Historie a současnost Biskupského pivovaru U sv. Štěpána

Biskupský pivovar u sv. Štěpána (minipivovar s restaurací) se nachází v Diecézním domě kardinála Trochty v Litoměřicích. Tato budova byla postavena již v roce 1858, jako původní sídlo Institutu pro hluchoněmé. V roce 1925 získal pivovarobjekt podobu, kterou si pak uchoval řadu desetiletí. Po druhé světové válce sloužila budova kněžskému semináři litoměřické diecéze, který se nakonec přesunul Olomouce. Od roku 2002 je budova využívána jako diecézní dům a sídlo pastoračního centra a centra pro mládež. Od roku 2010 budovu a její ubytovací kapacity začala užívat také společnost In Principio s.r.o, která zde úspěšně provozuje ubytovací služby hostelového typu pod názvem Hostel u sv. Štěpána. V hostelu je kapacita až 160 lůžek na pokojích několika kategorií od apartmánů až po jednoduše zařízené pokoje. V areálu diecézního domu je nově renovovaná kaple Nejsvětějšího srdce Páně a mariánská kaple.

V roce 2015 je ve spolupráci s Biskupstvím Litoměřickým v diecézním domě vybudován minipivovar a restaurace, které se provozují pod názvem Biskupský pivovar.
Toto dílo si klade za cíl navázat pivovarna tradici pivovarnictví v církevních domech, která sahá již do desátého století po Kristu, kdy se datuje první písemná zpráva o klášterním pivovaru v Čechách. Restaurace v Biskupském pivovaru nabízí svou pohostinnost také klientům Hostelu u sv. Štěpána, kteří rovněž mohou využít i nabídek snídaní a dalších možností stravování. Restaurace a minipivovar jsou provozovány společností Ke stolu s.r.o.

Kvalitou nabízených produktů i jejich prezentací – například čepování a konzumace piva samovýčepy – dosahuje podnik výjimečné úrovně pohostinství.

Všechny tyto okolnosti nás vedou a zavazují k jedinému cíli – a sice k přání spokojenosti všech, kdo v dobrém do tohoto domu přicházejí!
Zdroj:Stránky Biskupského pivovaru U sv.Štěpána, 2016


Více na stránkách pivovaru

Hudební večery v Biskupském pivovaru vadí ministerstvu

Publikováno:před rokemZdroj:Litoměřický deník

Výjimka pro pořádání akcí na zahrádce podniku skončila. Nejde prý o kulturně významné konání.

Hudební večery s živou hudbou pořádané v letních měsících na zahrádce Biskupského pivovaru skončily. Zastupitelé Litoměřic museli odejmout jejich organizátorům výjimku z nočního klidu, jež se letos týkala zhruba čtyř desítek ohlášených akcí.

Podle nového zákona totiž musejí být výjimky z nočního klidu jmenované v obecně závazné vyhlášce, kterou schvaluje ministerstvo vnitra. To se v tomto konkrétním případě postavilo ke zkrácení doby nočního klidu kriticky. „Podle názoru ministerstva se nejedná o akci pro Litoměřice kulturně významnou, neboť je určena hlavně hostům provozovny,“ informovala vedoucí kanceláře starosty a tajemníka Martina Skoková.

Večery s hudbou na zahrádce Biskupského pivovaru tak budou muset končit ve 22 hodin.

Biskupství otevřelo za náhrady z restitucí pivovar, ze zisku bude žít

Publikováno:před 3 letyZdroj:iDNES.cz

Litoměřické biskupství otevřelo minipivovar s restaurací. Pivaři v ní mohou ochutnat dvanáctistupňového Štěpána a jedenáctistupňového Děkana. Biskupskému pivovaru U sv. Štěpána, který se nachází v litoměřickém Diecézním domu kardinála Trochty, požehnal biskup Jan Baxant.

„Monsignore Baxant mimo jiné řekl, že se projektem rodí něco, co by mělo dávat užitek a posloužit provozu církve. Přirovnal přitom nově vybudovaný pivovar k narozenému dítěti, které se postupně staví na vlastní nohy, aby pak zpětně mohlo zajistit ty, kteří ho přivedli na svět. A jako symbol požehnání zapsal na vstupní dveře tříkrálové znamení,“ přiblížila mluvčí biskupství Jana Michálková.

Pivovar provozuje společnost s ručením omezeným Ke stolu, kterou biskupství vlastní z poloviny prostřednictvím své firmy In Principio. Nachází se v prostorách bývalého kněžského semináře. Má doplnit nabídku ubytovacích služeb Hostelu U sv. Štěpána, který biskupství provozuje už šest let.

„Vařit se tu budou piva plzeňského typu, spodně kvašená. Podle poptávky nealkoholická i vícestupňová. Celková kapacita výroby může dosáhnout až tisíce hektolitrů ročně, v prvním roce je odhadována na jednu třetinu,“ přiblížila Michálková.

Restaurace s pivnicí má kapacitu 120 míst a návštěvníci si mohou pivo čepovat i ze samovýčepů (o pivovaru zde).

Vybudování podniku zaplatilo biskupství z finanční náhrady za majetek, který nemůže být vrácen podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Podle jednatele společnosti Ke stolu Richarda Kirbse náklady činily přibližně 20 milionů korun. Po splacení nákladů se podnik stane jedním ze zdrojů financování provozu litoměřické diecéze.

„Jak uvedl generální vikář Stanislav Přibyl, finanční prostředky, které církev dostala v rámci majetkového vyrovnání, poslouží tomu, aby se mohla postavit na vlastní nohy a jako instituce mohla být prospěšná společnosti a pomáhat lidem, kteří budou její službu potřebovat,“ dodala Michálková.

Biskupský pivovar byl slavnostně otevřen

Publikováno:před 3 letyZdroj:Církev.czAutor:Jana Michálková

Biskupský pivovar U sv. Štěpána v Litoměřicích byl v úterý 5. ledna 2016 slavnostně otevřen. Jeho prostory požehnal litoměřický biskup Mons. Jan Baxant.

Litoměřice: Minipivovar s restaurací, který byl v loňském roce vybudován v části objektu Diecézního domu kardinála Trochty v Litoměřicích, byl v úterý 5. ledna 2016 slavnostně otevřen. Jeho prostory požehnal litoměřický biskup Mons. Jan Baxant. Pozvaní hosté tak mohli ochutnat první pivo, které zde bylo uvařeno koncem listopadu a v průběhu následujícího měsíce uzrálo. Stal se jím dvanáctistupňový Štěpán a jedenáctistupňový Děkan. Slavnost byla vyvrcholením jednoroční práce mnoha lidí, kteří se na přípravě a realizaci tohoto projektu podíleli.

Mons. Baxant mj. řekl, že se projektem rodí něco, co by mělo dávat užitek a posloužit provozu církve. Přirovnal přitom nově vybudovaný pivovar k narozenému dítěti, které se postupně staví na vlastní nohy, aby pak zpětně mohlo zajistit ty, kteří ho přivedli na svět. A jako symbol požehnání zapsal na vstupní dveře tříkrálové znamení.

Biskupský pivovar U sv. Štěpána v Litoměřicích je provozován společností Ke stolu, s.r.o., která je z poloviny vlastněna společností In Principio, s.r.o., jejímž stoprocentním majitelem je Biskupství litoměřické. Nachází se v prostorách bývalého kněžského semináře, nyní Diecézního domu kardinála Trochty, v ulici Komenského 4. Má doplnit nabídku ubytovacích služeb Hostelu U sv. Štěpána, které jsou zde úspěšně provozovány už šest let. Vařit se tu budou piva plzeňského typu, spodně kvašená. Podle poptávky - nealkoholická i vícestupňová. Celková kapacita výroby může dosáhnout až tisíce hektolitrů ročně, v prvním roce je odhadována na jednu třetinu. Restaurace s pivnicí má kapacitu 120 míst. V nabídce jsou teplá jídla po celý týden, v pivnici ze samovýčepů si může každý konzument pivo sám načepovat.

Prostory restaurace byly zrekonstruovány a technologické vybavení pořízeno jako investice z prostředků finanční náhrady za majetek, který nemůže nebo z různých důvodů nebude vrácen podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Podle slov Richarda Kirbse, jednatele společnosti, kterou založilo biskupství a která bude minipivovar provozovat, se jedná o částku přibližně ve výši 20 mil. Kč.

Jak uvedl generální vikář P. Stanislav Přibyl, po splacení nákladů se tento projekt stane jedním ze zdrojů financování provozu litoměřické diecéze. Zdůraznil, že finanční prostředky, které církev dostala v rámci majetkového vyrovnání, poslouží tomu, aby se církev mohla postavit na vlastní nohy a jako instituce mohla být prospěšná společnosti a pomáhat lidem, kteří budou její službu potřebovat.

Závěrem poděkoval všem, kteří se na přípravě a realizaci projektu podíleli - zaměstnancům Biskupství litoměřického, projektantům, dodavatelským firmám, úřadům, přes které byly vyřizovány potřebné formality, a také zdejšímu sládkovi, jehož role je v novém pivovaru nyní tou nejdůležitější.

K návštěvě pivovaru vás zveme!

Litoměřický biskupský pivovar již v plném provozu

Publikováno:před 3 letyZdroj:Christnet.cz

V sobotu 26. prosince 2015, na svátek sv. Štěpána, patrona litoměřické katedrály, zahájil Biskupský pivovar u sv. Štěpána v Litoměřicích plný provoz. V tento den totiž dozrálo první pivo, uvařené přímo na místě.

Nese název - jak jinak - po svém patronovi, jmenuje se Štěpán, a je to dvanáctka plzeňského typu.Pivovar v poledne navštívil litoměřický biskup Mons. Jan Baxant spolu se svými hosty, mezi něž patřil Mons. Mislav Hodžić, rada Apoštolské nunciatury v Praze s doprovodem. Odpoledne se rozjel provoz restaurace naplno. Večer byla kapacita zcela naplněna a o pivo byl velký zájem.

Biskupský pivovar u sv. Štěpána v Litoměřicích je provozován společností Ke stolu, s.r.o., která je z poloviny vlastněna společností In Principio, s.r.o., jejímž stoprocentním majitelem je Biskupství litoměřické. Nachází se v prostorách bývalého kněžského semináře, nyní Diecézního domu kardinála Trochty (DDKT), Komenského 4.

Prostory restaurace byly zrekonstruovány a technologické vybavení pořízeno jako investice z prostředků finanční náhrady majetkového vyrovnání. Po splacení nákladů se tento projekt stane jedním ze zdrojů financování provozu litoměřické diecéze. Dá se tedy s určitou mírou nadsázky říci, že každé vypité pivo pomůže například zlepšit stav sakrálních památek v diecézi nebo bude moci podpořit nejrůznější charitativní, sociální či vzdělávací projekty, které Biskupství litoměřické provozuje a financuje.

Litoměřické biskupství otevřelo vlastní minipivovar

Publikováno:před 3 letyZdroj:Česká televizeAutor:ČT24

Litoměřické biskupství vybudovalo restauraci s vlastním minipivovarem. Vznikla v budově bývalého kněžského semináře, která nyní funguje jako hostel. Investici do pivovarnictví umožnily peníze z církevních restitucí. K vaření piva se chce ale vrátit i město – litoměřická radnice plánuje obnovení místního pivovaru.

„Jako hlavní, nosné pivo by měla být dvanáctka Štěpán, jedenáctka Děkan a desítka Vikář,“ popisuje plány minipivovaru Richard Krebs z ekonomického odboru litoměřického biskupství. Inspiraci našla církev v zahraničí. „Zvlášť třeba v Rakousku nebo v Německu benediktinské kláštery nebo i biskupství mívají takováto zařízení,“ dodává generální vikář Litoměřické diecéze Stanislav Přibyl.

20milionovou investici si biskupství mohlo dovolit díky restitucím. Podnikání v pohostinství je pro něj jednou z cest k ekonomické soběstačnosti. Peníze vložené do minipivovaru by se podle představ církve měly vrátit maximálně do dvaceti let. Hosty nemají být jen místní, ale i turisté. Nová pivnice totiž stojí v domě, kde biskupství nabízí ubytování.

V Litoměřicích ale možná začne vařit pivo i místní pivovar, který skončil provoz před 13 lety. Radnice ho chce totiž obnovit. „V tuto chvíli máme zpracovanou projektovou dokumentaci, je hotové stavební povolení, architektonická studie a probíhá finální fáze, to znamená najít peníze,“ vysvětluje projektový manažer z litoměřického městského úřadu Antonín Tym. Celkem jde zhruba o 200 milionů korun. Podle plánů architektů by areál bývalého pivovaru měly oživit i kavárny.

Biskupský pivovar již vaří první pivo

Publikováno:před 3 letyZdroj:Litoměřický deníkAutor:Veronika Udatná

Právě v těchto dnech se v nově otevřeném Biskupském pivovaru U sv. Štěpána v Litoměřicích začalo vařit první pivo.

Konzumenti ho ochutnají nejdříve na přelomu roku. V tancích už kvasí dvanáctistupňový Štěpán. Dále je v plánu desítka, jedenáctka nebo nízkoalkoholický speciál pro cyklisty.

„Půjde o nefiltrovaná piva plzeňského typu, ležáky a nějaké speciály na Velikonoce a Vánoce. Suroviny jsou výhradně české, slad i žatecký chmel," popsal zkušený sládek pivovaru vybudovaného v Diecézním domě kardinála Trochty, kde sídlí i Hostel U sv. Štěpána, Milan Došek.

Roky pracoval v pivovaru v Litoměřicích, později v Ústí nad Labem, v Krásném i Velkém Březně. „Oslovil mě kolega, jestli bych nechtěl jít sem. Původně jsem neměl zájem, už jsem v důchodu a mám jiné priority, ale nakonec jsem souhlasil. Je to výzva," řekl o svém novém angažmá sládek.

Až se podnik rozjede, zřejmě k sobě bude hledat pomocníka, zatím na vaření piva a další technologii dohlíží sám.

„Člověk se má pořád co učit. I po těch letech," dodal Milan Došek.

Biskupský pivovar měl původně čepovat vlastní pivo už na konci léta. Práce se ovšem zpozdily. Veřejnosti již otevřená restaurace proto zatím nabízí piva jiných výrobců.

„Trochu nás zklamal dodavatel, kterým měl zpoždění s dodáním i zprovozněním technologie. To je jediný důvod, proč budeme mít naše pivo později," vysvětlil Richard Kirbs, jednatel společnosti, kterou založilo biskupství a která pivovar provozuje.

Výrobní kapacita pivovaru je až 1000 hektolitrů piva ročně, v současnosti je roční výstav plánovaný na zhruba 400 hektolitrů. O odbyt provozovatel strach nemá.

„Pivo budeme čepovat v restauraci, stáčet ho do skleněných lahví a nabízet v reprezentačním balení s půllitrem, nebo ho stáčet do PET lahví. Rovněž se ho chystáme nabízet na našich akcích po celé diecézi, třeba na poutích a dalších slavnostech," prozradil Kirbs.

Investici si Biskupství litoměřické mohlo dovolit díky restitucím.

Litoměřické biskupství otevře pivovar, bude vařit i pivo pro cyklisty

Publikováno:před 3 letyZdroj:iDNES.czAutor:Michal Dvořák

Litoměřické biskupství buduje v Diecézním domě kardinála Trochty Biskupský minipivovar U sv. Štěpána. Nabídne několik druhů piv i restauraci v prvorepublikovém stylu. „Věřím, že zákazníky přivede zvědavost. Opřít se můžeme i o klienty hostelu,“ říká vedoucí oddělení správy majetku biskupství Richard Kirbs.

V diecézním domě už provozujete hostel, nyní k tomu přibude minipivovar. Proč jste se rozhodli pro podnikání v gastronomii?
Díky hostelu zde máme masu lidí, která od nás utíká do města. Chtěli jsme jim proto ke kvalitnímu ubytování nabídnout i dobré jídlo a posezení u piva. O minipivovaru s restaurací jsme začali přemýšlet před rokem a půl. Věděli jsme, že díky majetkovým náhradám budeme mít peníze na investice, a tak jsme si stanovili okruhy zájmu. Z velké části se týkají nákupu nemovitostí, ale toto je jedna z výjimek, kdy jsme se rozhodli pro podnikání. Jinak se do podnikání nechceme příliš pouštět.

V Litoměřicích už fungují dva minipivovary, o založení dalšího uvažuje i radnice. Nebojíte se konkurence?
Jeden minipivovar je až na druhém konci města, dochozí vzdálenost to není. Druhý je sice v centru, je to však jen pivnice bez vlastní restaurace. Takže konkurence se neobáváme, už jen s ohledem na to, že se můžeme opřít o ubytované v hostelu.

Původně jste měli pivovar otevřít už na konci léta. Proč k tomu nedošlo?
Lehce nás vypekla firma, která dodávala pivovarské technologie. Smlouvu jsme uzavřeli už v únoru s tím, že technologii přivezou na přelomu července a srpna. Nabrali ale dva měsíce zpoždění, prý byl problém s dodavateli z Německa. Chtěli jsme stihnout konec sezony, kdy bylo nádherné počasí a zájem lidí o jakoukoli tekutinu byl více než enormní. Ale o odbyt se nebojíme. Máme dobré zázemí, stihneme přelom roku a doufáme také ve zvědavost lidí nejen z Litoměřic. A v březnu už zase začnou najíždět hosté do hostelu.

Na čem se v pivovaru pracuje v těchto dnech?
Právě zprovozňujeme technologii, chystáme se na čištění a sanitaci, abychom už příští týden mohli začít vařit pivo. Kolaudace proběhne 10. listopadu, po ní bude následovat vyjádření celního skladu. Pivovar pak otevřeme do konce listopadu. Restauraci, která je v podstatě hotová a nabídne i dva samovýčepy, ale možná otevřeme ještě dříve.

Jaká piva zákazníkům nabídnete?
Počítáme se spodně kvašenou desítkou, jedenáctkou i dvanáctkou, ale v naší nabídce nebudou chybět ani speciály, například letní, velikonoční a vánoční. Vytipovali jsme osm různých piv, která jsme zanesli do celní žádosti. Jejich jména budou odpovídat charakteru naší firmy, takže budeme vařit piva Štěpán, Vikář, Rektor nebo Kaplan. Viněty bude zdobit znak biskupství a chmelová větvička.

Kolik hektolitrů ročně uvaříte?
Ročně plánujeme uvařit 350 až 400 hektolitrů, ale udělali jsme si rezervu, takže máme kapacitu tisíc hektolitrů. Produkce bude zatím sloužit jen pro potřebu diecéze, přece jen jde o region od Ostrova až po Jičín, a pivo můžeme nabízet na našich akcích, poutích či slavnostech. Piva totiž budeme stáčet do skleněných lahví, sudů i PET lahví.

Sládkem pivovaru bude Milan Došek, který dříve pracoval v litoměřickém pivovaru, naposledy pak ve Zlatopramenu. Jde spíše o konzervativního sládka, nebo je otevřený experimentům?
Firma dodávající technologie nám nabízela své sládky, ovšem za pražské ceny. A to jsme si nemohli dovolit. Milan Došek se nám ale ozval sám, byl už v důchodu, je z nedalekých Žitenic a máme na něj vynikající reference. Je spíše konzervativní, navíc jsme malé město, takže zatím nepůjdeme cestou ovocných piv nebo netradičních speciálů. Budeme ale třeba cyklistům nabízet nízkoalkoholické pivo, stejně jako to dělá například pivovar v Hostivaři, jehož cyklistická osmička jde na dračku.

Na kolik vybudování pivovaru diecézi přijde?
Náklady zatím nemáme spočítané, protože zahrnují i rekonstrukci budovy, která je velmi zanedbaná a stále se opravuje. Vyčíslit tedy zatím můžeme jen náklady na pivovarskou technologii, za kterou jsme dali šest milionů korun. Podle investičního projektu by se měly náklady na pivovar vrátit za 12 let. U minipivovarů se sice návratnost většinou odhaduje na šest let, ale jsme opatrní. Lepší je být pak příjemně překvapený.

Biskupský minipivovar bude lákat na dvanáctku Štěpána

Publikováno:před 3 letyZdroj:Litoměřický deníkAutor:Veronika Udatná

Štěpán, Vikář nebo Děkan. To jsou jen některé z názvů piv, které se už brzy budou vařit v Litoměřicích. Nový podnik ponese název Biskupský minipivovar U sv. Štěpána a vzniká v Diecézním domě kardinála Trochty, kde nyní své služby poskytuje Hostel U sv. Štěpána. Investici si církev může dovolit díky restitucím.

„Restaurace, v níž bude částečně oddělený kavárenský prostor, pojme 60 hostů, pivnice dalších 30. Příští sezonu bychom pak před budovou rádi zprovoznili letní terasu se zahrádkou," prozradil vedoucí oddělení správy majetku biskupství Richard Kirbs.

Minipivovar bude provozovat nová obchodní společnost, ve které bude mít Biskupství litoměřické účast prostřednictvím svého zástupce.

Mluvčí biskupství Jana Michálková už dříve uvedla, že je projekt financován z náhrad, které biskupství získalo za majetek, který mu stát nemůže z různých důvodů vrátit.

„Díky hostelu jsme největším ubytovatelem v Litoměřicích i okolí a svým hostům jsme chtěli nabídnout něco navíc. To byl důvod, proč jsme se do budování minipivovaru pustili," řekl Richard Kirbs.

Nová restaurace se bude nacházet v přízemí diecézního domu a její interiér má získat nádech prvorepublikového stylu. Vchod do ní bude z ulice Na Valech nedaleko vstupu do hostelu. Z balkonu v restauraci pak návštěvníci uvidí přímo na varnu, která vzniká ještě o patro níže.

Také v tomto prostoru hosté budou moci posedět. Obslouží se sami. K dispozici zde budou dva samovýčepy.

Ročně minipivovar vyrobí kolem 1 000 hektolitrů piva, a to až ve 12 druzích. „Tahounem má být dvanáctka Štěpán. Pivo budeme mít světlé i tmavé, počítáme i s výrobou speciálů, například letních a vánočních," sdělil Kirbs.

Produkce bude určená výhradně pro potřeby podniku, případně biskupství. „Pivo můžeme využít na akcích po celé diecézi, například na poutích či slavnostech," přiblížil vedoucí správy majetku.

Pivo vyráběné přímo v diecézním domě bude spodně kvašené. Pracovníci najaté firmy aktuálně už instalují technologii, například kvasné a ležácké tanky. Zcela funkční má být do konce měsíce září. Vařit pivo se bude nejpozději do konce roku.

Nad novým minipivovarem bude zkušenou rukou vládnout sládek Milan Došek, který dlouhé roky pracoval pro litoměřický, později pro ústecký pivovar.

Pro návštěvníky bude restaurace s pivnicí otevřená denně, pravděpodobně od 10 do 23 hodin. V době oběda si lidé navíc budou moci vybírat jídla z poledního menu.

V Litoměřicích ovšem nepůjde o jediný podnik, kde vaří vlastní pivo. Ve městě už funguje minipivovar Labuť, jehož roční výstav je podle informací na oficiálním webu 600 hektolitrů piva.

Biskupství litoměřické otevře malý pivovar. Nabídne nefiltrovaná piva

Publikováno:před 4 letyZdroj:Lidovky.czAutor:ČTK

Biskupství litoměřické otevře koncem léta malý pivovar. Vznikne v Diecézním domě kardinála Trochty v Litoměřicích a bude nabízet nefiltrovaná piva plzeňského typu.

V diecézním domě, kde je středisko pastoračních aktivit, je už hostel s kapacitou 160 míst. „V současné době se upravuje interiér restaurace a dělníci provádí drobné stavební úpravy. Kapacita restaurace včetně pivnice bude přibližně sto míst,“ uvedla mluvčí biskupství Jana Michálková.

V domě postaveném v roce 1858 sídlil původně Institut pro hluchoněmé. Po druhé světové válce byl v budově kněžský seminář, po roce 1990 teologický konvikt, který se v roce 2002 přestěhoval do Olomouce.

Ubytování v objektu dnes mohou využít kněží a věřící a volné pokoje může obývat i široká veřejnost na víkendové nebo prázdninové pobyty. Součástí domu jsou učebny, tělocvična, hřiště, parkoviště, velká zahrada a tři kaple.

Vybudování malého pivovaru platí církev z finanční náhrady za majetek, který z různých důvodů nebude vrácen podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. „Je to z peněz určených pro investiční zhodnocení,“ uvedla Michálková. Výši investice nesdělila. Hlavním cílem projektu je podle ní rozšířit nabídku služeb návštěvníkům Litoměřic.

Obliba malých pivovarů dlouhodobě roste. Dnes je už v téměř každém okresním městě v Ústeckém kraji. Vařit pivo se po čtyřiceti letech bude také v Teplicích, kde vzniká pivovar v někdejším varieté.

Litoměřický biskup bude v diecézním domě vařit pivo

Publikováno:před 4 letyZdroj:Lidovky.czAutor:ČTK

Biskupství litoměřické otevře koncem léta malý pivovar. Vznikne v Diecézním domě kardinála Trochty a bude nabízet nefiltrovaná piva plzeňského typu. Investici si církev může dovolit díky restitucím.

Finanční náhrady získalo biskupství za majetek, který mu stát nemůže vrátit. „Je to z peněz určených pro investiční zhodnocení,“ uvedla mluvčí biskupství Jana Michálková. Výši investice nesdělila. Hlavním cílem projektu je podle ní rozšířit nabídku služeb návštěvníkům Litoměřic.
V diecézním domě, kde je středisko pastoračních aktivit, funguje už hostel s kapacitou 160 míst. „V současné době se upravuje interiér restaurace a dělníci provádí drobné stavební úpravy. Kapacita restaurace včetně pivnice bude přibližně sto míst,“ pokračuje Michálková.

Biskupský minipivovar bude vařit nefiltrovaná piva plzeňského typu. Nepůjde ale o první litoměřický podnik, už dlouho tam funguje i Minipivovar Labuť.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.03.10.2017 07:1812