Vše o Černokosteleckém pivováru

diskuse o činnosti, sortimenu, historii i současnosti pivovaru

Příspěvků:22
  • Kelt
    Keltandroid

    Byl jsem zde potřetí a nejméně mi tady pivo chutnalo. Peckou je Černá svině,to je top pivo bez chyby. Překvapila mě příjemně 10 dešťofka-hořká, osvěžující, což už se nedalo říct o 11 Bedřichovi-průměr a 12 vydra hodně chutově slabá. Potěšil z petky pitý polotmavý Řezník, moc dobrý. Hospoda skvělá, ovšem plná senzacechtivých lidí.

    Zasláno:před 12 dnyHodnocení:4
  • Adam William
    Adam Williamandroid

    Černokostelecký pivovár a Národní muzeum pivovarnictví se nachází v Kostelci nad Černými lesy, další zajímavostí je zde moc hezký místní zámek. Původní pivovarské objekty jsou z roku 1840 a zásadní přestavba na parní pohon proběhla v roce 1897. V letech 1931–1932 byla kompletně rekonstruována varna, jejíž technologie se dochovala dodnes. Po druhé světové válce byl pivovar zestátněn. V polovině 70. let 20. století se černokostelecké pivo ze sklepů převáželo do Velkých Popovic, kde se filtrovalo, stáčelo a expedovalo. V roce 1977 byl zaznamenán nejvyšší výstav – 62 650 hektolitrů. V roce 1986 byl kvůli velké poruchovosti varny její provoz postupně odstavován a 3. června 1987 byla v Kostelci svařena poslední várka. Spilka a sklepy pak sloužily pro potřeby velkopopovického pivovaru do konce roku 1992. Roku 1994 ukončila provoz i sladovna, funkční zůstala jen prodejna piva a suvenýrů. Následně pivovar převzalo město a objekty chátraly až do roku 2001, kdy jej koupili jeho stávající majitelé Milan Srarec a Tomáš Vodochodský, kteří do objektů investovali desítky miliónů korun a vdechli jim nový život. Nyní je celý pivovar Národní kulturní památkou, původně jí byl pouze klasicistní polygonální žentourový mlýn, který byl postaven po roce 1812. Má unikátní pozdějšími úpravami nijak nenarušenou vnitřní dřevěnou konstrukcí, která odráží osmistěn centrální části. První pivo zde začali vařit v hrncích v roce 2003 a počátkem roku 2014 spustili svůj moderní minipivovar, který funguje dodnes. Stále se však nevzdávají myšlenky uvést do provozu i technologii původní a vařit ve starých měděných kotlích, pod kterými by se mělo topit dřevem, stali by se tak jediným pivovarem nejen v Česku s tímto postupem výroby piva a vzhledem k tomu, co už dokázali, tak se zcela jistě dočkáme i tohoto unikátu. Nedávno byla budova pivovaru opatřena novou fasádou a v době mé návštěvy se zde natáčel seriál TV Prima s názvem Hořký svět, který je o fiktivním pivovaru Sázava - Pobřežany a tvůrci si propůjčili právě unikátní prostory Černokosteleckého pivovárku, určitě se zpětně podívám, jestli stojí za shlédnutí. V areálu pivovaru jsem si také zajistil ubytování, hned nad výčepem, abych mohl vychutnat co nejlépe atmosféru tohoto místa a ne utíkat domů s jazykem na vestě, jako Eduard Serba, kterého jsem tady neplánovaně potkal při jednom z jeho "turistických" výletů kam jinam než za pivem. V krásné hospůdce prvorepublikového stylu, která mi v mnohém připomínala Múzejný hostinec v Bratislavě, o kterém jsem psal reportáž na Pivovary Slovenskej republiky, jsem se usadil společně s Jirkou, kterého jsem potkal krátce předtím a neplánovaně mě starou částí pivovaru provedl, za což mu dodatečně děkuji, protože prohlídky mimo sezónu jsou organizovány pro skupiny pouze v sobotu. Jirka pomáhá v pivovaru se vším možným a ještě shání artefakty do místního pivovarského muzea. V hospůdce měli na čepu čtyři druhy, když opomenu nealko pivo z Primátora, tak tři vlastní, všechny spodně kvašené, výčepní 10 Dešťoffka, světlý ležák 12 Vycpaná vydra a vlajkové prase pivovaru, tmavý ležák Černá svině, který je vařen podle prvorepublikových receptur a v mnohém připomíná Flekovské tmavé, ale je ještě lepší! V PET lahví byl v nabídce ještě polotmavý SvatomARTin.sky řezák, Kveik Sigurd, Cold IPA Huhulák a Letní ALE Vápenka. Pokud mohu doporučit, zůstaňte u čepovaných, snad až na Kveik bohužel nebyly tato piva ničím zajímavé. To se však nedá říci o tom, co se dělo za výčepním pultem, ta holka se tam snad narodila a s grácií sázela na stoly jedno za druhým, které byly perfektně a s láskou čepované a ta pěna, no tohle byla jiná liga, pánové a dámy. Malým nedostatkem byla absence vlastních pivních tácků, ale pivo se na vyžádání čepuje do skla s logem pivovaru a pozor, berou pouze hotovost. Kuchyně je zde z doslechu také skvělá, v mém případě se stala večeří i snídaní výborná paštika ve skle s karamelizovanou cibulkou a krájeným chlebem. Na místo se určitě někdy vrátím, možná i s rodinkou, ubytování ve stylových pokojích je jako spaní v babiččině chaloupce a připomínalo mi nocování v nejstarších českých hospodách v Lanškrouně a Svobodných Hamrech. V Praze piva můžete ochutnat v hospůdkách Black Swine, U slovanské lípy (nejstarší hostinec na Žižkově) a U Šumavy (L.P. 1873), občas bývá na čepu i v ostravské Kurnik Šopa Hospoda, věřím, že nebudete litovat 🐗

    Zasláno:před 5 měsíciHodnocení:5
  • beaver63
    beaver63android

    Tady pivu rozumí a starají i o historii pivovarnictví, díky.

    Zasláno:před 6 měsíciHodnocení:5
  • Kilhets
    Kilhetsandroid

    Příjemná obsluha. Dešťovka je moc příjemná na 10° :-)

    Zasláno:před 7 měsíciHodnocení:4
  • Specter
    Specterandroid

    Vydra ve svini 12°: Za mě je to hodně dobrá dvanáctka.

    Zasláno:před 7 měsíciHodnocení:4
  • Zoltán
    Zoltánandroid

    Zde o pivo pečují srdcaři.

    Zasláno:před 10 měsíciHodnocení:4
  • Zdeňka Staškova
    Zdeňka Staškovaandroid

    Pivo na žízeň,ale i na chuť

    Zasláno:před rokemHodnocení:3
  • IceCreamMan
    IceCreamManandroid

    Poctivě vařená klasika.

    Zasláno:před rokemHodnocení:4
  • Hela
    Helaandroid

    Ochutnána 10 a 12 - super !!!
    Příjemné prostředí.

    Zasláno:před rokemHodnocení:5
  • karolko7
    karolko7android

    Piva výborná co dělají pro záchranu pivovarské tradice smekám

    Zasláno:před rokemHodnocení:5
  • Zoltán
    Zoltánandroid

    Černá svině nezklamala ani tentokrát.

    Zasláno:před 2 letyHodnocení:3
  • Zoltán
    Zoltánandroid

    Srdcová záležitost. Pivo je ucházející.

    Zasláno:před 4 letyHodnocení:4
  • Dixiee
    Dixieeandroid

    Libilo se mi tam. Pivo dobré.

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:4
  • neutral
    neutralandroid

    Z piveček ochutnána Vycpaná vydra + Černá svině, obě celkem pitelná ale bumbat celý večer bych to teda nechtěl. Jinak krásné prostředí, které vás dostane znova do historie.

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:4
  • Vargič
    Vargičandroid

    Pivovar jsem navštívil na super akci Vysmolení. Piva super, prostředí taky super. Určitě se zase vrátím.

    Zasláno:před 6 letyHodnocení:5
  • ccxn
    ccxnandroid

    Cokoladova cerna svine - cepovane i v PET dobrota!

    Zasláno:před 7 letyHodnocení:5
  • bakulator
    bakulatorandroid

    Pomer cena x výkon, absolutně nepřijatelná, na čepu pouze 1 že 4 vlastních piv, obsluha neochotná. Zakoupeno pivo porter v originální lahvi za 160 Kč 0,7 l....co dodat

    Zasláno:před 7 letyHodnocení:2
  • mise
    miseandroid

    na jejich akce jezdim jsem
    kousek od kostelce!!! přijde my ze takový pivovar by neměl za potřeby točit jiné piva než svoje vlastní!!!

    Zasláno:před 7 letyHodnocení:1
  • psycho131
    psycho131android

    2 mise: A jak hodnotis pivo? O tom to tady je. Predpokladam, ze na cepu maji jina piva z duvodu, ze nedokazi pokryt poptavku. Maji ji jeste 3 hospody v Praze. Nejvic piv ochutnate na Cernokosteleckem vykuleni a vysmoleni, ktere se konaji v pivovaru.

    Zasláno:před 7 letyHodnocení:5
  • mise
    miseandroid

    obsluha strašná,pivnice prázdná!!! nechapu proč prodávají Kácov a Dobrusku ve vlastním pivovaru!!!!!

    Zasláno:před 7 letyHodnocení:1
  • ccxn
    ccxnandroid

    Kostelec - muj favorit

    Zasláno:před 7 letyHodnocení:5
  • Izidor
    Izidorandroid

    Bomba není více co dodávat! !

    Zasláno:před 8 letyHodnocení:5