Historie a současnost pivovaru Zlatá kráva

Jsme farmáři, kteří se nejen díky své lásce k pivu, ale také pro svoji dlouholetou působnost v gastronomii rozhodli, že obnoví pivovarkouzlo místního, již skoro zapomenutého pivovaru v Nepomuku.

Vize je vařit pivo z kvalitních surovin, originálně, skloubit naše dvě hlavní činnosti - pivovarnictví a farmářství. Pivovar je součástí areálu U Zeleného stromu spolu s hotelem, restaurací a společenským sálem. V blízké době se rozšíříme o pivní lázně, pivní hotel a wellness.

Na začátku této pivní cesty stojí dvě rodiny - Sochorovi a Petružálkovi. Výkonným sládkem našeho piva je Žaneta, která přebírá řemeslo od svého otce Petra Petružálka, ten jako zkušený ručí za kvalitu vařeného piva.


Pivní hotel
Pouhé sny se stávají skutečností, což takhle načepovat si pivo kdykoli na něj přijde chuť?
pivovar
Pivovar Zlatá kráva v Nepomuku otevírá nový Pivní hotel s puncem naprosto jedinečného konceptu ubytování. Národ pivařů si tak bude moci poprvé v České republice dopřát konzumaci piva přímo v pohodlí hotelových pokojů, které jsou opatřeny svou vlastní pípou.
Pivní hotel nabízí také kvalitní pivní lázně stvořené k relaxaci a odpočinku v pivní koupeli s - jak jinak než - vlastním výčepem!

Pivní hotel otevírá v únoru 2021, nicméně již nyní můžete obdarovat sebe nebo své blízké poukazy na ubytování nebo do pivních lázní, které pohodlně nakoupíte na našem voucherovém portálu https://nasevouchery.cz/. Více informací o hotelu naleznete na https://www.pivnihotel.cz/ a na Facebooku https://www.facebook.com/pivnihotel/.

Zdroj:Stránky pivovaru Zlatá kráva, 2020


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky pivovaru Zlatá kráva

Kdy:dle domluvyObec:NepomukZdroj:Farmářský pivovar Zlatá kráva

Poznejte jedinečnost našeho pivovaru. Během 90 minut Vás provedeme všemi zákoutími, seznámíme s historií a okusíte pivo přímo z tanku, které si sami načepujete.

Co vás čeká?
● seznámíte se s více než 150letou historií budovy pivovaru
● zjistíte, jakou pivní cestu musí naše pivo urazit od nákupu surovin až po expedici hotového piva
● projdete všemi zákoutími našeho pivovaru
● uvidíte řemeslnou práci v praxi, ruční plnění lahví a okusíte naše pivo přímo z tanků

Časová náročnost: cca 1 hodina
Počet osob: 4 a více
Cena: 150 Kč/os

Nutná objednávka prohlídky týden dopředu.
Po domluvě možná prohlídka v AJ nebo NJ.
Děti do 18 let mohou prohlídku absolvovat v doprovodu dospělého.
Prohlídka není bezbariérová.

Aktualizováno: před rokem

Ty krávo! Nové pivo přivezl volský povoz

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Plzeňský deníkAutor:Lenka Prokšová

Průvod vedený volským povozem dovezl ve čtvtek odpoledne do plzeňské hospody Zlatá kráva Bandaska speciální várku piva nazvanou Ty krávo! Pro listopadovou Volbu sládků ho uvařil nepomucký farmářský pivovar Zlatá kráva ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem.

Svrchně kvašený Choco Chilli Stout se bude čepovat pouze v listopadu ve více než tisíci hospod a restaurací po celé ČR. Podle sládkové pivovaru Zlatá kráva Žanety Petružálkové by měl jeho název „Ty krávo!“ vyjadřovat obdiv nad kvalitou tohoto piva.

„Jde o tmavé pivo s hustou hnědou pěnou a intenzivní vůní hořké čokolády. Původní receptura vychází z jednoho z našich piv, společně s plzeňskými sládky jsme recepturu vylepšili přidáním chilli, které dodává pivu příjemnou hřejivost,“ řekla sládková. Choco Chilli Stout bude k dostání exkluzivně pouze v listopadu na čepech hospod zapojených do programu Volba sládků, v e-shopu Zlaté krávy a vybraných pivotékách po celé republice.

Když se zkříží Kráva s Prazdrojem

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:České nápoje

Ty krávo! Tak se jmenuje pivo uvařené ve spolupráci Plzeňského Prazdroje a farmářského pivovaru Zlatá kráva. Dva rozdílné, ale přesto sobě blízké pivovary se spojily, aby společně uvařily pivo, které má skutečný říz. Choco Chilli Stout bude k dostání exkluzivně pouze v listopadu na čepech hospod zapojených do programu Volba sládků, v e-shopu Zlaté krávy a vybraných pivotékách po celé republice.

Program Plzeňského Prazdroje Volba sládků dlouhodobě podporuje minipivovary, které si zakládají na výborné kvalitě piva a respektu k pivovarskému řemeslu. Staví na tradici českého pivovarnictví, ale zároveň je otevřen novým trendům a nápadům. „Oslovili jsme kolegy z farmářského pivovaru Zlatá kráva kvůli tomu, že ctíme, co se kvality piva týče, stejné hodnoty,“ říká Tomáš Drahoňovský, který je v roli Craft Managera v Plzeňském Prazdroji za program Volba Sládků zodpovědný. Vznikl tak pivní speciál, který se bude v listopadu čepovat ve více než 1000 hospodách a restauracích po celé ČR.

Novým, společně uvařeným pivem je svrchně kvašený Choco Chilli Stout o stupňovitosti 14,5 a objemu alkoholu 5,8 %. Jeho název „Ty krávo!“ vyjadřuje obdiv nad kvalitou tohoto piva. „Jedná se o tmavé pivo s hustou hnědou pěnou a intenzivní vůní hořké čokolády. Původní receptura vychází z jednoho z našich piv, společně s plzeňskými sládky jsme recepturu vylepšili přidáním chilli, které dodává pivu příjemnou hřejivost,“ vysvětluje sládková pivovaru Zlatá kráva Žaneta Petružálková.

„Celkem jsme při vaření využili tři slady, plzeňský, karamelový, pšeničný čokoládový a také pražený ječmen. Ke chmelení jsme použili odrůdu Premiant s vyšším obsahem hořkých látek vhodnou pro chuťově plná piva a Challenger aromatický chmel ideální pro piva typu stout. Pivo je celkově silnější, ale díky vyváženosti jednotlivých chutí překvapí lehkým dojmem s dobrou pitelnosti. Doznívání je středně dlouhé s hřejivým efektem, který potěší především v zimním období. Pivo doporučujeme k hořké čokoládě, k čokoládovým dezertům nebo žebrům na medu,“ doplňuje sládek Volby sládků Tomáš Pokorný.

Pivo „Ty krávo!“ se vařilo nejen v Prazdroji, ale i v pivovaru Zlatá kráva v Nepomuku. Oba sládci dohlíželi na to, aby uvařené pivo bylo co nejkvalitnější a nabídli tak milovníkům piva jedinečný zážitek. Při vaření použili i slupky kakaových bobů rodinné řemeslné čokoládovny Herufek, se kterou Zlatá kráva dlouhodobě spolupracuje. Chilli papričky použité v receptuře jsou typu Ancho a Scotch Bonnet.

Spolupráce sládků obou pivovarů není náhodná. „Moje rodina je spojena s Plzeňským Prazdrojem již po tři generace. Pocházíme ze stejné vesnice Žerovice jako rodina sládkové Zlaté krávy Žanety Petružálkové. Můj táta pomáhal panu Petružálkovi, když rozjížděl pivovar v Dobřanech. I když je pivovarství považováno především za chlapskou záležitost, je dobře, že se Žaneta „potatila“ a rozhodla se v řemesle pokračovat. Vaří v pivovaru Zlatá kráva skvělá piva. Jsem přesvědčen, že pivo, které naše pivovary společně uvařily, ocení i ti nejnáročnější pivní fajnšmekři,“ říká Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.

Oba pivovary si zakládají na nejvyšší kvalitě svých piv a chtějí ukázat, že nezáleží, kde byla piva uvařena. Pivní nadšenci mají proto možnost ve vybraných hospodách ochutnat jak Choco Chilli stout vařený v kapacitách Plzeňského Prazdroje, tak i várku vytvořenou ve Zlaté krávě. Exkluzivně bude na čepu na těchto místech:

Zlatá kráva Bandaska, Plzeň
Black Dog Cantina, Praha
BEERS & CHEERS, Praha
Zlatá kráva Šalanda, Nepomuk
Radegast Sportbar, Brno

V Nepomuku vaří pivo farmáři i punkerka

Publikováno:před 3 letyZdroj:E15.czAutor:Vít Schmarc

Na jihozápadě Čech se narodil agilní malý pivovar, který kombinuje výrazný marketing, vysokou kvalitu piva a expandující portfolio služeb.
Podnikatel Radovan Sochor spoluzaložil v devadesátých letech první Švejk restaurant v Nepomuku a dal tak vzniknout úspěšné franšíze, pod kterou dnes patří 32 podniků v celém Česku a dva v Rusku. Vedení firmy převzal v roce 2016 jeho syn Radovan Sochor ml., který vedle restauratérství rozvíjí i další rodinnou vášeň – farmaření. A v Nepomuku, kde se nápad s podniky brandovanými nezaměnitelnou postavou hrdiny románu Jaroslava Haška zrodil, před nedávnem velmi úspěšně expandoval i na pole řemeslného pivovarnictví.

Pivovar Zlatá kráva sídlí v areálu prvního Švejk restaurantu a chytře kombinuje moderní craft beer přístupy s farmařením. Nejde jen o názvy piv, kostkované košile a rohaté logo, ale i o úsměvné drobnosti jako CK tanky nezvané dle různých plemen skotu. Útulná varna s pivovarskou „šalandou“, kde si můžete k pivu dopřát různé studené farmářské dobroty, bude výhledově doplněná o hotel, pivní wellness a malou farmu, která by rodinám s dětmi měla poskytnout příjemnou příležitost k vyžití. Investice do technologie a přestavby zchátralého stavení odhaduje majitel na 20 milionů.

Zlatá kráva se velmi rychle etablovala na pivovarské scéně, i proto, že na kvalitu piva dohlíží renomovaný sládek Petr Petružálek. Ten je sice plně vytížený díky svému vlastnímu pivovaru v Merklíně, ale Krávě pomohl s recepturami a na varnu poslal jako sládkovou dceru Žanetu.

Žaneta se původně učila na cukrářku, ale táhlo jí to k pivu, navzdory otcovu varování, že pro ženu je práce sládkové až příliš těžká. Věčně usměvavá Žaneta s výrazným punkovým sestřihem se ale ničeho neleká a změny profese nelituje. Její piva jsou čistá, poctivá a velice pitelná. Ve farmářském pivovaru se tak velmi šťastně potkala profesionalita, uvolněnost a zápal pro pivovarské řemeslo.

Pivovar v Nepomuku sklízí po dvou měsících od otevření první úspěchy!

Publikováno:před 3 letyZdroj:QAP.cz

V sobotu 16. února získala jejich Plnotučná 12 nejprestižnější pivovarnickou cenu Zlatá pivní pečeť za 2. místo v kategorii nefiltrované pivo. Plná chuť světlého ležáku zvítězila mezi 38 vzorky degustovaných piv.

Pivní portfolio Zlatá kráva přináší spodně i svrchně kvašená piva a speciály. Ideální příležitostí ochutnat nejen oceněnou Plnotučnou 12 bude řízená degustace Pivní klub #1, která proběhne 27. února přímo v pivovaru Zlatá kráva v Nepomuku. Součástí programu bude také prohlídka samotného pivovaru a ochutnávky piva z tanku.

Milovníci dobrého jídla by si neměli nechat ujít v sobotu 2. března Pivovarskou zabijačku plnou dobrého jídla z domácí farmy majitelů. Pivovar Zlatá kráva - tam to žije!

Pivaři, těšte se! Nepomuk láká na nový pivovar

Publikováno:před 4 letyZdroj:Plzeňský deníkAutor:Martin Šiška

Zlatá kráva. Tak zní název nového pivovaru v Nepomuku, který se otevře 3. prosince.
Za nápadem obnovy chátrajícího pivovaru stojí Radovan Sochor mladší. „Jsme farmáři, kteří se nejen díky své lásce k pivu, ale také pro svoji dlouholetou působnost v gastronomii rozhodli, že obnoví kouzlo místního, již skoro zapomenutého pivovaru v Nepomuku,“ říká Sochor. Pivo se bude vařit v objektu, kde historicky stával od roku 1867 jeho předchůdce. „Pivovar jsme koupili od původního majitele Ferdinanda Jiskry, který dohlížel ve svých 84 letech na první uvařenou várku piva Zlatá kráva. Na jeho počest se bude vařit polotmavá 13° Jiskra,“ dodává Sochor. Ochutnat můžete spodně kvašená piva (světlý ležák 12° Plnotučná, výčepní světlá 10° Polotučná, polotmavý ležák 13° Jiskra) a svrchně kvašená piva (11° FarmaAPA, 14° TractorIPA) a vánoční speciál čokoládový tmavý stout 16°.

V Nepomuku se otevírá pivovar Zlatá kráva

Publikováno:před 4 letyZdroj:Nepomuk.czAutor:Ing. Radovan Sochor

Brány nového pivovaru v Nepomuku se otevřou již 3. 12. 2018. Duchovním otcem myšlenky pro obnovu pivovaru je Radek Sochor ml.: „Jsme farmáři, kteří se nejen díky své lásce k pivu, ale také pro svoji dlouholetou působnost v gastronomii rozhodli, že obnoví kouzlo místního, již skoro zapomenutého pivovaru v Nepomuku. Základem naší farmy na okraji Brd je chov skotu v bio kvalitě, myšlenka ekozemědělství a práce s přírodními zdroji. Přenést čistou přírodu až na stůl. Tyto hodnoty jsme spojili s tradičním českým pivovarnictvím a vdechli tak život pivovaru Zlatá kráva.“

Na začátku této pivní cesty stojí dvě rodiny - Sochorovi a Petružálkovi. Výkonným sládkem pivovaru je Žaneta, která přebírá řemeslo od svého otce Petra Petružálka, ten jako zkušený ručí za kvalitu vařeného piva. Vizí je vařit pivo z kvalitních surovin, originálně, skloubit jejich dvě hlavní činnosti - pivovarnictví a farmářství - a vypěstovat si jednou vlastní vstupní suroviny v eko kvalitě pro výrobu piva, a mláto využívat zpátky na farmě Sochorův statek. Dokonalý koloběh.

„Pro pivovarnictví jsme si vybrali objekt, kde pivovar od roku 1867 historicky stával, a v roce 1938 dokonce sloužil jako stáčírna plzeňského piva. Chátrající pivovar jsme koupili od původního majitele Ferdinanda Jiskry, který dohlížel ve svých 84 letech na první uvařenou várku piva Zlatá kráva. Na jeho počest se bude vařit polotmavá 13° Jiskra.“ dodává Radovan.

Současné portfolio piv Zlatá kráva - spodně kvašená piva: světlý ležák 12° Plnotučná, výčepní světlá 10° Polotučná, polotmavý ležák 13° Jiskra, a svrchně kvašená piva: 11° FarmaAPA, 14° TractorIPA a vánoční speciál čokoládový tmavý stout 16°.

Dnes je kompletně zrekonstruovaný pivovar součástí areálu U Zeleného stromu spolu s hotelem, restaurací a společenským sálem. V blízké době plánují rozšíření o pivní lázně, pivní hotel a wellness.

Pro veřejnost je otevřena Pivovarská Šalanda přímo v pivovaru a to od 4. 12. 2018. V prosinci vždy od úterý do soboty od 15:00 - 22:00 h, kde si můžete vychutnat pivo v prostředí pivovaru přímo s výhledem na varnu.

V Nepomuku opět vaří pivo, v plánu jsou také pivní lázně a expozice

Publikováno:před 4 letyZdroj:Týden.czAutor:ČTK

V Nepomuku na Plzeňsku se po 85 letech začíná opět vařit pivo. Původní pivovar obnovila místní rodina Sochorových, která tam do dvou let plánuje ještě otevření pivních lázní i expozice o historii vaření piva. Roční výstav pivovaru, který se slavnostně otevře počátkem prosince, bude kolem 3000 hektolitrů. Informoval o tom Radovan Sochor, který ve stejném bloku domů nad náměstím otevřel v roce 2002 blok Švejk restaurant U Zeleného stromu a později hotel.

"Už máme navařeno 7000 litrů, máme tu mladou šikovnou sládkovou Žanetu Petružálkovou," uvedl Sochor. V nabídce budou čtyři druhy piv - hlavně dvanáctka a desítka, tedy plnotučná a polotučná Zlatá kráva - a dále speciální druhy svrchně kvašeným piv typu IPA a APA (Indian Pale Ale a American Pale Ale, třinácti a čtrnáctistupňové), které ponesou názvy Traktor. "To proto, že jsme farmářský pivovar," uvedl.

Soukromý pivovar v Nepomuku, který byl ve stejné budově, jako je nyní obnovený provoz, začal vařit v roce 1870 a přestal fungovat v roce 1932, přičemž poslední rok vyrobil 3200 hektolitrů, stejně jako plánuje nový provoz. V Nepomuku na náměstí byly dva pivovary se zhruba stejným výstavem.

"První rok bychom chtěli vyrobit alespoň tisíc hektolitrů," uvedl Sochor. Ceny piva budou nižší, než za kolik v místě prodávají srovnatelné druhy piv velcí výrobci. Za půllitr desítky, na níž jsou místní zvyklí, by měli lidé zaplatit nejvíce 25 korun.

Podle něj jde o investici zhruba za patnáct milionů korun. Ležácké sklepy a spilka jsou ve sklepích původního pivovaru v areálu nazvaném U Zeleného stromu. "Jde o celou jednu terasu v horní části nepomuckého náměstí," uvedl Sochor. Další etapou budou pivní lázně, pivní hotel plus pivovarské muzeum. Obojí by mělo vzniknout do dvou let.

V Nepomuku se téměř po 100 letech začalo opět vařit pivo

Publikováno:před 4 letyZdroj:Rozhlas.czAutor:Kateřina Jiřincová

Původní pivovar obnovila místní rodina Sochorových, která tam plánuje také otevření pivních lázní a expozici o historii vaření piva.

Roční výstav pivovaru, který se slavnostně otevře počátkem prosince, bude kolem 3 000 hektolitrů. „Už máme navařeno 7 000 litrů, máme tu mladou šikovnou sládkovou Žanetu Petružálkovou," uvedl Radovan Sochor. V nabídce budou čtyři druhy piv - hlavně dvanáctka a desítka, tedy plnotučná a polotučná Zlatá kráva - a dále speciální druhy svrchně kvašeným piv typu IPA a APA (Indian Pale Ale a American Pale Ale, třinácti a čtrnáctistupňové), které ponesou názvy Traktor. „To proto, že jsme farmářský pivovar," doplnil.

Soukromý pivovar v Nepomuku, který byl ve stejné budově, jako je nyní obnovený provoz, začal vařit v roce 1870 a přestal fungovat v roce 1932, přičemž poslední rok vyrobil 3 200 hektolitrů, stejně jako plánuje nový provoz. V Nepomuku na náměstí byly dva pivovary se zhruba stejným výstavem.

Podle Radovana Sochora jde o investici zhruba za 15 milionů korun. Ležácké sklepy a spilka jsou ve sklepích původního pivovaru v areálu nazvaném U Zeleného stromu. „Jde o celou jednu terasu v horní části nepomuckého náměstí," uvedl Sochor. Další etapou budou pivní lázně, pivní hotel plus pivovarské muzeum. Obojí by mělo vzniknout do dvou let.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.05.11.2021 11:238