Na jednom místě
974 pivovarů
19.200 piv
10.998 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
© Zdenek Vokoun
Paprsek 22,10
zákaznické světlé výčepní pivo
2022/10
Welzl 10,5 Pšenka
světlé pšeničné výčepní pivo
2016
ilustrační obrázek
Vyrobené pivo má světlejší barvu, která je způsobena především vysokým podílem pšeničného sladu.
Plnost piva je nízká, což koresponduje s lehkostí typu pšeničných piv a je distribuováno jako kvasnicové. Díky použitému pšeničnému kmeni kvasnic je toto pivo výrazně kalné. V tomto pivu se vyskytuje cca 5 milionů kvasničných buněk v 1 mililitru.
Říz piva je možno hodnotit jako vyšší, což odpovídá dané kategorii piva.
Plnost piva je nízká, což koresponduje s lehkostí typu pšeničných piv a je distribuováno jako kvasnicové. Díky použitému pšeničnému kmeni kvasnic je toto pivo výrazně kalné. V tomto pivu se vyskytuje cca 5 milionů kvasničných buněk v 1 mililitru.
Říz piva je možno hodnotit jako vyšší, což odpovídá dané kategorii piva.
Weissbier / Weizen / Weißbier
světlé pšeničné výčepní pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované
EPM/Alk.:10% / 4.1%Hořkost:11 IBUBarva:7 EBC
Složení:voda, slad plzeňský světlý, slad mnichovský, chmel Premiant
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
světlé pšeničné výčepní pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované
EPM/Alk.:10% / 4.1%Hořkost:11 IBUBarva:7 EBC
Složení:voda, slad plzeňský světlý, slad mnichovský, chmel Premiant
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Welzl 10 Desítka
světlé výčepní pivo
2018/08
ilustrační obrázek
Pivo je vyráběno jako lehké osvěžující letní pivo. Proto má i nižší barvu což je dáno použitím pouze světlého plzeňského sladu. Teplota vystírání byla zvolena na 37 °C s delší pauzou po vystírání. To má za následek vyšší "svěžest" piva. Chmelovar trvá 75 minut, ale je intenzivní aby proběhla dostatečná isomerizace hořkých látek. Pro další zvýraznění svěžesti byla u tohoto piva zvolena vyšší hořkost. Ta je dána kombinací dvou českých chmelů pocházející ze stejného základu tedy na prvním místě (i když se přidává až ve druhém a třetím chmelení je to Žatecký poloraný červeňák a jeho moderní "potomek" Saaz Special, který z něho byl vyšlechtěn.
Kvašení piva probíhá v otevřených spilkách při nízké teplotě do 9 °C. Ležení piva probíhá v ležáckých tancích po dobu cca 3 týdnů. Vyrobené pivo má světlou zlatavě žlutou barvu, která je dána použitím pouze světlého plzeňského sladu.
Plnost piva je nižší, což odpovídá charakteru letního lehkého piva. Pivo je samozřejmě jako všechna ostatní piva Welzl kvasnicové. V tomto pivu se vyskytuje cca 5 milionů kvasničných buněk v 1 mililitru. Říz piva je možno hodnotit jako střední.
Kvašení piva probíhá v otevřených spilkách při nízké teplotě do 9 °C. Ležení piva probíhá v ležáckých tancích po dobu cca 3 týdnů. Vyrobené pivo má světlou zlatavě žlutou barvu, která je dána použitím pouze světlého plzeňského sladu.
Plnost piva je nižší, což odpovídá charakteru letního lehkého piva. Pivo je samozřejmě jako všechna ostatní piva Welzl kvasnicové. V tomto pivu se vyskytuje cca 5 milionů kvasničných buněk v 1 mililitru. Říz piva je možno hodnotit jako střední.
Czech Pale Lager
světlé výčepní pivo spodně kvašené nefiltrované nepasterizované
EPM/Alk.:10.2% / 4.2%Hořkost:25 IBUBarva:10 EBC
Složení:voda, ječné slady (plzeňský), chmely (Saaz Special, Žatecký poloranný červeňák)
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
světlé výčepní pivo spodně kvašené nefiltrované nepasterizované
EPM/Alk.:10.2% / 4.2%Hořkost:25 IBUBarva:10 EBC
Složení:voda, ječné slady (plzeňský), chmely (Saaz Special, Žatecký poloranný červeňák)
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Welzl 10.5 Abatyše
polotmavé výčepní pivo
2018/03
ilustrační obrázek
Pivo je vyráběno dvourmutovou technologií s teplotou vystírání 52 °C. Pivo je vyráběno ze dvou sladů a to světlého plzeňského sladu a karamelového sladu. Nevysoký podíl karamelového sladu řadí pivo na hranici mezi polotmavá a tmavá piva. Aby i při nižší barvě, která je kolem 50 j. EBC bylo dosaženo jemných karamelových tónů. Jemně karamelovému aroma a chuti pomáhá i nižší sladení a použití poloaroamtické odrůdy slade. Z důvodů eliminace potencionálních nepříjemných vůni jako je pražená a další, které nepatří do polotmavého až tmavého piva byl zvolen mírný ale dostatečně dlouhý sladovat. Stejně jako v případě našich ostatních spodně kvašených piv probíhá hlavní kvašení na spilce v otevřených kvasných kádích, při vyšších teplotách po dobu necelého 1 týdne. Vyšší teplota kvašení je zvolena z důvodu dosažení vyšší intenzity sladových, případně ovocných tonů, které patří k charakteru polotmavých a tmavých piv. Pro kvašení je použit kvasničný kmen W 95, Po skončení hlavního kvašení pivo dozrává v ležáckých tancích po dobu 1 měsíce. Poslední fází výroby je stáčení do nerezových KEG sudů. Vyrobené pivo je nefiltrované a samozřejmě i nepasterizované.
Vyrobené pivo má světle hnědou barvu na které se podílí podíl karamelového sladu v sypání. Použité slady jsou vyrobeny z moravského ječmene. Polotmavé až tmavé pivo by svých charakterem mělo odpovídat především sladovému nápoji s jemnými karamelovými tóny. Díky nižší plnosti a nižšímu alkoholu by pivo mělo působit především osvěžujícím dojmem. Jedná se o pivo kvasnicové a kvasničných buněk se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva. Říz piva je možno hodnotit jako nižší, který je charakteristický pro polotmavá a tmavá piva. Použití karamelového sladu a vyšší teplota kvašení jemné karamelové tóny ve vůni i v chuti. Kvasinky W 95 se vyznačují též nízkou produkcí diacetylu.
Vyrobené pivo má světle hnědou barvu na které se podílí podíl karamelového sladu v sypání. Použité slady jsou vyrobeny z moravského ječmene. Polotmavé až tmavé pivo by svých charakterem mělo odpovídat především sladovému nápoji s jemnými karamelovými tóny. Díky nižší plnosti a nižšímu alkoholu by pivo mělo působit především osvěžujícím dojmem. Jedná se o pivo kvasnicové a kvasničných buněk se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva. Říz piva je možno hodnotit jako nižší, který je charakteristický pro polotmavá a tmavá piva. Použití karamelového sladu a vyšší teplota kvašení jemné karamelové tóny ve vůni i v chuti. Kvasinky W 95 se vyznačují též nízkou produkcí diacetylu.
Czech Amber Lager / Bohemian Amber
polotmavé výčepní pivo spodně kvašené nefiltrované nepasterizované
EPM/Alk.:10.5% / 4.2%Hořkost:20 IBUBarva:50 EBC
Složení:voda, slad plzeňský, slad karamelový, chmel SAAZ Special
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
polotmavé výčepní pivo spodně kvašené nefiltrované nepasterizované
EPM/Alk.:10.5% / 4.2%Hořkost:20 IBUBarva:50 EBC
Složení:voda, slad plzeňský, slad karamelový, chmel SAAZ Special
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Welzl 11 Havran
tmavý ležák
2018/08
ilustrační obrázek
Pivo je vyráběno dvourmutovou technologií s teplotou vystírání 52 °C. Pivo je vyráběno ze čtyř sladů. A to ze dvou klasických, světlého plzeňského sladu a bavorského sladu a dvou pražených karamelového a barvícího sladu. Velmi tmavou barvu zajišťuje vysoký podíl pražených sladů (téměř 20 %). Díky tomu pivo získává barvu na hranici 100 j. EBC. Ve vůni je v pivu cítit pražená, vůně, v chuti se pak k výrazným praženým tónům přidávají ještě karamelové podtóny. Nižší chmelení a použití poloaroamtické odrůdy chmele brání někdy nepříjemnému souznění chutí pražených sladů a chmelové hořkosti. Z důvodů zharmonizování pražených tónů byl zvolen dvouhodinový chmelovar. Stejně jako v případě našich ostatních spodně kvašených piv probíhá hlavní kvašení na spilce v otevřených kvasných kádích, při vyšších teplotách po dobu necelého 1 týdne. Vyšší teplota kvašení je zvolena z důvodu dosažení vyšší intenzity sladových, případně ovocných tonů, které slouží ke zvýraznění sladkých podtonů, které dobře doplňují pražené složky chuti tmavých piv. Pro kvašení je použit kvasničný kmen W 95, Po skončení hlavního kvašení pivo dozrává v ležáckých tancích po dobu 6 týdnů. Poslední fází výroby je stáčení do nerezových KEG sudů. Vyrobené pivo je nefiltrované a samozřejmě i nepasterizované..
Vyrobené pivo má světle temnou hnědou až hnědočernou barvu způsobenou přeevším praženým sladem. Tmavé pivo by svých charakterem mělo odpovídat především sladovému nápoji s velmi výraznými karamelovými, praženými, kávovými, případně čokoládovými tóny. Pražené slady též v pivu způsobují nitší pH, takže může být toto pivo vnímáno až jako slabě nakyslé. Plnost je u tohoto piva způsobena nejen zbytkovým extraktem sladu, ale i vyšší sladkostí (z karamelového sladu) a ovocnými a karamelovými tóny. Pivo svým charekterem může připomínat až nápoje na bázi pražených obilovin (cikorka) nebo kávy. Jedná se o pivo kvasnicové a kvasničných buněk se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva. Říz piva je možno hodnotit jako nižší, který je charakteristický pro tmavá piva.
Vyrobené pivo má světle temnou hnědou až hnědočernou barvu způsobenou přeevším praženým sladem. Tmavé pivo by svých charakterem mělo odpovídat především sladovému nápoji s velmi výraznými karamelovými, praženými, kávovými, případně čokoládovými tóny. Pražené slady též v pivu způsobují nitší pH, takže může být toto pivo vnímáno až jako slabě nakyslé. Plnost je u tohoto piva způsobena nejen zbytkovým extraktem sladu, ale i vyšší sladkostí (z karamelového sladu) a ovocnými a karamelovými tóny. Pivo svým charekterem může připomínat až nápoje na bázi pražených obilovin (cikorka) nebo kávy. Jedná se o pivo kvasnicové a kvasničných buněk se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva. Říz piva je možno hodnotit jako nižší, který je charakteristický pro tmavá piva.
Czech Dark Lager / Bohemian Dunkel
tmavý ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný
EPM/Alk.:11.2% / 4.4%Hořkost:25 IBUBarva:100 EBC
Složení:voda, ječné slady (plzeňský, karamelový, mnichovský, barvící), chmely (Saaz Special)
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
tmavý ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný
EPM/Alk.:11.2% / 4.4%Hořkost:25 IBUBarva:100 EBC
Složení:voda, ječné slady (plzeňský, karamelový, mnichovský, barvící), chmely (Saaz Special)
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Welzl 11
světlý ležák
2016
ilustrační obrázek
Pivo má zlatavou barvu, té je dosahováno kombinací sladů a zvolené jednormutové technologie. Použité slady jsou vyrobeny z moravského ječmene z kilometr vzdálené sladovny Zábřeh. Hořkost odpovídá 11 % pivu a její charakter je utvářen v první dávce českou poloaromatickou odrůdou Sládek v kombinaci s nejlepší českou (ale i světovou) aromatickou odrůdou Žatecký poloraný červeňák, který je přidáván v druhé a především pak ve třetí dávce.
Kombinací technologie rmutování a tradičního uspořádání spilka-sklep je dosahováno střední plnosti piva, která je dále zvýrazněna kvasinkami v něm obsaženými. Těch se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva.
Říz piva je možno hodnotit jako střední, čímž dokresluje charakter tradičního českého ležáku. I přesto se pivo Welzl 11 vyznačuje vyšší pěnivostí, což je dáno celosladovým sypáním a použitou jednormutovou technologií.
Díky nízké teplotě kvašení, dlouhé době ležení a použitému kmenu kvasnic W 95 se v pivu nevyskytují ovocné, esterové ani další negativní příchutě. Kvasinky W 95 se vyznačují též nízkou produkcí diacetylu. Tyto kvasinky taktéž pivu dodávají jemnou kvasničnou chuť a aroma.
Kombinací technologie rmutování a tradičního uspořádání spilka-sklep je dosahováno střední plnosti piva, která je dále zvýrazněna kvasinkami v něm obsaženými. Těch se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva.
Říz piva je možno hodnotit jako střední, čímž dokresluje charakter tradičního českého ležáku. I přesto se pivo Welzl 11 vyznačuje vyšší pěnivostí, což je dáno celosladovým sypáním a použitou jednormutovou technologií.
Díky nízké teplotě kvašení, dlouhé době ležení a použitému kmenu kvasnic W 95 se v pivu nevyskytují ovocné, esterové ani další negativní příchutě. Kvasinky W 95 se vyznačují též nízkou produkcí diacetylu. Tyto kvasinky taktéž pivu dodávají jemnou kvasničnou chuť a aroma.
Czech Pilsner / Premium Pale Lager / Bohemian Pilsener
světlý ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný
EPM/Alk.:11.2% / 4.4%Hořkost:28 IBUBarva:12 EBC
Složení:voda, slad plzeňský, slad karamelový, Sládek, Žatecký poloraný červeňák
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
světlý ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný
EPM/Alk.:11.2% / 4.4%Hořkost:28 IBUBarva:12 EBC
Složení:voda, slad plzeňský, slad karamelový, Sládek, Žatecký poloraný červeňák
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Welzl 11 Blond Ale
světlé plné pivo
2016
ilustrační obrázek
Pivo má velmi světlou téměř žluto-bílou barvu, která je způsobena zvolenou infuzní technologií a především specielně vybraným sladem. Slad byl vyroben z moravského ječmene v kilometr vzdálené sladovně Zábřeh.
Plnost piva je spíše nižší, což odpovídá typu piva (Americký Pale Ale). Pivo je distribuováno jako kvasnicové. Díky použitému svrchnímu kmeni kvasnic se v tomto pivu vyskytuje kvasinek více a to asi 3 miliony v 1 mililitru piva.
Říz piva je možno hodnotit jako nižší až střední, což odpovídá dané kategorii piva.
Plnost piva je spíše nižší, což odpovídá typu piva (Americký Pale Ale). Pivo je distribuováno jako kvasnicové. Díky použitému svrchnímu kmeni kvasnic se v tomto pivu vyskytuje kvasinek více a to asi 3 miliony v 1 mililitru piva.
Říz piva je možno hodnotit jako nižší až střední, což odpovídá dané kategorii piva.
American Golden / Blonde / Summer Ale
světlé plné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované
EPM/Alk.:11% / 4.5%Hořkost:20 IBUBarva:7 EBC
Složení:voda, slad plzeňský světlý, chmel Premiant, chmel Villamette
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
světlé plné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované
EPM/Alk.:11% / 4.5%Hořkost:20 IBUBarva:7 EBC
Složení:voda, slad plzeňský světlý, chmel Premiant, chmel Villamette
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Chlebák 11
příležitostní světlý ochucený ležák
2020/07
ilustrační obrázek
Pro vlastní výrobu piva jsme využili klasickou jednormutovou technologii, kdy chléb je přidáván buď ve formě chlebového prášku, nebo chlebových kousků. Síla piva, vyjádřená jako stupňovitost, byla zvolena jako poctivá jedenáctka, která má na jedné straně vynikající pitelnost a na druhé straně se již dostatečně intenzivně mohou projevit speciální (v tomto případě historické) suroviny. U tohoto typu piva můžeme dokonce hovořit o vysoké plnosti, která je často laicky nazývána chlebnatost piva. Chmelení jsme u tohoto typu piva zvolili středně intenzivní, aby dokreslovalo chuť výsledného piva, ale aby hořkost pivu nedominovala.
Flavoured Mixed Beer
světlý ochucený ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný
EPM:11%
světlý ochucený ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný
EPM:11%
Welzl 12,5 Bitter
světlé plné pivo
2016/10
ilustrační obrázek
Pivo má zlatavou barvu, té je dosahováno kombinací sladů a zvolené dvourmutové technologie. Použité slady jsou vyrobeny z moravského ječmene. Hořkost piva je vysoká a pohybuje se na horní hranici českých ležáků. Její základní úroveň je utvářen v první dávce českou poloaromatickou odrůdou Premiant a pro druhou a třetí dávku je zvolena odrůda Kazbek, která dává pivu zvláštní a zajímavé rostlinné až citrusové aroma. To je ještě zvýrazněno přídavkem slade do vířivé kádě a při studeném dosladení. Vyšší plnost dovoluje dát pivu i vysokou hořkost aniž by utrpěla vlastní pitelnost piva.
Kombinace technologie dvou rmutů a uspořádání spilka – sklep, navíc ještě v kombinaci s použitím mnichovského sladu je dosahováno vysoké plnosti piva, která je dále zvýrazněna kvasinkami obsaženými v pivu. Těch se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva.
Říz piva je možno hodnotit jako střední, čímž dokresluje charakter tradičního českého ležáku. Díky velmi nízké teplotě kvašení, dlouhé době ležení a použitému kmenu kvasnic W 95 se v pivu nevyskytují ovocné, esterové ani další negativní příchutě. Kvasinky W 95 se vyznačují též nízkou produkcí diacetylu. Dominantními složkami chuti jsou u tohoto piva vysoká plnost v kombinaci s vysokou hořkostí. Ve vůni pak dominuje sladová odrůda Kazbek.
Kombinace technologie dvou rmutů a uspořádání spilka – sklep, navíc ještě v kombinaci s použitím mnichovského sladu je dosahováno vysoké plnosti piva, která je dále zvýrazněna kvasinkami obsaženými v pivu. Těch se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva.
Říz piva je možno hodnotit jako střední, čímž dokresluje charakter tradičního českého ležáku. Díky velmi nízké teplotě kvašení, dlouhé době ležení a použitému kmenu kvasnic W 95 se v pivu nevyskytují ovocné, esterové ani další negativní příchutě. Kvasinky W 95 se vyznačují též nízkou produkcí diacetylu. Dominantními složkami chuti jsou u tohoto piva vysoká plnost v kombinaci s vysokou hořkostí. Ve vůni pak dominuje sladová odrůda Kazbek.
British Special / Best / Premium Bitter
světlé plné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované
EPM/Alk.:12.5% / 4.8%Hořkost:40 IBUBarva:12 EBC
Složení:voda, slad plzeňský, slad mnichovský, chmel Premiant, Kazbek
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
světlé plné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované
EPM/Alk.:12.5% / 4.8%Hořkost:40 IBUBarva:12 EBC
Složení:voda, slad plzeňský, slad mnichovský, chmel Premiant, Kazbek
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Welzl 13 Altbier
polotmavé silné pivo
2019/03
ilustrační obrázek
Pivo patří do kategorie staroněmeckých piv. Někdy je typ piva Alt nazýván také jako "hybrid". Důvodem je kombinace technologie svrchního a spodního kvašené.
Pro výrobu piva typu Alt se obvykle používá infuzní technologie. Teplota vystírání se může pohybovat od 52 do 67 °C. Nám sou přeci jenom bližší vystírací teploty českého typu. Proto jsme zvolili vystírání sladu při teplotě 52 °C, pak postupně drženy pauzy 63 a 72 °C. Odrmutovací teplota je 76 °C. Pauzy nejsou nijak dlouhé, čímž je dosaženo výraznějšího sladového těla piva. Pivo je vzhledem ke své stupňovitosti chmeleno spíše středně, ale jsou zvoleny chmely, které zajišťují především hořkost a mají podstatně menší vliv na chmelové aroma. Při 90 minutovém chmelovaru je udržována dosti vysoká intenzita z důvodů podpory karamelových složek chuti a vůně piva.
Pro kvašení je volena obvykle vyšší teplota 16 – 18 °C. Pivo se suduje při relativně vyšším extraktu, tedy kolem 4 – 5 % zdánlivého extraktu. Pak následuje první fáze teplého ležení při teplotě 7 °C, kdy dochází ještě k prokvašení zbytků cukru. Pak následuje druhé studené delší ležení při teplotě 1 – 2 °C, ,kdy dochází k harmonizaci sladových chutí a pivo získává svoji specifickou chuť.
Vyrobené pivo bychom mohli zařadit do kategorie polotmavých piv. Přičemž barvu je možno hodnotit spíše jako světle hnědou než jako načervenalou (například na rozdíl od vídeňského typu piva). Hořkost kolem 35 jednotek odpovídá střednímu až silnému chmelení vzhledem ke své stupňovitosti. Chmelová složka chuti má být v pivu sice patrná, ale v chuti a především ve vůni nemá dominovat. Pivo má vysoký střední stupeň prokvašení, takže se jeví jako dosti plné, kdy jsou ve vůni patrné sladové nebo spíše karamelové tóny a v chuti je pak toto pivo sladko hořké.
Stejně jako všechna ostatní piva z pivovaru Welzl je i toto pivo prodáváno jako kvasnicové. Díky použitému svrchnímu kmeni speciálních staroněmeckých kvasnic se, i když se jedná o svrchní pivo, vyskytuje spíše menší množství kvasinek než je obvyklé. Říz piva je možno hodnotit jako nižší až střední, což odpovídá dané kategorii piva..
Pro výrobu piva typu Alt se obvykle používá infuzní technologie. Teplota vystírání se může pohybovat od 52 do 67 °C. Nám sou přeci jenom bližší vystírací teploty českého typu. Proto jsme zvolili vystírání sladu při teplotě 52 °C, pak postupně drženy pauzy 63 a 72 °C. Odrmutovací teplota je 76 °C. Pauzy nejsou nijak dlouhé, čímž je dosaženo výraznějšího sladového těla piva. Pivo je vzhledem ke své stupňovitosti chmeleno spíše středně, ale jsou zvoleny chmely, které zajišťují především hořkost a mají podstatně menší vliv na chmelové aroma. Při 90 minutovém chmelovaru je udržována dosti vysoká intenzita z důvodů podpory karamelových složek chuti a vůně piva.
Pro kvašení je volena obvykle vyšší teplota 16 – 18 °C. Pivo se suduje při relativně vyšším extraktu, tedy kolem 4 – 5 % zdánlivého extraktu. Pak následuje první fáze teplého ležení při teplotě 7 °C, kdy dochází ještě k prokvašení zbytků cukru. Pak následuje druhé studené delší ležení při teplotě 1 – 2 °C, ,kdy dochází k harmonizaci sladových chutí a pivo získává svoji specifickou chuť.
Vyrobené pivo bychom mohli zařadit do kategorie polotmavých piv. Přičemž barvu je možno hodnotit spíše jako světle hnědou než jako načervenalou (například na rozdíl od vídeňského typu piva). Hořkost kolem 35 jednotek odpovídá střednímu až silnému chmelení vzhledem ke své stupňovitosti. Chmelová složka chuti má být v pivu sice patrná, ale v chuti a především ve vůni nemá dominovat. Pivo má vysoký střední stupeň prokvašení, takže se jeví jako dosti plné, kdy jsou ve vůni patrné sladové nebo spíše karamelové tóny a v chuti je pak toto pivo sladko hořké.
Stejně jako všechna ostatní piva z pivovaru Welzl je i toto pivo prodáváno jako kvasnicové. Díky použitému svrchnímu kmeni speciálních staroněmeckých kvasnic se, i když se jedná o svrchní pivo, vyskytuje spíše menší množství kvasinek než je obvyklé. Říz piva je možno hodnotit jako nižší až střední, což odpovídá dané kategorii piva..
German Altbier / Düsseldorfer Alt
polotmavé silné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované
EPM/Alk.:13.2% / 5%Hořkost:40 IBUBarva:30 EBC
Složení:voda, ječné slady (plzeňský, karamelový, barvící), chmely (Saaz Special, Sládek)
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
polotmavé silné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované
EPM/Alk.:13.2% / 5%Hořkost:40 IBUBarva:30 EBC
Složení:voda, ječné slady (plzeňský, karamelový, barvící), chmely (Saaz Special, Sládek)
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Welzl 13 Stout
tmavé silné pivo
2016
ilustrační obrázek
Pivo má tmavě hnědou, čokoládovou barvu, která je způsobena vyšší dávkou karamelového sladu a především přídavkem barevného sladu. Tato variace sladů také dominuje v chuti piva, ve které je možno objevit karamelové, čokoládové nebo kávové tóny.
Použití karamelového sladu má vliv na vyšší plnost, ale v chuti není výrazná sladká složka. Pivo je hodnoceno spíše jako suché. I toto pivo je dodáváno jako kvasnicové i když díky velmi vysoké barvě a výrazným sladovým tónům kvasinky nejsou v chuti tolik znát jako u ostatních kvasnicových piv.
Říz piva je možno hodnotit jako nižší, což kategorie piva Stout dovoluje.
Použití karamelového sladu má vliv na vyšší plnost, ale v chuti není výrazná sladká složka. Pivo je hodnoceno spíše jako suché. I toto pivo je dodáváno jako kvasnicové i když díky velmi vysoké barvě a výrazným sladovým tónům kvasinky nejsou v chuti tolik znát jako u ostatních kvasnicových piv.
Říz piva je možno hodnotit jako nižší, což kategorie piva Stout dovoluje.
American Stout
tmavé silné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované
EPM/Alk.:13.4% / 5.5%Hořkost:18 IBUBarva:120 EBC
Složení:voda, slad plzeňský, slad karamelový, slad barevný (pražený), chmel Premiant, Fuggle
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
tmavé silné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované
EPM/Alk.:13.4% / 5.5%Hořkost:18 IBUBarva:120 EBC
Složení:voda, slad plzeňský, slad karamelový, slad barevný (pražený), chmel Premiant, Fuggle
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Welzl 15 Vanilla Milk Stout
tmavé silné pivo
2016/12
Pivo má tmavě hnědou, čokoládovou barvu, která je způsobena vyšší dávkou karamelového sladu a především přídavkem barevného sladu. Tato variace sladů také způsobuje v chuti piva karamelové, čokoládové nebo kávové tóny. Ty jsou navíc podtrženy vysokou sladkostí způsobenou nezkvasitelnou laktosou. V aromatu piva je samozřejmě dominantní vůně vanilky, která je patrná i v chuti piva.
Použití karamelového sladu a především laktosy má vliv na vysokou plnost, ale v chuti se díky ní objevuje i výrazná sladkost. I toto pivo je dodáváno jako kvasnicové i když díky velmi vysoké barvě a výraznému vanilkovému aroma kvasinky nejsou v chuti a vůni tolik znát jako u ostatních kvasnicových piv.
Říz piva je možno hodnotit jako nižší a pivo má díky jinému tlačném plynu částečně lavinový efekt, což kategorie piva stout dovoluje.
Použití karamelového sladu a především laktosy má vliv na vysokou plnost, ale v chuti se díky ní objevuje i výrazná sladkost. I toto pivo je dodáváno jako kvasnicové i když díky velmi vysoké barvě a výraznému vanilkovému aroma kvasinky nejsou v chuti a vůni tolik znát jako u ostatních kvasnicových piv.
Říz piva je možno hodnotit jako nižší a pivo má díky jinému tlačném plynu částečně lavinový efekt, což kategorie piva stout dovoluje.
British Sweet / Cream / Milk Stout
tmavé silné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované
EPM/Alk.:15.3% / 5.5%Hořkost:18 IBUBarva:120 EBC
Složení:voda, slad plzeňský, slad karamelový, slad barevný (pražený), mléčný cukr laktosa, chmel Premiant, chmel Fuggle, vanilkové lusky
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
tmavé silné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované
EPM/Alk.:15.3% / 5.5%Hořkost:18 IBUBarva:120 EBC
Složení:voda, slad plzeňský, slad karamelový, slad barevný (pražený), mléčný cukr laktosa, chmel Premiant, chmel Fuggle, vanilkové lusky
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Welzl 14 Oskar
světlý ležák
2017/04
ilustrační obrázek
Pivo je vyráběno dvourmutovou technologií s teplotou vystírání 52 °C. Pivo je vyráběno jako celosladové. Polotmavé barvy s nádechem do červena až jantarová je dosaženo kombinací sladů, kde dominantní vliv na barvu má mnichovský a především světlý karamelový slad, díky kterému se barva posouvá z obvyklých hnědých spíše do červených tónů. Chmelovar trvá 105 minut a je při něm dosahováno 12 % odparu. Chmel je přidáván ve třech dávkách Snahou je aby slad v chuti i ve vůni doplňoval chuťový profil daný složeným sladů. I když je hořkost piva relativně vysoká, tak díky použití poloaromatických odrůd slade vynikají především sladové tóny.
Hlavní kvašení probíhá na spilce v otevřených kvasných kádích, při teplotě 12,0 °C po dobu více než 1 týdne. Vyšší teplota kvašení je zvolena z důvodu dosažení vyšší intenzity sladových, případně ovocných tonů, které patří k charakteru polotmavých piv. Pro kvašení je použit kvasničný kmen W 95, Po skončení hlavního kvašení pivo dozrává v ležáckých tancích po dobu minimálně 50 dnů. Poslední fází výroby je stáčení do nerezových KEG sudů. Vyrobené pivo je nefiltrované a samozřejmě i nepasterizované..
Vyrobené pivo má vyšší červeno – hnědou barvu s jantarovými tóny, které je dosahováno kombinací sladů. Použité slady jsou vyrobeny z moravského ječmene. Polotmavé pivo by svých charakterem mělo odpovídat především sladovému nápoji s jemnými karamelovými tóny. Vyšší plnost umožňuje i vyšší hořkost piva. Tato kombinace pak zvyšuje i pitelnost daného piva.
Kombinace tří sladů, především pak mnichovského a světlého karamelového determinuje vysokou plnost piva, která je dále zvýrazněna kvasinkami obsaženými v pivu. Těch se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva.
Říz piva je možno hodnotit jako nižší, který je charakteristický pro polotmavá a tmavá piva.
Kombinace sladů a vyšší teplota kvašení má vliv nejen na plnost, ale i na chuťový charakter, kde se vyskytují vedle sladových i velmi slabé ovocné tóny. Kvasinky W 95 se vyznačují též nízkou produkcí diacetylu.
Hlavní kvašení probíhá na spilce v otevřených kvasných kádích, při teplotě 12,0 °C po dobu více než 1 týdne. Vyšší teplota kvašení je zvolena z důvodu dosažení vyšší intenzity sladových, případně ovocných tonů, které patří k charakteru polotmavých piv. Pro kvašení je použit kvasničný kmen W 95, Po skončení hlavního kvašení pivo dozrává v ležáckých tancích po dobu minimálně 50 dnů. Poslední fází výroby je stáčení do nerezových KEG sudů. Vyrobené pivo je nefiltrované a samozřejmě i nepasterizované..
Vyrobené pivo má vyšší červeno – hnědou barvu s jantarovými tóny, které je dosahováno kombinací sladů. Použité slady jsou vyrobeny z moravského ječmene. Polotmavé pivo by svých charakterem mělo odpovídat především sladovému nápoji s jemnými karamelovými tóny. Vyšší plnost umožňuje i vyšší hořkost piva. Tato kombinace pak zvyšuje i pitelnost daného piva.
Kombinace tří sladů, především pak mnichovského a světlého karamelového determinuje vysokou plnost piva, která je dále zvýrazněna kvasinkami obsaženými v pivu. Těch se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva.
Říz piva je možno hodnotit jako nižší, který je charakteristický pro polotmavá a tmavá piva.
Kombinace sladů a vyšší teplota kvašení má vliv nejen na plnost, ale i na chuťový charakter, kde se vyskytují vedle sladových i velmi slabé ovocné tóny. Kvasinky W 95 se vyznačují též nízkou produkcí diacetylu.
Czech Pilsner / Premium Pale Lager / Bohemian Pilsener
světlý ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný
EPM/Alk.:14.2% / 5.8%Hořkost:30 IBUBarva:35 EBC
Složení:voda, ječné slady (plzeňský, mnichovský, karamelový), chmely (Premiant, Sládek)
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
světlý ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný
EPM/Alk.:14.2% / 5.8%Hořkost:30 IBUBarva:35 EBC
Složení:voda, ječné slady (plzeňský, mnichovský, karamelový), chmely (Premiant, Sládek)
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Welzl 14 APA
světlé silné pivo
2019/01
ilustrační obrázek
Pivo patří do kategorie American Pale Ale. Pro výrobu je použita infuzní technologií s teplotou vystírání 52 °C. Jedná se o moderní americký styl, kde sladové tóny ustupují do pozadí, takže pro sypání je zvolen pouze plzeňský slad. Díky tomu je i plnost piva nižší a pivo se jeví jako sušší. Ač je u tohoto piva dominantní ve vůni i v chuti chmel, tak celková doba chmelovaru je "pouze 75 minut. Chmel je dodáván ve dvou dávkách, kdy větší důležitost je věnována druhému chmelení. V prvním chmelení se jedná o spíše hořký ne moc rozšíření chmel Saaz Special který by měl pomoci s dokreslením aroma druhého dominantního chmele. Aroma Saaz Special je možno popsat jako jemně ovocné, bylinné nebo kořeněné. Na druhé chmelení (stejně jako přídavek do vířivé kádě a na studené chmelení je použit americký chmel Amarillo. Ten je typický svojí citrusovou složkou. Ale taktéž se u něho projevuje květinové nebo ovocné aroma čímž se doplňuje s chmelem Saaz Special. Hořkost piva, jak odpovídá kategorii APA je hodně vysoké a je nad 60 IBU.
Pro kvašení a ležení zvolena typická americká technologie, tedy jednofázové kvašení a ležení v CKT. Pro kvašení byl zvolen kvasničný kmen Nothingham a teplota kvašení byla kvůli zvýraznění ovocných tonů zvolena vysoká, tedy 24 °C Po 3 denním kvašení je CKT zahražen a teplota je snížena na teplotu 12 °C, kdy pivo dozrává po dobu 15 dnů. Nakonec je přidána poslední porce chmele v množství 3,5 g/l a pivo je ochlazeno na 1 °C. V této době dochází k nasycení piva a dotvoření chmelového/citrusového aroma a charakteristické vysoké hořkosti.
Vyrobené pivo má vzhledem ke svojí stupňovitosti velmi světlou barvu. Vysoká hořkost odpovídá stylu APA. Použitý chmel Amarillo (v kombinaci s Saaz Special) dává pivu výrazné citrusové aroma.
Pivo má vysoký stupeň prokvašení, takže se jeví jako dosti suché, ale díky tomu že jedná o 14 ° pivo se v chuti nejeví jako prázdné. Stejně jako všechna ostatní piva z pivovaru Welzl je i toto pivo prodáváno jako kvasnicové. Díky použitému svrchnímu kmeni kvasnic se v tomto pivu vyskytuje kvasinek více a to asi 3 miliony v 1 mililitru piva.
Říz piva je možno hodnotit jako střední, což odpovídá dané kategorii piva..
Pro kvašení a ležení zvolena typická americká technologie, tedy jednofázové kvašení a ležení v CKT. Pro kvašení byl zvolen kvasničný kmen Nothingham a teplota kvašení byla kvůli zvýraznění ovocných tonů zvolena vysoká, tedy 24 °C Po 3 denním kvašení je CKT zahražen a teplota je snížena na teplotu 12 °C, kdy pivo dozrává po dobu 15 dnů. Nakonec je přidána poslední porce chmele v množství 3,5 g/l a pivo je ochlazeno na 1 °C. V této době dochází k nasycení piva a dotvoření chmelového/citrusového aroma a charakteristické vysoké hořkosti.
Vyrobené pivo má vzhledem ke svojí stupňovitosti velmi světlou barvu. Vysoká hořkost odpovídá stylu APA. Použitý chmel Amarillo (v kombinaci s Saaz Special) dává pivu výrazné citrusové aroma.
Pivo má vysoký stupeň prokvašení, takže se jeví jako dosti suché, ale díky tomu že jedná o 14 ° pivo se v chuti nejeví jako prázdné. Stejně jako všechna ostatní piva z pivovaru Welzl je i toto pivo prodáváno jako kvasnicové. Díky použitému svrchnímu kmeni kvasnic se v tomto pivu vyskytuje kvasinek více a to asi 3 miliony v 1 mililitru piva.
Říz piva je možno hodnotit jako střední, což odpovídá dané kategorii piva..
American Pale Ale
světlé silné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované
EPM/Alk.:14.5% / 6.5%Hořkost:65 IBUBarva:10 EBC
Složení:voda, ječné slady (plzeňský), chmely (Saaz Special, Amarillo)
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
světlé silné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované
EPM/Alk.:14.5% / 6.5%Hořkost:65 IBUBarva:10 EBC
Složení:voda, ječné slady (plzeňský), chmely (Saaz Special, Amarillo)
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Welzl 16 IPA
světlé silné pivo
2016
ilustrační obrázek
Pivo má jantarovou barvu, která je způsobena kombinací tří sladů. Důvodem volby jantarové barvy je podtržení vyšší stupňovitosti piva. Použité slady jsou vyrobeny z moravského ječmene a byly vyrobeny v kilometr vzdálené sladovně Zábřeh. Velmi vysoká hořkost koresponduje s pivem typu IPA. Její charakter je díky americkému sladu Cascade sladově citrusový.
Kombinace sladů má vliv nejen na vyšší barvu, ale zachovává i vyšší plnost piva, která je k takto hořkému pivu nezbytná. Stejně jako všechna ostatní piva z pivovaru Welzl je i toto pivo prodáváno jako kvasnicové. Díky použitému svrchnímu kmeni kvasnic se v tomto pivu vyskytuje kvasinek více a to asi 3 miliony v 1 mililitru piva.
Říz piva je možno hodnotit jako nižší až střední, což odpovídá dané kategorii piva.
Kombinace sladů má vliv nejen na vyšší barvu, ale zachovává i vyšší plnost piva, která je k takto hořkému pivu nezbytná. Stejně jako všechna ostatní piva z pivovaru Welzl je i toto pivo prodáváno jako kvasnicové. Díky použitému svrchnímu kmeni kvasnic se v tomto pivu vyskytuje kvasinek více a to asi 3 miliony v 1 mililitru piva.
Říz piva je možno hodnotit jako nižší až střední, což odpovídá dané kategorii piva.
India Pale Ale
světlé silné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované
EPM/Alk.:16.2% / 7%Hořkost:65 IBUBarva:16 EBC
Složení:voda, slad plzeňský, slad mnichovský, slad karamelový, chmel Premiant, Cascade
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
světlé silné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované
EPM/Alk.:16.2% / 7%Hořkost:65 IBUBarva:16 EBC
Složení:voda, slad plzeňský, slad mnichovský, slad karamelový, chmel Premiant, Cascade
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Barley Wine 24
příležitostní světlé silné pivo
2022/01
Zveřejněno se souhlasem 'Upper Brewing s.r.o.'30.08.2023 21:291 x6.515 x
Dej bůh štěstí!
Pivovar Zábřeh Welzl |
Upper Brewing s.r.o. |
minipivovar s pohostinstvím |
Krumpach 2057/24a |
789 01 Zábřeh |
Olomoucký kraj |
2016 červen |
Ing. Miloš Hrabák |
Tomáš Kozák |
Marián Bezděk |
+420 606 401 231 |
+420 777 045 630 |
02975432 / CZ02975432 |
www.zabreh-pivovar.cz |
info@zabreh-pivovar.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
České pivo - České zlato Ѵ© 2013-2024 , verze portálu 2.2.2020.e, verze dat 21.12.2024 19:53
Informace obsažené na této webové stránce slouží pouze pro obecnou informovanost. Provozovatel se snaží udržovat informace aktuální a správné, ale nedává záruky jakéhokoliv druhu, výslovné nebo předpokládané, o úplnosti, přesnosti, spolehlivosti, vhodnosti nebo dostupnosti s ohledem na webové stránky nebo informace, produkty, služby či související grafiky obsažené na internetových stránkách pro jakýkoli účel.
Webové stránky tohoto serveru obsahují také odkazy na stránky jiných subjektů, přičemž provozovatel nenese zodpovědnost za obsah nebo případnou nefunkčnost těchto stránek.
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.