Historie a současnost Znojemského městského pivovaru

Proč pivovar ve Znojmě
Protože jsme přesvědčeni, že si město Znojmo svou velikostí a důležitostí svůj pivovar zaslouží. Historie vaření piva ve Znojmě sahá do 14. století, kdy můžeme nalézt první zmínky o právu várečném. Pivo se zde vařilo po staletí do roku 2009, kdy byla produkce v místním pivovaru ukončena. Po skončení produkce v pivovaru Hostan a přesunu produkce piva stejného názvu do Brna, vidíme obchodní a marketingovou příležitost pro vybudování nové, skutečně znojemské značky piva, která navrátí výrobu piva do města, kam od nepaměti patří.

Naše hodnoty
Chceme vracet výrobu piva do míst, kam pivo historicky patří a odkud se v posledních letech vytratila. Místní pivo, pro místní lidi, z místních surovin a s fortelem místních lidí vyráběné v historickém pivovaru.

Náš závazek
Vyrábět kvalitní produkty tradiční metodou s využitím všech současných moderních technologických vybavení. Neříkáme, že naše pivo zraje v dubových sudech a náš sládek bude kontrolovat prokvašení prosvětlováním svíčkou! Jsme moderní výroba, která ctí řemeslnou tradici výroby piva. Našim záměrem je být nedílnou a neopominutelnou součástí sociálního a kulturního života města Znojma a celého znojemského regionu.

Všechno má svoji historii. Své dětství i stáří, své slunečno i bouřku. Jen nikdy nevíme, kde se právě nalézáme.
● 1278: Přemysl Otakar II. prohrává na Moravském poli s Rudolfem Habsburským. Znojemští měšťané ale Habsburka porážejí. Vymohou si na něm rozšíření městských práv, ke kterým patří i právo vařit pivo. Tuto výsadu jim potvrzuje v roce 1392 i král Václav II.
● 1363: V Losunkové knize z doby Karla IV. uvedeno několik právovárečných měšťanů – mezi nimi i sládek Hostan.
pivovar● 1440: Městská rada nařizuje, že ten měšťan, který vaří pivo, nemůže provozovat žádné jiné řemeslo. Zároveň zakazuje vařit podřadná přední piva. Napříště se ve Znojmě smí vařit jen poctivé spodně kvašené pivo.
● 1446: Ve Znojmě vzniká pivovarnický cech. Ten nejen hájí zájmy svých členů, ale hlavně dohlíží na kvalitu piva a stará se také o výchovu nových adeptů pivovarnického řemesla. Také hlídá, aby pivo nevařil nikdo, kdo k tomu nemá oprávnění.
● 1546: Znojemští pivovarníci obhájí své mílové právo proti opatu Louckého kláštera. Ten se musel zavázat k tomu, že v Louce nebude vařit pivo, ačkoliv byl jinak největším majitelem statků a polností ve znojemském kraji.
● Samotný moderní městský pivovar byl založen roku 1720 poté, co už v roce 1709 císařským patentem získal pozemek kolem hradní rotundy Sv. Kateřiny.
● 1867: Tomáš Maural, který koupil hradní pivovar od měšťanů za 50 tisíc zlatých, přistupuje k rozsáhlé modernizaci. Nechá postavit dvojitý hvozd, topení pod kotlem s předehřívačem a vybuduje nové ležácké sklepy.
● 1901: Ve znojemském pivovaru se vaří 33 tisíc hektolitrů piva ročně. Jedna várka znamená 70 hektolitrů. Do začátku první světové války vzroste výstav na více než 50 tisíc hektolitrů a najednou zde dokáží uvařit 147 hektolitrů piva.
● 1934: Renomovaný pivovarský odborník F. V. Konečný píše: „Znojemský pivovar představuje jeden z nejlépe vybavených podniků v republice po stránce technické i po stránce hygienické a může se řaditi mezi nejmodernější pivovary Evropy.“
pivovar● Pivovar fungoval během druhé světové války. Po válce byl v roce 1948 znárodněn.
● 1974: Znojemský pivovar dosahuje výstavu 250 tisíc hektolitrů. Během uplynulých pětadvaceti let tak více než zdvojnásobil svoji produkci, ale ani o nestačí. Na Znojemsko se zejména v letních měsících musí dovážet piva odjinud k nelibosti místních.
● 1992: Znojemský pivovar je privatizován – jedná se o první pivovar v soukromých rukách na Moravě.
● 2001: Pivovar přechází do vlastnictví Rakouského rodinného holdingu BBAG.
● 2004: Mezinárodní koncern Heineken skupuje celou pivovarskou část společnosti BBAG.
● 2009: Ukončení výroby piva ve Znojmě a přenesení jeho výroby, značky Hostan, do Brna.
● V květnu roku 2010 koupilo město Znojmo od firmy Heineken pivovar nazpět za 26 mil. Kč.

Architektonické řešení-fáze I.
Naše společnost si pronajala bývalou administrativní budovu s přilehlým zadním nádvořím mezi ulicí Přemyslovců a Gránickým údolím.
Administrativní budovu plánujeme zrekonstruovat s cílem vybudování pivovaru a restaurace. pivovarTechnologické zázemí pivovaru by bylo umístěno ve sklepech této budovy a zbývající části 1NP pod administrativní částí. Druhé patro bude využíváno beze změn jako administrativní prostory, se zachováním stávajících interiérů, kdy část těchto prostor nabídneme k pronájmu. V přízemí dále dojde k vybudování prodejny, kde budeme muset nabízet produkty Heineken, tak abychom dostáli závazkům plynoucím z nájemní smlouvy. Současně dojde k demolici trafostanice a budovy bývalé kuželny.

Architektonické řešení-fáze II.
Po uplynutí 5 leté exklusivity prezentace a prodeje produktů společnosti Heineken v celém areálu bývalého pivovaru plánujeme realizovat druhou část rekonstrukce, kdy dojde k demolici zdi k ulici Přemyslovců, zbourání bývalé prodejny piva a odkrytí historického portálu vjezdu do zadního traktu. Dále bude provedena demolice zbývající části bývalé lahvovny a vyčištění celého severního nádvoří. Současně plánujeme vybudovat Pivovarskou restauraci umístěnou v přízemí pronajaté budovy při zachování interiéru „Malého sálu“.

Technologické řešení
Pivovar bude vybaven tradiční dvounádobovou varnou vhodnou pro vaření světlých i tmavých piv českého typu dekokčním způsobem. Současně bude umožňovat i výrobu jiných druhů typ infůzním způsobem jako jsou např. ALE, Stout a Pšeničná piva. Objem mladiny před chmelovarem bude 2600 l, z nichž se vyrobí minimálně 2100 l piva. Součástí varny je i samostatná vířivá káď. Otop varny bude parní, kdy páru bude vyrábět plynový parogenerátor. Pivo bude kvasit v otevřených kvasných kádích, tzv. spilce, a vlastní zrání bude probíhat v ležáckých sklepích. Pivovar bude vybaven filtrací, takže finální produkty budou nabízeny jak ve filtrované, tak i nefiltrované podobě. Naše piva budeme stáčet do sudů i lahví. Hlavní část produkce plánujeme vyrábět v klasickém ležáku plzeňského typu se stupňovitostí 11 %, doplněném o tmavé pivo, výčepní pivo a až šest speciálů vařených v průběhu celého roku. Prvotní osazení pivovaru bude dimenzováno na produkci 5.000 hl ročně a pokud se vše bude dařit, tak v průběhu dvou let dojde k rozšířením maximální kapacity až na finálních 10.000 hl ročně.
Zdroj:Stránky Znojemského městského pivovaru, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Znojemského městského pivovaru

Kdy:každý Pá od 16hod.Obec:ZnojmoZdroj:Znojemský městský pivovar

Budete moci ochutnat speciální slady, přivonět k různým druhům chmelu a degustovat nejlepší Znojemská piva, a to v jednom z nejhezčích pivovarů v této republice.Kde: ulice Hradní 87/2, 669 02 Znojmo
Kdy: každý pátek od 16.00 hodin
Délka exkurze: cca. 40 min.
Exkurze je nutné si domluvit předem.
Minimální počet: 5 osob v jedné skupině
Cena: 100 Kč/osoba; děti do 15 let zdarma
Cena s degustací piva: 150 Kč/osobaExkurze je nutné zaplatit v hotovosti na místě, platba kartou není možná, děkujeme za pochopení.
Možnost zakoupení piv Znojemského pivovaru i okouzlujících propagačních předmětů na teraZe u Rotundy.
Lze domluvit prohlídky pivovaru i mimo výše uvedené, možnosti speciálního pohoštění, počet osob ve skupině, noční prohlídky apod. – dle provozních možností pivovaru, a to na tel. č. 515 220 200.

Aktualizováno: před 12 měsíci

Pivovarská i potravinářská rarita SAUVIN 11%,

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Znojemský pivovarAutor:Michaela Sobotová, PR

Stejně jako v loňském roce uvařil Znojemský městský pivovar speciální svrchně kvašené pivo ve spolupráci s firmou Ampelos a Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským.

Jde typově ALE, se silnou ovocnou charakteristikou. Pivo je ještě obzvlátněno chmelem Nelson Sauvin, jehož aroma připomíná odrůdu vína Sauvignon blanc.

Ampelos a VÚPS lokalizovali vinnou kvasnici, specifickou VÝHRADNĚ pro oblast Znojemska a jeho vinice. Jde o originální kmen vinařských kvasinek, který je patentován VÚPS v rámci výzkumného projektu Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj (LO1312) podporovaného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Tento experiment byl v loňském roce velmi pozorně sledován odbornou i laickou veřejností a letos tomu nebude jinak.

Společnost Znojemský městský pivovar plánuje vyrobit pro letošní rok 20Hl tohoto piva

Ve Znojmě se pivo vaří, tam se dobře daří

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Regiony24.czAutor:Kamila Kolesová

Město Znojmo, Znojemská Beseda a Znojemský městský pivovar spolupořádají Znojemské pivní slavnosti. Město Znojmo proslulé vínem tak 9. června ukáže svou druhou tvář a stane se městem piva.

„V letošním roce nás čeká již čtvrtý ročník pivních slavností pořádaných Znojemskou Besedou. Návštěvnost této akce jasně dokazuje, že Znojmo není jenom městem vína, a že toho máme návštěvníkům opravdu spoustu co nabídnout,“ těší se z pestré nabídky Jan Grois, starosta města Znojma.

Znojemská Beseda si i v letošním roce připravila kulturní program nabytý hvězdnými jmény. Horní náměstí rozezní kapely Kohout plaší smrt, Alkehol, Visací zámek a Mandrage. Na Václavském náměstí se pak představí Vypuštěné koupaliště, Zoči Voči, Cocotte minute nebo znojemští Páni kluci.

„Přes to, že jsou pivní slavnosti hlavně o tomto osvěžujícím moku, hudební program je jejich nepostradatelnou součástí. Spousta kapel chce ve Znojmě vystupovat každý rok, snažíme se však, na našich akcích obsazovat jména z celé české i slovenské hudební sféry, a těch je spousta. Jsem rád, že vedle kapel zvučných jmen můžeme dát prostor i kapelám místním,“ chválí si program František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Celým dnem návštěvníky na obou scénách provede osvědčený matador Tomáš Kraus.

Pivní slavnosti budou v letošním roce poprvé jen o pivech ze Znojemska. Ochutnat bude možné piva z pivovarů Znojemský městský pivovar, Zlatý Josef, Šnek, Dráteník, hasičský pivovar Bítov a Hnanice.

„Jsme velmi potěšeni, že jsme se s našim pivovarem mohli stát generálními partnery. Znojemské pivo tak bude možné ochutnat ve stáncích na Horním a Václavském náměstí. Na Horním náměstí navíc vznikne i oblíbená pivní hospoda, zde bude na čepu také Znojemské pivo. Připraveno máme několik druhů, přesněji 10°, 11°filtrovanou i nefiltrovanou, 12°, černou 10°, 14°a připravili jsme si i letní speciál,“ představuje nabídku ředitel Znojemského městského pivovaru Miroslav Harašta.

Ostatní menší pivovary pak bude možné ochutnat na ulici Přemyslovců. Celkem na milovníky chmelu čeká na 20 druhů pivních speciálů.

Více informací a podrobný program naleznete na webu Znojemské Besedy a ve facebookové události Pivní slavnosti Znojmo 2018.

Emeritní sládek: V malém pivovaru musíte mít srdce a cit pro pivo

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Znojemský deníkAutor:Dalibor Krutiš

Zlatou pivní korunu si z národní soutěže České a moravské pivní koruny a soutěže Golden Bohemia Awards odvezl minulý měsíc také Znojemský městský pivovar. Pro jeho duši, emeritního sládka Karla Čaňka, jde o první velké ocenění za pivo, které vaří obnovený znojemský pivovar. „Tato cena pro mne znamená, že jdeme dobrou cestou a že se pivovar vrací tam, kam historicky vždycky patřil. Na nejvyšší příčky mezi českými a moravskými pivovary.

Vy jste dnes emeritním, tedy zasloužilým sládkem. Kolik má Znojemský pivovar dnes sládků?
V pivovaru je jeden sládek a jeden podsládek. Sládek v bývalém pivovaru Hostan kdysi pracoval. Neznal však celou výrobu. Pracoval jen na jednom středisku, ve spilce. Dříve byli pracovníci pivovaru zaškoleni na konkrétní pracoviště. Já se dnes snažím je proškolit tak, aby věděli od A po Z o výrobě piva naprosto vše. Od nákupu surovin, přes vaření piva, fermentaci piva, dokvašování, stáčení, prostě vše.

Je to tím, že jste malý pivovar?
Je to tak. U nás musí každý umět všechno. V malých pivovarech člověk musí mít vztah k pivu a srdce pro vaření piva. Ve velkých je to přece jenom jinak.

Kolik času a energie věnujete práci emeritního sládka?
Každý den do práce nechodím, ale v poslední době je stále více exkurzí. Lidé mají stále větší zájem o prohlídku a ochutnávky v našem pivovaru. Ukazuji, jak se pivo u nás dělá a když je zájem, také jim ho načepuji.

Vaříte čtyři druhy piva a různé speciály. Jaký máte vztah k vašemu pivu? Které z nich máte nejraději?
Jsem spíše konzervativní pivař. Mám rád naši jedenáctku a dvanáctku, pochutnám si také na medovém pivu, které děláme na Vánoce. Na Velikonoce budeme mít jantarovou dvanáctku. To jsou piva, které mi z našeho portfolia nejvíce chutnají.

Jak dlouho ještě chcete pro pivovar pracovat? Přeci jen, být v pivovaru prakticky nepřetržitě od roku 1965, to je velký kus života a práce…
Chtěl bych pracovat, dokud zdraví dovolí a dokud mne tu budou trpět. mě to prostě baví. Dnes už nemám žádné podřízené, není tedy žádný stres. Když chtějí zaměstnanci pivovaru poradit, rád jim vždy vyjdu vstříc. A také bych se rád dočkal tří set let pivovaru, který v těchto prostorách funguje. To bude v roce 2020.

Vy jste se stal reklamní tváří pivovaru. Jak k tomu došlo? Museli vás přemlouvat?
trošku mne přemluvit museli. Jenže vzhledem k tomu, že jsem tady léta pracovat a spousta lidí mne zná a má mne s pivovarem spojeného, rozhodli se majitelé pivovaru, že bych tváří pivovaru měl být právě já. Naštěstí billboardy, na kterých mne lidé poznávali, byly jen v regionu.

Co vám známí na tuto reklamu říkali?
Kolik jsem za to dostal?

Kolik vaříte piva a kolik jste vařil v bývalém pivovaru Hostan?
V Hostanu jsme dělali až 246 tisíc hektolitrů ročně. My jsme loni udělali asi 2600 hektolitrů. Příští rok plánujeme asi čtyři tisíce hektolitrů.

Jaký je zásadní rozdíl?
Dnes pivu musíme věnovat více úsilí. Snažíme se, aby bylo stále konstantní, aby nebyly kvalitativní výkyvy. To zákazník rychle pozná a ztratit zákazníka, to je raz dva. To nechceme připustit. Kromě jedenáctky, která vychází z původní receptury, a já k ní také trochu přispěl, děláme původní receptury. To budeme dělat i dál.

Znojemské pivo se dočkalo dalšího ocenění. Pivovar získal Zlatou korunu

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Znojemský deníkAutor:Ilona Pergrová

Ocenění Zlatá koruna si z degustační národní soutěže Česká a moravská pivní koruna odnesl Znojemský městský pivovar. „Cenu za nejlepší pivovar určí odborná porota tak, že vezmou známky udělené jednotlivým pivům a vydělí je počtem vzorků, které pivovar dodá. Je to tedy cena za kvalitně a dobře vyrobená piva,“ sdělil Čestmír Benda, který má ve znojemském pivovaru na starosti marketing.

Doplnil, že diplom je pro pivovar ocenění, za který jsou vděční. Firma vaří pivo ve Znojmě třetím rokem. V areálu, který si dlouhodobě pronajala od města. Soutěž se konala již potřetí a přihlásilo se do ní čtyřiaosmdesát pivovarů.

Nynější cena není jediná, kterou Znojemský městský pivovar na soutěžích získal. „Časopis Pivo, Bier & Ale vybral náš adventní speciál jako nejlepší spodně kvašené pivo roku 2017 s přídavkem medu v limitované edici. Lidé je mohou mimo jiné ochutnat i na adventních trzích ve Znojmě,“ informovali před časem zástupci pivovaru.

Znojemský městský pivovar slavil druhé narozeniny. Návštěvníci ochutnali slad

Publikováno:před rokemZdroj:Znojemský deníkAutor:Ilona Pergrová

Před dvěma roky uvařili ve Znojemském městském pivovaru první pivo. A stejně jako loni, i letos uspořádali zástupci společnosti pro všechny své příznivce oslavu.

Zábavný den v pivovaru začal již v pravé poledne a dvě hodiny po poledni se první skupinka návštěvníků zúčastnila exkurze. Role průvodce se zhostil sládek Karel Čaněk. „České pivo se vaří z vody, chmele a sladu. Voda je městská ze Znojma a slad dovážíme z hodonické sladovny," přiblížil Čaněk.

Návštěvníkům odtajnil celý proces výroby piva a přiblížil, kolik piv a speciálů pivovar za rok uvaří. Pochlubil se také s novinkou v podobě Suvignu, kterou vyrobili díky vinné kvasnici.

Zájemci si prošli i pivovarské sklepy a zjistili, jak chutná slad. O hudební doprovod se během odpoledne a večera starali Califlower Band a Sekec.

Dva v jednom. Znojemský městský pivovar uvařil pivo s příchutí vína

Publikováno:před rokemZdroj:Novinky.cz

Svrchně kvašené pivo s příchutí vína uvařil Znojemský městský pivovar. Raritu pojmenoval Sauvin 11, protože aroma piva připomíná vinařskou odrůdu Sauvignon blanc, uvedla společnost v tiskové zprávě. Na výrobě piva se podílela také vinařská šlechtitelská stanice Ampelos a Výzkumný ústav pivovarský a sladařský.

„Ampelos a VÚPS lokalizovaly vinnou kvasnici, specifickou výhradně pro oblast Znojemska a jeho vinice. Jde o originální kmen vinařských kvasinek, který je patentován výzkumným ústavem pivovarským a sladařským," uvedl Čestmír Benda ze znojemského pivovaru.

Pivo má podle něj silnou ovocnou chuť. Je ještě ozvláštněno chmelem, jehož aroma připomíná Sauvignon blanc.

Kvasničné kultury
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský vede dlouhodobě sbírku především pivovarských kvasinek, které uchovává v tekutém dusíku při teplotě -196 °C. Podle odborníků bez čisté kvasničné kultury, která zaručuje stabilní požadované vlastnosti, nelze zaručit dokonalou a vyrovnanou kvalitu piva.

Znojemský městský pivovar uvařil v prvním roce své existence 2143 hektolitrů piva. Letos chce svůj výstav zdvojnásobit. Nová firma slavnostně otevřela svůj pivovar v areálu někdejšího Hostanu v listopadu 2015.

Ve Znojmě představili pivovarskou raritu. Jedenáctku s přívlastkem

Publikováno:před rokemZdroj:Město ZnojmoAutor:Ing. Zuzana Pastrňáková

Znojemský městský pivovar uvařil svrchně kvašené pivo se silnou ovocnou charakteristikou. Podařilo se to i díky speciálnímu chmelu, jehož aroma připomíná Sauvignon blanc. Pivo pojmenované Sauvin 11 % je pivovarskou i potravinářskou raritou.

Jejímu vzniku předcházela úzká spolupráce Znojemského městského pivovaru se šlechtitelskou stanicí Ampelos a Výzkumným ústavem pivovarským (dále jen VÚPS). Ampelos a VÚPS totiž lokalizoval vinnou kvasnici, specifickou výhradně pro oblast Znojemska a jeho vinice. Jde o originální kmen vinařských kvasinek, který je patentován VÚPS.

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský vede dlouhodobě sbírku především pivovarský kvasinek, které uchovává v tekutém dusíku při teplotě -196°C. Bez čisté kvasničné kultury, která zaručuje stabilní požadované vlastnosti, nelze zaručit dokonalou a vyrovnanou kvalitu piva.

Nemalý podíl v procesu a letité zkušenosti přinesl sládek Znojemského pivovaru Karel Čaněk a s technologickým poradenstvím se zapojila i společnost Czech Brewmasters.

Znojemský městský pivovar oslaví letos své 2 narozeniny. Pivovar je vybaven tradiční dvounádobovou varnou vhodnou pro vaření světlých i tmavých piv českého typu dekokčním způsobem. Současně to umožňuje výrobu jiných druhů piv infůzním způsobem, jako jsou např. ALE, stout a pšeničná piva. Pivo kvasí v otevřených kvasných kádích (spilce), vlastní zrání probíhá v ležáckých sklepích. Hlavní částí produkce je klasický ležák českého typu se stupňovitostí 11 %. V současné době se plánuje rozšíření kapacitních možností pivovaru. Do čtyř let je v plánu prodávat maximální kapacitu pivovaru, t.j. 10.000 hl ročně.

Světová rarita: Znojmo vaří unikátní pivo. Díky vinným kvasinkám

Publikováno:před rokemZdroj:Znojemský deníkAutor:Dalibor Krutiš

Pořádně rozčeřit konkurenční vody v pivovarnictví chce Znojemský městský pivovar. Ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským a vinařskou šlechtitelskou stanicí Ampelos připravil světový unikát: pivo, které zraje díky vinné kvasince. A ne ledajaké. Domácí, znojemské, která žije vzdušnou čarou od pivovaru jen několik kilometrů. Výsledkem bude novinka na trhu, jedenáctka Sauvign.

Podobnost názvu piva s vínem z odrůdy Sauvignon není čistě náhodná. „Ve spolupráci s firmou Ampelos a Výzkumným ústavem pivovarským jsme uvařili speciální, svrchně kvašené pivo. Jde typově o ALE (pivo ze skupiny schvrchně kvašených piv, pozn. red.), se silnou ovocnou charakteristikou. Pivo je ještě ozvláštněno chmelem, jehož aroma připomíná Sauvignon blanc,“ uvedl ředitel Znojemského městského pivovaru Miroslav Harašta.

Ampelos a výzkumný ústav lokalizovali vinnou kvasinku, specifickou výhradně pro oblast Znojemska a jeho vinice. „Jde o originální kmen vinařských kvasinek, který je patentovaný ústavem. Tento experiment je již nyní pozorně sledovaný odbornou veřejností. Jsme rádi, že se do praxe dostává aplikovaný výzkum právě ve Znojmě,“ konstatoval ředitel výzkumného ústavu Karel Kosař, který v tomto týdnu se zástupci pivovaru a společnosti Ampelos nové pivo představil.

Na novinku v sortimentu piv se těší milovník dobrého piva Ivan Andel. „Rád objevuji nové chutě i co se piva týče. O Sauvignu jsem ještě neslyšel, ale určitě si na něj s přáteli zajdu,“ svěřil se známý znojemský projektant Andel.

Podle Lukáše Kiliána ze společnosti Ampelos je novinka přirozeným výsledkem práce šlechtitelské stanice. „Přišli jsme na to, že kvasinka, kterou jsme primárně selektovali pro nás a výrobu našeho vína, se hodí i pro vaření piva. Sauvign je tedy ryze znojemským produktem,“ dodal Kilián.

Konec volby pivo, nebo víno. Znojemský pivovar dal do moku vinné kvasinky

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Markéta Dušková

Ovocná nebo pšeničná piva už zná snad každý. Znojemský městský pivovar ale nyní posouvá pivní speciály ještě o něco dál. V listopadu nabídne k ochutnání pivo vinné.

„Jde o pivo typu ale (svrchně kvašené – pozn. red.). Specifickým prvkem výrobního procesu je použití vinných kvasinek. K chmelení piva byl využit speciální chmel Nelson Sauvin, který pivu dodává společně se zmíněnými kvasnicemi ovocné aroma s tóny po angreštu, bílém vínu a tropickém ovoci,“ popisuje šéf pivovaru Miroslav Harašta.

Podle Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, který na výrobě tohoto piva spolupracoval, jde o naprostý unikát. Takové pivo se nikde běžně nevaří.

Nejzásadnější bylo takzvaně izolovat vinnou kvasnici, specifickou výhradně pro oblast Znojemska. To probíhalo ve vrboveckém vinařství Ampelos.

„V rámci společného výzkumného projektu jsme odebrali vzorky z bobulí a z kvasícího moštu, v laboratoři jsme přečistili a identifikovali získané kmeny kvasinek. Pak probíhala několik týdnů jejich charakterizace – to je například jejich růst při různých teplotách, kvašení cukrů, rychlost kvašení hroznového moštu. Jen některé kmeny ‚postoupily do dalšího kola‘,“ popisuje několikaměsíční proces Dagmar Matoulková z výzkumného ústavu.

Použití konkrétních vinných kvasinek je neobvyklé i podle jednatele Českého pivního institutu.

„Toto pivo bude určitě raritní. Trochu jiným směrem, tedy využitím divokých kmenů vinných kvasinek pro svá spontánně kvašená piva, už se ale vydal pivovar Wild Creatures z nedalekého Mikulova,“ podotýká Tomáš Hasík s tím, že o podobné speciály je mezi milovníky řemeslných piv velký zájem.

„Existuje nespočet možností, jak kombinovat druhy sladu, chmele, kvasinek a dalších možných přísad a vytvořit tak úžasné a neobvyklé smyslové zážitky,“ nastínil Hasík.

Znojemský městský pivovar plánuje vinné pivo představit v první polovině listopadu ve svém podniku HoZpoda na Masarykově náměstí ve Znojmě. Jmenovat se bude Znojemské pivo – Sauvin 11%. V prodeji bude jako čepované i lahvové.

Šéf pivovaru: V ležáckém tanku máme raritu. Má speciální chmel a vinnou kvasnici

Publikováno:před rokemZdroj:Znojemský deníkAutor:Dalibor Krutiš

Třiačtyřicetiletý rodák z Brna Miroslav Harašta zcela propadl pivu. Nikoli však jako konzument, naopak, výroba piva jej živí. Je ředitelem Znojemského městského pivovaru. Deníku Rovnost poskytl exkluzivní rozhovor.

Jak se rodák z Brna dostane ke znojemskému pivovaru?
Moje vazba ke Znojmu vznikla už na základní škole, exkursí do znojemského pivovaru. Nebyla tam žádná brána jako dnes, nebyla jižní cesta, průchod k rotundě byl přes pivovar. To je můj první zážitek, který si z dětství ve vztahu ke Znojmu a pivovaru vybavuji. V mládí jsem jezdíval na pionýrské tábory. Jezdil jsem s dětmi ze Znojma a skamarádil jsem se s člověkem, za kterým jsem později jezdil. A opět jsme skončili u hradu na prohlídce u pivovaru. No a třetí nejsilnější moment byl pro mne ten, když společnost Starobrno koupila pivovar Hostan. Mne tehdy vyslali jako ambiciozního brand manažera do pivovaru Hostan, abych v něm udělal marketingový audit a řídil značku Hostan. Když se nyní podíváte na našeho největšího konkurenta, značku Hostan, tak všechny vizuály jsou moje práce.

Pivovar bude brzy slavit dva roky plné výroby…
Je to tak. 17. listopadu budeme slavit druhý rok vaření piva. Máme za sebou 5 000 hektolitrů piva a spoustu zkušeností. A také kvalitní produkt, na který jsem pyšný. Začali jsme na 2000 hektolitrech, letos děláme asi 3000 hektolitrů. Plánujeme rozšíření kapacity tak, aby výstav piva byl 5000 hektolitrů ročně.

Lidé, kteří procházejí kolem pivovaru, mohou sledovat v jedné jeho části bourací práce. Co se tam děje?
Postupně kultivujeme další části pivovaru tak, jak jsme slíbili znojemské radnici. Bouráme kuželnu a garáže.

Bude v pivovaru restaurace?
Tento měsíc jsem získal informaci, že Heineken upouští od opčních limitů nabízení a prodávání jiného piva než piva z portfolia Heineken v areálu pivovaru, takže se plnou silou vrháme do budování pivovarské restaurace v první části našeho pivovaru.

Znojemský pivovar připravuje netradiční speciál s vinnými kvasnicemi. O co jde?
Tradiční výroba vína je založená na spontánním kvašení. Na hroznech jsou přirozené kvasnice z dané oblasti, které se s lisováním dostávají do vína a to začíná spontánně kvasit. Pan Kilián ze společnosti Ampelos ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarsko-sladařským extrahovali kvasnici, která je specifická pro Znojemsko. Pana Kiliána napadlo zkusit použít vinnou kvasnici na výrobu našeho znojemského piva.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.09.10.2018 19:5734