Historie a současnost pivovaru Welzl

Po více než sto letech se v Zábřeze zase vaří pivo
Na pět stovek návštěvníků přilákala v sobotu 18.června možnost prohlédnout si prostory nového minipivovaru Welzl Zábřeh. pivovarSpolečnost Upper Brewing v objektu bývalé kotelny v Krumpachu nabídla prohlídku výrobny s varnou na 20 hektolitrů piva s ročním výstavem až 1 500 hektolitrů. Hlavním lákadlem se ale pochopitelně stala ochutnávka piva. Není divu, poslední chmelový mok se v Zábřehu točil před více než sto lety, měšťanský pivovar v místech dnešního hostince U Huberta přestal vařit v roce 1905.

Welzlovy produkty návštěvníkům zjevně zachutnaly.pivovar V nabídce byl klasický jedenáctistupňový ležák a tři speciály, během soboty se pak vytočilo deset sudů piva. Jeho hlavním znakem je návrat k tradici - pivo se nefiltruje , nepasterizuje, je vařeno dle tradičních receptur.

V pondělí 20.června pak proběhlo také slavnostní otevření minipivovaru za účasti starosty města, který popřál novému pivovaru spoustu spokojených zákazníků a dobré pivo.

Pivovar Welzl se hlásí k Zábřehu nejen jménem slavného polárníka, jehož obličej na návštěvníky shlíží z výydoby, etiket či pivních podtácků. „Naší ambici je oslovit a najít své zákazníky především v regionu," řekl jednatel Tomáš Kozák.
Zdroj:Zábřeh-informační zpravodaj města, 2016


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky pivovaru Welzl

Kdy:dle otevírací dobyObec:ZábřehZdroj:Pivovar Welzl

Naše pivečka můžete ochutnat v naší restauraci přímo v prostorech pivovárku. Má kapacitu 40 míst a při posezení u nás máte přehled o celém provozu pivovaru.

Aktualizováno: před rokem

Se speciály jsme šli na tenký led, vyplatilo se, říká jednatel zábřežského minipivovaru

Publikováno:před 2 letyZdroj:Deník.czAutor:Petr Krňávek

Do Zábřehu se po sto jedenácti letech vrátila tradice vaření piva. Zlatavý mok jménem Welzl vzniká v budově bývalé kotelny na sídlišti Krumpach. „Zatím převažuje velká spokojenost. Ohledně kvality piva máme téměř výhradně pozitivní ohlasy, z hlediska výstavu jsme několik týdnů po začátku na maximální kapacitě a už uvažujeme o navýšení," říká jednatel zábřežského minipivovaru Miloš Hrabák.

Jak dlouho trvalo vybudovat v Zábřehu minipivovar?
O tomto záměru jsme poprvé mluvili před třemi, čtyřmi roky. Společnost jsme založili před dvěma a půl lety.

Jaká piva vaříte?
Nejpopulárnějším pivem v regionu je jedenáctka. Naším základním pivem je tedy světlý jedenáctiprocentní ležák, který je mezi našimi hosty nejoblíbenější. S kolegou sládkem jsme se pohybovali po světě, přinášíme i nové styly, svrchně kvašená a další speciální piva. V tanku nám dozrála druhá várka blond alu, máme anglický stout, india pale či pšeničné pivo.

Nacházíme se v bývalé kotelně na periferii města. Proč jste si vybrali právě tento objekt?
Hledali jsme různé možnosti, byli jsme se podívat i do areálu bývalého pivovaru. Na základě kombinace finančních možností a technického zázemí, které bylo k dispozici, nám tento objekt vyšel jako nejlepší. Nachází se mimo centrum, ale jsme tu spokojeni. Krumpach je klidná lokalita, pivovar tu navíc vytváří určité mikroklima.

Název Welzl se pro minipivovar v Zábřehu nabízí, ale přesto: neuvažovali jste o alternativách?
Na začátku jsme měli pro název pivovaru více tipů. Například restaurace se jmenuje Kotelna. Nicméně vaříme za zábřežského sladu, používáme zábřežskou vodu. Eskymo Welzl je nejslavnější zábřežský rodák. Chceme, aby i pivovar byl regionálním se vším všudy, tedy i s názvem.

Pivovar jste otevírali před třemi měsíci. Jak jste zatím s jeho fugováním spokojeni?
Převažuje velká spokojenost. Z hlediska kvality piva máme téměř výhradně pozitivní ohlasy, na pivu nemusíme a nebudeme nic měnit. Trošku jsme se báli, protože v regionu nejsou zvykem speciální piva. Se speciály jsme šli na tenký led, nicméně dnes k nám někteří lidé chodí jen na stout nebo na IPu. Z hlediska výstavu jsme několik týdnů po začátku na maximální kapacitě a už uvažujeme o navýšení. V restauraci stabilizujeme personál, máme rozvojové plány. Do budoucna například uvažujeme o zavedení jednoduché kuchyně.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.15.09.2016 09:351