Historie a současnost Novoměstského pivovaru

Dovolte nám, abychom Vám představili ojedinělou gastronomickou raritu, která se nachází přímo v centru Prahy, cca 400m od Václavského náměstí - První Novoměstský restaurační pivovar, který byl založen v roce 1993.

Oblibu pěnivého moku můžeme sledovat u několika generací Pražanů.

Na Novém městě by se před sto lety našla celá řádka starobylých měšťanských pivovarů, pivovarkde se "PRÁVO VÁREČNÉ" po generace dědilo z otce na syna.

Vedle útulných hospůdek se velké oblibě Staropražanů těšily i malé pivovary s neopakovatelnou atmosférou, kde se uvařené pivo "doma" hned spotřebovalo.

Ve starých kronikách je zapsáno, že v roce 1434 stával v těchto místech dům, který náležel sladovníkovi Vaňku Zpěvákovi, ten zde žil a měl právo vařit pivo - tzv. "právo várečné". Dnešní dům vystavěl známý pražský architekt František Buldra roku 1902.

Založením dnešního restauračního pivovaru v roce 1993 se navázalo na starou tradici ze 14. století, která byla na dlouho dobu zapomenuta a přerušena. Díky skvělé myšlence spojit minipivovar s restaurací v jeden celek vznikl tento ojedinělý komplex s účelně propojenými sklepními a nadzemními prostorami.

Tento rozsáhlý komplex má bohatě a atraktivně dekorovány interiéry od stylu gotických sálů až po 20.-30. léta minulého století, včetně letní terasy. Celková kapacita je 400 míst.

Hned při vstupu do pivovaru je hlavní sál - VARNA, kde naši sládkové ve varnách vaří pivo. pivovarZa varnou následuje PANSKÉ SEZENÍ a klimatizovaný RADNÍ SALONEK. Když projdete kolem kuchyně ocitnete se v PODSKALÍ, kde se nabízí pohled na Prahu, "jako vymalovaný". Ve SPILCE můžete vidět přímo od svých stolů, jak pivo ve velkých kvasných kádích kvasí. Odtud je pak přečerpáno do ležáckého sklepa kde zraje asi 6 týdnů. Nejhlouběji se nacházení tři tzv. GOTICKÉ SÁLY.

V létě je pak vyhledávaná především TERASA a STODOLA, které jsou hned vedle sebe.

Pivo v Novoměstském pivovaru se vaří v zařízení firmy Ziemann a používají se výhradně české suroviny tj. český slad a žatecký chmel. Vaří se klasickým způsobem - varna, spilka a ležácký sklep. Světlý nebo tmavý 11° nefiltrovaný novoměstský ležák je bez konzervačních látek a obsahuje komplex vitamínů řady B spolu s dalšími minerálními látkami. Je to tzv. "Natur produkt". Pivo je nefiltrované a má tzv. opálovou barvu kvasnic.

Novoměstský pivovar se specializuje na typicky českou kuchyni - naleznete zde klasické speciality, jako je dršťková nebo řízná česneková polévka, svíčková, pivovarský guláš, pečené vepřové koleno servírované s křenem a hořčicí, pečené sele atd...

Vyznavači zdravé výživy zde najdou jídla, vyhovující jejich nárokům: velký výběr zeleninových salátů, bezmasých jídel a ryb. Nabídka je bohatá a vybere si opravdu každý.
Zdroj:Stránky Novoměstského pivovaru, 2015


Pivovar s restaurací k 31.1.2020 ukončil činnost. Od jara 2013 v prostororách navazuje na tradici vaření piva restaurační pivovar Bohemia Goose.


Novoměstský pivovar Praha končí. Doprodává poslední pivo

Publikováno:před 5 letyZdroj:E15.czAutor:ČTK

Pražský Novoměstský pivovar po 27 letech končí kvůli vypovězení smlouvy, informoval server Euro.cz. Poslední pivo se v něm dovařilo před týdny, nyní ho pivovar doprodává. Restaurace ve Vodičkově ulici zavře koncem ledna.

"Kompletní technologie pivovaru je na prodej," řekl serveru jednatel pivovaru Aleš Krulich. Pivovar byl podle posledních dokumentů umístěných ve Sbírce listin předloni ve dvoumilionové ztrátě, tržby z prodeje výrobků a služeb činily 36,4 milionu korun. Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven tuzemské pivovary předloni vyrobily rekordních 21,3 milionu hektolitrů piva, výstav tak meziročně vzrostl o 4,7 procenta.

Po poklesu výroby o rok dříve se předloni vrátily k růstu. Za zvýšením produkce stálo hlavně pivo určené na vývoz, u kterého se meziročně zvýšila výroba o 11,8 procenta. Tuzemská spotřeba piva se ale předloni také zvýšila, a to o 2,9 procenta na 16,5 milionu hektolitrů. Na obyvatele se tak v České republice předloni vypilo 141 litrů, o šest velkých piv meziročně více. Výsledky za loňský rok svaz zveřejní na jaře.

Minipivovary mají roční výstav do 10 tisíc hektolitrů. Před 25 lety fungovala v tuzemsku jen zhruba desítka minipivovarů, dnes jich jsou stovky. Prakticky každý týden se otevře podle dřívějších odhadů Českomoravského svazu minipivovarů jeden. Navíc velké pivovary jako je například Budějovický Budvar nebo Plzeňský Prazdroj začaly s minipivovary spolupracovat. Nejstarší český minipivovar je pražský pivovar U Fleků, který byl založen v roce 1499.

Novoměstský pivovar dovařil. Tradiční pražská značka po 27 letech končí

Publikováno:před 5 letyZdroj:Euro.czAutor:Ondřej Stratilík

Jeden z nejstarších českých řemeslných podniků - Novoměstský pivovar Praha - zavírá. Letošní 31. leden bude dnem, kdy zmizí z mapy.

Informaci týdeníku Euro potvrdil Českomoravský svaz minipivovarů i Aleš Krulich, jednatel pivovaru. Restaurační podnik v centru metropole ve Vodičkově ulici prý končí z důvodu nečekaného vypovězení nájemní smlouvy. Krulich tak z rozsáhlého restauračního komplexu, kam se vešlo až 400 hostů, v nejbližších dnech vystěhuje i celou varnu včetně zdobných měděných nádob. „Kompletní technologie pivovaru je na prodej,“ popisuje.

V Novoměstském pivovaru se dovařilo už před několika týdny, v současnosti se jen doprodává dříve vyrobené pivo, tedy zdejší světlá a tmavá jedenáctka. Posledním dnem, kdy bude možné zdejší nefiltrované Novoměstské pivo koupit, je pátek 31. ledna. Pak restaurace nadobro zavře.

Konec značky sídlící v historické budově v centru Prahy je poměrně symbolický, s rokem založení 1993 jde totiž o jeden z vůbec nejstarších minipivovarů v České republice. Následuje tak dalšího pražského „pionýra“ - už předloni na podzim ukončil výrobu vlastních piv kvůli sporu majitelů Pivovarský dvůr Chýně píšící svou historii od roku 1992.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.14.01.2020 09:242