Historie a současnost minipivovaru Proud

Historie
1905 ● Položení základního kamene původní elektrárny
Na začátku 20. století začal plzeňský pivovar narážet na problémy se zásobováním energií. Šéfinženýr pivovaru František Spalek však přišel s ambiciózním projektem známým jako Spalkův projekt. Ten měl zajistit pivovaru soběstačnost a jeho součástí byla i naše elektrárna sloužící tehdy jako elektrocentrála.

1907 ● Elektrárna uvedena do provozu
Od roku 1907 vyráběla elektrárna elektrickou energii. Původně díky parním strojům, později turbínou poháněnou párou z uhelných kotlů. Elektrárna dodávala energii do sousedního pivovaru, pivovarale i do města pro veřejné osvětlení.

1945 ● Bombardování elektrárny během 2. světové války
Dne 17. dubna 1945, na samém závěru války, byla budova naši elektrárny těžce postižena náletem spojenců při bombardování Plzně. Trvalo více než půl roku, než byla elektrárna opravena a znovu uvedena do provozu. Svoji funkci poté plnila po několik dalších desítek let.

1995 ● Zastavení výroby elektrické energie
Výroba vlastní energie pro pivovar začala být postupně nahrazovaná odběrem z veřejné sítě. Po odstranění parní turbíny sloužila hala bývalé strojovny na několik let jako plynová kotelna pro zásobování varen Plzeňského pivovaru párou. Tedy už bez výroby elektrické energie.

2019 ● Založení pivovaru Proud a rekonstrukce budovy
Bývalá elektrárna se mění v pivovar. Zahájili jsme rozsáhlou rekonstrukci budovy s cílem co nejdříve začít vařit pivo a navrátit elektrárně zašlý lesk a slávu.

2020 ● Otevření pivovaru a naše vize do budoucna
Rekonstrukce zdaleka není hotová. Po jejím dokončení a po vybudování technologie pivovaru máme v plánu zvelebit elektrárnu i zvenčí a zásahu neujde ani její okolí. Vizualizace architektonického studia Mimosa nastiňuje budoucí podobu elektrárny po celkové rekonstrukci.
Zdroj:Stránky minipivovaru Proud, 2020


Jsme tandem – Michal Škoda a Lenka Straková. Naše setkání rozhodně nemohla být náhoda, oba moc rádi ochutnáme nová piva a v tomhle oboru nejen pracujeme, ale s vařením piva experimentujeme i doma. Žijeme tím a baví nás to.

Jak jsme se tedy potkali? Svedl nás dohromady náš společný pivní zájem. pivovarNarazili jsme na sebe v Plzeňském Prazdroji v roce 2015 při práci na projektu Volba Sládků. Lenka je sládková a vyvíjela pro tento program receptury a Michal program spoluvytvářel.

Oba nás vždycky bavilo objevovat rozmanité pivní styly. Rádi experimentujeme a nikdy se nebráníme zkoušení něčeho nového. A tak vlastně všechno celkem přirozeně spělo k tomu, abychom spolu jednou začali rozjíždět minipivovar. Ten náš bude součástí Plzeňského Prazdroje a my věříme, že právě silné zázemí nám dává volnost prozkoumávat hranice a nenechat se svazovat konvencemi.

Při vaření piva stavíme na našich znalostech a zkušenostech a kombinujeme je s nejmodernějšími technologiemi. A věříme, že cesta kupředu je také o sdílení zkušeností. Proto je pro nás důležité nejen experimentovat, ale i potkávat se s dalšími lidmi v oboru a navzájem se posouvat dál.
Zdroj:Stránky minipivovaru Proud, 2020


Více na stránkách pivovaru

Vánoční dárky od Proudu

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Plzeňský experimentální pivovar Proud pro všechny milovníky piva připravil Vánoce plné Proudu. „Už více než rok pro vás s nadšením vaříme piva z naší stálé nabídky i spoustu limitek. Teď nastává speciální sváteční období, ve kterém jsme si připravili zase něco navíc. V našem e-shopu najdete degustační balíčky, dárkové sety, prohlídky našeho pivovaru, kávový speciál, pivní pálenku a mnoho dalšího,“ rekapitulují Michal Škoda, ředitel Proudu, a sládková Lenka Straková.

Pivního znalce potěší Balíček hrdý Prouďák/ Prouďačka s trikem, kšiltovkou, ponožkami, odznakem, samolepkami i pivní sklenici s osobním gravírováním – vše v barvách a s logem pivovaru Proud. Sklenici s gravírováním na přání lze objednat i samostatně.

Vstupenkou do světa pivních chutí jsou dárkové sady hned v několika variantách: Degustační set Headliners a Degustační set De Luxe obsahují pětici piv o objemu 330 ml ze stálé i limitované nabídky Proudu napříč pivními styly. Balíček káva, Balíček ovoce a Balíček ležák zaplnily vždy dvě lahve o objemu 750 ml, jejichž charakteristiku předznamenává název balíčku.

Vstupenkou přímo do nového pivovaru, který sídlí ve více než stoleté budově bývalé elektrárny Plzeňského Prazdroje, je pak voucher Pivovar Proud pod lupou. Komentované prohlídky spojené s ochutnávkou by se měly rozjet opět na jaře.

Vánoční speciál Bockoffka – světlý bock obohacený výběrovou kávou z Kostariky – zahřeje, povzbudí a zpříjemní dlouhé zimní večery. Silné šestnáctistupňové pivo s překvapivě jemnými ovocnými tóny a středně intenzivním kávovým dozvukem je výsledkem spolupráce s českou výběrovou pražírnou Dos Mundos.

Pivní pálenky Proud Spirit jsou prvními pivními pálenkami v historii Proudu. Vznikly vypálením piv, která během pandemie neměla možnost dostat se do hospod, takže ani kapka nepřišla nazmar. K mání je pouze omezený počet lahví!

Unikátní Whisky Trebitsch x Proud uvařili v Proudu a následně ji vypálili v TREBITSCH old town distillery. Výsledkem spolupráce je limitovaná edice whisky, jaká nemá v České republice obdoby. Vaření zápary proběhlo symbolicky 17. listopadu 2020, poté byla whisky uložena do nových dubových TREBITSCH sudů a do lahví nebude stočena dříve než v prosinci 2023. Počet lahví je omezen na 1 111 kusů, již nyní je možné zakoupit certifikát s číslem konkrétní lahve a začít se těšit.

Exkluzivní záležitostí je také Proud barrel-aged edice: Světlý bock Batch #05, osm měsíců stařený v sudu po Trebitch Czech Single Malt, nadchne komplexní chutí s tóny vanilky a jemným náznakem kyselinky. Silné temně černé pivo Batch #06, osm měsíců stařené v sudu po červeném vínu z Uherského Hradiště, příjemně propojuje čokoládové až pražené tóny stoutu s vinným charakterem. Stout Batch #07, osm měsíců stařený v sudu po Trebitch Czech Single Malt, potvrzuje, že kombinace silného stoutu a jednosladové české whisky funguje skvěle. Robustní černé pivo z dubového sudu krásně nasálo karamelové až ovocné tóny whisky a propojilo je do neodolatelného celku.

Řešením pro všechny nerozhodnuté jsou Dárkové poukázky Proud v různých hodnotách na nákup piva, merche či prohlídky pivovaru.

Výroční ležák FRANZ SPALEK a světlý bock s kávou BOCKOFFKA

Publikováno:před měsícemZdroj:Life4you

Experimentální pivovar Proud oslavuje první rok existence limitovanou várkou výročního ležáku FRANZ SPALEK. Název nového speciálu odkazuje k osobnosti Františka Spalka, od jehož úmrtí letos uplyne 90 let. Pivovar Proud sídlí ve více než stoleté budově bývalé elektrocentrály pivovaru Plzeňský Prazdroj, která byla součástí velkolepého Spalkova projektu. Díky němu byl plzeňský pivovar už na začátku minulého století soběstačný ve výrobě elektřiny i v zásobování vodou. Dvanáctistupňový nefiltrovaný ležák FRANZ SPALEK uvařili v Proudu z nové odrůdy žateckého chmele SAAZ comfort s charakteristickým rychlým nástupem hořkosti a příjemným květinovým aroma.

První várku v minipivovaru Proud uvařili 29. 9. 2020. Od té doby Michal Škoda, ředitel Proudu, a sládková Lenka Straková spolu s jejich týmem úspěšně naplňují původní vize. Jednou z nich je navazovat spolupráci se zajímavými partnery a společně vytvářet originální produkty. Nejnovějším počinem je BOCKOFFKA – světlý bock obohacený výběrovou kávou z Kostariky v němž svět piva a svět kávy splynuly v jeden vzrušující proud chutí a vůní. Silné šestnáctistupňové pivo s překvapivě jemnými ovocnými tóny a středně intenzivním kávovým dozvukem je výsledkem spolupráce s českou výběrovou pražírnou Dos Mundos. Vášniví milovníci piva a kávy zajásají!

O pivovaru Proud
Nový experimentální minipivovar Proud, který sídlí v bývalé elektrárně v areálu Plzeňského Prazdroje, uvařil první várku 29. 9. 2020 a vaří celkem pět stabilních pivních speciálů. Ve stálé nabídce pivovaru Proud je nyní TheMže – English Pale Ale 10, Ventill – ležák 11, Soutock – žitná IPA 13, Cotel – Stout 14 a nealkoholické pivo Proovan. Pivovar dále nabízí různé sezónní edice, vaří piva ve spolupráci s dalšími pivovary, experimentuje v rámci limitovaných edic nebo řady barrel-aged, tedy piv stařených v dubových sudech po whisky nebo víně. Mnohá z těchto piv si již získala nejen četné fanoušky, ale také uznání odborných porot na českých i mezinárodních pivních soutěžích. Aktuálně mezi ně přibyla zlatá a stříbrná medaile z mezinárodního pivního festivalu International Beer Festival Budweis a vítězství ve dvou kategoriích soutěže Cerevisia Specialis – Pivní speciál roku 2021. Pivovar počítá s roční produkcí v řádu několika tisíc hektolitrů piv v sudech a skleněných lahvích.

Piva z pivovaru Proud jsou v prodeji ve vlastním e-shopu a také na Rohlík.cz, v některých pivotékách i ochutnávkových pivnicích, např. Pult a Pivstro, ve vybraných prodejnách Makro a Albert v Plzni a Praze nebo na pivních festivalech. Aktuální informace najdete vždy na webu pivovaru v sekci Kam na pivo. Pivovar nabízí také komentované prohlídky s ochutnávkou, které jsou doslova nabité energií.

Plzeňský biskup požehnal minipivovaru Proud

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Plzeňský deníkAutor:Lenka Prokšová

Minipivovaru Proud v Plzni požehnal v úterý plzeňský biskup Tomáš Holub. Součástí slavnostního aktu, který se konal rok od uvaření první várky piva Proud, bylo odhalení tradičních pivovarských symbolů – kříže a zvonu.

Ke slavnostní události uvařila sládková Lenka Straková výroční ležák FRANZ SPALEK, který bude k dostání ve vybraných pivotékách. Minipivovar, který sídlí v bývalé elektrárně v areálu Plzeňského Prazdroje, uvařil první várku 29. září loňského roku. Dnes vaří celkem pět stabilních pivních speciálů. „Věříme, že požehnání pivovaru nám přinese štěstí i pro další plány do budoucna. V horizontu několika let bychom chtěli dokončit rekonstrukci pivovaru, včetně vybudování výčepu nebo kulturního sálu, a ještě více ho otevřít veřejnosti. Máme za sebou zhruba rok provozu a 80 várek piva. Ale slavnostní veřejné otevření pivovaru jsme kvůli koronavirové krizi mohli udělat až letos,” říká ředitel pivovaru Proud Michal Škoda.

První várku piva v Proudu uvařili loni během koronavirových omezení, což s sebou neslo i řadu komplikací. Původně plánované stáčení do sudů museli nahradit lahvovým pivem. „Naštěstí díky rozvolnění opatření se nám daří od května rozšiřovat síť hospod, kde je možné ochutnat čepovaný Proud, a to nejen v naší domovské Plzni,“ dodává Škoda.

První narozeniny minipivovar Proud oslavuje limitovanou várkou výročního ležáku FRANZ SPALEK. Název nového speciálu odkazuje k osobnosti Františka Spalka, od jehož úmrtí letos uplyne 90 let.

Slavnostní požehnání a odhalení pivovarského zvonu a kříže se konalo přímo v srdci minipivovaru Proud, tedy na nerezové 30HL varně vyrobené v Pacovských strojírnách. „Zvon a kříž jsou symboly, které neodmyslitelně patří k varně pivovaru. V dávné historii sládci při vaření piva nevěděli, co způsobuje, že je pivo tak lahodným nápojem. Domnívali se, že je to dar od Boha, a proto na varně musel být kříž a každá várka končila slovy ´S pánem Bohem´ nebo ´Dej Bůh štěstí´. Takový je i současný sládkovský pozdrav. Symbol zvonu byl na varně historicky z mnohem méně prozaického důvodu. Protože je s vařením piva od nepaměti spojeno placení daní, sloužil zvon k přivolání finančního úředníka. Zvon také oznamoval pracovníkům spilky, že je uvařena nová várka,“ vysvětluje emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka, který nechyběl mezi hosty úterního požehnání.

Pivovar počítá s roční produkcí v řádu několika tisíc hektolitrů piv v sudech a skleněných lahvích. Piva z pivovaru Proud jsou v prodeji ve vlastním e-shopu a také na Rohlík.cz, v některých pivotékách i ochutnávkových pivnicích, např. Pult a Pivstro, ve vybraných prodejnách Makro a Albert v Plzni a Praze nebo na pivních festivalech.

Proud úspěšný na pivních přehlídkách

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České nápoje

Nový plzeňský minipivovar Proud má za sebou první rok existence, během kterého už stihl získat několik prestižních profesních ocenění. Aktuálně mezi ně přibyla zlatá a stříbrná mediaile z mezinárodního pivního festivalu International Beer Festival Budweis a vítězství ve dvou kategoriích soutěže Cerevisia Specialis – Pivní speciál roku 2021.

„Jsem hrdá na každé ocenění pro naše piva. Funfujeme teprve rok a v obou soutěžích jsme se zařadili vedle dlouhodobě oceňovaných a úspěšných pivovarů a jejich piv, a to se počítá! Teď nás čeká výzva tyhle úspěchy udržet a ideálně zopakovat,“ říká sládková pivovaru Proud Lenka Straková.

Ocenění Zlatá pivní pečeť, udělované v rámci pivovarnické přehlíky International Beer Festival Budweis, je nejprestižnější pivovarnickou cenou v České republice. Vděčí za to jak dlouholeté tradici, tak zejména zájmu samotných pivovarů, domácích i zahraničních. Letos v 35 pivovarnických kategoriích soutěžilo 1 409 produktů z 271 pivovarů z 24 zemí. V kategorii Stout v konkurenci 14 vzorků zvítězil čtrnáctistupňový Cotel Irish Dry Stout z pivovaru Proud. V kategorii Světlý ležák z minipivovaru mezi 71 vzorky obsadil druhé místo Ventill rovněž z Proudu – oba medailisté jsou součástí stálé nabídky pivovaru.

V rámci 12. ročníku soutěže Cerevisia Specialis – Pivní speciál roku, jehož odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, porota hodnotila historicky nevyšší počet 55 piv. V kategorii svrchně kvašených piv typu ale mezi sedmi značkami nejlépe uspěla právě piva z Proudu - Cotel Irish Dry Stout (1. místo) a Soutock 14°, žitná IPA (2. místo). Do kategorie neobvyklých piv, která se počtem vzorků stala nejsilnější kategorií namísto dlouhodobě dominujících silných světlých piv, přihlásily pivovary 18 piv. První místo získal další reprezentant pivovaru Proud – Pepper Your Saison. Belgický ale stylu saison korunovaný prvotřídním vyzrálým tmavě červeným Kampotským pepřem vznikl ve spolupráci s belgickým sládkem Davidem Raetsem a českou značkou .pepper..field.„Jsem hrdá na každé ocenění pro naše piva. Funfujeme teprve rok a v obou soutěžích jsme se zařadili vedle dlouhodobě oceňovaných a úspěšných pivovarů a jejich piv, a to se počítá! Teď nás čeká výzva tyhle úspěchy udržet a ideálně zopakovat,“ říká sládková pivovaru Proud Lenka Straková.

Ocenění Zlatá pivní pečeť, udělované v rámci pivovarnické přehlíky International Beer Festival Budweis, je nejprestižnější pivovarnickou cenou v České republice. Vděčí za to jak dlouholeté tradici, tak zejména zájmu samotných pivovarů, domácích i zahraničních. Letos v 35 pivovarnických kategoriích soutěžilo 1 409 produktů z 271 pivovarů z 24 zemí. V kategorii Stout v konkurenci 14 vzorků zvítězil čtrnáctistupňový Cotel Irish Dry Stout z pivovaru Proud. V kategorii Světlý ležák z minipivovaru mezi 71 vzorky obsadil druhé místo Ventill rovněž z Proudu – oba medailisté jsou součástí stálé nabídky pivovaru.

V rámci 12. ročníku soutěže Cerevisia Specialis – Pivní speciál roku, jehož odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, porota hodnotila historicky nevyšší počet 55 piv. V kategorii svrchně kvašených piv typu ale mezi sedmi značkami nejlépe uspěla právě piva z Proudu - Cotel Irish Dry Stout (1. místo) a Soutock 14°, žitná IPA (2. místo). Do kategorie neobvyklých piv, která se počtem vzorků stala nejsilnější kategorií namísto dlouhodobě dominujících silných světlých piv, přihlásily pivovary 18 piv. První místo získal další reprezentant pivovaru Proud – Pepper Your Saison. Belgický ale stylu saison korunovaný prvotřídním vyzrálým tmavě červeným Kampotským pepřem vznikl ve spolupráci s belgickým sládkem Davidem Raetsem a českou značkou .pepper..field.

Pivovar Proud vás zve v říjnu na prohlídku

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České nápoje

Český pivní trh se koncem loňského roku rozrostl o plzeňský experimentální pivovar Proud. Pivní speciály z produkce Proudu si už získaly řadu příznivců, nyní se nejen jim naskýtá jedinečná příležitost nahlédnout do samotného pivovaru. Prohlídky se konají od října každý pátek v 16.30 a sobotu v 10.45 a 12.45 (kromě 30. 10.). Současnost se v nich prolíná s minulostí. Proud totiž sídlí v bývalé elektrocentrále plzeňského pivovaru, návštěvníci tak cestou uvidí také místa spojená s původními energetickými a vodními zdroji, které kdysi využíval Prazdroj.

Prohlídková trasa začíná v Návštěvnickém centru na nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj. Během krátké jízdy autobusem k bednárně se nášvěvníci dozví o nadčasovém Spalkově projektu, jehož zásluhou byl plzeňský pivovar již na počátku 20. století soběstačný a nezávislý na dodávkách pitné i užitkové vody a elektrické energie. Zjistí, jak dříve fungovala říční vodárna, úpravna vody, vodárenská věž, ale i samotná elektrárna postavená roku 1907.

V závěru 2. světové války, v dubnu 1945, budovu těžce poničil nálet spojenců při bombardování Plzně. Trvalo více než půl roku, než byla elektrárna opravena a znovu uvedena do provozu. Svoji funkci poté plnila ještě několik dalších desítek let, výroba vlastní energie pro pivovar však začala být postupně nahrazována odběrem z veřejné sítě. Rozsáhlá rekonstrukce chátrající budovy se rozjela v srpnu 2019, první várku piva tady uvařili 29. 9. 2021.

Do budovy bývalé elektrocentrály, dnes pivovaru Proud, návštěvníky zavede ředitel pivovaru Michal Škoda nebo sládková Lenka Straková. Přiblíží nejen proces vaření piva, ale vysvětlí i co se skrývá pod názvem Proud. Během devadesátiminutové prohlídky se lidé dostanou přímo do srdce minipivovaru, tedy na varnu o objemu 30 hektolitrů, ochutnají slady potřebné k výrobě piva a na závěr všechny dospělé návštěvníky čeká degustace třech piv z portfolia pivovaru Proud přímo z kvasných ležáckých tanků.

Nový plzeňský minipivovar Proud se v říjnu otevírá veřejnosti!

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:2Market

Český pivní trh se koncem loňského roku rozrostl o plzeňský experimentální pivovar Proud. Pivní speciály z produkce Proudu si už získaly řadu příznivců, nyní se nejen jim naskýtá jedinečná příležitost nahlédnout do samotného pivovaru. Prohlídky se konají od října každý pátek v 16.30 a sobotu v 10.45 a 12.45 (kromě 30. 10.). Současnost se v nich prolíná s minulostí. Proud totiž sídlí v bývalé elektrocentrále plzeňského pivovaru, návštěvníci tak cestou uvidí také místa spojená s původními energetickými a vodními zdroji, které kdysi využíval Prazdroj.

Prohlídková trasa začíná v Návštěvnickém centru na nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj. Během krátké jízdy autobusem k bednárně se nášvěvníci dozví o nadčasovém Spalkově projektu, jehož zásluhou byl plzeňský pivovar již na počátku 20. století soběstačný a nezávislý na dodávkách pitné i užitkové vody a elektrické energie. Zjistí, jak dříve fungovala říční vodárna, úpravna vody, vodárenská věž, ale i samotná elektrárna postavená roku 1907. V závěru 2. světové války, v dubnu 1945, budovu těžce poničil nálet spojenců při bombardování Plzně. Trvalo více než půl roku, než byla elektrárna opravena a znovu uvedena do provozu. Svoji funkci poté plnila ještě několik dalších desítek let, výroba vlastní energie pro pivovar však začala být postupně nahrazována odběrem z veřejné sítě. Rozsáhlá rekonstrukce chátrající budovy se rozjela v srpnu 2019, první várku piva tady uvařili 29. 9. 2021.

Do budovy bývalé elektrocentrály, dnes pivovaru Proud, návštěvníky zavede ředitel pivovaru Michal Škoda nebo sládková Lenka Straková. Přiblíží nejen proces vaření piva, ale vysvětlí i co se skrývá pod názvem Proud. Během devadesátiminutové prohlídky se lidé dostanou přímo do srdce minipivovaru, tedy na varnu o objemu 30 hektolitrů, ochutnají slady potřebné k výrobě piva a na závěr všechny dospělé návštěvníky čeká degustace třech piv z portfolia pivovaru Proud přímo z kvasných ležáckých tanků.

O pivovaru Proud
Nový experimentální minipivovar Proud, který sídlí v bývalé elektrárně v areálu Plzeňského Prazdroje, zahájil výrobu v testovacím režimu v listopadu 2020 a vaří celkem pět stabilních pivních speciálů: čtyři metodou svrchního kvašení a jeden ležák. Tato nabídka se v čase promění a průběžně ji obohacují menší várky experimentálních pivních specialit. Počítá se s roční produkcí několika tisíc hektolitrů piv z kvalitních surovin od domácích i zahraničních dodavatelů. Ve stálé nabídce pivovaru Proud je nyní TheMže – Pale Ale 10, Ventill – ležák 11, Soutock – žitná IPA 13, Cotel – Stout 14 a nealkoholické pivo Proovan.

Piva z pivovaru PROUD jsou v prodeji ve vlastním e-shopu, ve vybraných pivotékách i ochutnávkových pivnicích nebo na pivních festivalech – aktuální informace vždy na webu pivovaru v sekci Kam na pivo.

Budova pivovaru Proud prochází náročnou renovací pod vedením studia Mimosa

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:CzechDesign.czAutor:Markéta Blažková

Nejen propracovaná vizuální identita, ale i místo protkané historií vytváří z Pivovaru Proud jedinečný koncept, který ve svém měřítku nemá u nás obdoby. Plzeňský minipivovar, sídlící ve staré elektrárně, prošel pod vedením architektů ze studia Mimosa první etapou rozsáhlé rekonstrukce. Budova propojuje historické prvky s moderními a slibuje prvotřídní zážitek nejen pro milovníky piva.

I když Pivovar Proud vznikl teprve nedávno, již nyní si buduje postavení na světovém trhu. A to nejen díky samotnému pivu, za které dostal ocenění, ale také díky vizuální identitě, vyladěné do posledního detailu, od studia Artbureau. Za ni si vysloužil bronzové umístění v kategorii Brand Logo v mezinárodní soutěži European Design Awards 2021 a rovněž bronzovou medaili v soutěži Best Label Hospitality Riva za etiketu piva TheMŽE. Kromě zmíněných úspěchů se Proudu daří rekonstruovat budovu bývalé elektrárny, která ve výsledku nebude sloužit pouze k výrobě piva, ale taky ke kulturnímu využití.

S nádechem historie
Pivovar Proud sídlí v jedné z nevyužívaných budov areálu Plzeňského Prazdroje, a to konkrétně v bývalé elektrárně z roku 1905. Více než stoletá stavba, nacházející se u soutoku Mže a Radbuzy, přežila bombardování během 2. světové války a energii vyráběla až do 90. let. Na budově se ovšem podepsal čas, a proto se zástupci pivovaru Proud rozhodli oslovit architekty k její rekonstrukci.

„V úvodní fázi jsme oslovili více architektonických studií a získali několik návrhů celkového konceptu. Architekti ze studia Mimosa navrhli řešení, které navazuje na estetiku historické budovy, zachovává některé původní klíčové prvky, ale zároveň dobře pracuje s umístěním nové moderní technologie pivovaru a celkovým využitím venkovních i vnitřních prostor. To byly pro nás hlavní důvody rozpracovat celý projekt dále právě s architekty ze studia Mimosa,“ popisuje začátek spolupráce Michal Škoda, ředitel pivovaru Proud.

Etablovaní architekti
Na architekty ze studia Mimosa, kteří stojí za mnoha realizacemi společenských prostorů, včetně kaváren a restaurací napříč republikou, čekal nelehký úkol rekonstrukce elektrárny, která si měla zachovat jedinečného genia loci a zároveň vytvořit velmi funkční technologické zázemí pivovaru.

„Kavárny a restaurace jsou podstatnou – a pro nás velmi zábavnou – částí naší práce. Je skvělé vidět, že „váš“ prostor lidi baví, funguje, přináší jim radost. Aktuálně pracujeme na třech dalších projektech podobného zaměření – vinařství v Dolních Dunajovicích a v Mikulově a ciderce v Praze, ale Proud je ať už v kontextu naší dosavadní práce, nebo celkově této typologie v Česku unikátní svým měřítkem. A nejde jen o měřítko – je to současně možnost zachránit krásnou stavbu a vytvořit nový veřejný prostor. Cesta k finální podobě je ještě dlouhá, navíc komplikovaná současnou situací – ale věříme, že bude stát za to,“ říká o projektu architekt Petr Moráček z ateliéru Mimosa.

Nelehký úkol
Rekonstrukce pivovaru, sídlícího ve staré elektrárně, je i pro zavedené architekty nelehkým projektem. I přes prvotní obavy se ale během rekonstrukce podařilo zachovat původní částí budovy i její charakteristické architektonické prvky.

„Samotný objekt je krásný, svého času opravdový chrám pokroku. Velkorysý, kvalitní, obsahující řadu inspirativních inženýrských řešení – ať už založení samotné budovy na málo únosném říčním břehu nebo důmyslné nakládání s užitkovou vodou, soustavou vodních kanálů a tunelů. Užíváme si každý krok v jeho proměně. Možnost pracovat s velkým objektem s mnoha historickými vrstvami se silným investorem za zády, vytváření nového veřejného prostoru měřítka, které aktuálně Plzni chybí, skládání celku a detailů do smysluplné podoby,“ popisuje architekt Petr Moráček.

Síla investora
Rekonstrukce tohoto měřítka by se nemohla uskutečnit bez nadchnutí pro daný projekt a taky bez silného investora za zády. „Rekonstrukce je velmi nákladná, bez silného investora by nebyla možná – dům by byl s největší pravděpodobností po pár dalších letech chátrání odstraněn,“ souhlasí architekt Petr Moráček.

Přibližně polovina plochy objektu je určena pro prostory společenského využití. Vznikne zde multifunkční sál s kapacitou 500 návštěvníků, který bude sloužit k pořádání koncertů, přednášek či výstav pro širokou veřejnost. „Konstrukce z roku 1905 jsou navrženy na maximální statické využití, pro dnešek nám nezbývají žádné rezervy. Požární řešení sálu pro 500 lidí v objektu, který s ničím takovým nikdy nepočítal, je extrémně náročné,“ popisuje úskalí projektu Moráček.

Nemilá překvapení
Více než sto let stará budova přinášela během rekonstrukce mnoho překvapení a výzev, na které museli architekti se zadavateli reagovat. „Postupně jsme odhalovali různá úskalí nebo problémy pro stavbu nebo umístění technologie a bylo nutné poměrně dost zasahovat do původních plánů tak, aby finální výsledek odpovídal našemu očekávání z hlediska funkčnosti i estetiky,“ přibližuje okolnosti Michal Škoda, ředitel pivovaru Proud.

„Skutečně těžké je rozhodování o bourání částí stavby, které jsou samy o sobě krásné a kvalitní, ale s novým využitím neslučitelné. Hledání hranice a celkové pochopení minulé a budoucí funkce budovy – dovolit si zbourat hodnotné, odolat zbytečné reprodukci původních forem, hledání dostatečně kvalitních náhrad, skloubení současné technologie s možnostmi objektu,“ říká Petr Moráček.

Díky archivu Plzeňského Prazdroje měli architekti přístup k dobovým stavebním plánům, výkresům, fotografiím a dalším materiálům, díky čemuž mohla být budova přiblížena ke svému původnímu vzezření. „V průběhu přípravy projektu a následně samotné realizace jsme se dozvídali více o historii budovy, jejím architektonickém a technologickém řešení, a měli tak možnost naplno se vcítit do daného prostoru,“ dodává Michal Škoda.

První fáze
V první fázi rekonstrukce bylo cílem zprovoznit technologické části pivovaru a vytvořit dobré podmínky pro fázi následující, která se bude zabývat veřejným a kulturním prostorem.

„Podstatnou částí našeho návrhu je náprava toho, jak bylo s objektem zacházeno v době po druhé světové válce. Výraznějšími zásahy šetříme a musí mít v hierarchii objektu velmi vysokou pozici – navrhujeme nový vstup akcentovaný velkorysým venkovním schodištěm, nové prosklení hlavního štítu deklarující jeho novou funkci průhledem na varnu. V interiéru plánujeme využít vybavení dřívější elektrorozvodny i mostový jeřáb a další objekty a povrchy,“ prozrazuje architekt Petr Moráček.

Vydařená spolupráce
„Spolupráce se studiem Mimosa fungovala, myslím, velmi dobře,“ pochvaluje si Michal Škoda. „Máme podobné estetické cítění tíhnoucí k jednoduchosti nebo občas až k minimalismu. Celý projekt vznikal poměrně rychle a živelně a i z důvodu neočekávaných zjištění v průběhu stavby a designu technologie jsme museli často naše plány přemyslet, předělat, znovu zvážit.“

I přes pár nečekaných překvapení se podařilo první fázi elektrárny zrekonstruovat za úctyhodných 18 měsíců. Obsáhlá fáze zahrnovala zejména rekonstrukci prostor pro instalaci technologie pivovaru, následnou instalaci technologie a spuštění výroby piva. To vše bez vlastního výčepu nebo přístupu pro veřejnost. „Nyní se připravujeme na další fázi, v rámci které budeme řešit právě gastro a návštěvnickou část včetně kultivace venkovních ploch,“ dodává Michal Škoda.

Plány do budoucna
V budoucnu by Michal Škoda rád otevřel celý pivovar a jeho okolí veřejnosti, kam by lidé mohli přijít nejen za pivem, ale i za kulturou, nebo jen tak posedět do parku. Součástí dalších fází projektu je stavba lávky přes řeku Radbuzu, a tím zpřístupnění pivovaru ze Štruncových sadů, ale i vybudování multifunkčního kulturního sálu pro 500–600 lidí. „Vše ale bude záviset na tom, zda bude náš pivovar na trhu úspěšný a budeme tedy schopni dále investovat do jeho rozvoje,“ uzavírá Škoda.

Letní speciály z pivovaru Proud: Kisseláč a NEIPA

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:České nápoje

Léto je tou správnou příležitostí naplno si vychutnat mimořádné zážitky – včetně těch pivních. Hned dva nové letní speciály uvařili v plzeňském řemeslném pivovaru Proud: kyseláč s meruňkami a NEIPU postavenou na chmelu Loral.

Kisseláč Meruňka ve stylu Berliner Weisse je kyselý tak akorát, jako letní polibek s chutí po meruňkách. A NEIPA Loral? Tenhle letní speciál si každého podmaní díky neodolatelnému aromatu sladkého ovoce, citrusů a jemné kořenitosti. „Kisseláč je osvěžující pivo, které si nachází stále více příznivců a je stvořeno především pro horké letní dny. Vsadili jsme na přídavek čistého meruňkového pyré od českého dodavatele. NEIPA Loral je první z našich piv ve stylu NEIPA, tedy výrazně chmelově aromatické, v tomto případě s dominantním chmelem Loral,“ upřesňuje Lenka Straková, sládková pivovaru Proud.

Letní speciál Proud Pepper Your Saison

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:České nápoje

Plzeňský řemeslný pivovar Proud rozšířil nabídku sezónních speciálů o Pepper Your Saison, příjemně osvěžující pivo na léto s krásně ovocným a kořeněným charakterem a vyšším nasycením. Saison korunovaný prvotřídním vyzrálým tmavě červeným Kampotským pepřem vznikl ve spolupráci s belgickým sládkem Davidem Raetsem a českou značkou .pepper..field.

Pepper Your Saison je nejnovějším výsledkem dlouhodobého cíle pivovaru Proud – navazovat spolupráci se zajímavými partnery a společně vytvářet originální produkty. V tomto případě jde o spojení piva a nejlepšího pepře na světě, který do České republiky dováží společnost .pepper..field. 100% organický, sluncem sušený, s láskou sbíraný černý, červený a bílý Kampotský pepř nejvyšší kvality tým .pepper..field vykupuje přímo od kambodžských farmářů, bez prostředníků a za férové ceny. U nás jej kuličku po kuličce znovu kontrolují a balí výhradně do českých obalů. .pepper..field je členem Asociace společenské odpovědnosti, část ze zisku vrací zpátky do Kambodže.

„Zásadní pro nás bylo osobní setkání s lidmi od .pepper..field, hned na první schůzce jsme očichali a ochutnali všechny varianty pepřů, které mají v nabídce, a měli jsme téměř jasno. Tmavý červený pepř nás zaujal krásným aroma, které si zachovává pepřový charakter, ale je zároveň jemnější až lehce ovocné. Zvolili jsme tedy spojení belgického pivního stylu saison a Kampotského červeného pepře, který doplní a zvýrazní kořenitost pro tento pivní styl typickou,“ upřesňuje Lenka Straková, sládková pivovaru Proud.

„Vždycky jsme šli s .pepper..field proti proudu a teď do toho jdeme s Proudem. Michal s Lenkou vaří experimentální piva, no a jaký by byl lepší experiment než pivo s naším Kampotským pepřem? V celém pivovaru doslova probíjí pivo-milující energie, moc dobře vědí, co dělají, a svou práci milují. Přesně proto jsme věděli, že spojení bude dávat smysl. Moc se na výsledek těšíme, protože naše společné pivo jsme vařili s láskou a věříme, že jej lidé budou rádi pít celé léto,“ dodávají Klára Dohnalová a Lukáš Hejtmánek ze společnosti .pepper..field.

Novinka Pepper Your Saison je v prodeji v e-shopu pivovaru Proud a v e-shopu značky .pepper..field.

Charakteristika piva Pepper Your Saison:
Jemně zakalené slámově žluté pivo s vyšším nasycením. Ve vůni je ovocný chmelový charakter doplněn jemným aroma tmavě červeného Kampotského pepře a typickou kořenitostí s nádechem hřebíčku. V chuti je pivo sladové a středně hořké se spíše krátkým mírně štiplavým dozníváním. Příjemná pitelnost je podpořena vyváženým spojením sladkosti, hořkosti a kyselosti.

Obsah alkoholu: 5,1 % obj.
Pivo plné svrchně kvašené, ochucené, nefiltrované.
Složení: Voda, ječné slady, pšeničný slad, chmelové výrobky, tmavě červený Kampotský pepř.

Bronz pro etiketu piva TheMže ze soutěže Best Label

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:České nápoje

Etiketa piva TheMŽE, které je součástí stálé nabídky nového pivovaru Proud, uspěla mezi 104 etiketami z celého světa v mezinárodní grafické soutěži Best Label Hospitality Riva. Bronzovou medailí oceněná etiketa je výsledkem zdařilé spolupráce Proudu se studiem Artbureau, autorem grafického návrhu, a rodinnou tiskárnou Etiflex.

Soutěž Best Label je součástí předního italského veletrhu prezentujícího svět pohostinství a cateringu Hospitality Riva. Letošní 45. ročník se mimořádně přesunul z výstaviště v Riva del Garda do on-line prostředí. Odborná porota na etiketě TheMŽE z pivovaru Proud ocenila čisté, moderní řešení, kdy lineární povaha grafické ilustrace kontrastuje s pohybem hravého písma. A také efektivní využití ušlechtilého stylu tisku a smysl pro detail; díky použití několika základních barev bylo docíleno svěží barevné palety.

Studio Artbureau stojí za celým vizuálním stylem Proudu, který pracuje s vlnovkou a typografickým řešením loga, jež funguje i otočené o 180º.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.15.12.2021 18:5028