Dvaašedesátiletého ředitele rakovnického pivovaru Bakalář Jiřího Kováře čekají v čele podniku už jen čtyři měsíce, než v září zamíří do penze. Přesto právě v těchto dnech zažívá jedno z nejkrušnějších období v byznysu. „Závěr svých pracovních aktivit jsem si představoval jinak,“ přiznává. „Nejdříve dva roky covidu se zavřenými restauracemi a omezenými možnostmi prodejů a nyní válka na Ukrajině, kde umírají nevinní lidé. Poklesy výroby nebo zvýšená inflace, to vše lze dohnat či nahradit, ale ztracený lidský život ne a z toho mi je smutno,“ říká Kovář.
Na jednom místě
967 pivovarů
18.874 piv
10.925 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Pivo se v Čechách prokazatelně vařilo v 1. tisíciletí. V břevnovském klášteře v Praze benediktini vedli své záznamy o výrobě piva a vína už v roce 993 našeho letopočtu. Rozšířené bylo v té době domácké vaření piva, z něhož se v 13. - 15. století stává speciální „potravinářské“ řemeslo. Rakovník byl nejprve trhovou obcí a později městem. Dobré pivo se v Rakovníku vařilo už před rokem 1454, který je dnes uváděn jako počátek rakovnického pivovarnictví.
● 1436 – 1450 na náměstí stojí 5 pivovarů ve městě je 17 sladoven a 19 sladovníků.
● 1454 král Ladislav přiznává Rakovníku „právo mílové“ – záruku ochrany a odbytu rakovnického piva před konkurencí „na míli od městských bran“.
● 16.století v Rakovníku v devíti pivovarech vaří „na střídu“ měšťané- právovárečníci podle určeného pořadí. Bylo jich někdy více než sto a na každého vyšlo v průběhu roku jen několik várek. V pivovarech se pivo pouze vařilo - zdlouhavý proces kvašení probíhal ve sklepech (pivnicích) měšťanských domů, kde se hotové pivo také čepovalo.
● 1574 57 rakovnických právovárečníků dodává k nelibosti pražských právovárečníků pivo do Prahy.
● 1588 - 1589 v Rakovníku působí Jiří Pička Písecký, správce školy, bakalář, vzdělanec, který rozuměl pivu a oblíbil si rakovnické. Značka Bakalář v sobě nese do dnešní doby kromě letité tradice punc vysoké kvality.
● 1648 po třicetileté válce pivovarnictví velmi utrpělo, už několik desetiletí pokračují spory o právo vozit pivo do Prahy.
● 1786 dvorní dekret končí éru právovárečnictví – nařizuje, aby vaření a čepování piva bylo postupně zrušeno.
● 1788 dvorním dekretem bylo vyhlášeno právo kupovat a čepovat pivo odkudkoliv. Rakovnická radnice prodává obecní hospody a pouze v Lišanské ulici se udržel obecní pivovar až do konce 18. století.
● 1867 rozvoj průmyslové výroby přivedl Rakovnické k myšlence na zřízení velkého pivovaru. Byl vybudován v objektu bývalých kasáren uprostřed města, kde stojí dodnes.
● 1900 Městský pivovar rok od roku lépe prosperuje. Je zavedeno stáčení ležáku do lahví s etiketou navrženou akademickým malířem J. Králem. Zdobí ji červený rak s chmelovou révou a latinské úsloví, jehož vznik se datuje do 16. století – Unus papa Romae, unus portus Anconae, una turris Cremonae, una cerevisia Rakonae – což volně přeloženo znamená, že je jen jeden papež a to v Římě, jeden skutečný přístav a to v Ankoně, jen jedna opravdová věž, hodná toho jména je v Kremoně a jedno, tedy jedinečné pivo v Rakovníku.
● 1906 „Várečná společnost pivovaru v Rakovníku se na mimořádné valné hromadě usnesla postavit novou varnu s dvojnásobnou garniturou na 100 hl varu s vařením parou na 2 pánvích se zařízením co nejmodernějším…“. Tato varna sloužila až do roku 1981.
● 1914 před 1. světovou válkou pivovar dosahoval výstavu nad 30 000 hl.
● 1915 – 1916 válkou pivovar velmi utrpěl. Pro nedostatek surovin výstav klesl na 3 000 hl.
● 1920 valná hromada odhlasovala změnu měšťanského pivovaru na akciovou společnost.
● 1932 pivovar po mnoha rekonstrukcích vykazuje výstav 40 936 hl. Přibližně stejného výstavu s malými výkyvy dosahuje pivovar až do 50. let 20. století.
● 1938 příznivý vývoj rakovnického pivovaru končí. Záborem Sudet přichází ČSR o 32 % činných pivovarů a 27,4% výstavu piva. Pivovar ztrácí na tomto území odbytiště. Pivo je přednostně dodáváno pro armádu, válečnou výrobu a do nemocnic. Do hostinců se dostává jen minimální množství. Přesto pivovar vaří i v době protektorátu cca 35 000 hl ročně.
● 1947 po válce jsou provozy zdecimované, na pivovar je uvalena národní správa.
● 1957 pivovar je v rámci kraje zařazen mezi „závody na dožití“.
● 1960 rakovnický závod se stává součástí Středočeských pivovarů. Vzhledem k rostoucímu výstavu mění nadřízení názor na jeho budoucnost a dochází k postupné modernizaci.
● 1969 rakovnický pivovar získává zpět statut samostatného závodu. Zahajuje export ležáku Bakalář do SSSR.
● 1980 je dokončena a slavnostně otevřena nová varna s kapacitou 350 hl denně. Probíhají další rozsáhlé investice.
● 1987 probíhá rekonstrukce staré sodovkárny a její moderní zařízení poskytuje závodu perspektivu ve výrobě nealkoholických nápojů.
● 1990 pivovar uvařil 200 000 hl – rekordní roční výstav v celé historii.
● 1991 vzniká nová akciová společnost Pivovary Bohemia Praha a.s. Rakovnický pivovar se stává jejím závodem. Jmenovaná společnost se snaží pivovar prodat, poté pivovar pronajímá. Výroba klesá, pivovar ztrácí odbytiště.
● 1997 - 2004 pivovar je uzavřen a nevaří
● 2001 Pivovary Bohemia Praha prodávají pivovar firmě International Brewery Company.
● 2004 pivovar začal opět vařit po sedmi letech 9. srpna - po nejnutnější rekonstrukci schopen vyrábět bez vážnějších problémů 50 000 hl piva.
● 2005 majitelem pivovaru je Mikhail Arkadievič Medvedev z Moskvy.
● 2006 další změna majitele – od 13. 9. 2006 vlastní pivovar společnost WILLGRADE INGENERRING LIMITED. Pivovar uvařil 726 hl světlého výčepního piva Bakalář, 1273 hl tmavého ležáku a 6 306 hl ležáku světlého.
● 2007 pivovar vaří jen dva druhy piva Bakalář - světlý ležák (9 090 hl) a tmavý ležák (1376 hl). Na tuzemském trhu bylo prodáno 6 566 hl, v zahraničí 4 104 hl.
● 2008 na počest 555. výročí uvařil pivovar polotmavý speciál Bakalář (7%.) V zahraničí značku Bakalář reprezentoval nejvíce světlý ležák (3 596 hl), tmavý ležák (1385 hl), polotmavé výčepní (467 hl) a světlé výčepní (190 hl).
● 2009 na domácím trhu se prodalo více piva než před rokem – 8 957 hl. Export zaznamenal pokles (4 274 hl, koeficient 75,8%). Exportuje se nejvíce do Ruska (1 554 hl), Anglie (1 101 hl), USA (663 hl), Ukrajina (374 hl), Dánsko (152 hl), Austrálie (132 hl) a dalších šesti zemí s objemy menšími než 100 hl.
● 2010 dochází ke změně vlastníka, pivovar kupuje nadnárodní společnost obchodníků s pivem. Dochází k zásadní rekonstrukci pivovaru a modernizaci celého výrobního procesu.
● 2011 startuje první etapa modernizace s cílem vytvořit podmínky pro vysokou kvalitu produktu při zachování klasické technologie výroby. Piva značky Bakalář mají nové láhve a etikety. V Rakovníku se od března vaří i značky Černovar a Pražačka. Pivovar otevírá novou pivovarskou prodejnu a nově vaří Bakalář medový speciál. Výstav stoupl o více než 300 procent na 34 923 hl.
● 2012 pivovar získává právo používat CHZO České pivo. Je největším exportérem piva z nezávislých samostatných pivovarů. Pokračuje rekonstrukce a modernizace provozů. Na trh je uveden Bakalář světlý ležák za studena chmelený. Výstav je 73 784 hl a více než tři čtvrtiny produkce se prodalo v zahraničí.
● 2013 je zahájena rekonstrukce budov a pokračuje modernizace výrobních i podpůrných provozů. Rakovnická piva získávají 14 nejvyšších ocenění na odborných i laických degustačních soutěžích. Na trh byla uvedena sezónní specialita Bakalář světlý ležák za studena chmelený čerstvý m chmelem. Výstav dosáhl 79 059 hl.
● 2014 Rakovnický pivovar oslavil 560.výročí vaření piva v Rakovníku. K tomuto jubileu bylo připraveno speciální pivo Rakovar 560 vařený na tři rmuty, Pivovar posiluje pozici a rozšiřuje působnost na českém trhu; exportuje do 17 zemí, kde se prodají zhruba dvě třetiny produkce. Výstav stoupl na 97 357 hl.
● 2015 byly v zásadě dokončeny hlavní technické a technologické investice. Nově se vaří Bakalář nealkoholický za studena chmelený, který se stal hitem segmentu nealkoholických piv. Výstav dosáhl 94 864 hl.
● 2016 Byla otevřena pivovarská prodejna v Kladně, začal fungovat e-shop a od podzimu přibyla k vlastním aktivitám pivovaru i rakovnická Divadelní restaurace. Pivovar se stal největším vývozcem piva do Ruska mezi všemi českými pivovary. Výstav byl 116 608 hl a na zahraničních trzích se prodalo 55 % produkce.
● 2017 sládek Radek Holopírek se stal členem Akademie osobností českého pivovarnictví. Bakalář nealko obhájil titul Pivo České republiky. Etikety značky Bakalář dostaly nový moderní design. Po Praze jezdí tramvaj s reklamním polepem piva Pražačka. Bakalářské listy mají novou tvář. Export rakovnického piva vzrostl o 15,9% a dosáhl 75 465 hl. Na českém trhu získal pivovar 171 nových partnerů a prodal 57 309 hl. Výstav stoupl na 132 566 hl.
● 2018 Rakovnický sládek Radek Holopírek byl již podruhé pivovarskými akademiky oceněn titulem SLÁDEK ROKU. Trvalou kvalitu rakovnických piv potvrdil také titul ZLATÁ KORUNA v soutěži České a moravské pivní koruny. V konkurenci 84 přihlášených pivovarů odborná porota anonymně posuzovala piva Bakalář světlý ležák, Černovar Světlé a Pražačku.
Na českém trhu získal pivovar 176 nových zákazníků, prodal v sudech a lahvích celkem 64 852 hl.O velikonocích nabídl zákazníkům v restauracích další zajímavý speciál – bakalářský Vídeňský ležák.
Prodej na exportním trhu vzrostl oproti loňsku o 17 %. Největším zákazníkem zůstává Rusko, následované Slovenskem, Francií a Čínou. 88 551 hl exportního piva loni putovalo do 20 zemí světa.
Výstav piva v roce 2018 opět stoupl, pivovar uvařil 153 192 hektolitrů.
Zdroj:Stránky Pivovaru Bakalář, 2019
Více na stránkách pivovaru
Pivovar Bakalář |
Tradiční pivovar v Rakovníku,a.s. |
průmyslový pivovar |
Havlíčkova 69 |
269 01 Rakovník |
Středočeský kraj |
1454 / 2004 |
Jiří Kovář |
Radek Holopírek |
142 914 hl (2020) |
+420 313 285 533 |
+420 313 512 020 |
26474638 / CZ26474638 |
www.pivobakalar.cz |
info@pivobakalar.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.