Pražskou restauraci Pivovarský dům v Ječné ulici letos v polovině roku převzala skupina Benedict group a jeho provoz obnovila.
Pražskou restauraci Pivovarský dům v Ječné ulici letos v polovině roku převzala skupina Benedict group. Předchozímu majiteli ale zkomplikovala podnikání pandemie covidu i následný růst cen energií, proto se rozhodl restauraci prodat. Minipivovar, který je součástí prostoru restaurace, rovněž dále funguje. Jeho provoz zajišťuje Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha.
„Zaujmout chceme jak klasické pivaře, tak i návštěvníky, kteří stále vyhledávají nové chuťové zážitky. Ročně zde plánujeme uvařit až 40 různých druhů piva,“ říká spolumajitel a sládek Břevnovského pivovaru Aleš Potěšil, který má minipivovar na starosti.
Prostory restaurace prošly po změně vlastníka výraznou obměnou. Zrekonstruována byla celá přední část, bar a skleněné výlohy do Ječné ulice. Ve výlohách se nově nachází „chodník slávy", na kterém je zvěčněno asi 30 významných osobností, které se výrazně zapsaly do dějin českého pivovarství.
„Investovali jsme i do kuchyně a pivního hospodářství, které jsme přizpůsobili aktuálním trendům,“ uvedl jednatel Pivovarského domu Benedict Martin Herold.
Restaurace klade důraz na synergii české kuchyně a piva. Specialitou je místní pomalu tažený guláš Benedict nebo konfitované kachní stehno se zelím z červené řepy. Restaurace si také peče vlastní chléb a díky tomu se do budoucna nabízí i hlubší spolupráce kuchyně s pivovarem. Ať už využitím pivovarských kvasinek na kynutí chleba nebo sladu jako přísady, či naopak vařením piva z žitného chleba.
Cílem restaurace je nabízet i příležitostní a tematicky zaměřené jídelní menu. Kuchyni má na starosti spolumajitel a šéfkuchař v jedné osobě Ondřej Doleček. Ten ve své profesní kariéře vedl mimo jiné kuchyni v Café Louvre nebo italskou La Corte.
S cílem uspokojit co nejširší spektrum zákazníků byla rovněž navázána spolupráce s vinařstvím Arte Vini, zastoupené someliérem Přemyslem Sovou.
Na jednom místě
974 pivovarů
19.200 piv
10.998 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Ihned po otevření na jaře 1998 se tento minipivovar s restauraci stal jedním z nejoblíbenějších podniků v Praze.
Minipivovar, který je součástí a dominantou interiéru restaurace, nabízí minimálně osm druhů piva. Kromě "Štěpána", světlého a tmavého klasického českého ležáku, můžete ochutnat také piva, která jinde nenajdete. Je to na příklad pivo pšeničné, kávové, višňové, kopřivové, banánové nebo minimálně 1 speicál měsíce dle momentální nabídky. Zvláštní specialita je "pivní sekt", zvaný Šamp a pivní aperitiv Black Hill.
Kuchyně nabízí po celý den to nejlepší z tradiční české kuchyně. Při přípravě některých pokrmů – od předkrmů k desertům – se používá pivo.
Zdroj:Stránky Pivovarského domu, 2014
Znovuzrození Pivovarského domu
Koncem května obletěla český pivní svět zpráva, že známý podnik Pivovarský dům v Ječné ulici po téměř 25 letech končí. Za dobu své existence si restaurace vybudovala dobrou pověst, ať už díky tradiční české kuchyni, tak i tím, že se v místním pivovaru vyučilo mnoho českých i zahraničních sládků a uvařilo se nesčetně zajímavých a inovativních piv.
Pivovarský dům však naštěstí neskončil definitivně. Začátkem července restauraci převzala skupina Benedict group, která již v roce 2021 zachránila končící Pivovarský klub v Karlíně. Také pivovar, jenž je součástí prostoru restaurace, bude dále fungovat. Jeho provoz zajistí Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha.
„Prostory restaurace prošly výraznou obměnou. Zrekonstruována byla celá přední část, bar a skleněné výlohy do Ječné ulice. Investovali jsme i do kuchyně a pivního hospodářství, které jsme přizpůsobili aktuálním trendům“ shrnuje krátce jednatel Pivovarského domu Benedict Martin Herold. Zajímavostí je určitě pivovarský „chodník slávy“, který se nachází v již zmiňovaných výlohách. „Je zde zvěčněno asi 30 významných osobností, které se výrazně zapsaly do dějin českého pivovarství.“ Přibližuje spolumajitel a sládek Břevnovského pivovaru Aleš Potěšil, který má na starosti přilehlý minipivovar.
A na co se můžeme v novém podniku Pivovarský dům Benedict těšit? „Důraz budeme klást na synergii české kuchyně a piva, protože jak aktuální pivní trendy, tak i naše kuchyně dokáže být značně kreativní a zajímavá. Zdejší pivovar obsadí se svými pivy vždy 4 kohouty, zbývající 4 piva budou z Břevnovského klášterního pivovaru. Zaujmout chceme jak klasické pivaře, tak i návštěvníky, kteří stále vyhledávají nové chuťové zážitky. Ročně zde plánujeme uvařit až 40 různých druhů piva“ nastiňuje vizi podniku Aleš Potěšil.
Za zmínku stojí určitě i to, že restaurace si peče vlastní chléb a díky tomu se do budoucna nabízí i hlubší spolupráce kuchyně s pivovarem. Ať už využitím pivovarských kvasinek na kynutí chleba nebo sladu jako přísady, či naopak vařením zajímavého piva z žitného chleba. Specialitou bude místní pomalu tažený guláš Benedict anebo konfitované kachní stehno se zelím z červené řepy. Cílem restaurace je nabízet i příležitostnía tematicky zaměřené jídelní menu. Celou kuchyni má na starosti spolumajitel a šéfkuchař v jedné osobě Ondřej Doleček. Ten ve své profesní kariéře vedl mimo jiné kuchyni v Café Louvre nebo italskou La Corte.
„S cílem uspokojit co nejširší spektrum zákazníků byla navázána spolupráce s vinařstvím Arte Vini, zastoupené someliérem Přemyslem Sovou. Ten pro nás vybral chuťově zajímavá a osobitá vína výhradně od moravských vinařů. Stejně tak návštěvníci naleznou v nabídce jak stálé, tak i sezónní neotřelé řemeslné pálenky vybrané ve spolupráci s Jakubem Gottwaldem z Lihovárek.cz.“ upřesňuje čtvrtý z majitelů Jan Šíla.
Poslední dva roky restauračnímu odvětví moc nepřály. Život v pandemii, nedostatek personálu či obrovský nárůst cen surovin a energií podnikání v gastronomii značně komplikují. I přes to však vznikají nové podniky, kterým třeba držet palce a doufat, že i přes složité období si lidé cestu za dobrou kuchyní a kvalitním českým pivem vždy najdou. Mnoho štěstí, sil, energie, vypitých piv a spokojených zákazníků popřál novému podniku také Michal Voldřich, současný prezident Českomoravského svazu minipivovarů.
Zdroj:Pivovarský dům Benedict, 2022
Více na stránkách pivovaru
Pivovarský dům Benedict |
Benedict Group s.r.o. |
restaurační minipivovar |
Ječná/Lípová 15 |
120 44 Praha-Nové Město |
Praha |
1998 |
Aleš Potěšil |
Ondřej Dýba |
+420 296 216 666 |
17062292 |
www.pivo-dum.cz |
benedict@pivo-dum.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.