Historie a současnost Vinohradského pivovaru

Pivovar byl založen roku 1893, kdy Královské Vinohrady ještě nepatřily k Praze, ovšem dřívější usedlosti již rychle nahrazovaly městské bloky a Vinohrady byly jedním z největších českých měst. Byla to impozantní budova v dobovém industriálním slohu, s velkou přiléhající pivovarzahradou. Stavba šla pěkně od ruky, první pivo bylo vystaveno už roku 1894. Do sladoven se vešlo 600 vagonů sladu - což je pěkný příměr, který se opakuje ve všech v internetových pramenech. Vařila se klasická česká piva, včetně Velkopražské 12 a černého ležáku.

Ve dvacátých letech vedle sídlily filmové ateliéry, takže o zábavu v pivovarské zahradě nebyla nouze. Sláva pivovaru měla bohužel krátkého trvání. Za války výroba ustala. Pivovar byl znárodněn dle prezidentského dekretu hned na začátku roku 1946 a již nikdy se zde pivo nevařilo. Nadále sloužila sladovna a budova se stala i jedním ze sídel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

V roce 2000 velkou část budovy zcela zlikvidoval požár, který byl svým rozsahem největší v Praze od vyhoření Veletržního paláce v roce 1974. Jak k požáru došlo, zůstává záhadou.

Ať tak či tak, po požáru následovala demolice některých částí objektu a výstavba bytů a komerčních objektů. Náš pivovar a restaurace sídlí v části původní spilky, která požárem zničena nebyla. pivovar


V době, kdy mimo Fleků, Pivovarského domu nebo Novoměstského pivovaru byla pivní krajina ještě hodně opuštěná, jsme začali debatovat o založení vlastní výroby i my. Postupně jsme se skamarádili se sládkem Františkem Richterem, byl ochoten pustit se s námi do většího projektu.

Trvalo ovšem řadu let, než jsme shromáždili kapitál a mohli se pustit do hledání prostor. Naše skupina se nyní skládá z 10 společníků s podíly od 1 do 27 procent, mezi nimi novináři, rusistka, právníci, výrobce krmiv, ekonomové a astrofyzik.

Současnost
Vinohradský pivovaru je jediný podnik v celé čtvrti s vlastní pivovarmístní výrobou piva a ambicí zásobovat další pražské hospody kvalitním mokem. Pivovar je splněným snem skupiny přátel dlouhá léta toužících po lahodném ležáku vlastní výroby, pivu, které bude z kvalitních českých sladů a chmelů, bude mít prvotřídní chuť a osobitost.

Polovina rozlehlých klenutých sklepů slouží k vaření, kvašení a zrání několika druhů piv - k mání budou tradiční nefiltrované ležáky z českého sladu a chmele, ale i stále oblíbenější speciály. V druhé polovině prostoru čeká na návštěvníky výčep, restaurace a podzemní sál, který chtějí majitelé proměnit v živelný kulturní prostor.

Sládek
Sládek Jiří Fišer působí ve Vinohradském pivovaru od jeho zprovoznění na podzim roku 2014. Od září 2016 povýšil na pozici vrchního sládka. Absolvent legendární Střední průmyslové školy potravinářských technologií v pražském Podskalí získával praxi nejprve v Pivovaru Dalešice, posléze v Pivovaru u Bulovkypivovar, Jihoměstském pivovaru a Krkonošském Medvědu ve Vrchlabí.

Technologie
Od konce roku 2013 jsme se věnovali samotné výstavbě. Mladinovou pánev jsme pomocí jeřábu vytáhli skrz střechu z varny jednoho německého pivovaru. Měli jsme pro tuto poněkud krkolomnou akci důvod: Je to pěkný kousek. Celoměděná, o objemu 25 hl, je kopií pivovaru z roku 1912 a byla vyrobena v německém Ulmu. Je opatřena přímým plynovým ohřevem, což je zcela v duchu tradice středoevropského pivovarnictví z počátku 20. století. Standardní hlavní kvašení na spilce probíhá v otevřených kádích a doplňkem jsou pro český ležák typické horizontální ležácké tanky. Tanky pocházejí z Pacova a Bolzana.
Zdroj:Stránky Vinohradského pivovaru, 2017


Více na stránkách pivovaru

Vinohradský pivovar patří mezi nejlepší evropské hospody, rozhodli britští čtenáři

Publikováno:před měsícemZdroj:Aktuálně.cz

Čtenáři britského deníku The Guardian sestavili žebříček nejlepších hospod s pivním výčepem v Evropě. Kromě hospody ve skotském Edinburghu, španělské Barceloně nebo bavorském Tegernsee se do výběru dostal i pražský Vinohradský pivovar. "Je to pro nás velká pocta a potvrzení toho, že vaříme výborné pivo i jídlo; že našim hostům u nás chutná a líbí se jim u nás," sdělila jeho ředitelka Jitka Froydová Aktuálně.cz.

Vinohradský pivovar byl obnoven útulnou restaurací

Publikováno:před 2 letyZdroj:DesignMagazin.czAutor:Ondřej Krynek

Na pražských Vinohradech byl vloni otevřen Vinohradský pivovar, jehož historie sahá až do roku 1893. Architektonické studio OV-A dřívější vyhořelý pivovar v místě původní spilky přestavěli na malebnou restauraci s výčepem, která láká nejen na příjemné posezení, ale také na vlastní pivo.

“Pivovar byl založen roku 1893, kdy Královské Vinohrady ještě nepatřily k Praze, ovšem dřívější usedlosti již rychle nahrazovaly městské bloky a Vinohrady byly jedním z největších českých měst. Byla to impozantní budova v dobovém industriálním slohu, s velkou přiléhající zahradou. Stavba šla pěkně od ruky, první pivo bylo vystaveno už roku 1894. Do sladoven se vešlo 600 vagonů sladu. Vařila se klasická česká piva, včetně Velkopražské 12 a černého ležáku,” uvádí k historii pivovaru skupina přátel, kterým se otevřením Vinohradského pivovaru splnil velký sen o lahodném ležáku vlastní výroby z kvalitních českých sladů a chmelů.

“Obnovený malý pivovar se nachází ve sklepních prostorách spilky bývalého pivovaru. Návrh posiluje sochařské kvality klenutých valených stropů a masivních stěn. Nově proražené oválné otvory spojují pivnici s výrobní částí pivovaru a zdůrazňují masivní zděnou podstatu prostoru. Akcentují jednotlivé varné provozy: varnu, scezovací káď, spilku a ležácký sklep. Světlý neutrální interiér dává vyniknout barvě piva ve sklenici, keramikou obložené výčepní pulty navazují na pivovarskou tradici,” uvádí architekti ze studia OV-A, kteří konverzi na restauraci s výčepem provedli.

Vinohradský pivovar je rozdělen na dvě části. Polovina slouží k vaření, kvašení a zrání piva. Druhá polovina nabízí posezení v restauraci se dvěma výčepy a to buď na úrovni sníženého přízemí nebo pak v prvním podzemním podlaží. Podzemní sál by majitelé chtěli proměnit v živelný kulturní prostor. Zajímavý je právě onen průhled do druhé části do zákulisí na výrobu piva.

Ve Vinohradském pivovaru mám rád steak s liškovou omáčkou, říká Olehla

Publikováno:před 4 letyZdroj:Hospodářské NovinyAutor:Aneta Štefánková

Vybrat správnou restauraci na oběd s obchodními partnery není jednoduché. Server IHNED.cz proto oslovil manažery, podnikatele a obchodníky, pro které jsou restaurace často druhou "kanceláří". V jednoduchém dotazníku popsali místo, které by pro byznys lunch doporučili i ostatním kolegům. Ať už kvůli dobrému jídlu, prostředí nebo obsluze.

Výkonný ředitel obchodu s elektronickými knihami Palmknihy Richard Olehla doporučuje Vinohradský pivovar.

Proč jste vybral zrovna tuto restauraci?
Restaurace Vinohradský pivovar se otevřela teprve docela nedávno. Rád objevuji nové věci a místa - zpravidla nabízí nejlepší poměr mezi kvalitou a cenou a člověk se nemusí přetahovat o místo u stolu. Ve Vinohradském pivovaru mají skvělé denní i večerní menu, které si na nic nehraje ani exotickým názvem, ani přísadami. Nadto jde o podnik výhradně nekuřácký (kuřáci musí ven na chodník) a od stolů je průhledy vidět přímo do varny.

Nabízí restaurace ve všední dny zvýhodněné (byznys) menu?
Ano.

Je něco zajímavého na prostředí restaurace?
Restaurace nabízí minimalistický design, z nějž na hosty dýchne vzdušnost a čistota.

Jak jste spokojený s obsluhou?
Výhoda nových podniků bývá, že nabízené služby jsou vysoce nad průměrem. Docela logicky: kdyby tomu tak nebylo, neměla by nová restaurace na trhu vůbec žádnou šanci.

Co z nabídky vám zatím nejvíce chutnalo?
V listopadu nabízejí tradiční svatomartinské speciality. Ze stálé nabídky pak můžu vřele doporučit steak z krkovičky s liškovou omáčkou a šťouchanými brambory.

Je něco, co vám v restauraci vadí?
Jde zatím o trochu syrové, "nezabydlené" prostředí.

Jakou další restauraci byste doporučil na pracovní oběd?
Café Muzeum nebo Sportovní centrum Hamr Braník, kde mají v létě skvělou terasu s výhledem na řeku.

Stalo se vám někdy u pracovního oběda něco překvapivého?
Mimo obvyklých malých nehod typu košile od omáčky naštěstí ne ;)

Jakou lahev si objednáte, když oslavujete úspěch?
Vzhledem k tomu, že rád běhám a často mi nezbyde než jít běhat večer, tak s celou lahví moc neoslavuju. Nepohrdnu ovšem dobrým německým rieslingem.

Nechceme vás zneklidňovat, ale kdybyste si měl vybrat poslední jídlo před popravou, jaké by to bylo?
Jak říká Woody Allen, před popravou se moc jíst nemá, člověku to nedělá dobře na žaludek. Ale když už by to muselo být, dal bych si dobrou polévku, třeba dýňovou, a pak něco z české kuchyně.

Na Vinohrady se vrací pivovar, může být největší svého druhu v Praze

Publikováno:před 4 letyZdroj:Hospodářské novinyAutor:Lucie Hrdličková

V prostorách bývalého Měšťanského pivovaru na pražských Vinohradech vzniká nový minipivovar.
Podnik zakládá trojice nadšenců. Ti ho financují z vlastních peněz.
Pokud Vinohradský pivovar naplní svou výrobní kapacitu, stane se největším minipivovarem v Praze.

Na pražských Vinohradech se vařilo pivo naposledy za války v někdejším měšťanském pivovaru. Ten po roce 1945 chátral, sloužil jako sklad zeleniny i čokolády a v novém tisíciletí polovinu zdejších pozemků po požáru koupili a zastavěli developeři. Ještě tento měsíc se tu ale po desítkách let znovu rozběhne výroba piva. V prostorách bývalé spilky našel zázemí nový Vinohradský pivovar, který by mohl vařit nejvíce piva ročně ze všech pražských minipivovarů.

Pivovar je projektem trojice pivních fandů a podnikatelů různých profesí: vedle bývalého novináře agentury Reuters Jana Korselta, který je považován za hlavu projektu, se do jeho vybudování pustil právník Václav Hrabák a sládek a technik František Richter. Ten už několik menších pivovarů v Praze vystavěl a vedl.

Vlastní pivo je drahý koníček
"Minipivovary jsme mívali jako cíl výletů," vzpomínají společníci, jak se před časem zrodil jejich plán pořídit si "něco vlastního".

Když získal sen konkrétnější obrysy, začalo více než roční pátrání po vhodných prostorách. Sklepy, kde dnes již stojí připravená varna, kádě na kvašení piva i ležácké tanky si Richter původně pronajímal a provozoval zde hudební klub.

"Prostor je vhodný v tom, že se zde dá navázat na tradici, ačkoliv je to dnes už jen torzo bývalého pivovaru," popisuje Richter. Minipivovar si tu tak s majitelem objektu, kterým je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, nakonec domluvil dlouhodobý pronájem.

Trio jeho otců zatím nechce mluvit o přesné výši investice, které si vybudování minipivovaru vyžádalo. Přesáhla již ale deset milionů korun. "Celková částka je zatím otevřená, ještě se vyvíjí," tvrdí Richter.

Do projektu se přitom finančně zapojilo také několik podporovatelů a kamarádů. Sami společníci o něm mluví jako o "drahém koníčku s dlouholetou návratností".

V Praze zatím funguje asi 20 minipivovarů, osm jich přibylo jen za poslední dva roky. Vinohradský má ale výhodu v lokalitě i v plánovaném objemu piva, které uvaří. "Předpokládáme, že zatím budeme vařit tak čtyři tisíce hektolitrů piva ročně. Kapacita je ale šest tisíc," popisuje Jan Korselt, který letos v lednu opustil novinařinu a vrhnul se po hlavě do piva.

"Pokud pivovar opravdu vyrobí tolik piva, jaká je jeho roční kapacita, bude největším pražským minipivovarem," připomíná Jan Kočka, viceprezident Českomoravského svazu minipivovarů. Podle něj je pro další minipivovar na trhu ještě prostor. "Dál roste poptávka lidí po různých pivech z těchto pivovarů i poptávka hospod po něčem novém," soudí. "Tento růst potrvá ještě dva až tři roky," odhaduje.

Desítku necháme velkým
Majitelé minipivovaru plánují, že základem jejich nabídky bude vaření klasického českého jedenácti- a dvanáctistupňového ležáku. Vařit chtějí i silnější speciály jako vánoční a májové tmavé pivo bock a piva belgického typu. "Nechceme dělat lehká výčepní piva. Desítka není úkolem minipivovarů, to je byznys pro velké fabriky," vysvětluje Korselt. Své podnikání majitelé připodobují k malému ševci, který šije boty na míru.

Především chtějí přivést konzumenty za pivem přímo do pivovaru, kde bude i restaurace s tradiční českou kuchyní. Ambicí je ale dodávat pivo i do dalších pražských podniků, což jiné pražské minipivovary prakticky nedělají. Několik jich už mají nasmlouvaných. "Budeme schopni jich obsloužit spíše desítky než stovky," říká Korselt. Primárně hledají bary a restaurace se slušnou výtočí, které se umí o pivo dobře postarat.

Obnovený Vinohradský pivovar má velké plány, otevře se v dubnu

Publikováno:před 5 letyZdroj:iDNES.cz

Společnost Vinohradský pivovar chce na jaře otevřít v Praze průmyslový pivovar, tedy pivovar, který je objemem výroby větší než minipivovary, ale menší než klasické pivovary větších výrobců. Spolumajitel firmy František Richter si myslí, že na trhu je pro tento typ pivovarů místo. Investice dosáhne desítek milionů korun.

Informují o tom Lidové noviny s tím, že právě takto velké pivovary na českém trhu v posledních letech prakticky nepřibývaly.

Průmyslový pivovar ročně vyrobí více než 10 tisíc hektolitrů piva, má automatizovanou výrobu a stáčecí linku na lahve. Investice činí desítky milionů korun, zatímco u minipivovarů, které vaří průměrně 750 hektolitrů piva, to jsou řádově jednotky milionů korun. Nový pivovar tohoto typu vyrostl naposledy v roce 2009 v Chotěboři, loni se ještě do této skupiny zařadil zrekonstruovaný Zámecký pivovar Břeclav.

Vinohradský pivovar v Praze nyní dokončuje přestavbu bývalého pivovaru na Vinohradech. Podle spolumajitele firmy Františka Richtera by výroba mohla z počátečních necelých 10 tisíc hektolitrů ročně narůst až ke zhruba 50 tisícům.

"Mezi minipivovary a velkými koncerny je u nás obrovská propast. Přitom když máte klientelu lidí, kteří u nás mají o nová piva zájem, můžete s takovýmto větším projektem uspět," řekl LN Richter.

Vedle Vinohradského pivovaru se v metropoli chystá vařit pivo ještě společnost Zemský pivovar. Ta by měla podle informací LN zanedlouho podepsat smlouvu na koupi objektu v zatím utajované části Prahy. O dalším projektu průmyslového pivovaru se mluví v České Lípě.

Průmyslových pivovarů podle údajů LN funguje v České republice 48. Necelá polovina z nich patří pod křídla velkých koncernů a českých pivovarnických skupin.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.20.09.2018 09:145