Na jednom místě
948 pivovarů
17.984 piv
10.655 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
-
Adam Williamandroid
Celý život žiju v Ostravě a byl by hřích neznat a nenavštívit pivovar Ostravar. Kdysi dávno sponzoroval můj oblíbený Baník, který jeho logo nosil na dresu, ale tehdy jsem ještě nepil pivo a dnes už nefandím Baníku, pár věcí se změnilo. Pivovar Ostravar jsem si uvnitř prohlédl na Ostravarfestu, takové hudební taškařici s různými umělci i neumělci, co tam vystupovali, ale bylo to zadarmo, tak proč ne, byla to před asi 10 lety moje 1.prohlídka pivovaru. Od té doby mi připadají všechny podobné, velké jsou podobné velkým a malé zase malým a nejsem fanouškem pivovarských technologií ani varen, ale spíše výsledných produktů. Dnes je módou tvrdit, že průmyslové pivovary jsou sračka, nedá se to pít, ale podívejte se, jak dlouho existují a pijí se dodnes, což se někdy o jepičích životech některých minipivovarů říct nedá. Cílová skupina těch větších nebude tou, která přispívá na Pivovary České republiky, ale nějaká se najde. Nedávno někdo reagoval na moje hodnocení jiného velkeho pivovaru Starobrna slovy, že se nedá pít, sračka, hnus apod. Podobné je to i u Ostravaru, běžná produkce je podprůměrná, desítka, dvanáctka, no asi nic, co byste vyhledávali. Ale místní sládci, ani ti ve Starobrně, nejsou blbci, umí uvařit pivo, znáte třeba Rufus, Glorion, Grifel z Ostravaru nebo Adventní speciál od Starobrna s chmelem Galaxy a ibiškem? Ty průmyslové klasiky dělají podle receptury, která je dána historicky, tam jde o úsporu nákladů na surovinách, pitelnost na čepu, v plechovce i lahvi. Ale zkusili jste od sládků Starobrna nebo Ostravaru speciály, které vaří třeba jen 2x ročně? A tím nemyslím velikonoční zelený paskvil. Zkuste, pak je možné hodnotit pivovary opravdu objektivně. Uvažoval jsem podobně než jsem začal pátrat po těchto specialitách, abych si rozšířil obzor a hlavně získal přehled. Pardubický pivovar, podobně jako Ostravar, není asi svou produkcí tím, co znalci piva vyhledávají, ale ten jejich Porter? Jedno z nejlepších piv u nás a od kritiků bych rád slyšel, které další se u nás vaří tak dlouho a je stále úžasné, vyhledávané a zahraničními odborníky uznávané. Od 1/2 roku 2023 převezme výrobu Porteru právě Ostravar a i přesto, že jsem znechucený přístupem Staropramenu a.s. s uzavřením Pardubického pivovaru, kde jde akcionářům jen o profitabilitu, tak se o budoucnost jejich Porteru nebojím. Zkoušeli jste skvělou Černou Barboru z Ostravaru, připomíná vám to něco? Za mě osobně má Ostravar právem své místo na mapě pivovarů, bez ohledu na pózy některých "znalců", kteří dokáží jen vyplodit blinkanec ve stylu "nedá se pít". Dá se pít a historie ukazuje, že ne úplně krátkou dobu, konkrétně od roku 1897. Potvrzuje to i umístění jejich piva v knize britského odborníka na pivo Adriana-Tierney Jonese s názvem 1001 piv, které musíš vypít než zemřeš, vyšlo i v české, dnes už téměř nesehnatelné mutaci. Chápu, že se najde spousta takových "odborníků" v českých končinách, kteří s Jonesem nebudou souhlasit, ale jejich somelierské a praktické znalosti budou oproti němu mizivé. V aktuální nabídce má Ostravar třeba 11 stupňový Mustang, zkuste ho v některém z osvědčených podniků v Ostravě, kde ho čepují, doporučil bych tankovou Ostravarnu na Fifejdách nebo Pivnici Ostravar na Masarykově náměstí v Ostravě, baví mě na něm chuťová stálost a naprostá absence pivních vad, kterých se občas minipivovary dopouštějí. Na základě plechovky nebo lahve není možné větší pivovary hodnotit, to jsem zjistil v Plzeňském prazdroji, jděte vždy přímo ke zdroji a pak objektivně napište, jaké pivo je. Ale samozřejmě chápu, že běžná produkce nemusí sedět každému, taky si dám z velkých pivovarů raději limitovaný a vyladěný speciál než nucenou masovou produkci, ale nutno říct, že i kvalita této produkce šla v posledních letech v Ostravaru nahoru. V areálu pivovaru je prodejna Pivní pohotovost, kde není možné nakoupit nic extra, právě speciály, které by mohly zaujmout i příznivce minipivovarů, bohužel chybí.
Zasláno:před 10 měsíciHodnocení:4
Pivovar Ostravar |
Pivovary Staropramen a.s. |
Molson Coors Brewing Company |
průmyslový pivovar |
Hornopolní 1075/57 |
702 00 Ostrava-Moravská Ostrava |
Moravskoslezský kraj |
1897 |
Zbyněk Kovář |
Jan Řehůřek |
500 000 hl (2018) |
+420 596 650 111 |
+420 596 650 301 |
28914694 / CZ28914694 |
www.ostravar.cz |
ostravar@molsoncoors.com |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.