Historie a současnost pivovaru Plzeňský Prazdroj

● 1842 Zrod legendypivovar
Pivo se v Plzni vařilo střídavě u jednotlivých právovárečných měšťanů. Kvalita byla různá, a proto se v hlavách plzeňských měšťanů zrodí myšlenka na vlastní pivovar s dobrým pivem. V novém Měšťanském pivovaru vaří 5. října 1842 sládek Josef Groll první várku nového plzeňského piva, které brzy dobude celý svět.

● 1843 Poprvé v Praze U Pinkasůpivovar
Pražský krejčí Jakub Pinkas si v dubnu 1843 nechává od svého přítele Martina Salzmanna dovézt dvě vědra plzeňského ležáku. Propadne jeho kouzlu, svou původní živnost věsí na hřebík a otvírá hostinec. Pivo se těší takové oblibě, že je brzo nutné rozšířit prostory o sousední dům. Hostinec později navštěvují význačné osobnosti jako Dobrovský, Palacký, Baťa a mnozí další.

● 1856 Spodně kvašený ležák také ve Vídnipivovar
Plzeňské pivo se poprvé dostává do Vídně. Rovných 65 věder je doručeno Josefu Šedivému v Salvatorově ulici č. 379. Měšťanský pivovar se později stává oficiálním dodavatelem císařského dvora. Sklad ve Vídni otevírá 1. července 1870.


● 1859 Ochranná značka Pilsner Bierpivovar
Spolu s tím, jak se šíří obliba plzeňského ležáku v Čechách i přilehlých zemích, objevují se jeho napodobeniny. Proto si v roce 1859 dává Měšťanský pivovar zaregistrovat značku „Pilsner Bier“ (Plzeňské pivo), z níž ale těží i ostatní piva z Plzně.

● 1870 Vznik pivovarupivovar
15. října zahajuje provoz První plzeňský akciový pivovar (dnes Gambrinus) založený 20 významnými podnikateli v čele s Emilem Škodou. V prosinci si pak registruje první ochrannou známku Erste Pilsner Actien Brauerei – Pilsner Bier.


● 1873 První export do Nového světapivovar
Měšťanský i První akciový pivovar slaví v tomto roce první export do USA. O rok později již plzeňský ležák putuje do severní Ameriky pravidelně a na sklonku 19. století proniká také do Latinské Ameriky, Afriky i na Blízký východ.

● 1874 Vznik pivovaru Velké Popovicepivovar
František Ringhoffer ke svému kamenickému panství skupuje pivovar s mlýnem, spilkou i hvozdem a zakládá Pivovar Velké Popovice. První 60hl várka piva spatřuje světlo světa 15. prosince. O rok později již pivovar vystavuje 18 tisíc hl a po rozsáhlých rekonstrukcích roku 1902 dokonce 80 tisíc hl piva.

● 1881 Ledařstvípivovar
Měšťanský pivovar začíná svážet led od hráze Boleveckého rybníka do ležáckých sklepů, kde odtávající voda a studený vzduch chladí celé sklepení. Zásoby ledu se skladují na dvoře na podložce ze dřeva, popela, písku a lepenky natřené dehtem. Expozice o ledování je dnes součástí prohlídkové trasy plzeňského pivovaru.

● 1885 František Josef I. v pivovarupivovar
„Jest skutečně zvláštní, že se dosud žádnému pivovaru nepodařilo rázovitou a lahodnou chuť plzeňského piva napodobiti,“ ocenil plzeňské pivo při návštěvě Měšťanského pivovaru císař František Josef I. Vzkvétá i sousední První akciový pivovar. Rozšiřuje prostory a nakupuje železniční vagony pro export.

● 1887 Lahvování pivapivovar
Měšťanský pivovar začíná stáčet svůj ležák také do lahví. První akciový drží krok a lahvovnu spouští rok poté. S rostoucí poptávkou po lahvovém pivu Měšťanský pivovar v roce 1899 staví první stáčírnu, která funguje dalších 70 let.

● 1892 Historická bránapivovar
Měšťanský pivovar slaví 50. výročí založení. U této příležitosti staví Jubilejní bránu, která se stává symbolem pivovaru, firmy i značky Pilsner Urquell. V roce 2000 jsou v bráně objeveny dobové materiály a jako odkaz dalším generacím do ní zazděny dokumenty s novodobou historií pivovaru.

● 1893 Doprava pivapivovar
Již v roce 1876 si Měšťanský i První akciový pivovar od státní dráhy pronajímají a později kupují první železniční vagony. Zřizují také závodní železniční vlečku, která nahrazuje koňské povozy. V roce 1895 pořizuje Měšťanský pivovar lokomotivu. V roce 1914 je v majetku pivovaru již 388 vagonů a také první nákladní i osobní auto.

● 1897 Neměnná chuť Pilsner Urquellpivovar
Pilsner Urquell si zakládá na své neměnné chuti. A tu potvrzují i odborné analýzy. Měření švýcarské laboratoře v St. Gallenu z roku 1897 zaznamenala parametry jeho kvality. Tytéž hodnoty potvrdila i její následovnice Labor Veritas v roce 2008. Pilsner Urquell si tak dodnes zachovává chuť, která mu vydobyla slávu v celém světě.

● 1898 Ochranná známka Pilsner Urquellpivovar
Generální celní úřad v Londýně již dříve ustavuje označení Pilsner Beer jako zvláštní druh piva bez ohledu na původ. V roce 1898 proto vzniká ochranná známka Plzeňský Prazdroj – Pilsner Urquell. Chrání tak unikátní značku, která je vzorem pro všechna piva plzeňského typu.

● 1899 Chladírenský pivní vagonpivovar
Na světové výstavě v Paříži předvádí Měšťanský pivovar vzorový chladírenský pivní vagon. Brzy má takových vagonů 258 a od roku 1900 vyjíždí každé ráno z Plzně do Vídně souprava zvaná pivní vlak. Podobná souprava vozí záhy pivo i do Brém, kde se nakládá na lodě pro americké trhy.

● 1904 Spalkův projektpivovar
V letech 1904 – 1907 realizuje Měšťanský pivovar velkolepý projekt, kterým si na dlouhá desetiletí zajistí soběstačnost ve výrobě elektřiny i v zásobování vodou. Spalkův projekt zahrnuje elektrocentrálu, vrty ve vodárně Roudná, odželezňovací stanici či vodárenskou věž. Ta slouží jako rezervoár pitné i užitkové vody po většinu 20. století a stává se jednou z dominant Plzně.

● 1909 Ochranná známka Kaiserquellpivovar
Pivo Prvního akciového pivovaru je nově na počest císaře Františka Josefa I. chráněno známkou Kaiserquell – Císařský zdroj. Pivovar pak v roce 1912 získává honosný titul „c. k. dvorní dodavatel“ a těsně před první světovou válkou se stává předním výrobcem piva v Čechách. Jeho roční výstav přesahuje 270 tisíc hl.

● 1913 Milion hektolitrů Prazdrojepivovar
Výstav plzeňského ležáku poprvé přesahuje hranici milionu hektolitrů. Měšťanský pivovar se stává největším v Evropě a nakupuje první automobily. Před první světovou válkou má své obchodní zastoupení ve 34 zemích včetně USA a Egypta, vlastní řadu světových medailí.

● 1919 Plzeňský Gambrinuspivovar
Kaiserquell, ochranná známka zapsaná na počest Františka Josefa I., se vznikem samostatného Československa ztrácí smysl. Registrována je proto nová ochranná známka Plzeňský Gambrinus. Název piva Gambrinus sahá až do 13. století a vychází ze jména vévody Jana Primuse, děda Karla IV a patrona sladovníků.

● 1922 Registrace značky Kozelpivovar
Oficiální obchodní značkou velkopopovického pivovaru se stává Kozel. Označení má původ ve zkomolenině dolnosaského města Einbeck, které ve 14. století proslulo výrobou piva spodním kvašením. To se tehdy šířilo do Čech pod názvem Ein Bock (Kozel). Emblém pivovaru vytvořil potulný francouzský malíř jako výraz díků za pohostinnost zakladetele Ringhoffera.

● 1931 Rekonstrukce varnypivovar
Měšťanský pivovar dokončuje rekonstrukci varny, která je využívána až do roku 2004. Ze základů té původní vyroste nová budova: vznikají železobetonová sila a k varně je přistavěn 50m komín se zabudovanými ohřívači k využití unikajícího tepla. Nově se objevují úspornější automatické pásové rošty pod pánve poháněné elektromotorem.

● 1934 Dynastie Hlaváčkůpivovar
Vrchním ředitelem Plzeňských akciových pivovarů se stává František Hlaváček a je prvním z rodu, který spojil své jméno s pivovarem Gambrinus po tři generace (více než 80 let). Jeho syn Ivo Hlaváček (na snímku) byl v letech 1958 až 1987 hlavním sládkem a později výrobním ředitelem, vnuk Jan Hlaváček působil v Plzeňském pivovaru a pivovaru Gambrinus od roku 1978. V současné době je emeritní sládek Plzeňského Prazdroje.

● 1936 Vývoj transportních sudůpivovar
V roce 1936 dostává plzeňský sládek od Škodových závodů nabídku ke koupi hliníkových sudů k dopravě piva. Do hospod se ale vozí pivo v dřevěných sudech až do poloviny 50. let, kdy je vystřídají právě sudy z hliníku. Ty na konci 80. let nahradí nerezové KEG sudy. Velké dřevěné sudy se dodnes používají k maloobjemové výrobě piva Pilsner Urquell ve sklepích plzeňského pivovaru.

● 1939 Válečná stagnacepivovar
Druhá světová válka přerušuje vývoj obou plzeňských pivovarů. Vozový park zabavuje říšská vojenská správa. USA bojkotují Pilsner Urquell jako německý výrobek, export tak směřuje výhradně do Německa. Pivovar Gambrinus trpí nedostatkem surovin, který má dopad na kvalitu. Vyrábí slabou válečnou „osmičku“ a přežívá proto, že zásobuje pivem dělníky ve Škodovce.

● 1942 Těžba ledu ve velkémpivovar
Úspěšný pivovar spotřebuje na uchování piva velké množství ledu. Ve 20. letech spotřebuje Plzeňský Prazdroj na výrobu a uchování 400 tisíc hl piva 600 vagonů ledu. K jeho efektivní těžbě přispívá od roku 1942 železný dopravník, který těží 100 tun ledu za hodinu. Poslední kra pro plzeňské ležácké sklepy byla vytěžena v roce 1987.

● 1945 Bombardování pivovarůpivovar
Spojenecké bombardování 17. dubna těžce poškozuje sklepy, varny, spilky, lahvovnu i obytné domy Měšťanského pivovaru, pivovar Gambrinus je téměř zničen. Jeho tehdejší ředitel František Hlaváček ale věří ve skvělou budoucnost. V troskách se rodí později nejoblíbenější pivo u nás – světlý výčepní Gambrinus a už o rok později se v nově vybudovaném pivovaru vaří 200 tisíc hl kvalitního piva.

● 1960 Gambrinus má nové ocelové tankypivovar
Od počátku své existence investuje pivovar Gambrinus do provozu a technických inovací. Na sklonku 50. let instaluje 20 ležáckých ocelových tanků s kapacitou 3 600 hektolitrů. V březnu 1960 vyjíždí z pivovaru první autocisterna a stáčení probíhá mimo pivovar.


● 1961 Technické inovacepivovar
V pivovaru Gambrinus se instalují technologické novinky: spádové varny, nový způsob kvašení i jímání CO2 z krytých kovových kvasných kádí. Nová šetrnější stáčecí linka o výkonu 14 tisíc lahví za hodinu snižuje možnost kontaminace a lépe garantuje kvalitu i chuť piva. Od roku 2011 se v pivovarech Prazdroj a Gambrinus díky novému zařízení na zpětné jímání kvasného CO2 snížily jeho emise o více než 280 tun.

● 1965 Vznik pivovaru Radegastpivovar
V roce 1965 je v Nošovicích na severní Moravě položen základní kámen nového pivovaru, který má uspokojit náročné pivaře v blízké průmyslové aglomeraci. První várka piva se rodí 3. prosince 1970. Rok poté dostává pivo jméno podle staroslovanského boha slunce, ohně a pohostinnosti Radegasta.

● 1976 Radegast má vlastní sladovnupivovar
Pivovar Radegast zprovozňuje vlastní sladovnu, která tehdy jakožto druhá největší v Česku ročně vyrobí 24 tisíc tun světlého sladu plzeňského typu. O 13 let později zahajuje provoz také nová sladovna Plzeňského Prazdroje s kapacitou 84 tisíc tun sladu. Pivovar se tak stává soběstačným v produkci světlého sladu.

● 1979 Milion hektolitrů Gambrinusupivovar
Roční výstav pivovaru Gambrinus překračuje magickou hranici milionu hektolitrů. Ačkoliv je direktivním nařízením tehdejších úřadů určen pouze Západočechům, věhlas značky překračuje hranice regionu. Málokdo ale v tu chvíli čeká, že se právě Gambrinus stane nejtypičtějším reprezentantem českého piva.

● 1988 Milion hektolitrů Radegastupivovar
Radegast investuje do nejmodernější techniky a jako první z domácích pivovarů zavádí cylindrokónické kvasné tanky. Objem každého z 18 tanků je 2 000 hl. Roční výstav překračuje magickou hranici milion hektolitrů. Za dalších 10 let jsou to dokonce 2 miliony.

● 1991 Nealkoholické pivo Birellpivovar
Sládci pivovaru Radegast spolupracují s curyšským pivovarem Hürlimann, který dříve přišel s radikálně novou technologií výroby nealko piva za použití unikátních kvasinek bez přerušení kvasného procesu. Jejich metodu inovují a výsledkem je plná hořká chuť uspokojující i náročného českého konzumenta. Birell se stává nejoblíbenější značkou nealko piva u nás.

● 1993 Cylindrokónické tanky v Gambrinusupivovar
Gambrinus začíná používat cylindrokónické kvasné tanky. Jejich provoz zaručuje především mikrobiologickou čistotu obou oddělených fází kvašení a zrání, a tudíž i čistou chuť a správný říz piva.

● 1995 Pilsner Urquell Original Restaurantpivovar
Prazdroj v roce 1995 zakládá síť restaurací, které přísně dodržují zásady skladování, čepování i pivního servisu ležáku Pilsner Urquell a pečují o jeho historický odkaz. První provozovna Pilsner Urquell Original Restaurant (PUOR) je otevřena v hotelu Kolonáda v Karlových Varech. V zahraničí následují restaurace např. v Moskvě, Düsseldorfu, Vídni. První PUOR v Asii je otevřena v roce 2011 ve vietnamské Hanoji.

● 1998 Varna s nejmodernější technologiípivovar
Pivovar Gambrinus uvádí do provozu novou varnu – největší v České republice. Varna je vybavena nejmodernější technologií: ekologickou a úspornou, která zároveň zajišťuje vysokou a vyrovnanou kvalitu várek.

● 2002 Milion hektolitrů Kozlapivovar
Pivovar Velké Popovice překračuje hranici milionu hektolitrů ročního výstavu a je nejrychleji se rozvíjející součástí společnosti Plzeňský Prazdroj. Instalace cylindrokónických tanků v roce 2004 zvyšuje výrobní kapacitu na 1,5 mil. hl piva. Zájem o Velkopopovického Kozla roste i ve světě. Dnes je nejprodávanější českou pivní značkou v zahraničí.

● 2006 Bednářské řemeslo a nová stáčírna v Plznipivovar
Téměř po 40 letech se v Plzeňském Prazdroji vyučí bednářský tovaryš. O rok později otevírá nová bednářská dílna. Prazdroj je tak jedním z posledních míst v Evropě, kde se udržuje toto tradiční řemeslo. Díky bednářům, kteří pečují o sudy a kádě, vyrábí pivovar v malém objemu ležák stejným způsobem jako v roce 1842. To sládkům umožňuje porovnat, zda má pivo uvařené moderním způsobem stále stejnou chuť.
V listopadu zahajuje provoz nová stáčírna Plzeňského Prazdroje. Tato historicky největší investice plzeňského pivovaru v celkové výši zhruba 1 mld. korun je součástí komplexního projektu zaměřeného na rozšíření výrobní kapacity k uspokojení rostoucí poptávky v zahraničí. Nová stáčírna slouží i dalším značkám Plzeňského Prazdroje.

● 2008 Prohlídky Plzeňského Prazdrojepivovar
Nová prohlídková trasa provází návštěvníky místy, kde se zrodil legendární plzeňský ležák. Součástí prohlídky je i ochutnávka nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell čepovaného přímo z dubových ležáků v historických pivovarských sklepích. Již v prvním roce navštívilo prohlídku téměř 150 tisíc návštěvníků.

● 2009 Prohlídky Velkých Popovicpivovar
Pivovar Velké Popovice buduje novou prohlídkovou trasu s návštěvnickým centrem a prodejnou suvenýrů. Reaguje tak na rostoucí zájem veřejnosti o bližší seznámení s výrobou a tradicí piva Velkopopovický Kozel. Součástí prohlídky je mimo jiné návštěva historické i moderní varny, nechybí ani ochutnávka piva.ení chmelovaru.

● 2010 Pilsner Urquell Master Bartenderpivovar
Až v 6.ročníku soutěže o nejlepšího výčepního ležáku Pilsner Urquell získává světový titul Čech Lukáš Svoboda. Pilsner Urquell Master Bartender je mezinárodní soutěž určená výčepním a barmanům, kteří sdílejí nadšení pro své řemeslo a plzeňský ležák. Finalisté prokazují kromě odborných znalostí také svůj důvtip, jazykovou vybavenost i charizma. Do šesti ročníků soutěže se zapojilo již více než 16 tisíc výčepních.

● 2011 Pivo pro Vatikánpivovar
Velikonoční várka ležáku Pilsner Urquell, jíž požehnal plzeňský biskup František Radkovský, putuje k papežskému stolci do Vatikánu. Jako dar Plzeňského Prazdroje, města Plzně a České republiky k blahořečení papeže Jana Pavla II. ji zde z rukou českého velvyslance při Svatém stolci JUDr. Pavla Vošalíka přebírá předseda vatikánské vlády kardinál Giovanni Lajolo.

● 2013 Kingswood ciderpivovar
Na trh vstupuje nová značka Kingswood, podle britské tradice vytvořený ale chutím českého spotřebitele přizpůsobený cider. Nový osvěžující alkoholický nápoj se připravuje z pečlivě vybíraných vyzrálých jablek pěstovaných výhradně v sadech, která se zásadně netrhají, ale nechávají se samovolně spadnout. Tajemství jeho receptury spočívá v pečlivém výběru konkrétních jablečných odrůd a v jejich vzájemném poměru.

● 2014 Nová Ryze Hořká 12 z Nošovicpivovar
Sládci z nošovického pivovaru uvařili nové pivo Radegast Ryze Hořká 12. Ta nahradila v portfoliu pivovaru stávající světlý ležák Radegast Premium. Nová Ryze Hořká 12 je plnější a díky použití třech druhů moravského chmele vyniká intenzivnější avšak příjemnou hořkostí i výrazným chmelovým aroma. Jen během prvních třech měsíců od uvedení na trh se nové dvanáctky vytočilo 20 milionů půllitrů.

● 2015 Ekologický autobus v Prazdrojipivovar
Od ledna roku 2015 přepravuje návštěvníky prohlídkovým okruhem v pivovaru Plzeňský Prazdroj v Plzni nový autobus na stlačený zemní plyn (CNG). Moderní autobus značky SOR BNG 10.5 v barvách Pilsner Urquell je poháněn stlačeným zemním plynem (CNG), což přináší výrazné snížení emisí oxidu uhličitého, oxidů dusíku i pevných částic ve výfukových plynech.

● 2016 Prohlídky pivovarů lámou rekordypivovar
Přes 882 tisíc návštěvníků v roce 2015 absolvovalo některou z návštěvnických tras či programů, které pro ně připravil Plzeňský Prazdroj ve svých pivovarech. Největší oblibě se těšil Plzeňský Prazdroj, který navštívilo rekordních 750 tisíc lidí. Do Velkých Popovic se vydalo na prohlídku pivovaru či některou z akcí pro veřejnost 88 tisíc lidí, do Nošovic pak téměř 44 tisíc návštěvníků.
Zdroj:Stránky 'Plzeňského Prazdroje' 2016


Více na stránkách pivovaru

Přijďte si na Pilsner Fest připít pivem, které zná celý svět!

Kdy:06.10.2018Obec:Plzeň-Východní PředměstíZdroj:PilsnerFest.cz

V sobotu 6. října proběhne tradiční pivní festival Pilsner Fest, který připomíná uvaření první várky piva Pilsner Urquell.
To proběhlo už před 176 lety, tedy 5. října 1842. Letos bude festival oslavovat světové úspěchy plzeňského ležáku nejen v areálu plzeňského pivovaru, ale také na hlavní scéně na náměstí Republiky nebo v „chill-out“ zóně v Mlýnské strouze. Návštěvníci se mohou těšit na pivo v nejvyšší kvalitě čepované nejlepšími českými i zahraničními výčepními z celého světa, kvalitní gastronomii, školu čepování i bohatý hudební program.

Pilsner Urquell je jedním z nejznámějších ambasadorů Česka v zahraničí. Brzy po svém zrodu před 176 lety se začal vyvážet do zahraničí a postupně se plzeňský typ piva stal celosvětovým fenoménem. Více než 70 % piva, které se dnes na světě uvaří, je inspirováno právě plzeňským ležákem.

„Světový věhlas plzeňského ležáku je proto hlavním tématem letošní největší pivní události v Plzni. Pilsner Urquell není jen velmi úspěšné pivo, které se dnes vyváží do 55 zemí světa, ale šíří i českou pivní kulturu a její věhlas,“ říká marketingový manažer značky Martin Troup.

V mnoha zemích po celém světě školí mezinárodní tým Pilsner Urquell výčepní, jak načepovat plzeňský ležák tak, aby si jej zákazníci užili ve stejné kvalitě, jako v Česku. „Na letošní Pilsner Fest jsme pozvali naše zahraniční výčepní nejen ze Švédska, Německa nebo z Anglie, ale i z dalekých asijských zemí, kde Pilsner Urquell zažívá velké úspěchy – z Koreje, Hong-Kongu a z Japonska. Návštěvníci si tak budou moci vychutnat Pilsner Urquell čepovaný těmito zahraničními mistry výčepními a přesvědčit se o tom, že umějí načepovat hladinku stejně jako nejlepší výčepní v českých hospodách,“ doplňuje Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje. Návštěvníci Pilsner Festu se také mohou v mezinárodním stanu seznámit s kulturou a gastronomií těchto zemí.

Nebude chybět ani tradiční přípitek přesně v 18:42 v pivovaru i na náměstí, kterého se zúčastní zástupci pivovaru, města Plzně, nositelé čestného ocenění Pilsner Urquell Honorary Connoisseur i čeští a zahraniční mistři výčepní. Před slavnostním přípitkem budou slavnostně naraženy dva 176litrové dřevěné sudy.

Kromě skvělého nefiltrovaného piva čeká na návštěvníky kvalitní česká gastronomie z partnerských hospod Švejk, Lokál a Na Spilce, dále také mezinárodní kuchyně v podání nového dodavatele Burger Festivalu, který nabídne řadu stánku se specialitami typickými pro země, kam se Pilsner Urquell vyváží.

Lidé se mohou těšit i na oblíbenou školu čepování na hlavní scéně na náměstí Republiky i v pivovaru. Letos ji povedou vítězové českého a slovenského finále soutěže pro nejlepší výčepní Pilsner Urquell Master Bartender Richard Máša a Štefan Pillár společně se sládky Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou a Vojtěchem Homolkou. Novinkou je speciální výčepní místo v areálu pivovaru, kde si každý bude moci natočit vlastní hladinku, šnyt nebo mlíko pod dohledem zkušených mistrů výčepních.

Připravena je i festivalová prohlídka pivovaru, která je letos věnovaná jednomu z nejznámějších symbolů plzeňského pivovaru – Jubilejní bráně. Ta je vyobrazena i na ochranné známce Měšťanského pivovaru, která je používaná dodnes. Návštěvníci si budou moci prohlédnout zmenšený model Jubilejní brány, který vyniká mnoha detaily a dokonalou podobností s originálem. Na Pilsner Festu bude také probíhat ukázka práce pivovarských bednářů a soutěž pro návštěvníky ve skládání dřevěných sudů.

Atmosféru nejlepšího českého pivního festivalu doplňuje bohatý hudební program. Můžete se těšit na Annu K., Barboru Polákovou nebo Burma Jones. Pilsner Fest nabídne také krátká vystoupení hudebních skupin ve velkokapacitních stanech na náměstí Republiky i v areálu plzeňského pivovaru.

Pilsner Urquell myslí i na bezpečí návštěvníků. Především pro klid řidičů, ale obecně pro všechny, kdo si přejí vracet se z festivalu domů bezpečně, je k dispozici odpočinková zóna K-LEE-DECK u scény v pivovaru. V rámci projektu Promile INFO zde může kdokoliv zdarma dýchnout do profesionálního alkohol-testeru a zjistit, za jak dlouho bude bezpečné usednout za volant.

Pro ty, kteří chtějí cestovat pohodlně a bez starostí, je určen speciální vlak z Prahy do Plzně. Vlak odjíždí z pražského hlavního nádraží v 10:25 a zpět do Prahy se vrací ve 23:30. Jeho kapacita je omezená, doporučujeme proto přijít včas. Jízda vlakem je zdarma.

Prohlídky pivovaru Plzeňský Prazdroj

Kdy:dle rozpisu na stránkách pivovObec:PlzeňZdroj:Pivovar Plzeňský Prazdroj

Věděli jste, že ležák Pilsner Urquell inspiroval více než dvě třetiny všech světových piv, dodnes označovaných jako pils, pilsner, pilsener? Přijďte na prohlídku pivovaru Plzeňský Prazdroj a poznejte příběh legendy zrozené v roce 1842.

Kam vás zavede naše trasa
Pivovar Plzeňský Prazdroj nabízí prohlídky, které potěší pivní fanoušky i milovníky historie. Prohlédnete si autentická místa, kde se před 170 lety zrodilo proslulé pivo Pilsner Urquell a kde jeho příběh dodnes pokračuje. Z Návštěvnického centra se pivovarským autobusem přesuneme k jedné z nejmodernějších stáčíren s kapacitou 120 000 lahví za hodinu. Poznáte suroviny, ze kterých se pivo Pilsner Urquell vaří. Ukážeme vám i srdce pivovaru – tři varny napříč stoletími. Vrcholem prohlídky je degustace nefiltrovaného piva Pilsner Urquell v historických sklepech.

● Stáčírna
Z nádvoří pivovaru vás odvezeme pivovarským autobusem na prohlídku nové stáčírny, která patří mezi nejmodernější v Evropě a její kapacita je úctyhodných 120 000 lahví za hodinu.

Bohužel z provozních důvodů není možné ovlivnit chod stáčecích linek a nemůžeme proto garantovat, že v době prohlídek budou stáčecí linky plně v provozu.

● Expozice surovin
Plzeňský Prazdroj má největší osobní výtah v ČR. Tím vyjedeme k unikátnímu panoramatickému kinu. Po shlédnutí filmu o tajemství výroby piva Pislner Urquell se všemi smysly můžete seznámit s jedinečnými surovinami, ze kterých se pivo Pilsner Urquell vaří –měkká plzeňská voda, u nás vyrobený slad se speciální odrůdy českého jarního dvouřadého ječmene, chmel Žatecký poloraný červeňák a speciální pivovarské kvasnice.

● Varny
Představíme vám varny napříč třemi stoletími. Uvidíte varní pánev, ve které byla uvařena první várka plzeňského ležáku 5. října 1842. Díky obětavosti a odvaze zaměstnanců pivovaru tato měděná pánev přežila obě světové války a dochovala se dodnes. V historické varně z počátku 20. století vám představíme unikátní varní proces piva Pilsner Urquell. Nahlédnete i do moderní varny z roku 2004 a přesvědčíte se, že přestože se technologie vyvíjejí, starobylý postup vaření piva Pilsner Urquell zachováváme stále stejný.

● Expozice Lidé Pilsner Urquell
V tomto místě vyprávíme příběh lidské práce a fortelu. Seznámíte zde nejen se sládky, ale i dalšími pivovarskými profesemi, bez kterých bychom úspěšný příběh piva Pilsner Urquell psát nemohli. V expozici vám přiblížíme každodenní dřinu, která vedla ke vzniku pivovaru a k jeho světové proslulosti. Ukážeme odhodlání, píli a vytrvalost, kterou si v Plzni předávají z generace na generaci.

● Historické sklepy
Užijte si jedinečnou atmosféru historických pivovarských sklepů. Prohlédnete si spilečné kádě a zjistíte, co je to „pivní deka“. Pivovar Plzeňský Prazdroj zde dodnes vyrábí malou část produkce piva Pilsner Urquell tradiční metodou jako za dob prvního sládka Josefa Grolla – kvašením v dřevěných otevřených kádích a zráním v dubových ležáckých sudech.

● Degustace piva
Na nefiltrované nepasterizované pivo Pilsner Urquell vás Plzeňský Prazdroj zve v závěru prohlídky (pouze pro dospělé). V ležáckých sklepech vás čeká degustace nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell načepovaného přímo z dubového ležáckého sudu. Toto jedinečné nefiltrované a nepasterizované pivo Pilsner Urquell si můžete vychutnat pouze na prohlídce pivovaru nebo během zážitkových programů v Šalandách.


Informace o prohlídce
●Kapacita skupiny na prohlídku pivovaru Pilsner Urquell je max. 45 osob.
●Délka prohlídky je 100 min.
●Prohlídka Pilsner Urquell je bezbariérová.
●Pro návštěvu sklepů doporučujeme teplejší oblečení – teplota se pohybuje okolo +5 °C.
●Z provozních důvodů bohužel nemůžeme garantovat, že stáčecí linky budou při vaší návštěvě plně v chodu.
●Součástí prohlídky je ochutnávka piva Pilsner Urquell (pouze pro starší 18 let).


Prohlídka pro skupiny 10 a více osob:
●Skupinám 10 a více osob nabízíme prohlídku v těchto jazykových variantách: češtině, angličtině, němčině, ruštině, francouzštině, italštině a španělštině
●Termín si můžete zvolit dle vašich požadavků. V časy mimo otevírací dobu Návštěvnického centra vám prohlídku zajistíme za příplatek 50 Kč na osobu.
●Prohlídku prosím objednávejte min. 3 dny předem


Aktualizováno: před 2 lety

Přijďte si na Pilsner Fest připít pivem, které zná celý svět!

Publikováno:před 13 hodinamiZdroj:Region Plzeň

V sobotu 6. října proběhne tradiční pivní festival Pilsner Fest, který připomíná uvaření první várky piva Pilsner Urquell.
To proběhlo už před 176 lety, tedy 5. října 1842. Letos bude festival oslavovat světové úspěchy plzeňského ležáku nejen v areálu plzeňského pivovaru, ale také na hlavní scéně na náměstí Republiky nebo v „chill-out“ zóně v Mlýnské strouze. Návštěvníci se mohou těšit na pivo v nejvyšší kvalitě čepované nejlepšími českými i zahraničními výčepními z celého světa, kvalitní gastronomii, školu čepování i bohatý hudební program.

Pilsner Urquell je jedním z nejznámějších ambasadorů Česka v zahraničí. Brzy po svém zrodu před 176 lety se začal vyvážet do zahraničí a postupně se plzeňský typ piva stal celosvětovým fenoménem. Více než 70 % piva, které se dnes na světě uvaří, je inspirováno právě plzeňským ležákem.

„Světový věhlas plzeňského ležáku je proto hlavním tématem letošní největší pivní události v Plzni. Pilsner Urquell není jen velmi úspěšné pivo, které se dnes vyváží do 55 zemí světa, ale šíří i českou pivní kulturu a její věhlas,“ říká marketingový manažer značky Martin Troup.

V mnoha zemích po celém světě školí mezinárodní tým Pilsner Urquell výčepní, jak načepovat plzeňský ležák tak, aby si jej zákazníci užili ve stejné kvalitě, jako v Česku. „Na letošní Pilsner Fest jsme pozvali naše zahraniční výčepní nejen ze Švédska, Německa nebo z Anglie, ale i z dalekých asijských zemí, kde Pilsner Urquell zažívá velké úspěchy – z Koreje, Hong-Kongu a z Japonska. Návštěvníci si tak budou moci vychutnat Pilsner Urquell čepovaný těmito zahraničními mistry výčepními a přesvědčit se o tom, že umějí načepovat hladinku stejně jako nejlepší výčepní v českých hospodách,“ doplňuje Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje. Návštěvníci Pilsner Festu se také mohou v mezinárodním stanu seznámit s kulturou a gastronomií těchto zemí.

Nebude chybět ani tradiční přípitek přesně v 18:42 v pivovaru i na náměstí, kterého se zúčastní zástupci pivovaru, města Plzně, nositelé čestného ocenění Pilsner Urquell Honorary Connoisseur i čeští a zahraniční mistři výčepní. Před slavnostním přípitkem budou slavnostně naraženy dva 176litrové dřevěné sudy.

Kromě skvělého nefiltrovaného piva čeká na návštěvníky kvalitní česká gastronomie z partnerských hospod Švejk, Lokál a Na Spilce, dále také mezinárodní kuchyně v podání nového dodavatele Burger Festivalu, který nabídne řadu stánku se specialitami typickými pro země, kam se Pilsner Urquell vyváží.

Lidé se mohou těšit i na oblíbenou školu čepování na hlavní scéně na náměstí Republiky i v pivovaru. Letos ji povedou vítězové českého a slovenského finále soutěže pro nejlepší výčepní Pilsner Urquell Master Bartender Richard Máša a Štefan Pillár společně se sládky Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou a Vojtěchem Homolkou. Novinkou je speciální výčepní místo v areálu pivovaru, kde si každý bude moci natočit vlastní hladinku, šnyt nebo mlíko pod dohledem zkušených mistrů výčepních.

Připravena je i festivalová prohlídka pivovaru, která je letos věnovaná jednomu z nejznámějších symbolů plzeňského pivovaru – Jubilejní bráně. Ta je vyobrazena i na ochranné známce Měšťanského pivovaru, která je používaná dodnes. Návštěvníci si budou moci prohlédnout zmenšený model Jubilejní brány, který vyniká mnoha detaily a dokonalou podobností s originálem. Na Pilsner Festu bude také probíhat ukázka práce pivovarských bednářů a soutěž pro návštěvníky ve skládání dřevěných sudů.

Atmosféru nejlepšího českého pivního festivalu doplňuje bohatý hudební program. Můžete se těšit na Annu K., Barboru Polákovou nebo Burma Jones. Pilsner Fest nabídne také krátká vystoupení hudebních skupin ve velkokapacitních stanech na náměstí Republiky i v areálu plzeňského pivovaru.

Pilsner Urquell myslí i na bezpečí návštěvníků. Především pro klid řidičů, ale obecně pro všechny, kdo si přejí vracet se z festivalu domů bezpečně, je k dispozici odpočinková zóna K-LEE-DECK u scény v pivovaru. V rámci projektu Promile INFO zde může kdokoliv zdarma dýchnout do profesionálního alkohol-testeru a zjistit, za jak dlouho bude bezpečné usednout za volant.

Pro ty, kteří chtějí cestovat pohodlně a bez starostí, je určen speciální vlak z Prahy do Plzně. Vlak odjíždí z pražského hlavního nádraží v 10:25 a zpět do Prahy se vrací ve 23:30. Jeho kapacita je omezená, doporučujeme proto přijít včas. Jízda vlakem je zdarma.

Více informací naleznete na www.pilsnerfest.cz.

Dny českého piva oslaví plzeňské pivovary speciálními prohlídkami

Publikováno:před 14 dnyZdroj:České nápoje

Tradiční celorepublikovou akci Dny českého piva připomenou o posledním zářijovém víkendu také na místě nejpovolanějším – v plzeňských pivovarech Plzeňský Prazdroj a Gambrinus. O víkendu 29. a 30. září 2018 se mohou návštěvníci těšit na ozvláštněné prohlídky, při kterých zavítají i do jinak nepřístupných míst.

Během prohlídky pivovaru Plzeňský Prazdroj navštíví účastníci autentická místa, ve kterých se zrodilo proslulé pivo Pilsner Urquell. Uvidí stáčírnu, suroviny potřebné k výrobě piva a prohlédnou si také srdce pivovaru – varnu. Pouze v rámci Dnů českého piva budou moci nahlédnout i do „podsvětí varny“ – technického zázemí staré varny. Na závěr prohlídky si vychutnají nefiltrované nepasterizované pivo Pilsner Urquell načepované přímo z ležáckého dubového sudu v historických sklepích (pro starší 18 let).

Prohlídky pivovaru Plzeňský Prazdroj začínají 29. a 30. září v 10:30, 12:45, 14:30 a 16:15 hodin, vstupné 250 Kč.

Na prohlídce pivovaru Gambrinus se návštěvníci dozvědí zajímavosti z pohnuté historie pivovaru a rovněž zjistí, z jakých surovin se pivo vyrábí. Poznají varní proces a navštíví i historické výrobní prostory pivovaru. Závěrem prohlídky představí zkušený výčepní zásady správné péče o pivo a prohlídku zakončí š kola čepování s vydatnou degustací piv Gambrinus (pro starší 18 let).

Prohlídky pivovaru Gambrinus začínají 29. a 30. září v 10:00, 12:30, 15:00 a 17:30 hodin, vstupné 180 Kč.

Prazdroj od října zdraží část piv, zvýšení cen plánují i další

Publikováno:před 16 dnyZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Plzeňský Prazdroj zvýší od 1. října ceny některých piv, a to v průměru o 3,7 procenta. Zdražení se dotkne především balených i čepovaných ležáků. Ceny výčepních piv v sudech a tancích se nezmění. Zvýšení cen plánují i někteří další výrobci. Zdražovat bude humpolecký Bernard či pivovar v Náchodě. Výhledově si zákazníci zřejmě připlatí i za některá piva z Budějovického Budvaru.

Ležáky v lahvích a plechovkách i čepované ležáky zdraží Prazdroj zhruba o korunu, Pilsner Urquell o 1,50 Kč za půllitr. Ceny jedenáctistupňových piv se zvednou asi o 60 haléřů za půllitr. Ceny výčepních piv v sudech a tancích se nemění, u balených desítek se zvednou pouze u některých značek. Cena nejpopulárnějších desítek Gambrinus a Radegast zůstane na současné úrovni.

Podle mluvčí Prazdroje Jitky Němečkové je zdražení piva reakcí na zvyšující se náklady. Cílem plzeňského pivovaru je také cenově odlišit desítistupňová, jedenáctistupňová a dvanáctistupňová piva, dodala.

Prazdroj naposledy zdražoval loni v říjnu o 3,1 procenta, ale pouze balená piva. Ceny čepovaných piv se dva roky neměnily.

Změnu cen největšího českého pivovaru v minulosti kopírovala většina tuzemských pivovarů. A některé z nich ji plánují i letos.

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci, který je největším výrobcem piva na Vysočině, počítá se zvýšením cen v nejbližších týdnech a měsících. Podle mluvčího pivovaru Zdeňka Mikuláška to bude kvůli rostoucím nákladům způsobeným situací na trhu.

Zdražení svých produktů v řádu desítek halířů zvažuje náchodský pivovar Primátor, který je největší v Královéhradeckém kraji. Ředitel pivovaru Josef Hlavatý řekl, že by se tak mělo stát ještě letos. "Zdražovat budeme, otázka je odkdy a o kolik. Určitě to ale nebude k 1. říjnu," řekl Hlavatý. Zdražování podle něj souvisí s rostoucími náklady. "Klíčové suroviny letí nahoru, nevíme ale ještě, jaké budou ceny sladu, chmele, takže vyčkáváme," vysvětluje Hlavatý.

Pivo zdraží nejspíš příští rok i Budějovický Budvar. Několikaprocentní růst cen by se měl týkat zboží nabízeného v obchodech při slevových akcích. "Obecně jsem přesvědčený o tom, že ty promoční ceny jsou příliš nízké. V minulosti byly hodně nízké, teď bude potřeba nějakých dílčích změn," řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák. Podle něj ale nejde o reakci na zdražení cen piv Plzeňského Prazdroje.

Prazdroj prudce zvedá ceny piva, připlatí si hlavně milovníci Plzně

Publikováno:před 16 dnyZdroj:Aktuálně.czAutor:ČTK

Zatímco cena ciderů, desítky Gambrinus a Radegastu zůstane stejná, za Plzeň si pivaři připlatí. Chystané zdražování oznámil i konkurenční Budvar.
od 1. října zvýší ceny některých piv v průměru o 3,7 procenta. Zdražení se dotkne především balených i čepovaných ležáků, které na trhu patří k dražším pivům. Ceny výčepních piv v sudech a tancích se nemění. Informaci o zvýšení cen získala ČTK od některých největších odběratelů, kterým pivovar změnu už začal oznamovat.

Balený i čepovaný Pilsner Urquell podraží o 1,50 koruny na půllitr. Zdražení potvrdila mluvčí pivovaru Jitka Němečková. Prazdroj tak podle ní reaguje na zvyšující se náklady.

Prazdroj naposledy zdražoval loni v říjnu o 3,1 procenta, ale pouze balená piva. Ceny čepovaných piv se dva roky neměnily. Změnu cen největšího českého pivovaru v minulosti kopírovala většina tuzemských pivovarů.

Ležáky v lahvích a plechovkách i čepované od října zdraží zhruba o korunu, Pilsner Urquell o 1,50 Kč za půllitr. Ceny jedenáctistupňových piv se zvednou asi o 60 haléřů za půllitr. Ceny výčepních piv v sudech a tancích se nemění, u balených desítek se zvednou pouze u některých značek. Cena nejpopulárnějších desítek Gambrinus a Radegast a také ciderů zůstane na současné úrovni.

Prazdroj loni prodal v ČR a v cizině rekordních více než 11 milionů hektolitrů piva, meziročně téměř o tři procenta více. Odbyt v zahraničí přesáhl čtyři miliony hektolitrů a meziročně se zvýšil o osm procent. Tuzemské prodeje činily sedm milionů hektolitrů piva.

Zdražení je reakcí na zvyšující se náklady, uvedla mluvčí pivovaru. Podle ní rostou ceny vstupních materiálů, zvyšují se zejména náklady v dopravě a logistice - především u externích dodavatelů, kteří do svých služeb promítají i zvyšující se mzdy. "Zohlednit musíme i vysoké investice, včetně již naplánované stavby nové linky na plechovky v Nošovicích a loňských i letošních investičních akcí, které jsme realizovali. Dohromady jde o více než 1,2 miliardy korun, které směřovaly zejména do výroby ležáků," řekla Němečková.

Cílem Prazdroje je také cenově odlišit desetistupňová, jedenáctistupňová a dvanáctistupňová piva, dodala. "Platí to zejména pro obchody, kde ceny piv v posledních mnoha letech víceméně stagnují," uvedla.

Největšího výrobce piva v ČR Plzeňský Prazdroj a další bývalé podniky pivovarnické skupiny SABMiller v Evropě loni na jaře převzala japonská skupina Asahi. Za Prazdroj a další čtyři evropské pivovary zaplatila téměř 200 miliard korun.
Zdražuje i Budvar

Ceny piva od příštího roku zvedne zřejmě i Budějovický Budvar. Zdražování se bude týkat hlavně slevových akcí v obchodech. Růst cen bude několikaprocentní. Nejde o reakci na zdražení cen piv Plzeňského Prazdroje, ale o následek toho, že ceny v těchto akcích byly příliš nízké, řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák.

"My naši cenovou politiku neodvádíme od Prazdroje. Vstupujeme do našeho rozpočtového procesu a na ceny budeme koukat, ale v tuhle chvíli nedokážu vůbec říct, o kolik a jak, spíš půjdeme podle jednotlivých produktů," doplnil Dvořák.

Prazdroj investuje do pivovaru na Slovensku čtyři miliony eur. Věří plechovkám

Publikováno:před 19 dnyZdroj:Aktuálně.czAutor:ČTK

Zhruba polovinu v pivovaru Šariš společnost vynaloží na novou linku na plnění piva do plechovek, její kapacita stoupne o třetinu.
Společnost Plzeňský Prazdroj Slovensko z japonské skupiny Asahi investuje 4,4 milionu eur (113 milionů korun) do rozšíření výroby a do modernizace svého pivovaru na východním Slovensku, ve kterém kromě slovenských značek piv vaří také ochucené varianty české značky nealkoholického piva Birell. Novinářům to řekl generální ředitel Plzeňského Prazdroje Grant Liversage.

Zhruba polovinu z ohlášené investice v pivovaru Šariš společnost vynaloží na novou linku na plnění piva do plechovek. Její kapacita stoupne o třetinu, tedy o 22 000 hektolitrů měsíčně.

Nová linka bude instalována začátkem příštího roku a v plném provozu bude na konci února 2019. Vyrobené pivo bude určeno pro slovenský a maďarský trh. Podle Liversageho zájem spotřebitelů o pivo v plechovkách je na Slovensku z hlediska podílu prodeje vyšší než v České republice.

Ve svém slovenském pivovaru kromě piva Birell skupina vaří slovenské značky Šariš, Topvar a Smädný Mních.

Plzeňský Prazdroj Slovensko, který je dvojkou na slovenském trhu s pivem, loni zvýšil prodej piva v zemi pod Tatrami o téměř pět procent na více než 1,5 milionu hektolitrů. Většinu z tohoto objemu tvořily české značky koncernu.

Do skupiny Asahi patří také největší výrobce piva v Česku Plzeňský Prazdroj, který letos v červenci ohlásil investici 580 milionů korun do stavby linky na plnění plechovek v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kromě toho vynaložil 280 milionů korun do rozšíření výroby piva Pilsner Urquell.

V areálu Plzeňského Prazdroje se opět bude pít s rektorem

Publikováno:před 19 dnyZdroj:Plzeň.cz

Rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček společně se sládkem a manažerem závodu Plzeňského Prazdroje uvařili výjimečnou várku piva Excelent. Jedenáctistupňový světlý ležák bude nyní zrát, aby ho rektor mohl 2. října osobně načepovat studentům při akci Pivo s rektorem.

Jedenáctistupňový ležák Excelent, při jehož vaření dnes asistovali rektor Miroslav Holeček, obchodní sládek značky Excelent Martin Hložek a manažer závodu Stanislav Hamara, ochutnají na začátku října studenti Západočeské univerzity v Plzni. Na pivo je rektor pozve už potřetí. Zlatavý mok vyrobený speciálně pro ně ochutnají přímo na nádvoří plzeňského pivovaru za doprovodu hudebních skupin.

Západočeská univerzita a Plzeňský Prazdroj jsou stabilními partnery. Vedle vzájemné podpory při pořádání akcí pro studenty a významné hosty se spolupráce odehrává v rámci vedení kvalifikačních prací nebo odborných studentských stáží, které jsou často odrazovým můstkem pro zahájení profesní kariéry v Plzeňském Prazdroji. Pivovar se řadí mezi českými studenty a absolventy k nejžádanějším zaměstnavatelům a na Plzeňsku je v žebříčcích jasnou jedničkou. „Této pozice si samozřejmě nesmírně vážíme. Zároveň víme, že mladí lidé mají nejen ambice přinášet svému zaměstnavateli nové ideje a v práci uspět, chtějí se ale také bavit a mít sladěný profesní život s volným časem. V Plzeňském Prazdroji se snažíme těmto požadavkům vycházet co nejvíce vstříc. I proto studenty zveme na pivo, na kus řeči i za zábavou. Chceme, aby se přesvědčili, jaká je u nás atmosféra, abychom je motivovali k tomu, že Plzeňský Prazdroj bude jejich první volba při hledání zaměstnání a budování jejich kariérního rozvoje,“ říká manažer plzeňského pivovaru Stanislav Hamara. Na pivo Excelent nepadla volba náhodou. „Je to pivo pro mladou dospělou generaci a podporuje lidi, kteří se nebojí ukázat, co v nich je,“ popsal plzeňský sládek Martin Hložek, který na vaření piva dohlížel.

Západočeská univerzita v Plzni zorganizovala Pivo s rektorem poprvé v roce 2016 v rámci oslav 25. výročí svého založení. Na úspěšnou akci navázala v loňském roce, kdy i přes nepřízeň počasí dorazila do pivovaru tisícovka studentů. Letos se studenti v prostorách plzeňského pivovaru setkají s rektorem potřetí.

„Pivo s rektorem se stává tradiční akcí naší univerzity a pro mě osobně je toto setkání velmi příjemnou událostí. Oba předchozí ročníky ukázaly, že studenti vítají příležitost neformálně se setkat a popovídat si. Kladou mi nejrůznější dotazy a přicházejí s cennými postřehy a návrhy. Atmosféra je vždy velmi přátelská, což je jistě dáno i tím, že se setkání může odehrávat v příjemném prostředí, které pro nás vždy připraví plzeňský pivovar,“ řekl rektor Miroslav Holeček s tím, že Plzeňský Prazdroj studentům ZČU poskytuje řadu možností uplatnění během studia i po jeho absolvování.

Svlažte hrdlo v pivovarské šalandě

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Přijďte se zchladit na šalandu! Posezení u nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell přímo v ležáckých sklepech Plzeňského Prazdroje.

Koho by v letošních obzvlášť horkých letních dnech nepotěšila představa posezení v prostorách pivovarského sklepení u nefiltrovaného nepasterizovaného piva?

Pro každého, kdo by si takový požitek se svojí rodinou, přáteli či kolegy rád dopřál, nabízí pivovar Plzeňský Prazdroj možnost objednání šalandy – netradičního salonku v labyrintu chodeb historických ležáckých sklepů. Do konce letních prázdnin je od neděle do čtvrtka tříhodinový pronájem za zvýhodněnou cenu 420 Kč na osobu. V ostatní dny a měsíce pak 550 Kč za osobu.

Ačkoliv v historických sklepeních panuje stálá, pro pivo ideální, teplota 7 °C, uvnitř šalandy je vždy příjemně vytopeno. K dispozici jsou hned dva prostory – malá Bednářská šalanda, která pojme 26 osob, a velká Siberská šalanda, do které se vejde až 50 hostů.

Standardní délka pronájmu šalandy jsou 3 hodiny. Cena zahrnuje neomezenou konzumaci nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell, jehož nezaměnitelná chuť, vůně a vzhled jsou dány kvašením v otevřených dubových kádích a následným dozráváním v dubových ležáckých sudech. V ceně je také studené občerstvení a obsluha sklepmistrem. Další občerstvení jako pivovarský guláš či vepřové koleno je možné na místě doobjednat. Taktéž i prohlídkovou trasu Pilsner Urquell za zvýhodněné vstupné.

Tradice šaland
Výraz šalanda původně označoval místnost, kde se stravovala či odpočívala pivovarská chasa. První šalanda vznikla v plzeňském Měšťanském pivovaru už v roce 1844 – na počátku 19. století se stavěly ve velkém pro sladovníky, topiče, strojníky i bednáře. Prostory sloužily k odpočinku, stravování a zábavě, byla v nich prkenná lůžka či palandy, sporák s nádobami na vaření i žlab k mytí nádobí. Uprostřed místnosti stály stoly, kolem skříně na nádobí a šatstvo dělníků.

Dnešní moderní, nově zbudované šalandy ve sklepech pivovaru Plzeňský Prazdroj, slouží výhradně k zábavě. Sklepmistři sem stolovníkům přináší pivo, v kovových třílitrových mázech, načepované přímo z ležáckého sudu. Z nich se pivo hostům dříve běžně rozlévalo. Příjemnou atmosféru na šalandě dotváří autentické pivovarské nářadí, které se skutečně užívalo při výrobě piva. Dnešní vybavení šalandy vyrobila místní pivovarská parta bednářů.

Magda Vášáryová čestnou znalkyní piva z Prazdroje

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Plzeňský Prazdroj každoročně společně s vyhlášením vítěze soutěže pro nejlepší výčepní Pilsner Urquell Master Bartender uděluje i titul Honorary Connoisseur. Ten je určený významné osobnosti, která šíří věhlas plzeňského ležáku. Letos se jím stala slavná herečka Magda Vášáryová.

„Plzeňské pivo piju celý život. A už jsem si vlastně zvykla, že po roli paní sládkové v Postřižinách mě hlavně čeští diváci vnímají jako symbol piva – a vůbec mi to nevadí. Takže jsem za ocenění moc ráda – a budu i nadále hrdou velvyslankyní Pilsner Urquell všude, kde to půjde,“ říká Magda Vášáryová.

Magda Vášáryová je československá herecká legenda, která zanedlouho oslaví sedmdesáté narozeniny. Již v mládí ji proslavila titulní role ve filmu Františka Vláčila Markéta Lazarová, ztvárnila desítky filmových a divadelních rolí. Od roku 1990 se věnuje i politice a veřejnému dění. Působila jako československá velvyslankyně v Rakousku a slovenská velvyslankyně v Polsku a také v dalších veřejných funkcích.

Plzeňské pivo provázelo Magdu Vášáryovou nejen při herecké profesi, ale i v jejím dalším profesním působení. Ráda vzpomíná na to, když jako československá velvyslankyně ve Vídni servírovala Pilsner Urquell návštěvám z celého světa.

Titul Honorary Connoisseur uděluje Plzeňský Prazdroj významným osobnostem, které dlouhodobě a nezávisle šíří věhlas zlatého plzeňského ležáku doma i ve světě. Prvním nositelem tohoto titulu se stal oscarový filmový režisér Miloš Forman, mezi další nositele patří Zdeněk Svěrák, Karel Gott, oštěpař Jan Železný nebo hokejisté Martin Straka a Jaroslav Špaček.

Nejlepším výčepním plzeňského piva za rok 2018 je Richard Máša

Publikováno:před měsícemZdroj:Plzeň.cz

Vítězem soutěže Pilsner Urquell Master Bartender pro nejlepší výčepní, kterou každoročně pořádá Plzeňský Prazdroj, se stal Richard Máša z brněnské restaurace Tusto. Dvoudenní finálové kolo soutěže se konalo v Plzeňském pivovaru. Utkalo se v něm 22 finalistů z celé České republiky. Richard Máša přesvědčil svými teoretickými i praktickými dovednostmi odbornou porotu, že právě on je nejlepším výčepním letošního ročníku.

„Uspět ve finálovém kole soutěže je velmi náročné. Vítěz musí umět nejen bezchybně načepovat pivo v nejvyšší kvalitě, mít i hluboké znalosti o výrobě plzeňské ležáku a jeho historii, ale také umět pivo perfektně naservírovat a komunikovat se zákazníkem. Richard dosáhl skvělého výsledku ve všech těchto disciplínách,“ hodnotí výsledek starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a předseda odborné poroty Václav Berka.

Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender se letos konala již potřinácté. Je určená všem šikovným výčepním, kteří sdílí nadšení pro plzeňské pivo a českou pivní kulturu. Jejím hlavním cílem je rozvoj profese výčepních a posilování hrdosti na ni, a také zvyšování kvality čepování piva a úrovně pivní kultury v Česku. Finalisté ze sedmi kol regionální soutěže se ve středu 15. srpna představili i veřejnosti, kdy na nádvoří plzeňského pivovaru předvedli své umění čepovat zlatý plzeňský ležák.

Druhé místo v soutěži získal Tomáš Krčmář z pražského Lokálu Hamburk, pomyslný bronz si z Plzně do Malostranské besedy v Praze odváží Igor Kolivoško.

Kromě čepování piva se museli soutěžící vypořádat se slepou degustací různých pivních značek a vědomostním testem. V odborné porotě letos kromě sládků a dalších expertů z oblasti pivovarnictví zasedla i Romana Böhmová, autorka oblíbeného blogu Na skok v kuchyni, která se zaměřila zejména na komunikaci s hosty. „Plzeňské pivo mám moc ráda a vím, že kvalita čepování je pro výslednou chuť piva důležitá. Až dnes jsem se ale dozvěděla, co všechno je potřeba zvládnout pro načepování perfektní hladinky a že výčepní musí dokonale ovládat své řemeslo a čepovat pivo s láskou. Je to vlastně podobné, jako když chcete připravit dokonalé jídlo,“ říká Romana Böhmová.

„Práce výčepního, to pro mě znamená především perfektně načepované pivo a spokojený zákazník. Finále soutěže bylo opravdu náročné – kolegyně a kolegové podávali všichni skvělé výkony. Z vítězství mám obrovskou radost – ale vítězi se stali vlastně všichni, kteří se probojovali do finále,“ říká Richard Máša.

Vítěz třináctého ročníku Pilsner Urquell Master Bartender získal trofej, a především možnost absolvovat společně s Václavem Berkou cestu po evropských hospodách, ve kterých se čepuje tankový Pilsner Urquell. Přímo v Plzeňském Prazdroji si také uvaří svou vlastní várku piva. Největší odměnou je ale pro Mastera Bartendera prestiž, kterou mu i restauraci, ve které pracuje, vítězství v soutěži přináší. Titul Master Bartender je totiž především zárukou pro hosty, že si užijí plzeňský ležák v té nejvyšší kvalitě.

V průběhu slavnostního galavečera udělil Pilsner Urquell také ocenění Výčepní legenda, určené výčepním, kteří se své profesi s vášní věnují po celý život. Letos se výčepní legendou stal Arnošt Effenberger, který roky působil v legendárních pražských hospodách U Jelínků a U Kocoura. Arnošt Effenberger také patří mezi první propagátory čepování plzeňského ležáku „na hladinku“, které učil několik generací studentů hotelových škol po celé republice. „Dříve bylo pivo často nekvalitní, bylo jen pár hospod, kde měli opravdu skvělou plzeň. Jsem moc rád, že dnes je to úplně jinak a že nám vyrůstají další generace skvělých výčepních s láskou k plzeňskému ležáku,“ říká Arnošt Effenberger.

Prazdroj zahájil opravu Jubilejní brány

Publikováno:před měsícemZdroj:FeedIT.cz

Plzeňský Prazdroj dnes zahájil opravu Jubilejní brány, jedinečné památky, která je symbolem pivovaru i jeho světového úspěchu již 125 let. Restaurátorská obnova brány potrvá do letošních Vánoc a pivovar k ní přistoupil především z důvodu eroze a poškození kamene, ze kterého je postavena a který je náchylný k tvorbě černých krust pod vlivem zplodin městského provozu i povětrnostních vlivů.

Během rekonstrukce budou zpevněny jednotlivé kameny, odstraní se staré a již dosloužilé vysprávky, restaurátoři povrch brány včetně soch vyčistí a provedou barevné retuše. „Po celou dobu rekonstrukce bude brána zakryta lešením, z ulice však bude umístěna síť s jejím vyobrazením. Vjezd do areálu bude zajištěn vždy jedním z oblouků, stejně tak bude fungovat po celou dobu alespoň jeden z vchodů pro pěší návštěvníky pivovaru, bohatého kulturního programu Léto v Prazdroji nebo letošního Pilsner festu,“ říká Petr Tůma, který má na starosti péči o historické dědictví Plzeňského Prazdroje. 20. prosince by pak brána měla doznat znovu své autentické podoby.

Základní kámen brány byl položen 5. října 1892 u příležitosti padesátého výročí Měšťanského pivovaru v Plzni, dokončena byla v roce následujícím. Od roku 1926 je brána součástí dodnes používané ochranné známky piva Pilsner Urquell.

Hned po svém dokončení se stala neodmyslitelným symbolem pivovaru, který znají milovníci plzeňského piva po celém světě. Poslední oprava se uskutečnila před 18 lety.

Poznámky pro editory
● Jubilejní brána je první novorenesanční stavbou v Plzni. Jejím autorem je plzeňský stavitel a zároveň právovárečník Emanuel Klotz, který velkou část svého života působil ve vedení Měšťanského pivovaru v Plzni a postavil zde řadu dalších ceněných objektů – například i budovu objektu dnešního konferenčního centra Secese. Inspirací pro podobu brány se stal antický triumfální oblouk Porta Gemina v chorvatském městě Pula, který je výjimečný právě dvěma oblouky – naprostá většina antických i pozdějších triumfálních oblouků má totiž lichý počet vstupů.
● Vrchol brány tvoří sousoší v nadživotní velikosti pojmenované Pivovarnictví, které symbolizuje sladovník s kopistem (velkou vařečkou) a děvče se srpem a chmelovým úponkem, mezi nimi na sudu stojí malý Gambrinus. Sousoší na vrcholu brány pochází od dvojice pražských sochařů Julia Effenbergera, který zhotovil model a Václava Žďárského, který jej následně vysekal v kameni. Na okrajích stojí dva stylizované půllitry piva s dekorativní čepicí pěny. Na bráně se střídají reliéfy klasů ječmene a šištic chmele a znázorněn je na ní i sladovnický znak. Jako stavební materiál byla pro spodní část brány použita štěnovická žula, horní část byla vypracována z hořického jemnozrnného pískovce.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.23.09.2018 22:40492