Historie a současnost Pivovaru Ostravar

Náš pivovar stojí v srdci regionu, v samém centru Ostravy. Jsme nedílnou součástí kraje a dáváme práci stovkám lidí. Za dobu, co tady působíme, jsme uvařili tolik piva, že bychom jím mohli zalít Ostravskou pánev. pivovarNaše pivo má chuť, která vznikla pro tenhle kraj. Navzdory všem ostatním jsme pořád zůstali u tradičního vaření piv v otevřených kádích na spilce. Ostravar je pivo typické pro město Ostravu a okolní region.

První zmínku o něm najdete v roce 1897, kdy byl založen Český akciový pivovar v Moravské Ostravě. První várka piva v něm byla uvařena o rok později. Dnes se v pivovaru stabilně vaří světlé pivo Ostravar Original, ležák Ostravar Premium a Ostravar Mustang. Naší chloubou jsou speciály, z posledních let znáte třeba Černou Barboru nebo Ruby, svrchně kvašený ALE. Málokdo ví, že se v pivovaru Ostravar vyrábí i další známý pivní speciál Velvet nebo, že u nás vznikl tmavý speciál Kelt.


● 1897 - založení Českého akciového pivovaru v Moravské Ostravě
● 1898 - postaven pivovar na Hornopolní ulici, prvním sládkem František Hörbinger
● 1901 - sládkem Emanuel Kavalla, v pivovaru působí 36 let a dostane Ostravar na pozici č. 1
● 1942 - vznik Moravsko-ostravského pivovaru, zastaveno vaření na Hornopolní ulici
● 1944 - obnovení činnosti na Hornopolní
● 1945 - pivo se vaří na Hornopolní, stáčírna je na Černé louce
● 1947 - nový název Ostravský pivovar, vzniká nová značka Ostravar
● 1963 - první tanková hospoda v Karviné U Slunka, kapacita 70 hl
● 1964 - první cena za kvalitu za sládka Jaromír Franzla
● 1967 - vaří se speciály (Rubín, Baník) a Ostravar jde na export
● 1970 - Ostravar 4. největším pivovarem v ČR, posílá do Nošovic sládka, který pomáhá rozjíždět Radegast
● 1987 - modernizace varny
● 1993 - nepodařená privatizace, ztráta postavení vůči Radegastu
● 1996 - fúze s Pivovary Staropramen
● 1997 - oslava 100 let, modernizace pod sládkem Petrem Kovaříkem
● 1999 - první vlastní pivní slavnosti
● 2001 - zlatá éra za sládka Roberta Kužely
● 2002 - Ostravar se prezentuje jako neodmyslitelná součást regionu
● 2003 - Robert Kužela vaří legendární Strong
● 2004 - spojení se skupinou InBev, navázána 8letá spolupráce s Baníkem, vzniká partnerství s Vítkovice Arénou
● 2007 - oslava 110 let, Ostravar má za sebou uvaření 7 miliard půllitrů
● 2009 - spolupráce s Baníkem vyvrcholila uvařením piva Bazal
● 2010 - redesign loga
● 2011 - uzavřeno dvouleté partnerství s Colours of Ostrava
● 2012 - sládek Richard Kornas uvařil STO15°, narozeninový speciál
● 2013 - obnovení tradice pivních slavností
● 2014 - ambasadorem Ostravaru se stává Richard Krajčo, Ostravar partnerem Kryštof kempů
● 2015 - dokončena modernizace stáčírny lahví, Ostravar startuje iniciativu „Ostrava žije“
● 2016 - nová kampaň, kterou se Ostravar hlásí k regionu – „Nás nezkrotíte“
Zdroj:Stránky Pivovaru Ostravar, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Ostravar

Kdy:celoročně Po-St 9-15hod.Obec:OstravaZdroj:Pivovar Ostravar

Návštěva exkurzní trasy pivovarem Ostravar je vhodným tipem pro příjemně strávené odpoledne. Za odborného výkladu se zde můžete seznámit s jednotlivými procesy vaření piva Ostravar.

Prohlídka začíná ve varně – varna v Ostravaru má nejmladší měděné povrchy v České republice. Spilka, tj. oddělení, kde naše pivo kvasí, není návštěvníkům přístupná kvůli přísným hygienickým pravidlům, která tam panují. Poté se pokračuje do ležáckých sklepů, kde naše pivo zraje v ležáckých tancích. Následně Vaše kroky povedou do filtrace. Poslední částí exkurzní trasy jsou stáčírny lahví. Prohlídka končí ve staré varně, v níž je umístěna zajímavá expozice pivovarského muzea. Zde si můžete prohlédnout vystavené exponáty tohoto tradičního českého odvětví. Celá exkurze v pivovaru je zakončena ochutnávkou piva z Ostravaru. Exkurzní trasa pivovarem a expozice pivovarského muzea jsou v Ostravě otevřeny od roku 2000. Ročně je navštíví na 7 000 návštěvníků. Výklad je možný i v anglickém jazyce.

Kontakt
PIVOVAR OSTRAVAR
Hornopolní 57, Ostrava 1
Tel.: 596 650 251
E-mail: exkurze.ostravar@molsoncoors.com

Návštěvní doba
Pondělí - středa: 9-15 hod. Pouze pro objednané
Minimální počet 10 návštěvníků

Cena exkurze
60 Kč dospělí
30 Kč děti, studenti, důchodci
Dětem je vstup povolen od 12 let a pouze v doprovodu rodičů

Aktualizováno: před 3 lety

Ostravar loni uvařil největší počet druhů piv

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

V roce 2018 zaznamenal pivovar Ostravar nárůst 6% prodejů značky Ostravar včetně svých speciálů, což je nejvyšší meziroční růst za posledních 10 let. Rok 2019 bude ve znamení vylepšené tradiční dvanáctky, kterou v pivovaru nově uvařila mladá talentovaná generace sládků.

Pivovar Ostravar si i nadále udržuje úspěšný směr, který započal před pěti lety vařením svých speciálních piv, které začal distribuovat do celého Česka. A uspěl s nimi. V roce 2018 uvařili ostravští pivovarníci celkem 10 různých typů piv, což je nový rekord pivovaru.

V portfóliu Ostravaru byly prémiový ležák Premium, světlé výčepní pivo Originál, jedenáctka Ostravar, jedenáctka Mustang, tmavý speciál Černá Barbora, Speciály ze spilky Rufus, Gavora, Summer a Grifel. Nelze zapomínat také na sametový speciál Velvet, který slaví úspěch především na ruském trhu. Celkové prodeje značky Ostravar se započítáním speciálů meziročně vzrostly o šest procent.

Tahounem růstu Mustang
Výrazný nárůst dodávek opět zaznamenala světlá jedenáctka Mustang s meziročním nárůstem téměř 90%. Mustang se tak stal hlavním motorem růstu. Společně s dodávkami piva bylo na Moravě v roce 2018 otevřeno 7 nových tankových hospod s Mustangem jako hlavním pivem na čepu. Meziroční nárůst zaznamenaly také Speciály ze spilky a Černá Barbora. Ta se navíc stala v listopadu nejlepším tmavým pivním speciálem České republiky 2018. Bestsellerem
a vlajkovou lodí pivovaru nadále zůstává světlý ležák.

Nejvýznamnějším trhem pro Ostravar je i nadále Moravskoslezský kraj, kde Ostravar prodá většinu své produkce. Řemeslná piva z Ostravaru se ale postupně začínají čím dál více prosazovat po celém Česku, čemuž pomáhá podpora mateřské společnosti. Piva Mustang a Černá Barbora již dávno překročily hranice Moravy a dnes ho najdete v hospodách a restauracích po celé České republice i na Slovensku

Ostravar roste trvale a řízeně
Vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter k výsledkům loňského roku říká: “V roce 2018 jsme zaznamenali významný růst prodejů našich piv. Ukazuje se, že naše strategie zaměřená na širokou a pestrou nabídku kvalitních řemeslných piv z otevřených kádích spilky je správnou cestou. Naše piva chutnají nejen u nás doma na severní Moravě, ale po celém Česku. Pivovar Ostravar v poslední době roste trvale a řízeně. V roce 2019 budeme v naší produktové ofenzívě pokračovat. Nová mladá generace talentovaných sládků, která u nás v Ostravaru vyrůstá, připravila pro letošní rok naprosto skvělou vylepšenou verzi naší ostravarské dvanáctky. Jejími poznávacími znaky jsou silnější chmelení, mírně vyšší stupňovitost, vyváženější chuť. Myslím, že se naši spotřebitelé mají na co těšit,” říká závěrem vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter.

Tradiční ostravská dvanáctka uvařená novou generací ostravských sládků

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Pivovar Ostravar zahajuje distribuci tradiční ostravské dvanáctky, kterou pro letošní rok v Ostravaru uvařila nová generace talentovaných sládků. Mladí ostravští sládci, kteří se už podíleli na úspěšných pivech Mustang, Černá Barbora a Speciály ze spilky, vyšli při vaření z původní ostravské receptury, ale vsadili na tři věci: silnější chmelení, mírně vyšší stupňovitost a vyváženější chuť. “Naše tradiční dvanáctka je nyní ještě plnější, hořčí a harmoničtější,” říká vrchní sládek ostravského pivovaru Roman Richter. “Slavnostní představení naší dvanáctky plánujeme na příští pátek 12. dubna na Dni dvanáctky, který se bude konat v areálu pivovaru."

radiční ostravská dvanáctka je pro Ostravar nejdůležitějším pivem v produktovém portfóliu. Bylo to vůbec první pivo, které se v Ostravaru v 19. století uvařilo. První várka jako by udala směr, kterým se ostravský pivovar v následujících letech vydal. Poctivý plný ležák s vyšším obsahem alkoholu a vyšší hořkostí se stal v 20. století synonymem nejen pro ostravský pivovar, ale i pro celý Moravskoslezský kraj. Dodnes má světlý ležák největší podíl na prodejích ostravského piva.

“Dnes představovaný Ostravar 12 představuje další kapitolu v historii tradičního ostravského ležáku. Jejími poznávacími znaky jsou silnější chmelení, mírně vyšší stupňovitost, vyváženější chuť a mladistvý elán, který tradiční dvanáctce dodala nová generace našich sládků,” říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter.

Nová generace ostravských sládků
U kolébky dnešní ostravské dvanáctky stála trojice mladých talentovaných sládků, která v současné době dorůstá v Ostravě. “Ostravar se vždy mohl pochlubit velkými osobnostmi na pozici sládků. František Hörbinger, Emanuel Kavalla, Jaromír Franzl, Robert Kužela. To vše byli mimořádní muži. Naši mladí sládci Jan Řehůřek, Vojtěch Slivoň a Klára Chudá jdou v jejich šlépějích,” říká o nové generaci ostravských sládků Roman Richter. „Ač jsou mladí, dokáží neuvěřitelné věci a stojí za nimi kus práce. Právě oni mají velkou zásluhu na úspěchu našich nových značek Mustang, Černá Barbora a Speciály ze spilky.“

Tři vylepšení
Mladí sládci v uplynulých 18 měsících zkoušeli různé způsoby vylepšení tradiční ostravské dvanáctky. Nakonec se rozhodli pro silnější chmelení, mírně vyšší stupňovitost a vyváženější chuť.

Silnější chmelení
Při vaření je použito silnější chmelení i nové odrůdy chmele, které byly vyšlechtěné teprve před 6 až 10 lety. Jejich kouzlo spočívá v tom, že díky nim má Ostravar vyšší hořkost a opravdu nádhernou vůni.

Mírně vyšší stupňovitost
Tradiční Ostravar nyní obsahuje více ječného sladu a díky jemnějšímu prokvašení na spilce má také vyšší podíl extraktu mladiny. Díky tomu má pivo výraznější sladovou chuť a vyšší stupňovitost.

Vyváženější chuť
Přidáním chmele a sladů na varně a jemnějším prokvašením na spilce a v ležáckém sklepě dosáhli mladí sládci příjemné změny. Tradiční Ostravar tak získal ještě příjemnější vůni, plnější sladovou chuť a vyšší hořkost. Pivo má navíc příjemné hořké doznívání a přímo vybízí k dalšímu napití.

“Naše vylepšená dvanáctka je opravdu skvělá. Jde o jedinečné pivo uvařené podle naší tradiční receptury s opravdu velkorysým množstvím chmelů a sladů, které dávají našemu pivu ještě vyšší plnost a hořkost. To vše při velmi vyváženém a harmonickém chuťovém profilu,” shrnuje přednosti nového piva Roman Richter.

Vylepšená dvanáctka v nových půllitrech, lahvích i přepravkách
Vylepšenou dvanáctku bude Ostravar od začátku dubna stáčet do sudů i do lahví. Společně s pivem zahájí Ostravar také distribuci nového pivního skla a přepravek. Pro spotřebitele tak bude velmi snadné ji poznat.

Pro hospody vyvinul Ostravar ke zvýšení zážitku z konzumace nové půllitry. Poprvé v historii pivovaru jde o vlastní originální půllitry, na jejichž designu se podílel největší odborník na pivní sklo v Česku Rony Plesl. Nové embosované pivní sklo je konstruováno tak, aby umožňovalo hospodským snadno čepovat pivo na hladinku, což je doporučovaný způsob čepování ostravské dvanáctky.

V maloobchodech se Ostravar na přání konzumentů vrací k tradičním hnědým lahvím. Pivovar investoval také do nových přepravek a změnil design etiket, aby vylepšenou dvanáctku zákazníci na pultech obchodů jednoduše poznali.

Ostravar 12. Jaká je slovy Vojtěcha Slivoně, mladého podsládka pivovaru
Vojtěch Slivoň na přípravě vylepšené ostravské dvanáctky strávil se svým týmem nejvíce času. Jak ji popisuje svými slovy?

"Ostravská dvanáctka je tradiční spodně kvašený ležák s vyšším obsahem alkoholu 5,1%. Má jiskrnnou zlatavou barvu a bohatou sametovou pěnu, která je pevná, drží tvar a na stěnách půllitru zřetelně kroužkuje. Z piva ucítite typickou svěží a čistou vůni čerstvého chmele se sladovým pozadím. Po napití pocítíte výraznou chuť sladu, která je postupně vyvažována nastupující drsnější hořkostí, která je svěží a lahodná zároveň a po dopítí zanechává na jazyku jemně nahořklý pocit. Svým příjemně dlouhým, nahořklým a mírně sladovým dozníváním navíc doslova vybízí k dalšímu napití."

Ostravská dvanáctka v novém. Změna oblíbeného ležáku vyjde na 36 milionů

Publikováno:před měsícemZdroj:Deník.cz

Nejeden pivař se při nákupu láhvového zaráží a s rukou nad hnědou flaškou s karmínovou etiketou váhá. Ostravar je jiný?
A vrchní sládek ostravského pivovaru Roman Richter vysvětluje: „Tradiční dvanáctku, která se v Ostravaru v 19. století uvařila historicky jako první, celou dobu tvořila naši vlajkovou loď, získávala všemožná ocenění a je i naší srdeční záležitostí, jsme upravili. Ostravar 12 představuje novou kapitolu zdejšího ležáku.“

Příprava trvá téměř rok a půl, zapojuje se do ní mladší generace sládků – teprve šestadvacetiletý Vojtěch Slivoň, o tři roky starší Klára Chudá a šestatřicetiletý Jan Řehůřek – a rovněž grafické či designérské studia pracující na vizuální proměně. Pivovar do toho investuje šestatřicet milionů korun; letošek má za Rok dvanáctky.

„Objevují se nové etikety, lahve a plechovky, půllitové i třetinkové sklenice. Využíváme nového loga i kreseb různých částí Ostravy, do tankových hospod dáme na míru zhotovené výčepní stojany…“ pokračuje brand manažerka značky Zuzana Cieciotková. Hlavním nicméně nadále zůstává obsah, jenž znamená vylepšenou tradici.

„Poznávacími znaky současné dvanáctky jsou silnější chmelení, mírně vyšší stupňovitost, vyváženější chuť i mladistvý elán, který dodala nová generace sládků,“ tvrdí vrchní sládek Richter. Co se generací týče – od poslední podobné zásadní změny v Ostravaru uplynulo v tomto roce devatenáct let, takže pro pivo dorůstá další.

Jan Řehůřek, talent pro inovace:
„Říkali jsme si, že se toho není třeba bát a při hledání zajímavých kombinací to bylo ve varně jako v alchymistické laboratoři. Máme za to, že jsme vytvořili pivo pěti smyslů, přičemž typická ostravská hořkost zůstává… a chuť prostě vybízí k dalšímu napití.“

Vojtěch Slivoň, obchodní sládek:
„Silnější chmelení, mírně vyšší stupňovitost, vyváženější chuť. To je výsledek osmnáctiměsíčního snažení. Na spilce jsme si pohráli s i s množstvím zbytkového cukru z kvašení, dvanáctku teď máme plnější a hutnější, uhlazenější, harmoničtější…

Klára Chudá, podsládek:
„Používali jsme nové odrůdy žateckého chmele vyšlechtěné teprve před šesti až deseti lety. Vaření piva ale zůstalo klasicky ostravské s tradičním kvašením v otevřených kádích na spilce. V ležáckém sklepě pak dvanáctka dozrála a dostala svůj říz.“

Ocenění pro Černou Barboru. Je nejlepší tmavý pivní speciál v Česku

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Moravskoslezský deníkAutor:Petr Jiříček

Pouhého půl roku trvalo Černé Barboře získat si respekt na pivním poli.
Po exkluzivním dodávání do ostravských hospod začal pivovar Ostravar v květnu distribuovat tento speciál také po republice a ocenění na sebe nenechalo dlouho čekat.

V říjnu ovládla „tmavou kategorii“ v soutěži Cerevisia specialis o pivní speciál roku, odkud sesadila z první příčky plzeňský Master 18.

„Řada spotřebitelů vnímá černou Barboru jako nejlepší černé pivo současnosti. Jsem rád, že získané ocenění dává tomuto názoru za pravdu,” říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter.

Nejlepším tmavým pivním speciálem se stala Černá Barbora

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:České nápoje

Šest měsíců, přesně tak dlouho trvalo, než si Černá Barbora získala pozornost a respekt pivovarských odborníků po celé republice. V květnu letošního roku ohlásil ostravský pivovar celostátní distribuci svého černého speciálu a v říjnu získala Černá Barbora titul CEREVISIA SPECIALIS / nejlepší tmavý pivní speciál České republiky roku 2018. Na pomyslném trůnu tmavých a polotmavých piv vystřídala Černá Barbora plzeňský Master 18, který byl nejlepším pivním speciálem zvolen v roce 2017.

Černá Barbora je třináctistupňový tmavý pivní speciál uvařený ze čtyř sladů a hořkých odrůd chmele. Řada spotřebitelů vnímá černou Barboru jako nejlepší černé pivo současnosti. “Jsem rád, že získané ocenění dává tomuto názoru za pravdu,” říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter.

Příběh Černé Barbory
Příběh vítězného piva se začal psát v roce 2014, kdy pivo poprvé uvařil Roman Richter se svým týmem pro ostravské pivní slavnosti. Nové pivo dostalo neobvyklé jméno Černá Barbora po tradiční patronce ostravských havířů a bylo zařazeno do kategorie speciálů ze spilky. Tedy mezi piva, které Ostravar vaří pouze v malých várkách a na časově omezenou dobu.

“Reakce na naše černé pivo byla velmi pozitivní a s rostoucí poptávkou jsme s postupem času začali uvažovat o celoroční produkci,” prozrazuje Roman Richter. Správný čas nastal letos, kdy se Ostravar rozhodl začít s celostátní distribucí . “V černém pivu vidíme zajímavý potenciál růstu, a to jak u nás, tak i na Slovensku. Zejména má-li takovou kvalitu, jakou má právě Černá Barbora,” říká Roman Richter. Velkou předností ostravského černého speciálu je podle vrchního sládka jeho výrazná hořkost doplněná sladkostí bez umělého přislazování.

Informace ze zákulisí soutěže
Soutěž CEREVISIA SPECIALIS o pivní speciál roku je vyhlašována od roku 2009, kdy tato kategorie začala hrát na tuzemském pivním trhu významnou roli. Vzorky piv hodnotí vždy dva nezávislé expertní panely. První je složen z 12 specialistů odborných institucí včetně členů degustační komise Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského který je odborným garantem soutěže. Druhý osmičlenný panel, kterému se říká panel reprezentantů, je sestaven z významných osobností z řad novinářů, lékařů a apod., působících mimo pivovarství.

Soutěž probíhá v senzorickém centru Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze a je vypsána celkem ve 4 kategoriích: nejlepší světlý pivní speciál, nejlepší polotmavý a tmavý pivní speciál, nejlepší svrchně kvašený speciál a čtvrtou kategorii tvoří volná disciplina tzv. neobvyklých piv.

Letošního ročníku CEREVISIA SPECIALIS se zúčastnil rekordní počet pivovarů s historicky nejvyšším počtem piv. Černá Barbora soutěžila v kategorii polotmavých a tmavých speciálních piv.

Ostravar speciály umí
Ostravský pivovar je svými pivními speciály vyhlášený. První ocenění za speciální pivo obdržel Ostravar již v roce 1967 za čtrnáctistupňový světlý speciál Baník. Spoustu cen posbírala také piva Velvet a Kelt a výjimečných úspěchů pak dosáhl Ostravar Strong, legendární světlá čtrnáctka z let 2003 až 2006, která neměla ve své době konkurenci.

V současné době má Ostravar dokonce pro tento typ produktů vlastní značku Speciály ze spilky. Jedná se o limitované várky řemeslně zpracovaných piv, které jsou vyšlechťovány na spilce.

S podzimem se do hospod vrací Grifel, polotmavý speciál Ostravaru

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Magazín PatriotAutor:Tomáš Svoboda

Horké letní dny jsou, zdá se, minulostí. Podzim se hlásí o slovo a s ním i pivní speciály s vyšší stupňovitostí. Právě takovým je Grifel, silný polotmavý ležák z pivovaru Ostravar.

Poprvé jej představili loni, kdy pivovar slavil 120. výročí. Teď se Grifel do hospod vrací jakožto letošní třetí speciál ze spilky.

Chuťově hutnější čtrnáctka vystřídá s nástupem chladnějšího počasí svěží letní speciál Summer.

"Se změnou počasí máme přirozeně chuť na jiné druhy piv než v létě. Právě z tohoto důvodu měníme se začátkem podzimu naši pivní nabídku," uvedl vrchní sládek ostravského pivovaru Roman Richter.

Grifel, který dostal jméno po slavném závodním hřebci, se stejně jako ostatní speciály vaří v limitovaných várkách a díky rozsáhlé distribuční síti postupně míří k pivařům po celém Česku i Slovensku.

Co se týče jeho bližší charakteristiky, jde o polotmavý speciál se 6,5 % alkoholu. Kromě vyšší stupňovitosti zaujme originální chutí, ve které se mísí tradiční hořkost a aroma speciálních chmelových odrůd.

Při jeho vaření se však používá také pro Ostravar netypický bavorský slad.

"Jedná se o polotmavý slad. Připravuje se z jarního sladovnického ječmene intenzivnějším rozluštěním při klíčení a vyššími sušícími teplotami," vysvětlil Roman Richter s tím, že v Bavorsku se tento slad používá při výrobě zimních bocků a doppelbocků, které vynikají výraznější barvou a vyšším sladovým aroma.

V hospodách a restauracích se Grifel objeví do konce září. Milovníci piva si budou moci speciál vychutnat výhradně ze sudů.

"Dohromady jsme přichystali celkem sedmnáct slavnostních narážení v šesti městech," doplnila Pavla Ličková z Ostravaru.

Ostravar uvařil čtyřikrát chmelenou desítku Summer s americkým chmelem Citra

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:České nápoje

Regionální pivovar Ostravar v těchto dnech dodává do hospod letos již svůj třetí Speciál ze spilky. Speciály jsou vařeny v limitovaných várkách na období zhruba tří měsíců a vyznačují se vždy specifickou chutí či typem piva. Distribuovány jsou po celém Česku a na Slovensku. Nové pivo s názvem Summer 10 chuťově aspiruje na jedno z nezajímavějších de-setistupňových piv letošního roku.

Se začátkem léta začíná v Česku vrcholit hlavní pivní sezóna. Lidé sahají po pivu v horkých letních dnech zejména z důvodu osvěžení a zahnání žízně. Mnoho pivařů v tomto období preferuje desetistupňová piva. V Ostravaru se letos rozhodli pivařům tradiční nabídku desítek zpestřit uvařením trochu jiné desítky. Plnější než je běžné, osvěžující a chuťově jiné. “Při vývoji nového piva jsme citlivě ladili naši recepturu i postup přípravy s cílem dosáhnout maximální plnosti nového piva a chuťově se co nejvíce přiblížit k typickému českému ležáku,” vysvětluje vrchní sládek Roman Richter. Po týdnech zkoušek a degustací se ostravští pivovarníci rozhodli letní desítku chmelit čtyřikrát a použít přitom také speciální americký chmel Citra.

“Správnou kombinací typických českých chmelů s americkou odrůdou Citra je možné připravit krásně plnou a hořkou desítku, která má zároveň pro léto vhodnou a osvěžující citrusovo-chmelovou vůni,” tvrdí Roman Richter. Ostravar s americkým chmelem Citra experimentoval již loni. Citra je moderní typ chmele, který si oblíbily zejména malé pivovary. Je to odrůda s vysokým obsahem alfa kyselin a se speciálním aroma profilem. Minipivovary Citru používají převážně k vaření amerických typ piva „Ale”. V Ostravaru však přišli na to, že s pomocí tohoto chmele lze uvařit skvělou plnou desítku.

Nové pivo Summer 10 zařadil Ostravar do limitované edice Speciálů ze spilky a v létě bude na čepu v hospodách a v restauracích a díky pokračující spolupráci s kapelou Kryštof také na Kryštof kempech.

Historicky první podsládková Ostravaru: Je radost tahat si takovou práci domů!

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Moravskoslezský deníkAutor:Petr Jiříček

Je jí devětadvacet. Na vysokou školu šla s tím, že coby milovnice chemie bude analyzovat potraviny. Když ale zjistila, že může „studovat pivo“, představy o své životní dráze rychle přehodnotila.

Dnes už šest let pracuje pro nejstarší pivovar na severní Moravě, kde je pravou rukou vrchního sládka Romana Richtera.

Pivo by bez ní už neuvařili. Seznamte se s Klárou Chudou, historicky první ženou na pozici sládka či podsládka v ostravském pivovaru, kde plní sny nejen sobě, ale i svému manželovi.

Jak se mladá žena stane sládkovou, potažmo podsládkovou?
Vždy jsem měla ráda chemii a biologii a rozhodovala se, jestli se věnovat medicíně nebo chemii. Nastoupila jsem na Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, kde jsem si našla obor kvasná chemie a pivovarnictví. Přišlo mi to jako perspektivní obor, vždyť pivo budou lidé pít pořád (úsměv).

Sládek není pozice, na níž by se hrnuly davy a pro pivovary jde patrně o exkluzivní „zboží“. Předchází si studenty formou stáží?
V tomhle ohledu jsem byla aktivní sama, respektive rodiče mne tlačili k tomu, ať si už během studií sháním uplatnění. Nejprve jsem docházela do pražského minipivovaru, kde jsem získávala cenné zkušenosti a kontakty v tomto malém pivovarském světě. Díky tomu jsem v létě krátce pomáhala sládkovi tady v ostravském Zámku Zábřeh, ale na podnět vedoucího diplomové práce jsem se přihlásila do konkurzu Pivovarů Staropramen, z čehož se v roce 2012 vyklubala stáž v Ostravaru. Celý jeden rok jsem tady ze studií dojížděla.

Jak se náplň vaší práce liší od té, kterou odvádí vrchní sládek Roman Richter?
Jsem zodpovědná za výrobu piva – od surovin až po jeho filtraci. Řídím týmy varny, spilky, sklepa, filtrace a přetlačných tanků, kde pivo čeká, až si jej přebere stáčírna. Naopak Roman má záběr o hodně širší. Vedle samotné výroby jej zajímá také stáčení a distribuce piva, bezpečnost práce při výrobě a komplexní pohled na financování a investice. Vše s ním ale samozřejmě konzultuji, zvláště co se týče výroby piva.

Pozice podsládka ve velkém pivovaru je tedy spíše manažerská?
V podstatě ano. V našem pivovaru jsem coby podsládek šéfem třicetičlenného týmu a ručím za vše, co souvisí s vařením piva až po filtraci.

Jak jste na tom vůbec s pitím piva mimo pracovní dobu, dáte si?
Pivo jsem měla ráda vždycky! Ostatně večery s přáteli u piva jsou příjemný způsob, jak trávit čas. Nikdy jsem ale netušila, že se to dá i studovat, to jsem zjistila až na škole. Původně jsem si přitom myslela, že budu analyzovat potraviny.

Takže ve vašem případě zřejmě nevadí, když si práci „taháte domů“…
Naopak, výhodou této práce je, že se domů tahá velice dobře (úsměv).

Od kolika let pivo pijete?
Tak… od osmnácti, že ano (směje se). Nic jiného se tu ode mě nedozvíte! Ale vážně – měla jsem v tomto ohledu přísné rodiče. I proto si dnes pivo dávám jen v rozumné míře.

Co ostatní zaměstnanci pivovaru, je jím pivo zapovězeno?
Kromě nás, kteří to máme v popisu práce, je to zakázáno, což se namátkově ověřuje dechovými zkouškami.

Jaké máte do budoucna v oboru ambice?
Jsem spokojená s pozicí, na které jsem, takže mou ambicí je zlepšovat se v tom, co dělám, a přispívat k dobrému jménu Ostravaru.

Víte, kolik sládkových se v českém pivovarnictví pohybuje?
Ženy v pivovarnictví se většinou pohybují v laboratořích nebo na kancelářských pozicích. Aktivní sládková je tedy nyní kromě mě, myslím, jen jedna. Bylo jich více, ale jelikož jsou to ženy, tak se tak nějak poztrácely na mateřské.

Vás to co nevidět taky čeká. Ovlivňuje těhotenství nějak vaší práci a styk s pivem?
Nijak zvlášť. Ochutnávat pivo sice musíme, a to každý den na degustacích, protože těmi musí projít vše, co jde na trh. Jde ale jen o velmi malé množství. A některé mezivzorky výroby ani alkohol neobsahují. Do práce většinou všichni jezdíme autem, takže nikdy neochutnáváme natolik, abychom překročili nějaké přiměřené množství. V sezoně stoupá počet vzorků, které musíme ochutnat, to jediné jsem teď musela mírně omezit, ale to je tak vše. Mou práci to neovlivní.

Obklopena jste vesměs mužským kolektivem, vyhovuje vám to?
Mužský kolektiv mně hodně vyhovuje, protože chlapi dokážou říct věci do očí a na rovinu, s čímž ženy někdy mívají problém. V mém týmu panují příjemné a kamarádské vztahy.

Nežárlí váš manžel?
Rozhodně ne. Naopak je spokojený, protože je odmlada zarytý fanoušek Ostravaru. Tím, že tady pracuji, si částečně splnil svůj sen. To, že se tady může účastnit různých i firemních akcí, je pro něj výhra.

Nevyčítá vám tedy, že mu třeba „mužníte“ před očima? (úsměv)
Jsme spolu už hodně dlouho, ale myslím, že zrovna s tímhle problém nemá (směje se).

A do práce vám nemluví?
…(směje se) Tak někdy má tendence radit a mluvit do toho, co bychom měli vařit a jak, ale já ho vždycky usměrním. Sládková jsem u nás já! (směje se)

Jsou pro úspěšného sládka předpokladem vyvinutější chuťové buňky?
Degustace pravidelně trénujeme, takže když někdo zprvu nemá chuťové buňky v nejlepší kondici, tak se to dá všechno natrénovat.

Máte v oboru nějaké zvýšené nároky na životní styl, například zákaz výrazně kořeněných jídel kvůli chuťovým buňkám, jako tomu bývá třeba v parfumériích?
To ne, degustace probíhají většinou před obědem a nějaká plošná omezení nemáme. Když jste ale zmínil tu parfumérii, tak bychom neměli na degustace přijít výrazně navoněni (úsměv). Kolegy by to mohlo ovlivnit a v pivu by cítili něco, co jde ve skutečnosti ze mě.

Mění se nějak vaše práce s blížícími se Slavnostmi pivovaru Ostravar? Je jí více?
Musíme uzpůsobit výrobu tak, aby bylo možné provádět exkurze po pivovaru. Nesmíme být uprostřed výroby, když tudy povedeme návštěvníky. Já osobně zde budu mimo jiné vést exkurze. Jinak to mou práci nijak neovlivňuje. V tomto období jde vždy jeden ze speciálů ze spilky na trh, takže bychom jej vařili tak jako tak.

VIZITKA KLÁRY CHUDÉ
● 29letá podsládková pracuje v pivovaru Ostravar od roku 2012, kdy zde nastoupila na stáž.
● Vystudovala Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, obor kvasná chemie a pivovarnictví.
● V pivovaru je zodpovědná za kompletní výrobu piva od surovin až po jeho filtraci. Řídí tým třiceti lidí.
● Podle svých slov je správnou ambasadorkou Ostravaru, i ve volném čase si vybírá pouze hospody, kde čepují ostravské pivo.

Slavnosti Ostravaru již tento víkend: pivo přímo z ležáckého sklepa

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:České nápoje

Slavnosti pivovaru Ostravar vypuknou v ostravském pivovaru již tento týden. Zatímco největší hudební hvězdy představil Ostravar již na začátku února, své pivní hvězdy představil ostravský pivovar těsně před startem akce. Vedle očekávaných značek jako Mustang nebo Černá Barbora bude na Slavnostech poprvé k dostání nový speciál ze spilky Summer.

Ostravský pivovar se na Slavnosti pečlivě připravuje již několik měsíců. Vrchní sládek Roman Richter uvařil na 18.ročník Slavností pro návštěvníky tentokrát 6 druhů piv. Spodně kvašený ležák, světlé výčepní pivo, tmavý speciál Černá Barbora, v posledním roce velmi populární Mustang a letní novinku Summer.

Mustang s vlastní hospodou
“Hvězdou první velikosti na Slavnostech bude zcela jistě Mustang. Pivo, jehož obliba zejména mezi mladými lidmi roste strmě vzhůru” prozradil Richter. Značka Mustang je podle vrchního sládka v současné době jednou z nejrychleji rostoucích pivních značek v Česku. Pochopitelně, že Ostravar si svůj klenot pěkně hýčká. Bude to vidět i na Slavnostech.

Pro Mustanga ostravští pivovarníci postaví v areálu velký pivní stan, který nabídne návštěvníkům komfort opravdové hospody. Stan bude vybaven speciálními pivními tanky s kapacitou 8 hektolitrů, ze kterých budou pivovarníci čepovat Mustanga do skleněných půllitrů tak jako ve vyhlášených pivovarských hospodách Ostravarna.

Ležák z 60 píp přímo z pivovarského sklepa
Dalším pivem je spodně kvašený ležák Ostravar. Tohle pivo budou moci návštěvníci ochutnat v té nejsurovější a nejkrásnější podobě. Nefiltrované a nepasterizované. “Výčepy napojíme přímo na naše ležácké tanky ve sklepích pivovaru, které mají takřka nekonečnou kapacitu 7 miliónů půllitrů,” prozrazuje Jan Molitor z organizačního týmu Slavností. Právě on má na starosti položení půl kilometrů rozvodů mezi tanky a výčepy. Vše přitom musí zvládnout během 24 hodin, protože pivovar je na prahu léta v plném provozu až do samotného zahájení Slavností. Celkem poteče Ostravar v areálu pivovaru z 60 píp.

Na čepu poprvé letní speciál Summer
Kromě Mustanga, ležáku nebo tmavé Černé Barbory připravil ostravský pivovar na Slavnosti také nový speciál z limitované edice Speciálů ze spilky. “Bude se jmenovat jednoduše Summer,” prozrazuje vrchní sádek ostravského pivovaru Roman Richter. Jedná se o čtyřikrát chmelenou desítku s extra dávkou chmele až z podhůří Skalistých hor.

Nové pivo patří do kategorie Speciálů ze spilky, a proto opět dostalo jméno po slavných koních minulosti. “Koní jménem Summer najdete v historii jezdeckého sportu bezpočet a mnozí se stali ve svých zemích nedostižnými legendami,” říká Roman Richter. “Věříme, že se čtyřikrát chmelené desítka se svou velmi plnou chutí pozitivně zapíše i do naší pivní historie.”

Dvě hudební scény a celá řada hvězd
Vedle piva bude hrát o víkendu hlavní roli samozřejmě i hudba. Pořadatelům se tentokrát podařilo dát dohromady velmi pestrou směsici kapel. “Představte si na jedné straně Tomáše Kluse nebo Lenny a na druhé straně ostré kapely typu Škwor nebo Krucipüsk. A vedle obou těchto hudebních stylů někoho jako je Kapitán Demo, který si dělá legraci ze všeho a ze všech,“ říká Jan Vošta z organizačního týmu Slavností. Celkem se na dvou hudebních scénách vystřídá od pátku do soboty 13 kapel.

Komentované prohlídky a bohatý doprovodný program
Součástí doprovodného programu budou komentované prohlídky, které poprvé zamíří i do nových prostor kvasničného hospodářství nebo oblíbená pivovarská škola. Samozřejmě nebudou chybět ani populární pivní soutěže včetně klání v držení tupláků, oblíbený fotokoutek nebo možnost si nechat nakreslit vlastní karikaturu.

V ceně lístku půllitr piva na uvítanou
Dvoudenní vstupné na Slavnosti Ostravaru lze ještě zakoupit v předprodeji za 390 Kč, jednodenní vstupenky stojí 250 Kč. Na místě samém návštěvníci zaplatí o 50 korun více. V ceně vstupenky mají návštěvníci starší 18 let tradičně půllitr piva na uvítanou zdarma. „Všem, kteří se na Slavnosti chystají, určitě doporučuji zakoupení vstupenek v předprodeji. Buď na internetu, v ostravských infocentrech, v Ostravarně U Jubilejní nebo na Pivní pohotovosti,“ radí Pavla Ličková z Ostravaru.

Pivní Line Up 2018

Summer 10 / žhavá novinka pro žhavé léto / čtyřikrát chmelená desítka s extra dávkou chmele až ze Skalistých hor.
Nefiltrovaný a nepestarizovaný ležák přímo z pivovarského sklepa
Ostravar Mustang / unikátní jedenáctka s chutí jak bič
Ostravar Premium / tradiční spodně kvašený ležák, vlajková loď pivovaru
Černá Barbora / třináctistupňový temně černý speciál pojmenovaný po patronce X generací ostravských havířů

Ostravar Originál / světlé výčepní pivo

Summer. Nový letní speciál ostravského pivovaru

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Moravskoslezský deník

S blížícími se pivními slavnostmi posílá pivovar Ostravar na trh i limitovanou desítku a další z pověstných Speciálů ze spilky. Vůbec poprvé budou moci lidé Summer vyzkoušet právě na slavnostech už tento pátek.

Jedná se o čtyřikrát chmelenou desítku s extra dávkou amerického chmele Citra pocházejícího až z podhůří Skalistých hor. Díky němu bude mít pivo vhodné právě pro horké letní dny lehké citrusové aroma.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.09.04.2019 07:5265