Její nadšení pro malé pivovary odstartovalo, ještě když pracovala v Budějovickém Budvaru. O pár let později Šárka Grguričová a její parťák David Kudláček přebírají Pivovar Antoš, a plní si tak svůj sen. „Snažíme se podporovat pivní rozmanitost a ukazovat lidem, že pivo nerovná se ležák. Zároveň při výrobě usilujeme o co největší udržitelnost a šetrnost ke zdrojům,“ vysvětluje Šárka, která jako členka organizace Pink Boots Society podporuje ženy a nebinární lidi v pivovarnictví.
Když si Šárka Grguričová dodělávala vysokou školu, honba za kredity ji v rámci „tour de jihočeské firmy“ zavedla do Budějovického Budvaru. Tenkrát si řekla, že tam jednou bude pracovat. A tak se stalo. Později, v roce 2018, Budvar zahájil spolupráci s malými pivovary a Šárka s kolegou Davidem Kudláčkem dostali na starost vyjednat konkrétní podmínky. „Malé pivovary nám ihned učarovaly svou atmosférou, rozmanitostí pivních stylů a přístupem. Tak se zrodil náš sen – pořídit si vlastní malý pivovar, kde si budeme hrát s pivem,“ vzpomíná Šárka.
Šárka s Davidem měli štěstí. Ve Slaném totiž Josef Paulík, majitel Pivovaru Antoš, jehož historie spadá až do 16. století, zrovna uvažoval o prodeji či pronájmu a oslovil dvojici s nabídkou, kterou přijali. Odpadla jim tak starost s hledáním nových prostor a sháněním veškerého pivovarnického vybavení. Podnik převzali v roce 2021 a ihned se pustili do díla. Ke klasickým recepturám přidali řadu pivních speciálů, které odrážejí aktuální trendy a experimentální přístup k vaření piva. „U malého pivovaru mi vyhovuje určitá svoboda a flexibilita. Když chcete ve velkém pivovaru uvařit něco nového, trvá to poměrně dlouho. Tady vám stačí suroviny, nadšený sládek a můžete začít. Snažíme se lidem ukazovat, že pivo nerovná se ležák,“ vysvětluje. V jejich repertoáru tak můžete kromě klasiky, jako je Antošův ležák nebo desítka Rarach, narazit na trochu bláznivý kyseláč Ginger Shot, který kombinuje mrkev, pomeranč, zázvor, kurkumu a čili, vánoční silnou IPA se smrkovými větvičkami nebo Stout Double Dark Chocolate s přídavkem kakaových bobů a vanilky.
Poctivost přináší výhry
Ocenění Středočeská Regionální potravina za rok 2023 ovšem získali za 13 Polotmavou. Jedná se o spodně kvašený speciál, na jehož výrobu je použita slánská voda z vlastního vrtu, slad z řemeslné rodinné humnové sladovny Klusáček z Kounic, slad z Bavorska a chmel od Bohemia Hop, který sdružuje drobné pěstitele. „Přestože jsem naši 13 Polotmavou přihlašovala do soutěže na poslední chvíli, vyplatilo se. Viděla jsem v tom velkou příležitost zviditelnit pivovar a naši práci, což se díky výhře povedlo. Díky Regionální potravině se o nás hodně mluví a získali jsme mnoho nových zákazníků,“ pochvaluje si pivovarnice.
Zatímco se Šárka stará o chod pivovaru, David je stratég a vizionář. „Vnáším do racionality mužského světa nějaké ty emoce, intuici a rozhodování srdcem. A jako každá žena mám dobrý time management a jsem dotahovač, takže u mě skončí většina věcí, které David vygeneruje. Náš tým doplňuje ještě šest lidí, z toho tři sládci Braňo, Martin a Jirka,“ přibližuje. Slovák Braňo je hlavní technolog a šéf výroby. Martin, kreativní sládek a autor receptur, je bývalý novinář a s vařením piva začal jako domovařič. Nejmladší Jirka absolvoval vyhlášenou střední školu Podskalská v oboru technologie piva.
Přestože Šárka do Slaného dojíždí z 200 kilometrů vzdálených Českých Budějovic, neměnila by. „Svoboda související s podnikáním je k nezaplacení. Pracuju sice více než dříve, ale na druhé straně si svůj pracovní i osobní čas plánuji podle sebe a nemusím se zabývat věcmi, které nepovažuju za důležité. Miluju pivo a všechno kolem. Baví mě ho ochutnávat, baví mě práce v pivovaru, baví mě lidi v pivovarnictví,“ konstatuje.
Pozitivní inspirace
Ačkoliv ženy v pivovarnictví zanechaly silnou stopu a až do poloviny 18. století zastávaly většinu sládkovských pozic, po příchodu průmyslové revoluce se obor stal doménou mužů. Šárka se však s žádným podceňováním či odmítnutím v rámci své profese nestřetla. „Zpočátku jsem se spíš dost tvrdě potkala s předsudkem, že přicházíme z velkého pivovaru a že nejsme ze Slaného. A nebylo to nic příjemného. Že by se mnou ale někdo jednal s despektem kvůli tomu, že jsem žena, to jsem nezažila. Ve světě piva a mezi zákazníky to spíš vyvolává překvapení a zvědavost,“ popisuje svou zkušenost. Z ankety Českého svazu pivovarů a sladoven pak vyplývá, že zájem žen o studium technologie výroby piva a o samotné povolání opět roste. Za největší bariéru při rozhodování ženy považují strach. Naopak motivací je pro ně pozitivní inspirace.
A tou se Šárka Grguričová může stát. Sama je členkou americké organizace Pink Boots Society, která sdružuje ženy a nebinární lidi pracující v pivovarnictví či jiném kvasném průmyslu po celém světě. Tato iniciativa vznikla v USA v roce 2007 pod taktovkou Teri Fahrendorf. Jejím záměrem bylo podpořit ženy z pivovarského průmyslu v profesním růstu a vzdělávání. „Česká pobočka vznikla v roce 2022. Předcházela jí událost Pink Boots Collaboration Brew Day 2022, do které jsem Antoše s radostí zapojila. Česká pobočka je nejvíce aktivní právě v souvislosti s Pink Boots Collaboration Brew Day, ale pořádá setkání i v průběhu roku. S členstvím dostáváte přístup k profesním webinářům, článkům na blogu a získat můžete také speciální stipendium,“ přibližuje fungování organizace.
Co po nás (ne)zbyde
U Antoše také kladou důraz na ekologii, udržitelnost a šetrnost ke zdrojům. Chtějí, aby jejich uhlíková stopa byla co nejnižší. „Při kvašení piva vzniká velké množství oxidu uhličitého. My ho nevypouštíme do vzduchu, ale pomocí speciálního zařízení ho rekuperujeme a znovu používáme k pomocným pracím při přetláčkách a stáčení piva,“ objasňuje Šárka. Mláto, tedy odpad po filtraci sladiny při vaření piva, dávají místnímu zemědělci, který s ním krmí zvířata.
Pivo plní do skleněných lahví a jejich etikety v punkovém designu jsou vyrobené z plastové fólie s 90procentním podílem recyklátu. „Etikety nemají žádné vykrojené nebo zvlněné hrany. Chceme, aby se arch využil na maximum s minimálním množstvím odpadu. A přestože nemáme vratné lahve, uklidňuje mě, že je recyklace skla v rámci Česka vysoká,“ popisuje.
V pivovaru se zlatavý mok vaří celoročně s výjimkou vánočně-silvestrovské přestávky. Hlavní sezóna trvá od května do září, rušno ale mají i v listopadu a předvánočním období. Nyní se v Antošovi připravují na blížící se svátky a události, k nimž vaří speciální a výroční piva. „Ke svatému Václavovi, což je mimochodem patron českého piva a pivovarníků, je to ležák z čerstvých chmelových hlávek, na Halloween chystáme Pumpkin Ginger Shot s dýní a kořením pro dýňový koláč a na svatého Martina přibyde vídeňský ležák Křidýlko nebo stehýnko,“ poodhaluje plány Šárka.
Na jednom místě
965 pivovarů
18.781 piv
10.894 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
© Zdenek Vokoun
Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.18.09.2024 08:2510.894/10.894
Pivní novinky
Pátek 20.září 2024
Svátek dnes zapíjí Oleg
Svátek dnes zapíjí Oleg
Nejnovější zprávy a informace
- 12.09.2024
Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary - 16.09.2024
Dvě stě druhů piv ochutnali návštěvníci na festivalu Slunce ve skle - 17.09.2024
Pivovar Litovel je na tom velmi zle - 17.09.2024
Speciální nefiltrovaný plzeňský ležák ochutnáte v Pilsner Urquell - 18.09.2024
Moje práce vyvolává překvapení i zvědavost, říká spolumajitelka pivovaru
Naposled aktualizované pivovary
Rodinný pivovar Hendrych
Královéhradecký měšťanský pivovar
Pivovar Trilobit
Pivovar Stern
Minipivovar Křikloun
Naposled aktualizovaná piva
Tahoun Houpavá
Hendrych H12 Session Czech NEIPA
Hradecký Klenot 10° Session Brut IPA
Hradecký Klenot 14° DDH White IPA
Hradecký Klenot-Bezdomovec 17° Sour Double NEIPA
Nejnavštěvovanější pivovary
Pivovar Gambrinus
Pivovar Plzeňský Prazdroj
Pivovar Starobrno
Nejnavštěvovanější pivotéky
Pivovar Gambrinus
Pivovar Plzeňský Prazdroj
Pivovar Starobrno
Krása piva
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
České pivo - České zlato Ѵ© 2013-2024 , verze portálu 2.2.2020.e, verze dat 17.09.2024 08:06
Informace obsažené na této webové stránce slouží pouze pro obecnou informovanost. Provozovatel se snaží udržovat informace aktuální a správné, ale nedává záruky jakéhokoliv druhu, výslovné nebo předpokládané, o úplnosti, přesnosti, spolehlivosti, vhodnosti nebo dostupnosti s ohledem na webové stránky nebo informace, produkty, služby či související grafiky obsažené na internetových stránkách pro jakýkoli účel.
Webové stránky tohoto serveru obsahují také odkazy na stránky jiných subjektů, přičemž provozovatel nenese zodpovědnost za obsah nebo případnou nefunkčnost těchto stránek.
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.