Historie a současnost pivovaru Na Rychtě

Pivovar Na Rychtě je restaurační pivovar o výrobní kapacitě 1000 hl/rok, která je výhradně určena pro vlastní potřebu restaurace. Pivní varny jsou neoddělitelnou a současně dominantní součástí interiéru restaurace. Ostatní technologie je kompletně umístěna v suterénních prostorách objektu.
Nad celým pivovarem vládne velmi zkušenou rukou sládek Jaroslav Rottenborn, člověk s téměř pivovarpadesátiletou zkušeností s vařením piv Zlatopramen a Březňák. Pro každého, kdo by se na technologii výroby našeho piva chtěl podívat zblízka, nabízíme i osobní pivní exkurze.
Všechna naše piva jsou nefiltrovaná.

Nedílnou součástí pivovaru je restaurace a hotel, které společně tvoří jednotný a velmi příjemný komplex výhodný nejen pro pivní turistiku!

Restaurace je atmosférou tradiční česká restaurace nabízející celkově 200 míst k sezení, prostornou zahrádku a nekuřácký prostor, který je oddělen samostatně jako vedlejší místnost.
Hlavní dominantou jsou pivní varny, ze kterých se stáčí pivo pivovarMazel a další vlastní piva.
Restaurace nabízí jídelní menu, které je kombinací tradiční české kuchyně i originálních specialit nejen k pivu. Součástí menu je i Speciální nabídka sezónních jídel a aktuální denní obědové menu.
Prostory restaurace nabízí sledování sportovních přenosů na velkoformátové kvalitě, využití pro soukromé či firemní oslavy, hudební a taneční zábavu.

Hotel nabízí příjemné ubytování v centru města Ústí nad Labem s kapacitou 27 lůžek v jedno a dvoulůžkových pokojích. Hoteloví hosté mají možnost využívat restauraci po celý den a snídaně je zahrnuta v ceně. Každý pokoj je vybaven vlastním sociálním zařízením, plazmovou TV, WiFi. V hotelu je výtah a bezbariérový vstup.
Hotel nabízí řadu doplňkových služeb, mimo jiné je vlastníkem certifikace Cyklistevitani.cz a pro svoji polohu je ideální místo pro cyklovýlety Labskou cyklostezkou.
Zdroj:Stránky Pivovaru Na Rychtě, 2016


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky pivovaru Na Rychtě

Kdy:dle otevírací dobyObec:Ústí nad LabemZdroj:Pivovar Hotel Na Rychtě

Současná podoba pivovaru je výsledkem rozsáhlé rekonstrukce původních prostor s kořeny z konce 19.století z níž pivovar vyšel jako moderní a přitom unikátní historický provoz.

Exkurzi pivovaru si můžete objednat na emailu martina.valterova@seznam.cz. Prohlídky provádíme od pondělí do čtvrtka na základě předchozího objednání alespoň 14 dnů dopředu. Poplatek za exkurzi je dobrovolný, vybrané peníze jsou používány na pohoštění pro děti z dětského domova.

Exkurze pro vás zajišťuje podsládková Martina Valterová v rámci své mimopracovní doby, proto Vás žádáme o pochopení při rezervaci termínu.

Průběh prohlídky pivovaru
Exkurze probíhá jako prohlídka sklepních prostor s pivními kvasnými a ležáckými tanky s odborným výkladem vaření piva dle historických a současných receptur.

V současné době vaříme 6 stálých piv. Veskeré informace o nich si přečtete v sekci Naše piva

Po exkurzi si dopřejte příjemné posezení v naší restauraci.

Aktualizováno: před 10 lety

Na Rychtě nebo Šenkovna. Nejstarší ústecké hospody si vybrali do televize

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Ústecký deníkAutor:Janni Vorlíček

Za skvělým pivem a jídlem, nebo na panáka něčeho ostřejšího chodíme leckdy celá desetiletí do stejných hospod. Lhostejno, že se jmenují jinak. Dvě takové letité restaurace se tento týden objevily v pořadu známého herce Josefa Poláška, nazvaném Příběhy starých hospod. Hotel a Minipivovar Na Rychtě a Pivovarská šenkovna. Ty patří skutečně k těm nejstarším v Ústí nad Labem, a jejich původ sahá i hlouběji, než do 19. století.

Průvodcem natáčecího štábu se po ústeckých hospodách stal ředitel ústeckého městského archivu Petr Karlíček. „Bylo to takové velice milé posezení. Docela hezky jsme si s Josefem Poláškem popovídali o známých z Brna, kde dokonce chodíme do stejné hospody, v níž je sám štamgast,“ líčil šéf ústeckých archivářů.

Obrázky z Ústí nad Labem – Pivovar Na Rychtě

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Turistika.cz

Restaurace Pivovar Hotel Na Rychtě se nachází přímo v centru města Ústí nad Labem, v blízkosti železničního nádraží, dvou kostelů a nákupního centra.
Interiér restaurace má krásnou atmosféru tradiční pivnice, kterou umocňují dobové fotografie z prostředí hostinců zde dříve sídlících.

Kromě restaurace se může návštěvník objednat na exkurzy do pivovaru nebo ubytovat ve zdejším hotelu.

Mazel, Vojtěch, Ústecká Višeň, Adventní Ústečan. Nepasterizovaná a nefiltrovaná místní piva, která se stáčí z pivní varny, dominanty restaurace.
Já jsem se mazlil především s Mazlem. Tento úžasný světlý ležák má vyšší plnou chuť s delším dozráváním hořkosti. Už dlouho jsem si takto nepochutnal. Klobouk dolů před panem sládkem, ale i ostatními lidmi v pivovaře i restauraci. Za mě jednoznačně JEDNIČKA S HVĚZDIČKOU. Už chválím, kudy chodím a budu chválit i nadále.
Pochutnala si však i moje ženuška. Ústecká Višeň byla přesně to, na co měla chuť.

Kdo umí, ten umí. O tom žádná. Určitě se Na Rychtě při další návštěvě města zastavím.
Více informací lze najít zde: https://www.pivovarnarychte.cz/

Sládek z Rychty: Pokles výroby Mazla začal už zákazem kouření, letos pokračoval

Publikováno:před rokemZdroj:Ústecký deníkAutor:Janni Vorlíček

Profesi sládka dělá Pavel Rottenborn 44 let, když prý bude počítat svou první brigádu o uhelných prázdninách v lednu roku 1979 a nástup do učení tentýž rok v Plzeňských pivovarech.
Jako každý sladovník začínal u kartáče, většinou v pivovaru Březňák nebo Zlatopramen, což byl tehdy jeden podnik. Postupně si prošel všemi fázemi výroby, včetně rozvozu piva jako řidič. Mnohem později, před nástupem do technologického oddělení, si prošel „kolečko“ i v Lounech a jako technolog měl na starost pivovar v Kutné Hoře. „Ale o tom, co chci dělat, jsem měl jasno od malička. Jenže to nebudu raději zveřejňovat, protože by mě sociálka odebrala mojí mámě i dnes. Je fakt, že už v kočárku se mnou jezdila za tátou do pivovaru Zlatopramen a prostě to tak vyplynulo,“ vzpomíná na své začátky.

Sládek Jaroslav Rottenborn odešel za Cibichem...

Publikováno:před 3 letyZdroj:Ústecký deník

Bez něho by nejspíš dnes nikdo neznal proslulou tvář Viktora Cibicha z pivních lahví Březňáku. Bývalý ředitel pivovaru Velké Březno Jaroslav Rottenborn zemřel v pondělí 3. ledna ve věku 77 let. Za posledních jedenáct let jako spoluzakladatel a sládek prvního ústeckého minipivovaru Na Rychtě s naším muzeem uvařil pět pivních speciálů inspirovaných historickými událostmi a osobnostmi regionálních dějin.

Hned po pádu komunistického režimu se rozhodl vrátit k předválečné tradici a na etiketu piva Březňák umístil portrét neznámého muže kouřícího doutník a popíjejícího pivo, který mu po léta visel v ředitelské kanceláři. „Na začátku 90tých let přišel jeden důchodce, že by si chtěl prohlédnout pivovar, že tam pracoval jeho tatínek. Byl to sudetský Němec a uměl obstojně česky. Když viděl v pivovaru starou reklamní ceduli, vyřkl jméno, které znělo jako Cipich, a vyprávěl mi legendu, jež se prý v pivovaru za dob jeho tatínka tradovala,“ popisuje Rottenborn v knize Slavné značky Ústeckého kraje začátek bádání po identitě „pivního dědka“.

Ale i samotný ředitel pivovaru byl svým způsobem legendou. Vařením piva na Ústecku se věnoval přes padesát let. V šedesátých letech nastoupil do pivovaru Zlatopramen v Krásném Březně, kde prošel pozicemi sklepmistra a podsládka. Od roku 1981 pak řídil pivovar ve Velkém Březně. „Nebyl to žádný ouřada, ale pivovarský odborník. Nebál se obout holínky, vzít rukavice a ukázat lidem, jak se to dělá. Byl přísný, ale parťák. I já jsem se od něho hodně naučila,“ vzpomněla na svého bývalého šéfa jeho dlouholetá kolegyně a někdejší sládková Jana Rostová. Ani důchodový věk Jaroslava Rottenborna nepřiměl opustit obor. Jako obchodní sládek dohlížel na restaurace, jestli správně o Březňák pečují. V roce 2010 si pak splnil životní sen v podobě vlastního minipivovaru. A záhy uvařil ve spolupráci s ústeckým muzeem speciál „Kaiserbier“ ke 110.výročí návštěvy císaře Františka Josefa I. v Ústí nad Labem, který se čepoval při slavnostním otevření zrekonstruovaného muzea v Císařském sále. Následovala piva „Kosmík“ ke 100.výročí objevu kosmického záření, „Jordán“ k 200.výročí osvobození města od Francouzů, „Pivo Maye“ připomínající pobyt Karla Maye v ústecké Brné a naposledy „Oráč“ jako odkaz na povolání Přemysla ze Stadic na knížecí stolec.

Vždy trpělivě vyslechl bláznivé nápady muzejníků, jak do chuti piva dostat symbolickou náplň charakterizující tu kterou událost či osobnost a nějak je přetavil do pivovarského řemesla. „Když jsme žádali, aby pivo Kosmík bylo trochu radioaktivní a chtěli jsme do něj nalít vodu z radioaktivního léčivého pramene Luna, tak jsme u sládka tvrdě narazili. Bál se, že mu tentokrát zničíme profesní pověst. Nakonec uvařil výtečné pivo dle svého a nás nechal po dlouhém přemlouvání alespoň symbolicky obejít varnu s kusem jáchymovského smolince z geologických sbírek,“ podotknul k netradiční spolupráci historik Martin Krsek. Rozloučení s Jaroslavem Rottenbornem se odehraje v pondělí 10. ledna v 10 hodin v obřadní síni Starého krematoria na Střekově.
Zdroj: https://ustecky.denik.cz/ctenar-reporter/sladek-jaroslav-rottenborn-odesel-za-cibichem-20220106.html?fbclid=IwAR2Ntx8yjaPVWCxcnkuEYJHcQVMUUawVaYdkbeIiWf7RkIpbCztFFf3Fxhk

Na Rychtě se vaří pivo k oslavám 100. let republiky

Publikováno:před 6 letyZdroj:Pivovar Hotel Na Rychtě

ÚSTECKÁ 11 - TGM je světlý ležák plzeňského typu, vařený z dobře odleželého českého sladu. Vyznačuje se lehkým zákalem, způsobeným kulturními kvasinkami spodního kvašení. Pivo se vyznačuje lahodnou chutí, jemně nahořklé chuti, s dvojnásobným podílem aromatického žateckého poloraného červeňáku. Stanovený podíl českých chmelů a čistá kvasničná kultura, dodává tomuto pivu, vařenému podle staré receptury, charakteristickou chuť a vůni.

„K letošnímu jubilejnímu výročí založení Československé republiky jsme chtěli pro hosty uvařit také něco nového. Ústecká 11 – TGM je světlé, spodně kvašené, dobře uleželé pivo. Patří mezi středně silná piva s extraktem původní mladiny min.11,0% váhových a minimálním obsahem alkoholu 4,80% objemových.“ dodává k charakteristice piva Jiří Šťovíček, ředitel Pivovar Hotelu Na Rychtě.
Výraznější hořkost Ústecké 11 – TGM s pozvolným dozníváním, vyšší plností, silnějším řízem a bohatou pěnou by neměla zůstat žádným Ústečanem neochutnána.

Pivo je čepováno jako nefiltrované a nepasterované, čímž není ochuzeno o vitamíny, zejména celého komplexu vitamínu B. Je plánováno v celkovém výstavu 100 hl. Na čepu se objeví od 12. května v rámci největší pivní akce – Ústecký pivní jarmark malých a rodinných pivovarů.

V Ústí se vaří pivo k oslavám 100 let republiky

Publikováno:před 7 letyZdroj:Město Ústí nL

V letošním roce si celá republika připomíná řadu významných „osmičkových“ výročí. Statutární město Ústí nad Labem připravilo program k jejich připomenutí. Ve spolupráci s Pivovarem Na Rychtě vznikl nový výroční speciál a kuchaři připraví menu inspirované kuchyní první republiky.

ÚSTECKÁ 11° - T.G.M. je světlý ležák plzeňského typu, vařený z dobře odleželého českého sladu. Vyznačuje se lehkým zákalem, způsobeným kulturními kvasinkami spodního kvašení. Pivo se vyznačuje lahodnou chutí, jemně nahořklé chuti, s dvojnásobným podílem aromatického žateckého poloraného červeňáku. Stanovený podíl českých chmelů a čistá kvasničná kultura, dodává tomuto pivu, vařenému podle staré receptury, charakteristickou chuť a vůni.

„K letošnímu jubilejnímu výročí založení Československé republiky jsme chtěli pro hosty uvařit také něco nového. Ústecká 11° - T.G.M. je světlé, spodně kvašené, dobře uleželé pivo. Patří mezi středně silná piva s extraktem původní mladiny min.11,0% váhových a minimálním obsahem alkoholu 4,8 % objemových.“ dodává k charakteristice piva Jiří Šťovíček, ředitel Pivovar Hotelu Na Rychtě.

Výraznější hořkost Ústecké 11° - T.G.M. s pozvolným dozníváním, vyšší plností, silnějším řízem a bohatou pěnou by neměla zůstat žádným Ústečanem neochutnána.

Pivo je čepováno jako nefiltrované a nepasterované, čímž není ochuzeno o vitamíny, zejména celého komplexu vitamínu B. Je plánováno v celkovém výstavu 100 hl.

Na čepu se objeví od 12. května v rámci největší pivní akce – Ústecký pivní jarmark malých a rodinných pivovarů.

Pivovar Hotel Na Rychtě – splnění klukovského snu

Publikováno:před 10 letyZdroj:Ústecké firmy

Postavit v Ústí minipivovar, to byl sen jak jeho majitele Martina Prachaře, tak sládka Jana Rottenborna, který společně naplnili v roce 2010, kdy byl v Ústí nad Labem otevřen první a zatím jediný restaurační minipivovar Pivovar Hotel na Rychtě.

Nebylo snadné najít vhodné prostory – základní kámen úspěšného projektu. Až po několika letech se nabídla možnost koupit v té době již dlouhodobě provozované restaurační zařízení Na Rychtě v Klášterní ulici, objekt v centru města, na strategické spojnici Mírového náměstí a hlavního nádraží. Projekt tedy spočíval v komplexní rekonstrukci a rozsáhlé přístavbě stávající restaurace, která omladí a zlidští sklobetonové objekty v sousedství stavby a vytvoří tak malý genius loci.

Došlo k rozšíření restauračních prostor v prvním nadzemním podlaží a zvýšení stravovací kapacity objektu o 120 míst, rozšíření a modernizaci prostor kuchyně a sociálního zázemí. Byl vybudován restaurační minipivovar s výrobní kapacitou 1000 hl/rok výhradně pro vlastní potřebu restaurace. Veškerá technologie je umístěna v suterénních prostorách objektu. Přestavbou druhého a třetího podlaží a přístavbou čtvrtého vznikly v každém patře čtyři dvoulůžkové a jeden jednolůžkový pokoj, celkově 15 pokojů s ubytovací kapacitou 27 lůžek v kategorii ***.

Úspěšnosti projektu pomohla i samotná historie zařízení. Objekt slouží pro restaurační účely již více než 150 let. Jeho historie sahá až do poloviny 19. století, kdy se zde prodávala vína. Od 70. let 19. století funguje jako plzeňská pivnice, Hostinec U Mádrů. Po roce 1970 fungoval objekt jako Mikulovská vinárna a v posledních letech se jedná o Restauraci NA RYCHTĚ. Jedná se proto o známého a tradičního poskytovatele restauračních služeb s dobrým image. Projekt tak nezačal na „zelené louce“, ale jeho realizace přidala ke stávající tradici zvýšenou kvalitu i kvantitu služeb.

Po více než roční rekonstrukci byl 9. 10. 2010 PIVOVAR HOTEL NA RYCHTĚ otevřen. Navázal tak na dlouholetou historii a začal tvořit historii novou.

Další neméně důležitou věcí pro úspěšné fungování byl kvalitní a odborný personál. Pod rukama skvělého šéfkuchaře Jana Heřmánka je sestaven jídelní lístek, který se pravidelně 2x ročně obměňuje a snaží se být exkurzí do toho nejlepšího z české kuchyně v pojetí a možnostech moderní gastronomie. Pravidelně jsou připravovány speciální gastro týdny a gurmánské nabídky.

Nová historie se píše i výrobou vlastního piva, které pro všechny s láskou vaří věhlasný ústecký sládek Jaroslav Rottenborn, který půl století vařil Zlatopramen a Březňák. Už za doby jeho sládkování ve Velkém Březně se snažil hrát si s pivními speciály k různým příležitostem. Ale se zvyšováním výroby k tomu bylo čím dál méně prostoru. V Pivovaru Na Rychtě tuto možnost má. Ve stálé nabídce má pivovar tři dvanáctistupňová piva (Mazel, Vojtěch a Brusinku) a k tomu 1 – 2 speciály (Adventní, Novoroční, Velikonoční, Rychtovar, Ústeckou Rychtářku a další). Všechna piva jsou z výběrového českého sladu a chmele. Hosté tak mají možnost pít jedinečné, nepasterované a nefiltrované pivo, vařené pouze z přírodních surovin.

A vzhledem ke zkušenému a stálému obslužnému personálu pod vedením ředitele provozu Jiřího Šťovíčka se může snadno stát, že se hostům večer už nebude chtít domů. Pak je připraveno ubytování ve velmi útulných pokojích o patro výše.

Za čtyři roky provozu pivovar postihly i méně šťastné chvíle. Když v roce 2012 – necelé dva roky po otevření, zastihla objekt povodeň. Díky velkému nasazení všech zaměstnanců i hostů a příznivců oblíbeného ústeckého pivovaru se podařilo po týdnu opět otevřít, a po 3 týdnech zase vařit pivo. Voda tenkrát zaplavila celé sklepy. Musela se čistit veškerá technologie, část již navařených zásob se nedala použít.

Naštěstí ty těžší chvíle přebíjí ty lepší a Pivovar Hotel Na Rychtě se těší stálé oblibě. Stal se nedílnou součástí ústeckého společenského života. Pro veřejnost a hosty vedle základní nabídky služeb pravidelně připravuje řadu akcí. V roce 2015 proběhne již V. ročník Ústeckého pivního jarmarku malých a rodinných pivovarů, 2. ročník běžeckého závodu pro radost i celou rodinu Rychtářská 12km, partnerství s Ústeckým 1/2maratonem, ústeckým plesem Patriotů, městským Muzeem nebo charitativní akce pro Plamínek naděje.

Nejdůležitější akcí roku 2015 bude zahájení stavby vlastního parkoviště přímo před hotelem a rozšíření sklepních prostor. Parkoviště ocení především hoteloví hosté, nové sklepní prostory umožní navýšení kapacity pivních zásob a rozšíření nabídky o další pivní speciály.

Dlouhodobou vizí Pivovar Hotelu Na Rychtě je nabízet kvalitní restaurační a hotelové služby, vařit lahodné pivo a poskytovat profesionální zázemí pro všechny naše hosty.

Pivní jarmark bude bavit po celou sobotu

Publikováno:před 11 letyZdroj:Deník.czAutor:Radek Strnad

Milujete pivo, ale to, co nabízejí běžné pivovary – tedy ty opravdu velké – je pro vás spíš „rutina"? Jejich produkty zkrátka nejsou blíž vašemu srdci?

A co malé pivovárky, jejich pěnivý mok? Rodinné podniky vracející se k tradici, k časům, kdy byla v Čechách taková spousta pivovarů?

Pokud jejich umění umíte ocenit, neměli byste chybět na 4. ročníku Jarmarku malých 
a rodinných pivovarů v sobotu od 9.00 až do pozdního večera vedle OC Forum, na Kostelním náměstí. Přiveďte i známé, třeba také ty přespolní, 
a chlubte se jim. Máte čím.

Nechcete-li ale trávit ve stínu šikmé věže úplně celý den, a ono by to asi bylo i „alkoholicky náročnější", jednou vezměte (pánové) za zábavou děti, pak manželky do Fora na nákupy… Večer bych to viděl ve fajn náladě u hudby Vladimíra Mišíka či Nejenjazz Bandu. Všem bude dobře.

IV. Ústecký pivní jarmark

Sobota 17. května
Kostelní náměstí v Ústí nad Labem, v sousedství OC Forum

9.00 zahájení
9.30 Albis Jazz Band, Ústí
11.00 Koťata (dětský pěvecký sbor)
11.45 Divadlo Krabice Teplice
12.25 Švejk & C. K. Šraml
13.40 Vysmáto (loutkové divadlo)
14.25 The Boom (ústecký Beatles Revival Band)
15.40 Fleret (bigbít, Valašsko)
16.55 Bonifanti (slaví 50 let!) + hosté K. Kahovec a V. Sodoma
17.55 vyhlášení degustací, Máz Ústeckého deníku + předání výtěžku Nadaci Plamínek
18.35 Panoptikum Maxe Fische
19.15 VLADIMÍR MIŠÍK & ČDG
20.15 Divadlo V pytli
21.00 Nejenjazz Band
22.00 after party Na rychtě

celodenním programem provede návštěvníky Petr Stolař

Jarmark malých pivovarů zve k Foru

Publikováno:před 11 letyZdroj:Deník.cz

IV. Ústecký pivní jarmark malých a rodinných pivovarů hostí Ústí v sobotu 17. května

Kostelní náměstí u OC Forum ožije v sobotu pěnivou slavností. „Již 4. ročník akce pro milovníky kvalitního piva, hudby, divadla a skvělé zábavy vůbec, pro široké spektrum návštěvníků a hlavně rodiny s dětmi, se zde odehraje od 9.00 do 22.00," řekl za pořadatele Hynek Verner.

Akce bude přehlídkou 24 malých a rodinných pivovarů, desítek kvalitních ležáků vařených dle tradičních receptur, zve na pestrý kulturní program, koncerty, divadla, soutěže, lidová řemesla, atrakce pro děti i dospělé a na laickou i odbornou degustaci.

Pivo-vítěz odborné degustace získá MÁZ ÚSTECKÉHO PIVNÍHO JARMARKU v kategoriích nejlepší světlý ležák, polotmavá a tmavá piva a speciální i ochucená piva. Laická cena je „MÁZ ÚSTECKÉHO DENÍKU", návštěvníci tak ohodnotí nejlepší tři pivovary. Anketní lístky otiskuje Ústecký deník, návštěvníci je vyplněné na pivním jarmarku odevzdají k vyhodnocení a slosování o dárkové poukazy restaurace Na rychtě.

Hvězdou programu je legenda Vladimír Mišík & ČDG. Zahrají i Fleret, Bonifanti (50 let na scéně), K. Kahovec, V. Sodoma, The Boom, Nejenjazz Band, Albis, Švejk & C. K. Šraml, Divadlo V Pytli, Divadlo Krabice, Divadlo Vysmáto, Panoptikum Maxe Fische. Akcí provází principál divadla V Pytli Petr Stolař.

Máj ve znamení Maye. Slavný spisovatel má své pivo. A má říz!

Publikováno:před 11 letyZdroj:Deník.czAutor:Vít Hnízdil

Medová barva a po medu i chutnající. Takové je nové, májové pivo pojmenované po německém spisovateli Karlu Mayovi, který strávil kus svého mládí právě v Ústeckém kraji. A jeden ze svých dobrodružných románů napsal právě ve městě na Labi.

Jedenáctistupňové pivo je nyní k ochutnání v minipivovaru Na Rychtě. Ústečané by však neměli zahálet. Pivo je tak výjimečné, že ho není mnoho a zásoby mohou dojít koncem května.

„Bude se točit v průběhu května. Záležet bude na sládcích. Momentálně je uvařených šest sudů," pozval zájemce na ochutnávku Vinnetou, za kterého se převlékl pracovník ústeckého muzea Martin Krsek.

Pivo okoštoval i sám stvořitel postav Vinnetoua a Old Shatterhanda Karel May. Toho ztvárnil Jan Koten, který májovkám oddal celý svůj život a v minipivovaru se do něj zcela výjimečně stylizoval. „Pivo je skutečně vynikající. Já pocházím z Horácka, z Vysočiny, kde není ani pivo ani víno. Jsme krajem brambor a kamení. Má velmi zajímavou chuť a není cítit žádný, jak se říká, gastronomický ocas. Můžu říct, že Karel May by byl velmi nadšen, kdyby věděl, že v kraji, kam strašně rád jezdil, dělají jeho pivo," neskrýval radost Jan Koten, profesor českého jazyka na UJEP.

Pivo Karla Maye pokřtil Vinnetou (vpravo) a sám světoznámý spisovatel Karel May.Zásluhu na vzniku tohoto skvostného zlatavého moku má i jeho „kuchař" Jaroslav Rotterborn, sládek minipivovaru Na Rychtě. „Je připraveno ze čtyř druhů sladu. Dva slady jsou světlého typu – ječný a pšeničný, jeden s tmavším zabarvením, což je bavorský, a jeden speciální, karamelový. Výsledná barva je zásluhou tohoto míchání sladů medová, asi jako lesní med," popsal zvláštnost Piva Maye sládek.

Zmínky o pivu jsou v dílech Karla Maye četnější než o jiných alkoholických nápojích, což je hodně překvapivé. „Uvědomíme-li si, v jakých zásadně „bezpivných" krajích se jeho hrdinové potulovali," poznamenal znalec Mayova díla, historik a vedoucí oddělení zámeckých knihoven Národního muzea v Praze Petr Mašek.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.25.01.2024 16:2017