Historie a současnost pivovaru Ládví Cobolis

Pivovar Cobolis vznikl na přelomu let 2017 a 2018 v Kulturním domě Ládví.
Zdroj:Stránky pivovaru Cobolis, 2018


Více na stránkách pivovaru

„Jestli je o něčem pivo, tak je to pokora,“ říká sládek roku Pavel Palouš

Publikováno:před 11 dnyZdroj:Tývka.cz

Pivovar Cobolis je mladý pivovar, který vznikl na přelomu let 2017 a 2018 v Kulturním domě Ládví v Praze. Budova prošla rekonstrukcí a pivovar se nyní může chlubit krásnými prostory. Nejdůležitější je ale pivo, o které se stará Pavel Palouš, kterého Sdružení přátel piva loni zvolilo sládkem roku. V Cobolisu si můžete vychutnat jak spodně kvašená, tak i voňavější svrchně kvašená piva.

Pavel Palouš, sládek pivovaru
„Já vás vítám tady u nás v pivovaru v Ládví Cobolis. Jsme poměrně nový pivovar. Začali jsme pivo vařit 23. května loňského roku. V tuto chvíli letos vyrábíme kolem 3,5 tisíce hektolitru.

Stabilně máme tady u nás v restauraci deset našich piv s tím, že celkově jich vyrábíme něco přes 30 druhů. Postupně se to pořád rozšiřuje a ty piva se obměňují v sezóně. To znamená, že léto je zaměřené spíš na slabší a lehčí pivka, letní pivka a samozřejmě na podzim začínáme přidávat nějaké karamelové tóny, výraznější chutě tak, aby to korespondovalo s dobou až po takovou vánoční dobu, kdy určitě budeme mít našeho Stouta čtyřiadvacítku Russia Imperial. Budeme mít nějakého weizenbocka, letos bychom ho chtěli udělat dokonce double, možná ho i vymrazíme, když se to povede.

Účelem je lidem ukázat různé styly, různé druhy, rozmanitost, abyste pokaždé přišli a ten základ tady byl, ale zároveň, abychom měli nějaké novinky a měli jste důvod je přijít vyzkoušet.“

Jak jsme již dříve zmínili, tak Pavel Palouš je oceněným sládkem roku. Jaká cesta k tomuto ocenění vedla?
„Pokud jde o mou osobu, tak mě Sdružení přátel piva loni zvolilo sládkem roku, za což jim děkuji. Myslím si, že to bylo možná trochu brzy, ale určitě děkuji. Mně to přišlo tak, že to bylo malinko na rozloučenou a to se rozhodně nechci loučit. Pokud jde o mé začátky, tak jsem začínal v Zámeckém pivovaru Frýdlant, kde jsem byl nejdřív jako podsládek, rozjížděl jsem tam technologii.

Následně jsem se stal postupně sládkem, začal jsem více rozšiřovat pivovar. To jsem plánoval další věci. Na začátku mně hodně pomohlo, že tam byl starý sládek pan Jirka Strnad, který mě do toho řemesla uvedl a zároveň mě na začátku, když je člověk takový hloupý a strašně chytrý podle svého pocitu, tak mě donutil udržet tu pokoru, protože jestli je o něčem pivo, tak je to pokora, chce to čas a chce to trpělivost.

Potom jsem byl následně chvíli v Zichovci, což jsou mí velcí kamarádi. Zichovecký pivovar má velkou technologii v Lounech. Jsou to moji kamarádi a určitě jsem tam byl strašně rád.

Jediné, co mi vadilo bylo, že jsem neměl takovou volnost a poté mě oslovili investoři, kteří připravili tento krásný projekt pivovaru tady u nás na Ládví a ti mi nabídli možnost dělat sládka tady s tím, že ta volnost je tady plná. Já v podstatě jen finančně odpovídám majitelům, ale jinak v podstatě pokud jde o druhy piv, o vaření, o použití suroviny, tak je to na mně, což je přesně to, co člověk chce. Takže mi dali takto velkou hračku do ruky a já si hraji.“

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.04.10.2019 09:021