Historie a současnost minipivovaru Proud

Historie
1905 ● Položení základního kamene původní elektrárny
Na začátku 20. století začal plzeňský pivovar narážet na problémy se zásobováním energií. Šéfinženýr pivovaru František Spalek však přišel s ambiciózním projektem známým jako Spalkův projekt. Ten měl zajistit pivovaru soběstačnost a jeho součástí byla i naše elektrárna sloužící tehdy jako elektrocentrála.

1907 ● Elektrárna uvedena do provozu
Od roku 1907 vyráběla elektrárna elektrickou energii. Původně díky parním strojům, později turbínou poháněnou párou z uhelných kotlů. Elektrárna dodávala energii do sousedního pivovaru, pivovarale i do města pro veřejné osvětlení.

1945 ● Bombardování elektrárny během 2. světové války
Dne 17. dubna 1945, na samém závěru války, byla budova naši elektrárny těžce postižena náletem spojenců při bombardování Plzně. Trvalo více než půl roku, než byla elektrárna opravena a znovu uvedena do provozu. Svoji funkci poté plnila po několik dalších desítek let.

1995 ● Zastavení výroby elektrické energie
Výroba vlastní energie pro pivovar začala být postupně nahrazovaná odběrem z veřejné sítě. Po odstranění parní turbíny sloužila hala bývalé strojovny na několik let jako plynová kotelna pro zásobování varen Plzeňského pivovaru párou. Tedy už bez výroby elektrické energie.

2019 ● Založení pivovaru Proud a rekonstrukce budovy
Bývalá elektrárna se mění v pivovar. Zahájili jsme rozsáhlou rekonstrukci budovy s cílem co nejdříve začít vařit pivo a navrátit elektrárně zašlý lesk a slávu.

2020 ● Otevření pivovaru a naše vize do budoucna
Rekonstrukce zdaleka není hotová. Po jejím dokončení a po vybudování technologie pivovaru máme v plánu zvelebit elektrárnu i zvenčí a zásahu neujde ani její okolí. Vizualizace architektonického studia Mimosa nastiňuje budoucí podobu elektrárny po celkové rekonstrukci.
Zdroj:Stránky minipivovaru Proud, 2020


Jsme tandem – Michal Škoda a Lenka Straková. Naše setkání rozhodně nemohla být náhoda, oba moc rádi ochutnáme nová piva a v tomhle oboru nejen pracujeme, ale s vařením piva experimentujeme i doma. Žijeme tím a baví nás to.

Jak jsme se tedy potkali? Svedl nás dohromady náš společný pivní zájem. pivovarNarazili jsme na sebe v Plzeňském Prazdroji v roce 2015 při práci na projektu Volba Sládků. Lenka je sládková a vyvíjela pro tento program receptury a Michal program spoluvytvářel.

Oba nás vždycky bavilo objevovat rozmanité pivní styly. Rádi experimentujeme a nikdy se nebráníme zkoušení něčeho nového. A tak vlastně všechno celkem přirozeně spělo k tomu, abychom spolu jednou začali rozjíždět minipivovar. Ten náš bude součástí Plzeňského Prazdroje a my věříme, že právě silné zázemí nám dává volnost prozkoumávat hranice a nenechat se svazovat konvencemi.

Při vaření piva stavíme na našich znalostech a zkušenostech a kombinujeme je s nejmodernějšími technologiemi. A věříme, že cesta kupředu je také o sdílení zkušeností. Proto je pro nás důležité nejen experimentovat, ale i potkávat se s dalšími lidmi v oboru a navzájem se posouvat dál.
Zdroj:Stránky minipivovaru Proud, 2020


Více na stránkách pivovaru

Proud rozšířil sortiment o speciály a limitované edice v plechovkách

Publikováno:před 18 dnyZdroj:Večerní Praha

Experimentální plzeňský pivovar Proud zareagoval na zájem zákazníků o piva v plechovkách a uvedl do provozu novou poloautomatickou stáčecí linku na plechovky. Aktuálně do nich plní speciály a limitované edice.

Nová plechovková linka má kapacitu až 450 litrů piva za hodinu. V Proudu na ní stáčejí piva do plechovek o objemu 500 ml. „Výhodou plechovky je její nízká váha, skladnost a rychlé vychlazení. To jsou důvody, které v posledních letech přispěly k rostoucímu zájmu spotřebitelů o tento typ obalu. Další předností hliníku jako materiálu je, že ho lze recyklovat opakovaně prakticky donekonečna a jeho kvalita je přitom vždycky stejná,“ říká ředitel pivovaru Proud Michal Škoda. V současnosti jsou plechovky Proudu tvořeny z cca 60 % recyklátem a cílem minipivovaru je tento podíl do budoucna navyšovat. Celková investice plechovkové linky, jejímž výrobcem je společnost GAI a dodavatelem firma UNIMARCO, dosáhla 2 755 200 Kč.

Pivo v plechovkách doplňuje stávající sortiment pivovaru Proud, který tvoří sudy a lahve. Nová plechovková linka je primárně určena pro stáčení limitovaných edic vyrobených pro speciální akce. „Prvními pivy, která se v Proudu stáčela do plechovek, byly speciál Ever Flowing Stream uvařený exkluzivně pro letošní ročník festivalu Obscene Extreme, limitka pro plzeňský hasičský sbor k jeho 130. výročí založení a Matylda pro ČD Nostalgie. Ve všech těchto případech je na první pohled patrná také další přidaná hodnota, a to je ta, že plechovka nabízí větší prostor pro kreativitu a design obalu,“ dodává Michal Škoda.

Limitované edice v plechovkách jsou k zakoupení v Pivotéce v Pivovarském muzeu v Plzni a počítá se i s prodejem v e-shopu pivovaru Proud.

Pivo Proud i v plechovkách

Publikováno:před 29 dnyZdroj:České nápoje

Experimentální plzeňský pivovar Proud zareagoval na zájem zákazníků o piva v plechovkách a uvedl do provozu novou poloautomatickou stáčecí linku na plechovky. Aktuálně do nich plní speciály a limitované edice.

Nová plechovková linka má kapacitu až 450 litrů piva za hodinu. V Proudu na ní stáčejí piva do plechovek o objemu 500 ml. „Výhodou plechovky je její nízká váha, skladnost a rychlé vychlazení. To jsou důvody, které v posledních letech přispěly k rostoucímu zájmu spotřebitelů o tento typ obalu. Další předností hliníku jako materiálu je, že ho lze recyklovat opakovaně prakticky donekonečna a jeho kvalita je přitom vždycky stejná,“ říká ředitel pivovaru Proud Michal Škoda. V současnosti jsou plechovky Proudu tvořeny z cca 60 % recyklátem a cílem minipivovaru je tento podíl do budoucna navyšovat. Celková investice plechovkové linky, jejímž výrobcem je společnost GAI a dodavatelem firma UNIMARCO, dosáhla 2 755 200 Kč.

Pivo v plechovkách doplňuje stávající sortiment pivovaru Proud, který tvoří sudy a lahve. Nová plechovková linka je primárně určena pro stáčení limitovaných edic vyrobených pro speciální akce. „Prvními pivy, která se v Proudu stáčela do plechovek, byly speciál Ever Flowing Stream uvařený exkluzivně pro letošní ročník festivalu Obscene Extreme, limitka pro plzeňský hasičský sbor k jeho 130. výročí založení a Matylda pro ČD Nostalgie. Ve všech těchto případech je na první pohled patrná také další přidaná hodnota, a to je ta, že plechovka nabízí větší prostor pro kreativitu a design obalu,“ dodává Michal Škoda.

Limitované edice v plechovkách jsou k zakoupení v Pivotéce v Pivovarském muzeu v Plzni a počítá se i s prodejem v e-shopu pivovaru Proud.

Minibary ČD začaly prodávat pivní speciál Matylda

Publikováno:před měsícemZdroj:Dopraváček

Pivní speciál Matylda, jehož koupí zákazníci přispějí na opravu legendární lokomotivy, to je žhavá novinka v minibarech Českých drah.

Minibary Českých drah začaly prodávat pivní speciál Matylda. Jde o limitovanou sérii plechovkového piva z plzeňského minipivovaru Proud. Hlavní myšlenkou výroby tohoto pivního speciálu je získání finančních prostředků na opravu lokomotivy 313.432 s přezdívkou Matylda. „Veškerý výtěžek půjde na opravu lokomotivy. Ta probíhá v Lužné u Rakovníka, aktuálně nás v pokračování brzdí oprava os lokomotivy, která se bohužel protáhla. Přesto bychom jí chtěli mít kompletně spravenou do konce letošního roku. Po dokončení se lokomotiva vrátí do Olomouce, kde bude provozována při nostalgických jízdách,“ říká ředitel Centra historických vozidel ČD Marek Plochý. Jde o první pokus, jestli bude o pivo mezi fanoušky železnice zájem, případně by v podobné podpoře opravy historických vozidel rád pokračoval. Pivo je k dostání i v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka.

Další novinkou v minibarech je jedlý hmyz. Konkrétně to jsou křupaví červíci nebo cvrčci, které jsou plnohodnotným zdrojem bílkovin a pestré škály mikroživin. Oblíbené jsou pro svůj zdroj proteinů zejména u sportovců. Šetrné jsou i k životnímu prostředí, protože chov hmyzu je mnohem ekologičtější a neprodukuje tolik emisí jak chov hospodářských zvířat.

Během letních měsíců jsou velmi populární i chlazené nápoje, například půllitrových plechovek Pilsner Urquel se za první měsíc prázdnin prodalo již 13 630. Za stejné období se prodalo i 9 551 piv Budweiser Budvar. Neoblíbenějším nealkoholickým nápojem v červenci byla Kofola (10 609 lahví) a dalším pak neperlivá voda (8 480 lahví).

Služba ČD Minibar nebo prodejní automaty občerstvení jsou v současném jízdním řádu v 217 spojích. Jedná se o linky Západní expres, Krušnohor, Ostravan, Slovácký expres, Svitava, Vysočina, Rožmberk, Hradečan a Krakonoš (v úseku Praha – Hradec Králové).

Proud Kisseláč Švestka

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:České nápoje

Spolupráce s lokálními partnery je jedním z pilířů, na kterých plzeňský experimentální pivovar Proud staví už od svého založení v roce 2020. Aktuální novinkou je sezónní limitka Kisseláč Švestka ve stylu Berliner Weisse, při jehož výrobě byl použit švestkový základ z české rodinné firmy Ovocňák.

„S českými dodavateli surovin pro naše piva spolupracujeme moc rádi. S Ovocňákem jsme se dali poprvé dohromady při výrobě Kisseláče Meruňka, kdy jsme použili jejich meruňkové pyré. A výsledek byl skvělý, stejně jako teď u Kisseláče Švestka. Švestky pocházejí ze sklizně v sadu, který má firma Ovocňák na farmě Beckov,“ říká Michal Škoda, ředitel pivovaru Proud. „Kisseláč Švestka je lehké pivo po všech stránkách. Vůně je svěží s nádechem po švestkách nebo po švestkových povidlech. Po napití je patrná příjemná kyselost, která nezkřiví tvář, ale naopak nechá vyniknout jemný kyselý charakter i sladový základ,“ dodává sládková Proudu Lenka Straková.

Ovocňák – to jsou táta a dva synové Kořínkovi. Myšlenka vyrábět čistý ovocný mošt se zrodila v roce 2011, postupně přibývaly další produkty – pyré, ovocné plátky, sušené ovoce, povidla a nejnověji výrobky z rakytníku, považovaného za českou superpotravinu. „Většinu ovoce pěstujeme ve vlastních sadech, které jsme založili v roce 2013 a na kvalitu surovin tak nejen dohlížíme, ale i si ji sami určujeme. Šizených produktů a služeb je u nás dost, a proto se snažíme přinášet kvalitu. Je to sice těžší cesta, ale my ji považujeme za jedinou správnou!“ zdůrazňuje Tomáš Kořínek mladší.

Kisseláč Švestka, stejně jako další piva z Proudu, je možné zakoupit v e-shopu Proudu, ve vybraných pivotékách, ochutnávkových pivnicích a ochutnat je lze čepované i na pivních festivalech po celé České republice.

Lavrs x Proud

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:České nápoje

Areál Pragovky v pražských Vysočanech se v sobotu 18. června od 11 do 22 hodin stane dějištěm prvního LAVRS Marketu zaměřeného na udržitelné koncepty, lokální značky a kvalitní módu z druhé ruky. Návštěvníci se budou moci osvěžit nejen pozitivní energií ze smysluplné akce, ale také pivy Lavrs x PROUD z plzeňského pivovaru Proud. Autorkou nepřehlédnutelných etiket je výtvarnice Bára Balgová, která stojí za celým vizuálem LAVRS Marketu.

„LAVRS Market v Pragovce dává konkrétní obsah pojmům, jako je slow fashion, ekologie či udržitelné chování. Tyhle hodnoty jsou zásadní i pro nás a moc rádi se na LAVRS Marketu setkáme s lidmi, kteří to mají stejně,“ říká Michal Škoda, ředitel pivovaru Proud, a ještě upřesňuje: „Na LAVRS Market přivezeme naši žitnou IPU Soutock, uvařenou podle unikátní receptury z žitných i ječných sladů a chmelů z různých koutů světa, a nealko IPU Proovan – obě piva jsme speciálně pro tuto příležitost oblékli do Lavrs kabátu.“ Piva budou k dostání v omezeném počtu pouze na LAVRS Marketu.

„Jedním z pilířů akce LAVRS Market je apel na lokálnost. Proto nás těší, že můžeme spolupracovat s plzeňským pivovarem Proud, který je dynamický, moderní a designový. Stejně jako originální vzhled piv z Proudu nás baví hra se slovem PROUD, které má hned několik významů. Možnost propojit pivovar Proud, známý svými invenčními pivními speciály, s talentem Báry Balgové pro nás byla velká radost,“ shoduje se tým LAVRS.

Vizuální identita a merche projektu LAVRS vycházejí z obrazu Selflove is the real victory ilustrátorky, grafičky, art directorky Barbory Balgové. Jak pohlíží na spolupráci s Proudem?: „Pivo Proud jsem viděla poprvé, když mi jej představily Lavrs holky v rámci spolupráce. Zamilovala jsem si jejich hravé etiketky a trochu se bála, jestli tam na mou ilustraci bude místo a nebudou si s jejich vymazlenou typografií překážet. Nadchlo mě, že pivovar Proud šel do téhle společné divočiny a ještě více se těším, až pivo na eventu ochutnám.“

Červnový LAVRS Market historicky poprvé přivede na jedno místo pražské výběrové second handy doplněné o originální české značky. Na programu jsou také praktické workshopy či přednášky se spoustou zajímavých informací. Cílem je podpořit udržitelnost a cirkulární ekonomiku, lokální značky, ale zároveň se stát místem pro inspiraci, sdílení a setkávání podobně naladěných lidí. Více informací na https://www.lavrs.cz/lavrs-market. Online prodej vstupenek na https://goout.net/cs/lavrs-market/szogvlt/

Stará plzeňská elektrárna se postupně mění v chrám piva

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:ASB PortalAutor:Radomír Dohnal

Že se magii vaření piva na soutoku Mže a Radbuzy daří, je věc známá. Tekuté zlato z Plzně je světově proslulé. Zdejší minipivovar Proud jde ale svou vlastní cestou, a svou identitu rozvíjí i po architektonické stránce. Třeba tím, že svou chmelenou produkci zajišťuje z nově rekonstruované budovy staré elektrárny.

Obojím naštěstí disponují jak investoři z minipivovaru Proud, tak i architekti ze studia Mimosa. A snad proto jejich společná práce na projektu rozsáhlé rekonstrukce letité budovy staré elektrárny přinesla tak zdařilý a potěšující výsledek.

Jen pozor – dílo se ještě zdaleka nedá považovat za zcela hotové. Technologie pivovaru už sice funguje, zdejší pivo chutná, ale zvelebení prostoru si ještě nějaký čas vyžádá. Realizace probíhá v etapách. Plánuje se vytvoření výčepu ve společném prostoru s varnou, dobudování multifunkční haly (s kapacitou 500+ osob) a další vnitřní a vnější prostory. Úpravy jsou vedeny s citem na estetiku velkolepých prostor, a historie – lidské i inženýrské – vepsané do zdejších zdí je tu pořádná porce.

Připomíná časy, kdy se na počátku 20. století Plzeňský Prazdroj začal potýkat s nedostatkem energie, a šéfinženýr pivovaru František Spalek nechal vybudovat tuto „novou“ elektrárnu. Ta od roku 1907 zásobovala svými turbínami velký pivovarský závod elektřinou.

Celý objekt pak těžce poškodilo bombardování na konci války, a jen těsně unikl demolici. Jako elektrárna a později plynová kotelna pak sloužila městu ještě dlouhá léta. Po nichž následovala etapa smutného zapomínání a chátrání, než v roce 2019 nastoupil nový Proud.

Chrám piva pro celý svět
Záměr byl od počátku vznosný: po komplexní rekonstrukci a stavebních úpravách Proud nemá být jen dalším z minipivovarů soutěžících o přízeň pivních gurmánů. Má být kreativním prostředím pro všechny, kteří mají rádi pivo. Od laiků přes sládky, domovařičů až po pivní nadšence.

Má sloužit k setkávání lidí z oboru i veřejnosti, k vyměňování zkušeností, experimentování. Má být pivním ateliérem, kde je možné vše, co svět točící se kolem piva obohacuje. A ano, může se stát i dalším kulturním centrem Plzně.

Trudná realita ovšem narážela na technický stav budovy elektrárny, vystavěné roku 1905. Nebýt okamžitých zásahů, nejspíš by se během několika následujících let odporoučela k zemi sama. Rozběhla se investičně velmi náročná fáze, která tu vynaloženými prostředky konzervovala kus minulosti pro budoucnost.

Navrhované architektonické řešení zachovává hodnotné prvky stávajícího objektu, navrací původní principy téměř zaniklé předchozími přestavbami a současně vytváří jasně čitelnou novou vrstvu.

Na pivo, ani na práci architektů, se tu nenáhlí. Jde o kvalitu. Ani Řím nebo Plzeň nepostavili za den.

Novinka Raise Your Glass APA z pivovaru Proud oslavuje ženy a potěší i muže

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Večerní Praha

Limitovanou edicí piva Raise Your Glass APA se plzeňský pivovar Proud zapojil do 5. ročníku akce Pink Boots Collaboration Brew Day a vyjádřil tak podporu všem ženám v pivovarství a příbuzných oborech. Vařilo se 8. března v růžových holínkách, podle receptury zdejší sládkové Lenky Strakové, ze speciální směsi chmelů od Yakima Chief Hops.

Výsledkem je zlato-oranžové jemně zakalené pivo se světlou pěnou, ve kterém je na první přivonění patrné výrazné chmelové aroma, převážně grepové, mírně pryskyřičné s nádechem sladkého ovoce. „Naše Raise Your Glass APA je prostoupená chmelovým charakterem s vyrovnanou chutí, která po napití zcela zaplní všechny chuťové pohárky a následně nechá vyniknout vyšší dlouze doznívající hořkosti,“ dodává vrchní sládková pivovaru Proud Lenka Straková. Část výtěžku z prodeje putuje organizaci Pink Boots Society na vzdělávací programy určené ženám v pivovarnictví. Novinku Raise Your Glass APA je možné zakoupit v e-shopu Proudu, ve vybraných pivotékách, ochutnávkových pivnicích a na pivních festivalech.

Pink Boots Collaboration Brew Day je iniciativou mezinárodní neziskové organizace Pink Boots Society, která byla založena v roce 2017 v USA s cílem podpořit profesionálky v oboru pivovarnictví v profesním růstu a vzdělávání. Symbolicky na Mezinárodní den žen 8. března v pivovarech po celém světě, které se myšlenku Pink Boots rozhodly podpořit, obují ženy i muži růžové boty a uvaří vybraný styl piva ze směsi chmele nazvané Pink Boots Hop Blend. Složení exkluzivní chmelové směsi se každým rokem mění, ale vždy pochází od partnera iniciativy, renomované americké společnosti Yakima Chief Hops, proslulé chmelovými produkty špičkové kvality. Letošní Pink Boots Hop Blend je výsledkem výběru, na kterém se spolu s více než 60 pivovary na podzim podílel také pivovar Proud.

Jarní speciály z plzeňského pivovaru Proud

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Večerní Praha

Plzeňský experimentální pivovar Proud vítá jaro hned několika svěžími novinkami. Úspěšná řada Proud Barrel Aged se rozrostla o Barrel Aged Brut IPA – BATCH #08, silné pivo stařené 10 měsíců v dubových sudech po červeném víně z oblasti Bordeaux. A Barrel Aged Brut IPA – BATCH #09, silné pivo stařené 10 měsíců v dubových sudech po bílém víně Pinot Blanc z vinařství Gurdau. „V Proudu nás baví experimentovat s různými pivními styly a postupy výroby. S cíleným stařením piva v dubových sudech po různých alkoholech si hrajeme prakticky už od začátku existence našeho pivovaru. Snažíme se vybírat si sudy od konkrétních výrobců a získat tak více informací o daném sudu a o tom, co v něm bylo původně, ať už jde o víno, whisky nebo třeba pálenku. Z našich dosavadních zkušeností vyplývá, že hlavní chuťová změna při staření piv v dubových sudech probíhá mezi 6. až 12. měsícem, chuť se pak dále zakulacuje a vytváří komplexní charakter. Výsledek je vždy mimořádně zajímavý,“ říká ředitel pivovaru Proud Michal Škoda.

„V případě našich novinek Barrel Aged Brut IPA – BATCH #08 a Barrel Aged Brut IPA – BATCH #09 byla silná chmelově květinová Brut IPA stařena v sudu po bílém a červeném víně. Máme tak jedinečnou příležitost ochutnat nejen, kam se pivo samotné posunulo díky kontaktu se dřevem, ale také porovnat, jak se změní charakter daného piva v závislosti na nápoji, který byl v sudu před ním,“ dodává vrchní sládková pivovaru Proud Lenka Straková.

Čtvrtou sezónní novinkou z Proudu je Veer – West Coast IPA s dominantní vůní citrusů a tropického ovoce. West Coast IPA je klasický zástupce stylu IPA, přesněji americká verze původního anglického stylu IPA, která ale nechává vyniknout odrůdy chmele pocházející právě z Ameriky. V pivu jednoznačně dominuje chmelové aroma i chuť doplněné suchým dozníváním a čistým sladovým profilem. Příjemně hořkou limitku Veer – West Coast IPA z Proudu charakterizuje alkohol: 6,0 % obj., stupňovitost: 14 % EPM, hořkost: 66 IBU a také profil na etiketě: „Vůně citrusů a tropického ovoce je znamení, že západní pobřeží je blízko. Divoké víření chutí vás unáší tam, kde jste to možná neměli v plánu, ale jen proto, že jste neznali ten hořce opojný pocit.“

O pivovaru Proud
Experimentální pivovar Proud, který sídlí v bývalé elektrárně v areálu Plzeňského Prazdroje, uvařil první várku 29. 9. 2020. Ve stálé nabídce pivovaru Proud je nyní TheMže – English Pale Ale 10, Ventill – ležák 11, Soutock – žitná IPA 13, Cotel – Stout 14 a nealkoholické pivo Proovan.

ŽENY VAŘÍ PIVO – Lenka Straková

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Life4you.cz

Ještě za studií na potravinářské fakultě VŠCHT nastoupila Lenka Straková do Plzeňského Prazdroje, kde se po čase dostala na pozici sládkové. Navr- hovala nové typy piv, které Prazdroj v rámci programu Volba sládků nabízí každý měsíc ve svých hospodách.

Od konce roku 2020 uskutečňuje své experimenty v pivovaru Proud, který vznikl pod záštitou Plzeňského Prazdroje. Pivovar sídlí v historické budově bývalé elektrárny. U zrodu nápadu na vznik minipivovaru v rámci Prazdroje stála právě Lenka Straková a nynější ředitel Proudu Michal Škoda. „Chtěli jsme nějaký pivovar, který bude vařit menší objemy, ale zároveň bude větší než pokusný pivovar,“ říká Lenka. „Jsme sice jedna firma, ale fungujeme jako nezávislý minipivovar s vlastními nápady a vlastním vedením.“

Proud má za sebou teprve rok existence, za tu dobu už ale získal několik prestižních ocenění. Ve stálé nabídce má prozatím pět základních piv – čty- ři svrchně kvašená a jeden ležák, kromě toho připravuje limitované edice nejrůznějších pivních stylů, například silná piva stařená ve vinných sudech.

„Navíc hledáme i zajímavé kvalitní suroviny, kterými se dají některá piva obohatit, jako je například koření či ovoce. Zaměřujeme se na zkoušení různých chutí a vůní a experimentování s pivními styly,“ vysvětluje. Piva z Proudu jsou v prodeji ve vlastním e-shopu, v pivotékách a ochutnávko- vých pivnicích, na rohlik.cz a v některých hypermarketech.

Budoucnost českého pivovarnictví je podle Lenky v nealkoholickém pivu.

„Lidé žijí velmi aktivně a stále častěji hledají nápoj, u jehož konzumace se nemusí nijak omezovat,“ odpovídá Straková na otázku o budoucnosti své- ho oboru. „Doufám, že se budou pořád potkávat v restauracích, kde bude mít stále své místo tradiční český ležák, ale určitě tu budou také jiné pivní styly.“

Pivovar Proud experimentuje s pepřem, kávou nebo rozmarýnem

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Reportermagazin.czAutor:Tomáš Poláček

Třiatřicetiletý Michal Škoda má zvláštní pozici – desátým rokem sice pracuje v plzeňském Prazdroji, ale zároveň je ředitelem experimentálního pivovaru Proud. Jak k tomu došlo? O všem hovoří v hodinovém podcastu Host Reportéra.

„Naše rodina sice pochází z Prahy, ale odmala jsem od příbuzných slýchal, že plzeňské pivo je lék,“ vzpomíná, „a když mi konečně dali ochutnat, musel jsem souhlasit – už coby dítěti mi hořká chuť vyhovovala.“

Na vysoké škole vystudoval marketing, poslední semestr strávil v dánské Kodani: „To bylo roku 2012 a já se poprvé dostal na festival takzvaných craftových piv, což jsem z Česka vůbec neznal; vždyť tady teprve začínal Matuška. Obcházel jsem stánky desítek menších pivovarů, viděl, jak čepují stovky pivních druhů, a koukal na to jak z jara…“

Po návratu z Kodaně přijal práci v Prazdroji, kde se logicky věnoval hlavně marketingu, a po pár letech dostal možnost starat se o něj i v Rumunsku, kde se Prazdroj vrhl na specifický trh. „Většina piva se tam vždycky pila z lahví, jen zhruba čtyři procenta čepovaného – u nás je čepovaného zhruba čtyřicet procent. Museli jsme tam tím pádem položit základy čepované kultury, ale překvapivě to šlo, protože mezi rumunskými hospodskými neexistovala předpojatost. Všechno pro ně bylo nové, zajímavé, nasávali novinky, a dne
Po roce a půl se vrátil z Bukurešti natrvalo do Plzně. Byl u rozjezdu kampaně Volba sládků, díky níž se Prazdroj snažil představit českým zákazníkům něco jiného než svůj klasický ležák, ale Michal Škoda chtěl mít ke craftovým pivům ještě blíž: „Jednoduše jsem miloval ochutnávání různých piv, cestoval za nimi, začal jsem i vařit doma, ale na založení vlastního pivovaru jsem neměl. Naštěstí se v Prazdroji ujala myšlenka, že by to chtělo v rámci firmy jeden menší pivovar zaměřený na experimenty, a tím je dnes náš Proud. Rok a půl už fungujeme pod Prazdrojem, ale naprosto svobodně, takže jsme jakýsi startup v korporátu.“

Zatím má Michal Škoda opravdu volné ruce. Svědčí o tom fakt, že ačkoli s kolegyní sládkovou Lenkou Strakovou nechtějí šokovat za každou cenu, už spolu připravili i několik poněkud výstředních piv – například s pepřem, kávou nebo meruňkami: „A zrovna teď vaříme jedno se solí a rozmarýnem.“s už v Rumunsku najdete spoustu hospod, kde si správnou hladinku dáte.“

Celý pivovarnický podcast s Michalem Škodou si poslechněte buď přímo zde, nebo ve vašich podcastových aplikacích. Poslední pasáž je odemčena pouze pro fanoušky, kteří nás podporují na Patreonu: www.patreon.com/hostreportera.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.19.09.2022 08:3047