Na jednom místě
972 pivovarů
19.162 piv
10.987 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
-
Adam Williamandroid
Český akciový pivovar (dnešní Budějovický Budvar, n.p.) začal své proslulé pivo vařit 7. října 1895. Události, které předcházely jeho vzniku, byly v národnostně rozdělených Budějovicích dramatické. Část českých právovárečníků nespokojených se situací v místním výrazně proněmecky orientovaném Měšťanském pivovaře podporovaná předními zástupci české buržoazie se rozhodla založit svůj vlastní podnik. V roce 1967 došlo k založení Budějovického Budvaru, n.p., který se stal nástupcem původního akciového pivovaru i pivovaru měšťanského, jejichž ochranné známky z větší části převzal. V areálu pivovaru jsou 300 metrů hluboké artéské studně, ze kterých čerpají vodu pro výrobu piva. Jde sice o tzv. průmyslový pivovar v rukách státu, ale to neznamená, že neumí vařit pivo, jeho dlouhá historie a věhlas ve světě jsou toho důkazem. Myslím, že každý si může najít to své, které mu z pivovaru chutná. Pokud mám interpretovat osobní názor, tak proti světlým pivům B:Classic 10° ani ležáku Budweiser Budvar 12°, nemám žádných zásadních výhrad. Charakterizuje je spíše sladovější chuť a střední chmelení, nejlepší bývají z tanku. Asi nejlepší piva, co jsem z pivovaru ochutnal, byly tzv. "právě stočený" ležák, nepasterované pivo stočené do lahve přímo v pivovaru, které je možné zakoupit pouze na vybraných místech v Českých Budějovicích a silný ležák Budvar Reserve, který leží až 200 dní v pivovarském sklepě. Za zmínku jistě stojí také vynikající kvasnicový Kroužek a už jsem přišel na chuť také hořkému světlému ležáku s 33 IBU Budvar 33. Kolaborační várky s minipivovary má v Budvaru na starosti létající sládek Aleš Dvořák, patří mezi ně napřiklad Pale Ale Opičí Ejl uvařený ve spolupráci s krnovskou Nachmelenou opicí a lehký pšeničný Kraťas uvařený s jabloneckým Voltem. Na dlouhodobější spolupráci to vypadá s pražským pivovarem Cobolis a jeho sládkem Pavlem Paloušem, díky které vzniklo výčepní světlé pivo Redix, ten nyní patří do stálé nabídky Budvaru nebo Modernes Kölsch s názvem Spolu. Svou třetí návštěvu pivovaru jsem spojil také s komentovanou prohlídkou areálu a ochutnávkou nefiltrovaného Budvaru v pivovarském sklepě, který má oproti běžně dostupnému ležáku ještě výhodu delšího ležení v tancích. Vedle pivovaru se nachází pivovarská restaurace Budvarka, kde mívají na výčepu průřez nabídkou, jistě stojí za návštěvu také Masné krámy a Vatikán v centru města. Mimo České Budějovice bych doporučil ochutnat Budvar čepovaný v olomouckém baru U dvou přátel - Bar UDS nebo tankový v trenčínském Sokolovňa Pub. Nutno říct, že je nutné najít si podnik, kde je o pivo opravdu dobře postaráno, jinak kvalita nemusí být dokonalá, stejně jako z lahví nebo plechovek v supermarketech. Myslím, že Budějovický Budvar je po zásluze v zahraničí vnímán jako tradiční značka kvalitního piva.
Zasláno:před měsícemHodnocení:4 -
Adam Williamandroid
Český narodní pivovar Budějovický Budvar vaří svá piva od roku 1895 v Českých Budějovicích, přímo v pivovaru jsou 300m hluboké artéské studně, ze kterých čerpají vodu pro výrobu piva. Jde sice o tzv. průmyslový pivovar v rukách státu, ale to neznamená, že neumí vařit pivo, jeho dlouhá historie a věhlas ve světě jsou toho důkazem. Myslím, že každý si může najít to své, co mu z pivovaru chutná, názory typu, to je hnus a nedá se to pít, jsou spíše pózou než reálným pohledem na kvalitu produkce. Pokud mám interpretovat svůj názor a nikomu ho nevnucuji, tak proti výčepnímu ležáku 10°, ani klasické 12°, nemám žádných zásadních výhrad, spíše sladší charakter, ale plné sladové tělo, nejlepší samozřejmě z tanku, ale ráno po více kusech může bolet hlava. Asi nejlepší, co jsem z pivovaru ochutnal, byl tzv. "zaměstnanecký" ležák, nepasterované pivo stočené do lahve přímo v pivovaru. Za mě dále vynikající kvasnicový Kroužek, Opičí ejl uvařený ve spolupráci s krnovskou Nachmelenou opicí, letní speciál Kraťas uvařený s jabloneckým Voltem a Redix, který původně vznikl ve spolupráci s pražským Cobolisem a nyní patří do stálé nabídky. Tyto kolaborační várky má v Budvaru na starosti létající sládek Aleš Dvořák, se kterým jsem měl možnost se potkat na Moravské vernisáži piva. Nechutná mi Budvar 33, který je vodový s výrazným chmelením, je snahou o hořčí pivo, ale i ten si určitě své fanoušky najde. V areálu pivovaru je restaurace, doporučuji rezervovat si místo předem. Myslím, že Budějovický Budvar je po zásluze v zahraničí vnímán jako značka kvalitního piva.
Zasláno:před rokemHodnocení:5 -
Miltonandroid
Největší spokojenost vůbec u mě panuje s 10 st. Budvarem výčepním kvůli jeho hořkosti, stejné jako má řecké pivo Fix. Velmi příjemně mě překvapilo, vychlazené je výborné a nepiju nic jiného. Celkově má pivovar širokou škálu piv, podle mě si vybere každý podle své chuti.
Zasláno:před 3 letyHodnocení:5
Budějovický Budvar |
Budějovický Budvar,n.p. |
velký průmyslový pivovar |
Karoliny Světlé 4 |
370 21 České Budějovice |
Jihočeský kraj |
1895 |
Petr Dvořák |
Ing. Adam Brož |
1 602 000 hl (2018) |
+420 387 705 347 |
+420 387 705 601 |
+420 387 313 325 |
00514152 / CZ00514152 |
www.budejovickybudvar.cz |
budvar@budvar.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.