Historie a současnost Pivovaru Litovel

Staletá tradice piva v Litovli má svůj počátek v roce 1291, kdy udělil městu král Václav II. právo mílové. Toto privilegium opravňovalo výhradně litovelské měšťany vařit a šenkovat pivo v okruhu asi jedné míle, tedy zhruba v okolí 10 – 12 km. Pivo se ve středověku vařilo v právovárečných domech, kterých bylo tehdy v Litovli 57. Právovárečníci patřili mezi nejzámožnější obyvatele a jejich slovo mělo při řízení města velkou váhu.
V roce 1770 vyrostl v Litovli pod jednou střechou nový společný pivovar se sladovnou, který vařil celých 100 let. Když už kapacitně nestačil poptávce, vznikl v roce 1814 nový Měšťanský pivovar. pivovarJako celá Litovel byl i on pod německou správou. Na tuto situaci reagovali moravští vlastenci tím, že založili Rolnickou záložnu v Litovli a rolnický akciový cukrovar. Následně došlo k založení a otevření ryze vlasteneckého Rolnického akciového pivovaru se sladovnou. Na tom, že byl 12. listopadu 1893 slavnostně vysvěcen a otevřen, měl velkou zásluhu říšský a zemský poslanec za střední Moravu Josef Svozil, původem z nedaleké Seničky. Pivovar následně získal zlatou a bronzovou medaili na Mezinárodní gastronomické výstavě ve Vídni v r. 1906 a zlatou medaili v Brně na výstavě české výroby v roce 1911. Od té doby, nepřetržitě už druhé století, vaří pivovar v Litovli pivo, které se svou nezaměnitelnou chutí, lahodnou hořkostí a přirozenou barvou prosadilo nejen ve své domovině, ale i v zahraničí.
Na sklonku třicátých let byla vystavěna nádherná varna, která slouží k vaření litovelského piva dodnes. Pouze vnitřní části zařízení – kotlů a kádí – byly zrekonstruovány, obložení stěn kardinálským mramorem a měděné pokrývky kádí a kotlů pivovarjsou původní. Od poloviny minulého století postupně docházelo k výměně kvasných nádob ve spilce (hlavní kvasírna) a v ležáckém sklepě. Staré dřevěné kádě a sudy nahradily ležácké tanky a kvasné nádoby. Od počátku devadesátých let probíhaly rekonstrukce některých technologických celků, např. lahvárenské linky, přetlačných tanků nebo filtrace.
V posledních deseti letech litovelský pivovar modernizoval spilku, kvasničárnu, strojovnu chlazení a chlazení mladiny. V roce 2003 byla uvedena do provozu nová hlavní kvasírna – spilka – s nerezovými káděmi a s moderními ovládacími prvky. Nová technologická zařízení zpřesnila technologii výroby a zvýšila kvalitu vyráběného piva. Nejnovější velkou modernizací je výměna lahvárenské linky za novou o výkonu 36 000 lahví za hodinu a výstavba nové skladové haly.
Litovelský pivovar je živou historií pivovarnictví. I když prošel modernizací, dvě stě litovelských pivovarníků si zakládá na tom, že vyrábí klasicky vařené české pivo stejně jako vlastenci, kteří před více než sto patnácti lety pivovar zakládali.
Dnes je Pivovar Litovel součástí pivovarnické skupiny PMS spolu s přerovským Zubrem a hanušovickou Holbou.

Od roku 2011 je součástí pivovaru i minipivovar, který nejčastěji slouží pro komerční vaření piva nebo samotnému Pivovaru Litovel jako laboratoř k vývoji a testování nových pivních receptur.
Zdroj:Stránky Pivovaru Litovel, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Litovel

Kdy:pracovní dny 10-15 hod.Obec:LitovelZdroj:Pivovar Litovel

Motto: Je lépe 1x vidět než 10x slyšet
S pivem se setkáváme téměř každodenně. Vidíme ho v obchodech, máme stále nějaký ten půllitr doma v zásobě, pijeme ho v restauracích nebo oblíbených hospůdkách. Je naším společníkem při rodinných sešlostech či přátelských posezeních. Máme zkrátka takový pocit, že s námi pivo přímo žije, a tento pocit vyvolává dojem, že o pivu všechno víme. Opak je však pravdou! Znalosti spotřebitelů o našem národním nápoji jsou u převážné většiny populace na velmi nízké úrovni a to je chyba. Čím dál více lidí se neumí na trhu s pivem orientovat.

Proto přijďte přímo do pivovaru v Litovli za hlubším poznáním:
» Chcete nahlédnout pod pokličku litovelského sládka?
» Chcete vědět, jak se vaří klasické české pivo?
» Chcete vidět, jak vypadá varna, spilka a ležácké sklepy?
» Chcete znát historii vaření piva v souvislostech?
» Chcete vidět historická nářadí a zařízení pivovaru?

Provedeme Vás po pivovaru, který stojí za to vidět. Nabídneme Vám ochutnávku různých druhů piv. Ti, kteří exkurzi již absolvovali, nelitovali. Každoročně nás navštíví až 10 000 návštěvníků. Jsou mezi nimi také známé osobnosti z oblasti kultury a sportu.

Přijměte tedy naše pozvání a seznamte se s krásou poctivého pivovarnického řemesla. Přijďte se dozvědět, co dělá „české pivo českým pivem“.

Termín: exkurze probíhají v pracovních dnech v době od 10 do 15 hodin.
Organizace: provádíme pouze skupiny – min. počet 15 osob

Rezervace/objednávky:
Pro skupiny nad 15 osob nás kontaktujte telefonicky - vedoucí návštěvnického centra: (00420) 724 776 392,
nebo mailem: navratilova(zavinac)litovel.cz

Prohlídka bez ochutnávky
Doba trvání: cca 1 hodina
Cena za prohlídku: 50 Kč/osobu

Prohlídka s malou ochutnávkou
Doba trvání: cca 1 hodina exkurze, 1 hodina ochutnávky piva
Cena za prohlídku: 110 Kč/osobu

Prohlídka s velkou ochutnávkou
Doba trvání: cca 1 hodina exkurze, 2 hodiny ochutnávky piva
Cena za prohlídku: 160 Kč/osobu

Aktualizováno: před 6 lety

Josef 11,5 % rok na trhu

Publikováno:před 8 dnyZdroj:Pivovar LitovelAutor:Zdeňka Bartošová, PR

Hořký ležák Josef 11,5 % uvedl pivovar Litovel na trh v březnu 2022. Původní myšlenku, čepovat ležák jen v restauracích, ovšem rychle přebil enormní zájem zákazníků. Litovel proto začala Josefa 11,5 % koncem roku 2022 nabízet i v lahvích. Výstav za rok 2022 překonal hranici 7 tisíc hl a letošní čísla zatím naznačují, že by jej pivovar měl významně překročit.

Světlý hořký ležák Litovel Josef 11,5% je uvařený na počest zakladatele litovelského pivovaru, Josefa Svozila. Sládek Petr Kostelecký ho uvařil podle tradičních postupů s dvojitou dávkou chmele na závěr chmelovaru, díky které dosáhl výrazně lahodné hořkosti. Na svůj svátek si s ním teď může připít všech 211 317 českých Josefů, kteří slaví 19. března jmeniny.

Tradice vaření piva v Litovli je dlouhá a pivovarské řemeslo se dědí z generace na generaci. Stejně tak to bylo i u Josefa 11,5 %. „Inspirace pro přípravu tohoto exkluzivního piva se zrodila při výběru chmele přímo na chmelnici. Uvařili jsme světlý ležák s dvojitou dávkou chmele na závěr chmelovaru, která nám zajistila výrazně lahodnou hořkost, a má 32 jednotek hořkosti IBU, tedy přesně tolik, kolik let měl Josef Svozil při založení první chmelnice," říká Petr Kostelecký, sládek pivovaru Litovel a dodává: "Český milovník piva je náročný a stoupající obliba Josefa 11,5 % jednoznačně potvrzuje, že poctivá jedenáctka přesně vystihla požadavky našich zákazníků."

Hořký ležák Josef 11,5% je v dokonalé harmonii pivovarského řemesla a těch nejlepších surovin – chmel z tršické oblasti, slad z úrodné Hané a voda z chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Vyniká plnou chutí, zářivou zlatou barvou s bohatou pěnou a vyladěnou hořkostí. Jeho vůně čerstvě načesaného chmele a harmonicky sladěné chuti pivovar docílil díky dvojité dávce tršického chmele na závěr chmelovaru a dobou zrání v ležáckých tancích 40 dní.


Oslavte příchod jara jedenáctkou Zelený Patrik

Publikováno:před 21 dnyZdroj:Pivovar LitovelAutor:Jan Vávra, PR

Pivovary Litovel, Holba a Zubr ze skupiny Pivovary CZ Group, letos uvařily na počest svatého Patrika a příchodu jara unikátní zelený ležák Patrik 11%. Na čepu se tento ležák se světle smaragdovými odstíny začíná objevovat právě v těchto dnech a k dostání bude také v ručně stáčených pětilitrových soudcích.

„Vařit pivo pro výjimečné příležitosti je pro mne vždy výzva a zároveň i potěšení. Jsem rád, že obliba našeho čistě přírodního, nefiltrovaného zeleného ležáku rok od roku stále více roste a tomu se úměrně zvyšuje i počet míst, kde si jej mohou štamgasti vychutnat. Tento výjimečný ležák doporučuji všem těm, kteří mají rádi netradiční pivní zážitky,“ říká litovelský sládek Petr Kostelecký. „Zelený, jedenáctistupňový ležák bude k dispozici od začátku března na oslavu Dne svatého Patrika a podruhé se bude stáčet před Velikonocemi, aby si jej lidé mohli vychutnat i na Zelený čtvrtek,“ doplňuje Petr Kostelecký.

Ochucené zelené pivo, míchané z nefiltrovaného světlého ležáku, vyniká aroma sedmi pečlivě vybraných bylin, jejichž kombinace a přesný poměr je střeženým tajemstvím sládka. Výjimečný ležák zjemňují také exotické podtóny v čele s citrusy a skořicí, které se dokonale hodí například k jarním specialitám z telecího, jehněčího nebo kuřecího masa. K dostání bude v čepované podobě ve vybraných pivnicích a restauracích především na střední Moravě. Ručně stáčené pětilitrové soudky budou v prodeji regionálně v maloobchodních a velkoobchodních sítích či v některých hospodách.
Zelený Patrik je součástí nového projektu Sládkův Tip společnosti Pivovary CZ Group, ve kterém budou zákazníkům v průběhu celého roku představována výjimečná a netradiční piva.

Sládkův Tip je nový projekt pivovarů Holba, Litovel a Zubr
Tři pivovary - Zubr, Holba a Litovel budou v průběhu roku svým zákazníkům nabízet 7 limitovaných edic piva, uvařených k různým příležitostem podle unikátních receptur jejich sládků. „Cílem je zákazníkům a štamgastům zpestřit běžnou nabídku našimi pivními specialitami pod značkou Sládkův Tip. Věříme, že si tato piva na čepu vychutnají nejen znalci, ale i ti, kteří rádi objevují nové chutě a vůně piva,“ říká Tomáš Pluháček, výrobně technický ředitel společnosti Pivovary CZ Group.

Pivovary CZ Group loni zvýšily výstav o šest procent na 770.818 hektolitrů

Publikováno:před měsícemZdroj:České NovinyAutor:ČTK

Pivovarnická skupina Pivovary CZ Group, kterou tvoří pivovary Zubr, Litovel a Holba, v roce 2022 zvýšila celkový výstav piva a nápojů meziročně o šest procent na 770.818 hektolitrů. Loňská produkce skupiny byla o tři procenta vyšší než v předcovidovém roce 2019. Tržby trojlístku pivovarů v roce 2022 vzrostly o 14 procent na 1,374 miliardy korun. ČTK to dnes sdělil obchodní ředitel Pivovarů CZ Group Tomáš Konečný.

"Rok 2022 byl výzvou pro každý pivovar v Česku. Potýkali jsme se s ochlazením ekonomiky, dozvuky covidové pandemie a zejména nárůstem vstupních nákladů a cen energií," uvedl Konečný. Podle něj se potvrdilo, že tradiční český způsob vaření piva a důraz na kvalitu surovin přináší úspěch u zákazníků i v ekonomicky složitější době. "Dokladem toho je i výrazný nárůst prodejů sudového a tankového piva," podotkl.

Motorem růstu tržeb skupiny Pivovary CZ Group byl loni zejména vyšší export, podle Konečného pomohlo i oživení gastronomického trhu, prodej prémiového sortimentu piv a také dubnové zvýšení cen, kdy cena půllitru sudového piva z produkce trojice pivovarů vzrostla o korunu. "To jsou všechno faktory, které se podílejí na růstu. Velmi potěšující jsou čísla dokládající nárůst tankového piva v hospodách a restauracích, byť objem prodeje v gastro segmentu stále pokulhává za rokem 2019," uvedl Konečný.

Pivovary CZ Group i loni zaznamenaly růst prodeje piva v plechovkách, který se meziročně zvýšil o 16 procent. Prodej sudového piva byl vyšší o 22 procent. Pivovary v Přerově, Litovli a Hanušovích loni prodaly i více tankového piva. Ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 byl vyšší o 25 procent, což podle Konečného souvisí s rostoucí poptávkou zákazníků a větším počtem instalovaných tanků v hospodách a restauracích.

Loni podle Konečného pokračoval trend rostoucí obliby ochucených piv, jejichž celková produkce v případě Pivovarů CZ Group meziročně vzrostla o 23 procent a jejich export se zvýšil o 90 procent. V Česku prodej ochucených piv vzrostl o 7,5 procenta. Prodej nealkoholického piva v roce 2022 podle Konečného vykázal rekordní meziroční růst o 65 procent a o deset procent překonal objem roku 2019.

Společnost Pivovary CZ Group byla založena v prosinci 2020. Pivovary v Přerově, Litovli a Hanušovicích do ní poté vložily majetek, za který získaly odpovídající akciový podíl. Spojení má podle zástupců pivovarů zvýšit konkurenceschopnost všech tří sesterských značek, posílit jejich postavení na trhu a optimalizovat procesy především v oblasti distribuce piva a oběhu vratných obalů.

Akcionáři společnosti Pivovary CZ Group loni zahájili jednání se zájemci o případný kapitálový vstup do této přední tuzemské pivovarnické skupiny. "Cílem posílení akcionářské struktury je podpořit další rozvoj pivovarů a jejich obchodní expanzi," uvedl loni na podzim místopředseda představenstva společnosti Pivovary CZ Group Jaromír Dvorský.

Vánoční nefiltrovaný světlý ležák Litovel Josef 11,5 % je na čepu

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Pivovar LitovelAutor:Dita Václavíková, PR

Pivovar Litovel letos uvařil pro milovníky piva limitovanou edici nefiltrovaného hořkého ležáku, který si můžete vychutnat v restauracích a pivnicích od začátku prosince. Josef 11,5 % vyniká plnou chutí, zářivou zlatou barvou s bohatou pěnou a vyladěnou hořkostí. Je uvařený podle tradiční pivovarské receptury, podle které se pivo v Litovli vaří téměř 130 let.

Světlý hořký ležák Litovel Josef 11,5% je uvařený s dvojitou dávkou chmele na závěr, díky čemuž bylo dosaženo výrazně lahodné hořkosti. Jeho vůně čerstvě načesaného chmele a harmonicky sladěné chuti pivovar docílil díky dvojité dávce tršického chmele na závěr chmelovaru a dobou zrání v ležáckých tancích 40 dní.

Tradice vaření piva v Litovli je dlouhá a pivovarské řemeslo se dědí z generace na generaci. Stejně tak to bylo i při přípravě a výrobě piva Josef 11,5 %. „Nefiltrovaný hořký ležák Litovel Josef 11,5 % jsme uvařili na počest Josefa Svozila, zakladatele našeho litovelského pivovaru. Nové pivo jsme se rozhodli uvařit s emeritním sládkem Miroslavem Koutkem ve chvíli, když jsme posuzovali na chmelnici kvalitu úrody,“ vzpomíná litovelský sládek Petr Kostelecký a dodává: „Hořký ležák Josef 11,5 % jsme ladili v duchu nejlepších tradic pivovarnictví v Litovli. Náš ležák má 32 jednotek hořkosti IBU. Zde jsme se inspirovali věkem Josefa Svozila, který ve svých 32 letech založil v Seničce první chmelnici.“

Hořký ležák Josef 11,5% je vyladěný v duchu nejlepších tradic pivovarnictví v Litovli a v dokonalé harmonii s těmi nejlepšími surovinami - chmel z tršické oblasti, slad z úrodné Hané a voda z chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví.

Holba, Zubr a Litovel jsou na prodej

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Hospodářské NovinyAutor:Vladan Gallistl

Domácí pivovarnický trh čeká významná změna. Strategického partnera, nebo dokonce nového majitele hledá jedna z největších skupin v oboru – moravské Pivovary CZ Group. Firma je součástí byznysové říše kroměřížského podnikatele Karla Kuropaty a jeho společnosti HSK Invest.

Hořký ležák Litovel Josef 11,5 % na přání zákazníků nově v lahvi

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Pivovar LitovelAutor:Dita Václavíková, PR

Čepovaný hořký ležák Josef 11,5 % vyvolal vlnu pozitivních ohlasů, a tak jsme se rozhodli nadělit ho našim zákazníkům také v lahvi. Hořký ležák Josef 11,5 % se dosud čepoval pouze ve vybraných hospodách a restauracích a od začátku října si mohou naši zákazníci vychutnávat jeho unikátní hořkost také v pohodlí domova. Litovelský Josef 11,5 % najdete i na pultech vybraných obchodů především v olomouckém regionu.

Hořký světlý ležák Litovel Josef 11,5 % je pivo s výraznou, a přitom vybroušenou hořkostí. Tradice vaření piva v Litovli je dlouhá a pivovarské řemeslo se zde doslova dědí z generace na generaci. Stejně tak to bylo i při přípravě a vaření piva Josef 11,5 %. „Hořký světlý ležák LITOVEL Josef 11,5 % jsme uvařili na počest zakladatele našeho pivovaru Josefa Svozila, který byl pokrokovým zakladatelem chmelnic a uznávaným pěstitelem kvalitního chmele. Při přípravě této exkluzivní novinky jsme se nechali inspirovat právě Svozilovými postupy a uvařili jsme světlý ležák s dvojitou dávkou chmele na závěr chmelovaru, která nám zajistila výrazně lahodnou hořkost, a má 32 jednotek hořkosti IBU, tedy přesně tolik, kolik let měl Josef Svozil při založení první chmelnice. “ říká Petr Kostelecký, sládek pivovaru Litovel.

Medailonek Josefa Svozila
Josef Svozil se narodil ve vesnici Senička nedaleko Olomouce. Byl rolníkem, nadšeným hospodářem a díky své lásce k pivovarnictví se z něj stal také odborník na pěstování chmele. „V roce 1879 založil Josef Svozil první chmelnici ve své rodné Seničce. Na úrodné Hané se mu v pěstování chmelu dařilo dobře, a tak o šest let později založil další chmelnici. Tentokrát moderní s drátovým vedením, takzvanou drátěnku, která byla v té době konstrukční novinkou," dodává emeritní sládek pivovaru Miroslav Koutek. Pivo v Litovli se dodnes vaří podle tradičních postupů a z nejkvalitnějších surovin. Litovelské pivovarníky k tomu zavazuje právě historie pivovaru, úcta k tradici a nadšení lidí, kteří jej vybudovali a chtěli nabízet skvělé pivo, což se jim bezesporu povedlo. To tom svědčí řada úspěchů a ocenění z prestižních degustačních soutěží u nás i v zahraničí. V letošním roce si odnesl ležák Litovel Premium stříbrnou medaili z mezinárodní degustační soutěže Evropská pivní hvězda, která se konala v Mnichově.

Piva ZUBR, Holba a Litovel opět zazářila na degustačních soutěžích

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Pivovary CZ GroupAutor:Dita Václavíková, PR

Ve středu večer byly souběžně vyhlášeny výsledky hned dvou prestižních degustačních soutěží – mezinárodní soutěže European Beer Star v Mnichově a České pivo 2022 v Praze. Piva ZUBR, Holba a Litovel získala v obou kláních celkem 5 medailových umístění. Úspěšné účinkování navíc podtrhla další tři pódiová umístění. Nejúspěšnějším pivem se stal ležák ZUBR Gradus, který v Německu zvítězil ve své kategorii a v soutěži České pivo získal stříbro.

Pivovary ZUBR, Holba a Litovel patří do společnosti Pivovary CZ Group a pravidelně se objevují na předních místech tuzemských i zahraničních degustačních soutěží. Výjimečnou kvalitu svých piv potvrdily i letos.

Odbornou porotu mezinárodní soutěže European Beer Star v Mnichově zaujal svými jedinečnými vlastnostmi ležák ZUBR Gradus, který byl vyhlášen vítězem prestižní kategorie ležáků Bohemian Style Pilsner. Stříbro ve stejné kategorii získalo pivo Litovel Premium.

V pivovaru ZUBR se již 24 let vaří pivo pod taktovkou sládkové Nataši Rouskové. „Na opakovaná ocenění našeho pivovaru jsme patřičně hrdí. Potvrzuje to dlouhodobě vysokou kvalitu našeho piva a také skutečnost, že bez dodržování klasických výrobních postupů, vybraných surovin a lidí, kteří vaří pivo s láskou a maximální péčí, by to nešlo. Jen tak může vzniknout pivo s dobrou pitelností, správným řízem a chutí,“ uvádí k medailovým úspěchům Nataša Rousková.

V soutěži České pivo získal ZUBR Gradus 2. místo v kategorii ležáků a znásobil tak svůj úspěch v Mnichově. Na 2. a na 3. místě se v této soutěži umístily také míchané nápoje z nealkoholického piva s příchutí exotických citrusů Litovel Pomelo a Litovel Řezaný citron. Litovel Pomelo se dlouhodobě objevuje na medailových pozicích v kategorii míchaných nízkoalkoholických a nealkoholických piv.
Pódiová umístění z premiérového vyhlašování finálové šestky z Prahy odvezly také piva Holba Horská 10, ZUBR Grand a z kategorie nealkoholických piv letošní novinka Holba Nealko.

„Jsme hrdí na to, že naše piva oceňují běžní konzumenti i odborníci. Opakované úspěchy na prestižních soutěžích v Česku i ve světě dokazují, že za výjimečným úspěchem našich piv stojí kombinace našeho pečlivého přístupu, který začíná výběrem kvalitních místních surovin, poctivosti při vaření piva i umu litovelských pivovarníků,“ dodává sládek pivovaru Litovel Petr Kostelecký.

Chceme vařit i nadále to nejlepší české pivo a každé ocenění je pro nás zadostiučiněním a velkou motivací pokračovat v našem poctivém pivovarském řemeslu. Naše piva patří dlouhodobě k těm nejvíce oceňovaným, což je řadí mezi vůbec nejúspěšnější v republice,“ říká výrobně-technický ředitel společnosti Pivovary CZ Group Tomáš Pluháček.

Litovel vzdá hold sv. Václavovi svým speciálem Václav 12 %

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Pivovar LitovelAutor:Dita Václavíková, PR

Svatý Václav, patron českého piva, slaví svátek a každý pivovar ví, že Václava může uctít výjimečným pivem. Pivovar Litovel si pro letošní rok připravil tradiční speciál nefiltrovaný světlý ležák Václav 12 % Byl vytvořený z lásky a respektu k české pivovarské tradici a řemeslu. Ochutnejte ho.

V Litovli se vaří pivo 700 let. Za lahodným zlatavým mokem stojí stovky lidí a miliony hodin poctivé práce. Svátek svatého Václava je pro všechny z nich ideální příležitost předvést se a nabídnout štamgastům něco jedinečného.

Na letošní svatováclavské oslavy připravil litovelský pivovar světlý nefiltrovaný ležák Václav 12 %. Tento speciál je vařený podle tradiční receptury z českého sladu s přídavkem sladu bavorského a karamelového. Václav 12 % je 3x chmelený vybranými chmely s převahou žateckého poloraného červeňáku. Má zlatou barvu, příjemné chmelové aroma a harmonickou plnou chuť.

„Pivo Litovel Václav 12° chmelíme třikrát, abychom ukázali krásu pivovarnického řemesla, které mimo jiné stojí na chmelu. Stejně jako všechna naše piva i tento nefiltrovaný ležák vaříme na danou stupňovitost a necháváme jej dlouze zrát v ležáckých sklepích,“ popisuje Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel.

Ležák Litovel Václav 12° můžete ochutnat ve vybraných hospodách a restauracích, k dostání je také ve vybraných maloobchodních prodejnách ve formě praktického multipacku. Vzhledem k velké oblibě bude letos mimořádně nabízen také v soudcích o objemu 5 L, do kterých je stáčen ručně.

Pivovar Litovel představuje nový Višňový ležák

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Pivovar LitovelAutor:Jitka Shin, PR

Pivovar Litovel uvařil pro milovníky zlatavého moku ochucenou novinku. Višňový ležák 12 % je světlé pivo s příchutí višní a intenzivní hořkostí na závěr. Dostupný je na čepu ve vybraných restauracích a hospodách od konce května.

Višňový ležák 12 % je ochucené světlé pivo karmínové barvy. Má aromatickou vůni a ovocnou chuť s intenzivně doznívající hořkostí na závěr, čehož litovelští sládci dosáhli použitím vybraných odrůd českého chmele. „Ochucené speciály mají poslední dobou velký úspěch a věříme, že našim příznivcům zachutná i tento. Višňový ležák 12 % bude dostupný pouze na čepu, a to ve vybraných podnicích až do konce června,“ říká Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel.

Tradiční české pivovary Holba, Litovel a Zubr společně patří do skupiny Pivovary CZ Group a.s. Roční objem výstavu piva této skupiny se dlouhodobě pohybuje okolo 700 tis. hl, přičemž téměř třetina produkce směřuje na zahraniční trhy. Tyto regionální pivovary s celostátním dosahem vyvážejí pivo např. na Slovensko, do Německa, Polska, Maďarska, Itálie, Finska, Švédska, Litvy, Estonska nebo Ruska, ale třeba i do Kolumbie.

Pivovar Litovel – tradice trvající již 129 let, úcta k poctivému řemeslu, ruční práci a kvalitním surovinám. To jsou hlavní zásady, kterých se dodnes drží pracovníci Pivovaru Litovel, jenž byl slavnostně otevřen v roce 1893 jako ryze český vlastenecký Rolnický akciový pivovar se sladovnou v Litovli. Historie pivovaru je lemována četnými úspěchy a oceněními z mnoha výstav a gastronomických soutěží v tuzemsku a zahraničí. Portfolio Pivovaru Litovel tvoří piva vařená tradičními postupy na předem danou stupňovitost, otevřeným kvašením a dlouhým dozráváním v ležáckém sklepě. Zaměřuje se také na pivní speciály a nechybějí ani pivní mixy.


Litovel Moravan slaví čtyřicátiny retro edicí

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Pivovar LitovelAutor:Jitka Shin, PR

Litovel Moravan letos slaví kulaté výročí. Pivovar Litovel k této slavnostní příležitosti přichází s retro edicí, která se inspirovala původní etiketou. Patronem receptury tohoto piva je dnes již emeritní sládek pivovaru Miroslav Koutek.

Litovel Moravan je světlé pivo zlaté barvy s intenzivní hořkostí. Poprvé jej uvařil emeritní sládek Miroslav Koutek v roce 1982 a dodnes se jedná o nejznámější litovelské pivo. Pivovar Litovel připravil ke 40. výročí piva Moravan speciální design lahve a také retro edici s osmi lahvemi. „Při přípravě retro etiketace a multipacku na oslavu čtyřicátin piva Moravan jsme se inspirovali jeho úplně první etiketou. Touto edicí chceme připomenout dlouhou historii piva, které dodnes patří k těm nejoblíbenějším z našeho portfolia. Přestože se etiketa za posledních 40 let hodně proměnila, typická vyvážená chmelová chuť a vůně sladu zůstávají,“ vysvětluje emeritní sládek Miroslav Koutek.

O vzniku piva Litovel Moravan
U první várky piva Moravan stál emeritní sládek pivovaru Miroslav Koutek. „Tehdy jsem dostal za úkol uvařit pivo, které oživí trh. V té době bylo zvykem vařit desítku, dvanáctku a také černé pivo. Za unikátní recepturou je pečlivá příprava a jsem moc rád, že i po 40 letech chutná Moravan stále stejně dobře,“ popisuje vznik piva Miroslav Koutek. Novinkou byla tehdy také piva s etiketou, kterou měly ve výjimečných případech pouze dvanáctky. „To, že měl Moravan etiketu, nebylo u piva vůbec běžné. My jsme taková piva v pivovaru nazývali obrázkovými. V obchodech, kde nic takového nebylo, to samozřejmě budilo velkou pozornost,“ vzpomíná emeritní sládek Miroslav Koutek.

Retro edice lahvového Moravana je od začátku dubna dostupná všude tam, kde se běžně prodává Moravan ve standardním obalu. V retro multipacku je Moravan k dostání až do vyprodání zásob ve vybrané maloobchodní síti, například v Bille, olomouckém Globusu nebo i ve vybraných gastro provozovnách.

Tradiční české pivovary Holba, Litovel a Zubr společně patří do skupiny Pivovary CZ Group a.s. Roční objem výstavu piva této skupiny se dlouhodobě pohybuje okolo 700 tis. hl, přičemž téměř třetina produkce směřuje na zahraniční trhy. Tyto regionální pivovary s celostátním dosahem vyvážejí pivo např. na Slovensko, do Německa, Polska, Maďarska, Itálie, Finska, Švédska, Litvy, Estonska nebo Ruska, ale třeba i do Kolumbie.

Pivovar Litovel – tradice trvající již 129 let, úcta k poctivému řemeslu, ruční práci a kvalitním surovinám. To jsou hlavní zásady, kterých se dodnes drží pracovníci Pivovaru Litovel, jenž byl slavnostně otevřen v roce 1893 jako ryze český vlastenecký Rolnický akciový pivovar se sladovnou v Litovli. Historie pivovaru je lemována četnými úspěchy a oceněními z mnoha výstav a gastronomických soutěží v tuzemsku a zahraničí. Portfolio Pivovaru Litovel tvoří piva vařená tradičními postupy na předem danou stupňovitost, otevřeným kvašením a dlouhým dozráváním v ležáckém sklepě. Zaměřuje se také na pivní speciály a nechybějí ani pivní mixy.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.20.03.2023 11:22115