Historie a současnost Pioneer Beer

pivovarNápad řemeslného minipivovaru Pioneer vznikl v roce 2016 při setkání 2 lidí z ČR a SR, který se seznámili právě díky pivu. Zhodli se nejenom na společné realizaci minipivovaru, ale i na prestižní lokalitě města Žatec, které se díky historickým chmelařským budovám nominovalo na seznamu památek UNESCO. Historická budova, ve které se bude pivo vařit, byla v minulosti využívaná jako sklad chmele. Záměrem minipivovaru je kromě klasického ležáku výroba typově rozmanitých piv s důrazem na použití kvalitních surovin a zejména experimentování s novými odrůdami žateckého chmele. Benefitem pro úspěšný chod minipivovaru jsou mnohaletá zkušenost v oboru pivovarnictví i osobnost samotného sládka jako garance kvality.
Zdroj:Minipivovar Pioneer, Michal Havrda, 2018


Více na stránkách pivovaru

Cestné pioneerské

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Euro.czAutor:Ondřej Stratilík

Detail, řemeslo i historie. Pro to všechno má jedinečný cit nový žatecký pivovar.
Ten pocit by měl zažít každý vyznavač minipivovarské kultury. Stačí otevřít velké dřevěné dveře historického chmelového skladu v Žatci a člověk vstupuje do dokonalého světa. Na pravé straně moderní ležácký sklep s masivními trámy a přímo před očima nerezová varna a dřevěné schody vedoucí do prvního patra, kde by se měl brzo rozjet pivovarský výčep. Toto je Pioneer Beer - Řemeslný pivovar Žatec, království sládka Michala Havrdy a jeho partnerky Miriamy Jóbové. „Sledoval jsem, jak ten počet minipivovarů stoupá, a řekl jsem si, že pokud do toho nepůjdu hned, bude už pozdě,“ přibližuje Havrda, jak se po dvanácti letech strávených v krušovické pivní velkovýrobně rozhodl odejít. „Člověk měl chuť dělat něco kreativního,“ dává další důvod, proč se rozloučil s globální korporací Heineken.

Na podzim roku 2016 se tak s Miriamou - mimochodem i ona prošla krušovickým pivovarem - pustili do rekonstrukce památkově chráněného skladu chmele v centru Žatce a loni v září zadělali na první várku Pioneer Beer. „Lidé jsou rádi, že experimentujeme, tady se ejly moc nevaří,“ popisuje Havrda. Zároveň ale odmítá plavat v proudu: „Nechceme být za každou cenu trendy, nebudu třeba nikdy vařit kyseláče nebo milkshake s laktózou.“ A jedním dechem dodává: „Ze základních surovin se snažím vymačkat co nejvíc.

Chceme mít takový seniornějšípřístup.“

Hello Yellow, UFO!

Testování kvality zdejších piv jsme zahájili u speciálu UFO 14, který sládek označil jako Intergalactic IPA s šesti procenty alkoholu. Svrchně kvašený speciál se zrodil z chmelů Galaxy, Citra a Kazbek. Ve vůni se prolínají broskve s ananasem, ovocitost - exotická - zůstává i v lehké a svěží chuti, která není extrémně hořká a nabízí mírnou citrusovost. UFO 14 je bezvadná IPA, jež přináší výborné osvěžení a ještě lepší pitelnost.

Ochutnali jsme i Hello Yellow 2, což je Session India Pale Lager. Ležák s pěti procenty alkoholu obsahuje chmely odrůd Kazbek, Mozaic a Citra, ve vůni se mírná citrusovost schovává za bohatou sladovostí. Pivo má dobře citelný říz, nabízí jasnou hořkost a přehledně čistou chuť. Tato kombinace spodního kvašení s chmely pro svrchní kvašení dokázala potlačit extrémy obou variant a přináší zpestření do nastávajícího jara. #

Pioneer Beer - Řemeslný pivovar Žatec
náměstí Prokopa Velkého 303, Žatec Sládek: Michal Havrda Nabídka: spodně i svrchně kvašená piva Co doporučujeme: nebezpečně pitelný speciál Intergalactic IPA Prodej piva: ve skleněných sektovkách v pivovaru Otevřeno: St, Pá 9.00-12.00 a 13.00-16.00 Více na: https://www.euro.cz/archiv/cestne-pioneerske-1446703#utm_medium=selfpromo&utm_source=euro&utm_campaign=copylink

V Žatci se bude vařit pivo na čtvrtém místě, další minipivovar vyrůstá

Publikováno:před rokemZdroj:Žatecký deníkAutor:Petr Kinšt

V Žatci se bude vařit pivo na čtvrtém místě. Po velkém Žateckém pivovaru, výzkumném Chmelařském institutu a minipivovaru U Orloje se na jaře přidá další minipivovar – Pioneer. Jeho zakladatelem je 38letý Michal Havrda z Podbořan, který ještě nedávno jako sládek vařil pivo v nedalekém velkém pivovaru.

Do projektu se pustil s přítelkyní Miriamou Jóbovou, kromě klasického českého ležáku se chystají vařit i speciální piva. Součástí minipivovaru bude pivnice, kde chtějí prodat třetinu uvařeného piva. Větší část, roční produkci plánují 2000 hektolitrů, se bude stáčet do sudů a lahví a prodávat v restauracích a pivních barech v okolí a Praze.

Nový minipivovar vzniká v objektu bývalého skladu chmele na náměstí Prokopa Velkého. „Dlouho se nám nedařilo najít vhodný objekt v okolí. Nakonec jsme si vybrali budovu v historickém centru Žatce,“ vysvětlil Michal Havrda.

S přestavbou domu v těsném sousedství rozhledny Chrámu chmele a piva v Žatci začal loni, první várku chce uvařit letos v květnu. „Minipivovar s hospodou bychom chtěli, pokud vše půjde dobře, otevřít v červnu. Chceme vařit co nejširší spektrum piv. Klasický český ležák, ale také nové druhy piv například typu IPA nebo ALE. Všechna piva budou nefiltrovaná a nepasterizovaná tak, aby si je zákazník mohl vychutnat v té nejpřirozenější podobě. Chceme nabídnout zajímavý koncept, hodně experimentovat a oslovit lidi, aby si přišli vychutnat tato netradiční piva,“ vysvětlil Michal Havrda.

Podle svých slov chce při vaření piva spolupracovat s místními chmelaři a také s výzkumným Chmelařským institutem v Žatci, kde sám v roce 2003 dělal diplomovou práci na závěr svého studia na pražské Vysoké škole chemicko-technologické. Počítá s využitím nových českých odrůd chmele a dalších kvalitních surovin nutných k vaření piva.

Budova, kde nový minipivovar vzniká, je v památkové zóně širšího historického centra Žatce. Patří mezi objekty, u kterých město usiluje o zápis na seznam památek UNESCO. Právě kvůli historii spjaté s chmelem. „Zapsání města do UNESCO bychom samozřejmě uvítali, přineslo by to více turistů a tím pádem i potencionálních zákazníků,“ sdělila Miriama Jóbová.

To, že jeho minipivovar vyrůstá hned vedle Chrámu chmele a piva s minipivovarem U Orloje, jako konkurenci nevnímá. „Naopak. Větší nabídka přiláká víc lidí,“ říká.

Stejný názor má i Ondřej Baštýř, pověřený ředitel organizace Chrámu chmele a piva, jehož součástí minipivovar U Orloje je. „Větší nabídka pomůže zvýšit atraktivitu lokality a myslím si, že přiláká mnohem více lidí. Úplně nejlepší by bylo vytvořit z náměstí Prokopa Velkého takovou žateckou Stodolní. Pivovárky, restaurace, předzahrádky, hotel a turistické cíle,“ sdělil.

„Dlouho tvrdím, že nejlepší je spojit síly a vytvořit širokou a kvalitní nabídku. Určitě se na spolupráci s novým minipivovarem těším,“ dodal.

Rekonstrukce budovy, kde minipivovar Pioneer vzniká, probíhá pod dohledem památkářů. Nový majitel zachová historické stavební prvky, které doplní o moderní design. U vchodu do objektu umístí varnu, v přízemí je místo pro stáčírnu a tanky, kde bude pivo kvasit a zrát. Pivnice vyroste v patře.
Tři unikáty v regionu

V ČR je v současné době zhruba čtyři sta minipivovarů. V okrese Louny jsou tři. V Žatci zmíněný minipivovar U Orloje, v Lounech pak ZLoun a Žejdlík. Další tři se nacházejí hned za hranicí okresu – v Mutějovicích na Rakovnicku, Zichovci na Kladensku a Chýši na Karlovarsku.

S pivem ze Chmelařského institutu v Žatci se mohou zájemci seznámit při různých akcích, například při jarních slavnostech Chmelfest ve městě. Běžně se ale neprodává. V Žatci sídlí také „létající“ pivovar Falcon, který si k vaření pronajímá volné kapacity jiných pivovarů. Loni vznikl minipivovar také v Petrohradě na Podbořansku. Slouží k testování šlechtěných odrůd žateckého chmele a dalších produktů určených k výrobě piva.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.08.04.2019 15:322