Historie a současnost pivovaru Glokner

Při stavbě našeho pivovaru jsme byli postaveni před několik faktů. Napasovat zařízení do prostoru, který bude z části využívaný pro gastro-privátní akce, a zachovat industriální interiér, což byl záměr architekta. Navíc jsme nemohli pivovarvyužít podzemních prostor pro zrání piva, protože žádný nebyl. A vzhledem ke stáří jedné z budov nám to nebylo ani doporučeno.

Rozhodli jsme se proto využít výšku stávající budovy a prostor budovy nové, která vznikala hned vedle. Rozložili jsme tedy část technologického zařízení pivovaru do přízemí nové budovy a pro zbývající část technologie vybudovali patro v budově staré. Vznikl plán, ve kterém jsme umístili varnu a chladič mladiny do přízemí a sklep rozmístili v prvním patře. Nyní před námi stála otázka najít toho pravého dodavatele technologie, který by byl otevřen našim nápadům. Po velmi podrobném výběrovém řízení se pivovardodavatelem pivovaru stala společnost Pivo Praha a hlavní osobou Jan Šuráň. Správnost volby dodavatele se projevila, když jsme představili náš nápad, jak by měl pivovar vypadat.

Varna byla provedena v nerezovém, technickém designu, párník mezi varnými nádobami jsme udělali ve formě "mostu" a vyvedli kondenzát ven z budovy. Protože jsme umístili sklad sladu a šrotovnu nad varnou, podařilo se nám vyřešit i cestu pro sladový šrot a vzniklo jednoduché "vystěradlo". Tím jsme připomněli starý prvek pivovarů. Chladič mladiny jsme napasovali do niky, jež nám posloužila i jako prostor, kudy jsme vedli potrubí pro mladinu,sanitaci a chladící medium. Celou varnu jsme pivovaruzavřeli jednoduchým a elegantním nerezovým zábradlím.

V prvním patře jsme umístili jak kvasné kádě, tak ležácké tanky. Nechtěli jsme chladit celý prostor, a proto padla volba na duplikované nádoby, které nám umožnily chladit každý tank individuálně. Podařilo se nám splnit i další úkol pro zachování čistoty a to jak pro prostor uvnitř nádob, tak i celého sklepa. Část jedné strany je prosklená a návštěvník může nahlédnout nejen do sektoru spilky, kde pivo kvasí, a tak se potěšit rozmanitostí pěny, která při tomto procesu vzniká, ale také vidí do sektoru ležení a zrání piva. Dispozice nám umožnila schovat "chlaďák" pro skladování piva v obalech tak, že neruší pohledový charakter sklepa. Ostatní pomocnou techniku jsme ukryli do prostor, kam návštěvník nedohlédne a také pro nás je na první pohled schovaná.
Zdroj:Stránky hostinského pivovaru Glokner, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky pivovaru Glokner

Kdy:dle dohodyObec:Svachova LhotkaZdroj:Hostinský pivovar Glokner

Během prohlídky pivovaru Vám ukážeme a seznámíte se se surovinami k vaření piva, sekce výrobních procesů, tj. varna, spilka, sklep, kde se odehrává tepelné zpracování surovin, kvašení a zrání piva. Dozvíte se o jednotlivých kategoriích piva, rozdíly mezi jejich výrobou, účincích na lidský organismus a sociální dopad na společnost. Prohlídka zabere cca 20-40 min. dle počtu osob a dotazů. Cena prohlídky je 100 Kč/osoba.

Prohlídka s ochutnávkou je rozšířena o degustaci dvou vzorků piva s odborným výkladem o jejich charakteru. Zároveň se naučíte, jak správně degustovat pivo. Doba prohlídky cca 40-60 min, cena 150 Kč/osoba.

V nabídce máme i řízené degustace, kdy si můžete vyzkoušet, jak fungují vaše chuťové buňky při tzv. „slepé“ degustaci. Tzn. budete ochutnávat 5 anonymních vzorků piva z českých průmyslových pivovarů. Na degustační formulář si tipnete a poznamenáte, jak na Vás různé vzorky chuťově zapůsobí, poté se dozvíte, co jste vůbec ochutnávali. Na závěr degustace se dozvíte zajímavosti o jednotlivých vzorcích piva. Vhodné pro ty, kdo si myslí, že 100% poznají svou "Plzeň" či "Budvar". Cena slepé degustace 250 Kč/osoba, min. počet ve skupině 2, max.12 osob.

Lze absolvovat i degustaci, kdy se seznámíme s různými styly piv světových značek. Počet degustovaných vzorků je rovněž 5 v různých aromatických a chuťových variacích, které nejsou typická pro český typ piva.

Při větší zvědavosti přichystáme ochutnávku kombinace pivo / jídlo. Zjistíte, že skloubení jídla a piva není jen doménou vína. Opět to znamená 5 vzorků a 5 degustačních soust. Pro skupinky od 10 osob.

Stačí si vybrat...Vaše objednávky, poptávky či dotazy směřujte prosím na našeho sládka, email vyroba.manager@svachovka.cz či přes rezervační formulář výše. Děkujeme a těšíme se na viděnou!

KOMBINOVANÁ PROHLÍDKA PIVOVARU + DESTILÉRKY = 350 Kč/osoba
Prohlídka prostor pivovaru s ochutnávkou piva z tanku + prohlídka destilérky včetně ochutnávky 3 destilátů a našeho domácího uzeného s chlebem z mláta. Doba trvání 90 -120 min.

Aktualizováno: před 5 lety