Novinky a zajímavosti ze světa piva

zprávy ze všech pivovarů

Výstavu Země živitelka oživí dobré pivo z pivovaru Samson

Publikováno:před 3 dnyZdroj:Pivovar SamsonAutor:Jan Strnad, PRSamson

Pivovar Samson se po roce opět vrací na půdu výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích. Ve dnech od 22. do 27. srpna v pavilonu T1 představí své pivní klenoty, za které získal v posledních letech nejedno ocenění. Návštěvníci se mohou těšit na ochutnávky, autogramiádu fotbalistů SK Dynamo nebo ukázky správného způsobu čepování. Nebude chybět ani to nejzajímavější z historie i současnosti nejstaršího českobudějovického pivovaru, který patří do velké pivovarnické rodiny AB InBev. Tématem budou i novinky z hlediska udržitelného rozvoje ve světě pivovarnictví.

Stánek pivovaru Samson se základnou v pavilonu T1 nabídne program, který si návštěvníci vychutnají až do dna. Mezi tím budou moci potěšit své pivní chuťové buňky ochutnávkou piv z portfolia pivovaru. Program doplní soutěže o pěkné ceny nebo třeba fotokoutek. Příznivce fotbalu jistě potěší informace o navázání spolupráce s SK Dynamo, se kterými pivovar oslaví společný návrat do první ligy a uspořádá autogramiádu samotných fotbalistů.

„Velice nás těší, že se budějovický fotbal vrací do první ligy a že se nám s tímto nejvýznamnějším jihočeským fotbalovým klubem podařilo navázat spolupráci. Stejně jako Dynamo, i pivovar Samson prošel v poslední době rozsáhlými změnami. Výrazně jsme investovali do modernizace a díky znovunabyté vysoké kvalitě patříme opět do první ligy českých piv. Spojení s Dynamem nám tedy přišlo přirozené,“ říká Daniel Dřevikovský, generální ředitel pivovaru Samson.

Výstava Země živitelka připomíná, že je toho mnoho, za co naší Zemi můžeme být vděčni. Jedním z těchto darů přírody je i kvalitní chmel či sladovnický ječmen. Jako součást velké pivovarnické rodiny AB InBev se Pivovar Samson zařadil mezi špičku v oboru a výstavy se letos zúčastní již potřetí. Potvrzuje, že spojení tradice a moderních technologií je způsob, který přináší úspěch.

Společně s AB InBev se navíc ujímá velké výzvy, kterou přináší současnost. V rámci udržitelného rozvoje se zodpovědně staví k otázce nakládání s obaly, vodou, životním prostředím a energiemi.

Pivovar Samson na stánku představí svůj tmavý ležák, první československé nealkoholické Pito a silný speciál Bock. „V poslední době se rozšířil počet pivovarů a minipivovarů, které přicházejí se stále novými chutěmi. Škála požadavků zákazníka se tak značně rozšířila a jen tak něco ho neuspokojí. Musíme proto držet krok. V závěru roku jsme proto pro naše příznivce připravili speciál BOCK,“ říká sládek pivovaru Samson Radim Lavička.

Pivovar Samson, a.s., České Budějovice patří do portfolia společnosti AB InBev, která je největším světovým pivním koncernem. Mezi jeho další značky patří například Stella Artois, Corona či Foster´s. Česká republika jako pivní velmoc si v jeho portfoliu získává čím dál důležitější postavení, čemuž napomáhá investování do jejích tradičních značek, jako je právě Samson.

K česání chmele zahrají v pivovaru Buty nebo Forum

Publikováno:před 3 dnyZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská, PRZubr

Letos v pořadí již třetí akcí pro veřejnost, která se bude konat přímo v areálu pivovaru Zubr, je Dočesná se Zubrem 2019. Poslední srpnový den, tedy sobota 31. srpna, tak bude v Přerově patřit chmelu, pivu, hudbě a dobré zábavě. Vstup je zdarma.

„Již tradičně pivní sezonu startujeme dubnovou narozeninovou oslavou pivovaru, začátek léta vítáme Zubrfestem a již podruhé se s létem rozloučíme přímo v pivovaru na Dočesné. Srdečně zváni jsou všichni, kteří si chtějí užít příjemné odpoledne a večer přímo v pivovaru ve společnosti našeho piva i dobré zábavy,“ říká k akci Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Jak název akce napovídá, den bude věnovaný jedné ze surovin, bez které se žádné pivo neobjede, tedy chmelu. Po loňské premiéře Dočesné se Zubrem přímo v pivovaru si návštěvníci budou moci opět vyzkoušet, jak se ručně češe chmel a ti nejlepší česači budou odměněni tekutou cenou. „Zakládáme si na tom, že ctíme tradiční výrobu piva a touto akcí se vracíme k jedné z dalších tradic, které se k pivu a pivovarnictví vážou. Dočesné se v minulosti často konaly přímo v pivovarech na oslavu zakončení sklizně chmele a letošní úroda ukazuje, že po loňském hubenějším roku máme opět co slavit,“ dodává Tomáš Pluháček.

Areál pivovaru se v sobotu 31. srpna návštěvníkům otevře v 13:30 hodin. Na pódiu se vystřídají kapely Recykl Beat, Ukulele Troublemakers, Metallica Revival, Forum a celý program zakončí oblíbení Buty. Program zpestří také vystoupení Železného Zekona, soutěže v česání chmele a soutěže s pivní tematikou. Vstup je zdarma. Na čepech bude pro návštěvníky připravena široká nabídka piv Zubr včetně dvou speciálů – letní limitované edice jedenáctky Zubr Polotmavý a prvního podzimního speciálu, kterým je světlý ležák Zubr Extra hořký 12,5 %. Ten hned následující týden po Dočesné zamíří i do výčepů vybraných provozoven.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A, známky CHZO "České pivo" a více než 90 ocenění z prestižních tuzemských i zahraničních degustačních soutěží. Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, absolutní šampion degustační soutěže Zlatý pohár Pivex – PIVO 2018, vítěz v kategorii ležáků v ročnících 2019, 2018 a 2017 a trojnásobný vítěz soutěže České pivo v kategorii jedenáctistupňových piv. Držiteli ocenění jsou i další piva z produkce pivovaru. Zubr Gold je absolutním vítězem soutěže o Zlatý pohár PIVEX – PIVO 2019 a Zubr Premium získal v mezinárodní degustační soutěži European Beer Star 2018 první místo v kategorii Bohemian-Style Pilsner. Novinkou ve stálém sortimentu je 12° ležák Zubr Gradus.

Rekvalifikační kurzy VÚPS

Publikováno:před 18 dnyZdroj:VÚPSAutor:Jaromír Fiala

Pivovarnické a sladovnické práce (VII. běh) a Sanitační technik nápojových cest (II. běh).
Kurzy probíhají dle akreditace MŠMT, stačí ukončené střední vzdělání (maturita není třeba), v Praze a v Brně (dle zájmu uchazečů). Oba kurzy budou zahájeny začátkem října 2019. Výuka probíhá v mikrobiologických a analytických laboratořích VÚPS, školících prostorech Výzkumného senzorického centra, čtvrtprovozních a poloprovozních pivovarech. Lektory jsou zaměstnanci VÚPS a pracovníci z pivovarsko - sladařské praxe (celkem 37 lektorů).
Přihlášky do kurzů je možné zasílat do 31. srpna 2019. Více informací na: https://beerresearch.cz/vzdelani-skoleni/rekvalifikacni-kurzy/

Pardubický pivovar prohloubil ztrátu. Zlepšení vyhlíží pod novým vlastníkem

Publikováno:před 3 hodinamiZdroj:E15.czAutor:Barbora PánkováPernštejn

Pardubický pivovar, který nedávno převzala dvojka tuzemského pivního trhu Pivovary Staropramen, prohloubil loni ztrátu. Zvýšila se na 3,7 milionu z předloňského 1,2 milionu korun. Zisku společnost dosáhla naposledy v roce 2016, a to ve výši 44 tisíc korun.

Tržby Pardubickému pivovaru loni vzrostly meziročně o pouhé necelé procento na 135 milionů korun. Společnost ve výroční zprávě připouští nesplnění plánu, co se týče prodejů. “Důvodem je pokles exportu našeho piva především do Ruska. Bylo to způsobeno neodebráním plánovaného množství piva několika zákazníky,” vysvětluje ve výroční zprávě někdejší předseda představenstva společnosti Leoš Kvapil, kterého v červnu nahradil Zdeněk Havlena z Pivovarů Staropramen.

“Prodeje Pardubického pivovaru v posledních dvou letech vykazují stagnaci, což se společně s nárůstem ceny surovin a energií a lidské práce projevilo na poklesu hospodářského výsledku,” doplnil Havlena pro server E15.

Havlena dále mluví o investicích v loňském roce. “Firma dokončila významnou investici do zkvalitnění technologie výroby jako instalace filtrace a přetlačných tanků a výměna dopravníků na lahvárenské lince. Současně pracuje na investiční strategii na následující roky,” uvedl Havlena bez upřesnění částky.

Na ztrátové hospodaření společnosti poukázali auditoři Josef Kalenský a Josef Chmatil ve výroční zprávě. “Finanční situace účetní jednotky je nadále v důsledku ztrátového hospodaření nestabilní a další fungování této společnosti je závislé na zvýšení odbytu a zároveň promítnutí relevantních úspor nákladů,” uvedli.

“Upozorňujeme na skutečnost, že v souladu s požadavkem auditorů nebyly vytvořeny opravné položky na pohledávky ve výši 5694 tisíc korun, ale pouze 3694 tisíc, rozdíl nevytvořených opravných položek neobsahuje hranici námi určené materiality,” dodali.

Letos počítá Pardubický pivovar s podobnými výsledky jako loni. “Podle posledního vývoje a harmonogramu dokončení akvizice bude hospodářský výsledek kopírovat předchozí rok, zlepšení očekáváme v roce 2020,” řekl Havlena.

Převzetí Pardubického pivovaru, který má více než staletou tradici a patří pod něj značky Pernštejn, Taxis nebo Porter, oznámily Pivovary Staropramen letos v červnu. Drží 89 procent jeho akcií. Kromě Pardubického pivovaru provozuje Staropramen stejnojmenný pivovar na pražském Smíchově a ostravský pivovar Ostravar.

Pivovarům Staropramen, patřícím do severoamerické pivovarské skupiny Molson Coors, patří na tuzemském pivním trhu druhá příčka. Předloni dosáhly konsolidovaných tržeb ve výši 9 miliard korun, konsolidovaný výsledek hospodaření po zdanění byl ve ztrátě 82 milionů korun. Jedničkou je Plzeňský Prazdroj, který v březnu 2017 převzala skupina Asahi. Heineken Česká republike ze stejnojmenné nizozemské skupiny je třetí největší. K předním výrobcům piva patří také národní podnik Budějovický Budvar, který je ve vlastnictví státu.

Oslava s bohatým programem přilákala stovky návštěvníků. Pivovar oslavil 370 let!

Publikováno:před 3 hodinamiZdroj:JcTEĎ.czAutor:Pavla MaradováDudák

Prácheňský soubor písní a tanců, exkurze pivovaru, cimbálová muzika, rockové kapely a k tomu výroční světlé nefiltrované pivo. Pestrý program s dobrým pivem, přilákal stovky lidí. Nejvíc jich přišlo na rockový večer.

V poslední době měli pořadatelé pivovarských slavností a dalších akcí spojených s pivovarem smůlu na počasí. Pečlivě připravený a zajímavý program pokaždé pokazilo počasí, což s politováním okomentoval v posledním vydání městského zpravodaje také současný ředitel pivovaru Dušan Krankus.

V sobotu se počasí vydařilo a návštěvníci oslavy 370 let pivovaru se do areálu jen hrnuli. Konečně si vše včetně lahodného moku, mohli vychutnat bez deštníků a pláštěnek.
Mnoho lidí využilo možnosti, prohlédnout si areál pivovaru a zjistit jak lahodný zlatavý mok vzniká.
Kulturní program zahájil Prácheňský soubor písní a tanců. Lidé ocenili také výkon cimbálové muziky Milana Broučka, obzvlášť když zazněly i rockové skladby známých světových kapel nebo nejznámější hit z kultovního filmu Pulp Fiction.

Asi nebude tajemstvím, že ve Strakonicích nejvíc táhnou metalové a rockově laděné kapely.
Stovky lidí se scházely již před prvním vystoupením. Pivovarský rockový večer, zahájila kapela Tlustá Berta a následovaly další jako například UDG, Zakázaný Ovoce nebo Narttu.

Tím slavnosti zdaleka nekončí. Milovníci divadla se mohou těšit na hru Miroslava Horníčka. Dva muže v šachu uvede přímo na pivovarském dvoře 30. srpna od 19 hodin Divadelní spolek Čelakovský v režii Petra Záleského.

Pivo se záminkou

Publikováno:před 3 dnyZdroj:BezPolitickéKorektnosti.czAutor:Ladislav Jakl

Zamlada jsme přemýšleli, jak běžné denní popití nějak ozvláštnit. Přece nebudeme pít jen tak bez příčiny. A tak jsme si dali práci a na každý den našli v kalendáři nějakou záminku.

Jednou to byl státní svátek Burundi, jindy Den rumunských chovatelů drůbeže. A najednou to pití mělo smysl. Ještě dvě rundy na Burundi! Ale dnes nám témata nabízí samo pití. A pochopitelně i pivo. Tak proč neudělat tematické svátky piva? Zákazníkům to třeba otevře nové obzory, ale hlavně se pro ně ochutnávání stane zábavou, která má jaksi vyšší ideové krytí.

Pár takových možných témat vám teď nabídnu. Co takhle udělat dny s názvem: Obilí, to není jen ječmen! A na čep, popřípadě do lednice dát piva vyrobená s použitím jiných sladů (nebo nesladovaného zrna) než ječných. Nabízí se toho spousty. Piva pšeničná (třeba od náchodského Primátora, Velena z Černé Hory nebo Herolda z Březnice), dále piva žitná (rozhodně Režnou Báru z pivovaru Chomout, Tlustý netopýr z Antoše nebo No Idols! od Clocka) a také ovesné stouty (například Kláru z Pacova, ovesný stout z pivovaru Kamenice nebo tentýž styl z pivovaru Sibeeria). Hostům k tomu můžeme nabídnout neječné přísady v misce k zobání.

Anebo si můžeme udělat sváteční dny odvozené od nějaké lokality. Třeba teď hodně frčí pivní styl na základě kvašení typu New England. Jsou to příjemně nakyslá piva s mléčným zákalem, pocházející z amerického severovýchodu. Nová Anglie se říká pruhu států od New Yorku na sever až k Mainu na kanadské hranici. Tam mají svůj domov některé výtečné pivovary, ale styl NE se v posledních letech zabydlel i u nás. A tak si můžeme dát třeba Hop Factor z plzeňského pivovar Beer Factory, z pivovaru Máša kousek NEIPA, London Fog ze Zíchovce, Sakra od Zhůřáka, New England IPA z pražského Cobolisu nebo stejný styl z pivovaru Mordýř. A na bar můžeme dát třeba mapu Nové Anglie a nějaké ty pohlednice z Bostonu a okolí.

Nebo si jako téma zvolíme hořkost a příslušné tematické dny můžeme třeba nazvat Dny s hubou nakřivo. Hořkost se u piv udává v jednotkách IBU (jeden miligram izoalfa hořkých kyselin na litr piva) a i v domácí produkci se najdou hodně drsné kousky. Pro porovnání: plzeňský Prazdroj má nějakých 37 IBU, hořké ejly mívají nad 50, piva typu IPA nad 60 nebo také o hodně víc. A aby ta huba šla nakřivo pořádně, zařadíme do téhle přehlídky piva od stovky IBU nahoru. Rovnýma 100 IBU úsměv zkřiví pivo s výřečným názvem Jak jsme popustili uzdu své bezmezné představivosti z pivovaru Lucky Bastard nebo Man Boob Enhancer Brutal IPA od Zhůřáka, 111 IBU má kousek Veterans of Future Wars z Radničního pivovaru v Jihlavě, pivo se slovní hříčkou v názvu Falk:On #4 z pivovaru Falkon zkroutí jazyk dávkou 115 IBU. Už pořádných 120 IBU mají v sobě Triple IPA z pivovaru Nomád, který se nedávno pevně usadil v Děčíně, Frozen Waste z plzeňského Ravenu či Dno pytle Černobyl z pivovaru Chotoviny. Vše pak přebíjí a přepíjí IPA 24 Pohutukawa z frýdlantského Albrechtu.

A pokud se zákazníkům zalíbí honba za vysokými čísly, můžeme připravit barový festiválek ultra silných piv. Mohl by se jmenovat třeba Ukrutně silný týden. A tam by se mohla objevit třeba jedenadvacítka Tripel od Lucky Bastarda, Pivovar Falkon produkuje Triple Idiota, což je třiadvacítečka, v Pivovaru U Bulovky dělají parádní Sládkovu pětadvacítku, pětadvacítka je i Ale Helper z pivovaru Kytín nebo triple Elephant z Beskydského pivovárku, Královská Zlatá labuť ze Zvíkova či Černé Cucu vyrobené ve spolupráci pivovarů Chroust a Zíchovec mají sílu šestadvacítky, v dřevěném sudu stařené BarleyWine Barrel Aged od Matušky je dokonce osmadvacítka a pivovar Loď, upoutaný na Dvořákově nábřeží u Šefánikova mostu, nabízí čtyřiatřicítku, která se nemůže jmenovat jinak než Titanic.

A podobných přehlídek si pro svůj podnik můžete vymyslet ještě mnoho. Třeba Ostrý týden, nabízející piva okořeněná chilli nebo jalapeńos, nebo Piva pěti kontinentů (to vám dodá Pivní Mozaika nebo BadFlash), popřípadě pokud máte koho za barem obléci do dirndlu, rozhodně zkuste Bavorské dny.

Tyhle drobné přehlídky mohou být nejen zdrojem zábavy pro vaše návštěvníky, ale také bezvadnou příležitostí znovu a znovu upozornit na svůj podnik nějakou tou tematickou kampaní.

Jubilejní ročník soutěže Pivní speciál roku je vyhlášen

Publikováno:před 5 dnyZdroj:Naše voda

Jubilejní desátý ročník soutěže speciálních a neobvyklých piv vyrobených komerčními pivovary v České republice CEREVISIA SPECIALIS – PIVNÍ SPECIÁL ROKU zahajuje. Informoval o tom Josef Vacl ze společnosti PORT, spol. s.r.o.

Soutěžit se bude v tradičních kategoriích, jako jsou světlá speciální piva (13,0 a více % EPM), dále polotmavá a tmavá speciální piva (13,0 a více % EPM, barva 20 j. EBC) a vyšší a v kategorii neobvyklá piva. Tímto pojmem se rozumí např. pšeničná piva, míchaná piva (beercoolery), ochucená piva vyráběná v našich podmínkách neobvyklou technologií, míchané nápoje na bázi nealkoholického piva. Vyhlašovatelem soutěže je společnost PORT spol. s r. o., odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.(VÚPS). Uzávěrka přihlášek je 20. září 2019.

„Když jsme se soutěží před deseti lety přišli, nebyla obliba pivních speciálů zdaleka taková, jak je tomu dnes. Dá se s trochou nadsázky říci, že pivovar, který speciály nevaří, jako by nebyl, “ uvedl František Frantík z VÚPS, který je hlavním organizátorem soutěže. „Platí v plné míře, že pivní speciály se již trvale zabydlely do nabídky snad všech pivovarů u nás, a co je hlavní, staly se pevnou součástí české pivní kultury, kterou svou rozmanitostí rozvíjí a pivní trh si je žádá stále více,“ dodal Frantík.

Hodnocení soutěže se opět uskuteční v senzorickém centru VÚPS. Dvacetičlenná hodnotitelská komise je rozdělená na dvě subkomise. První, dvanáctičlenný panel expertů, je složený z pracovníků VÚPS doplněných o nezávislé odborníky z dalších odborných institucí jako např. z VŠCHT Praha a Zemědělské univerzity v Praze. Druhý, osmičlenný panel reprezentantů, tvoří významné osobností, které pivo a pivovarskou problematiku dobře znají, ale nezabývají se jeho hodnocením profesionálně, jako jsou lékaři, novináři i manažeři. „Loňský ročník byl rekordní a doufáme, že i ten letošní jubilejní nabídne řadu zajímavých piv“ uvedl Vacl.

V soutěži CEREVISIA SPECIALIS – Pivní speciál roku 2018 se vítězem kategorie světlá speciální piva stal Radegast Extra Hořká 15 ze skupiny Plzeňský Prazdroj, a.s. V kategorii polotmavé a tmavé pivní speciály zvítězilo pivo Černá Barbora, kterou uvařily Pivovary Staropramen s.r.o. V kategorii neobvyklých piv degustátorům nejvíce chutnalo a o první místo se podělila piva VELEN z Pivovaru Černá Hora a.s. a Bernard IPA z Rodinného pivovaru Bernard a.s. V kategorii svrchně kvašených piv typu ale se vítězem stal Master Red IPA z Plzeňského Prazdroje, a.s. Cenu předsedy poroty za nejvíce nominací, kterých u obou porot získalo 18, obdrželo pivo PRIMÁTOR Stout. Podmínky soutěže a také informace a snímky z uplynulých ročníků jsou k dispozici na www.beerresearch.cz a www.certum.cz.

Výsledky soutěže budou oznámeny 16. října 2019 na setkání s úspěšnými pivovary, podobně jako v loňském roce, v Pivovarském domě v Praze.

Dudák – Měšťanský pivovar zve na oslavy 370 let od svého založení

Publikováno:před 5 dnyZdroj:Za krásnější VimperkDudák

Především rodinám s dětmi je určena akce, kterou k příležitosti 370 let od svého založení na sobotu 24. srpna připravil strakonický pivovar Dudák. Rok vzniku 1649 z něj činí jeden z nejstarších pivovarů takové velikosti v republice, navíc se jedná se o jediný pivovar v republice, který vlastní město a zůstává tak čistě v českých rukou.

Na tento den je naplánováno mnoho divácky atraktivních akcí – koncerty, den otevřených dveří, sportovní odpoledne, na nádvoří se bude konat sraz historických automobilů. Vstupné bude po celý den zdarma. Zároveň budou mít návštěvníci tento den jednu z posledních možností ochutnat nefiltrované výroční pivo 1649.

Brány pivovaru budou otevřené od 8 do 14 hodin. Skupiny zájemců budou průvodci provádět v půlhodinových intervalech. „Rádi ukážeme návštěvníkům prostory varny, spilky a sklepa. Otevřené kádě na spilce pokryté nádhernou kvasnou dekou už dnes nejsou úplně běžnou součástí výroby větších pivovarů a možnost ochutnat nefiltrované pivo přímo z ležáckého tanku, je pak samotným vrcholem exkurze,“ uvádí sládek Vlastimil Matej, který bude jedním z průvodců.

V prostoru pod pivovarem bude stát velké podium, na kterém se budou během celého dne střídat kapely. Vystoupí zde Prácheňský soubor písní a tanců, Mladá dudácká muzika, Zakázaný ovoce, Narttu, Cimbálová muzika Milana Broučka. „Hlavními hvězdami večera budou naší návštěvníci,“ říká ředitel strakonického pivovaru Dušan Krankus.

Na dvoře pivovaru budou parkovat historické vozy značky Trabant, prohlédnout si je bude možné od 15 do 17 hodin.

Pivovarští ale také myslí na sport. Zájemci o sportování si mohou vyzkoušet šest druhů různých sportovních odvětví, které budou svou činnost předvádět v prostoru u mostu a směrem na Podskalí. Basketbalisté, fotbalisté, florbalisté, házenkáři, lední hokejisté a vodní pólisté budou prezentovat zajímavé ukázky svého sportu všem příchozím a co je důležité, ti budou mít možnost si sport vyzkoušet pod vedením úspěšných strakonických sportovců.

„Akce pivovaru jsou hojně navštěvované. Jsme rádi, že jsme tuto nabídku dostali a hosté si mohou vyzkoušet základy vodního póla, což je pro Strakonice výjimečně úspěšný sport. Bereme toto odpoledne i jako zajímavou náborovou akci,“ uvádí Marek Fügner, předseda oddílu strakonického vodního póla. Pro zajímavost vodní pólistky se letos stal po čtrnácté mistryněmi republiky. Některé hráčky reprezentovaly Strakonice i na světové Univerziádě v italské Neapoli.

Vodní polo se bude hrát přímo v Otavě v lokalitě před pivovarem. Jedinečná scenerie s hradem na jedné straně a pivovarem na druhé, bude lákat i řadu strakonických fotografů. Pivovar a sportovci úzce spolupracují od minulého roku. Společně například nafotili zajímavý kalendář, který propaguje pivovar i jednotlivé strakonické sporty.

Týden na to – 30. srpna se na dvoře pivovaru bude hrát divadelní představení. Místní ochotníci ze souboru Čelakovský zde sehrají komedii od Miroslava Horníčka Dva muži v šachu. Kus, který režíroval Petr Záleský, má naplánovaný začátek na 19.30.

„Úzce spolupracujeme s místními sportovci, jsme rádi, že k nám přijdou zahrát i místní ochotníci. Přes léto jsme podpořili i místní nemocnici naším nealkoholickým pivem a pacienti, kterým to lékaři schválili, pili přes léto naše pivo zdarma. Prý jim velice chutnalo,“ uzavírá ředitel pivovaru Dušan Krankus.

Pivovar nemocnici podpořil částkou 50.000 korun. Část dodal do nemocnice v nealko pivech, zbytek si převezme ředitel nemocnice Tomáš Fiala během slavnostní akce v pivovaru.

Pivovar Klášter otevřel své dveře veřejnosti

Publikováno:před 6 dnyZdroj:Boleslavský deníkAutor:Michaela BarvováKlášter

Několik prázdninových sobot se nabídla zájemcům možnost navštívit výstavu Muzea města Mnichovo Hradiště 'Od hospody k hospodě aneb Na jedno do muzea'. Jako bonus se naskytla příležitost projít si s průvodcem Pivovar Klášter v Hradišti nad Jizerou a ochutnat místní zlatavý mok. 17. srpna jsme u toho byli i my.

Výstava v Mnichově Hradišti nabízí pohled do prvorepublikové hospůdky vybavené původním zařízením, cedulemi i nádobím a také několik prostřených stolů z hospod nejrůznějších historických období. Kromě stylizované části jsou k vidění historické fotografie hospod, hostinců a hotelů, jídelní lístky nebo pozvánky i vstupenky na společenské akce. Pro děti je připraveno několik zábavných aktivit, jako slovní kvíz, pivní hlavolam či malování vlastních pivních podtácků.

Muzeum také nabízí občerstvení v muzejní hospůdce v podobě piva a pomerančové limonády. Jako suvenýr si můžete odnést tři lahve klášterského piva ve speciálním balení s motivy Mnichova Hradiště vytištěném pouze k příležitosti této výstavy.

Výstava je přístupná do 1. září, vstupenka platí pro celou expozici muzea.

Exkurze do pivovaru začala pohledem do historie místa, která mluví o cisterciáckém klášteře, z něhož zbyl jen lomený portál, část podlahy a krypta. Pivo se začalo v Klášteře vařit v roce 1570 v místech ležících pod dnešním pivovarem. Ten vznikl až v roce 1864.

Po prohlídce venkovních prostor pokračovala procházka do úpravny vody, kde pivovar k hlídání kvality vody používá pstruhy, a také do varny, jediné nadzemní části výroby piva. Z varny se pivo přesune do spilky, kde kvasí asi 8—10 dní. Po vykvašení pivo putuje do ocelových ležáckých tanků, ze kterých průvodce při exkurzi točí nefiltrované pivo na ochutnání. Po odležení se pivo přefiltruje v přetlačných tancích a pak už putuje do stáčírny a ke spotřebitelům.

Velkopopovický Kozel hledá nejlepší řemeslníky

Publikováno:před 7 dnyZdroj:České nápojeVelké Popovice

Poptávka po práci řemeslníků se v posledních letech stále zvyšuje a zákazníci také stále více požadují kvalitně odvedenou práci. Většina lidí ale uvádí, že najít kvalitního řemeslníka je obtížné. Lidé se při výběru řemeslníků nejčastěji orientují podle doporučení svých známých – často pak ale nejsou s kvalitou odvedené práce spokojeni. Pomoc při hledání těch nejlepších řemeslníků přináší Velkopopovický Kozel společně s webovým portálem Nejřemeslníci.cz. Ti nejkvalitnější řemeslníci od nich na základě autentických hodnocení obdrží značku kvality – Kozlovu pečeť poctivosti.

Práce řemeslníků jsou stále žádanější. Podle údajů databáze Nejřemeslníci.cz lidé poptávají řemeslné práce o 52 % více, než před třemi roky. Nejžádanější jsou dlouhodobě práce zedníků, elektrikářů, truhlářů, instalatérů a klempířů. U zákazníků však postupně rostou nároky a při poptávání řemeslníků mění své preference. Zatímco dříve při výběru řemeslníka rozhodovala hlavně cena zakázky, dnes si podle průzkumu agentury ppm factum pro Velkopopovického Kozla 73 % zákazníků vybírá řemeslníka především podle referencí o kvalitě jeho práce, za niž jsou ochotni si připlatit.

Více než 80 % respondentů zároveň uvedlo, že najít kvalitního řemeslníka není snadné. Obvykle si lidé řemeslníky vybírají na základě doporučení svých známých. „Doporučení z okolí známých může ale dopadnout tak, že lidé nebudou s kvalitou práce spokojení, protože nemají o řemeslníkovi aktuální informace. Nevýhodou tohoto způsobu rozhodování je také skutečnost, že zákazník nemá srovnání od vícero lidí. Ať už v poskytnutých technologiích, termínech, realizace, ceně, ale především poskytované kvalitě,“ říká Tomáš Čech z portálu Nejřemeslníci.cz.

Velkopopovický Kozel společně s největší poptávkovou službou v oblasti řemesel v Česku Nejřemeslníci.cz nyní přicházejí s řešením, které lidem umožní snadno nalézt ty nejlepší řemeslníky ve svém oboru. Lidé, kteří jsou opravdu spokojeni s kvalitou práce řemeslníka, mu mohou na webu Nejřemeslníci.cz udělit Kozlovu pečeť poctivosti. Ta je určena pouze pro řemeslníky, kteří bezchybně odvedou práci – a ještě udělají něco navíc.

„Celou historii Velkopopovického pivovaru provází úcta k řemeslu, respekt k tradici a zasloužená odměna za dobře odvedenou práci. Kozlova pečeť poctivosti vznikla jako ocenění řemeslníků, kteří při své práci jdou o pomyslný metr dál – opraví to, co jiní vyměňují, vypořádají se s neočekávanou komplikací či dodrží i šibeniční termín. Kozlovou pečetí poctivosti chceme ocenit fachmany, kteří dělají svou práci poctivě a srdcem – a zároveň pomoci lidem najít skutečně poctivé řemeslníky,“ říká Lucie Pazderská, senior brand manager Velkopopovického Kozla.

Za dobře odvedenou práci historicky bývalo zvykem zvát řemeslníka na pivo. A právě na tuto tradici chce Kozel navázat i dnes. Kromě ocenění a zvýšení atraktivity pro zákazníky dostanou totiž nositelé Kozlovy pečeti poctivosti jako odměnu také pivo Kozel Mistrův ležák. „Kozlova pečeť mi pomáhá získávat zajímavé zakázky i nové zkušenosti, které mě posouvají kupředu. Kozlova pečeť je určitě motivací i pro ostatní řemeslníky a zvyšuje tak důvěru v celou naši branži,“ hodnotí řemeslník Pavel Vacek, který dodává zákazníkům dveře a obložkové zárubně.

Velkopopovický Kozel a Nejřemeslníci.cz budou také pravidelně sestavovat žebříček nejpoctivějších řemeslníků podle podílu Kozlových pečetí poctivosti, které jim zákazníci udělili. 5 % nejlepších získá zlatou Kozlovu pečeť poctivosti, dalších 10 % stříbrnou a 15% bronzovou.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.26.08.2019 09:297.560/7.560