Jeden ze tří nejstarších tuzemských minipivovarů Kvasar ze Sentic na Brněnsku spustí do konce roku výrobu v novém areálu. Jeho výstavba stála několik milionů korun. Díky nové technologii chce minipivovar udržet svou pozici na trhu, což je čím dál složitější, řekl ČTK většinový vlastník minipivovaru Jiří Jelínek mladší.
"Novou budovu chceme otevřít v prosinci. Bude tu i prodej, abychom v této době odolali konkurenci, která narostla a motivuje nás také k tomu investice dělat," uvedl Jelínek mladší. Minipivovar ročně vyrábí kolem 1100 hektolitrů piv. Dosud se příliš nestaral o odbyt, zákazníci si pro Kvasar jezdili do rodinného domu Jelínkových.
Nový minipivovar je na jiném místě ve stejné vesnici, ale bude pro zákazníky dostupnější. Varna bude také mnohem větší, takže nabízí možnost více než zdvojnásobit produkci. Díky tomu, že i každá várka piva bude větší, tak bude mít rodina podle Jelínka mladšího více času věnovat se rozvozu nebo marketingu.
Kvasar patří k nejstarším minipivovarům na českém trhu vůbec. Před pětadvaceti lety jej ve svém domě založil Jiří Jelínek starší, který vystudoval střední školu potravinářskou. Pak ale celý život pracoval v autobusové dopravě. K vaření piva jej navedl syn, který našel stará otcova skripta a Jelínek starší postupně rozjel výrobu na úrovni domovarníka a pak si udělal v domě i minipivovar. Jeho pivo na konzervativním trhu mělo úspěch a Kvasar se od devadesátých let vaří licenčně i v Černé Hoře.
To pomohlo i minipivovaru, takže měl peníze na rozšíření výroby a nákup technologií, které zpočátku pro minipivovary na trhu vůbec nebyly. "Nebyl jsem ten podnikatel, který se nebojí a vezme si půjčky. Možná kdybych byl více odvážný, možná jsme byli ve výstavu na jiných číslech. Nemám povahu na to být dravec a nelituji toho," vzpomíná dnes Jelínek starší proč minipivovar není ještě větší. Dnes minipivovar živí pouze rodinu a synovi s dcerou Jelínek starší i celý podnik předal. Podle něj je konkurence čím dál větší, vždyť jen v blízkém Tišnově už jsou tři minipivovary. "To už je opravdu hodně," uvedl Jelínek starší.
V roce 1992 začala výroba podle dat Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského na Moravě v Pegasu a Senticích a v Chýni v Čechách. O rok dříve vznikl podnik Meloun - Hostinec a pivovar U Lípy, který ale mezitím už zkrachoval. Podle webu www.pivovary.info byl v roce 1992 ještě minipivovar v Králově Poli, ten ale rok po zahájení výroby zanikl. Dnes jsou na trhu podle odborníků více než tři stovky minipivovarů.
Na jednom místě
969 pivovarů
18.969 piv
10.950 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Sentické medové pivo Kvasar je vyráběno klasickou pivovarnickou technologií tzv. spodního kvašení. V průběhu dozrávání je do něho přidáván studenou cestou pravý včelí med. Znamená to, že všechny zdraví prospěšné látky v medu obsažené, zůstávají po celou dobu trvanlivosti v plné své aktivní formě. Cukry v medu obsažené se v průběhu dokvášení mění na alkohol a kysličník uhličitý.
Vyzrálé a uleželé pivo Kvasar je bez filtrace, pasterizace, bez jakékoliv chemické a tepelné úporavy stáčeno do 1.5 PET lahví, které jsou elastické a jsou schopné reagovat na narůstající tlak během transportu a uskladnění. Sedlina v pivu je tvořena kvasnými mikroorganismy, které obsahují B vitamíny. Sedlina v pivu odpovídá normě a je typická pro pravá nefiltrovaná piva.
Dnešní nefiltrovaná piva navazují na dávné tradice piv našich předků, jsou pro svoji plnost chuti a přítomnost kvasinek stále více vyhledávána. Sentický Kvasar navíc ještě obsahuje med a tak se stal nejen dobrým mokem, ale i zdraví prospěšným nápojem.
Od mládí pan Jelínek včelařil a věděl, že se z medu dělá lahodný nápoj zvaný medovina, která byla od nepaměti uznávaným léčivým nápojem. Napadlo ho přidávat do kvasící mladiny med a pozorovat jak se to projeví na výsledné chuti. Pivo dostávalo jemnější, plnější a sladší chuť. Výsledná chuť záležela na množství přidaného medu. Snahou pana Jelínka bylo vyrobit pivo, které svojí chutí stále patří mezi piva plzeňského a českého typu, ale jsou odlišné svou charakteristickou podobou. Piva s výraznou medovou příchutí se již vzdalují tomuto záměru a nepatří mezi piva českého charakteru. Protože receptury pana Jelínka jsou státem chráněny, není možné popisovat detailní postupy při výrobě jeho Kvasaru.
Od roku 2011 je Kvasar držitelem titulu "Regionální potravina Jihomoravského kraje" a "Zlatá Chuť jižní Moravy"
Zdroj:Stránky Pivovaru Kvasar, 2016
Více na stránkách pivovaru
Pivovar Sentický Kvasar |
Pivo Kvasar s.r.o. |
minipivovar |
Sentice 219 |
666 03 Sentice |
Jihomoravský kraj |
1992 |
Alena Krupičková |
Jiří Jelínek |
Jiří Jelínek |
~1 416 hl (ročně) |
+420 549 416 117 |
27754316 / CZ27754316 |
www.pivokvasar.cz |
pivokvasar@gmail.com |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.