Novinky a zajímavosti ze světa piva

zprávy ze všech pivovarů

Samson slaví historický triumf. Díky nejlepšímu českému ležáku zvítězil

Publikováno:včeraZdroj:Pivovar SamsonAutor:Pavel Orálek, PRSamson

Budějovický Pivovar Samson zaznamenal historický úspěch. Ležák SAMSON byl oceněn v prestižní World Beer Awards jako nejlepší ležák českého typu vyráběný v České republice. Do Českých Budějovic tak putuje zatím nejvýznamnější ocenění v novodobé historii pivovaru založeného v roce 1795. Kromě toho se dokázalo v mezinárodním klání prosadit i nealkoholické Pito.

„Navázali jsme na úspěchy našich předchůdců, kteří obdrželi mnoho významných ocenění na světových pivovarských soutěžích a vybudovali tak slávu Budějovického piva z našeho pivovaru. Samson nyní patří do extraligy světových piv. Český ležák je ve světě pojmem a pro nás je ctí, že ten nejlepší v České republice vaříme u nás v Samsonu,” říká generální ředitel Pivovaru Samson Daniel Dřevikovský. „Velké poděkování patří všem našim zaměstnancům, kteří se na úspěchu podíleli. Bez masivních investic AB InBev z poslední doby by bylo téměř nemožné prosadit se v nabité konkurenci. Pro náš pivovarský tým je cena impulsem k další práci, abychom se stále zlepšovali,” dodává Dřevikovský.

“Díky investicím AB InBev ve výši zhruba 400 milionů korun jsme výrazně zvýšili kvalitu našeho piva. Většina finančních prostředků (téměř tři čtvrtiny) šla do technologií na kvašení, zrání a filtraci piva. Zbytek z celkové investice směřoval do stáčírny, logistiky, strojovny a laboratoře,” bilancuje generální ředitel Pivovaru Samson Daniel Dřevikovský.

World Beer Awards patří v pivním světě k těm nejprestižnějším mezinárodním oceněním. O výsledcích soutěže rozhoduje mezinárodní porota, jejíž členové z celého světa jsou kapacitami ve svém oboru. „Soutěž World Beer Awards získala během posledních pěti let výraznou prestiž a úspěch v ní může významně podpořit export vítězné značky do Velké Británie a dalších zemí,“ říká vedoucí poroty World Beer Awards pro určení národních vítězů Pavel Borowiec s tím, že soutěž patří k absolutní špičce pivních evropských klání.

Pivovar Samson se nespoléhá jenom na vlajkovou loď, kterou je „dvanáctka”. Loni získala v České republice ocenění i „desítka”, pro řidiče v Samsonu připravují legendární Pito, které se opět vrací na piedestal nealkoholických piv. „Ve své kategorii získalo v londýnské soutěži World Beer Awards Pito stříbrnou medaili pro Českou republiku. Ocenění v soutěži je jenom pomyslnou třešničkou na dortu. Pro nás je největším

Samson opět otevře areál veřejnosti. Nabídne fascinující multimediální show

Publikováno:před 3 dnyZdroj:Pivovar SamsonAutor:Pavel Orálek, PRSamson

Budějovický Pivovar Samson bude u toho, když se město České Budějovice od čtvrtka 27. září do pátku 28. září promění v místo plné fascinující podívané, strhujícího umění a originálních projekcí. Samson se stal partnerem a oficiálním pivem festivalu Vltava žije 100 – významné kulturní události v jihočeské metropoli.

Hlavním tématem 7. ročníku audiovizuálního festivalu je připomenutí stého výročí od založení Československé republiky. „Máme radost, že můžeme spolupracovat při organizaci atraktivní akce Vltava žije 100 zvlášť v tomto roce, kdy si připomínáme tak významné výročí,“ říká k partnerství generální ředitel Pivovaru Samson Daniel Dřevikovský. „Jsme hrdí na to, že se podílíme na významném kulturním dění v Českých Budějovicích. Jako nejstarší budějovický pivovar máme k tradici velký respekt. Naše účast navíc zapadá do naší koncepce, která si klade za cíl více otevřít Pivovar Samson veřejnosti,“ dodává Dřevikovský.

Po Náměstí Přemysla Otakara II., břehu slepého ramene Malše a dalších lokalitách se návštěvníkům akce otevře areál Pivovaru Samson. Kromě jiného se mohou diváci těšit na unikátní výzdobu spojenou s tématikou 100, konkrétní podobu nechává Pivovar jako překvapení pro ty, kteří si do něj najdou cestu.

Na návštěvníky čeká v areálu pivovaru ochutnávka piv Samson, včetně nejlepšího českého ležáku. „Právě v těchto dnech jsme obdrželi významnou cenu z Londýna World Beer Awards. Naše dvanáctka se stala vítězem kategorie nejlepší český ležák pro Českou republiku,“ prozrazuje Daniel Dřevikovský. Kromě jiných piv bude na čepu i legendární nealkoholické Pito, které skončilo ve své kategorii v Londýně stříbrné. „O úspěch se tak podělíme s českobudějovickou veřejností během představení v areálu našeho pivovaru,“ zve všechny generální ředitel Samsonu.

Pivovar Samson zažívá příznivou éru i díky podpoře mateřské belgicko – brazilské společnosti AB InBev. „Za úspěch vděčíme poctivé práci našich zaměstnanců i masivním investicím ze strany belgicko-brazilské společnosti AB InBev,“ míní Dřevikovský.

Partnerství s Pivovarem Samson si pochvalují i organizátoři akce z agentury Art4promotion. „Pivovar Samson k Českým Budějovicím neodmyslitelně patří, jsme rádi, že jsme letos, kdy si připomínáme sté výročí republiky, spojili síly s tradiční společností jako Pivovar Samson,“ říká ředitel pořádající agentury Art4promotion Rudolf Střítecký.

Svijany oslaví Dny českého piva opět světlým speciálem DUX

Publikováno:před 4 dnyZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš Spálovský, PRSvijany

Stále oblíbenější Dny českého piva – svátek všech milovníků zlatavého moku a oslava tradice českých hospod – se letos uskuteční od 26. do 30. září. Do akce Českého svazu pivovarů a sladoven se stejně jako při předchozích ročnících zapojí i Pivovar Svijany, který pro tuto událost po loňském mimořádném úspěchu uvařil rovnou dvě várky speciálního světlého piva DUX. Výjimečné svijanské pivo bude na čepu 185 vybraných svijanských restaurací pouze po dobu konání Dnů českého piva; 28. září ho kromě toho budou moci ochutnat také návštěvníci Svatováclavské slavnosti přímo na Zámku Svijany.

„Obrovsky mě potěšilo a motivovalo, s jakým nadšením loni znalci i fanoušci svijanského piva DUX přijali. Dali jsme si na něm záležet, jeho základem je vybraný humnový slad a žatecký chmel odrůdy Sládek z našich vlastních chmelnic, ale popravdě řečeno až tak fenomenální ohlas jsem nečekal,“ řekl svijanský sládek Petr Menšík. „I když jsme to původně neměli v plánu, nakonec jsme jej díky němu zařadili do výrobního programu jako naše čtrnácté pivo. A po loňském úspěchu jsme jej letos uvařili rovnou dvě várky o objemu 400 hektolitrů,“ dodal.

DUX patří s 5,5 procenty alkoholu mezi silnější piva, je plný a hutný, ale současně také hladký a jemný. Pro dosažení výrazné tmavě jantarové barvy a vyvážené hladké chuti ve Svijanech zvolili vybraný humnový slad, znalci ocení i jemnou chmelovou hořkost žateckého chmele odrůdy Sládek z vlastních chmelnic pivovaru. Stejně jako všechna svijanská piva je samozřejmě nepasterovaný. „V sortimentu pivovaru zaujímá DUX výsadní postavení – bude se vařit vždy jen jednou do roka, aby byl v nejlepší formě právě na Dny českého piva. I letos jej během nich budou moci zájemci ochutnat ve 185 vybraných svijanských restauracích a samozřejmě také 28. září na našich Svatováclavských slavnostech, kam je tímto co nejsrdečněji zvu,“ doplnil Petr Menšík.

DUX se stáčí pouze do sudů a menší limitované série dvoulitrových plechovek. Pro výjimečné pivo pivovar vyrábí i zvláštní půllitry a podtácky s motivem sv. Václava – DUX Venceslav’s Bohemicus.

Patronem českého piva od roku 1357
Patronem českého piva sv. Václava v roce 1357 jmenoval Karel IV., který se v českých zemích vedle pěstování vinné révy zasloužil i o rozvoj pivovarnictví. Již v té době byl kníže považován i za patrona sladovníků. V roce 2013 jej v této roli opět připomněl Český svaz pivovarníků a sladoven a založil tradici Dnů českého piva, která je s jeho osobou již nerozlučně spojena.
Dny českého piva jsou od té doby každoročním svátkem všech milovníků piva, hospod a gastronomie. Jejich cílem je podpořit konzumaci čepovaného piva a zároveň připomenout a podpořit unikátní jev tradiční české hospody. Milovníci piva mají během pivních slavností termínově spojených se svatým Václavem možnost ochutnat mnoho zajímavých speciálních piv, často i v kombinaci s novými kulinárními požitky v jednotlivých restauracích nebo při dnech otevřených dveří v zúčastněných pivovarech.

Svatováclavské slavnosti ve Svijanech
Hlavním bodem oslav přímo ve Svijanech budou 28. září Svatováclavské slavnosti. Příjezd sv. Václava na Zámek Svijany doprovodí středověká hudba v moderním podání skupiny GNOMUS. Hosté slavností si potom budou moci užít tradiční řemeslný jarmark, vystoupení šermířů a kejklířů a další dobová představení nebo například módní přehlídku pivních šatů. „Pro fanoušky jsme v rámci slavností připravili i prohlídku pivovaru za zvýhodněnou cenu,“ uvedl ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.

Kurzy vaření piva na VŠCHT Praha

Publikováno:před 26 dnyZdroj:VŠCHT PrahaAutor:Ing. Tomáš KinčlLachout VŠCHT

Mnoho lidí vůbec netuší, že se v budově Vysoké školy chemicko-technologické v Praze v Dejvicích nachází fungující minipivovar. Ten nese název Lachout podle lahodné chuti zde produkovaného piva. Pivovar slouží hlavně ke studijním a výzkumným účelům a nově zde budou pořádány kurzy vaření piva pro veřejnost.

Výzkumný pivovar funguje na Ústavu biotechnologie (dříve Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství) Vysoké školy chemicko-technologické v Praze již desítky let. VŠCHT Praha je také jedinou vysokou školou v České republice, kde je možné studovat obor pivovarství, a většina předních českých sládků a pivovarských odborníků absolvuje studium právě zde.

„V České republice máme dnes více než 400 minipivovarů a jejich počet stále roste, navíc přibývá fanoušků domácího vaření piva. Nejen kvůli tomu bychom chtěli nabídnout kurzy vaření piva s různou úrovní odbornosti,“ říká profesor Jan Masák, vedoucí Ústavu biotechnologie Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha. „Kurzy budou probíhat pod vedením našich sládků v prostorách školního pivovaru Lachout. Cílem není zprostředkovat zážitkové vaření, ale vzdělávat zájemce, aby pochopili všechny detaily výroby piva.“

VŠCHT Praha chce nabídnout hlavně individuální kurzy šité na míru požadavků jednotlivých zákazníků. Zájemci budou moci studovat výrobu piva tak podrobně, jak si určí, od jednodenních osvětových kurzů vaření až po několikatýdenní detailní studium všech aspektů pivovarské výroby. Kurzy se kromě praktických várek ve školním pivovaru zaměří na výuku teorie pivovarství od surovin přes varnu a kvašení až k závěrečným úpravám jako jsou filtrace, stabilizace a stáčení. Dalšími důležitými tématy budou například provozní laboratorní kontrola výroby piva, sanitace a hygiena provozu, senzorické hodnocení piva, pivní styly a moderní metody v pivovarství nebo legislativní požadavky pro výrobu piva.

Kromě kurzů vaření piva Vysoká škola chemicko-technologická v Praze poskytuje konzultační činnost pro vznikající nebo již zavedené pivovary. „Prostřednictvím našich zkušených sládků jsme schopni nabídnout věci jako školení pivovarské praxe v provozu, vývoj receptů piva, odborné konzultace a pomoc při řešení technologických problémů, konzultace při realizaci investičního projektu či vypracování komplexního technicko-technologického auditu,“ vysvětluje Jan Masák.











Strakonický pivovar připravil na zdejší pouť svatováclavský ležák

Publikováno:před 9 hodinamiZdroj:Jižní Čechy TeďAutor:Pavel Pechoušek, PRDudák

Z čerstvě sklizeného chmele připravil ředitel a sládek Měšťanského pivovaru Dudák Dušan Krankus Svatováclavský ležák. Charakterizuje ho jako nezaměnitelné, světlé, nefiltrované pivo, jehož dominantním rysem je plnost a chmelová hořkost. Jedná se o český ležák s obsahem alkoholu 5,0 procent objemových.

„K normálním dávkám chmele, které se přidávají na varně během chmelovaru, jsme přidali čerstvě sklizený hlávkový chmel odrůdy Kazbek přímo do ležáckého tanku. Pivo tak získává během fáze ležení výrazné chmelové aroma, které je cítit jak ve vůni, tak v chuti," uvádí Krankus. Pivo bude mít lehký zákal, vytvořený jemnými kulturními kvasinkami.

K dostání bude ve vybranýchhospodách, ale také v litrových PET lahvích přímo v nově otevřené pivovarské prodejně – prodávat se zde začíná dnes 21. září. Pivo je připravené k příležitosti svatováclavské pouti, která se ve Strakonicích tradičně koná každý rok.

Pivo na Oktoberfestu už tradičně zdraží. Tuplák vyjde na 280 korun

Publikováno:před 9 hodinamiZdroj:Novinky.cz

Na mnichovském Oktoberfestu, který začíná v sobotu, opět zdraží pivo. Zdražování je svým způsobem každoroční tradicí. V roce 1971 bylo možné koupit máz piva za 2,50 marky (dnes v přepočtu asi 32 korun). Hranici deseti eur poprvé litr festivalového piva překročil v roce 2014, letos padla poprvé hranice 11 eur (cca 280 korun).

Tradiční pivní festival, který i letos doprovodí zpřísněná bezpečnostní opatření, se v bavorské metropoli Mnichově uskuteční již po 185. Mezi 22. zářím a 7. říjnem by ho mělo navštívit přes šest miliónů milovníků piva.

Slavnosti zahájí v sobotu v poledne mnichovský primátor Dieter Reiter, který ve festivalovém stanu rodiny Schottenhamelů narazí první pivní sud. Poté si na své přijdou i první návštěvníci, kteří ale letos za litrový tuplák piva zaplatí mezi 10,70 a 11,50 eura (273 až 294 korun). Ještě loni se ceny zlatavého moku, kterého se vypije kolem 7,5 miliónu litrů, pohybovaly mezi 10,60 a 10,95 eura.

Případné návštěvníky z Česka by zrovna letos nemělo zdražení tak bolet vzhledem ke kurzu eura, vůči němuž koruna posílila. Loni, ale platilo to i pro několik předchozích let, stálo euro přes 27 korun, nyní stojí zhruba 25,50, u 11 eur je to rozdíl zhruba 16 korun.
Přísná bezpečnost

Vedle piva, za které je od loňska možné platit i mobilním telefonem, čeká samozřejmě návštěvníky i řada tradičních pochutin v podobě preclíků, klobás či grilovaných kuřat. Chybět nebude ani hudební doprovod a adrenalinové atrakce.

Velkým tématem je i letos bezpečnost. Zvýšená bezpečnostní opatření na Oktoberfestu, který v roce 1980 zasáhl krvavý útok pravicového radikála, panovala už před dvěma lety a loni se znovu o něco vystupňovala. I letos je celý areál festivalu oplocen. Na návštěvníky u vstupu čekají kontroly, přes které se například s batohem nebo velkou taškou nedostanou. Na bezpečnost bude dohlížet 47 kamer a na 600 policistů, z nichž někteří jsou specialisté na zapamatovávání si obličejů.

Koho bezpečnostní opatření nebo rostoucí cena piva neodradí, může si chmelový nápoj tradičních mnichovských pivnic Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu, Hacker-Pschorr a Hofbräu vychutnávat každý všední den od 10:00 do 22:30. O víkendech je možné s degustací začít už o hodinu dříve.

Počátek pivních slavností, které se postupně proměnily v obří komerční podnik, spadá do října 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Akce měla úspěch a začala se konat pravidelně jako říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září.

Vypukne Oktoberfest, pivo zdraží. Můžete zkusit adrenalinovou atrakci Kyvadlo chaosu

Publikováno:před 9 hodinamiZdroj:EuroZprávy.czAutor:ČTK

Několik nových atrakcí a především zase o něco dražší pivo přinese letošní Oktoberfest. Tradiční pivní festival, který i letos doprovodí zpřísněná bezpečnostní opatření, se v bavorské metropoli Mnichově uskuteční již po 185. Mezi 22. zářím a 7. říjnem by ho mělo navštívit přes šest milionů milovníků piva.

Slavnosti zahájí v sobotu v poledne mnichovský primátor Dieter Reiter, který ve festivalovém stanu rodiny Schottenhamelů narazí první pivní sud. Poté si na chuť přijdou i první návštěvníci, kteří ale letos za litrový tuplák piva zaplatí mezi 10,70 a 11,50 eura (273 až 294 korun). Ještě loni se ceny zlatavého moku, kterého se vypije kolem 7,5 milionu litrů, pohybovaly mezi 10,60 a 10,95 eura.

Zdražování piva je svým způsobem každoroční tradicí. V roce 1971 bylo možné koupit máz piva za 2,50 marky (dnes v přepočtu asi 32 korun). Hranici deseti eur poprvé litr festivalového piva překročil v roce 2014, letos padla poprvé hranice 11 eur.

Vedle piva, za které je od loňska možné platit i mobilním telefonem, čeká samozřejmě návštěvníky i řada tradičních pochutin v podobě preclíků, klobás či grilovaných kuřat. Chybět nebude ani hudební doprovod ve všech 37 pivních stanech nebo množství atrakcí. Milovníci adrenalinu mohou letos vyzkoušet novinky s názvy jako Predátor nebo Kyvadlo chaosu, na němž lidé rotují rychlostí 80 kilometrů v hodině ve výšce 42 metrů.

Velkým tématem je i letos bezpečnost. Zvýšená bezpečnostní opatření na Oktoberfestu, který v roce 1980 zasáhl krvavý útok pravicového radikála, panovala už před dvěma lety a loni se znovu o něco vystupňovala. I letos je celý areál festivalu oplocen. Na návštěvníky u vstupu čekají kontroly, přes které se například s batohem nebo velkou taškou nedostanou. Na bezpečnost bude dohlížet 47 kamer a na 600 policistů, z nichž někteří jsou specialisté na zapamatovávání si obličejů.

Koho bezpečnostní opatření nebo rostoucí cena piva neodradí, může si chmelový nápoj tradičních mnichovských pivnic Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu, Hacker-Pschorr a Hofbräu vychutnávat každý všední den od 10:00 do 22:30. O víkendech je možné s degustací začít už o hodinu dříve.

Počátek pivních slavností, které se postupně proměnily v obří komerční podnik, spadá do října 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Akce měla úspěch a začala se konat pravidelně jako říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září.

Slunce ve skle láká do Černic

Publikováno:před 22 hodinamiZdroj:Plzeňský deníkAutor:Jiří Šolc

Přes 60 minipivovarů a ví-ce než 200 značek čepovaných piv. Festival Slunce ve skle startuje zítra.

Po loňském velmi úspěšném desátém ročníku festivalu Slunce ve skle se můžete letos těšit na pokračování. Festival bude opět dvoudenní a začne v pátek od 17 hodin a bude pokračovat v sobotu od 13 hodin v Pivovarském dvoře v Plzni Černicích.

V průběhu zahájení proběhne křest knihy České minipivovary a rovněž se představí kampaň ‚Český ležák nepiješ nikdy sám‘.

Letos se budou čepovat piva z 64 minipivovarů a návštěvníci budou moci ochutnat přes 200 značek čepovaných piv. Pivovary budou krom piva na místě nabízet i tácky, etikety a sklenice.

„Pivaři kteří mají zájem o nefiltrované a nepasterizované pivo, zde mohou ochutnat mnoho druhů piv od výčepních přes ležáky až po pšeničná piva,“ láká organizátor festivalu Petr Míč.

Představí se pivovary ze všech koutů republiky i z Anglie, Rakouska, Belgie a Ukrajiny. Také Purkmistr představí festivalový speciál.

Letos se můžete opět těšit na velblouda oblíbeného především dětmi. Z minulých ročníků známá návštěvnická anketa o nejlepší pivo bude letos poprvé nahrazena odbornou degustační soutěží o nejlepší festivalový světlý ležák.

Vstup bude i letos zdarma. Pro návštěvníky bude posílena linka číslo 13. z konečné stanice tramvaje č. 1. z nám. M. Horákové do Černic v pátek a sobotu. Jezdit budou i speciální označené autobusy, které budou rovněž zdarma.

„Doporučuji, aby návštěvníci využili MHD, parkování v areálu bude problematické,“ radí organizátor.

Pivovarské slavnosti se Ferdinandu vydařily

Publikováno:včeraZdroj:České nápojeFerdinand

Benešov znovu po roce ožil oblíbenými Pivovarskými slavnostmi. S velkým úspěchem se už po sedmadvacáté konaly v areálu Pivovaru Ferdinand. A jak je tomu již zvykem, přilákaly tisíce milovníků skutečného piva, fanoušky dobré hudby i rodiny s dětmi.

Tradiční akce se konala v sobotu 8. září od 13 hodin v Benešově. Slavnosti zahájila dechová kapela Český šraml i vrchní ferdinandský sládek Jaroslav Lebeda. I letos měli návštěvníci jedinečnou možnost ochutnat všechny druhy piva z produkce pivovaru Ferdinand. Na čepu byly výjimečně i speciály, jako je třeba jubilejní 12,8 stupňový Vídeňský ležák nebo bezlepková dvanáctka, kterou ocenili nejen celiaci – lidé, kteří trpí nesnášenlivostí lepku. „Stojí za to to ochutnat, abyste věděli, jak chutná pivo, které je upravené tak, aby ho mohli konzumovat i lidé, kteří trpí touto poruchou (celiakií),“ lákal k ochutnávce Lebeda. Děti a řidiči se mohli ve slunečném počasí ochladit točenou limonádou Ferdinádou.

Zábava pro každého
Pro hladové bylo přítomno v areálu několik stánků s občerstvením a dobrotami – od rybích pochoutek přes kvalitní hamburgery až po srbskou pljeskavici. Do pivovaru zavítal i vařič domácího piva Gorvin a příjemným zpestřením (především pro pány) byly účastnice letošní soutěže krásy Miss České republiky, které se procházely po areálu. Své znalosti z oboru pivovarnictví mohl každý vyzkoušet v tipovací soutěži a děti se zabavily v tvořivých dílničkách, kde se vyráběla pivní koupelová sůl nebo náramek přežití. „Jsme tu poprvé a moc se nám tu líbí. Slavnosti jsou opravdu pro každého, já dávám velké plus za to, že se tu zabaví i můj sedmiletý syn,“ řekla jedna z návštěvnic. K dispozici byla i laserová střelnice a oblíbené malování na obličej. Zájemci pak mohli nahlédnout do unikátních prostor benešovského pivovaru a poznat tak jeho bohatou historii v rámci komentovaných prohlídek. Ty trvaly po celé odpoledne.

Hudba a pivo k sobě patří
Hudební program, který přilákal hudební nadšence z nejrůznějších koutů republiky, se odehrával na dvou scénách - „Malé pivo“ a „Velké pivo“. Kromě již zmíněné dechovky vystoupilo dalších osm kapel. Dav letos roztančily skupiny Procity, Bílá nemoc, Zelenina, Lahvátor, Totální nasazení, Rozjetý veverky a Dukla Vozovna. Celý den pak ve 21:00 zakončila hodinovým koncertem rocková kapela zakázanÝovoce.

O tom, že se akce opět vydařila, mluví nejen počet prodaných vstupenek a vytočených piv, ale i sami návštěvníci. „Jezdíme sem jako velká parta z Prahy už asi pět let. Každý rok je to tu lepší a lepší, na příští ročník se určitě zase chystáme,“ řekl jeden z fanoušků Ferdinandu. „Je to tu prostě super! Skvělý pivo, skvělá hudba a akce. Nejvíc nám chutná třináctka Sedm kulí,“ pochvalovala si další účastnice, která se pochlubila zakoupeným tričkem s nápisem Ferdinand ve stánku se suvenýry.

Pivní skaut: pivovar Pikard nabízí azyl uprostřed ostravského betonu

Publikováno:včeraZdroj:E15.czAutor:Vít SchmarcPikard

Nedaleko hokejové Ostravar Areny funguje v prostorách zámku Zábřeh už od roku 2007 minipivovar Pikard. Kromě samotné varny a restaurace nabízí pivní lázně a ubytování v historických prostorách. Prostorami Pikardu vás provede publicista a moderátor Vít Schmarc.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.21.09.2018 22:066.689/6.689