Historie a současnost pivovaru Zlatá kráva

Žádné informace o pivovaru.


Více na stránkách pivovaru

Pivaři, těšte se! Nepomuk láká na nový pivovar

Publikováno:před 19 dnyZdroj:Plzeňský deníkAutor:Martin Šiška

Zlatá kráva. Tak zní název nového pivovaru v Nepomuku, který se otevře 3. prosince.
Za nápadem obnovy chátrajícího pivovaru stojí Radovan Sochor mladší. „Jsme farmáři, kteří se nejen díky své lásce k pivu, ale také pro svoji dlouholetou působnost v gastronomii rozhodli, že obnoví kouzlo místního, již skoro zapomenutého pivovaru v Nepomuku,“ říká Sochor. Pivo se bude vařit v objektu, kde historicky stával od roku 1867 jeho předchůdce. „Pivovar jsme koupili od původního majitele Ferdinanda Jiskry, který dohlížel ve svých 84 letech na první uvařenou várku piva Zlatá kráva. Na jeho počest se bude vařit polotmavá 13° Jiskra,“ dodává Sochor. Ochutnat můžete spodně kvašená piva (světlý ležák 12° Plnotučná, výčepní světlá 10° Polotučná, polotmavý ležák 13° Jiskra) a svrchně kvašená piva (11° FarmaAPA, 14° TractorIPA) a vánoční speciál čokoládový tmavý stout 16°.

V Nepomuku se otevírá pivovar Zlatá kráva

Publikováno:před 25 dnyZdroj:Nepomuk.czAutor:Ing. Radovan Sochor

Brány nového pivovaru v Nepomuku se otevřou již 3. 12. 2018. Duchovním otcem myšlenky pro obnovu pivovaru je Radek Sochor ml.: „Jsme farmáři, kteří se nejen díky své lásce k pivu, ale také pro svoji dlouholetou působnost v gastronomii rozhodli, že obnoví kouzlo místního, již skoro zapomenutého pivovaru v Nepomuku. Základem naší farmy na okraji Brd je chov skotu v bio kvalitě, myšlenka ekozemědělství a práce s přírodními zdroji. Přenést čistou přírodu až na stůl. Tyto hodnoty jsme spojili s tradičním českým pivovarnictvím a vdechli tak život pivovaru Zlatá kráva.“

Na začátku této pivní cesty stojí dvě rodiny - Sochorovi a Petružálkovi. Výkonným sládkem pivovaru je Žaneta, která přebírá řemeslo od svého otce Petra Petružálka, ten jako zkušený ručí za kvalitu vařeného piva. Vizí je vařit pivo z kvalitních surovin, originálně, skloubit jejich dvě hlavní činnosti - pivovarnictví a farmářství - a vypěstovat si jednou vlastní vstupní suroviny v eko kvalitě pro výrobu piva, a mláto využívat zpátky na farmě Sochorův statek. Dokonalý koloběh.

„Pro pivovarnictví jsme si vybrali objekt, kde pivovar od roku 1867 historicky stával, a v roce 1938 dokonce sloužil jako stáčírna plzeňského piva. Chátrající pivovar jsme koupili od původního majitele Ferdinanda Jiskry, který dohlížel ve svých 84 letech na první uvařenou várku piva Zlatá kráva. Na jeho počest se bude vařit polotmavá 13° Jiskra.“ dodává Radovan.

Současné portfolio piv Zlatá kráva - spodně kvašená piva: světlý ležák 12° Plnotučná, výčepní světlá 10° Polotučná, polotmavý ležák 13° Jiskra, a svrchně kvašená piva: 11° FarmaAPA, 14° TractorIPA a vánoční speciál čokoládový tmavý stout 16°.

Dnes je kompletně zrekonstruovaný pivovar součástí areálu U Zeleného stromu spolu s hotelem, restaurací a společenským sálem. V blízké době plánují rozšíření o pivní lázně, pivní hotel a wellness.

Pro veřejnost je otevřena Pivovarská Šalanda přímo v pivovaru a to od 4. 12. 2018. V prosinci vždy od úterý do soboty od 15:00 - 22:00 h, kde si můžete vychutnat pivo v prostředí pivovaru přímo s výhledem na varnu.

V Nepomuku opět vaří pivo, v plánu jsou také pivní lázně a expozice

Publikováno:před 25 dnyZdroj:Týden.czAutor:ČTK

V Nepomuku na Plzeňsku se po 85 letech začíná opět vařit pivo. Původní pivovar obnovila místní rodina Sochorových, která tam do dvou let plánuje ještě otevření pivních lázní i expozice o historii vaření piva. Roční výstav pivovaru, který se slavnostně otevře počátkem prosince, bude kolem 3000 hektolitrů. Informoval o tom Radovan Sochor, který ve stejném bloku domů nad náměstím otevřel v roce 2002 blok Švejk restaurant U Zeleného stromu a později hotel.

"Už máme navařeno 7000 litrů, máme tu mladou šikovnou sládkovou Žanetu Petružálkovou," uvedl Sochor. V nabídce budou čtyři druhy piv - hlavně dvanáctka a desítka, tedy plnotučná a polotučná Zlatá kráva - a dále speciální druhy svrchně kvašeným piv typu IPA a APA (Indian Pale Ale a American Pale Ale, třinácti a čtrnáctistupňové), které ponesou názvy Traktor. "To proto, že jsme farmářský pivovar," uvedl.

Soukromý pivovar v Nepomuku, který byl ve stejné budově, jako je nyní obnovený provoz, začal vařit v roce 1870 a přestal fungovat v roce 1932, přičemž poslední rok vyrobil 3200 hektolitrů, stejně jako plánuje nový provoz. V Nepomuku na náměstí byly dva pivovary se zhruba stejným výstavem.

"První rok bychom chtěli vyrobit alespoň tisíc hektolitrů," uvedl Sochor. Ceny piva budou nižší, než za kolik v místě prodávají srovnatelné druhy piv velcí výrobci. Za půllitr desítky, na níž jsou místní zvyklí, by měli lidé zaplatit nejvíce 25 korun.

Podle něj jde o investici zhruba za patnáct milionů korun. Ležácké sklepy a spilka jsou ve sklepích původního pivovaru v areálu nazvaném U Zeleného stromu. "Jde o celou jednu terasu v horní části nepomuckého náměstí," uvedl Sochor. Další etapou budou pivní lázně, pivní hotel plus pivovarské muzeum. Obojí by mělo vzniknout do dvou let.

V Nepomuku se téměř po 100 letech začalo opět vařit pivo

Publikováno:před 26 dnyZdroj:Rozhlas.czAutor:Kateřina Jiřincová

Původní pivovar obnovila místní rodina Sochorových, která tam plánuje také otevření pivních lázní a expozici o historii vaření piva.

Roční výstav pivovaru, který se slavnostně otevře počátkem prosince, bude kolem 3 000 hektolitrů. „Už máme navařeno 7 000 litrů, máme tu mladou šikovnou sládkovou Žanetu Petružálkovou," uvedl Radovan Sochor. V nabídce budou čtyři druhy piv - hlavně dvanáctka a desítka, tedy plnotučná a polotučná Zlatá kráva - a dále speciální druhy svrchně kvašeným piv typu IPA a APA (Indian Pale Ale a American Pale Ale, třinácti a čtrnáctistupňové), které ponesou názvy Traktor. „To proto, že jsme farmářský pivovar," doplnil.

Soukromý pivovar v Nepomuku, který byl ve stejné budově, jako je nyní obnovený provoz, začal vařit v roce 1870 a přestal fungovat v roce 1932, přičemž poslední rok vyrobil 3 200 hektolitrů, stejně jako plánuje nový provoz. V Nepomuku na náměstí byly dva pivovary se zhruba stejným výstavem.

Podle Radovana Sochora jde o investici zhruba za 15 milionů korun. Ležácké sklepy a spilka jsou ve sklepích původního pivovaru v areálu nazvaném U Zeleného stromu. „Jde o celou jednu terasu v horní části nepomuckého náměstí," uvedl Sochor. Další etapou budou pivní lázně, pivní hotel plus pivovarské muzeum. Obojí by mělo vzniknout do dvou let.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.26.11.2018 11:144