Historie a současnost Pivovaru Svijany

Historie
První dochované zmínky o Svijanském dvoře, postupem let rozšířeného o pivovar, pocházejí z roku 1346, kdy patřil k cisteriánskému klášteru v Hradišti. Kolem roku 1420 jej koupil český šlechtic a významný dvorský úředník Jindřich z Vartemberka. Ten si jej dokázal udržet až do své smrti, nicméně po ní byl císařem Zikmundem zastaven Hynkovi z Valdštejna a společně se zámkem Rohozec, polovinou Turnova a panstvím na Skalách patřil k valdštejnskému panství Malá Skala. V držení Valdštejnů zůstal Svijanský dvůr 102 let, poté byl prodán nejvyššímu pražskému purkrabímu Janu z Vartemberka. Právě jeho syn, Adam z Vartemberka, zřejmě pocítil potřebu naplnit šlechtickou pokladnu, a proto zde vybudoval v roce 1564 pivovar. Ve stejné době došlo k přebudování Svijanského dvora na tvrz, kterou následovníci Adama výrazně rozšířili a změnili na renesanční tvrz. V roce 1602 získal Svijany s tvrzí a pivovarem Jáchym Ondřej Šlik, protihabsburský odbojník, který svůj život skončil na staroměstském popravišti v roce 1621. Svijany poté připadly Valdštejnům, kteří zde hospodařili až do roku 1814. Za nich byla stará renesanční tvrz přestavěna na zámek, stavebně upraven a rozšířen byl i sousední pivovar.
Roku 1820 přicházejí Rohanové, Svijany jsou připojeny k Sychrovu a jsou i nadále hospodářským dvorem, jehož je pivovar součástí. SvijanyPivovar Rohanům patřil do roku 1912, kdy jej koupil jeho dosavadní nájemce a sládek Antonín Kratochvíle. Rodinná dynastie Kratochvílů působila ve svijanském pivovaru až do roku 1939. Vnuk původního majitele, rovněž Antonín, byl nucen pivovar prodat a pivovar se opět vrátil Rohanům.
Jak je vidět, pivovar i zámek byly v průběhu století zvelebovány, rozmachu však udělal přítrž rok 1945, kdy byl pivovar zkonfiskován, posléze znárodněn a stal se provozem Severočeských pivovarů n.p. Ty zde působily až do roku 1990, kdy vznikl státní podnik Pivovary Vratislavice nad Nisou a jehož součástí se stal svijanský pivovar až do roku 1992. Poté se pivovar ve Svijanech mění na akciovou společnost a v roce 1997 se stává součástí Pražské pivovary a.s., jejímž majoritním vlastníkem je anglická pivovarská společnost Bass. V této skupině je však nejmenší a nejstarší. Díky obchodní politice Pivovarů Vratislavice a.s. a později Pražských pivovarů a.s. se svijanský pivovar dostává do odbytové krize a hrozí mu úplné uzavření.
Záchrana z krize přichází v roce 1998, kdy se novým vlastníkem stává nově založená společnost Pivovar Svijany s.r.o., která se o sedm let později transformuje na akciovou společnost. Díky mravenčí práci týmu pivovaru pod vedením Františka Horáka je odbytová krize zažehnána a pivovaru se začíná blýskat na lepší časy.
Výstav piva z roku 1998 ve výši čtyřicet tři tisíc hektolitrů je postupně zvyšován, v roce 2001 je prolomena hranice sta tisíc hektolitrů, v roce 2005 dvou set tisíc a v roce 2013 šesti set tisíc hektolitrů vyrobeného piva. Postupem doby se z Pivovaru Svijany stal nejen nejsilnější pivovar ve svém regionu, ale také jeden z největších nezávislých, ryze českých pivovarů v České republice. V roce 2013 byl dokonce v novinářské anketě Českého svazu pivovarů a sladoven zvolen nejpopulárnějším pivovarem v ČR.

Zámek ve Svijanech patří po letech opět k pivovaru
Zámek ve Svijanech a zdejší pivovar tvořily nerozlučný pár několik století. Součástí pivovaru byl zámek i po znárodnění, do soukromých rukou jej prodal až státní podnik Pivovary Vratislavice nad Nisou, pivovarkterý pivovar několik let vlastnil. Velmi poškozenou stavbu tak získal Milan Rýdlo z Čápovky, severočeský podnikatel a velmistr řádu svatého Václava s úmyslem navrátit jí původní lesk. Z finančních důvodů se ale v roce 2013 rozhodl zámek prodat a příležitosti se chopil Pivovar Svijany. „Zámek a pivovar patřily odjakživa k sobě, a proto jsme se rozhodli, že památku zrekonstruujeme a zpřístupníme veřejnosti,“ říká Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany a dodává: „Předchozí majitel měl zpracovaný kvalitní projekt na revitalizaci zámku a my v něm plánujeme ve spolupráci s památkáři pokračovat. V tuto chvíli projekt revidujeme a pravděpodobně příští rok se pustíme do samotné rekonstrukce.“ Do budoucna by se měl zámek stát kulturně společenským centrem obce, které nabídne koncertní prostory, zázemí pro turisty i restauraci.

Tradice nade vše
Pivovar Svijany vyrábí pivo klasickou technologií. Výčepní piva, ležáky i speciální piva vznikají tzv. dvourmutovým způsobem vaření, kvašením v otevřených kádích na spilkách a dlouhodobým zráním v ležáckých sklepích při nízkých teplotách. Pivo se vaří stejně, jako tomu bylo v polovině minulého století, v době, kdy se české pivo proslavilo po celém světě. SvijanyVe svijanském pivu nechybí voda z vlastních studní a slad z malých nezávislých sladoven z Čech a Moravy v Kounicích, Záhlinicích, Náměšti na Hané, Rajhradu, Kolíně, Jablonci nad Nisou, Litovli a Benešově. Pivu samozřejmě nechybí žatecký chmel z vlastních chmelnic ve vyhlášené oblasti Polepských blat, konkrétně Žatecký poloraný červeňák včetně jeho tradiční původní odrůdy Osvaldova klonu.
Proces vaření piva začíná ve varně. Zde se smíchá rozdrcený slad s vodou a zahříváním na různé teploty se pomocí enzymů ze sladu mění škrob na cukr. Následuje scezování, při němž se oddělí cukerný roztok – sladina - od obalů zrn - tedy mláta. Sladina se poté vaří s chmelem přidávaným postupně v několika dávkách. Nezbytný chmel pivo konzervuje a hlavně pivu dodává příjemně hořkou chuť a chmelovou vůni. Proces trvá zhruba deset hodin. SvijanyVarna ve Svijanech umí vyrobit 12 várek denně, přičemž jedna várka má 230 hektolitrů mladiny.
Z hotové mladiny se oddělí kaly ve vířivé kádi, zchladí se a zakvasí pivovarskými kvasinkami z vlastních zdrojů. Hlavní kvašení probíhá v otevřených kádích na spilkách při teplotě do 12°C. Během kvašení přemění kvasinky asi 70 % cukru vzniklého na varně na alkohol, oxid uhličitý a některé vedlejší produkty. Zkušený sládek měří v každé kádi dvakrát denně teplotu a stupeň prokvašení. Pomocí chlazení celý proces řídí a určuje, kdy se káď zchladí na sudovací teplotu, čímž se ukončí činnost kvasinek.
Hlavní kvašení trvá šest až osm dní. Zchlazené zelené pivo se poté suduje do ležáckých tanků, kde dokváší. SvijanyTanky o objemu 60 až 630 hl jsou umístěny v ležáckých sklepích. Zde pivo leží, tedy dozrává, čiří se a přirozenou cestou se sytí oxidem uhličitým. Tím si dotváří pěnivost, říz, chuť a vůni. Podle druhu piva trvá ležení 30 - 60 dní a probíhá při teplotě 2 - 4°C. Hotové pivo se poté zfiltruje na křemelinovém filtru, aby mělo jiskru. Pivní alchymie končí na speciálním mikrofiltru, který pěnivý mok zbaví nežádoucích kvasinek a dalších mikroorganismů. A pak už se může stáčet.
Produkce svijanského pivovaru putuje z 60 % do sudů a ze 40 % do lahví, plechovek a skleněných džbánů. Celý proces výroby probíhá za dodržování velmi přísných požadavků na čistotu. Nezávadnost jednotlivých surovin i výsledného produktu během výroby se pečlivě kontroluje v pivovarské laboratoři, kde se podrobuje mikrobiologické, chemické a organoleptické analýze. Z pivovaru tak nemůže odejít žádné pivo, které by nebylo kvalitativně naprosto v pořádku. Svijanské pivo se nijak chemicky neošetřuje, ani nepasteruje. K zákazníkovi tak putuje zdravé, přírodní pivo vyznačující se skvělou pitelností, vlastností dávno se vytrácející ze současných piv.

Vlastní chmelnice
Pivovar Svijany vstoupil v roce 2006 majetkově do chmelařství ve vyhlášené oblasti Polepských blat. pivovar„Hlavním důvodem bylo stárnutí tuzemských chmelnic a snižující se množství kvalitního tradičního chmele. Báli jsme se, abychom časem nemuseli tuto nepostradatelnou surovinu nahrazovat chmelem zahraničním, a proto jsme si do budoucna chtěli zajistit její přísun,“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany. SvijanyNa několika desítkách hektarů si svijanští pěstují Žatecký poloraný červeňák a kromě obnovy chmelnic se pivovar v posledních 4 letech aktivně zapojuje i do zkoumání původního nepřešlechtěného Osvaldova klonu Žateckého poloraného červeňáku. Ten od roku 1927 šlechtil průkopník českého chmelařství docent Karel Osvald a dřív nechyběl v žádném poctivém pivu. Chmelaři na něj ale nedostávají od státu dotace, protože patří do kategorie neozdravených chmelů, navíc je méně výnosný a obsahuje méně alfa hořkých kyselin. Z těchto důvodů je u nás dnes téměř na vymření. „Přitom se jedná o tradiční chmel, který se vyznačuje nezaměnitelnou vůní a jemnějším aroma, typickým pro tradiční české pivo plzeňského typu, které se u nás odjakživa vařilo,“ dodává Menšík. Ve Svijanech se Osvaldův klon Žateckého poloraného červeňáku přidává při posledním chmelení do všech piv, a i to je důvod, proč se od ostatních piv na trhu liší svou chutí a vůní.

Veškerý zisk se vrací zpět do pivovaru
Aby bylo možné uspokojit rostoucí poptávku po svijanském pivu, a přitom zachovat tradiční výrobní postupy, investuje pivovar každoročně celý zisk do obnovy a rozšiřování kapacit pivovaru. Pravidelně se přistavují nové spilky, ležácké sklepy, v roce 2012 byla přistavěna varna, přibyla propagační stanice k pomnožování vlastních pivovarských kvasnic… V těchto dnech se finalizuje přestavba lahvovny a souvisejících provozů. Ročně se ve Svijanech proinvestuje více než 100 mil. Kč.

Nová lahvovna
V březnu 2014 Pivovar Svijany výrazně zrekonstruoval lahvovnu. Nároky na kvalitu plnění lahví stále rostou a původní lahvovna by je brzy přestala splňovat. „Jednalo se o relativně výrazný zásah do chodu pivovaru, kvůli výměně některých strojů za nové jsme museli zastavit provoz na 14 dní,“ říká Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany. Díky novému výkonnějšímu plniči, jehož kapacita je 25 000 lahví za hodinu, bylo nutné přizpůsobit i související provozy – dopravníky, manipulátory, vkladače, vykladače, systém paletizace a depaletizace lahví a myčku. „Novou lahvovnu jsme budovali s cílem zvýšit kvalitu při plnění lahví, jsme ale rádi, že se povedlo navýšit také kapacitu, která by byla v nejbližších letech naplněna,“ dodává Havlík. Na stavbě nové lahvovny se podílelo kolem 100 lidí z 9 firem a pivovaru a vyžádala si investici 50 mil. Kč.
Zdroj:Stránky Pivovaru Svijany, 2016


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Svijany

Kdy:celoročně dle rozpisuObec:PříšoviceZdroj:Pivovar Svijany

O tom, jakým způsobem pro vás pivo připravujeme, se sami můžete přesvědčit na vlastní oči. Pivovar Svijany pořádá exkurze, při kterých si můžete prohlédnout výrobu svijanského piva zblízka. Prohlídku je nutné objednat minimálně 1 týden předem. Minimální počet osob na exkurzi je 10, maximální počet je 25 osob v jedné skupině.

Možný čas prohlídky:
Po-Pá 15:00 - 18:00
So-Ne 9:00 - 18:00

Cena prohlídky:
Dospělí 70 Kč
Děti, důchodci 50 Kč
Minimální cena exkurze 700 Kč

V ceně je prohlídka pivovaru s průvodcem a ochutnávka nefiltrovaného piva. Exkurzi je nutné si domluvit dopředu. Využijte k tomu následující formulář, popřípadě tyto kontakty:
Tel.: +420 481 770 721, +420 739 589 473
E-mail: exkurze@pivovarsvijany.cz

Aktualizováno: před 7 lety

DUX se ve Svijanech vaří už poosmé

Publikováno:před 16 dnyZdroj:Liberecká Drbna

Celý rok vzhlížejí milovníci svijanského piva netrpělivě ke konci září, kdy se v době kolem svátku patrona českého piva − sv. Václava – na čepu svijanských restaurací na krátkou dobu objeví jantarová třináctka DUX. S nástupem astronomického podzimu je tak pro ně již osm let spojena i jedna dobrá zpráva: kultovní svijanské pivo je opět zde. K svátku patrona českého piva sv. Václava a Dnů českého piva jej letos ve Svijanech stejně jako loni uvařili opět rovnou čtyři dvěstěhektolitrové várky. „Jako každoročně jeho několikadenní sezónu symbolicky otevřeme naražením sudu na Zámku Svijany v den svátku sv. Václava 28. září, i když na čepu vybraných restaurací bude už o několik dní dříve. Fanoušci si jej potom budou moci užívat opět zhruba ve dvou stovkách restaurací po celé republice,“ oznámil svijanský sládek Petr Menšík. Tak jako je 28. září den patrona českého piva svátkem pro všechny pivaře, je naražení sudů s DUXem již osm let svátkem pro všechny pravověrné fanoušky svijanského piva. Jantarový ležák s 5,5 procenta alkoholu je plný a hutný, ale přitom současně také jemný, a navíc je k mání jen jednou do roka. „Pro dosažení výrazné jantarové barvy a vyvážené hladké chuti jsme při sestavování jeho receptury sáhli po kombinaci vybraných humnových sladů. A jemnou chmelovou hořkost žateckého chmele odrůdy Sládek v něm doplňuje přídavek tradičně pěstovaného Osvaldova klonu Žateckého poloraného červeňáku z našich vlastních chmelnic,“ odhaluje svijanský sládek Petr Menšík tajemství přitažlivosti výjimečného piva, kterou potvrzuje i řada prestižních cen a chvála profesionálních degustátorů.

Ojedinělá příležitost: DUX a 460
Hosté Svatováclavských slavností, které se ve Svijanech již řadu let konají v rámci Dnů českého piva, ovšem letos mohou využít ještě vzácnější příležitost. Poprvé a naposledy se na nich na čepu současně objeví DUX a letošní limitovaná edice ležáku Svijany 460, který ve Svijanech uvařili u příležitosti letošních oslav 460. výroční založení pivovaru. V premiéře se „čtyřistašedesátka“ představila na červnových svijanských Zámeckých slavnostech a od té doby je průběžně na čepu jen v Pivovarské restauraci ve Svijanech, aby se do běžných svijanských restaurací dostala až v listopadu a prosinci.

„Už deset let je naší chloubou prémiový ležák 450, který vyrábíme ze skutečně vybraných surovin a věnujeme mu absolutně nejvyšší péči. U příležitosti dalšího kulatého výroční pivovaru jsme jej zvolili jako základ, který jsme povznesli na ještě vyšší úroveň tím, že jsme jej za studena dochmelili a opětovně zakvasili rozkvašenou mladinou, tzv. kroužky. Potom ‘čtyřistašedesátka’ zraje ještě v sudech tak, jak se to dělalo v dávné minulosti, kdy se pivo zaváželo před zimou na nepřístupné horské chaty. Druhé a třetí kvašení jí propůjčuje charakteristickou chuť a s obsahem alkoholu 4,6 %, jantarovou barvou a plnou chutí je zlatým hřebem letošních oslav 460. výročí založení jednoho z nejstarších českých pivovarů,“ říká Petr Menšík. „Na rozdíl od DUXe jde ovšem skutečně jen o pivo na jeden rok. Kdo jej neochutná letos, neochutná je vůbec,“ dodává.

To, že se svijanský pivovar letos připomíná 460. výročí svého založení, na Svatováclavských slavnostech dále podtrhne křest knihy proběhne křest knihy „Příběh svijanského piva“ od fundovaného znalce místní pivařské historie Jaroslava Egerta. První, autorem signované výtisky knihy, která podrobně popisuje nejen historii jednoho z nejstarších českých pivovarů, ale výroby piva obecně, si budou moci hosté zakoupit přímo na místě.

Na Zámek Svijany opět zavítá sv. Václav
Dny českého piva letos Český svaz pivovarů a sladoven organizuje ve dnech 25. až 30. září. Jejich vrcholem přímo ve Svijanech bude 28. září osmý ročník oblíbených Svatováclavských slavností na Zámku Svijany. Svatého Václava budou na jeho svátek uvnitř zámku, na jeho nádvoří i v zahradě vyhlížet početní hosté. Jeho příjezd doprovodí tradiční řemeslný jarmark a šermířská a hudební vystoupení.

Pivaře na svijanských Svatováclavských slavnostech potěší slavnostní naražení sudu, čepování s mistrem výčepním, degustace a pivní soutěže. Důkladně se také budou moci seznámit se všemi tajnostmi výroby svijanského piva a za zvýhodněnou cenu si prohlédnout celý pivovar. Na největší nadšence čeká i speciální prohlídka se sládkem Pivovaru Svijany Petrem Menšíkem, s nímž budou moci navštívit i místa, která nejsou při běžných exkurzích pivovaru přístupná.

Horké léto zvýšilo o pětinu prodej piva a hlavně limonád z Pivovaru Svijany

Publikováno:před měsícemZdroj:ZemědělecAutor:Vaňatová Petra

Letošní horké léto výrazně zvýšilo prodej piva z Pivovaru Svijany. V červenci se vypilo o 21 procent víc piva než ve stejném období loňského roku a i v srpnu jde prodej nahoru, řekl mluvčí pivovaru Luboš Spálovský. Od začátku letošního roku se tak do konce července zvýšil prodej piva z největšího pivovaru v Libereckém kraji o 12 procent.

Nejvíc se meziročně zvýšil odbyt piva v půllitrových plechovkách, kterých se prodalo o 38 procent víc, o 22 procent víc se prodalo lahvového piva. "Potěšitelný je nárůst prodeje sudového piva pro restaurační provozy, který byl letos v červenci o 12 procent vyšší než loni. Léto přeje i menším balením pro domácí konzumaci – prodej pětilitrových 'párty' soudků a uzavíratelných dvoulitrových železných plechovek (nejen) pro chlapy se zvýšil o 14 procent," doplnil obchodní ředitel pivovaru Vratislav Žitka.

Tradiční výrobní postup
Svijanský pivovar si zakládá na tradičním výrobním postupu – takzvaném dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Nabízí 17 druhů převážně nepasterizovaných piv, pro jejichž výrobu používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. Letos připomíná 460 let svého založení.

Vyšší zájem o nealko nápoje
Loni dodal pivovar na trh 659 000 hektolitrů piva, meziročně zhruba o dvě procenta víc. Letos by se v Pivovaru Svijany rádi dostali na 680 000 hektolitrů. Svijanští ale dodávají na trh nejen pivo včetně nealkoholického, v roce 2022 rozšířili sortiment také o limonády Svijanela. Tropické teploty letos podle Žitka nejvýrazněji zvýšily zájem právě o tyto produkty. "Meziročně se jich vypilo o plných 87 procent víc," dodal.

Výrobu zvyšují také další podobně velké tuzemské pivovary. Pivovarům CZ Group, které sdružují značky Zubr, Holba a Litovel, loni vzrostl výstav meziročně o 6,7 procenta na 826 000 hektolitrů.



Svijanský pivovar slaví výročí, nadělil si speciální ležák i stáčecí linku

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Jan Pešek

Pivovar Svijany oslaví 460. výročí svého založení novým ležákem, který bude k dostání jen letos. Jako dárek si také nadělí linku na stáčení piva do sudů.

Nese název 460 a žízeň bude zahánět jen letos. Řeč je o novém ležáku ze svijanského pivovaru, který letos slaví 460. výročí od svého založení. Nové pivo vychází názvem i recepturou z úspěšné ‚čtyřistapadesátky‘.

„Prémiový ležák 450 byl v roce 2020 vyhlášený za nejlepší ležák českého stylu na světě, s letošním výročním pivem jsme proto nemohli jeho pověsti zůstat nic dlužni. Nové ušlechtilé pivo z rodiny 450 proto opět vyrábíme z poloraného žateckého červeňáku a humnového sladu z nezávislých sladoven, jak si nepochybně zaslouží,“ říká sládek Petr Menšík.

„Tradiční postup, tedy kvašení v otevřených kádích na spilce a dlouhé zrání v ležáckých tancích, pak navíc korunuje druhé a třetí kvašení, které mu propůjčuje charakteristickou chuť. S obsahem alkoholu 4,6 procenta, jantarovou barvou a plnou chutí se, jak věřím, stane zlatým hřebem letošních oslav 460. výročí založení jednoho z nejstarších českých pivovarů.“

Na pivo do muzea
Kroužkovaný prémiový ležák 460 si odbyl premiéru na Zámku Svijany během slavností, k dostání je také v Pivovarské restauraci. Zájemci ho brzy ochutnají i v Muzeu Českého ráje v Turnově, které chystá expozice „Kde se pivo pije … Staré hostince v Turnově a okolí“ a „Kde se pivo vaří... Historie pivovarnictví na Turnovsku“. Od 27. června se v muzeu bude 460 čepovat v dobově vybavené hospodě stylizované do časů první republiky s vlastní edicí podtácků a výčepním stolem s jedinečnou grafikou pouze pro tuto událost.

Přes léto si novinku užijí návštěvníci srpnových Dnů svijanského piva v Liberci, Svijanského pivobraní, Vizovického Trnkobraní a zářijových Svatováclavských slavností ve Svijanech. Od začátku listopadu do konce roku pak bude na čepu vybraných svijanských restaurací. „V tomto případě jde skutečně jen o pivo na jeden rok. Kdo ho neochutná letos, neochutná je vůbec,“ upozorňuje sládek.

Pivovar si k výročí nadělí i další novinku, kterou zákazníci neuvidí, ale ocení. Do konce roku tu začne sloužit moderní linka na plnění sudů KEG. „Nová linka bude mít zhruba stejnou kapacitu jako dosavadní zařízení, tedy asi 240 sudů za hodinu, bude však podstatně modernější a spolehlivější. Navíc dokáže plnit i patnáctilitrové sudy, které tvoří stále větší podíl naší produkce,“ přibližuje investici v hodnotě asi 40 milionů korun Menšík.

Náklady na pořízení a instalaci moderní linky zahrnující plničku, myčku a manipulační, stohovací a paletovací zařízení na KEG sudy dosáhnou celkem zhruba 50 milionů korun.

Novou linku ve Svijanech nainstaluje výrobce manipulačních zařízení NT technics z Chotěboře. „I v tomto případě jsme se jako česká firma záměrně rozhodli pro osvědčeného českého dodavatele,“ dodává Petr Menšík.

Menší sudy jsou trend
Podle ředitele pivovaru Romana Havlíka jsou právě menší sudy aktuální trend. „Dřív se prodávaly dokonce stolitrové sudy, dnes roste zájem o třicetilitrové a patnáctilitrové, a naopak klesá o padesátilitrové,“ zamýšlí se.

„Lidé vůbec méně pijí. Když to srovnáváme s minulou dobou, tak tenkrát lidé neměli moc co dělat, hospoda byla středobod dění. Dnes mají spoustu možností, jak trávit volný čas.“

Přesto se pivovaru letos daří více než minulý rok. „Vaříme o pár procent víc než loni, to se nám tolik nedařilo, ale za posledních deset let spotřeba piva klesá. Lidé tolik nechodí do hospod a spíš si kupují pivo domů.“

Produktové novinky ze Svijan, jaké to jsou?

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Liberecká Drbna

Vedle výročního kroužkového prémiového ležáku 460, který bude na čepu restaurací a hospod jen od listopadu do konce letošního roku, připravil Pivovar Svijany v roce oslav 460. výročí svého založení i řadu novinek, které v jeho výrobním programu zůstanou natrvalo. Patří mezi ně řezané pivo Svijanský fanda v lahvích, plechovky prémiového ležáku 450 o objemu 0,33 litru a luxusní dárkové balení unikátních svijanských piv Svijany 20 a Pivo přímo ze sklepa. Sortiment nealkoholických nápojů nově rozšiřuje limonáda Svijanela Mango.

Svijanský fanda zaujímá v galerii svijanských piv speciální místo. Původně se řezané jedenáctky měla v roce 2011 vyrobit jen jedna várka na oslavu Františka Horáka, zachránce svijanského pivovaru, který řezané pivo miloval. Na oslavě jeho sedmdesátých narozenin však všem zachutnala natolik, že ve výrobním programu pivovaru v sudech, párty soudcích a speciálních litrových džbánech zůstala natrvalo. Nově si ji ve filtrované verzi mohou fanoušci svijanských piv od letoška koupit i v nejbližším supermarketu, kde bude k dispozici v klasických půllitrových lahvích.

K dalším novinkám letošního roku patří prémiový ležák Svijany 450 v novém obalu – plechovkách o objemu 0,33 l. Nové jsou také reprezentativní dekorativní dárkové tubusy na speciální lahve s patentním uzávěrem – 0,75l pro Svijany 20 a 1l pro Pivo přímo ze sklepa. Jako zajímavý dárek může posloužit také limitovaná edice výročního ležáku 460 ve dvoulitrových Plechovkách (nejen) pro chlapy.

Limitované edice pivních obalů budou po mimořádném úspěchu rychle vyprodaných dvoulitrových plechovek s hokejovým motivem zastupovat mimo jiné PPCH s fotbalovým motivem. Výročí pivovaru připomenou nejen tematické dvoulitrové plechovky, ale také výroční krček na všech lahvích svijanského piva pro prodejní řetězce.

Většinu novinek kromě sudové limonády Svijany Mango lze již objednávat na e-shopu pivovaru. Pivo přímo ze sklepa v dárkovém tubusu přibude v průběhu roku.

Kroužkovaný prémiový ležák 460 ze Svijan ochutnáte jen letos

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Liberecká Drbna

Pro oslavy 450 let od založení svijanského pivovaru uvařil před deseti lety sládek Petr Menšík prémiový ležák 450. Letošní 460. výročí si podle něj zasluhuje ještě výjimečnější pivo. Recepturou navazuje nová „čtyřistašedesátka“ na prémiový ležák 450, na novou úroveň jej ovšem pozvedá dodatečné zakvašení rozkvašenou mladinou, tzv. kroužky, a třetí kvašení v sudu.

„Prémiový ležák 450 byl v roce 2020 vyhlášen za nejlepší ležák českého stylu na světě, s letošním výročním pivem jsme proto nemohli jeho pověsti zůstat nic dlužni. Nové ušlechtilé pivo z rodiny 450 je proto opět vyrobeno z poloraného žateckého červeňáku (Osvaldova klonu) a humnového sladu z nezávislých sladoven, jak si nepochybně zaslouží,“ říká Petr Menšík. „Tradiční postup - tedy kvašení v otevřených kádích na spilce a dlouhé zrání v ležáckých tancích - pak navíc korunuje druhé a třetí kvašení, které mu propůjčuje charakteristickou chuť. S obsahem alkoholu 4,6 %, jantarovou barvou a plnou chutí se, jak věřím, stane zlatým hřebem letošních oslav 460. výročí založení jednoho z nejstarších českých pivovarů.“

V premiéře se 460 bude čepovat na červnových Zámeckých slavnostech na Zámku Svijany, ale již od 4. června bude na čepu Pivovarské restaurace ve Svijanech. Jako první mimo pivovar a svijanskou Pivovarskou restauraci ji mohou na konci června ochutnat hosté při otevření nových expozic „Kde se pivo pije … Staré hostince v Turnově a okolí“ a „Kde se pivo vaří… Historie pivovarnictví na Turnovsku“ v Muzeu Českého ráje v Turnově. Od 27. června se v Muzeu bude 460 čepovat v dobově vybavené hospodě stylizované do časů první republiky s vlastní edicí podtácků a výčepním stolem s jedinečnou grafikou pouze pro tuto událost. Přes léto si ji pak užijí návštěvníci srpnových Dnů svijanského piva v Liberci, Svijanského pivobraní, Vizovického Trnkobraní a zářijových Svatováclavských slavností ve Svijanech. Od začátku listopadu do konce roku pak bude na čepu vybraných svijanských restaurací. „V tomto případě jde skutečně jen o pivo na jeden rok. Kdo jej neochutná letos, neochutná je vůbec,“ dodává sládek.

Svijany slaví 460 let. Pivovar připravil speciální ležák a technologické novinky

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Liberecký deníkAutor:Jiří Louda

Každý správný pivař zná ustálenou frázi „Dej Bůh štěstí“. Starým pivovarským pozdravem si pivovarští přáli, aby se várka podařila. Výjimkou není ani rodinný pivovar ve Svijanech, kde už pivo úspěšně vaří 460 let. I pro letošek si připravili překvapení pro milovníky pěnivého moku, zároveň rozšiřují sortiment a plánují investice do technologických vychytávek.

Rok 1564 se vepsal do historie českého pivovarnictví. V tomto roce otevřel český šlechtický rod Vartenberků pivovar, v němž se pivo s respektem k tak dlouhé tradici vaří dodnes. Podle ředitele pivovaru Romana Havlíka od doby Vartenberků pivovar slouží prakticky nepřetržitě, ale na svou největší slávu si musel počkat více než čtyři století. „Úctyhodného věku 460 let se teď dožívá ve skvělé kondici a v podobě, kterou by si jeho zakladatelé dokázali asi jen stěží představit,“ sdělil Havlík.

Svijany 460 vaří k oslavám
A co by to bylo za oslavy, kdyby chybělo mimořádné pivo. Tentokrát se jedná o kroužkovaný ležák Svijany 460 s obsahem kulturních kvasnic, jemným žateckým chmelem z vlastních chmelnic a humnovým sladem, který se bude ale čepovat pouze letos. Jako první jej budou moci okusit hosté Zámeckých slavností ve Svijanech, které se uskuteční v neděli 16. června, v hospodách a restauracích se pak bude čepovat od začátku listopadu do konce roku.

Oslavy vyvrcholí v září na Svatováclavských slavnostech ve Svijanech. „Během všech těchto akcí bude pro hosty připraven zajímavý program s odkazy na historii pivovaru a sběratelské edice pivních obalů. V průběhu celého roku bude jubileum připomínat řada akcí s magickým číslem 460, například 460 bezplatných exkurzí do pivovaru či výsadba 460 stromů,“ nastínil program Havlík s tím, že ještě letos vyjde kniha 460 let pivovaru Svijany od autora Jaroslava Egerta. „Lákadlem je i speciální série dvoulitrových plechovek Paměť národa ‚Svijany miloval můj děda a teď i já­‘“, doplnil.

Pivovar Svijany investuje do nové linky a vodního hospodářství

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Vodárenství.cz

Severočeský pivovar v letošním roce investuje 50 milionů korun do nové linky na plnění nerezových sudů a navazujících technologií. Další prostředky budou směřovat do zlepšení funkčnosti čističky odpadních vod a do strojovny chlazení. Do rozvoje pivovar v posledních letech investoval miliardu.

Nová linka bude mít zhruba stejnou kapacitu jako dosavadní zařízení, tedy asi 240 sudů za hodinu, bude však podstatně modernější a spolehlivější, říká sládek Petr Menšík. Linka vyjde na 40 milionů korun. Doplní ji myčka a manipulační, stohovací a paletovací zařízení na sudy. Pivovar se 460letou tradicí na trh loni dodal 659 000 hektolitrů piva. Jednalo se o dvouprocentní meziroční navýšení.

Ředitel Roman Havlík vysvětluje, že pokračující mírný pokles prodeje sudového piva se podařilo vyrovnat vyšším prodejem piva baleného, ale takém vyšším objemem exportu. Ve Svijanech se letos chtějí dostat na 680 000 hektolitrů piva. Rekordní byl v tomto ohledu rok 2019, kdy pivovar dodal více než 700 000 hektolitrů piva. Pivovar Svijany se nachází ve stejnojmenné obci nedaleko Turnova. Byl založen před rokem 1564, novodobá historie pivovaru se píše od roku 1998, kdy byla založena společnost Pivovar Svijany s.r.o.

Svijanské slavnosti letos nebudou, pivovar se nedohodl s obcí

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Ondřej Krotil

Tradiční Slavnosti svijanského piva, za kterými mířily na koupaliště ve Svijanském Újezdě tisíce lidí, letos v létě nebudou. Pivovar Svijany ani obec nemají zájem na pokračování populární akce, která by letos oslavila pětatřicítku. Obě strany tvrdí, že se jim to finančně nevyplatí.

Slavnosti svijanského piva, lidově Svijanské slavnosti, patřily ke kulturním vrcholům léta v kraji. Každý rok se v půlce července do areálu koupaliště sjely tisíce lidí, kteří popíjeli pivo z desítek píp, poslouchali známé hudebníky a ládovali se klobásami, langoši a dalšími pochutinami. Ještě loni tu vystoupili Miro Šmajda, Václav Noid Bárta či Tereza Mašková a skupiny Mňága a Žďorp, Gaia Mesiah nebo Argema. Tomu je nyní konec.

„Moc lidí to neví, ale obec Svijanský Újezd financovala akci komplet ze svého rozpočtu. Nesli jsme veškerá rizika, včetně rizika finančního. Běžný rozpočet na takovou akci byl dva miliony. Loňský rok dokonce o půl milionu nižší. Jenže náklady se zvyšují a lidí prostě chodí míň, takže loňský rok skončil ve ztrátě devět set tisíc. Je jasné, že pro obec, která má pět set obyvatel, je tohle těžká rána do rozpočtu. Pivovar sice na naše požádání nakonec půlku zaplatil, ale i tak tam je prostě půl milionová ztráta,“ říká starostka Svijanského Újezdu Petra Bursová.

V podobném duchu mluví i marketingový ředitel Pivovaru Svijany Michal Matys. „Slavnosti pro nás byly přínosné na úrovni propagace a marketingu, nikoli z hospodářského hlediska, protože se jednalo o provozně velmi nákladnou akci. Naopak výnosy festivalu směřovaly vždy do rozpočtu obce, což bylo samozřejmě oprávněné, jelikož obec byla hlavním organizátorem akce. Je potřeba vnímat realitu a uvědomit si, že případná vyšší investice do akce, která postupně ztrácí diváckou atraktivitu, nedává smysl,“ říká Matys.

Starostka redakci sdělila, že obec sice měla příjmy ze vstupného a pronájmu stánků, ale zajišťovala veškerý servis, včetně zajištění pořadatelského dohledu.

„Taková akce se fyzicky připravuje minimálně týden dopředu a další čtyři dny se uklízí. Uvědomte si, že to dělali lidi z obce na bázi dobrovolnictví. Nikdo nedostal ani korunu a ta akce by bez nich prostě nefungovala,“ vysvětluje nasazení obce a jejich občanů Bursová.

Preference návštěvníků se mění, tvrdí pivovar
Podle Pivovaru Svijany je jedním z důvodů měnící se preference návštěvníků akcí a odlišná představa o dramaturgii slavnosti. „Představy obou stran o podobě akce se již několik let značně rozcházely. Měli jsme například jisté výhrady k dramaturgii festivalu, která podle našeho názoru měla dopad na klesající počet návštěvníků. Navíc jsme byli po skončení loňského ročníku obcí postaveni před prakticky hotovou věc ve smyslu, že dále akci organizovat nechtějí,“ říká Matys.

Jenže z vyjádření, která starostka redakci poskytla, vyplývá, že se obě strany nedohodly především na financování celé akce a dramaturgie byla zástupnou věcí.

„Nejsem starostkou po celou dobu konání slavností. Nastoupila jsem do rozjetého vlaku a nemohla jsem se jako starostka dívat na to, jak obec jde do ztráty. Musím se chovat jako řádný hospodář. Nabídli jsem pivovaru paušální částku, která není rozhodně velká (redakce částku zná, ale na přání starostky ji nezveřejní) a za tu částku jim zajistíme veškerý servis. Pivovar naši nabídku odmítl a tím to všechno skončilo. Za sebe můžu říct, že se mi nezdá reálné, že by se slavnosti znovu konaly. Takže si půjdeme vlastní cestou a uspořádáme Újezdské slavnosti, které budou v mnohem komornějším duchu,“ dodává starostka.

Z vyjádření Pivovaru Svijany rovněž vyplývá, že si půjdou vlastní cestou a místo jedné obří akce navážou sérií menších akcí. „Navážeme na dlouhou tradici našich akcí, přičemž první akcí v roce budou Zámecké slavnosti na Zámku Svijany, na nichž v polovině června slavnostně narazíme první sud piva Svijany 460, které jsme uvařili jen a pouze pro letošní výročí 460 let od založení svijanského pivovaru. Dalšími událostmi budou Dny svijanského piva v Liberci či srpnové Svijanské pivobraní. Vše pak vyvrcholí na konci září na Svatováclavských slavnostech na Zámku Svijany,“ uzavřel celou věc obchodní ředitel pivovaru Michal Matys.

Pivovar Svijany uvaří letos 660.000 hektolitrů piva

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Agris.czAutor:ČTK

Pivovar Svijany na Liberecku dodá letos na trh zhruba 660.000 hektolitrů piva, o dvě procenta víc než loni. Pokračující mírný pokles prodeje sudového piva se podařilo vyrovnat vyšším prodejem piva baleného, ale takém vyšším objemem exportu, řekl dnes ČTK ředitel pivovaru Roman Havlík. V příštím roce by se podle něj pivovar rád dostal na 680.000 hektolitrů. Za rekordním rokem 2019 výroba stále zaostává, tehdy největší pivovar v Libereckém kraji dodal na trh 709.896 hektolitrů piva.

"Letošní rok byl pro pivovar z hospodářského hlediska dalším velmi složitým obdobím, v němž jsme se museli vyrovnávat s mnoha negativními vlivy, zejména dalšími inflačními tlaky," uvedl Havlík. Lidé se podle něj navíc po covidu stále nevrátili do restaurací. Celorepublikový trend potvrzuje klesající prodej sudového piva. Víc se prodá lahvového piva a také plechovek, do kterých už svijanský pivovar plní 14 procent piva. Za růst výroby vděčí pivovar exportu, který se zvyšuje. Letos už pivovar vyveze 15 procent produkce. "Především na Slovensko, ale i do Polska, Německa a dalších zemí," dodal ředitel.

Výroba piva patří k energeticky náročným odvětvím, kvůli snížení nákladů investoval letos Pivovar Svijany do solární elektrárny. "Podle dosavadních výpočtů se tato investice rozhodně vyplácí a v náročném období nám pomohla. Při nových cenách, za něž máme částečně nakoupeny energie na příští rok, je sice návratnost investice nižší, než jak jsme spočítali při pořizování solární technologie, ale stále jde o velmi dobrá čísla," řekl Havlík. Solární panely jsou na střechách sklepů, stáčírny plechovek, skladu a pivovarské restaurace.

Nezanedbatelný je podle ředitele pivovaru také ekologický přínos solárních panelů. "Dosud nám vyrobily 172 megawatthodin (MWh) elektrické energie, což z hlediska ochrany klimatu představuje úsporu 66,6 tun CO2, tedy podle dostupných srovnání ekvivalent 1987 vysazených stromů. Pro nás je navíc velmi pozitivní, že vrchol produkce solární energie časově odpovídá období maximální potřeby – panely nejvíce vyrábějí v létě, kdy potřebujeme provozy intenzivně chladit," dodal Havlík. Teď chce firma rok až dva počkat a přínos vyhodnotit.

Pivovar Svijany se 180 zaměstnanci patří do desítky největších pivovarů v Česku, v příštím roce oslaví 460 let založení. Za posledních 20 let investovala firma do rozvoje a modernizace více než miliardu korun, k největším investicím patřila před šesti lety stáčírna plechovek, která přišla na 100 milionů korun. Největší investicí příštího roku bude takzvaná kegová linka, zahrnující plničku, myčku a manipulační, stohovací a paletovací zařízení na KEG sudy, která přijde na 50 milionů korun. V plánu je i rozšíření oblíbených pivních lázní v areálu svijanského zámku.

Nejstarší české pivní slavnosti se blíží. Ve Svijanech se nudit nebudete

Publikováno:před rokemZdroj:Liberecký deník

Na čepu čtrnáct piv, na pódiu Mňága a Žďorp nebo Václav Noid Bárta. I to nabídne v sobotu 15. července 34. ročník Slavností svijanského piva.

Třetí červencovou sobotu mají skalní fanoušci již stabilně vyhrazenu pro nejstarší a jedny z největších pivních slavností v republice. Také letošní, 34. ročník Slavností svijanského piva se na koupališti ve Svijanském Újezdě uskuteční v obvyklém termínu 15. července. Od 13.00 na něm bude návštěvníky čekat nejen zajímavý hudební program, ale hlavně téměř kompletní nabídka svijanských piv a nepřeberné množství kulinářských specialit, včetně pivní zmrzliny.

Oblíbená akce, kterou na koupališti na kraji Českého ráje společně pořádá Pivovar Svijany a obec Svijanský Újezd, si za více než tři dekády své existence vybudovala stálou základnu fanoušků. Jako na jeden z vrcholů českého léta se ni pravidelně sjíždějí tisíce hudby a piva milovných návštěvníků z celé republiky, kteří si až do pozdních nočních hodin užívají hudebního programu na dvou pódiích. Letos je do Svijanského Újezdu mohou přilákat třeba skupiny Mňága a Žďorp, Gaia Mesiah a Argema či jména jako Miro Šmajda, Václav Noid Bárta a Tereza Mašková, kteří vystoupí na velkém centrálním pódiu v areálu koupaliště. Na vedlejším kamenném pódiu jim budou sekundovat například Děda Mládek Illegal Band nebo Prague Queen.

Vedle hudebního programu hosty ve Svijanském Újezdě jako vždy čeká také celá řada doprovodných akcí pro celou rodinu. Slavnosti svijanského piva by si nicméně neměli nechat ujít zejména milovníci piva, zvláště toho svijanského: z více než stovky píp jich za zvýhodněnou cenu poteče celkem patnáct.

Novinkou letošního roku bude speciální edice sezónního kroužkovaného ležáku Svátek – Slavnostní Svátek, který exkluzivně pro Slavnosti dozrával v sudech celých šest měsíců. Na čepu vedle něj nebude chybět prémiový ležák 450, „svijanský klenot“ Šlik nebo nejsilnější svijanské pivo – svijanská Dvacítka, všechny (kromě 450 a Slavnostního Svátku) za příznivou cenu pětatřiceti korun. Dospělým návštěvníkům nabídne vítané ochlazení také speciální pivní zmrzlina, vyrobená z letošní novinky Pivo přímo ze sklepa a Svijanského Vozky yuzu a bergamot.

Nealkoholická sekce bude vedle oceňovaných míchaných nápojů z nealkoholického piva − Svijanský Vozka černý rybíz a limetka a Svijanský Vozka yuzu a bergamot – zastoupena limonádami Svijanela se čtyřmi různými příchutěmi.

Pivní nadšenci si na Slavnostech budou moci i letos na řízených degustacích vyzkoušet, jak náročné je povolání pivního degustátora. Při degustaci se budou snažit rozpoznat jednotlivá svijanská piva a prokazovat, v jaké kondici jsou jejich chuťové buňky. Dokonalou techniku čepování a péči o pivní hospodářství jim během dne několikrát (ve 14:00, 16:00 a 18:00 hodin) předvedou svijanští mistři čepování Jiří Bittner a Klára Habrová a naučí je správně čepovat hladinku, šnyt, mlíko nebo řezané pivo. Pro ostatní bude vedle hudby zárukou příjemně stráveného dne bohatá nabídka občerstvení a řada nejrůznějších atrakcí, stánků, kolotočů a houpaček.

Jako suvenýr z letošních Slavností si budou moci hosté ze stánku s dárkovými předměty odvézt třeba designovou patentní lahev se Svijanskou Dvacítkou, novinku PIVO PŘÍMO ZE SKLEPA v elegantní embosované lahvi, speciální „slavnostní" Plechovky (nejen) pro chlapy, pivní sklo, některé z mnoha druhů limitované edice triček, bund a cyklodresů a nespočet dalších vítaných pivařských drobností.

Autem, vlakem, autobusem
Svijanský Újezd se nachází asi tři kilometry od sjezdu z dálnice D10 na Příšovice (exit 67 km). Pro obec jsou Slavnosti vždy velkou událostí, na jejich organizaci se podílí prakticky celá vesnice, která je i letos je na akci velmi dobře připravena. Přímo ve Svijanském Újezdě budou moci řidiči osobních vozů využít dvě velkokapacitní parkoviště pro osobní vozy, jedno směrem na Pěnčín, druhé směrem na Svijany. Z důvodu plynulého provozu v obci bude po dobu konání Slavností svijanského piva pouze jednosměrný provoz. Parkovné za osobní vůz je 50,- Kč, za karavan 100,- Kč.

Z Liberce, Jablonce nad Nisou, Turnova, Mladé Boleslavi a Mnichova Hradiště budou přímo na místo konání Slavností svijanského piva vypraveny i speciální autobusy za zvýhodněné ceny. Těm, kdo se na Slavnosti rozhodnou dopravit raději vlakem, pořadatelé doporučují vystoupit na stanici Příšovice. Z ní jsou to do Svijanského Újezdu jen zhruba čtyři kilometry pěšky a není možné zabloudit – na Slavnosti od nádraží každý rok míří davy hostů. Aktualizované možnosti dopravy autobusem přímo do Svijanského Újezdu nebo vlakem na zastávku Příšovice budou zveřejňovány na webu Slavností svijanského piva: www.slavnostisvijanskehopiva.cz.

Vstupenky na Slavnosti svijanského piva jsou v předprodeji v síti Ticketportal za 450 Kč (400 Kč na ISIC kartu), na místě bude platit jednotná cena 500 Kč. Pro děti do 15 let a držitele průkazu ZTP/P je vstup zdarma.

Slavnosti jsou tu již třetinu století
Slavnosti svijanského piva letošním ročníkem vstupují do druhé třetiny století své existence. Za posledních třiatřicet ročníků si vzpomínky na neopakovatelnou atmosféru v areálu koupaliště ve Svijanském Újezdě odvezly celkem už statisíce hostů. „Navzdory svému jménu ovšem Slavnosti rozhodně nejsou jen o pivu, i když o něj jde samozřejmě především. Celý rok se těšíme, až si užijeme tu skvělou atmosféru před pódii a setkání s lidmi, z nichž si řada už ani neumí představit, že by slavnosti vynechala,“ řekl ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.

„Když jsme je v roce 1990 ve Svijanském Újezdě poprvé pořádali, byla to asi první akce tohoto druhu. Vůbec by nás tenkrát nenapadlo, že by se na ní někdy mohly setkávat tisíce lidí a že by na ně jezdily ty největší hvězdy,“ řekl před lety František Horák, česká pivovarská legenda a někdejší ředitel Pivovaru Svijany, který stál před třiatřiceti lety u zrodu akce. „Příběh Slavností je tak vlastně dost podobný úspěchu svijanského pivovaru. Od samého počátku je provázelo stejné nadšení a patriotismus, jaké stály i za zmrtvýchvstáním pivovaru o deset let později,“ dodal.

Na Slavnostech vystoupily například skupiny Olympic, Tři sestry, Krucipüsk, Wohnout, Walda gang, MIG 21, Mňága a Žďorp nebo Žlutý pes. Ze sólistů stojí za zmínku mimo jiné Marta Kubišová, Eva Pilarová, Petra Janů, Věra Martinová, Jitka Zelenková, Debbi nebo Marie Rottrová, stejně jako třeba Václav Neckář či David Koller.

Zatím poslední, 33. slavnosti svijanského piva, které se konaly po dvouleté „covidové“ přestávce, přivítaly více než čtyři tisíce návštěvníků. Na velkém centrálním pódiu je od časného odpoledne až do pozdních nočních hodin provázela hudební produkce sahající od folku přes country až po psy-core v podání písničkářů Pokáče a Barbory Polákové a skupin Rangers – Plavci, Dymytry, Rimotris, České srdce a Jiří Schelinger Memory Band. Další účinkující se o jejich dobrou náladu postarali na vedlejším kamenném pódiu. „Po dvouleté pauze jsme si loni dali záležet a věřím, že jsme všem hostům ukázali, že nad správně ošetřované a natočené pivo není. A že léto, zábava a naše pivo jdou skvěle k sobě,“ řekl Roman Havlík.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.09.2024 12:20220