Historie a současnost Pivovaru Ostravar

Náš pivovar stojí v srdci regionu, v samém centru Ostravy. Jsme nedílnou součástí kraje a dáváme práci stovkám lidí. Za dobu, co tady působíme, jsme uvařili tolik piva, že bychom jím mohli zalít Ostravskou pánev. pivovarNaše pivo má chuť, která vznikla pro tenhle kraj. Navzdory všem ostatním jsme pořád zůstali u tradičního vaření piv v otevřených kádích na spilce. Ostravar je pivo typické pro město Ostravu a okolní region.

První zmínku o něm najdete v roce 1897, kdy byl založen Český akciový pivovar v Moravské Ostravě. První várka piva v něm byla uvařena o rok později. Dnes se v pivovaru stabilně vaří světlé pivo Ostravar Original, ležák Ostravar Premium a Ostravar Mustang. Naší chloubou jsou speciály, z posledních let znáte třeba Černou Barboru nebo Ruby, svrchně kvašený ALE. Málokdo ví, že se v pivovaru Ostravar vyrábí i další známý pivní speciál Velvet nebo, že u nás vznikl tmavý speciál Kelt.


● 1897 - založení Českého akciového pivovaru v Moravské Ostravě
● 1898 - postaven pivovar na Hornopolní ulici, prvním sládkem František Hörbinger
● 1901 - sládkem Emanuel Kavalla, v pivovaru působí 36 let a dostane Ostravar na pozici č. 1
● 1942 - vznik Moravsko-ostravského pivovaru, zastaveno vaření na Hornopolní ulici
● 1944 - obnovení činnosti na Hornopolní
● 1945 - pivo se vaří na Hornopolní, stáčírna je na Černé louce
● 1947 - nový název Ostravský pivovar, vzniká nová značka Ostravar
● 1963 - první tanková hospoda v Karviné U Slunka, kapacita 70 hl
● 1964 - první cena za kvalitu za sládka Jaromír Franzla
● 1967 - vaří se speciály (Rubín, Baník) a Ostravar jde na export
● 1970 - Ostravar 4. největším pivovarem v ČR, posílá do Nošovic sládka, který pomáhá rozjíždět Radegast
● 1987 - modernizace varny
● 1993 - nepodařená privatizace, ztráta postavení vůči Radegastu
● 1996 - fúze s Pivovary Staropramen
● 1997 - oslava 100 let, modernizace pod sládkem Petrem Kovaříkem
● 1999 - první vlastní pivní slavnosti
● 2001 - zlatá éra za sládka Roberta Kužely
● 2002 - Ostravar se prezentuje jako neodmyslitelná součást regionu
● 2003 - Robert Kužela vaří legendární Strong
● 2004 - spojení se skupinou InBev, navázána 8letá spolupráce s Baníkem, vzniká partnerství s Vítkovice Arénou
● 2007 - oslava 110 let, Ostravar má za sebou uvaření 7 miliard půllitrů
● 2009 - spolupráce s Baníkem vyvrcholila uvařením piva Bazal
● 2010 - redesign loga
● 2011 - uzavřeno dvouleté partnerství s Colours of Ostrava
● 2012 - sládek Richard Kornas uvařil STO15°, narozeninový speciál
● 2013 - obnovení tradice pivních slavností
● 2014 - ambasadorem Ostravaru se stává Richard Krajčo, Ostravar partnerem Kryštof kempů
● 2015 - dokončena modernizace stáčírny lahví, Ostravar startuje iniciativu „Ostrava žije“
● 2016 - nová kampaň, kterou se Ostravar hlásí k regionu – „Nás nezkrotíte“
Zdroj:Stránky Pivovaru Ostravar, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Ostravar

Kdy:celoročně Po-St 9-15hod.Obec:OstravaZdroj:Pivovar Ostravar

Návštěva exkurzní trasy pivovarem Ostravar je vhodným tipem pro příjemně strávené odpoledne. Za odborného výkladu se zde můžete seznámit s jednotlivými procesy vaření piva Ostravar.

Prohlídka začíná ve varně – varna v Ostravaru má nejmladší měděné povrchy v České republice. Spilka, tj. oddělení, kde naše pivo kvasí, není návštěvníkům přístupná kvůli přísným hygienickým pravidlům, která tam panují. Poté se pokračuje do ležáckých sklepů, kde naše pivo zraje v ležáckých tancích. Následně Vaše kroky povedou do filtrace. Poslední částí exkurzní trasy jsou stáčírny lahví. Prohlídka končí ve staré varně, v níž je umístěna zajímavá expozice pivovarského muzea. Zde si můžete prohlédnout vystavené exponáty tohoto tradičního českého odvětví. Celá exkurze v pivovaru je zakončena ochutnávkou piva z Ostravaru. Exkurzní trasa pivovarem a expozice pivovarského muzea jsou v Ostravě otevřeny od roku 2000. Ročně je navštíví na 7 000 návštěvníků. Výklad je možný i v anglickém jazyce.

Kontakt
PIVOVAR OSTRAVAR
Hornopolní 57, Ostrava 1
Tel.: 596 650 251
E-mail: exkurze.ostravar@molsoncoors.com

Návštěvní doba
Pondělí - středa: 9-15 hod. Pouze pro objednané
Minimální počet 10 návštěvníků

Cena exkurze
60 Kč dospělí
30 Kč děti, studenti, důchodci
Dětem je vstup povolen od 12 let a pouze v doprovodu rodičů

Aktualizováno: před 4 lety

Kroužkový Bard z Ostravaru

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Pivovar Ostravar na začátku března připravil pro své příznivce velkou pivní lahůdku. Hořké kvasnicové pivo připravené speciální metodou kroužkování, která vyžaduje velký pivovarský fortel a řemeslný um.

Nové pivo Bard typově náleží do rodiny kvasnicových piv. Kvasnicové pivo je obecně pivo s přidaným obsahem kvasinek, které sládci přidávají do piva na konci procesu. Díky tomu má kvasnicové pivo lehký zákal a vyšší plnost. V případě speciálu Bard vrchní sládek pivovaru Ostravar Jan Řehůřek přidal do piva kvasnice jinak, a to v podobě kroužků. V pivovarské hantýrce se pod pojmem kroužky skrývá čerstvě rozkvašená mladina ze spilky.

Náročný postup přípravy
“V pivovarnictví říkáme této metodě kroužkování,” vysvětluje vrchní sládek Řehůřek. “Na spilce si rozkvasíte mladinu, jako byste připravovali standardní várku piva. Zhruba po jednom a až jednom a půl dni se kvasící mladina nachází ve stádiu bílých kroužků, které jsou vizuálně charakterizované vysokou bílou růžicovitou až krápníkovou pěnou. Takto rozkvašené pivo se následně přidává do již filtrovaného piva v příslušném poměru 10 až 20%.” popisuje náročný způsob přípravy kvasnicového piva Jan Řehůřek.

Fantastická chuť
Ve srovnání s běžně uvařeným pivem je příprava piva metodou kroužkování samozřejmě mnohem obtížnější a ve světě je velkou raritou. “Celý tento složitý proces podstupujeme kvůli třem věcem. Za prvé získáme vyšší hořkost kvasnicového piva. Za druhé zjemníme silné chmelové aroma. (Bard je pětkrát chmelený!). Za třetí zvýšíme čerstvost a svěžest výsledného piva, takže chutná opravdu skvěle,” říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Jan Řehůřek.

Jméno po vítězi náročných závodů
Od druhé generace speciálů ze spilky dává Ostravar svým speciálům jména po slavných koních. Grifel, Rufus, Summer, atd. “Tentokrát jsme pro náš nejnovější speciál zvolili jméno Bard po hřebci jménem Bard,” vysvětluje manažerka značky Ostravar Pavla Ličková. “Bard totiž zvítězil v celé řadě velmi těžkých a náročných dostihů na britských ostrovech. Chtěli jsme tak podtrhnout fakt, že hořké kvasnicové pivo připravené speciální metodou kroužkování je opravdu těžké na přípravu a vyžaduje velký fortel a řemeslný um,” říká manažerka značky Ostravar Pavla Ličková. “Jsme opravdu pyšní, že se nám podařilo připravit hořké kvasnicové pivo v té nejvyšší kvalitě.”

S Bardem se potkáte jen v hospodách
Bard je prvním novým speciálem ostravského pivovaru v roce 2020. Ostravar vaří speciály ze spilky od roku 2016. Společným znakem speciálů je, že se jedná se o chuťově zajímavá piva, která jsou připravovaná v malých várkách podle netradičních receptur a fermentují v otevřených kádích spilky. Piva jsou určena jen do hospod, což má za cíl zatraktivnit nabídku hospodským a tím jim pomoci přilákat milovníky piva k jejich častější návštěvě.

Vedle Speciálů ze spilky má Ostravar v nabídce také v loňském roce vylepšenou dvanáctku Ostravar, světlé výčepní pivo Ostravar Original, jedenáctku Mustang a tmavý speciál Černá Barbora, který se může pochlubit titulem nejlepší tmavý speciál ČR 2018.

Ostravarna nově i v Bratislavě

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Pivovar Ostravar slavnostně otevřel svou první značkovou hospodu za hranicemi České republiky. Ostravarna s pořadovým číslem pět se nachází v Bratislavě.

Na konceptu vlastních značkových hospod pracoval pivovar Ostravar od roku 2014. V létě 2016 otevřel pivovar první značkovou Ostravarnu v domovské Ostravě. Po úspěšné premiéře přibyly na mapě hospod další tři Ostravarny, a to v Opavě, Ostravě a v Karviné. Nyní se Ostravar se svým úspěšným konceptem vydává za hranice České republiky.

“Ostravarna v Bratislavě je pilotním zahraničním projektem,” říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Jan Řehůřek. “Pro Bratislavu jsme se rozhodli ze dvou důvodů. Za prvé je zde velmi oblíbená naše značka Mustang. Za druhé máme v hlavním městě Slovenska kvalitního franchízového partnera, který je pro otevření kvalitní hospody důležitý,” vysvětluje Řehůřek.

Nová Ostravarna Amelia bude otevřená v bratislavské městské části Karlova Ves na západě města. V Karlově Vsi se nachází velké sídliště Dlhé Diely, spousta škol, Slovenská televize i bratislavská ZOO. Žije zde přibližně 50 tisíc obyvatel a třetinu z nich tvoří studenti a mladí lidé.

“Stejně jako v případě Ostravy nebo Karviné jsme v Bratislavě zvolili rezidenční lokalitu,” uvádí manažerka značky Ostravar Pavla Ličková. “Předpokládáme, že skvěle ošetřené tankové pivo, výhodné umístění hospody a dobré jméno, které v Bratislavě naše pivo má, přispějí k úspěšnému provozu první zahraniční Ostravarny.”

Na čepu bude v bratislavské Ostravarně celkem 6 druhů piva včetně Speciálu ze spilky i Černé Barbory. Na jídelním lístku najdou hosté restaurace stejně jako v případě dalších Ostravaren pokrmy vhodné především k pivu. Specialitou Ostravarny bude 300gramový Tanier Amelia pro 2 osoby se 3 druhy masa, praženými bramborovými lupínkami, rýží a zeleninovou oblohou, ke kterému obdržíte 2 krásně vychlazené Mustangy.

Američané pivo Blue Moon Belgian White milují. Co na ně řeknou Češi?

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Médiář.cz

Pivovary Staropramen zahájily v Česku prodej nového piva, pro místní trh je vaří Ostravar.
Na český trh se poprvé dostává americká značka Blue Moon Belgian White z portfolia pivovarské skupiny Molson Coors, vlastníka tuzemských Pivovarů Staropramen. „Značka Blue Moon je typickým zástupcem craftových neboli řemeslných piv. Na trhu v USA jí v této kategorii patří první příčka,“ říká Vladimíra Formánková, marketingová ředitelka Pivovarů Staropramen.

Hlavní cílovou skupinou pro Blue Moon v Česku jsou mladí lidé od 25 let výš, muži i ženy žijící ve velkých městech, kteří při návštěvě gastropodniků vyhledávají zážitky. Proto se chce Blue Moon v Česku soustředit primárně na vybrané podniky s širší pivní nabídkou. Typově se jedná o pivo belgického typu inspirované klasickým Belgian Witbier, tedy prokvašené nefiltrované pšeničné pivo charakteristické „osvěžujícím pomerančovým twistem“. I proto je s podáváním piva spojen rituál, kdy se pivo servíruje s plátkem pomeranče. Podle informací Retailku by se větší komunikační podpory mělo novince dostat v příštím roce.

Historie americké značky Blue Moon se počítá od roku 1995. Pro Česko, ale i další evropské země pivo vaří pivovar Ostravar, jenž je rovněž součástí skupiny Staropramen, a který má mimo jiné zkušenosti s výrobou pivních speciálů jako Černá Barbora, Mustang, Rufus, Gavora či Grifel.

Staropramen značky z ciziny umí
Pro Pivovary Staropramen není distribuce ani výroba zahraničních značek ničím novým. Po dlouhá léta vyráběly pro evropský trh japonské pivo Asahi, avšak poté, co tento pivovar v roce 2016 majetkově vstoupil do Plzeňského Prazdroje, byla jeho výroba ve Staropramenu ukončena.

Další značkou po léta spojenou s pražským pivovarem je belgická Stella Artois. Ta dnes spolu s Heinekenem patří k lídrům mezi importovanými značkovými pivy, nicméně její výroba byla ze Smíchovského pivovaru přesunuta do Maďarska.

Na pražském Smíchově naopak dnes vzniká další z klíčových značek skupiny Molson Coors, a to Miller Genuine Draft. Tato značka je však určena výhradně pro zahraniční trhy. Kromě toho Pivovary Staropramen na český trh řadu let importují značky jako Hoegaarden nebo Leffe.

Ostravar vaří pivo pro svého amerického vlastníka, vyváží ho do celé Evropy

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:E15.czAutor:Štěpán Bruner

Pivovary Staropramen zahájily v Česku výrobu a prodej piva z portfolia svého kanadsko-amerického vlastníka, skupiny Molson Coors. Ve svém Pivovaru Ostravar Staropramen vaří jedničku amerického trhu takzvaných řemeslných piv Blue Moon Belgian White, kterou následně vyváží do celé Evropy, od začátku roku. Poprvé také pivo mateřské skupiny nabídne i českým zákazníkům.

Blue Moon tvoří spolu se Staropramenem, Coors Light a Miller čtyři globální značky koncernu Molson Coors, které chce skupina nabízet celosvětově. Staropramen pivo Blue Moon Belgian White vaří od začátku roku pro celou Evropu s výjimkou Velké Británie a Irska, uvedla firma na dotaz E15. Od nynějška je dostupné i v Česku, a to ve třetinkových lahvích a jako čepované.

Pivo z portfolia mateřské skupiny nabídne Staropramen českým zákazníkům vůbec poprvé. Firma sice na Smíchově již několik let vaří americké pivo Miller Genuine Draft, v Česku jej ale neprodává.

Staropramen nepředpokládá, že by s Blue Moon Belgian White na domácím trhu nějak významněji prorazil, chápe jej spíš jako zpestření své nabídky. „Český trh je stále trhem ležáků a výčepního piva. Pivní speciály jsou sice rostoucím segmentem, ale stále zaujímají jen malý díl trhu,“ uvedla mluvčí pivovaru Denisa Mylbachrová.

Loni tvořily podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven prodeje kategorie ostatních piv, kam patří, kam patří nealkoholická piva, pivní mixy a pivní speciály, 4,5 procenta tuzemské spotřeby.



Ostravar má nového vrchního sládka! Kteří jsou ti nejslavnější?

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Moravskoslezský deníkAutor:Petr Jiříček

Pivovar Ostravar bude mít od 1. října nového vrchního sládka. Romana Richtera vystřídá ve funkci šestatřicetiletý Jan Řehůřek, který se stane v pořadí osmnáctým vrchním sládkem pivovaru Ostravar od roku 1897.

Vystudovaný pivovarník Jan Řehůřek je členem ostravské pivovarnické líhně a patří k nastupující generaci ostravských sládků. Do Ostravaru nastoupil v roce 2007 a ve funkci podsládka působil v pivovaru do roku 2014. Poté pomáhal s rozjezdem pivovarů v Irsku, Španělsku a na Balkáně v rámci evropské organizace Molson Coors. Před dvanácti měsíci se Jan Řehůřek společně s dalšími mladými sládky podílel na vývoji vylepšené ostravarské dvanáctky, kterou pivovar uvedl na trh letos v dubnu.

Na léto přichystal Ostravar pivo Summer

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:České nápoje

V Ostravě dne 11.7. Se začátkem prázdnin se do hospod a restaurací v České republice vrací letní pivo Summer. Toto pivo z regionálního pivovaru Ostravar svými chuťovými vlastnostmi potvrzuje, že v Ostravaru pivní speciály opravdu umí.

Letní Summer patří do řady piv s názvem Speciály ze spilky. Jedná se o řemeslně připravovaná piva v limitovaných várkách zavážená výhradně do hospod a restaurací. Zájem o ostravské speciály v poslední době prudce roste, což dokládá meziroční růst 120%.

Do kategorie Speciálů ze spilky řadí Ostravar chuťově zajímavá piva s netradičními recepturami a postupy. Přesně to je případ piva Summer, které se od běžných světlých výčepních piv na trhu odlišuje chutí i postupem při jeho přípravě.

“K největším změnám dochází na varně, kde Summer ve srovnání s našimi tradičními značkami prochází vyšším počtem chmelení,” prozrazuje vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter. “Při chmelení používáme také trochu jinou skladbu chmelů. Vedle tradičních tuzemských chmelů chmelíme Summer navíc i speciální odrůdou amerického chmele pěstovanou v podhůří Skalistých hor,” dodává Richter.

Zmiňovaný chmel se jmenuje Citra a patří do kategorie moderních chmelů, které mají speciální aroma profil a vysoký obsah alfa kyselin. Podle vrchního sládka Citru často používají minipivovary. “My však v inovačním procesu Speciálů ze spilky s Citrou pracujeme jinak. Nepoužíváme Citru k výrobě piv typu Ale, ale pro zvýšení chuťových atributů světlého výčepního piva českého typu. V tom je náš přístup zcela unikátní,” vysvětluje sládek.

Výsledná várka čtyřikrát chmeleného Speciálu ze spilky s nezaměnitelným citrusovým aroma má výraznou hořkou chuť. “Kvůli jeho skvělé plné chuti a nízké hladině alkoholu si naši zákazníci loni Summer zamilovali. A právě proto jsme Summer pro ně uvařili na léto i v letošním roce,” říká sládek Richter.

Ostravský speciál se již tradičně čepuje do speciálních pivních bucláků o objemu 0,4 litru s logem Speciály ze spilky a na čepu je od začátku července. “Naše letní pivo můžete ochutnat nejen v Moravskoslezském kraji, ale také ve vybraných hospodách a restauracích po celé České republice i na Slovensku, kam Summer zavážíme,” říká brand manažerka značky Ostravar Pavla Ličková. Podle Ličkové předpokládá Ostravar, že Summer budou moci lidé ochutnávat až do konce léta.

Devatenácté Slavnosti Ostravaru jsou minulostí

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:České nápoje

Pivovar Ostravar začal po víkendových Slavnostech pivovaru v pondělí opět s vařením vylepšené Ostravar dvanáctky. Během dvoudenní přestávky věnované oslavě piva a hudby navštívily areál ostravského pivovaru tisíce lidí. Všichni, kdo na Slavnosti o uplynulém víkendu dorazili, byli nadšeni z perfektně vychlazeného piva, komfortního prostoru, pestrého hudebního programu a první pivní scény, která měla na Slavnostech premiéru.

Devatenácté Slavnosti pivovaru Ostravar si nenechali ujít především milovníci skvělého piva, kteří měli během dvou dní možnost navštívit unikátní prostory, setkat se s ostravskými sládky a samozřejmě ochutnávat různé typy výborně ošetřených piv. Mezi pivy kralovala Ostravar 12, kterou měli návštěvníci možnost vyzkoušet i v její nefiltrované a nepasterované podobě.

Největší zájem byl tradičně o komentované prohlídky pivovaru. Nově měli návštěvníci možnost ochutnat dvanáctku z legendárního tanku číslo 94 a speciální atmosféru měly i workshopy v půdních prostorách pivovaru nebo na pivovarské rampě. Vrchní sládek ostravského pivovaru Roman Richter si užíval školu čepování, mladý sládek Vojta Slivoň zase workshop párování piva a jídla, na který připravila Ostravarna U jubilejní mj. skvělé pomerančové dortíky.

Při besedách sklidil největší aplaus další z mladých sládků Honza Řehůřek, který měl v prostorách pivovarského Muzea přednášky na téma Co je vlastně „kraft” a jaké jsou aktuální pivní trendy ve světě a v Evropě. Během besedy mohli lidé degustovat různé typy piv, a to včetně pivních speciálů ze Spojených států amerických.

Na čepu šla nejvíce Ostravar 12 vylepšená letos mladými ostravskými sládky, jedenáctka Mustang a tmavá třináctka Černá Barbora. Spousta lidí si také užívala možnost vychutnat si pivo ze skla v chill out zóně Ostravarny, která měla na Slavnostech premiéru, a nově i v další hospodě na rampě, odkud mohli návštěvníci s půllitrem v ruce sledovat dění na Mustang stagi.

Z hudebních zážitků vzešla vítězně podle očekávání bosenská Dubioza Kolektiv, která po 4 letech opět pobláznila a roztančila pivovar. Velké představení předvedla v pátek kapela Divokej Bill i kapela Gaia Mesiah a zejména její australský baskytarista Josh Stewart předvedl v Ostravaru famózní výkon. Milovníci českého rapu ocenili řádění Trouble Gangu v čele s Marpem.

„Myslím, že letošní Slavnosti se moc povedly. Když jsme se před pár lety vydali cestou většího komfortu pro návštěvníky, byl to velmi důležitý krok. Kapacitu areálu jsme omezili tak, aby na Slavnostech nikdo nemusel čekat desítky minut v nekonečných frontách, všichni u nás mají skvělý výhled na hudební scény a všichni si také mají kde sednout a v klidu si popovídat. To je velký rozdíl ve srovnání s jinými akcemi tohoto typu. Letos jsme také ztrojnásobili kapacitu pivních atrakcí, aby se dostalo na více zájemců, kteří touží poznat pivo i z výrobní stránky. Naši fanoušci přijali první pivní scénu výborně, a to je skvělé. Devatenácté slavnosti jsou minulostí a my už teď pracujeme na příštím ročníku, který máme už zčásti vymyšlený. Chtěli bychom zavést pár vylepšení, které vycházejí ze zkušeností letošního ročníku.“ hodnotila letošní Slavnosti brand manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.

Hudba zní, pivo teče proudem! Slavnosti Ostravaru dnes pokračují

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Moravskoslezský deník

V areálu pivovaru Ostravar v Ostravě-Fifejdách v pátek odpoledne začal 19. ročník pivovarnických slavností. Za známých tónů kapely Divokej Bill – či třeba Voxela, Pokáče nebo UDG – se začaly do připravených plastových kelímků stáčet první hektolitry piva.

Pět druhů piva a čtrnáct kapel, údaje s dlouhým předstihem prezentované veřejnosti, jsou hlavním důvodem, proč si už v pátek nenechal první den slavností ujít Pavel Horák z Havířova. „Paradoxně raději chodím na akce, kde mohu mezi hudebníky vybírat a jejich tvorbu poznat, než na ty, kde jdou lidi v masách na jednu předem vybranou kapelu typu Chinaski,“ říká návštěvník, jenž dorazil i se svým bratrem a synem už krátce po otevření areálu a s cílem poslechnout si pro něj neznámou kapelu Skyline.

Přitom ani o velké jméno nebyla včera večer nouze. Fifejdským sídlištěm se rozezněly tóny kapely Divokej Bill. Ne všichni ale mířili jen za hudbou. Tak trochu debatní kroužek vznikl díky pivnímu diskuznímu fóru, kterého se účastnily vycházející hvězdy pivovaru posledních měsíců – nastupující generace mladých sládků. Ten se bude konat i v sobotu, stejně jako tradiční a oblíbené exkurze po pivovaru.

V sobotu se brány pivovaru otevřou už ve 13 hodin, na první vystoupení se návštěvníci mohou těšit o hodinu později. Hlavními hvězdami druhého dne slavností bude Jelen (v 15.05 hodin na Ostravar stage), Mňága a Žďorp (v 18.50 hodin tamtéž) nebo z odlišného soudku třeba rapper Marpo (v 19.50 hodin na Mustang stage).

Pivovar Ostravar připravil na léto třináctistupňový speciál

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Nezvykle silné pivo připravil na letošní letní sezonu ostravský pivovar Ostravar. Jde o třináctistupňový speciál Taros. O víkendu ho budou moct ochutnat návštěvníci tradičních pivovarských slavností, jinak bude k dostání pouze čepované v restauracích. Informoval o tom sládek pivovaru Roman Richter.

"Samozřejmě, když se budeme bavit o horkých letních dnech, tak třináctka není pro každého. Je to třináctistupňový speciál s obsahem alkoholu 5,5 procenta, takže se jedná o relativně silné pivo," řekl sládek. Taros se ale rozhodli záměrně udělat silný pro jeho kombinaci hořkosti s aroma, na které použili speciální chmely.

"Toto pivo je připravované na bázi klasického českého ležáku. Je vyráběné klasickým spodním kvašením, ale je ozvláštněné chmely a způsobem, jak je dávkujeme," řekl Richter. V pivu jsou použity dva druhy sladů, klasický český a bavorský, kvůli lepší plnosti a barvě. Kromě hořkých chmelů použil pivovar i dvě zajímavé odrůdy jménem Saaz Late a Harmonie.

"Je to chmel, který byl připravený křížením klasického českého chmele a jedné německé odrůdy. Použili jsme je jednak v teplém procesu ve varně a jednak ve sklepě při takzvaném studeném chmelení, abychom zvýraznili vůni, protože tyto chmely jsou zajímavé právě tím, že mají velmi zajímavou vůni," popsal sládek.

Slavností pivovaru Ostravar se uskuteční tento pátek a sobotu a vystoupí na nich mimo jiné bosenská kapela Dubioza Kolektiv nebo tuzemské skupiny Divokej Bill a Mydy Rabycad. Novinkou letošního ročníku bude diskusní scéna a workshopy jako škola čepování nebo párování piva a jídla. Speciálním bodem programu bude ochutnávka ostravské dvanáctky z ležáckého tanku číslo 94, ze kterého degustují pivo výhradně významní hosté pivovaru.

Slavnosti Ostravaru lákají na bosenskou kapelu a Divokýho Billa

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Týden.cz

Novinkou letošního ročníku Slavností pivovaru Ostravar, které jsou jedním z největších hudebních festivalů v Ostravě, bude diskusní a workshopová scéna. Hlavními hudebními hvězdami akce budou bosenská kapela Dubioza Kolektiv nebo tuzemské skupiny Divokej Bill a Mydy Rabycad. Oznámili to pořadatelé. Slavnosti se uskuteční 21. a 22. června.

"Návštěvníci budou mít díky novému konceptu možnost osobně pobesedovat se zajímavými hosty včetně nastupující generace mladých talentovaných sládků," uvedl mluvčí Pivovarů Staropramen, do nichž Ostravar patří, Pavel Barvík.

Chystá se řada komentovaných prohlídek, na kterých si stejně jako na workshopech mohou zájemci zajistit místo on-line dopředu. "Nově bude speciálním bodem pivního programu ochutnávka ostravské dvanáctky z legendárního tanku číslo 94, ze kterého degustují pivo výhradně významní hosté pivovaru," uvedl Barvík.

Dalšími účinkujícími budou skupiny Mňága a Žďorp, Gaia Mesiah, Cocotte Minute a Skyline nebo rapper Marpo. Vstupné pro dospělé stojí v předprodeji na oba dny 390 korun, jednodenní 250 korun.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.04.03.2020 20:1375