Plzně před domovským stadionem, pronesl Pavel Vrba: „Jde o velmi těžkou skupinu. V této soutěži už si nelze soupeře vybírat. Ale pokusíme se zabojovat o postup do jarní fáze pohárů. Dostat se do dalších bojů Ligy mistrů nebo Evropské ligy by byl opravdu obrovský úspěch.“

Svá slova stvrdil sázkou. „Pokud Viktorka postoupí ze skupiny do jarních pohárových bojů, vyhraje pro své fanoušky 11 700 piv od pivovaru Gambrinus. Jde o sázku s Pavlem Vrbou,“ řekl sládek pivovaru Zdeněk Polák. Pokud fotbalisté Plzně nepostoupí, bude Pavel Vrba ve vybrané plzeňské restauraci čepovat pivo fanouškům. Ti tak budou mít možnost potkat slavného fotbalového trenéra.

Blíží se pivní slavnosti na Smíchově i tradiční Svatováclavský ležák

Publikováno:před 19 hodinamiZdroj:Metro.cz

Česká pivní kultura se pomalu, ale jistě přesouvá z tradičních hospůdek domů na gauč. Ačkoli mnoho tuzemských obyvatel považuje pivo za kulturní dědictví, poptávka po čepovaném rezavém moku každoročně klesá. Zpátky do hospod má ztracené i nové zákazníky opět nalákat již šestý ročník akce s názvem Dny českého piva, kterou Český svaz pivovarů a sladoven zahájí ve spolupráci s desítkami pivovarů a tisícovkami hospod příští středu. Smíchovský pivovar se však rozhodl, že začne oslavovat již dnes.

„Na živelnou atmosféru v našich hospodách budou konzumenty lákat sami zaměstnanci pivovaru, kteří dnes ve vybraných hospodách slavnostně narážejí. Dvě desítky z nich vyrazí do hospod v čele se sládky i ředitelem Petrem Kovaříkem.

Oslavy pak vyvrcholí tuto sobotu přímo na dvoře pivovaru, který se návštěvníkům otevře ve 13 hodin. Připraveny pro ně budou prohlídky pivovaru, živá hudba a atmosféra typické smíchovské hospody,“ láká nejen pražské milovníky piva PR manažerka pivovaru Staropramen Denisa Mylbachrová.

Oficiálně budou oslavy zahájeny příští středu 26. září přípitkem na Svatováclavské slavnosti a symbolickým naražením sudu vítězného ležáku v degustační soutěži České pivo 2018. Trvat budou pět dní, tedy do konce září.

Organizátoři pro letošní rok příliš nevypichují žádnou z několika desítek zapojených pražských hospod. Spíše radí využít při hledání nejlepších míst chytré telefony. „Je možné podívat se i na facebookový profil Dny českého piva a oficiální webové stránky dnyceskehopiva.cz s mapou, která automaticky lokalizuje polohu a nasměruje konzumenty do nejbližšího podniku zapojeného do akce,“ radí zástupci svazu pivovarů.

Letošní ročník dnů piva se zaměřuje na klasické české ležáky i pivní speciály. Svatováclavský speciál, který je pro akci již tradicí, letos řada pivovarů vaří úplně poprvé. Některé hospody nabídnou kromě neobvyklých piv také doprovodné akce. Zatímco zmíněný Staropramen ve dvou desítkách spřízněných hospod pořádá dnes a příští čtvrtek tradiční hospodské hry, jako je třeba mariáš se sládky, spřátelené hospůdky pivovarů Kozel, Gambrinus, Bakalář či Krušovice sází na kulinářská pivní menu.

„Veřejnost si někdy myslí, že jde o nějaký festival nebo aktivitu, která je na jednom místě. Nepochopili výzvu, která je o aktivaci, aby šli do své hospody,“ vysvětluje ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Obsluha hospod a restaurací, které budou dny piva slavit, by měla být během akce také schopna hostům doporučovat párování piva s jídlem. Podle organiz

Pivo, gastronomie, hudba i výčepní z celého světa. Plzeň se chystá na Pilsner Fest

Publikováno:včeraZdroj:Plzeň.cz

Sobota 6. října bude patřit tradiční oslavě piva. Pilsner Fest, který připomíná uvaření první várky piva Pilsner Urquell, nabídne i letos bohatý program. Nebude chybět kvalitní gastronomie, hudební vystoupení, speciální prohlídky či škola čepování piva. Vůbec poprvé ukáží na Pilsner festu své umění zahraniční výčepní.

Hlavním bodem oslav bude tradiční přípitek přesně v 18:42 v pivovaru i na náměstí, kterého se zúčastní zástupci pivovaru, města Plzně, nositelé čestného ocenění Pilsner Urquell Honorary Connoisseur i čeští a zahraniční mistři výčepní. Před slavnostním přípitkem budou slavnostně naraženy dva 176litrové dřevěné sudy.

Kromě skvělého nefiltrovaného piva čeká na návštěvníky kvalitní česká gastronomie a dále také mezinárodní kuchyně v podání nového dodavatele Burger Festivalu, který nabídne řadu stánku se specialitami typickými pro země, kam se Pilsner Urquell vyváží.

Lidé se mohou těšit i na oblíbenou školu čepování na hlavní scéně na náměstí Republiky i v pivovaru. Letos ji povedou vítězové českého a slovenského finále soutěže pro nejlepší výčepní Pilsner Urquell Master Bartender Richard Máša a Štefan Pillár společně se sládky Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou a Vojtěchem Homolkou. Novinkou je speciální výčepní místo v areálu pivovaru, kde si každý bude moci natočit vlastní hladinku, šnyt nebo mlíko pod dohledem zkušených mistrů výčepních.

Připravena je i festivalová prohlídka pivovaru, která je letos věnovaná jednomu z nejznámějších symbolů plzeňského pivovaru – Jubilejní bráně. Ta je vyobrazena i na ochranné známce Měšťanského pivovaru, která je používaná dodnes. Návštěvníci si budou moci prohlédnout zmenšený model Jubilejní brány, který vyniká mnoha detaily a dokonalou podobností s originálem. Na Pilsner Festu bude také probíhat ukázka práce pivovarských bednářů a soutěž pro návštěvníky ve skládání dřevěných sudů.

Atmosféru nejlepšího českého pivního festivalu doplňuje bohatý hudební program. Můžete se těšit na Annu K., Barboru Polákovou nebo Burma Jones. Pilsner Fest nabídne také krátká vystoupení hudebních skupin ve velkokapacitních stanech na náměstí Republiky i v areálu plzeňského pivovaru.

Pilsner Urquell myslí i na bezpečí návštěvníků. Především pro klid řidičů, ale obecně pro všechny, kdo si přejí vracet se z festivalu domů bezpečně, je k dispozici odpočinková zóna K-LEE-DECK u scény v pivovaru. V rámci projektu Promile INFO zde může kdokoliv zdarma dýchnout do profesionálního alkohol-testeru a zjistit, za jak dlouho bude bezpečné usednout za volant.

Pro ty, kteří chtějí cestovat pohodlně a bez starostí, je určen speciální vlak z Prahy do Plzně. Vlak odjíždí z pražského hlavního nádraží v 10:25 a zpět do Prahy se vrací ve 23:30. Jeho kapacita je omezená, doporučujeme proto přijít včas. Jízda vlakem je zdarma.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.21.09.2018 09:086.686/6.686