Zájemcům o pivovarnictví nabízíme exkurzi do Pivovaru Rychtář.
Exkurzi v Pivovaru Hlinsko je nutné objednat předem na telefonu 469 311 471 nebo 724 471 159, kontaktní osoba je Iva Homolková, iva.homolkova@rychtar.cz.
Termíny exkurzí jsou v úterý a v pátek v časech 12:00, 13:00 a 14:00. Délka prohlídky je včetně degustace cca. 90 minut.
Dospělí 150 Kč/osoba, Děti do 18 let 50 Kč/osoba, Děti do 6 let zdarma
Maximální počet je 20 osob, minimální počet je 5 osob.
Prohlídka je zakončena v pivovarské minipivnici, kde si můžou návštěvníci sami načepovat pivo. Součástí prohlídky je promítání filmu o historii pivovaru a o postupu výroby piva, prohlídka pivovarských artefaktů spojených s historií Pivovaru Rychtář, jako jsou zejména etikety, tácky, různá ocenění, která pivovar Rychtář v nedávné i vzdálenější minulosti získal, a v neposlední řadě také suroviny používané k vlastní výrobě.
Návštěvníci mají též možnost nákupu všech druhů piv a propagačních materiálů v prodejně, která se nachází přímo v areálu pivovaru.
Na základě předchozí domluvy je možné provádět prohlídky také mimo pracovní dobu a o víkendech.
Na jednom místě
948 pivovarů
17.988 piv
10.655 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Pivovar Hlinsko patří mezi pivovary s poměrně krátkou historií. Byl založen v roce 1913 a je posledním pivovarem postaveným v Čechách mezi rokem 1913 a rokem 1971, kdy byly založeny pivovary v Nošovicích a v Mostě.
Myšlenka na postavení pivovaru v Hlinsku vznikla někdy kolem roku 1880. V roce 1912 vzniká uskupení s názvem Společenský pivovar, které získalo právo vybudovat pivovar bez sladovny, a první pivo zde bylo uvařeno 12. prosince 1913. Pivovar byl na tehdejší poměry velmi moderně vybaven: s elektrickým pohonem a s kapacitou varny 100 hektolitrů na jeden var. Ve dvacátých letech činil výstav piva zhruba 26 tisíc hektolitrů. Vařila se piva výčepní, dále 12% světlý ležák a 12% tmavé pivo Hlinecký granát.
Jako prosperující podnik se pivovar v roce 1925 přeměnil na akciovou společnost, další rozvoj pivovaru však zastavila okupace. Za protektorátu se vařilo pouze 7% světlé pivo, a to ještě v omezeném množství. V roce 1945 byl výstav piva jen necelých 17 tisíc hektolitrů.
V roce 1948 byl pivovar znárodněn a stal se součástí Horáckých pivovarů n. p. se sídlem v Havlíčkově Brodě. Začátkem roku 1949 byl pivovar začleněn do Východočeských pivovarů s ředitelstvím v Pardubicích, to se pak v šedesátých letech stěhuje do Hradce Králové. V této době je instalována nová stáčírna lahví a nové ležácké ocelové tanky. Výstav pivovaru se pohybuje v rozmezí 30 tisíc až 55 tisíc hektolitrů. 12% světlé pivo získává nový název BLESK a tmavé pivo název MALVAZ.
Rekonstrukce pivovaru pokračuje i na počátku 70. let obnovou spilky a strojního chlazení. Začíná se vyrábět též 11% světlé pivo. Ve druhé polovině sedmdesátých let však dochází k reorganizaci v pivovarnickém průmyslu a pivovar Hlinsko snižuje produkci. Vyrábí se pouze jeden druh piva – 10%. Tehdy se rozhodovalo o další existenci pivovaru. Vzhledem k nevyhovující stáčírně lahví z roku 1951 se měl pivovar stát pouze pivovarem sudovým, což by vedlo k dalšímu útlumu. Díky vynikajícím výsledkům, kterých pivovar dosahuje jak v oblasti jakosti, tak i v hospodářských výsledcích, dochází k přehodnocení útlumového programu. Výstav piva začíná opět vzrůstat a v 80. letech se pohybuje v rozmezí 60 až 72 000 hl.
Po deseti letech je znovu obnovena výroba 12% světlého piva. V roce 1981 byla zahájena rekonstrukce stáčírny lahví, která proběhla v rekordně krátké době.
V témže roce – 12. června – byl poprvé stočen do lahví 12% světlý ležák s názvem RYCHTÁŘ. V roce 1984 byl v místech staré spilky vybudován nový ležácký sklep, který umožnil další zvyšování výroby. Na přelomu let 1987–88 byla také vybudována přečerpávací stanice pro svod veškerých odpadních vod ze závodu. V dalších letech je postupně připravována přestavba nevyhovujícího zdroje tepla za nový.
Na počátku 90. let (1992) je nejprve zprovozněn nový kotel Slatina s odlučovačem popílku. Tento zdroj je v roce 1994 plně nahrazen novou plynovou kotelnou, čímž pivovar výrazně přispěl k čistotě ovzduší a ekologii oblasti, v níž se nachází (Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy).
V roce 1992 je též provedena kompletní rekonstrukce strojního chlazení spojená s instalací vířivé kádě a výstavbou kompletního teplovodního hospodářství. Dále je provedena přístavba stáčírny lahví včetně rozšíření skladu a v souvislosti s tím je instalována nová linka s kapacitou 10 tisíc lahví za hodinu. V průběhu roku 1993 dochází v místě bývalého požahu k výstavbě prostor pro instalaci linky na stáčení nerezových KEG sudů. Tato linka s kapacitou 50 sudů za hodinu je uvedena do provozu během června 1993 a dochází tak k postupnému přechodu stáčení sudového piva z hliníkových obalů do nerezových.
Od dubna 1994 je expedováno sudové pivo pouze v nových sudech. Tyto kroky vedou k dosažení do té doby rekordního výstavu piva – 81 700 hl. Až do roku 1996 byl pivovar součástí podniku Pivovary Hradec Králové, státní podnik. V roce 1996 jej získala společnost IMEX Premium.
Během první dekády 21. století byly v pivovaru zmodernizovány některé provozy: hlavní filtrace, do provozu byla také uvedena nová spilka, která výraznou měrou zlepšila technologický úsek hlavního kvašení při zachování klasického výrobního postupu.
Zároveň byla ve dvou etapách provedena kompletní rekonstrukce varny včetně výměny obou varních nádob a příslušných stavebních úprav. V březnu roku 2007 byla realizována kompletní výměna linky na stáčení sudů KEG. Na jaře roku 2008 byla v souvislosti se změnou zdroje vody pro město Hlinsko uvedena do provozu vlastní úpravna vody, která splňuje nejpřísnější požadavky na přípravu kvalitní varní vody.
Nejnovější kapitola v dějinách Pivovaru Rychtář se začíná psát v září 2008, kdy jej získává společnost Pivovary Lobkowicz, a. s. Nový vlastník má eminentní zájem navázat na vše dobré, co bylo v pivovaru uděláno, a samozřejmě i nadále pivovar rozvíjet.
Pod taktovkou nového vlastníka došlo k celé řadě investičních akcí v řádech desítek milionů korun. Ty byly zahájeny hned v roce 2009, kdy byla kompletně zrekonstruována sekce chlazení a provzdušňování mladiny. Vybudována byla také zcela nová "kvasničkárna", tedy prostor k uchovávání pivovarských kvasnic, a došlo i k automatizaci procesu dávkování kvasnic.
V roce 2010 bylo především vybudováno nové oddělení ležáckého sklepa a přetlačných tanků, které slouží k uchovávání piva po filtraci.
Diky tomu došlo k významnému navýšení výrobní kapacity pivovaru. Zároveň byla modernizována sanitační stanice, která zajišťuje mytí tanků a pivních rozvodů ve sklepě. Výrazně se zlepšila taktéž dopravní obslužnost v celém areálu, a to díky opravě a rozšíření vozovky v zadní části a vybudování průjezdu ke stáčírně sudů.
Hned na začátku roku 2011 byl na spilce instalován nový software, čímž došlo ke zlepšení řízení hlavního kvašení, a to jak z hlediska kvality výsledného piva, tak i vzhledem k výrazným úsporám energií. Obdobně došlo k instalaci nového softwaru na oddělení filtrace, kde byly také vyměněny všechny ovládací prvky filtrace. I díky těmto zásahům se zlepšila kvalita filtrovaného piva a snížilo se množství filtračních hmot potřebných k filtraci.
Na varně i na spilce byla vyměněna čerpadla, ve sklepích došlo k výměně poloviny armatur ležáckých tanků. Nové armatury jsou již nerezové a plně sanitovatelné.
V roce 2012 byla dokončena výměna armatur v ležáckém sklepě. Hned na jaře došlo k výměně teplovodních zásobních van včetně další části rozvodů. Nemalé prostředky byly vloženy do oprav podlah, výměny oken a dveří a nátěrů střech celého pivovaru. Na podzim pak došlo k výměně průtokového pastéru na kegové lince. Nový pastér je daleko šetrnější k pivu a zároveň šetří všechny vstupní energie.
Na další roky jsou v plánu další investiční akce. Za všechny je možno zmínit kompletní rekonstrukci chlazení. Na tuto akci se pivovaru podařilo zajistit financování z dotačního programu Ekoenergie.
Tyto investiční a rekonstrukční akce postupně mění vzhled pivovaru a jeho technologické vybavení. Všechny úpravy směřují ke zkvalitnění a zefektivnění všech článků výroby tak, aby bylo možno i v následujících letech uspokojit stálý zájem všech příznivců o prvotřídní, klasicky vyráběné pivo Rychtář.
Snahou pivovaru je poskytovat spotřebiteli výrobky vysoké kvality s příznivou cenou, vyráběné klasickou českou technologií s použitím nejmodernějších výrobních postupů, které umožňují dodávat pivo skvělé chuti se zachováním všech jeho přirozených vlastností.
Společnost Pivovary Lobkowicz se bude i v budoucnosti zasazovat o vaření klasických českých piv pomocí tradiční technologie, posílení pozice pivovaru v regionu a expanze na trhy v zahraničí.
Zdroj:Stránky Pivovaru Rychtář, 2015
Více na stránkách pivovaru
Pivovar Rychtář |
Pivovar Rychtář a.s. |
Pivovary Lobkowicz, a.s. |
střední průmyslový pivovar |
Resslova 260 |
539 01 Hlinsko v Čechách |
Pardubický kraj |
1913 |
Milan Morávek |
Milan Morávek |
+420 469 311 471 |
+420 469 311 609 |
+420 469 311 383 |
47455110 / CZ699002113 |
www.rychtar.cz |
pivo@rychtar.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.