Historie a současnost Pivovaru Šenov

Vaření piva v Šenově má více než třísetletou historii. Nám se podařilo získat prostory neodmyslitelně s pivovarnictvím v naší lokalitě spjaté. Po citlivé rekonstrukci vnitřních prostor objektu Pohostinství Pod Zámkem obnovujeme dnem 28.09.2018 „Právo várečné“. Doba se mění, jakož i pivovarnictví samé. Právovárečné domy už nezřizuje majitel panství ale příslušná celní správa v podobě daňového skladu. Piva v dávných dobách vařená a v šencích a mázhausech šenkovaných prošly také velkými změnami. Náš minipivovar obnovuje výrobu po vzoru starých mistrů řemesla pivovarnického. Nasbírali jsme dobové recepty, nevynecháme ale ani moderní trendy a trochu experimentování. Neměnným pravidlem je dodržování klasického výrobního postupu a používání pouze nejkvalitnějších surovin.

Pohostinství pod Zámkem jejíž jméno svědčí o tom, že nad ní kdys čníval zámek, dokazuje svou přítomností, že tyto národní stánky mají tuhý život. Zámek se zřítil, však jeho hospůdka stojí dál. Z dostupných informací lze zjistit alespoň přibližné stáří tohoto významného Šenovského stavení. V polovině 19. století je tato hospoda spolu s mlýnem označena na mapách, což značí, že byla postavena minimálně před 130 lety. Ona je však mnohem starší, podle záznamu v zemském archivu Opavy. Tam je uložena papírová listina Karla Františka Skrbenského z Hříště, v níž stvrzuje prodej vrchnostenské krčmy vedle panského pivovaru, za 130 zl. K dědíčné držbě hospodu získává za cenu 130 zlatých syn zdejšího kováře Jana Miksy, Andres. Je mu v listině připsána povinnost šenkovat panské pivo a pálenku, držet muziku, nesmí však trpět žádné bitky. Má též právo poskytnout pocestným lidem a formanům nocleh a zaopatření. Za to má platit ročně 10 zlatých. Povoluje se mu též bezplatná pastva dvou krav a vepřů v panském stádě pivovara užíívání loučky i zahrady za krčmou. Zemský archiv v Opavě – panství Šenov / inv. č. 77 / záznam z 16.7.1743 označený jako Šenov č.6, krčma.Tato listina dokazuje, že podzámecká hospůdka je už hodně stará, a třebaže její přesné stáří neznáme, víme že je starší budovou než kostel Prozřetelnosti Boží.

V roce 1875 šenkoval Lichtenštern a později též Maxmilian Wünsche. Šest let zde působil a podle vyprávění jeho syna Viléma, byla to doba pestrého života v tomto domě, jenž byl jedním z mála míst, kde se mohl projevovat kulturní život Šenovských obyvatel. Restaurace možná poskytla námět na jeho obraz z roku 1930, „V hospodě“. Jaroslav Svoboda v knize „Vilém Wünsche“ zaznamenal vyprávění umělcovo o tomto období. Pohostinství Pod zámkem je oficiální název tohoto zařízení, ale jak bývá zvykem, lidově se ji říká všelijak, většinou však podle jména hostinské, či hostinského, který tou dobou v hospodě šenkuje. I restaurace Pod zámkem měla už několik pojmenování. Jak už bylo řečeno, hospodu měl pronajatou Lichtenštern a také Maxmilian Wünsche, takže se ji v té době říkalo nejen U Miksy, Lichtenšterna či Na krčmě, ale jistě i „U Wünsche nebo Maxe. Známé bylo také jméno „U Kramské. Dnes zámecké hospodě nikdo neřekne jinak, než „Šamara“.
Zdroj:Stránky Pivovaru Šenov, 2018


Více na stránkách pivovaru

Světové styly v malých edicích. To je lákadlo pivovárku z Šenova

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Magazín PatriotAutor:Tomáš Svoboda

Rád vaří německý Doppelbock, skotský Stout nebo americký Ale. Vášní Rostislava Kosňovského je tzv. craftbeer neboli řemeslné vaření piva v malých várkách. Od loňského podzimu se tomu věnuje ve vlastním pivovárku v Šenově.

Dlouhá léta se zabýval hlavně prodejem pivovarských surovin. Když před více než patnácti lety s kolegou zakládal obchod, jednalo se o vůbec první český e-shop, který se zaměřoval na produkty pro domácí vaření piva.

Tehdy měli zastoupení na výrobky jedné australské firmy a prodávali mladinové koncentráty a nejrůznější příslušenství.

„Byli jsme první na trhu a šlo nám to, takže si mnozí mysleli, že je to obrovský byznys. Bohužel kopírovali naše know-how a časem se jich vyrojilo strašně moc. Z našich klientů se stali konkurenti a my s kolegou se rozhodli jít každý svou cestou,“ začíná vyprávět Rostislav Kosňovský.

S manželkou založili novou firmu, která opět prodává suroviny pro domácí vaření piva, ale činnost se rozhodli ještě rozšířit o pivovárek. Než v rámci firmy získali výuční list v oboru pivovarník-sladovník, fungovali pod dohledem garanta.

Loni na podzim se přesunuli z malých nevyhovujících prostor do restauračního objektu na Obecní ulici v Šenově, kde byla hospoda už v 18. století. Naproti stával panský pivovar, odkud se pivo prý vozilo i do okolí Ostravy.

„Prostory se nám libily, takže jsme se rozhodli, že do toho půjdeme. Rok a půl jsme rekonstruovali, měnili rozvody elektřiny či vody. Teď máme minipivovar, ve kterém můžeme uvařit maximálně stolitrovou várku. A to nám stačí,“ říká jeden z průkopníků domácího vaření.

Specializuje se na piva, která jsou na trhu spíše raritou. Jelikož kdysi pracoval v restauraci v okolí Mnichova, vyznává především německé styly, ale také anglická či americká piva. K dispozici má zhruba sto receptur, které postupně zkouší.

„V Německu jsem se setkal s pivovary, které po staletí vaří pivo výhradně ručně. Sládek tam potřebuje jen vařechu a suroviny. To mě dostalo. Vždycky jsem si říkal, že něco takového chci dělat taky,“ přiznává Rostislav Kosňovský.

Jeho doménou jsou silnější piva, spodně i svrchně kvašená, a pořádně chmelená. „Někdy je to až na hraně snesitelnosti. Na druhou stranu vím, že lidé chtějí méně známá piva a že je rádi přijdou ochutnat,“ pokračuje autor řady originálních speciálů.

Třeba takový „US Steam Beer“ se v hodnotách hořkosti IBU blíží hranici stovky, což je u piva typu Amerian Pale Ale de facto technický limit. Další speciály jsou vhodné i k archivaci.

„Chceme oslovit lidi, kteří vědí, co je craftbeer. Věříme, že můžeme být zajímaví třeba v rámci pivní turistiky,“ přeje si Rostislav Kosňovský, který všechna piva stáčí výhradně do skleněných lahví.

Přestože sídlí v bývalé restauraci, chce pivovárek provozovat na bázi klubu, kde si lidé budou moci předem objednat posezení s degustací. „Jelikož máme e-shop a výdejní místo, není problém se domluvit. Jsem tady prakticky pořád,“ vysvětluje pivovarník.

V rámci e-shopu nabízí kolem 80 druhů sad, které sestavuje na míru pro další nadšence z řad domovarníků. Do budoucna chce pro ně pořádat i kurzy vaření piva.

„Sady tvoříme tak, aby si lidé mohli doma uvařit skutečně dobré pivo, které bude jenom ze sladu, chmele, vody, kvasnic a s přídavky jenom u některých speciálů,“ dodává Rostislav Kosňovský, po jehož boku na pivovárek bedlivě dohlíží také staffordširská bullteriérka Miki.

Nebojte se, je to dobrák od kosti, jen trochu družnější, než by člověk čekal.

Tak „Dej Bůh štěstí!“ a u piva zase někdy na viděnou.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.01.2019 09:181