Vše o pivovaru Ostravar

diskuse o činnosti, sortimenu, historii i současnosti pivovaru

Příspěvků:30
  • Adam William
    Adam Williamandroid

    Celý život žiju v Ostravě a byl by hřích neznat a nenavštívit pivovar Ostravar. Kdysi dávno sponzoroval můj oblíbený Baník, který jeho logo nosil na dresu, ale tehdy jsem ještě nepil pivo a dnes už nefandím Baníku, pár věcí se změnilo. Pivovar Ostravar jsem si uvnitř prohlédl na Ostravarfestu, takové hudební taškařici s různými umělci i neumělci, co tam vystupovali, ale bylo to zadarmo, tak proč ne, byla to před asi 10 lety moje 1.prohlídka pivovaru. Od té doby mi připadají všechny podobné, velké jsou podobné velkým a malé zase malým a nejsem fanouškem pivovarských technologií ani varen, ale spíše výsledných produktů. Dnes je módou tvrdit, že průmyslové pivovary jsou sračka, nedá se to pít, ale podívejte se, jak dlouho existují a pijí se dodnes, což se někdy o jepičích životech některých minipivovarů říct nedá. Cílová skupina těch větších nebude tou, která přispívá na Pivovary České republiky, ale nějaká se najde. Nedávno někdo reagoval na moje hodnocení jiného velkeho pivovaru Starobrna slovy, že se nedá pít, sračka, hnus apod. Podobné je to i u Ostravaru, běžná produkce je podprůměrná, desítka, dvanáctka, no asi nic, co byste vyhledávali. Ale místní sládci, ani ti ve Starobrně, nejsou blbci, umí uvařit pivo, znáte třeba Rufus, Glorion, Grifel z Ostravaru nebo Adventní speciál od Starobrna s chmelem Galaxy a ibiškem? Ty průmyslové klasiky dělají podle receptury, která je dána historicky, tam jde o úsporu nákladů na surovinách, pitelnost na čepu, v plechovce i lahvi. Ale zkusili jste od sládků Starobrna nebo Ostravaru speciály, které vaří třeba jen 2x ročně? A tím nemyslím velikonoční zelený paskvil. Zkuste, pak je možné hodnotit pivovary opravdu objektivně. Uvažoval jsem podobně než jsem začal pátrat po těchto specialitách, abych si rozšířil obzor a hlavně získal přehled. Pardubický pivovar, podobně jako Ostravar, není asi svou produkcí tím, co znalci piva vyhledávají, ale ten jejich Porter? Jedno z nejlepších piv u nás a od kritiků bych rád slyšel, které další se u nás vaří tak dlouho a je stále úžasné, vyhledávané a zahraničními odborníky uznávané. Od 1/2 roku 2023 převezme výrobu Porteru právě Ostravar a i přesto, že jsem znechucený přístupem Staropramenu a.s. s uzavřením Pardubického pivovaru, kde jde akcionářům jen o profitabilitu, tak se o budoucnost jejich Porteru nebojím. Zkoušeli jste skvělou Černou Barboru z Ostravaru, připomíná vám to něco? Za mě osobně má Ostravar právem své místo na mapě pivovarů, bez ohledu na pózy některých "znalců", kteří dokáží jen vyplodit blinkanec ve stylu "nedá se pít". Dá se pít a historie ukazuje, že ne úplně krátkou dobu, konkrétně od roku 1897. Potvrzuje to i umístění jejich piva v knize britského odborníka na pivo Adriana-Tierney Jonese s názvem 1001 piv, které musíš vypít než zemřeš, vyšlo i v české, dnes už téměř nesehnatelné mutaci. Chápu, že se najde spousta takových "odborníků" v českých končinách, kteří s Jonesem nebudou souhlasit, ale jejich somelierské a praktické znalosti budou oproti němu mizivé. V aktuální nabídce má Ostravar třeba 11 stupňový Mustang, zkuste ho v některém z osvědčených podniků v Ostravě, kde ho čepují, doporučil bych tankovou Ostravarnu na Fifejdách nebo Pivnici Ostravar na Masarykově náměstí v Ostravě, baví mě na něm chuťová stálost a naprostá absence pivních vad, kterých se občas minipivovary dopouštějí. Na základě plechovky nebo lahve není možné větší pivovary hodnotit, to jsem zjistil v Plzeňském prazdroji, jděte vždy přímo ke zdroji a pak objektivně napište, jaké pivo je. Ale samozřejmě chápu, že běžná produkce nemusí sedět každému, taky si dám z velkých pivovarů raději limitovaný a vyladěný speciál než nucenou masovou produkci, ale nutno říct, že i kvalita této produkce šla v posledních letech v Ostravaru nahoru. V areálu pivovaru je prodejna Pivní pohotovost, kde není možné nakoupit nic extra, právě speciály, které by mohly zaujmout i příznivce minipivovarů, bohužel chybí.

    Zasláno:před 10 měsíciHodnocení:4
  • Chrobak
    Chrobakanonymní

    Pochutnávajte toten mustang to je hnus,
    do ďaleka ozýva sa koní trus
    mával kedysi dávno skvelý šmrnc
    no dnes je to iba mylný nákup a hnus.

    Zasláno:před 10 měsíci
  • mirror
    mirrorandroid

    Barbora: skvělé pivko!!!

    Zasláno:před rokemHodnocení:5
  • mib
    mibandroid

    Černá Barbora: Celkem dobre cerne pivo, mene sladke. Hodnoceni: 3,5 z 5.

    Zasláno:před 4 letyHodnocení:4
  • trkan64
    trkan64android

    Mustang: Spíš průměr ale neurazí.
    Ochutnáno v Brně v Bavorské po celodenní drine

    Zasláno:před 4 letyHodnocení:4
  • Berry
    Berryandroid

    Mustang: Chuť piva je plitká s výraznou kyselostí na konci.

    Zasláno:před 4 letyHodnocení:1
  • Tom
    Tomandroid

    S pivem to má bohužel málo co společného. Typická chemická brynda, Mustang je totální propadák, katastrofa. Po napití zanechává odpornou pachuť. Pivovar by měl okamžitě ukončit činnost a přestat dělat ostudu českému pivovarnictví.

    Zasláno:před 4 letyHodnocení:1
  • Honza
    Honzaandroid

    Ostravar 12: ...skvělé pivo, které překvapí i Radegastové patrioty

    Zasláno:před 4 letyHodnocení:5
  • Jirka
    Jirkaandroid

    Mustang: Mustang neurazil, prostě průměr

    Zasláno:před 4 letyHodnocení:3
  • mib
    mibandroid

    Ochutnal jsem pivo Mustang a prekvapive dobre pitelne. Hodnoceni: 3,7 z 5.

    Zasláno:před 4 letyHodnocení:4
  • klv
    klvandroid

    Mustang: příjemné lehké pivko k letnímu klábosení na zahrádce

    Zasláno:před 4 letyHodnocení:4
  • klv
    klvandroid

    Černá Barbora: příjemně nahořklé,nejsem fanda černých piv,ale tohle se dá

    Zasláno:před 4 letyHodnocení:4
  • Pavel
    Pavelandroid

    Summer: Ochutnáno v restauraci U Šneka, střední Čechy. Trochu více hořké, vůně příjemná, chuťově ne zcela vyvážené. Dobrý průměr.

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:3
  • Jirka
    Jirkaandroid

    Černá Barbora: Hodně dobré pivo, není sladké, je hutné. Barva hezká

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:5
  • KOLDA
    KOLDAandroid

    Rufus: Ochutnáno v Českých Budějovicích v POTREFENÉ HUSE. Čepují do 0.4 L. Prostředí pěkné, pivo má jantarovou barvu, s láskou čepované,dobré,chutné,pitelné.

    Zasláno:před 5 letyHodnocení:4
  • jaros
    jarosandroid

    jedním slovem ostuda mustang děs

    Zasláno:před 6 letyHodnocení:1
  • Pawel
    Pawelandroid

    12 má svou hořkost. Je v ni zahrnutá Ostrava.

    Zasláno:před 6 letyHodnocení:5
  • fisman
    fismanandroid

    12° je kyselejší, nemá říz a je to přírodní projímadlo. Děkuju nechci.

    Zasláno:před 6 letyHodnocení:2
  • Albert Kyška
    Albert Kyškaandroid

    Ochutnán Mustang a Grifel, nepitné

    Zasláno:před 6 letyHodnocení:1
  • slon
    slonandroid

    dlouhou dobu nebylo pivo pitelné Mustang se pije velice dobře

    Zasláno:před 7 letyHodnocení:3
  • medvěd
    medvědandroid

    pil jsem horší, na žízeň dost vychlazené to šlo

    Zasláno:před 7 letyHodnocení:2
  • frco
    frcoandroid

    12.ostravar je dobrá.Ten kdo nemá rád hořké pivo ať ho nepije a koupí si sladký třeba Budvar

    Zasláno:před 7 letyHodnocení:5
  • jirbe
    jirbeandroid

    hruza ani 12 nema zadnou chuť

    Zasláno:před 7 letyHodnocení:1
  • Martaus
    Martausandroid

    dobrý pivo!!!👍🍺🍺🍺🍺😉

    Zasláno:před 7 letyHodnocení:4
  • Shoshon
    Shoshonandroid

    Zasláno:před 7 letyHodnocení:4
  • Korbi
    Korbiandroid

    Zavřete to a zahoďte klíč.

    Zasláno:před 7 letyHodnocení:1
  • bodlina
    bodlinaandroid

    dobrí mustang..........

    Zasláno:před 7 letyHodnocení:4
  • Martin KP
    Martin KPandroid

    Díky názvu v Ostravě oblíbená eurosračka... 👎

    Zasláno:před 7 letyHodnocení:1
  • Tomáš
    Tomášandroid

    12 světlá je opravdu bídná, klasické europivo. Nemít žízeň, nedopil bych.

    Zasláno:před 8 letyHodnocení:2
  • karolko7
    karolko7android

    😀😀

    Zasláno:před 8 letyHodnocení:2