Zlatavý hořký nápoj považujeme za posvátný. Patříme mezi top světové pivní konzumenty. A zažíváme erupce pivní pestrosti. „V každém městě je hospoda, kde se točí něco zajímavého,“ říká v magazínu Víkend pivní znalec Jan Kočka. Na léto doporučuje lehčí, pšeničná piva a kyselejší, například spontánně kvašená.
Na vaření piva se v Česku vrhl kdekdo. Není to na úkor kvality?
Může být, ale nemusí. Velké pivovary dřív říkaly: „Máme odborníky, varnu nám řídí počítač, kvalitu průběžně kontrolujeme v laboratoři, ale minipivovary buší jedno pivo za druhým. A když se jim várka nepovede, prostě to označí za novinku.“ To už dávno neplatí. Naučit se vařit pivo není nic složitého, na základy metodou pokus – omyl stačí deset várek. Při dodržení základních pravidel na pivu není moc co pokazit, zvlášť když vám někdo trochu poradí. Často to funguje tak, že zkušený sládek dohlíží i na několik minipivovarů, ve kterých vaří nadšenci bez vzdělání v oboru.
Na jednom místě
948 pivovarů
18.014 piv
10.660 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Kocour Varnsdorf, Nomád – první létající pivovar u nás, Děčínský Kapitán, Nomád a teď Nomád.
Když jsem začal hledat poprvé jméno pro koncept pivovaru bez pivovaru, který běžně fungoval v zahraničí, nelíbilo se mi označení v angličtině. Gypsy brewery, netřeba překládat, jaksi konfliktní pojmenování. Contract breweing zase složité. Proto přišel nápad a odkaz na dvacet práce u ČSA, kde jsem měl možnost cestovat po světě a ochutnávat mraky piv. Kdo tehdy mohl tušit, že se z toho stane obecné pojmenování, které ale vystihuje podstatu. Létající pivovar, přesun z místa na místo, aby člověk uvařil várku, umyl sudy, prodal pivo...
O pár let později, když jsem věděl, že přistanu v Děčíně pod zámkem, hledal jsem znovu jméno. Nic kloudného mě nenapadlo. Tak zůstalo u Nomáda a jeho putováním za pivní pestrostí. Třeba vařením piva nejen v Indii, ale i v jiných částech světa. Degustací piva na světových festivalech a degustačních soutěžích.. Dřív se jezdilo na zaučenou do Vídně, dnes se putuje za pivní pestrostí po světě.
Proto Nomád vaří piva v rozličných pivních stylech, podle ročního období, nálady, surovin a spoluprací s kamarády z jiných pivovarů. Na našich deseti kohoutech se protočí mnoha.
Dejte pivu šanci a uvidíte, že báječný svět piva vás pohltí.
Zdroj:Stránky Pivovaru Nomád, 2020
Pivovar byl od roku 2012 až do otevření provozovny v Děčíně provozován jako létající pivovar Nomád.
Na podzim 2022 ukončil minipivovar svou činnost a Jan Kočka navázal na svou činnost létajícím pivovarem KočKovník.
Pivovar Nomád |
Pivovar Nomád s.r.o. |
pivovar je od roku 2022 uzavřen |
U Plovárny 1264/10c |
405 02 Děčín |
Ústecký kraj |
2018 duben / |
Jan Kočka |
Jan Kočka |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.