Historie a současnost Pivovaru Litovel

Staletá tradice piva v Litovli má svůj počátek v roce 1291, kdy udělil městu král Václav II. právo mílové. Toto privilegium opravňovalo výhradně litovelské měšťany vařit a šenkovat pivo v okruhu asi jedné míle, tedy zhruba v okolí 10 – 12 km. Pivo se ve středověku vařilo v právovárečných domech, kterých bylo tehdy v Litovli 57. Právovárečníci patřili mezi nejzámožnější obyvatele a jejich slovo mělo při řízení města velkou váhu.
V roce 1770 vyrostl v Litovli pod jednou střechou nový společný pivovar se sladovnou, který vařil celých 100 let. Když už kapacitně nestačil poptávce, vznikl v roce 1814 nový Měšťanský pivovar. pivovarJako celá Litovel byl i on pod německou správou. Na tuto situaci reagovali moravští vlastenci tím, že založili Rolnickou záložnu v Litovli a rolnický akciový cukrovar. Následně došlo k založení a otevření ryze vlasteneckého Rolnického akciového pivovaru se sladovnou. Na tom, že byl 12. listopadu 1893 slavnostně vysvěcen a otevřen, měl velkou zásluhu říšský a zemský poslanec za střední Moravu Josef Svozil, původem z nedaleké Seničky. Pivovar následně získal zlatou a bronzovou medaili na Mezinárodní gastronomické výstavě ve Vídni v r. 1906 a zlatou medaili v Brně na výstavě české výroby v roce 1911. Od té doby, nepřetržitě už druhé století, vaří pivovar v Litovli pivo, které se svou nezaměnitelnou chutí, lahodnou hořkostí a přirozenou barvou prosadilo nejen ve své domovině, ale i v zahraničí.
Na sklonku třicátých let byla vystavěna nádherná varna, která slouží k vaření litovelského piva dodnes. Pouze vnitřní části zařízení – kotlů a kádí – byly zrekonstruovány, obložení stěn kardinálským mramorem a měděné pokrývky kádí a kotlů pivovarjsou původní. Od poloviny minulého století postupně docházelo k výměně kvasných nádob ve spilce (hlavní kvasírna) a v ležáckém sklepě. Staré dřevěné kádě a sudy nahradily ležácké tanky a kvasné nádoby. Od počátku devadesátých let probíhaly rekonstrukce některých technologických celků, např. lahvárenské linky, přetlačných tanků nebo filtrace.
V posledních deseti letech litovelský pivovar modernizoval spilku, kvasničárnu, strojovnu chlazení a chlazení mladiny. V roce 2003 byla uvedena do provozu nová hlavní kvasírna – spilka – s nerezovými káděmi a s moderními ovládacími prvky. Nová technologická zařízení zpřesnila technologii výroby a zvýšila kvalitu vyráběného piva. Nejnovější velkou modernizací je výměna lahvárenské linky za novou o výkonu 36 000 lahví za hodinu a výstavba nové skladové haly.
Litovelský pivovar je živou historií pivovarnictví. I když prošel modernizací, dvě stě litovelských pivovarníků si zakládá na tom, že vyrábí klasicky vařené české pivo stejně jako vlastenci, kteří před více než sto patnácti lety pivovar zakládali.
Dnes je Pivovar Litovel součástí pivovarnické skupiny PMS spolu s přerovským Zubrem a hanušovickou Holbou.

Od roku 2011 je součástí pivovaru i minipivovar, který nejčastěji slouží pro komerční vaření piva nebo samotnému Pivovaru Litovel jako laboratoř k vývoji a testování nových pivních receptur.
Zdroj:Stránky Pivovaru Litovel, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Litovel

Kdy:pracovní dny 10-15 hod.Obec:LitovelZdroj:Pivovar Litovel

Motto: Je lépe 1x vidět než 10x slyšet
S pivem se setkáváme téměř každodenně. Vidíme ho v obchodech, máme stále nějaký ten půllitr doma v zásobě, pijeme ho v restauracích nebo oblíbených hospůdkách. Je naším společníkem při rodinných sešlostech či přátelských posezeních. Máme zkrátka takový pocit, že s námi pivo přímo žije, a tento pocit vyvolává dojem, že o pivu všechno víme. Opak je však pravdou! Znalosti spotřebitelů o našem národním nápoji jsou u převážné většiny populace na velmi nízké úrovni a to je chyba. Čím dál více lidí se neumí na trhu s pivem orientovat.

Proto přijďte přímo do pivovaru v Litovli za hlubším poznáním:
» Chcete nahlédnout pod pokličku litovelského sládka?
» Chcete vědět, jak se vaří klasické české pivo?
» Chcete vidět, jak vypadá varna, spilka a ležácké sklepy?
» Chcete znát historii vaření piva v souvislostech?
» Chcete vidět historická nářadí a zařízení pivovaru?

Provedeme Vás po pivovaru, který stojí za to vidět. Nabídneme Vám ochutnávku různých druhů piv. Ti, kteří exkurzi již absolvovali, nelitovali. Každoročně nás navštíví až 10 000 návštěvníků. Jsou mezi nimi také známé osobnosti z oblasti kultury a sportu.

Přijměte tedy naše pozvání a seznamte se s krásou poctivého pivovarnického řemesla. Přijďte se dozvědět, co dělá „české pivo českým pivem“.

Termín: exkurze probíhají v pracovních dnech v době od 10 do 15 hodin.
Organizace: provádíme pouze skupiny – min. počet 15 osob

Rezervace/objednávky:
Pro skupiny nad 15 osob nás kontaktujte telefonicky - vedoucí návštěvnického centra: (00420) 724 776 392,
nebo mailem: navratilova(zavinac)litovel.cz

Prohlídka bez ochutnávky
Doba trvání: cca 1 hodina
Cena za prohlídku: 50 Kč/osobu

Prohlídka s malou ochutnávkou
Doba trvání: cca 1 hodina exkurze, 1 hodina ochutnávky piva
Cena za prohlídku: 110 Kč/osobu

Prohlídka s velkou ochutnávkou
Doba trvání: cca 1 hodina exkurze, 2 hodiny ochutnávky piva
Cena za prohlídku: 160 Kč/osobu

Aktualizováno: před 5 lety

Pivovar Litovel představuje nový Višňový ležák

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovar LitovelAutor:Jitka Shin, PR

Pivovar Litovel uvařil pro milovníky zlatavého moku ochucenou novinku. Višňový ležák 12 % je světlé pivo s příchutí višní a intenzivní hořkostí na závěr. Dostupný je na čepu ve vybraných restauracích a hospodách od konce května.

Višňový ležák 12 % je ochucené světlé pivo karmínové barvy. Má aromatickou vůni a ovocnou chuť s intenzivně doznívající hořkostí na závěr, čehož litovelští sládci dosáhli použitím vybraných odrůd českého chmele. „Ochucené speciály mají poslední dobou velký úspěch a věříme, že našim příznivcům zachutná i tento. Višňový ležák 12 % bude dostupný pouze na čepu, a to ve vybraných podnicích až do konce června,“ říká Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel.

Tradiční české pivovary Holba, Litovel a Zubr společně patří do skupiny Pivovary CZ Group a.s. Roční objem výstavu piva této skupiny se dlouhodobě pohybuje okolo 700 tis. hl, přičemž téměř třetina produkce směřuje na zahraniční trhy. Tyto regionální pivovary s celostátním dosahem vyvážejí pivo např. na Slovensko, do Německa, Polska, Maďarska, Itálie, Finska, Švédska, Litvy, Estonska nebo Ruska, ale třeba i do Kolumbie.

Pivovar Litovel – tradice trvající již 129 let, úcta k poctivému řemeslu, ruční práci a kvalitním surovinám. To jsou hlavní zásady, kterých se dodnes drží pracovníci Pivovaru Litovel, jenž byl slavnostně otevřen v roce 1893 jako ryze český vlastenecký Rolnický akciový pivovar se sladovnou v Litovli. Historie pivovaru je lemována četnými úspěchy a oceněními z mnoha výstav a gastronomických soutěží v tuzemsku a zahraničí. Portfolio Pivovaru Litovel tvoří piva vařená tradičními postupy na předem danou stupňovitost, otevřeným kvašením a dlouhým dozráváním v ležáckém sklepě. Zaměřuje se také na pivní speciály a nechybějí ani pivní mixy.


Litovel Moravan slaví čtyřicátiny retro edicí

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Pivovar LitovelAutor:Jitka Shin, PR

Litovel Moravan letos slaví kulaté výročí. Pivovar Litovel k této slavnostní příležitosti přichází s retro edicí, která se inspirovala původní etiketou. Patronem receptury tohoto piva je dnes již emeritní sládek pivovaru Miroslav Koutek.

Litovel Moravan je světlé pivo zlaté barvy s intenzivní hořkostí. Poprvé jej uvařil emeritní sládek Miroslav Koutek v roce 1982 a dodnes se jedná o nejznámější litovelské pivo. Pivovar Litovel připravil ke 40. výročí piva Moravan speciální design lahve a také retro edici s osmi lahvemi. „Při přípravě retro etiketace a multipacku na oslavu čtyřicátin piva Moravan jsme se inspirovali jeho úplně první etiketou. Touto edicí chceme připomenout dlouhou historii piva, které dodnes patří k těm nejoblíbenějším z našeho portfolia. Přestože se etiketa za posledních 40 let hodně proměnila, typická vyvážená chmelová chuť a vůně sladu zůstávají,“ vysvětluje emeritní sládek Miroslav Koutek.

O vzniku piva Litovel Moravan
U první várky piva Moravan stál emeritní sládek pivovaru Miroslav Koutek. „Tehdy jsem dostal za úkol uvařit pivo, které oživí trh. V té době bylo zvykem vařit desítku, dvanáctku a také černé pivo. Za unikátní recepturou je pečlivá příprava a jsem moc rád, že i po 40 letech chutná Moravan stále stejně dobře,“ popisuje vznik piva Miroslav Koutek. Novinkou byla tehdy také piva s etiketou, kterou měly ve výjimečných případech pouze dvanáctky. „To, že měl Moravan etiketu, nebylo u piva vůbec běžné. My jsme taková piva v pivovaru nazývali obrázkovými. V obchodech, kde nic takového nebylo, to samozřejmě budilo velkou pozornost,“ vzpomíná emeritní sládek Miroslav Koutek.

Retro edice lahvového Moravana je od začátku dubna dostupná všude tam, kde se běžně prodává Moravan ve standardním obalu. V retro multipacku je Moravan k dostání až do vyprodání zásob ve vybrané maloobchodní síti, například v Bille, olomouckém Globusu nebo i ve vybraných gastro provozovnách.

Tradiční české pivovary Holba, Litovel a Zubr společně patří do skupiny Pivovary CZ Group a.s. Roční objem výstavu piva této skupiny se dlouhodobě pohybuje okolo 700 tis. hl, přičemž téměř třetina produkce směřuje na zahraniční trhy. Tyto regionální pivovary s celostátním dosahem vyvážejí pivo např. na Slovensko, do Německa, Polska, Maďarska, Itálie, Finska, Švédska, Litvy, Estonska nebo Ruska, ale třeba i do Kolumbie.

Pivovar Litovel – tradice trvající již 129 let, úcta k poctivému řemeslu, ruční práci a kvalitním surovinám. To jsou hlavní zásady, kterých se dodnes drží pracovníci Pivovaru Litovel, jenž byl slavnostně otevřen v roce 1893 jako ryze český vlastenecký Rolnický akciový pivovar se sladovnou v Litovli. Historie pivovaru je lemována četnými úspěchy a oceněními z mnoha výstav a gastronomických soutěží v tuzemsku a zahraničí. Portfolio Pivovaru Litovel tvoří piva vařená tradičními postupy na předem danou stupňovitost, otevřeným kvašením a dlouhým dozráváním v ležáckém sklepě. Zaměřuje se také na pivní speciály a nechybějí ani pivní mixy.

V soutěži o Zlatý pohár PIVEX 2022 opět zazářily moravské pivovary Zubr a Litovel

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovary CZ GroupAutor:Dita Václavíková, PR

Letošní jubilejní 30. ročník odborné degustační soutěže o Zlatý pohár PIVEX – PIVO 2022 byl velmi úspěšný pro Pivovary CZ Group a.s., které celkem získaly sedm ocenění včetně příčky nejvyšší – absolutním vítězem celé soutěže se stalo světlé výčepní pivo Zubr Gold. Navíc byl pivovar Zubr vyhlášen nejúspěšnějším pivovarem v této prestižní soutěži za 30 let jejího trvání a získal cenu Pivovar třicetiletí, stříbrnou pozici v této mimořádné kategorii pak získal pivovar Litovel. Úspěšnou účast piv ze skupiny Pivovary CZ Group podtrhla stříbrná medaile ležáku Zubr Gradus v soutěži sudových piv Zlatý soudek.

Pivovary Litovel, Zubr a Holba patří do skupiny Pivovary CZ Group a pravidelně se na předních místech tuzemských i zahraničních degustačních soutěží. Svou výjimečnou kvalitu opakovaně potvrdily i na letošním ročníku soutěže o Zlatý pohár PIVEX.

V pivovaru Zubr se již 24 let vaří pivo pod taktovkou sládkové Nataši Rouskové. „Na ocenění Pivovar třicetiletí jsme patřičně hrdí, protože je důkazem dlouhodobě vysoké kvality našeho piva. Bez dodržování klasických výrobních postupů, vybraných surovin a bez lidí, kteří vaří pivo s láskou a maximální péčí, by to nešlo. Jen tak může vzniknout pivo s dobrou pitelností, správným řízem a chutí,“ uvádí k zisku titulu Pivovar třicetiletí sládková pivovaru Zubr Nataša Rousková.

Do letošního ročníku soutěže PIVEX 2022 se přihlásilo 45 pivních značek a odbornou porotu z nich svými jedinečnými vlastnostmi nejvíce zaujalo pivo Zubr Gold. Vítězem prestižní kategorie světlých ležáků se pak stal 4x chmelený ležák Zubr Grand 11%. Úspěchy slaví také pivo Litovel Pomelo, které zvítězilo v kategorii míchaných nízkoalkoholických a nealkoholických piv a v kategorii tmavých piv získalo stříbro pivo Litovel Premium Dark.

Každé ocenění svědčí o vysoké kvalitě našeho piva a v této pro pivovary náročné době je pro nás vzpruhou a povzbuzením do další práce. Obzvláště jde-li o takto mimořádný úspěch. I nadále chceme vařit to nejlepší české pivo, které bude vyhledávané nejen u nás, ale i v zahraničí,“ říká výrobně-technický ředitel Pivovary CZ Group Tomáš Pluháček.

„Za oceněními našich piv stojí také vybrané místní suroviny a pečlivý přístup. Máme velkou radost z toho, že se naše piva těší oblibě u konzumentů i odborníků a dlouhodobě slaví úspěchy na prestižních soutěžích v Česku i ve světě,“ dodává sládek pivovaru Litovel Petr Kostelecký.

Pivovary CZ Group hlásí meziroční nárůst prodejů o více než 10 %

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovary CZ GroupAutor:Šárka Podlenová, PR

Akciová společnost Pivovary CZ Group, která od 1. října 2021 slučuje pivovary Holba, Litovel a Zubr, prodala vloni 727 000 hl nápojů, což je o 10 % více než v předchozím roce. Tržby dosáhly 1,2 mld. Kč bez DPH. Export meziročně posílil o více než 22 %.

Na podzim loňského roku došlo ke sloučení pivovarů Holba, Litovel a Zubr. Cílem bylo zvýšit konkurenceschopnost všech tří značek, posílit jejich pozice na trhu a zlepšit koordinaci v oblasti logistiky a distribuce
.
„Přestože od transformace uplynulo zatím jen pár měsíců, hodnotíme ji úspěšně. Sloučení přineslo zjednodušení organizační struktury a zefektivnění procesů napříč celou společností,“ komentuje Ing. Jaromír Dvorský, místopředseda představenstva Pivovary CZ Group a. s. „Nic se nezměnilo ani na filosofii našich řemeslných pivovarů vařit a dodávat poctivé pivo nejvyšší kvality. To i nadále vaří sládci a jejich zkušení kolegové v Hanušovicích, v Litovli a v Přerově a všechny tři pivovary působí každý pod svou vlastní značkou.“

K vývoji prodejů a tržeb v loňském roce i k růstu jednotlivých brandů se vyjadřuje obchodní ředitel společnosti Ing. Tomáš Konečný.
„V roce 2021 jsme prodali 727 000 hl nápojů, tedy o 10 % více než v roce 2020. Tržby bez DPH vystoupaly na celkových 1,2 mld. Kč, s čímž jsme s ohledem na nepředvídanost situace poměrně spokojeni. Pokud bychom se zaměřili na jednotlivé značky, nejvíce posilovala Holba (o více než 9 %) a Litovel (o více než 5 %), Zubr si udržel objem jako v předchozím roce. Na necelý dvojnásobek stoupl objem privátních značek určených pro exportní trhy.“

Na tuzemském trhu tyto pivovary meziročně posílily o více než 5 %, když výstav přesáhl 510 000 hl. Prodej baleného piva vzrostl o 14 %, oblíbené jsou především plechovky s více než 40% nárůstem především díky zastoupení ochucených piv a mainstreamových „jedenáctek“. U čepovaného piva, které nejmasivněji zasáhly protipandemické restrikce, byl zaznamenám pokles o necelých 6 %.

„Během pandemie pro nás byla prioritní maximální podpora našich partnerů, tedy primárně hospodských a restauratérů. Meziroční výkyvy u čepovaného piva tak pro nás nejsou hlavním kritériem. Jako zásadní totiž vnímáme samotnou udržitelnost a fungovaní segmentu přímého prodeje, tedy gastronomických zařízení, která jsou nedílnou součástí naší české kultury,“ pokračuje T. Konečný.

Pivovary CZ Group momentálně dodávají své pivo do více než 3500 hospod, restaurací a hotelů po celé České republice.

Necelou třetinu prodeje piv Pivovarů CZ Group tvoří export. V této sféře výstav dosáhl 210 000 hl, což představuje nárůst o více než 22 %. V zahraničí je největší zájem o plechovky (nárůst o více než 80 %), v závěsu se drží prodej lahvových nápojů (nárůst o 15 %) a sudů (totožný prodej).

„V roce 2021 jsme expedovali do 26 zemí. Stabilně na prvním místě zůstává největším exportním trhem Polsko s nárůstem o více než 10 %. Největší skok v prodejích jsme ovšem zaznamenali ve Švédsku, které se dostalo na druhé místo za Polsko,“ dodává Ing. Tomáš Konečný ze společnosti Pivovary CZ Group.

Coby zajímavá zpětná vazba popisující srovnání s konkurencí slouží pivní degustační soutěže, kterých se pivovary Holba, Litovel a Zubr pravidelně účastní.
„Kvalitu našich piv oceňují nejen naši štamgasti, ale opět jsme získali významná ocenění na tuzemských pivovarských soutěžích. Největšími loňskými úspěchy jsou výhry v soutěžích České pivo – Holba Šerák v kategorii 11° světlých ležáků - a Pivex – dvanáctistupňový ležák Zubr Gradus se stal absolutním šampionem," říká Ing. Tomáš Pluháček, výrobně technický ředitel, a následně doplňuje. „Přestože v roce 2022 čelíme dramatickému růstu cen vstupů, zejména energií a obalového materiálu, neustoupíme od tradičního postupu výroby českého piva."

Pivovary CZ Group v dubnu zdraží půllitr sudového piva o korunu

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:České novinyAutor:ČTK

O jednu korunu zdraží v dubnu půllitr čepovaného piva společnost Pivovary CZ Group, která sdružuje pivovary v Litovli, Přerově a Hanušovicích. Zvýšení cen sudového piva zhruba o šest až sedm procent souvisí s výrazným nárůstem cen vstupních surovin, energií či obalových materiálů. Novinářům to dnes řekl obchodní ředitel společnosti Pivovary CZ Group Tomáš Konečný.

Pivovary Zubr, Holba a Litovel podle Konečného nechtějí slevit z kvality používaných surovin a výrobního postupu, proto se rozhodly promítnout část prudce rostoucích nákladů do ceny piva. "Od 19. dubna upravíme ceny čepovaného piva. U tankového a sudového piva dojde ke zvýšení ceny o jednu korunu na půllitr," uvedl Konečný, podle kterého růst nákladů je výrazně vyšší než chystaná úprava cen.

Pivovary v Litovli, Přerově a Hanušovicích naposledy zvyšovaly ceny lahvového a sudového piva loni na podzim po zhruba dvouleté pauze. Výrobně-technický ředitel Pivovarů CZ Group Tomáš Pluháček novinářům řekl, že zatímco inflace se pohybuje kolem 11 procent, tak například náklady pivovaru na energie vzrostly o 60 až 80 procent, přičemž lze očekávat jejich další růst.

Průběžně zvyšují ceny piva i ostatní pivovary. Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, zdraží od dubna půllitr čepovaného piva o jednu korunu. Půjde o všechny značky, tedy Pilsner Urquell, Radegast, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Birell v sudech a tancích. Ceny lahvového a plechovkového piva se nezmění.

Společnost Pivovary CZ Group, která od loňského roku sdružuje pivovary Zubr, Litovel a Holba, loni zvýšila prodej piva o deset procent na 727.000 hektolitrů. Za rokem 2019, kdy situaci na trhu ještě neovlivnila pandemie koronaviru, loňský výstav zaostával o necelá tři procenta. O více než devět procent loni vzrostl výstav Pivovaru Holba, Pivovar Litovel vykázal pětiprocentní růst a Pivovar Zubr udržel produkci piva na úrovni roku 2020.

Pivovar Litovel uvařil nový hořký ležák Litovel Josef, pivo inspirované tradicí

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Pivovar LitovelAutor:Jitka Shin, PR

V březnu přichází Pivovar Litovel s novinkou, hořkým ležákem Litovel Josef 11,5 %. Litovelští pivovarníci ho uvařili na počest Josefa Svozila, zakladatele pivovaru. Ve vybraných restauracích a hospodách bude na čepu od poloviny měsíce.

Novinka Litovel Josef je světlý ležák s 32 jednotkami hořkosti IBU. Litovelští pivovarníci pivo uvařili klasickými postupy a z vybraných surovin, což podtrhuje jeho jedinečný charakter. „Chtěli jsme uvařit ležák s větší hořkostí. Nápad vznikl přímo na chmelnici, kdy jsme se s naším emeritním sládkem Miroslavem Koutkem byli posoudit úrodu,“ vysvětluje sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký, jak myšlenka na uvaření tohoto piva vznikla.

Hořký ležák Litovel Josef 11,5 % mimo jiné oslavuje také všechny Josefy, kteří v březnu oslaví jmeniny. Zejména ale na počest zakladatele litovelského pivovaru Josefa Svozila, který byl také pokrokovým zakladatelem chmelnic a uznávaným pěstitelem kvalitního chmele. A hlavně jeho zásluhou se v Litovli vaří oblíbené pivo bez přestávky už bezmála 130 let.

Spodně kvašený Litovel Josef má výraznou chuť s vůni čerstvě načesaného chmele. „Litovel Josef 11,5 % je pivo s výraznou, a přitom vybroušenou hořkostí. Jeho vůně čerstvě načesaného chmele a harmonicky sladěné chuti jsme docílili také díky dvojité dávce tršického chmele na závěr chmelovaru a dobou zrání v ležáckých tancích 40 dní. “ popisuje sládek.

Litovel Josef 11,5 % bude na čepu ve vybraných restauracích a hospodách od poloviny března.

Tradiční české pivovary Holba, Litovel a Zubr společně patří skupiny Pivovary CZ Group a.s. Roční objem výstavu piva této skupiny se dlouhodobě pohybuje okolo 700 tis. hl, přičemž téměř třetina produkce směřuje na zahraniční trhy. Tyto regionální pivovary s celostátním dosahem vyvážejí pivo např. na Slovensko, do Německa, Polska, Maďarska, Itálie, Finska, Švédska, Litvy, Estonska nebo Ruska, ale třeba i do Kolumbie.

Pivovar Litovel – tradice trvající již 129 let, úcta k poctivému řemeslu, ruční práci a kvalitním surovinám. To jsou hlavní zásady, kterých se dodnes drží pracovníci Pivovaru Litovel, jenž byl slavnostně otevřen v roce 1893 jako ryze český vlastenecký Rolnický akciový pivovar se sladovnou v Litovli. Historie pivovaru je lemována četnými úspěchy a oceněními z mnoha výstav a gastronomických soutěží v tuzemsku a zahraničí. Portfolio Pivovaru Litovel tvoří piva vařená tradičními postupy na předem danou stupňovitost, otevřeným kvašením a dlouhým dozráváním v ležáckém sklepě. Zaměřuje se také na pivní speciály a nechybějí ani pivní mixy.

Litovel opět oslaví svatého Patrika oblíbeným speciálem

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Pivovaru LitovelAutor:Jitka Shin, PR

I letos na jaře chystá Pivovar Litovel do vybraných restaurací a hospod zelený speciál Litovel Patrik. Litovelští pivovarníci jej uvařili k příležitosti Dne svatého Patrika a bude dostupný ve dvou termínech: nyní v březnu a v dubnu před Velikonocemi.

Nefiltrovaný ležák nabídne Pivovar Litovel k příležitosti Dne svatého Patrika a období Velikonoc. Zelenou barvu a specifickou vůni získal kombinací pečlivě vybraných bylin, jejichž poměr tvoří jedinečnou a svěží chuť. „Jsme opravdu velmi rádi, že letos jsou už opět otevřené hospody a naši příznivci budou mít možnost vychutnat si zelený speciál Litovel Patrik tak, jak jej mají nejraději, tedy na čepu ve své oblíbené hospodě,“ říká Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel. Zelený speciál bude k dispozici jak na čepu, tak i v pětilitrových soudcích, které si lidé oblíbili v době pandemie.
Pivovar Litovel letos speciál stáčí hned ve dvou termínech. „Litovel Patrik je k dispozici již v březnu na oslavu Dne svatého Patrika, podruhé jej budeme stáčet v dubnu před Velikonocemi, aby si jej lidé mohli vychutnat na Zelený čtvrtek,“ doplňuje sládek Petr Kostelecký.

Tradiční české pivovary Holba, Litovel a Zubr společně patří skupiny Pivovary CZ Group a.s. Roční objem výstavu piva této skupiny se dlouhodobě pohybuje okolo 700 tis. hl, přičemž téměř třetina produkce směřuje na zahraniční trhy. Tyto regionální pivovary s celostátním dosahem vyvážejí pivo např. na Slovensko, do Německa, Polska, Maďarska, Itálie, Finska, Švédska, Litvy, Estonska nebo Ruska, ale třeba i do Kolumbie.

Pivovar Litovel – tradice trvající již 129 let, úcta k poctivému řemeslu, ruční práci a kvalitním surovinám. To jsou hlavní zásady, kterých se dodnes drží pracovníci Pivovaru Litovel, jenž byl slavnostně otevřen v roce 1893 jako ryze český vlastenecký Rolnický akciový pivovar se sladovnou v Litovli. Historie pivovaru je lemována četnými úspěchy a oceněními z mnoha výstav a gastronomických soutěží v tuzemsku a zahraničí. Portfolio Pivovaru Litovel tvoří piva vařená tradičními postupy na předem danou stupňovitost, otevřeným kvašením a dlouhým dozráváním v ležáckém sklepě. Zaměřuje se také na pivní speciály a nechybějí ani pivní mixy.

Pivovar Litovel letos zvýšil prodej piva v plechovkách a lahvích

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Průmyslová automatizace

Pivovar Litovel letos kvůli přesunu konzumace piva z hospod do domácností, který souvisí s epidemií koronaviru, eviduje nárůst prodeje piva v plechovkách téměř o třetinu a lahvového piva o desetinu.

Nejvíce vzrostla kategorie nealkoholických piv a pivních mixů, naopak prodej sudového piva stále zaostává za obdobím před začátkem pandemie koronaviru. ČTK to sdělil obchodní ředitel Pivovaru Litovel Tomáš Konečný.

"Změnilo se chování lidí, kteří v důsledku omezení pivo více konzumovali doma a často v tom pokračovali i po rozvolnění. U sudového piva jsme se stále nedostali na období před covidem. Naopak nám výrazně narostly prodeje piva v plechovkách, kterých jsme za období leden až září prodali o 29 procent více než v loňském roce. Dařilo se i pivu v lahvích, tam jsme meziročně pozorovali nárůst o téměř devět procent," uvedl Konečný.

Konečný nepředpokládá, že by se počet restaurací a hospod v nejbližší době dostal zpět na úroveň obvyklou před epidemií koronaviru. "Pravděpodobně nedojde ke znovuotevření všech gastroprovozoven, které v posledním roce a půl ukončily provoz. Proto ani nepředpokládáme, že by se prodeje sudového piva v hospodách brzy dostaly na úroveň roku 2019," míní Konečný.

Lidé si v době epidemie začali domů častěji pořizovat výčepní zařízení, takže letos podle Konečného vzrostla poptávka po KEG sudech s menším objemem. Rostoucí oblibě se stále těší nealkoholická piva a pivní mixy, kterých Pivovar Litovel letos prodal meziročně o 38 procent více. Například prodej letošní nealkoholické novinky Litovel Řezaný Citron byl dvakrát vyšší, než vedení Pivovaru Litovel předpokládalo.

Roční výstav Pivovaru Litovel před epidemií koronaviru převyšoval 200.000 hektolitrů, přičemž zhruba 55 procent produkce tehdy prodal v restauracích. Pivovary Litovel, Holba a Zubr patří do skupiny Pivovary CZ Group, jejíž celkový roční výstav piva činí zhruba 700.000 hektolitrů. Téměř třetina produkce skupiny směřuje na zahraniční trhy. Trojice pivovarů vyváží například na Slovensko, do Německa, Polska, Maďarska, Itálie, Finska, Švédska, Litvy, Estonska či Ruska.

Pivovar Litovel láká lidí do hospod na nový hořký ležák

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Pivovar LitovelAutor:Jitka Shin, PR

Pivovar Litovel si pro všechny milovníky zlatavého moku připravil na Vánoce novinku, Sváteční hořký ležák 11%.
„Takto výrazně hořký speciál jsme letos uvařili poprvé, chtěli jsme na vánoční svátky představit typ piva, které v naší stálé nabídce lidé nenajdou. Světlý Sváteční hořký ležák 11% má hořkost 32 jednotek IBU, přesto má harmonicky sladěnou chuť s vyšším řízem. Voní po čerstvě načesaném chmelu a má krásně medově zlatou barvu,“ popisuje sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký.

Na čepu vybraných restaurací je ležák od začátku prosince až do vyprodání zásob. Pivovar Litovel doufá, že díky novince pomůže do restaurací a hospod přilákat pivaře, kterých v souvislosti s pandemií a různými omezeními v posledním roce a půl ubylo. „Snažíme se našim hospodským co nejvíce pomoci, abychom společně s nimi mohli ukázat, že právě v hospodách najdou ta nejzajímavější a nejlépe načepovaná piva, tedy ten nejlepší pivařský zážitek,“ doplňuje litovelský sládek.

Svatého Martina oslaví i pivaři, Litovel uvařil Svatomartinské pivo

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Pivovar LitovelAutor:Jitka Shin, PR

Pivovar Litovel uvařil na počest svatého Martina svůj speciál, Svatomartinské pivo 13 %. Symbolicky tím oslavil i 128. výročí od svého slavnostního otevření, které připadá na 12. listopad. Speciál je čepu až do vyčerpání zásob.

„Tento sváteční polotmavý speciál jsme uvařili jako alternativu pro všechny, kdo spíše než vínu holdují zlatavému moku. Náš speciál krásně doplní tradiční svatomartinské menu s husou. Svatomartinské pivo 13 % zrálo celých 60 dní v ležáckých sklepích a díky tomu má zakulacenou charakteristickou chuť a vůni, ale zároveň si zachoval skvělý říz. Uvařili jsme ho z několika druhů sladů a díky tomu má jantarovou barvu,“ popisuje novinku sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký. Pivo bude na čepu ve vybraných restauracích.

Tip sládka: Litovel Svatomartinské pivo 13%
Sváteční polotmavý speciál 13 %, který skvěle doplňuje svatomartinské menu, např. husu nebo kachnu. Toto pivo zraje v ležáckých sklepích 60 dní a vyznačuje se jantarovou barvou a harmonicky plnou chutí s příjemnou intenzitou hořkosti.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.04.06.2022 11:01107