Historie a současnost minipivovaru Proud

Historie
1905 ● Položení základního kamene původní elektrárny
Na začátku 20. století začal plzeňský pivovar narážet na problémy se zásobováním energií. Šéfinženýr pivovaru František Spalek však přišel s ambiciózním projektem známým jako Spalkův projekt. Ten měl zajistit pivovaru soběstačnost a jeho součástí byla i naše elektrárna sloužící tehdy jako elektrocentrála.

1907 ● Elektrárna uvedena do provozu
Od roku 1907 vyráběla elektrárna elektrickou energii. Původně díky parním strojům, později turbínou poháněnou párou z uhelných kotlů. Elektrárna dodávala energii do sousedního pivovaru, pivovarale i do města pro veřejné osvětlení.

1945 ● Bombardování elektrárny během 2. světové války
Dne 17. dubna 1945, na samém závěru války, byla budova naši elektrárny těžce postižena náletem spojenců při bombardování Plzně. Trvalo více než půl roku, než byla elektrárna opravena a znovu uvedena do provozu. Svoji funkci poté plnila po několik dalších desítek let.

1995 ● Zastavení výroby elektrické energie
Výroba vlastní energie pro pivovar začala být postupně nahrazovaná odběrem z veřejné sítě. Po odstranění parní turbíny sloužila hala bývalé strojovny na několik let jako plynová kotelna pro zásobování varen Plzeňského pivovaru párou. Tedy už bez výroby elektrické energie.

2019 ● Založení pivovaru Proud a rekonstrukce budovy
Bývalá elektrárna se mění v pivovar. Zahájili jsme rozsáhlou rekonstrukci budovy s cílem co nejdříve začít vařit pivo a navrátit elektrárně zašlý lesk a slávu.

2020 ● Otevření pivovaru a naše vize do budoucna
Rekonstrukce zdaleka není hotová. Po jejím dokončení a po vybudování technologie pivovaru máme v plánu zvelebit elektrárnu i zvenčí a zásahu neujde ani její okolí. Vizualizace architektonického studia Mimosa nastiňuje budoucí podobu elektrárny po celkové rekonstrukci.
Zdroj:Stránky minipivovaru Proud, 2020


Jsme tandem – Michal Škoda a Lenka Straková. Naše setkání rozhodně nemohla být náhoda, oba moc rádi ochutnáme nová piva a v tomhle oboru nejen pracujeme, ale s vařením piva experimentujeme i doma. Žijeme tím a baví nás to.

Jak jsme se tedy potkali? Svedl nás dohromady náš společný pivní zájem. pivovarNarazili jsme na sebe v Plzeňském Prazdroji v roce 2015 při práci na projektu Volba Sládků. Lenka je sládková a vyvíjela pro tento program receptury a Michal program spoluvytvářel.

Oba nás vždycky bavilo objevovat rozmanité pivní styly. Rádi experimentujeme a nikdy se nebráníme zkoušení něčeho nového. A tak vlastně všechno celkem přirozeně spělo k tomu, abychom spolu jednou začali rozjíždět minipivovar. Ten náš bude součástí Plzeňského Prazdroje a my věříme, že právě silné zázemí nám dává volnost prozkoumávat hranice a nenechat se svazovat konvencemi.

Při vaření piva stavíme na našich znalostech a zkušenostech a kombinujeme je s nejmodernějšími technologiemi. A věříme, že cesta kupředu je také o sdílení zkušeností. Proto je pro nás důležité nejen experimentovat, ale i potkávat se s dalšími lidmi v oboru a navzájem se posouvat dál.
Zdroj:Stránky minipivovaru Proud, 2020


Více na stránkách pivovaru

Speciální várka Hazy IPA a online setkání žen z oblastí českého pivovarnictví

Publikováno:včeraZdroj:life4you.cz

Plzeňský minipivovar Proud se v pondělí 8. března, jako jediný v České republice, stane dějištěm celosvětové akce Pink Boots Collaboration Brew Day. Na Mezinárodní den žen tady v růžových botách uvaří exkluzivní várku piva Hazy IPA, včetně nealkoholické verze, podle receptury zdejší sládkové Lenky Strakové na podporu a oslavu žen v pivovarnictví. Součástí Pink Boots Collaboration Brew Day v pivovaru Proud bude také setkání tuzemských profesionálek v oboru pivovarnictví, které se s ohledem na aktuální protipandemická opatření uskuteční online. Pozvání přijaly například dámy z pivovarů Monopol, Chroust, Trilobit, Dva kohouti, Kbelského pivovaru, z Českého svazu pivovarů a sladoven či Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Pink Boots Collaboration Brew Day je iniciativou mezinárodní neziskové organizace Pink Boots Society. Symbolicky 8. března v pivovarech po celém světě, které se rozhodly do akce aktivně zapojit, obují ženy i muži růžové boty a uvaří vybraný styl piva ze směsi chmele nazvané Pink Boots Hop Blend od americké společnosti Yakima Chief Hops, proslulé chmelovými produkty špičkové kvality. Část výtěžku z prodeje chmele putuje skrze organizaci Pink Boots Society na vzdělávací programy určené ženám v pivovarnictví.

Možnost zúčastnit se alespoň zprostředkovaně Pink Boots Collaboration Brew Day v pivovaru Proud oslovené dámy z českého pivovarského světa s radostí přivítaly. „Pracuji v pivovarství už skoro 35 let. Nabídka stát se součástí skupinky Pink Boots mě velmi potěšila, protože v současné době, kdy se nemůžu naplno věnovat tomu, co mě baví, tedy výrobě piva, jsem opravdu ráda za každou příležitost vrátit se alespoň virtuálně do pivovarského dění,“ reagovala Martina Valterová, sládková teplického pivovaru Monopol.

Další z účastnic, vedoucí Analytických laboratoří a degustátorka Jana Olšovská z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, připomíná i jiné pozoruhodné projekty, které dokládají, že pivo a pivovarnictví už zdaleka nejsou doménou jen mužů: „S Lenkou Strakovou jsme napsaly tři odborné publikace a čtvrtou připravujeme. Jednou jsme u piva dokonce vymyslely společně s naším kamarádem Vladimírem Nesvadbou z Chmelařského institutu v Žatci nádherný projekt Aplikace nových odrůd a genotypů chmele odolných k suchu do pěstitelské a pivovarské praxe. Moc se těším na letošní sklizeň a první várku, která bude v Proudu.“

Jak tedy bude probíhat varní den 8. března v Proudu? „Začneme v 7 ráno vystírkou (smícháním rozemletého sladu s vodou) a skončíme cca v 17 hodin spíláním (naplněním kvasného tanku studenou mladinou) a zakvašením mladiny. Budeme vařit jednu mladinu, kterou pak rozdělíme do dvou kvasných tanků a zakvasíme rozdílným typem kvasinek. V průběhu kvašení a ležení budeme ještě obě piva chmelit ´za studena´ právě směsí chmelů Pink Boots 2020. Výsledkem pak bude Hazy IPA – EPM 14°P a nealko Hazy IPA, obě s výrazným chmelovým aroma s nádechem citrusů, tropického ovoce i květin a vyšší hořkostí, která vyvaží sladkost pocházející z neprokvašeného extraktu,“ říká sládková Lenka Straková. Piva z jednorázové limitované várky budou následně v prodeji v e-shopu pivovaru Proud a ve vybraných pivotékách.

„Pozvání na akci Pink Boots Collaboration Brew Day jsem přijala s nadšením sobě vlastním. Miluji pivo a lidi, kteří se kolem jeho výroby ´motají´. V tomto případě to budou ženy, které, dle mého názoru, přinášejí ještě jiný pohled na české pivovarství. Navíc tento projekt je charitativní, a to je v dnešní komplikované době vlastně to nejdůležitější. Těším se na online setkání. Ještě více na to, až se budeme moci potkat osobně a pivo ochutnat,“ dodává Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Minipivovar Proud v rámci Pink Boots Collaboration Brew Day uvaří Hazy IPA

Publikováno:před 5 dnyZdroj:Tojesenzace.cz

Nový plzeňský minipivovar Proud se jako první český pivovar zapojí do celosvětové akce Pink Boots Collaboration Brew Day. V Proudu se tak na Mezinárodní den žen 8. března bude v růžových botách vařit exkluzivní várka piva podle receptury zdejší sládkové Lenky Strakové na podporu a oslavu žen v pivovarnictví. Hazy IPA ze speciální směsi chmelů od Yakima Chief Hops v jednorázové limitované várce, včetně nealkoholické verze, bude následně v prodeji v e-shopu pivovaru Proud a ve vybraných pivotékách

Pink Boots Collaboration Brew Day je iniciativou mezinárodní neziskové organizace Pink Boots Society, která byla založena v roce 2017 v USA s cílem podpořit profesionálky v oboru pivovarnictví v profesním růstu a vzdělávání. Symbolicky na Mezinárodní den žen 8. března v pivovarech po celém světě, které se myšlenku Pink Boots rozhodly podpořit, obují ženy i muži růžové boty a uvaří vybraný styl piva ze směsi chmele nazvané Pink Boots Hop Blend. Složení chmelové směsi se každým rokem mění, ale vždy pochází od partnera iniciativy, renomované americké společnosti Yakima Chief Hops, proslulé chmelovými produkty špičkové kvality. (Letošní Pink Boots Hop Blend sestává z chmelů: Cashmere, Ahtanum®, Citra®, Loral® & Sabro®, směs vytváří kombinaci tropických, bylinných, citrusových a dřevitých aromatických tónů.) Část výtěžku z prodeje chmele putuje skrze organizaci Pink Boots Society na vzdělávací programy určené ženám v pivovarnictví.

Pivovar Proud zapojením do akce Pink Boots Society naplňuje jednu z vizí, s kterými v roce 2020 vznikl – participovat na zajímavých pivovarských projektech, přinášejících inspiraci a nové impulsy. „Podobné projekty nás baví, protože spojují lidi, kteří pivo prostě milují. Tento projekt je ale speciální i důrazem na fakt, že pivo a pivovarnictví nejsou zdaleka doménou pouze mužů. Mnoho žen přichází pivu na chuť právě díky širší dostupnosti zajímavých pivních stylů. Navíc ženy čím dál častěji pracují v pivovarnictví v různých oblastech, samozřejmě včetně samotné výroby. Pro mě jako sládkovou je z profesní stránky lákavá i možnost vařit pivo z exkluzivní limitované směsi chmelů, moc se těšíme na výsledek,“ konstatuje vrchní sládková pivovaru Proud Lenka Straková.

Plzeňský minipivovar Proud uvaří speciální várku piva Hazy IPA

Publikováno:před 16 dnyZdroj:Marketingové noviny

Nový plzeňský minipivovar Proud se jako první český pivovar zapojí do celosvětové akce Pink Boots Collaboration Brew Day. V Proudu se tak na Mezinárodní den žen 8. března bude v růžových botách vařit exkluzivní várka piva podle receptury zdejší sládkové Lenky Strakové na podporu a oslavu žen v pivovarnictví.

Hazy IPA ze speciální směsi chmelů od Yakima Chief Hops v jednorázové limitované várce, včetně nealkoholické verze, bude následně v prodeji v e-shopu pivovaru Proud a ve vybraných pivotékách.

Pink Boots Collaboration Brew Day je iniciativou mezinárodní neziskové organizace Pink Boots Society, která byla založena v roce 2017 v USA s cílem podpořit profesionálky v oboru pivovarnictví v profesním růstu a vzdělávání. Symbolicky na Mezinárodní den žen 8. března v pivovarech po celém světě, které se myšlenku Pink Boots rozhodly podpořit, obují ženy i muži růžové boty a uvaří vybraný styl piva ze směsi chmele nazvané Pink Boots Hop Blend.

Složení chmelové směsi se každým rokem mění, ale vždy pochází od partnera iniciativy, renomované americké společnosti Yakima Chief Hops, proslulé chmelovými produkty špičkové kvality. Část výtěžku z prodeje chmele putuje skrze organizaci Pink Boots Society na vzdělávací programy určené ženám v pivovarnictví.

Pivovar Proud zapojením do akce Pink Boots Society naplňuje jednu z vizí, s kterými v roce 2020 vznikl – participovat na zajímavých pivovarských projektech, přinášejících inspiraci a nové impulsy. „Podobné projekty nás baví, protože spojují lidi, kteří pivo prostě milují. Tento projekt je ale speciální i důrazem na fakt, že pivo a pivovarnictví nejsou zdaleka doménou pouze mužů. Mnoho žen přichází pivu na chuť právě díky širší dostupnosti zajímavých pivních stylů. Navíc ženy čím dál častěji pracují v pivovarnictví v různých oblastech, samozřejmě včetně samotné výroby. Pro mě jako sládkovou je z profesní stránky lákavá i možnost vařit pivo z exkluzivní limitované směsi chmelů, moc se těšíme na výsledek,“ konstatuje vrchní sládková pivovaru Proud Lenka Straková.

Pivovar Proud spustí e-shop, plánuje zážitkové programy

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:MediaGuru.cz

Experimentální minipivovar, který vznikl pod záštitou Plzeňského Prazdroje, se dostává do prodeje. Spustí i vlastní e-shop.


Minipivovar Proud dostává své pivo postupně do prodeje, tento týden spustí také vlastní e-shop. Do budoucna chce lidem nabídnout možnost prohlídek v pivovaru a plánuje i několik zážitkových programů.

Proud vznikl jako experimentální minipivovar pod záštitou Plzeňského Prazdroje a je jeho součástí. „Vznik minipivovaru vychází ze strategie PPAS podporovat pivní kategorii, nicméně samotné fungování Proudu bude v co největší možné míře nezávislé. Proud má tedy vlastní vedení, sládky, obchodníky, ale i komunikaci. Sami si také určujeme, jaká piva budeme vařit, kam je budeme prodávat a jak je budeme podporovat z pohledu marketingu,“ přibližuje na dotaz MediaGuru ředitel minipivovaru Michal Škoda.

„Chtěli jsme vytvořit prostor pro vaření různých pivních stylů v malých várkách, experimentování a spolupráci s dalšími sládky a pivovary,“ vysvětluje důvody Plzeňského Prazdroje jeho tiskový mluvčí Zdeněk Kovář.

V současnosti je Proud dostupný na Rohlíku a v dárkových prodejnách Plzeňského Prazdroje v Plzni a nově také v pražské nákupní galerii Myslbek. „Koncem týdne plánujeme také spustit vlastní e-shop. Co se týká hospod, tak v Plzni je to například Klub malých pivovarů nebo Pivstro, v Praze jsme měli premiéru u Dvou Kohoutů. Obecně se zaměřujeme na ochutnávkové pivnice a pivotéky v Plzni, Praze a Brně,“ popisuje Michal Škoda.

V pivovaru vlastní hospodu zatím Proud neplánuje, ani jinde po Plzni. „Připravujeme nějaký projekt v Praze, ale zatím je brzy o tom mluvit, aktuálně čekáme, jak se vyvine situace s koronavirovou krizí,“ říká Michal Škoda.

Pro podporu značky je pro Proud klíčové budování komunity, k čemuž využívá zejména sociální sítě Facebook a Instagram, kde lidem ukazuje, jak pivovar vznikal i veškeré dění okolo pivovaru a lidí, kteří za ním stojí. Využívá také newsletter. „Určitě se budeme ale hodně zaměřovat i na eventy, ať už ve formě pivních festivalů, nebo různých gastronomických akcí. Chceme lidem také nabídnout možnost prohlídek v pivovaru a plánujeme několik zážitkových programů. Vše je ale zatím odloženo na jaro, uvidíme, jak se situace bude vyvíjet,“ dodává Michal Škoda.

Vizuální identitu a design značky vytvořilo studio ArtBureau, které za ni letos získalo i stříbrného Louskáčka v kategorii Corporate Design. Na tvorbě a plánování online komunikace se podílí WeDigital, community management si dělá pivovar interně. Oblast PR koordinuje s 2Media.

Pivo Proud jde do prodeje. Vizuální identitu navrhlo Artbureau

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Marketing&MediaAutor:Irena Buřívalová

Řemeslný pivovar Proud, který byl zbudován v areálu Plzeňského Prazdroje v bývalé elektrárně postavené počátkem 20. století v rámci takzvaného Spalkova projektu, začal prodávat své speciály. Nabízí je například Rohlik.cz. Podle ředitele pivovaru Michala Škody se pivo rozveze i do pivoték a ochutnávkových pivnic.

„Naším cílem je zařadit se po bok minipivovarů, s některými časem i spolupracovat. Fungujeme nezávisle na Plzeňském Prazdroji, máme vlastní marketingový rozpočet a obchodní cíle. Musíme si na sebe umět vydělat,“ uvedl Michal Škoda s tím, že v plánu není velká kampaň, spíše krátká videa zaměřená na příběh značky, digitální reklama a komunikace na sítích.

„Chtěli jsme vytvořit prostor pro vaření různých pivních stylů v malých várkách, experimentování a spolupráci s dalšími sládky a pivovary. Proto vznikl minipivovar Proud, který působí v nejvyšší možné míře samostatně a nezávisle na Prazdroji,“ uvedl mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář.

Název Proud vznikl podle Škody interně. Artbureau pak vyhrálo výzvu Czechdesign s logem, které funguje obousměrně. „Zhruba jednou za sto let vznikne značka, která je čitelná i vzhůru nohama. U Proudu jsme to štěstí měli,” uvedl Jakub Wdowka, zakládající člen studia Artbureau. Nová vizuální identita měla vycházet ze tří základních hodnot – spolupráce, experimentování a hravosti. Samotné logo mělo být mladé, moderní, progresivní, ale zároveň přátelské a vřelé.

„Měl jsem příležitost navrhnout názvy celého portfolia a explikace pivního stylu na etiketách. Společným jmenovatelem je proudění ve všech formách, světový pivní rozhled a typický český nadhled. Kdo někdy řešil naming, ví, že to často bývá řehole, ale tentokrát, na mou duši, pohoda. Jak to bývá, když se sejde osvícený zadavatel a inspirativní produkt,“ uvedl freelancer Petr Voborský na síti LinkedIn, který pomáhá s formulací názvů piv.

Online komunikace vzniká ve spolupráci s agenturou WeDigital. „Spravujeme Facebook a Instagram, kde připravujeme obsah. O community management pečují interně v týmu Proud. Připravujeme také newsletter a před pár dny jsme spustili web. V krátkých videích postupně představíme lidi, kteří za pivem Proud stojí,“ uvedl Matej Neradný z WeDigital.

Nový plzeňský minipivovar PROUD potěší spodně i svrchně kvašenými speciály

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:CysnewsAutor:Markéta Pavelková

Český pivní trh je bohatší o nový minipivovar! Michal Škoda a Lenka Straková, kteří stojí za jeho vznikem, vsadili na prvotřídní kvalitu, spolupráci a experimentování. Prostor pro vaření různých pivních stylů v malých sériích spolu se svým týmem našli ve více než stoleté, dlouhá léta nevyužívané budově v areálu Plzeňského Prazdroje. Bývalá elektrárna stojí na soutoku řek Mže a Radbuzy. Právě energie elektrického proudu a síla proudu řeky daly pivovaru název. PROUD. První pivní speciály z testovacího provozu pivovaru PROUD budou začátkem prosince k mání v e-shopu na https://eshop.pivovarproud.cz

„S Lenkou jsme se potkali před zhruba pěti lety při práci na projektu Volba sládků. Oba nás vždycky bavilo objevovat rozmanitý svět pivních stylů, Lenku v rámci velkých várek, které obohacovaly nabídku hospod, mě při domácím experimentování. Postupem času jsme chtěli v rámci Volby sládků zkoušet čím dál zajímavější pivní styly a technologické postupy, jenže to produkce ve velkém pivovaru bohužel neumožňovala. A tak se zrodila myšlenka stavby minipivovaru zaměřeného právě na experimentování s pivními styly, zkoušení různých výrobních postupů, kde bude navíc možnost spolupracovat s kolegy z českých i zahraničních minipivovarů, pivovarskými institucemi nebo třeba domovarníky. Přesně to je teď náš záměr,“ rekapituluje Michal Škoda, který řídí provoz pivovaru PROUD, Lenka Straková má na starosti receptury a dohled nad vlastním vařením a zráním piv. Zatím má minipivovar 7 zaměstnanců.

V plánu je roční produkce několika tisíc hektolitrů piv z těch nejlepších surovin od domácích i zahraničních dodavatelů. Ve stálé nabídce pivovaru PROUD je nyní TheMže – Pale Ale 10, Ventill – ležák 11, Soutock – žitná IPA 13, Cotel – Stout 14 a nealkoholické pivo Proovan inspirované stylem Hazy IPA. Všechna piva jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná, pouze nealko je (kvůli vysoké náchylnosti ke kontaminaci) pasterizované. „Šli jsme napříč pivními styly, tak aby naše nabídka byla co nejpestřejší. Hodně jsme přitom dbali na pitelnost, v základním sortimentu proto nemáme piva s vysokým obsahem alkoholu,“ přibližuje sládková Lenka Straková a dodává: „Stávající nabídku doplní menší várky. Chceme hodně experimentovat, zkoušet a používat třeba různé koření nebo ovoce, některá piva budou zrát ve speciálních dubových sudech po whisky nebo jiných destilátech.“

Celková investice do rekonstrukce historické budovy a vybavení pivovaru se pohybuje v řádech desítek milionů korun. Srdcem pivovaru je varna o objemu 30 hektolitrů z Pacovských strojíren, další technologie byly vybrány tak, aby umožňovaly vyrábět piva různých stylů. Pivovar PROUD počítá s distribucí v rámci České republiky. Zaměřit se chce na prodeje hlavně na velkých městech. Speciály bude stáčet do sudů a lahví. Čepované pivo se postupně objeví v nabídce pivních barů a hospod orientovaných na pivní speciály. Nemíří tak do klasických hospod, kam se chodí primárně na ležáky a výčepní piva. Lahvové pivo pak bude minipivovar nabízet ve dvou variantách – třetinkách a tři čtvrtě litrových lahvích. Kromě specializovaných prodejen bude dostupné také v internetových obchodech s potravinami, jako je například Rohlík.cz.

V areálu Prazdroje zahájil provoz experimentální pivovar PROUD

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České novinyAutor:ČTK

V Plzni zahájil provoz experimentální minipivovar PROUD v bývalé elektrárně v areálu Plzeňského Prazdroje. Nabídne pivní speciály včetně malých sérií piv. Jeho roční produkce bude několik tisíc hektolitrů, tedy tolik, kolik produkují větší privátní minipivovary v ČR. Celková investice do rekonstrukce historické budovy a vybavení pivovaru se pohybuje v desítkách milionů korun, řekla dnes ČTK mediální zástupkyně Iveta Brixí.

"Chtěli jsme vytvořit prostor pro vaření různých pivních stylů v malých várkách, experimentování a spolupráci s dalšími sládky a pivovary. Proto vznikl minipivovar PROUD, který působí v nejvyšší možné míře samostatně a nezávisle na Prazdroji," uvedl mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. PROUD, jehož základem je třicetihektolitrová varna, má vlastní vedení, řeší si sám portfolio piv, receptury, nákup surovin, výrobu, distribuci sudů a lahví hlavně do velkých měst, marketing a musí si na sebe vydělat. Zatím má sedm zaměstnanců. Necílí na hospody, kam dodává Prazdroj, ale na pivotéky a místa, kam chodí vyznavači různých pivních stylů.

Minipivovar bude vařit pět pivních speciálů - čtyři metodou svrchního kvašení a jeden ležák. Nabídka se časem promění a přibudou menší várky experimentálních specialit. "Chceme vytvořit místo pro setkávání s českými i zahraničních sládky, akademiky, experty i milovníky speciálů. Diskuse se stanou podnětem k vytváření nových receptur a zkoušení různých postupů," řekl ředitel Michal Škoda, který stojí za projektem se sládkovou Lenkou Strakovou; oba jsou zaměstnanci Prazdroje.

V nabídce má desetistupňové pivo TheMže - Pale Ale, jedenáctistupňový ležák Ventill, žitnou "třináctku" IPA s názvem Soutock, čtrnáctku Cotel - Stout a nealko pivo Proovan. Všechna piva kromě nealkoholického jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná. "Šli jsme napříč pivními styly, tak aby byla nabídky co nejpestřejší. Hodně jsme dbali na pitelnost, v základním sortimentu proto nemáme piva s vysokým obsahem alkoholu," řekla Straková. Současnou nabídku doplní menší várky. Pivovar chce hodně experimentovat a používat koření i ovoce, některá piva budou zrát v sudech po whisky a destilátech. První piva budou podle Brixí v prodeji začátkem prosince v e-shopu na https://eshop.pivovarproud.cz.

Škoda a Straková stojí za Volbou sládků, tedy pivy doplňující tradiční nápoje Prazdroje. Projekt teď pokračuje bez nich a PROUD na něm je zcela nezávislý. Jeho přes 100 let stará budova je na soutoku řek Mže a Radbuzy.

Pivovar v pivovaru. V Prazdroji začal vařit experimentální minipivovar Proud

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:E15.cz

Symbióza velkých a malých pivovarů na tuzemském pivním trhu došla dalšího levelu. Přímo v areálu Plzeňského Prazdroje v srdci západočeské metropole, konkrétně v budově bývalé elektrárny závodu, začal fungovat minipivovar Proud. Využívá mimo jiné toho, co je bytostná součást „plzeňského“ - zdejší vodu.

Více než stoletá budova původní elektrárny stojí na soutoku řek Mže a Radbuzy, právě energie elektrického proudu a síla proudu řeky daly novému pivovaru název.

Za projektem stojí někdejší zaměstnanci Plzeňského Prazdroje - sládková Lenka Straková, která má na starosti receptury a dohled nad vlastním vařením a zráním piv, a Michal Škoda, který řídí provoz začínajícího pivovaru.

„S Lenkou jsme se potkali u projektu Volba sládků. Oba nás vždycky bavilo objevovat rozmanitý svět pivních stylů, Lenku v rámci velkých várek, které obohacovaly nabídku hospod, mě při domácím experimentování. Oba rádi zkoušíme něco nového. A tak vlastně všechno celkem přirozeně spělo k tomu, abychom spolu rozjeli minipivovar,“ říká Michal Škoda.

Zatím má jejich podnik sedm zaměstnanců. Celková investice do rekonstrukce historické budovy a vybavení pivovaru nutná pro rozjezd se pohybuje v řádech desítek milionů korun. Celému projektu fandí i Plzeňský Prazdroj. „Podporujeme experimentování a spolupráci s dalšími sládky a pivovary. Jinak ale působí Proud v nejvyšší možné míře samostatně a nezávisle na nás,“ říká mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář.

V plánu mají v Proudu pět stabilních pivních speciálů: čtyři metodou svrchního kvašení a jeden ležák. Názvy jako například TheMže nebo Soutock se drží říčního tématu.

„Stávající nabídku doplní menší várky. Chceme hodně experimentovat, zkoušet a používat třeba různé koření nebo ovoce, některá piva budou zrát ve speciálních dubových sudech po whisky nebo jiných destilátech,“ přibližuje sládková Lenka Straková.

V Plzni zahájil provoz experimentální minipivovar PROUD

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:2 Media.cz

Experimentální plzeňský minipivovar PROUD zahájil v testovacím režimu výrobu. První pivní speciály z jeho produkce budou začátkem prosince v prodeji v e-shopu na https://eshop.pivovarproud.cz. PROUD sídlí v bývalé elektrárně v areálu Plzeňského Prazdroje. Více než stoletá budova původní elektrárny stojí na soutoku řek Mže a Radbuzy, právě energie elektrického proudu a síla proudu řeky daly pivovaru název.

Za novým experimentálním minipivovarem stojí sládková Lenka Straková, která má na starosti receptury a dohled nad vlastním vařením a zráním piv, a Michal Škoda, který řídí provoz pivovaru. „S Lenkou jsme se potkali u projektu Volba sládků. Oba nás vždycky bavilo objevovat rozmanitý svět pivních stylů, Lenku v rámci velkých várek, které obohacovaly nabídku hospod, mě při domácím experimentování. Oba rádi zkoušíme něco nového. A tak vlastně všechno celkem přirozeně spělo k tomu, abychom spolu rozjeli minipivovar,“ říká Michal Škoda. Zatím má minipivovar 7 zaměstnanců.

PROUD bude vařit celkem pět stabilních pivních speciálů: čtyři metodou svrchního kvašení a jeden ležák. Tato nabídka se v čase promění a přibydou k ní také menší várky experimentálních pivních specialit. Do jejich přípravy se kromě expertů minipivovaru zapojí i další pivovarští odborníci z tuzemska i zahraničí. PROUD bude také spolupracovat s dalšími řemeslnými pivovary. „Chceme z našeho minipivovaru udělat místo pro setkávání s českými i zahraničních sládky, akademiky, pivními experty i milovníky pivních speciálů. Diskuse se mají stát podnětem k vytváření nových pivních receptur a zkoušení různých výrobních postupů,“ říká ředitel nového pivovaru Michal Škoda.

Japonci v českém craftu. V Prazdroji roste minipivovar Proud

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Euro.czAutor:Ondřej Stratilík

V areálu Plzeňského Prazdroje vzniká za desítky milionů minipivovar.

Zdejší hlavní hodiny už několik let ukazují šest. Zastavily se. Visí nad dlouho opuštěným a silně zaprášeným velínem, odkud elektřina vyráběná z uhlí proudila do chladíren, spilek či varny. Tohle je – kromě trezoru, kde se ukládaly peníze na uhlí – jedna z posledních viditelných připomínek původního účelu stavby S11 ze začátku 20. století.

Budova na samém okraji areálu plzeňského pivovaru, u soutoku Mže a Radbuzy, však opět ožívá. Po téměř kompletní rekonstrukci se její původní účel změní a uvnitř vyroste nový minipivovar.

Dali mu jméno Proud. „Centrem bude třicetihektolitrová varna, ve sklepě bude ze začátku dvacet tanků,“ přibližuje Michal Škoda, který spolu se sládkovou Lenkou Strakovou za Proudem stojí.

Straková se Škodou spolupracovali už na programu Volba sládků, kdy Plzeňský Prazdroj zaváží své výčepy každý měsíc jiným speciálem. Od malé pokusné varny, kde se experimentuje a zkoušejí nové receptury, pak cesta vedla k výstavbě plnohodnotného pivovaru. Rozjet by se měl letos na podzim. „V září začneme vařit,“ popisuje Škoda.

A přestože bude mít Proud stejné IČO jako mateřský Plzeňský Prazdroj , do koncernových hospod prý jít nechce. Především v Praze, Brně a dalších regionech chce své pivo – sudové i láhvové v třetinkách a sedmičkách – dodávat do ochutnávkových pivnic a specializovaných prodejen.

Proud by zkrátka rád ukázal, že se bez své matky obejde a jeho produkce bude na českém trhu konkurenceschopná. „Musíme si na sebe vydělat,“ tvrdí Škoda.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.04.03.2021 12:5114