Historie a současnost pivovaru Plzeňský Prazdroj

● 1842 Zrod legendypivovar
Pivo se v Plzni vařilo střídavě u jednotlivých právovárečných měšťanů. Kvalita byla různá, a proto se v hlavách plzeňských měšťanů zrodí myšlenka na vlastní pivovar s dobrým pivem. V novém Měšťanském pivovaru vaří 5. října 1842 sládek Josef Groll první várku nového plzeňského piva, které brzy dobude celý svět.

● 1843 Poprvé v Praze U Pinkasůpivovar
Pražský krejčí Jakub Pinkas si v dubnu 1843 nechává od svého přítele Martina Salzmanna dovézt dvě vědra plzeňského ležáku. Propadne jeho kouzlu, svou původní živnost věsí na hřebík a otvírá hostinec. Pivo se těší takové oblibě, že je brzo nutné rozšířit prostory o sousední dům. Hostinec později navštěvují význačné osobnosti jako Dobrovský, Palacký, Baťa a mnozí další.

● 1856 Spodně kvašený ležák také ve Vídnipivovar
Plzeňské pivo se poprvé dostává do Vídně. Rovných 65 věder je doručeno Josefu Šedivému v Salvatorově ulici č. 379. Měšťanský pivovar se později stává oficiálním dodavatelem císařského dvora. Sklad ve Vídni otevírá 1. července 1870.


● 1859 Ochranná značka Pilsner Bierpivovar
Spolu s tím, jak se šíří obliba plzeňského ležáku v Čechách i přilehlých zemích, objevují se jeho napodobeniny. Proto si v roce 1859 dává Měšťanský pivovar zaregistrovat značku „Pilsner Bier“ (Plzeňské pivo), z níž ale těží i ostatní piva z Plzně.

● 1870 Vznik pivovarupivovar
15. října zahajuje provoz První plzeňský akciový pivovar (dnes Gambrinus) založený 20 významnými podnikateli v čele s Emilem Škodou. V prosinci si pak registruje první ochrannou známku Erste Pilsner Actien Brauerei – Pilsner Bier.


● 1873 První export do Nového světapivovar
Měšťanský i První akciový pivovar slaví v tomto roce první export do USA. O rok později již plzeňský ležák putuje do severní Ameriky pravidelně a na sklonku 19. století proniká také do Latinské Ameriky, Afriky i na Blízký východ.

● 1874 Vznik pivovaru Velké Popovicepivovar
František Ringhoffer ke svému kamenickému panství skupuje pivovar s mlýnem, spilkou i hvozdem a zakládá Pivovar Velké Popovice. První 60hl várka piva spatřuje světlo světa 15. prosince. O rok později již pivovar vystavuje 18 tisíc hl a po rozsáhlých rekonstrukcích roku 1902 dokonce 80 tisíc hl piva.

● 1881 Ledařstvípivovar
Měšťanský pivovar začíná svážet led od hráze Boleveckého rybníka do ležáckých sklepů, kde odtávající voda a studený vzduch chladí celé sklepení. Zásoby ledu se skladují na dvoře na podložce ze dřeva, popela, písku a lepenky natřené dehtem. Expozice o ledování je dnes součástí prohlídkové trasy plzeňského pivovaru.

● 1885 František Josef I. v pivovarupivovar
„Jest skutečně zvláštní, že se dosud žádnému pivovaru nepodařilo rázovitou a lahodnou chuť plzeňského piva napodobiti,“ ocenil plzeňské pivo při návštěvě Měšťanského pivovaru císař František Josef I. Vzkvétá i sousední První akciový pivovar. Rozšiřuje prostory a nakupuje železniční vagony pro export.

● 1887 Lahvování pivapivovar
Měšťanský pivovar začíná stáčet svůj ležák také do lahví. První akciový drží krok a lahvovnu spouští rok poté. S rostoucí poptávkou po lahvovém pivu Měšťanský pivovar v roce 1899 staví první stáčírnu, která funguje dalších 70 let.

● 1892 Historická bránapivovar
Měšťanský pivovar slaví 50. výročí založení. U této příležitosti staví Jubilejní bránu, která se stává symbolem pivovaru, firmy i značky Pilsner Urquell. V roce 2000 jsou v bráně objeveny dobové materiály a jako odkaz dalším generacím do ní zazděny dokumenty s novodobou historií pivovaru.

● 1893 Doprava pivapivovar
Již v roce 1876 si Měšťanský i První akciový pivovar od státní dráhy pronajímají a později kupují první železniční vagony. Zřizují také závodní železniční vlečku, která nahrazuje koňské povozy. V roce 1895 pořizuje Měšťanský pivovar lokomotivu. V roce 1914 je v majetku pivovaru již 388 vagonů a také první nákladní i osobní auto.

● 1897 Neměnná chuť Pilsner Urquellpivovar
Pilsner Urquell si zakládá na své neměnné chuti. A tu potvrzují i odborné analýzy. Měření švýcarské laboratoře v St. Gallenu z roku 1897 zaznamenala parametry jeho kvality. Tytéž hodnoty potvrdila i její následovnice Labor Veritas v roce 2008. Pilsner Urquell si tak dodnes zachovává chuť, která mu vydobyla slávu v celém světě.

● 1898 Ochranná známka Pilsner Urquellpivovar
Generální celní úřad v Londýně již dříve ustavuje označení Pilsner Beer jako zvláštní druh piva bez ohledu na původ. V roce 1898 proto vzniká ochranná známka Plzeňský Prazdroj – Pilsner Urquell. Chrání tak unikátní značku, která je vzorem pro všechna piva plzeňského typu.

● 1899 Chladírenský pivní vagonpivovar
Na světové výstavě v Paříži předvádí Měšťanský pivovar vzorový chladírenský pivní vagon. Brzy má takových vagonů 258 a od roku 1900 vyjíždí každé ráno z Plzně do Vídně souprava zvaná pivní vlak. Podobná souprava vozí záhy pivo i do Brém, kde se nakládá na lodě pro americké trhy.

● 1904 Spalkův projektpivovar
V letech 1904 – 1907 realizuje Měšťanský pivovar velkolepý projekt, kterým si na dlouhá desetiletí zajistí soběstačnost ve výrobě elektřiny i v zásobování vodou. Spalkův projekt zahrnuje elektrocentrálu, vrty ve vodárně Roudná, odželezňovací stanici či vodárenskou věž. Ta slouží jako rezervoár pitné i užitkové vody po většinu 20. století a stává se jednou z dominant Plzně.

● 1909 Ochranná známka Kaiserquellpivovar
Pivo Prvního akciového pivovaru je nově na počest císaře Františka Josefa I. chráněno známkou Kaiserquell – Císařský zdroj. Pivovar pak v roce 1912 získává honosný titul „c. k. dvorní dodavatel“ a těsně před první světovou válkou se stává předním výrobcem piva v Čechách. Jeho roční výstav přesahuje 270 tisíc hl.

● 1913 Milion hektolitrů Prazdrojepivovar
Výstav plzeňského ležáku poprvé přesahuje hranici milionu hektolitrů. Měšťanský pivovar se stává největším v Evropě a nakupuje první automobily. Před první světovou válkou má své obchodní zastoupení ve 34 zemích včetně USA a Egypta, vlastní řadu světových medailí.

● 1919 Plzeňský Gambrinuspivovar
Kaiserquell, ochranná známka zapsaná na počest Františka Josefa I., se vznikem samostatného Československa ztrácí smysl. Registrována je proto nová ochranná známka Plzeňský Gambrinus. Název piva Gambrinus sahá až do 13. století a vychází ze jména vévody Jana Primuse, děda Karla IV a patrona sladovníků.

● 1922 Registrace značky Kozelpivovar
Oficiální obchodní značkou velkopopovického pivovaru se stává Kozel. Označení má původ ve zkomolenině dolnosaského města Einbeck, které ve 14. století proslulo výrobou piva spodním kvašením. To se tehdy šířilo do Čech pod názvem Ein Bock (Kozel). Emblém pivovaru vytvořil potulný francouzský malíř jako výraz díků za pohostinnost zakladetele Ringhoffera.

● 1931 Rekonstrukce varnypivovar
Měšťanský pivovar dokončuje rekonstrukci varny, která je využívána až do roku 2004. Ze základů té původní vyroste nová budova: vznikají železobetonová sila a k varně je přistavěn 50m komín se zabudovanými ohřívači k využití unikajícího tepla. Nově se objevují úspornější automatické pásové rošty pod pánve poháněné elektromotorem.

● 1934 Dynastie Hlaváčkůpivovar
Vrchním ředitelem Plzeňských akciových pivovarů se stává František Hlaváček a je prvním z rodu, který spojil své jméno s pivovarem Gambrinus po tři generace (více než 80 let). Jeho syn Ivo Hlaváček (na snímku) byl v letech 1958 až 1987 hlavním sládkem a později výrobním ředitelem, vnuk Jan Hlaváček působil v Plzeňském pivovaru a pivovaru Gambrinus od roku 1978. V současné době je emeritní sládek Plzeňského Prazdroje.

● 1936 Vývoj transportních sudůpivovar
V roce 1936 dostává plzeňský sládek od Škodových závodů nabídku ke koupi hliníkových sudů k dopravě piva. Do hospod se ale vozí pivo v dřevěných sudech až do poloviny 50. let, kdy je vystřídají právě sudy z hliníku. Ty na konci 80. let nahradí nerezové KEG sudy. Velké dřevěné sudy se dodnes používají k maloobjemové výrobě piva Pilsner Urquell ve sklepích plzeňského pivovaru.

● 1939 Válečná stagnacepivovar
Druhá světová válka přerušuje vývoj obou plzeňských pivovarů. Vozový park zabavuje říšská vojenská správa. USA bojkotují Pilsner Urquell jako německý výrobek, export tak směřuje výhradně do Německa. Pivovar Gambrinus trpí nedostatkem surovin, který má dopad na kvalitu. Vyrábí slabou válečnou „osmičku“ a přežívá proto, že zásobuje pivem dělníky ve Škodovce.

● 1942 Těžba ledu ve velkémpivovar
Úspěšný pivovar spotřebuje na uchování piva velké množství ledu. Ve 20. letech spotřebuje Plzeňský Prazdroj na výrobu a uchování 400 tisíc hl piva 600 vagonů ledu. K jeho efektivní těžbě přispívá od roku 1942 železný dopravník, který těží 100 tun ledu za hodinu. Poslední kra pro plzeňské ležácké sklepy byla vytěžena v roce 1987.

● 1945 Bombardování pivovarůpivovar
Spojenecké bombardování 17. dubna těžce poškozuje sklepy, varny, spilky, lahvovnu i obytné domy Měšťanského pivovaru, pivovar Gambrinus je téměř zničen. Jeho tehdejší ředitel František Hlaváček ale věří ve skvělou budoucnost. V troskách se rodí později nejoblíbenější pivo u nás – světlý výčepní Gambrinus a už o rok později se v nově vybudovaném pivovaru vaří 200 tisíc hl kvalitního piva.

● 1960 Gambrinus má nové ocelové tankypivovar
Od počátku své existence investuje pivovar Gambrinus do provozu a technických inovací. Na sklonku 50. let instaluje 20 ležáckých ocelových tanků s kapacitou 3 600 hektolitrů. V březnu 1960 vyjíždí z pivovaru první autocisterna a stáčení probíhá mimo pivovar.


● 1961 Technické inovacepivovar
V pivovaru Gambrinus se instalují technologické novinky: spádové varny, nový způsob kvašení i jímání CO2 z krytých kovových kvasných kádí. Nová šetrnější stáčecí linka o výkonu 14 tisíc lahví za hodinu snižuje možnost kontaminace a lépe garantuje kvalitu i chuť piva. Od roku 2011 se v pivovarech Prazdroj a Gambrinus díky novému zařízení na zpětné jímání kvasného CO2 snížily jeho emise o více než 280 tun.

● 1965 Vznik pivovaru Radegastpivovar
V roce 1965 je v Nošovicích na severní Moravě položen základní kámen nového pivovaru, který má uspokojit náročné pivaře v blízké průmyslové aglomeraci. První várka piva se rodí 3. prosince 1970. Rok poté dostává pivo jméno podle staroslovanského boha slunce, ohně a pohostinnosti Radegasta.

● 1976 Radegast má vlastní sladovnupivovar
Pivovar Radegast zprovozňuje vlastní sladovnu, která tehdy jakožto druhá největší v Česku ročně vyrobí 24 tisíc tun světlého sladu plzeňského typu. O 13 let později zahajuje provoz také nová sladovna Plzeňského Prazdroje s kapacitou 84 tisíc tun sladu. Pivovar se tak stává soběstačným v produkci světlého sladu.

● 1979 Milion hektolitrů Gambrinusupivovar
Roční výstav pivovaru Gambrinus překračuje magickou hranici milionu hektolitrů. Ačkoliv je direktivním nařízením tehdejších úřadů určen pouze Západočechům, věhlas značky překračuje hranice regionu. Málokdo ale v tu chvíli čeká, že se právě Gambrinus stane nejtypičtějším reprezentantem českého piva.

● 1988 Milion hektolitrů Radegastupivovar
Radegast investuje do nejmodernější techniky a jako první z domácích pivovarů zavádí cylindrokónické kvasné tanky. Objem každého z 18 tanků je 2 000 hl. Roční výstav překračuje magickou hranici milion hektolitrů. Za dalších 10 let jsou to dokonce 2 miliony.

● 1991 Nealkoholické pivo Birellpivovar
Sládci pivovaru Radegast spolupracují s curyšským pivovarem Hürlimann, který dříve přišel s radikálně novou technologií výroby nealko piva za použití unikátních kvasinek bez přerušení kvasného procesu. Jejich metodu inovují a výsledkem je plná hořká chuť uspokojující i náročného českého konzumenta. Birell se stává nejoblíbenější značkou nealko piva u nás.

● 1993 Cylindrokónické tanky v Gambrinusupivovar
Gambrinus začíná používat cylindrokónické kvasné tanky. Jejich provoz zaručuje především mikrobiologickou čistotu obou oddělených fází kvašení a zrání, a tudíž i čistou chuť a správný říz piva.

● 1995 Pilsner Urquell Original Restaurantpivovar
Prazdroj v roce 1995 zakládá síť restaurací, které přísně dodržují zásady skladování, čepování i pivního servisu ležáku Pilsner Urquell a pečují o jeho historický odkaz. První provozovna Pilsner Urquell Original Restaurant (PUOR) je otevřena v hotelu Kolonáda v Karlových Varech. V zahraničí následují restaurace např. v Moskvě, Düsseldorfu, Vídni. První PUOR v Asii je otevřena v roce 2011 ve vietnamské Hanoji.

● 1998 Varna s nejmodernější technologiípivovar
Pivovar Gambrinus uvádí do provozu novou varnu – největší v České republice. Varna je vybavena nejmodernější technologií: ekologickou a úspornou, která zároveň zajišťuje vysokou a vyrovnanou kvalitu várek.

● 2002 Milion hektolitrů Kozlapivovar
Pivovar Velké Popovice překračuje hranici milionu hektolitrů ročního výstavu a je nejrychleji se rozvíjející součástí společnosti Plzeňský Prazdroj. Instalace cylindrokónických tanků v roce 2004 zvyšuje výrobní kapacitu na 1,5 mil. hl piva. Zájem o Velkopopovického Kozla roste i ve světě. Dnes je nejprodávanější českou pivní značkou v zahraničí.

● 2006 Bednářské řemeslo a nová stáčírna v Plznipivovar
Téměř po 40 letech se v Plzeňském Prazdroji vyučí bednářský tovaryš. O rok později otevírá nová bednářská dílna. Prazdroj je tak jedním z posledních míst v Evropě, kde se udržuje toto tradiční řemeslo. Díky bednářům, kteří pečují o sudy a kádě, vyrábí pivovar v malém objemu ležák stejným způsobem jako v roce 1842. To sládkům umožňuje porovnat, zda má pivo uvařené moderním způsobem stále stejnou chuť.
V listopadu zahajuje provoz nová stáčírna Plzeňského Prazdroje. Tato historicky největší investice plzeňského pivovaru v celkové výši zhruba 1 mld. korun je součástí komplexního projektu zaměřeného na rozšíření výrobní kapacity k uspokojení rostoucí poptávky v zahraničí. Nová stáčírna slouží i dalším značkám Plzeňského Prazdroje.

● 2008 Prohlídky Plzeňského Prazdrojepivovar
Nová prohlídková trasa provází návštěvníky místy, kde se zrodil legendární plzeňský ležák. Součástí prohlídky je i ochutnávka nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell čepovaného přímo z dubových ležáků v historických pivovarských sklepích. Již v prvním roce navštívilo prohlídku téměř 150 tisíc návštěvníků.

● 2009 Prohlídky Velkých Popovicpivovar
Pivovar Velké Popovice buduje novou prohlídkovou trasu s návštěvnickým centrem a prodejnou suvenýrů. Reaguje tak na rostoucí zájem veřejnosti o bližší seznámení s výrobou a tradicí piva Velkopopovický Kozel. Součástí prohlídky je mimo jiné návštěva historické i moderní varny, nechybí ani ochutnávka piva.ení chmelovaru.

● 2010 Pilsner Urquell Master Bartenderpivovar
Až v 6.ročníku soutěže o nejlepšího výčepního ležáku Pilsner Urquell získává světový titul Čech Lukáš Svoboda. Pilsner Urquell Master Bartender je mezinárodní soutěž určená výčepním a barmanům, kteří sdílejí nadšení pro své řemeslo a plzeňský ležák. Finalisté prokazují kromě odborných znalostí také svůj důvtip, jazykovou vybavenost i charizma. Do šesti ročníků soutěže se zapojilo již více než 16 tisíc výčepních.

● 2011 Pivo pro Vatikánpivovar
Velikonoční várka ležáku Pilsner Urquell, jíž požehnal plzeňský biskup František Radkovský, putuje k papežskému stolci do Vatikánu. Jako dar Plzeňského Prazdroje, města Plzně a České republiky k blahořečení papeže Jana Pavla II. ji zde z rukou českého velvyslance při Svatém stolci JUDr. Pavla Vošalíka přebírá předseda vatikánské vlády kardinál Giovanni Lajolo.

● 2013 Kingswood ciderpivovar
Na trh vstupuje nová značka Kingswood, podle britské tradice vytvořený ale chutím českého spotřebitele přizpůsobený cider. Nový osvěžující alkoholický nápoj se připravuje z pečlivě vybíraných vyzrálých jablek pěstovaných výhradně v sadech, která se zásadně netrhají, ale nechávají se samovolně spadnout. Tajemství jeho receptury spočívá v pečlivém výběru konkrétních jablečných odrůd a v jejich vzájemném poměru.

● 2014 Nová Ryze Hořká 12 z Nošovicpivovar
Sládci z nošovického pivovaru uvařili nové pivo Radegast Ryze Hořká 12. Ta nahradila v portfoliu pivovaru stávající světlý ležák Radegast Premium. Nová Ryze Hořká 12 je plnější a díky použití třech druhů moravského chmele vyniká intenzivnější avšak příjemnou hořkostí i výrazným chmelovým aroma. Jen během prvních třech měsíců od uvedení na trh se nové dvanáctky vytočilo 20 milionů půllitrů.

● 2015 Ekologický autobus v Prazdrojipivovar
Od ledna roku 2015 přepravuje návštěvníky prohlídkovým okruhem v pivovaru Plzeňský Prazdroj v Plzni nový autobus na stlačený zemní plyn (CNG). Moderní autobus značky SOR BNG 10.5 v barvách Pilsner Urquell je poháněn stlačeným zemním plynem (CNG), což přináší výrazné snížení emisí oxidu uhličitého, oxidů dusíku i pevných částic ve výfukových plynech.

● 2016 Prohlídky pivovarů lámou rekordypivovar
Přes 882 tisíc návštěvníků v roce 2015 absolvovalo některou z návštěvnických tras či programů, které pro ně připravil Plzeňský Prazdroj ve svých pivovarech. Největší oblibě se těšil Plzeňský Prazdroj, který navštívilo rekordních 750 tisíc lidí. Do Velkých Popovic se vydalo na prohlídku pivovaru či některou z akcí pro veřejnost 88 tisíc lidí, do Nošovic pak téměř 44 tisíc návštěvníků.
Zdroj:Stránky 'Plzeňského Prazdroje' 2016


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky pivovaru Plzeňský Prazdroj

Kdy:dle rozpisu na stránkách pivovaruObec:PlzeňZdroj:Pivovar Plzeňský Prazdroj

Věděli jste, že ležák Pilsner Urquell inspiroval více než dvě třetiny všech světových piv, dodnes označovaných jako pils, pilsner, pilsener? Přijďte na prohlídku pivovaru Plzeňský Prazdroj a poznejte příběh legendy zrozené v roce 1842.

Kam vás zavede naše trasa
Pivovar Plzeňský Prazdroj nabízí prohlídky, které potěší pivní fanoušky i milovníky historie. Prohlédnete si autentická místa, kde se před 170 lety zrodilo proslulé pivo Pilsner Urquell a kde jeho příběh dodnes pokračuje. Z Návštěvnického centra se pivovarským autobusem přesuneme k jedné z nejmodernějších stáčíren s kapacitou 120 000 lahví za hodinu. Poznáte suroviny, ze kterých se pivo Pilsner Urquell vaří. Ukážeme vám i srdce pivovaru – tři varny napříč stoletími. Vrcholem prohlídky je degustace nefiltrovaného piva Pilsner Urquell v historických sklepech.

● Stáčírna
Z nádvoří pivovaru vás odvezeme pivovarským autobusem na prohlídku nové stáčírny, která patří mezi nejmodernější v Evropě a její kapacita je úctyhodných 120 000 lahví za hodinu.

Bohužel z provozních důvodů není možné ovlivnit chod stáčecích linek a nemůžeme proto garantovat, že v době prohlídek budou stáčecí linky plně v provozu.

● Expozice surovin
Plzeňský Prazdroj má největší osobní výtah v ČR. Tím vyjedeme k unikátnímu panoramatickému kinu. Po shlédnutí filmu o tajemství výroby piva Pislner Urquell se všemi smysly můžete seznámit s jedinečnými surovinami, ze kterých se pivo Pilsner Urquell vaří –měkká plzeňská voda, u nás vyrobený slad se speciální odrůdy českého jarního dvouřadého ječmene, chmel Žatecký poloraný červeňák a speciální pivovarské kvasnice.

● Varny
Představíme vám varny napříč třemi stoletími. Uvidíte varní pánev, ve které byla uvařena první várka plzeňského ležáku 5. října 1842. Díky obětavosti a odvaze zaměstnanců pivovaru tato měděná pánev přežila obě světové války a dochovala se dodnes. V historické varně z počátku 20. století vám představíme unikátní varní proces piva Pilsner Urquell. Nahlédnete i do moderní varny z roku 2004 a přesvědčíte se, že přestože se technologie vyvíjejí, starobylý postup vaření piva Pilsner Urquell zachováváme stále stejný.

● Expozice Lidé Pilsner Urquell
V tomto místě vyprávíme příběh lidské práce a fortelu. Seznámíte zde nejen se sládky, ale i dalšími pivovarskými profesemi, bez kterých bychom úspěšný příběh piva Pilsner Urquell psát nemohli. V expozici vám přiblížíme každodenní dřinu, která vedla ke vzniku pivovaru a k jeho světové proslulosti. Ukážeme odhodlání, píli a vytrvalost, kterou si v Plzni předávají z generace na generaci.

● Historické sklepy
Užijte si jedinečnou atmosféru historických pivovarských sklepů. Prohlédnete si spilečné kádě a zjistíte, co je to „pivní deka“. Pivovar Plzeňský Prazdroj zde dodnes vyrábí malou část produkce piva Pilsner Urquell tradiční metodou jako za dob prvního sládka Josefa Grolla – kvašením v dřevěných otevřených kádích a zráním v dubových ležáckých sudech.

● Degustace piva
Na nefiltrované nepasterizované pivo Pilsner Urquell vás Plzeňský Prazdroj zve v závěru prohlídky (pouze pro dospělé). V ležáckých sklepech vás čeká degustace nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell načepovaného přímo z dubového ležáckého sudu. Toto jedinečné nefiltrované a nepasterizované pivo Pilsner Urquell si můžete vychutnat pouze na prohlídce pivovaru nebo během zážitkových programů v Šalandách.


Informace o prohlídce
●Kapacita skupiny na prohlídku pivovaru Pilsner Urquell je max. 45 osob.
●Délka prohlídky je 100 min.
●Prohlídka Pilsner Urquell je bezbariérová.
●Pro návštěvu sklepů doporučujeme teplejší oblečení – teplota se pohybuje okolo +5 °C.
●Z provozních důvodů bohužel nemůžeme garantovat, že stáčecí linky budou při vaší návštěvě plně v chodu.
●Součástí prohlídky je ochutnávka piva Pilsner Urquell (pouze pro starší 18 let).


Prohlídka pro skupiny 10 a více osob:
●Skupinám 10 a více osob nabízíme prohlídku v těchto jazykových variantách: češtině, angličtině, němčině, ruštině, francouzštině, italštině a španělštině
●Termín si můžete zvolit dle vašich požadavků. V časy mimo otevírací dobu Návštěvnického centra vám prohlídku zajistíme za příplatek 50 Kč na osobu.
●Prohlídku prosím objednávejte min. 3 dny předem


Aktualizováno: před 3 lety

Na procházkách v Prazdroji nahlédnete do zákulisí pivovaru

Publikováno:před 3 dnyZdroj:České nápoje

Dny českého piva koncem září už posedmé uctí českou pivovarskou tradici a milovníky zlatavého moku pozvou k oslavám v hospodách, restauracích a pivovarech po celé zemi. K největšímu tuzemskému pivnímu svátku se od 27. do 29. září připojí i Plzeňský Prazdroj, který je nejen tradičním pivovarem, ale také vzácnou industriální památkou evropského významu. Speciální Architektonické procházky nabídnou neobvyklý pohled na legendární pivovar a přiblíží jeho stavební rozmach.

Chcete vědět, kolik budov varen stojí v pivovaru, kde byla první brána, kde bydlel vrchní sládek nebo v jaké budově právovárečníci vítali císaře Františka Josefa I.? Během Architektonických procházek plzeňským pivovarem se vše dozvíte. A také zjistíte, že pivovar je unikátním „městem ve městě“, do kterého se vstupuje nedávno restaurovanou historickou Jubilejní bránou. Nahlédnete do reprezentačních prostorů pivovaru, jako je generální ředitelství a především původní reprezentační síně – dnes Společenské a konferenční centrum Secese s originální výzdobou. Na závěr nebude chybět ochutnávka piva ve stylovém prostředí.

Devadesátiminutové prohlídky se konají v pátek 27. 9. od 15:00 a 17:00, v sobotu 28. 9. od 10:00, 13:00, 15:00 a 17:00, v neděli 29. 9. od 10:00, 13:00, 15:00 a 17:00 hodin.

Plechovky vyrobí pivovar ve Stříbře

Publikováno:před 4 dnyZdroj:Plzeňský deníkAutor:Lenka Prokšová

Plzeňský Prazdroj, který dosud dovážel většinu plechovek ze zahraničí, bude od poloviny příštího roku odebírat většinu z nich pro svou potřebu z nově vznikající továrny společnosti Canpack ve Stříbře.

Podaří se mu tak výrazně zkrátit cestu těchto obalů přímo do plnících linek pivovaru v Plzni. Nová továrna v blízkosti pivovaru tak přispěje k ochraně životního prostředí, zejména k úsporám v produkci oxidu uhličitého.

Pilsner Urquell oslavuje svoji první várku

Publikováno:před 4 dnyZdroj:České nápoje

Oslava narodenín vo veľkom štýle! Pilsner Urquell slávi 177 rokov od uvarenia prvej várky. Pocta originálnemu zlatému ležiaku, ktorý inšpiroval viac ako 70 % výrobcov pív po celom svete, začína roadshow po podnikoch celého Slovenska. Celá paráda vyvrcholí na najväčšom pivnom festivale u našich západných susedov na Pilsner Feste v Plzni. A o tom, že to bude zábava, ako sa patrí, sa môžete presvedčiť aj vy!

Roadshow pripomínajúca zrod plzenského ležiaka na Slovensku oficiálne začala vo štvrtok 12. septembra otváracím eventom na Pláži Staré Mesto v Bratislave, kde sa o skvelú zábavu postarali Ultrazvuk a Emma Drobná. Roadshow bude ďalej putovať naprieč celým Slovenskom po podnikoch, v ktorých sa Pilsner Urquell čapuje. Návštevníci sa v 15 reštauráciách a puboch stretnú so sládkami Plzeňského Prazdroja Václavom Berkom alebo Jánom Pírym, ktorí na mieste slávnostne narazia drevený sud.

Pre milovníkov piva v ňom bude pripravený výnimočný nefiltrovaný ležiak. Toto pivo je špecifické tým, že v závere výrobného procesu neprejde filtráciou a pasterizáciou a ponúka tak hosťom exkluzívny pivný zážitok. „Prvú várku Pillner Urquell načapovanú na dokonalú hladinku, šnyt či mlieko dostanú všetci návštevníci v rovnakej kvalite a rovnako chutnú ako v pivniciach plzenského pivovaru," povedal emeritný vrchný sládok Plzeňského Prazdroja Václav Berka. Celkovú slávnostnú atmosféru každého podujatia doplní skvelá hudobná kapela. Vo vybraných prevádzkach sa môžete tešiť aj na remeslo majstrov výčapníkov – víťazov súťaže Pilsner Urquell Master Bartender.

177 rokov výnimočného piva
Presne 5. októbra 1842, teda pred 177 rokmi, plzenskí mešťania prvýkrát uvarili a ochutnali zlatý ležiak Pilsner Urquell. Ten už krátko po svojom zrode dobil svet a začali ho vyvážať aj do zahraničia. Stal sa z neho uznávaný fenomén, ktorý si milovníci piva môžu vychutnať vo viac ako 50 krajinách po celom svete. „Od prvého dňa varíme Pilsner Urquell zo stále rovnakých surovín a podľa rovnakej receptúry. Viac ako 70 % pív po celom svete, ktoré sa dnes varia, sú pivá typu Pils / Pilsner a sú inšpirované práve našim výnimočným ležiakom,“ uzavrel úspech Václav Berka.

Príďte aj vy s nami osláviť 177. výročie piva, ktoré pozná celý svet!

Kde a kedy sa uvidíme?
13.9.2019 BRATISLAVA - Kolkovna Eurovea, Pribinova 8
14.9.2019 TRNAVA - Radničná piváreň, Hlavná 1
19.9.2019 BOJNICE – Meridiana, Prievidzská 1241/55
20.9.2019 BRATISLAVA - Piváreň u Bizóna, Hraničná 5335
21.9.2019 ŽILINA - Plzenská reštaurácia, Mariánske námestie 2
27.9.2019 POPRAD - Plzenka Poprad, Námestie sv. Egídia 19/9
28.9.2019 STARÝ SMOKOVEC - CENTRAL RESTAURANT, Starý Smokovec 24
2.10.2019 KOŠICE - Camelot, Kováčska 19
3.10.2019 MICHALOVCE - U Grolla, Andreja Kmeťa 1
4.10.2019 PREŠOV - Pilsner Urquell Pub, Vihorlatská 2/A
5.10.2019 KOŠICE- Pilsner Urquell Pub, Námestie osloboditeľov OC AUPARK
5.10.2019 KOŠICE - Central Pub, Hlavná 85
10.10.2019 ZVOLEN - West Beer & Restaurant, E. P. Voljanského 1
11.10.2019 BRATISLAVA - JENNYV, Detvianska 20
12.10.2019 MALACKY - Plzeňská hodovňa, Pribinova 41/16

Plzeňský Prazdroj rozvíjí spolupráci s minipivovary

Publikováno:před 16 dnyZdroj:MediaGuru.cz

Po spolupráci s pivovarem Matuška se Plzeňský Prazdroj spojuje s brněnským Parním pivovarem Hauskrecht.
Plzeňský Prazdroj nadále rozvíjí svou spolupráci s minipivovary. Po pivovaru Matuška se nyní spojuje s brněnským Parním pivovarem Hauskrecht, s nímž uvařil polotmavý speciál American Amber Lager. Ten bude po celé září nabízen ve zhruba 1 500 hospodách zapojených do programu Volba sládků.

„Pivo jsme uvařili v Prazdroji i v pivovaru Hauskrecht podle stejné receptury. Ve vybraných hospodách v Brně bude během září k dostání z várky uvařené v brněnském minipivovaru. Jinde v Čechách a na Moravě si pak mohou lidé vychutnat stejné pivo uvařené v Prazdroji. Věřím, že se najdou milovníci piva, kteří ochutnají jak várku uvařenou u nás, tak i tu brněnskou,“ komentuje emeritní vrchní sládek Prazdroje Václav Berka.

„Touto společnou akcí chceme ukázat, že nezáleží na tom, jak je pivovar velký, ale jak k pivu přistupuje a jakou mu věnuje péči,“ doplňuje kolega sládek Petr Hauskrecht.

Zájem o minipivovary ze strany velkých pivovarů v posledních letech roste v závislosti na sílícím zájmu českých spotřebitelů o regionální piva. Budějovický Budvar například spolupracuje s minipivovary, kterým pomáhá s expanzí do zahraničí. Pivovary Staropramen nedávno koupily Pardubický pivovar. V současnosti je v České republice 440 minipivovarů, které přibývají v průměru jeden nový týdně.

Rodí se nová pípa. Inovátorská soutěž Brewrace Plzeňského Prazdroje zná vítěze

Publikováno:před 18 dnyZdroj:Region Plzeň

V Česku vzniká nové výčepní zařízení. Zcela nový typ pípy, která umožní dostat to nejčerstvější čepované pivo i do kaváren, malých barů nebo holičství.
Navrhla ho pětice studentů v rámci inovativního klání Plzeňského Prazdroje s názvem Brewrace.

Tým Barnabáš složený ze studentů vysokých škol přišel s inovativním prototypem pípy, který má mnoho předostí: je malý a skladný, zároveň velmi snadně umožňuje vyměnit jeden sud za druhý a je jednoduchý na obsluhu. „Jedná se o unikátní řešení, které nemá předlohu v současných výčepních systémech. Dodané výkresy a prototyp naznačují, že jde o jedinečný počin, díky kterému se čepované pivo dostane i k zákazníkům mimo klasické hospody nebo pivnice. Jeho vývoj bude sice náročnější, než návrhy dalších týmů, ale tak už to u převratných nápadů je. Cesta k jejich realizaci nebývá tou nejkratší. Prototyp s výkresy předáme specializovanému výrobci, abychom zjistili náročnost sériové výroby. S vítězným týmem ale chceme být v kontaktu i během této fáze,“ říká Roman Trzaskalik, marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje.

Členové týmu Barnabáš studují na ČVUT a VŠCHT a na vývoji výčepního zařízení pracovali ve svém volném čase. „Časově to bylo náročnější, hlavně v době před odevzdáváním výkresů a před prezentací prototypu. Navíc nám do toho zasáhlo zkouškové období. Kromě toho byla naše designérka během závěrečné fáze v Americe, řešili jsme tak design pípy přes oceán a pracovní schůzky měli ve tři, ve čtyři ráno našeho času,“ říká Viktor Hais z Barnabáše a dodává: „Brewrace pro nás byl obrovskou zkušeností, ověřili jsme si nejen naše možnosti, ale skvěle jsme si sedli jako tým a získali sebejistotu. Jsme fakt rádi, že jsme do toho šli.“

Speciální, půl roku trvající soutěž Brewrace vyhlásil Plzeňský Prazdroj v březnu letošního roku. Cílem bylo získat takové výčepní zařízení, které bude malé, jednoduché na obsluhu a zaručí perfektní kvalitu čepovaného piva. „Víme, že je mnoho různých provozoven, které by rády lidem nabídly skvěle ošetřené čepované pivo. Právě pro ně jsme se rozhodli najít řešení. Řekli jsme si, že netradiční zadání si žádá i neotřelou formu. Proto jsme zorganizovali náš první vlastní hackathon a celý průběh, výsledek a hlavně přístup týmů nám ukázal, že to byla správná cesta. Takže určitě nebyl poslední,“ říká Tomáš Mráz, obchodní ředitel Prazdroje.

Do soutěže Brewrace se přihlásilo celkem 44 týmů tvořených studenty technických univerzit, technickými nadšenci i milovníky piva. Jedenáct z nich postoupilo do květnového semifinále, ve kterém prezentovaly své návrhy na nový výčep. Odborná porota na základě předložených řešení vybrala tři nejlepší týmy, které postoupily do finále, ve kterém prezentovaly hotové nákresy i prototyp. Vítězný tým získal pivo zdarma na 10 let a jeho členové si navíc v plzeňském pivovaru uvaří vlastní várku piva spolu s emeritním vrchním sládkem Prazdroje Václavem Berkou. Jméno vítězného týmu pak bude také uvedeno na všech nových výčepech, které se podle jejich návrhu vyrobí.

Na cestě od prototypu k sériové výrobě je třeba dořešit ještě některé technické detaily. Podle odborníků z Prazdroje, kteří byli v porotě soutěže Brewrace, se nové výčepní zařízení může objevit v testovacím provozu na trhu v průběhu příštího roku.

Startuje Prazdroj lidem. Organizace mohou získat až půl milionu korun

Publikováno:před 19 dnyZdroj:Regiony24.czAutor:Jitka Němečková

Plzeňský Prazdroj už po osmnácté otevírá svůj grantový program Prazdroj lidem. Projekty, které se zaměřují na zlepšení života obyvatel Plzně a oživení veřejného prostoru, se mohou přihlásit do poloviny října a Prazdroj mezi vybrané rozdělí částku 2,4 milionu korun.

Své projekty a nápady mohou přihlašovat spolky, obecně prospěšné společnosti, registrované církve nebo příspěvkové organizace až do 15. října 2019 na webu www.prazdrojlidem.cz. Hlavním kritériem projektů je zlepšit kvalitu života v Plzni a pomoci s rozvojem veřejného prostoru. „Vnímáme snahu lidí zlepšit prostředí, ve kterém žijí. A my je chceme podpořit, aby mohli své nápady na kulturní akce, oživení komunitního života nebo třeba revitalizaci veřejných prostor uskutečnit. Ze všech přihlášených projektů vybereme jako každý rok ty nejlepší a mezi ně rozdělíme celkem 2,4 milionu korun, přičemž maximální výše podpory pro jeden projekt je půl milionu korun,“ říká Monika Matyáštíková, manažerka firemní odpovědnosti Plzeňského Prazdroje.

Kromě odborné komise, která z přihlášených projektů vybírá ty, které získají grantovou podporu, bude mít své slovo i veřejnost. Poté, co porota vybere ty nejlepší nápady a projekty, proběhne již tradičně online hlasování, které přinese nejsympatičtějšímu projektu další prémii ve výši 50 tisíc korun. Start hlasování je naplánován na konec listopadu.

„Těší nás, že je Plzeňský Prazdroj úzce propojen s městem, a to nejen svým názvem, ale že může přispívat i k rozvoji místní komunity a prostředí. Chceme být dobrým sousedem pro všechny obyvatele Plzně,“ doplňuje Monika Matyáštíková.

Pivovar za osmnáct let existence programu Prazdroj lidem podpořil 160 obecně prospěšných projektů částkou převyšující 55 milionů korun. Loni to byly například projekty Století žen, Skryté město – sousedské procházky, Blik Blik festival, Do práce na kole, Plzeňský architektonický manuál, Pap-rna – galerijní komunitní klubovna nebo Pilsen Busking Fest.

Prazdroj od října zdraží některá balená piva. V průměru o 50 haléřů

Publikováno:před 22 dnyZdroj:Deník.czAutor:ČTK

Plzeňský pivovar Prazdroj od 1. října zvýší ceny piva v lahvích a plechovkách v průměru o 3,6 procenta, tedy o 50 haléřů.
Zvýšení cen se netýká celého sortimentu, ale jen některých balení Pilsner Urquell, Radegast, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a neochuceného Birellu. Čepovaná piva pro hospody a restaurace nezdraží. Beze změny zůstává také cena ochucených nealkoholických piv a ciderů. Informace, které ČTK zjistila z okruhu obchodního řetězců, potvrdila dnes mluvčí největšího českého pivovaru Jitka Němečková. Jeho zdražení v minulých letech kopírovala většina větších českých pivovarů.

Prazdroj zdražil naposledy loni v říjnu o 3,7 procenta, hlavně balené i čepované ležáky, ceny desítek v sudech a tancích se nezměnily. Balený i čepovaný Pilsner Urquell loni podražil o 1,50 Kč na půllitr.

Letošní zdražení zdůvodňuje pivovar růstem nákladů na výrobu, balení a distribuci. "Rostou ceny vstupních materiálů a zejména se zvyšují náklady v dopravě a logistice - především u externích dodavatelů, kteří do svých služeb promítají i zvyšující se mzdy," uvedla mluvčí. Prazdroj podle ní také zohledňuje vysoké investice ve výrobě, které jdou v posledních době zejména do balených piv. Příkladem je největší současná stavba nové plechovkové linky v pivovaru Radegast v Nošovicích za 580 milionů Kč. Kromě toho Prazdroj rovněž dlouhodobě investuje do zlepšování nákupního prostředí v obchodech. Díky přehlednějšímu regálovému vystavení i lepší navigaci se zkracuje doba nákupu spotřebitelů, dodala.

Ceny piva pro restaurace, tedy v tancích a sudech, nechává Prazdroj beze změn. "Věříme, že tím podpoříme českou pivní kulturu a provozovatele hospod a restaurací," uvedla Němečková.

Prazdroj loni v ČR a v cizině prodal rekordních 11,5 milionu hektolitrů piva, meziročně o čtyři procenta více. Odbyt v zahraničí činil 4,3 milionu hektolitru, o 4,5 procenta více, což bylo také maximum v historii firmy. Přímý export piva vyrobeného ve třech českých závodech Prazdroje vzrostl o 13 procent a překročil 1,7 milionu hektolitru. Na domácím trhu se prodej piva zvýšil o 3,8 procenta na 7,2 milionu hektolitru. Pivovar vykázal loni čistý zisk 4,5 miliardy korun při tržbách 16,5 miliardy Kč.

Prazdroj zdražuje balené pivo. Víc bude stát i Radegast, Gambrinus a Kozel

Publikováno:před 22 dnyZdroj:iDNES.czAutor:ČTK

Plzeňský Prazdroj od 1. října zvýší ceny piva v lahvích a plechovkách v průměru o 3,6 procenta, tedy o 50 haléřů. Zvýšení cen se netýká celého sortimentu, ale jen některých balení Pilsner Urquell, Radegast, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a neochuceného Birellu. Čepovaná piva pro hospody a restaurace nezdraží.

Beze změny zůstává také cena ochucených nealkoholických piv a ciderů. Informace, které ČTK zjistila z okruhu obchodního řetězců, potvrdila dnes mluvčí největšího českého pivovaru Jitka Němečková. Jeho zdražení v minulých letech kopírovala většina větších českých pivovarů.

Prazdroj zdražil naposledy loni v říjnu o 3,7 procenta, hlavně balené i čepované ležáky, ceny desítek v sudech a tancích se nezměnily. Balený i čepovaný Pilsner Urquell loni podražil o 1,50 Kč na půllitr.

Letošní zdražení zdůvodňuje pivovar růstem nákladů na výrobu, balení a distribuci. „Rostou ceny vstupních materiálů a zejména se zvyšují náklady v dopravě a logistice - především u externích dodavatelů, kteří do svých služeb promítají i zvyšující se mzdy,“ uvedla mluvčí. Prazdroj podle ní také zohledňuje vysoké investice ve výrobě, které jdou v posledních době zejména do balených piv.

Příkladem je největší současná stavba nové plechovkové linky v pivovaru Radegast v Nošovicích za 580 milionů Kč. Kromě toho Prazdroj rovněž dlouhodobě investuje do zlepšování nákupního prostředí v obchodech. Díky přehlednějšímu regálovému vystavení i lepší navigaci se zkracuje doba nákupu spotřebitelů, dodala.

Piva ze sudů ani tanků nezdraží
Ceny piva pro restaurace, tedy v tancích a sudech, nechává Prazdroj beze změn. „Věříme, že tím podpoříme českou pivní kulturu a provozovatele hospod a restaurací,“ uvedla Němečková.

Prazdroj loni v ČR a v cizině prodal rekordních 11,5 milionu hektolitrů piva, meziročně o čtyři procenta více. Odbyt v zahraničí činil 4,3 milionu hektolitru, o 4,5 procenta více, což bylo také maximum v historii firmy. Přímý export piva vyrobeného ve třech českých závodech Prazdroje vzrostl o 13 procent a překročil 1,7 milionu hektolitru. Na domácím trhu se prodej piva zvýšil o 3,8 procenta na 7,2 milionu hektolitru. Pivovar vykázal loni čistý zisk 4,5 miliardy korun při tržbách 16,5 miliardy Kč.

Prazdroj od října zdraží některá balená piva v průměru o 3,6 %

Publikováno:před 23 dnyZdroj:České novinyAutor:ČTK

Plzeňský Prazdroj od 1. října zvýší ceny piva v lahvích a plechovkách v průměru o 3,6 procenta, tedy o 50 haléřů. Zvýšení cen se netýká celého sortimentu, ale jen některých balení Pilsner Urquell, Radegast, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a neochuceného Birellu. Čepovaná piva pro hospody a restaurace nezdraží. Beze změny zůstává také cena ochucených nealkoholických piv a ciderů. Informace, které ČTK zjistila z okruhu obchodního řetězců, potvrdila dnes mluvčí největšího českého pivovaru Jitka Němečková. Jeho zdražení v minulých letech kopírovala většina větších českých pivovarů.

Prazdroj zdražil naposledy loni v říjnu o 3,7 procenta, hlavně balené i čepované ležáky, ceny desítek v sudech a tancích se nezměnily. Balený i čepovaný Pilsner Urquell loni podražil o 1,50 Kč na půllitr.

Letošní zdražení zdůvodňuje pivovar růstem nákladů na výrobu, balení a distribuci. "Rostou ceny vstupních materiálů a zejména se zvyšují náklady v dopravě a logistice - především u externích dodavatelů, kteří do svých služeb promítají i zvyšující se mzdy," uvedla mluvčí. Prazdroj podle ní také zohledňuje vysoké investice ve výrobě, které jdou v posledních době zejména do balených piv. Příkladem je největší současná stavba nové plechovkové linky v pivovaru Radegast v Nošovicích za 580 milionů Kč. Kromě toho Prazdroj rovněž dlouhodobě investuje do zlepšování nákupního prostředí v obchodech. Díky přehlednějšímu regálovému vystavení i lepší navigaci se zkracuje doba nákupu spotřebitelů, dodala.

Ceny piva pro restaurace, tedy v tancích a sudech, nechává Prazdroj beze změn. "Věříme, že tím podpoříme českou pivní kulturu a provozovatele hospod a restaurací," uvedla Němečková.

Zda se ke zdražení letos přidají i další pivovary, není zatím jisté. "K úpravě ceny našich piv přistupujeme vždy po důkladné analýze vstupů a dalších nákladů spojených s jejich výrobou, distribucí, apod., ne v reakci na kroky konkurence. Pokud se pro změnu ceny rozhodneme, vždy nejprve informujeme naše obchodní partnery," řekla ČTK mluvčí druhé největší skupiny, Pivovarů Staropramen, Denisa Mylbachrová.

Prazdroj loni v ČR a v cizině prodal rekordních 11,5 milionu hektolitrů piva, meziročně o čtyři procenta více. Odbyt v zahraničí činil 4,3 milionu hektolitru, o 4,5 procenta více, což bylo také maximum v historii firmy. Přímý export piva vyrobeného ve třech českých závodech Prazdroje vzrostl o 13 procent a překročil 1,7 milionu hektolitru. Na domácím trhu se prodej piva zvýšil o 3,8 procenta na 7,2 milionu hektolitru. Pivovar vykázal loni čistý zisk 4,5 miliardy korun při tržbách 16,5 miliardy Kč.

Tankový Pilsner Urquell na dovolené? V devíti zemích je 144 hospod

Publikováno:před měsícemZdroj:Region Plzeň

Dopřát si ten nejčerstvější ležák Pilsner Urquell přímo z tanku i při letní zahraniční dovolené je čím dál tím snadnější.
Plzeňský Prazdroj za poslední dva roky výrazně zvýšil počet zahraničních tankoven, které prémiový ležák nabízejí. V celkem devíti evropských zemích je jich nyní již 144, o 56 více než v létě 2017.

Nejvíce tankoven s pivem Pilsner Urquell je na Slovensku, a to 78. Zajít si na vychlazený plzeňský tankový ležák je už možné ve všech slovenských regionech. „Nabídka je opravdu široká a skoro nepoznáte, že již nejste v Česku,“ říká emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Na druhém místě je sousední Německo, kde je celkem 21 tankoven Pilsner Urquell, které jsou situované v Berlíně a Hamburgu. Třetí místo pak zaujímá Itálie s dvanácti tankovými hospodami. „Jsou umístěny zejména v turisticky nejatraktivnějších místech, jakými jsou Řím, Florencie, Milán nebo předměstí Benátek v Mestre. Jedna tanková hospoda je taky v populárním alpském olympijském středisku Oulx nedaleko Turína,“ říká Václav Berka. Na své si přijdou milovníci plzeňského ležáku i ve Velké Británii, kde ho nabízí celkem 11 tankoven.

Nejvzdálenějšími destinacemi, kde si lze tankový Pilsner Urquell vychutnat, jsou irský Dublin, švédský Stockholm nebo severoanglický Leeds. „Tankové pivo převážíme ve speciálních kontejnerech. Zvláště v letní sezóně je ideální, pokud jsou při přepravě kontejnery v chlazeném prostoru, aby se zamezilo zteplání piva. Hlavní je dodat pivo do cílové destinace co nejrychleji a nejšetrněji, aby neztratilo čerstvost, což je hlavní benefit tankového piva,“ doplňuje Kamil Růžek, obchodní sládek pro exportní trhy Prazdroje.

Pivovar přitom počítá s tím, že počet zahraničních tankoven s ležákem Pilsner Urquell bude i nadále růst. „Další tankové hospody budou přibývat, a to zejména v Německu, Švédsku, Itálii nebo Polsku. Zvažujeme také otevření první tankovny v Rumunsku,“ říká Kamil Růžek.

Výčepní ze zahraničních tankoven procházejí školením, aby kvalita čepování byla stejná jako v nejlepších českých hospodách. „Školení zahraničních výčepních se věnujeme stále s větší intenzitou. Celosvětově jsme již vytrénovali více než 1 000 výčepních, kteří umí správně načepovat hladinku. Cílem je pak mít ve všech tankových hospodách tzv. Brewery Tapstery, kteří projdou školením přímo v pivovaru v Plzni a jsou zárukou řádné péče o pivo. Tankové provozovny jsou vlajkové lodi naší značky na každém trhu, a je tedy nutné, aby péče o pivo i čepování v nich byly na nejvyšší úrovni a mohly tak inspirovat další hospody a restaurace,“ dodává Kamil Růžek. Vyškolení Tapsteři pak zároveň školí další výčepní v jednotlivých zemích.

Vůbec nejvíce – hned čtyři Tapsteři – jsou v budapešťské pivnici Szimpla Kert, která je s roční výtočí 1 800 hektolitrů největší zahraniční tankovnou Pilsner Urquell.

Pilsner Urquell tankové hospody

Maďarsko
1 Budapešť Anker’t Paulay Ede u.33
2 Budapešť Szimpla Kert Kazinczy u. 14
Irsko
3 Dublin The Bridge 1859 13 Ballsbridge Terrace
4 Dublin Lemon and Duke 1 Royal Hibernian Way
Itálie
5 Řím Scholars Lounge Via del Plebiscito 101
6 Milan Cheers pub Via Casoretto 8
7 Bovoleno VR Bar San Pierino Via S.Pierino 70
8 Modena Mr Brown Via dei Gallucci 3
Německo
9 Berlín Klunkerkranich Karl Marx – Strasse 66
10 Berlín Stock und Stein Wuhlischstasse 43
11 Berlín Kohlenquelle Bezirk Pankow
12 Berlín Inselgarten Alt Treptow 6
13 Berlín Tanta Lizbeth Bezirk Friedrichshain Kreuzberg
14 Berlín Birgit und Bier Schleusenufer 3
15 Hamburk Wald Grossneumarkt
Polsko
16 Varšava Bohemia Jana Pawla 11 23
17 Varšava Ceska Chmielna 35
18 Varšava Aioli Mini Plac Konstytucji 5
19 Varšava Ceska Swidnicka 8A
20 Krakov The Tank bar Meiselsa 18
Rakousko
21 Vídeň Wirtshaus Sattel Freyung 6
22 Vídeň The Brickmakers Ale Zieglergasse 42
23 Vídeň It’s all about the meat Baby Franz Josef – Kai 3
24 Vídeň Badeschiff Donaukanal
25 Graz Propeller Zinzendorfgasse 17
Slovensko
26 Košice Pilsner Urquell Pub Námestie Osloboditel´ov 1
27 Košice Pub u Kohuta Hrnčiarska 23
28 Bratislava Orim Restaurant Saratovská 10/A
29 Bratislava Reštaurácia Alfa 1 Jiráskova 1
30 Bratislava U Smädného Mnícha Ľudovíta Fullu 1, Karlova Ves
31 Bratislava Hostinec U Deda Zálužická 49
32 Bratislava Kolkovna Restaurants River Park Dvořákovo nábrežie 10
33 Bratislava Piváreň U Bizóna Hraničná 825/2
34 Bratislava Kolkovna Eurovea Pribinova 8
35 Bratislava Mamut Pub Ferienčíkova 2372/13
36 Bratislava Randal Karpatská 3089/2
37 Bratislava Knajpa Černockého 2256/2
38 Nitra Irish Times Pub Kupecká 12
39 L. Mikuláš Route 66 Garbiarska 627
40 Trnava Piváreň Pilsner Urquell Šafárikova 16
41 Trnava Reštaurácia Relax Starohájska 6868/10
42 Senica Pivný Bar - Ag Play Janka Kráľa 727
43 Banská Bystrica Pilsner Restaurant Námestie SNP 17
44 Banská Bystrica U Richtára Námestie SNP 11
45 Malacky Plzeňská Reštaurácia Jesenského 3
46 Topoľčany Hospůdka u Švejka Nám. M. R. Štefánika 2/5
47 Nové Zámky Chilli Pub Svetozára Hurbana Vajanského 74
48 Galanta Piváreň Oáza Z. Kodálya 784/1
49 Prievidza Miki Bar - Pivárska Bašta Stavbárov 13
50 Prievidza Piano Club Energetikov 193/29C
51 Poprad Pizzeria Utopia Dostojevského
52 Poprad Piváreň a Reštaurácia Hodovňa 1. mája 215/5
53 Senec Country Saloon Slnečné jazerá - sever 2467
54 Š. Pleso Hotel Toliar Štrbské Pleso 21
55 Žilina Plzenská reštaurácia & pivárium Mariánske námestie 2
56 Partizánske UniSport Nitrianska 13
57 Trenčín Fontaine D´OR TN Štúrovo námestie 133/18
58 Trenčín Boston Pub Zlatovská 2175/20
59 Šamorín Koliba Dubová, Čilistov
60 Bojnice Piváreň Meridiana Prievidzská cesta 55
61 Bojnice Piváreň Meridiana 2 Prievidzská 1241/55
62 Piešťany Piváreň u Páva Sad A. Kmeťa 1806/9
63 Piešťany Piváreň u Čiernej pani Teplická 2283/44
64 Hlohovec Piváreň na Rinku Mútne 169
65 Zvolen Piváreň West E. P. Voljanského 1
66 Podhájska Gazdovský Dvor Termálna
67 Pezinok Charlie Urquell Pub Radničné námestie 4651/1
Švédsko
68 Stokholm Bar Central Skanegatan 83
69 Stokholm Bar Central Birger Jarlsgatan 41
70 Stokholm Ile Roi Usine Fleminggatan 7
71 Gothenburg Gyllene Prag Sveagatan 25
Velká Británie
72 Londýn White Horse 1-3 Parson’s Green
73 Londýn Strongroom 120 -124 Curtain Road
74 Londýn Draft House 14-15 Seething Lane
75 Londýn Draft House Chancery Lane
76 Londýn Draft House Old Street
77 Londýn Globe Moorgate
78 Londýn The Duck and Rice 90 Berwick Street
79 Londýn Pergola 5 Kingdom St,
80 Londýn Galvin Hop 35 Spital Square
81 Cambridge Grain and Hop 69-76 Regent Street
82 Leeds Headrow House Bramley’s Yard 19
83 York Star in the City Station Road
84 Manchester Albert Schloss 27 Peter Street
85 Manchester The Smokehouse and Cellar Lloyd Street
86 Manchester Cooper Hall Dale Street
87 Liverpool Porky's Ski Hütte A 5038
88 Edinburgh Brewhemia 1A Market Street


Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.19.09.2019 09:34565