Pivo je náš národní nápoj. Skvělý společník pro chvíle pohody strávené s přáteli. Roman Řezáč dříve paradoxně pivo vůbec nevyhledával, ale postupem času se jeho chutě změnily a on pochopil, že tento nápoj má mnoho podob i chutí. Jeho cesta ke sládkovi byla celkem zdlouhavá. Počátky svého řemesla zaznamenal ještě jako student, když se snažil vařit pivo doma v zavařovacím hrnci. Postupem času se však vypracoval. Nyní působí na své vysněné pozici sládka v malém řevnickém pivovaru.
Mladý sládek
Roman Řezáč je mladý, cílevědomý a velice učenlivý muž a jde si pevně za svým snem. Dříve trávil veškerý svůj volný čas v přírodě, ale postupem času se propracoval do stavu, kdy je relaxování s dobrou knihou v ruce nade vše.
Počátky svého řemesla zaznamenal již za studentských let. Svou prvotinu uvařil zcela podomácku v zavařovacím hrnci. Kamarádům jeho uvařený nápoj celkem chutnal a Roman se rozhodl ve svém snu pokračovat. Po ukončení vysoké školy rozeslal životopisy do velkých pivovarů, kde toužil dostat šanci, aby a mohl nechat svůj um povznést na vyšší level. V jednom z těchto podniků mu zajiskřilo štěstí, avšak ne na pozici sládka, ale do finančního oddělení. Na této pozici strávil celé tři roky. Vzhledem k tomu, že jeho snem bylo vařit pivo, pokračoval v tomto koníčku alespoň v domácích podmínkách. Využil také jedné z cest, jak se stát sládkem a absolvoval rekvalifikační kurz.
Po nějaké době, úplnou náhodou, se o mladíkovu snu dozvěděl pan Petr Kozák, který si v tu dobu velice vážně pohrával s myšlenou vlastního řevnického pivovaru. Oslovil tedy Romana a nabídl mu spolupráci. Slovo dalo slovo a oba muži se společně pustili do projektu. Nyní společně provozují malý pivovárek již pět let. Roman Řezáč je velice disciplinovaný sládek, který si neodpustí žádnou chybu, ale naopak se nebojí výzev a velice rád vymýšlí, jak vylepšit různé druhy piva, či který chmel je nejlepší i nejrůznější variace a kombinace s tím spojené.
V řevnickém pivovaru se vaření piva věnují se vší láskou. Celý proces začíná u sladu. Podle toho, kolika stupňové pivo se bude vařit, naváží se odpovídající množství sladu. Ten se nasype do šrotovníku, ze kterého padá přímo do pytle našrotovaný slad. Sladový šrot se musí vystřít do teplé vody. Její teplota je přesně daná a musí se dodržet. Nyní je nutné provést pořádné promíchání, aby nevznikly cucky. Po dostatečném rozmíchání následuje proces rmutování, kdy dochází k zjednodušování cukrů tak, aby kvasinky mohly vyrábět alkohol.
V dalším kroku přichází fáze sezování, což znamená, že se celé stávající dílo přečerpá čerpadlem do sezovací kádě. Sladká šťáva, která se scedí, se jmenuje sladina. Sladinu je nutné zahřát k bodu varu a přidává se chmel. Poté, co se sladina povaří s chmelem, vzniká mladina. Než se tento nápoj zakvasí, je potřeba jej zchladit. Po hlavním kvašení je nutné z části prokvašenou mladinu přečerpat do ležáckého tanku, kde necháme pivo dokvasit. Kvasinka zpracovává při dokvašování zbytkový extrakt, proto je důležité zvyšovat v tanku tlak tak, aby se pivo mohlo přírodně dosytit.
Když je pivo řádně uzrálé, přichází na řadu poslední krok, a to přečerpání hotového piva do přetlačného tanku, ze kterého už zlatavý mok putuje přímo do výčepu. V posledních deseti letech zažívá pivovarský sektor doslova řemeslnou revoluci a dobrý sládek si práci vždy najde. Důležitá je vášeň a neustálé sebezlepšování i osobitý růst. Nebát se přijít s něčím novým, co bude bavit jak sládky, tak i jejich štamgasty.


Na jednom místě
913 pivovarů
16.309 piv
10.136 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost Pivovaru Řevnice
Pokud víme, tak se pivo ve větším množství v minulosti v Řevnicích nikdy nevařilo, a proto jsme se rozhodli tento stav změnit a využít prostory staré nádražní budovy pro umístění malého pivovaru. K založení společnosti došlo ke konci roku 2018, ale první pivo bylo uvařeno až ke konci dubna 2019 - ležák 12. Jelikož ležák musí ležet, tak první pivo, které bylo možné ochutnat, byla svrchně kvašená ŘAPA (řevnický americký "pale ale"), kterou jsme se rovněž prezentovali na čtvrtém ročníku Pivního festivalu Řevnice. Dnes jsou základem nabídky různě silná spodně kvašená piva, doplňovaná o svrchně kvašené speciály.
Zdroj:Pivovar Řevnice, 2019
Více na stránkách pivovaru


Pivovar Řevnice |
Pivovar Řevnice, a.s. |
minipivovar s pohostinstvím |
Pod Lipami 71 |
252 30 Řevnice |
Středočeský kraj |
2019 říjen |
Ing. Roman Řezáč |
Ing. Roman Řezáč |
Vladislav Skala |
~900 hl (ročně) |
+420 702 234 952 |
07589450 |
www.pivovar-revnice.cz |
rezac.roman@email.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.