Pivní pokec o všem

diskuse o pivovarech, pivovarnictví a všeho kolem piva

  • brmbrm

    Hofmistr 12: Výborný ležák vybízejí k dalšímu doušku. I po větším počtu piv raní vše v pořádku.

    Zasláno:před 6 minutamiHodnocení:5
  • zette

    Irish Extra Stout Peter&George: Hezká kávová vůně, kdyby byl na jazyku méně sladký, byl by ještě lepší. Jinak solidní stout.

    Zasláno:před 8 hodinamiHodnocení:4
  • JohnyS

    Desítka ochutnáno z PET. Po delší době jsem narazil za výbornou desítku. Skvělá chuť, přiměřená plnost a vysoká pitelnost.4,5 z5.

    Zasláno:před 13 hodinamiHodnocení:5
  • bandy3

    vynikající pšenice 👍👍

    Zasláno:před 15 hodinamiHodnocení:4
  • zette

    Moravian ALE: Sladovejsi ALE jsem možná ještě nepil , což by zase tolik nevadilo, ale chuťově mě to nezaujalo. Druhé bych si nedal.

    Zasláno:před 21 hodinamiHodnocení:3
  • Pawel

    Pale Ale: Toto pivo fakt nadchlo. Kombinace chmelů a sladů dává překvapivý výsledek. Doporučuji všem, kteří radí pijou ale. Must have.

    Zasláno:včeraHodnocení:5
  • zette

    14° APA: Tady není co vytknout. Výborná plná chuť a ač z PET láhve, pěna ukázková.

    Zasláno:včeraHodnocení:5
  • JohnyS

    13% Polotmavý speciál: Ochutnáno z PET, kterou jsem zakoupil ve stánku u pivovaru. Velmi povedený polotmavý ležák se středně plným tělem a příjemnou chutí s lehce karamelovým ocáskem. 4,1 z5.

    Zasláno:včeraHodnocení:4
  • 9pilot9

    12% Kupka: Skutečně chutné pivo. Patří do první ligy těch, která jsem ve 100leté hospodě popil. Vnímal jsem i stopovou ovocnou příchuť. Domnívám se, že by uvítalo nepatrně větší hořkost.

    Zasláno:včera
  • Adam William

    Minipivovar Kněžínek je vůbec prvním minipivovarem, který byl v Českých Budějovicích otevřen a od roku 2012 se zde vaří nejen ležáky, ale občas také svrchně kvašená piva. Nachází se na okraji města ve čtvrti Haklovy Dvory mezi několika rybníky a kromě pivovaru je tady také prostorná restaurace s venkovní zahrádkou, wellness hotel s fitness, kemp nebo nedaleká rozhledna. Samotná technologie navazuje na restauraci, jejíž interiér je moc hezký a jeho dominantu tvoří krbová kamna, na stěnách jsou malby s historickými pivovarnickými tématy, na stolech kované svícny a osobně jsem se zde cítil moc příjemně, bez komerčního rádia Blaník a s tématickou hudbou by to bylo ještě lepší. Čepovali čtyři druhy vlastních piv, které servírovali v předchlazených sklenicích bez loga, ale správně zvolených podle jednotlivých stylů, logo pak obsahovaly podtácky. Postupně jsme s kamarádem ochutnali všechny druhy piv a byli jsme nadmíru spokojeni. Piva odpovídala svým stylům, nenalezli jsme žadnou pivní vadu ani známky oxidace a navíc se jednalo o velmi dobře pitelné kousky. Ty si je pak možné zakoupit v sudech nebo skleněných a PET lahvích. Pro mě velmi příjemné překvapení, ale pravdou je, že se špatným pivem by na Budějovicku jakýkoliv pivovar jen těžko přežil.

    Zasláno:včeraHodnocení:5
  • Specter

    Mini IPA: Cashmere & Amarillo: Taková ok osmička. Specter

    Zasláno:včeraHodnocení:4
  • Specter
    SpecterandroidVše o Many Worlds

    Conundrum 2024 Lambic 15°: Jako musím říct wow na to že je to 15° tak je to prostě skvělý a jsem rád že jsem mohl tento skvost ochutnat. Ochutnáno v BeerGeeku. Specter

    Zasláno:včeraHodnocení:5
  • Specter

    Good News Sour Ale Mango & Passion Fruit: Taková spíše mangová limonáda ale špatné to není. Specter

    Zasláno:včeraHodnocení:4
  • Specter

    Dill Saison 13°: Dost dobrý Saison na vlastně novější Pražský pivovar. Specter

    Zasláno:včeraHodnocení:4
  • zette

    13° Polotmavý speciál: Chuťově zdařilé, poctivě uvařené pivo.

    Zasláno:před 2 dnyHodnocení:4
  • JohnyS

    11% světlý ležák: Po telefonické domluvě zakoupeny dva vzorky v PET. První jsem ochutnal jedenáctku, kterou hodnotím jako lehce nadprůměrný ležák se středním tělem a vyváženou chutí.3,4 z5.

    Zasláno:před 3 dnyHodnocení:3
  • BlooQKazoo
    BlooQKazooandroidVše o EFI Pivovaru

    Osmička: Jejich osmička je chuťově bohatší a plnější, než některé dvanáctky. Měl jsem z tohoto pivovaru víc piv a všechna mi vždy chutnala, ale Osmička je pro mě favoritem

    Zasláno:před 3 dnyHodnocení:5
  • zette

    11° Světlá jedenáctka: Po přečtení recenzí na dvou pivních aplikacích jsem upřímně čekal od téhle jedenáctky větší ovace. Na žízeň dobré, má to i příjemný chmelový dojezd. Málo plná chuť, barva nijaka... Pít se dá v pohodě, ale žádný výrazný chuťový prožitek. Spíše ke třem, jak k pěti půllitrů m. Ale jako jo, no.

    Zasláno:před 3 dnyHodnocení:4
  • JohnyS

    Bejval 12°: Po telefonické domluvě s příjemnou a velmi sympatickou paní provozní jsem v pivovarské hospůdce zakoupil tři vzorky. První na řadu přišla dvanáctka s příjemně plným tělem a mírně sladovou chutí.4,0 z5.

    Zasláno:před 4 dnyHodnocení:4
  • petron 123
    petron 123androidVše o pivovaru Decibel

    Na brněnském Octoberfestu ochutnána red IPA. příjemné pivko, plné chuti, možná lehce sladší. Hodně štěstí do budoucna přeji!

    Zasláno:před 4 dnyHodnocení:5
  • zette

    10° Letní ALE: Nechal jsem si dovézt čtyři vzorky a toto je první ochutnávka. Lehčí tělo, příjemná chuť a velmi dobrá pitelnost i z gauče. Umím si po nějaké letní túře v Krkonoších představit, že bych hodnotil plným počtem.

    Zasláno:před 4 dnyHodnocení:4
  • zette

    New dog on the hop-Alora. NEIPY nepatří mezi mé nejoblíbenější styly, ale tato je velmi lahodná. Jedna z nejlepších za poslední dobu, co jsem měl.

    Zasláno:před 4 dnyHodnocení:5
  • Anička

    13 Jantar: výborné, děkuji ❤️❤️❤️❤️

    Zasláno:před 5 dnyHodnocení:5
  • Anička

    Ano, jantar je vynikající

    Zasláno:před 5 dnyHodnocení:5
  • Chrom

    Pivo i jídlo dávám za plný počet. NEIpa byla parádní a New Zealand ALE trošku hořčí, ale pořád dobrý.

    Zasláno:před 5 dnyHodnocení:5
  • Adam William

    Černokostelecký pivovar a Národní muzeum pivovarnictví se nachází v Kostelci nad Černými lesy, další zajímavostí je zde moc hezký místní zámek. Původní pivovarské objekty jsou z roku 1840 a zásadní přestavba na parní pohon proběhla v roce 1897. V letech 1931–1932 byla kompletně rekonstruována varna, jejíž technologie se dochovala dodnes. Po druhé světové válce byl pivovar zestátněn. V polovině 70. let 20. století se černokostelecké pivo ze sklepů převáželo do Velkých Popovic, kde se filtrovalo, stáčelo a expedovalo. V roce 1977 byl zaznamenán nejvyšší výstav – 62 650 hektolitrů. V roce 1986 byl kvůli velké poruchovosti varny její provoz postupně odstavován a 3. června 1987 byla v Kostelci uvařena poslední várka. Spilka a sklepy pak sloužily pro potřeby velkopopovického pivovaru do konce roku 1992. Roku 1994 ukončila provoz i sladovna, funkční zůstala jen prodejna piva a suvenýrů. Následně pivovar převzalo město a objekty chátraly až do roku 2001, kdy jej koupili jeho stávající majitelé Milan Starec a Tomáš Vodochodský, kteří do objektů investovali desítky miliónů korun a vdechli jim nový život. Nyní je celý pivovar Národní kulturní památkou, původně jí byl pouze klasicistní polygonální žentourový mlýn, který byl postaven po roce 1812. Má unikátní pozdějšími úpravami nijak nenarušenou vnitřní dřevěnou konstrukcí, která odráží osmistěn centrální části. První pivo zde začali vařit v hrncích v roce 2003 a počátkem roku 2014 spustili svůj moderní minipivovar, který funguje dodnes. Stále se však nevzdávají myšlenky uvést do provozu i technologii původní a vařit ve starých měděných kotlích, pod kterými by se mělo topit dřevem, stali by se tak jediným pivovarem nejen v Česku s tímto postupem výroby piva a vzhledem k tomu, co už dokázali, tak se zcela jistě dočkáme i tohoto unikátu. Nedávno byla budova pivovaru opatřena novou fasádou a v době mé první návštěvy v roce 2023 se zde natáčel seriál TV Prima s názvem Hořký svět, který je o fiktivním pivovaru Sázava - Pobřežany a tvůrci si propůjčili právě unikátní prostory Černokosteleckého pivovárku. V areálu pivovaru jsem si tehdy zajistil ubytování, hned nad výčepem, abych mohl vychutnat co nejlépe atmosféru tohoto místa. V krásné hospůdce prvorepublikového stylu, která mi v mnohém připomínala Hostinec "Múzejný Pivovar" - Múzeum Obchodu Bratislava, o kterém jsem psal reportáž na Pivovary Slovenskej republiky, jsem se usadil společně s Jirkou, kterého jsem potkal krátce předtím a neplánovaně mě starou částí pivovaru provedl. Jirka pomáhá v pivovaru se vším možným a ještě shání artefakty do místního pivovarského muzea. V hospůdce měli tehdy na čepu čtyři druhy, když opomenu nealko pivo z Primátora, tak tři vlastní, všechny spodně kvašené, výčepní světlou 10 Dešťoffka, světlý ležák 12 Vycpaná vydra a vlajkové prase pivovaru, tmavý ležák Černá svině, který je vařen podle prvorepublikových receptur a v mnohém připomíná Flekovské tmavé, ale je ještě lepší! Některé další druhy piv byly ještě v PET lahvích a za výčepním pultem byla holka, která se tam snad narodila. S grácií sázela na stoly jedno pivo za druhým, ty byly perfektně a s láskou čepované a ta pěna, no tohle byla jiná liga, pánové a dámy. Malým nedostatkem byla absence vlastních pivních tácků, ale pivo se na vyžádání čepuje do skla s logem pivovaru a pozor, berou pouze hotovost. Kuchyně je zde také skvělá, tu jsem ochutnal při mé druhé návštěvě o rok později, tentokrát jsem s sebou přivezl i rodinku a znovu zvolil ubytování ve stylových pokojích. Je to jako spaní v babiččině chaloupce a připomínalo mi nocování v nejstarších českých hospodách v Lanškrouně a Svobodných Hamrech. Tentokrát nás celým pivovarem provedl Ing.Jaromír Fiala, který se zde přesunul z VÚPS v Praze, kde pracoval jako vedoucí výzkumu vzdělávání a inovací. Večer znovu došlo na ochutnávku piv společně s oběma majitely a jejich kamarády, Milan Starec pak začal ze sklepa vytahovat různá velmi zajímavá piva, ke kterým se běžně nedostanete. Závěr večera už si díky tomu pamatuji pouze mlhavě. Pivovar pořádá také zajímavé akce pro veřejnost, například Pochodoběh, Vykulení, Vysmolení nebo rekvalifikační kurzy na různé pivovarské profese. V Praze piva můžete ochutnat v hospůdkách Black Swine, U slovanské lípy (nejstarší hostinec na Žižkově) a U Šumavy (L.P. 1873), občas bývá na čepu i v ostravské Kurnik Šopa Hospoda, věřím, že nebudete litovat.

    Zasláno:před 5 dnyHodnocení:5
  • Specter

    Svijany Dux: Stihl jsem speciál ochutnat a za mě je to ok jen mi přišlo že aftertaste rychle vyprchá ale to jen taková vsuvka. Specter

    Zasláno:před 5 dnyHodnocení:4
  • Specter

    S čistou hlavou Švestka: Sice to nechutná jako pivo spíš taková švestková šťáva ale chutná mi to. Specter

    Zasláno:před 5 dnyHodnocení:4
  • honzapantak
    honzapantakandroidVše o pivovaru Radešín

    velmi hezké prostředí, 9 st pivo příjemně hořké

    Zasláno:před 6 dnyHodnocení:4
  • brtnik12

    Pilsner Urquell nefiltrovaný: Dnes točený Nefiltr v akci Volba sládků za 43 Kč v 0,4 . Výborný , akorát hořký a dobře pitelný. V restauraci Na Kopečku v Chrasti u Chrudimi. Restaurace má titul Hvězda sládků za rok 2023.

    Zasláno:před 6 dnyHodnocení:5