● Minipivovar Nová sladovna působí v opavském obchodním centru.
● Už dříve tu však byl pivovar a výroba piva se tak vrací na původní místo.
● Pivovar 90 procent produkce spotřebuje ve vlastní restauraci.
Těžko hledat méně pravděpodobné místo pro minipivovar, než je obchodní centrum. Kdo by očekával varné nádoby, spilky nebo ležácké tanky mezi obchody s módou a parfumeriemi? A přesto právě na takovém místě vaří pivo Nová Sladovna. Je v tom ovšem jeden paradox: v budovách dnešního obchodního centra v minulosti sídlil starý opavský měšťanský pivovar. A tak se vlastně pivovarnictví vrací oklikou na původní místo.
Ostatně zvenčí si budova zachovala díky citlivé rekonstrukci industriální charakter a architekti ve svém návrhu využili i starý pivovarský komín. Ten tak dodnes stojí uprostřed obchodního centra. V útrobách budov propojených skleněnou střechou zůstala ještě jedna připomínka starého pivovaru: původní měděná varna, která tvoří dominantu restaurace Ka-Varna. Pivo se v ní dnes už nevaří, našla poněkud překvapivé využití − stal se z ní dětský koutek.
Jak Ka-Varně, tak restauraci Nová Sladovna, pod níž se nachází samotný minipivovar, šéfuje Karel Bureš. Nápad otevřít v budově bývalého pivovaru restauraci se zrodil v roce 2012, když skončila hlavní rekonstrukce celého objektu. Vlastní pivo mělo být tahákem pro hosty, marketingový příběh se navíc nabízel sám: pivo se v těchto místech dělalo už od 19. století, pivovar skončil až v roce 2005.
Teď se vaří v mnohem menším měřítku ve sklepě obchodního centra. Původní nápad, aby celý pivovar stál přímo uprostřed restaurace Ka-Varna, na původním místě, se neukázal jako praktický. "Marketingová představa architekta, ktery projekt navrhoval, byla, že sládek bude chodit mezi lidmi v holínkách, stříkat kolem sebe vodu a bude to skvělá atrakce. To ale možná může pobavit skalního pivaře, ale ne 99 procent našich hostů," vypráví Karel Bureš na zahrádce restaurace.



Na jednom místě
935 pivovarů
17.293 piv
10.416 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost pivovaru Nová sladovna
Historie pivovaru
Již první písemná zmínka o Opavě v listině vydané českým králem Přemyslem I. Otakarem roku 1224 hovoří o ní jako o městě, kde se vaří pivo: právo mílové, zde výslovně zmiňované, ochraňovalo produkci opavských právovárečných měšťanů od konkurence. O tři století později bylo v Opavě právovárečných domů plných 279. Náročnost výroby piva vedla držitele práva vařit pivo k přenechávání tohoto práva speciálním zařízením, tzv. soukromým pivovarům. Už tehdy bylo tedy jasné, že pouhé privilegium k vaření piva nestačí, že je třeba spojit síly a odolat jak konkurenci, tak mnohým rizikům, kterým je vaření piva vystaveno.
Lukrativnost výroby piva vedla samotné město Opavu k provozování vlastního pivovaru. Stával nedaleko dnešní konkatedrály Nanebevzetí Panny Marie a vznikl ne konci 15.století. Produktem tohoto pivovaru, nazývaného Taberna, bylo pšeničné pivo, které se čepovalo v radničních sklepích i ve vlastní pivnici. Pozemek pro výstavbu současného pivovaru byl vybrán vně starého města, zcela pochopitelně u městského náhonu, v jehož blízkosti stálo již několik průmyslových závodů. Stavba byla započata na podzim roku 1824 a v průběhu roku 1825 se zde začalo vařit pivo. Pivovar nesl jméno Bürgerliche Troppauer Bierbrau . Je zajímavé, že komplex byl stavebně dokončen až v listopadu 1826. V letech 1852 - 1853 byly v bezprostřední blízkosti nového pivovaru (ze strany dnešního obchodního domu Breda) zbudovány sklepy k uskladnění ledu. Nad nimi vyrostla jednoduchá přízemní budova, která představuje nejstarší část původního pivovarského areálu. Závratný nárůst produkce piva, kde jen za prvních deset let jeho existence stoupla jeho produkce o neuvěřitelných 350 % - přinesl několikerou přestavbu varny a především v roce 1871 změnu vodního pohonu na parní. V letech 1878 -1879 přibyla sušárna ječmene a sladovna.
Podobu známou z přelomu tisíciletí získal pivovar, ve své době největší v rakouském Slezsku, po přestavbě v roce 1889, kdy v souvislosti s odstraňováním následků požáru budov došlo k radikální modernizaci všech částí provozu. Další rekonstrukce měly jen dílčí charakter a výrazně se dotkly především strojovny (1924), sladovny (1926-1927) a varny (1931). Ta se dochovala v podobě ze 30.let, kdy ji vystavěla opavská stavitelská firma Julia Lundwalla. Ještě několikrát byl činěn pokus o rozšíření stávajícího areálu - v letech druhé světové války měla vyrůst při Pivovarské ulici nová správní budova, po válce se počítalo s výstavbou velkokapacitní sladovny s novou stáčírnou a lahvovnou. Všechny tyto záměry ale zůstaly jen na papíře.
Kolem roku 1900 v souvislosti se snahou konkurovat produkci jiných pivovarů (Plzeň, Karwiná, Moravská Ostrava) se opavský pivovar nespokojil jen s výrobou pro slezský region. Z důvodu nedostatků v dopravě bylo třeba vystavět sklady piva - byly dva, V Horním Benešově a Zlatých Horách - a lednice. Těch bylo více a byly ve vzdálenějším regionu od Bohumína po Nový Jičín a vzdálené Supíkovice na Jesenicku. Rovněž tak si naši předkové uvědomili nutnost k zákazníkovi se vůbec dostat a upoutat jej. Svůj význam zde měla síť speciálních pivnic, provozovaných pivovarem ve vlastní režii. V situaci, kdy v samotné Opavě existovaly hostince, nabízející produkci velkých mimoopavských pivovarů, nešlo ani jinak. Tak už na konci 19.století se lidé mohli s nimi setkat v Jeseníku, Krnově, Budišově nad Budišovkou, Osoblaze, ale i v Ostravě, Českých Budějovicích a dokonce i ve Vídni. Pivovar vařil Troppauer Bier.
Po znárodnění byl pivovar součástí podniků:
1948-1952 Moravskoslezské pivovary n.p.
1953-1954 Opavské pivovary n.p.
1955-1959 Ostravské pivovary n.p.
1960-1990 Severomoravské pivovary n.p.
1990-1994 Moravskoslezské pivovary a.s.
1994- 2005 Pivovar Zlatovar a.s.
2011-2012 Historický komplex pivovaru se přestavěl na společenské obchodní centrum Breda & Weinstein.
prosinec 2013 Restaurace Nová sladovna s minipivovarem zahajuje provoz. V Opavě se po letech opět vaří pivo.
Pivovar
Malý hostinský pivovar s ročním výstavem okolo 600hl. Sídlí v budově bývalého opavského měšťanského pivovaru, ve kterém se pivo vařilo už od roku 1825.
V nabídce jsou vždy minimálně 3 druhy piv. Trvale se vaří jedenáctistupňový ležák Opavský korbel. Další 2 piva v nabídce se každý měsíc obměňují. Většinou je to světlý dvanáctistupňový svrchně kvašený ALE a čtrnáctistupňová IPA.
Vedle těchto piv bývají v nabídce také další speciální piva jako je pivo nakuřované, pšeničné nebo pivo typu porter.
Svrchně kvašená piva typu ALE a IPA se vaří převážně z amerických chmelů a zákazníci tak mohou ochutnat piva jako je Mohawk, Chinook, Columbus, Apache, Seattle, One Bull, Grand Canyon, Cheyenne a jiné.
Piva se nabízí také v PET lahvích a KEG sudech.
Pro sběratele je k dispozici široká nabídka etiket, podtácky a pivní sklo s logem.
Výroba piva
K výrobě našich piv používáme slady z humnové sladovny v Záhlinicích, nejlepší chmely, pivovarské kvasnice a vodu z přehradní nádrže Kružberk. Při vaření používáme dekokční varní postup (s povařovaním rmutu) a kvašení na otevřených spilkách. Zrání pak probíhá v ležáckých tancích, ze kterých pak pivo putuje přímo do výčepu.
Pro výrobu svrchně kvašených piv používáme cylindrokónické tanky.
Varna
Vaření se skládá z několika dílčích úkonů. Prvním je vystírání, během něhož se nasype sladový šrot (rozemletý slad) do vody o určité teplotě a nechá se určitý čas odpočívat. Následuje rmutování, kdy se odčerpá část díla do jiné nádoby a opět se nechá odpočívat. Zbylá část se přivádí k varu. Než k varu dojde, zařazují se při určitých teplotách pauzy, během kterých se škroby mění na cukry. Rmutování je tím, čím se liší česká piva od těch zahraničních. Po rmutování se obě části díla opět spojí a následuje scezování. Při scezování se odděluje sladina od mláta. Po scezování následuje chmelovar. Při tomto kroku se přidává chmel a vařením vzniká takzvaná mladina.
Spilka
Uvařená mladina se čerpá na spilku, kde se zchladí na zákvasnou teplotu a zakvasí se pivovarskými kvasnicemi. Proces kvašení trvá 7-14 dní podle procenta extraktu v mladině a podle stavu pivovarských kvasnic. Teprve během kvašení začíná vznikat alkohol a mladina se mění na mladé pivo.
Sklep
Po prokvašení se zelené pivo suduje do ležáckých tanků. V tancích dojde k částečnému prokysličení mladého piva a začíná proces dokvašování. Během tohoto procesu zbylé kvasnice prokváší zbytkový extrakt a tím, že tank je uzavřená nádoba, vzniká přetlak a pivo se sytí oxidem uhličitým, který vzniká během kvašení. Další důležitá věc, která se děje během zrání piva v ležáckých tancích je, že dochází k zakulacení chuti a vůně piva.
Zdroj:Stránky pivovaru Nová Sladovna, 2016
Více na stránkách pivovaru


Pivovar Nová sladovna |
Gastronomie Opava s.r.o. |
restaurační minipivovar |
U Fortny 49/10 |
746 01 Opava |
Moravskoslezský kraj |
2013 prosinec |
Karel Bureš |
Ing. Jánošík Martin |
~500 hl (ročně) |
+420 553 820 130 |
+420 553 820 113 |
28462726 / CZ28462726 |
www.nova-sladovna.cz |
pivovar@nova-sladovna.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.