Historie a současnost Pivovaru Litovel

Staletá tradice piva v Litovli má svůj počátek v roce 1291, kdy udělil městu král Václav II. právo mílové. Toto privilegium opravňovalo výhradně litovelské měšťany vařit a šenkovat pivo v okruhu asi jedné míle, tedy zhruba v okolí 10 – 12 km. Pivo se ve středověku vařilo v právovárečných domech, kterých bylo tehdy v Litovli 57. Právovárečníci patřili mezi nejzámožnější obyvatele a jejich slovo mělo při řízení města velkou váhu.
V roce 1770 vyrostl v Litovli pod jednou střechou nový společný pivovar se sladovnou, který vařil celých 100 let. Když už kapacitně nestačil poptávce, vznikl v roce 1814 nový Měšťanský pivovar. pivovarJako celá Litovel byl i on pod německou správou. Na tuto situaci reagovali moravští vlastenci tím, že založili Rolnickou záložnu v Litovli a rolnický akciový cukrovar. Následně došlo k založení a otevření ryze vlasteneckého Rolnického akciového pivovaru se sladovnou. Na tom, že byl 12. listopadu 1893 slavnostně vysvěcen a otevřen, měl velkou zásluhu říšský a zemský poslanec za střední Moravu Josef Svozil, původem z nedaleké Seničky. Pivovar následně získal zlatou a bronzovou medaili na Mezinárodní gastronomické výstavě ve Vídni v r. 1906 a zlatou medaili v Brně na výstavě české výroby v roce 1911. Od té doby, nepřetržitě už druhé století, vaří pivovar v Litovli pivo, které se svou nezaměnitelnou chutí, lahodnou hořkostí a přirozenou barvou prosadilo nejen ve své domovině, ale i v zahraničí.
Na sklonku třicátých let byla vystavěna nádherná varna, která slouží k vaření litovelského piva dodnes. Pouze vnitřní části zařízení – kotlů a kádí – byly zrekonstruovány, obložení stěn kardinálským mramorem a měděné pokrývky kádí a kotlů pivovarjsou původní. Od poloviny minulého století postupně docházelo k výměně kvasných nádob ve spilce (hlavní kvasírna) a v ležáckém sklepě. Staré dřevěné kádě a sudy nahradily ležácké tanky a kvasné nádoby. Od počátku devadesátých let probíhaly rekonstrukce některých technologických celků, např. lahvárenské linky, přetlačných tanků nebo filtrace.
V posledních deseti letech litovelský pivovar modernizoval spilku, kvasničárnu, strojovnu chlazení a chlazení mladiny. V roce 2003 byla uvedena do provozu nová hlavní kvasírna – spilka – s nerezovými káděmi a s moderními ovládacími prvky. Nová technologická zařízení zpřesnila technologii výroby a zvýšila kvalitu vyráběného piva. Nejnovější velkou modernizací je výměna lahvárenské linky za novou o výkonu 36 000 lahví za hodinu a výstavba nové skladové haly.
Litovelský pivovar je živou historií pivovarnictví. I když prošel modernizací, dvě stě litovelských pivovarníků si zakládá na tom, že vyrábí klasicky vařené české pivo stejně jako vlastenci, kteří před více než sto patnácti lety pivovar zakládali.
Dnes je Pivovar Litovel součástí pivovarnické skupiny PMS spolu s přerovským Zubrem a hanušovickou Holbou.

Od roku 2011 je součástí pivovaru i minipivovar, který nejčastěji slouží pro komerční vaření piva nebo samotnému Pivovaru Litovel jako laboratoř k vývoji a testování nových pivních receptur.
Zdroj:Stránky Pivovaru Litovel, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Litovel

Kdy:pracovní dny 10-15 hod.Obec:LitovelZdroj:Pivovar Litovel

Motto: Je lépe 1x vidět než 10x slyšet
S pivem se setkáváme téměř každodenně. Vidíme ho v obchodech, máme stále nějaký ten půllitr doma v zásobě, pijeme ho v restauracích nebo oblíbených hospůdkách. Je naším společníkem při rodinných sešlostech či přátelských posezeních. Máme zkrátka takový pocit, že s námi pivo přímo žije, a tento pocit vyvolává dojem, že o pivu všechno víme. Opak je však pravdou! Znalosti spotřebitelů o našem národním nápoji jsou u převážné většiny populace na velmi nízké úrovni a to je chyba. Čím dál více lidí se neumí na trhu s pivem orientovat.

Proto přijďte přímo do pivovaru v Litovli za hlubším poznáním:
» Chcete nahlédnout pod pokličku litovelského sládka?
» Chcete vědět, jak se vaří klasické české pivo?
» Chcete vidět, jak vypadá varna, spilka a ležácké sklepy?
» Chcete znát historii vaření piva v souvislostech?
» Chcete vidět historická nářadí a zařízení pivovaru?

Provedeme Vás po pivovaru, který stojí za to vidět. Nabídneme Vám ochutnávku různých druhů piv. Ti, kteří exkurzi již absolvovali, nelitovali. Každoročně nás navštíví až 10 000 návštěvníků. Jsou mezi nimi také známé osobnosti z oblasti kultury a sportu.

Přijměte tedy naše pozvání a seznamte se s krásou poctivého pivovarnického řemesla. Přijďte se dozvědět, co dělá „české pivo českým pivem“.

Termín: exkurze probíhají v pracovních dnech v době od 10 do 15 hodin.
Organizace: provádíme pouze skupiny – min. počet 15 osob

Rezervace/objednávky:
Pro skupiny nad 15 osob nás kontaktujte telefonicky - vedoucí návštěvnického centra: (00420) 724 776 392,
nebo mailem: navratilova(zavinac)litovel.cz

Prohlídka bez ochutnávky
Doba trvání: cca 1 hodina
Cena za prohlídku: 50 Kč/osobu

Prohlídka s malou ochutnávkou
Doba trvání: cca 1 hodina exkurze, 1 hodina ochutnávky piva
Cena za prohlídku: 110 Kč/osobu

Prohlídka s velkou ochutnávkou
Doba trvání: cca 1 hodina exkurze, 2 hodiny ochutnávky piva
Cena za prohlídku: 160 Kč/osobu

Aktualizováno: před 3 lety

Nejlepším tmavý ležák na světě je z Litovle

Publikováno:před 15 dnyZdroj:České nápoje

Tmavý ležák Litovel Premium Dark ovládl na mezinárodní soutěži World Beer Awards 2019 v Londýně svou kategorii a stal se jejím absolutním vítězem. Nyní se může pyšnit titulem „nejlepší tmavý ležák na světě“.

„Je pro nás obrovským úspěchem, že Litovel Premium Dark dokázal ve své kategorii porazit silnou konkurenci sto vzorků z pěti zemí a že jej odborná porota prohlásila za nejlepší tmavý ležák na světě,“ říká sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký. Litovel Premium Dark je pivo s jemně karamelovým aroma, které získává díky praženému karamelovému a bavorskému sladu. V jeho chuti je cítit mírná chmelová hořkost s kávovým závěrem.

Soutěže World Beer Awards, v níž odborná porota každoročně posoudí tisíce piv z více než padesáti zemí, se Pivovar Litovel zúčastnil již po několikáté. Ceny jsou udělovány od roku 2007 v devíti hlavních kategoriích od tmavých ležáků až k pivním specialitám, experimentálním nebo ochuceným pivům. Hlavní kategorie jsou dále děleny na jednotlivé podkategorie podle chuťového typu nebo, v případě hodnocení designu, podle jednotlivých formátů balení, jako je lahev nebo plechovka případně multipack.

Piva přihlášená do soutěže jsou posuzována nejprve v regionálních skupinách rozdělených podle zemí původu, z nichž porota vybírá tři medailové pozice a jednoho hlavního vítěze. Všichni absolutní vítězové poté postupují do celosvětového kola, kde je rozhodnuto o nejlepším pivu v celé kategorii.

Pivovar Litovel v Londýně zabodoval hned dvakrát
Medaili získal také Litovel Moravan, který v kategorii světlých výčepních piv získal stříbrnou medaili. „Dvojnásobný úspěch na prestižní světové degustační soutěži potvrzuje, že díky tradičním postupům, lokálním surovinám z Hané a pramenité vody z Litovelského Pomoraví i řemeslnému umu našich pivovarníků se nám daří vařit poctivé pivo, jehož jedinečnou chuť oceňují nejen naši zákazníci, ale také odborníci,“ doplňuje Lumír Hyneček.

Litovelský pivovar tak v letošním roce získal již dvanáct medailových ocenění na domácích a zahraničních soutěžích. Piva z Hané se každoročně umísťují na předních příčkách odborných degustačních soutěžích jako je České pivo nebo PIVEX a dlouhodobě patří k absolutní špičce mezi českými pivy.

Litovel Gustav Regionální potravinou Olomouckého kraje

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Nefiltrované polotmavé pivo Litovel Gustav 13° z produkce Pivovaru Litovel opět získalo značku Regionální potravina Olomouckého kraje. V soutěži, které se zúčastnilo přes 78 produktů od 31 výrobců, uspělo v kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů.

Projekt Ministerstva zemědělství si klade za cíl podporovat malé a střední výrobce potravin napříč jednotlivými kraji České republiky. Podmínkou pro vítězství v soutěži je, aby producent při výrobě použil místní suroviny. Výrobek jich musí obsahovat minimálně 70 %. „Máme radost, že Litovel Gustav opět získal titul Regionální potravina, který vyhrál už v roce 2015. Všechna naše piva vaříme podle tradičních výrobních postupů a z lokálních surovin. Používáme ječmen z úrodných hanáckých polí, chmely z vyhlášené tršické a žatecké oblasti a vodu, která pramení v Litovelském Pomoraví,“ potvrzuje ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček.

Komisi, která garanci regionálního původu a vysoké kvality uděluje, tvoří například zástupci Ministerstva zemědělství, příslušného krajského úřadu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo Potravinářské komory. Litovel Gustav 13° bude moci značku Regionální potravina užívat po dobu čtyř let. Slavnostní vyhlášení vítězů se uskuteční 3. října tohoto roku na olomouckém Výstavišti Flóra.

Litovel Gustav 13°
Polotmavé speciální pivo, charakteristické svou zlatavou barvou, chmelovým aroma, hustou bílou pěnou, příjemnou hořkostí a harmonickou plnou chutí. Obsahuje 6,1 % alkoholu. Jméno získalo na počest slavného českého zápasníka Gustava Frištenského, který byl manželem dcery prvního litovelského sládka. Je držitelem titulu Zlatá pivní pečeť 2012 a 2015, obdržel 1. místo v soutěži Regionální potravina 2015.

Litovel Premium přivezl z Českých Budějovic bronz

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:České nápoje

Pivovar Litovel zahájil rok 2019 úspěchem na mezinárodní soutěži Zlatá pivní pečeť v Českých Budějovicích. Mezi ostatními soupeři tam zaujal svým pivem Litovel Premium, který si z kategorie světlých ležáků přivezl třetí místo.

Ležák Litovel Premium si získáním bronzové medaile připsal další cennou trofej. V posledních letech boduje na celé řadě významných českých a evropských soutěží. „Loni vyhrál světlý ležák Litovel Premium soutěž České pivo, v roce 2016 jsme si za něj přivezli zlato z londýnských World Beer Awards. Odbornou porotu i veřejnost si naše pivo získalo svou harmonicky sladěnou chutí a jemnou chmelovou hořkostí. Za nebývalým úspěchem tohoto piva stojí poctivá výroba podle tradičních receptů a postupů s použitím těch nejkvalitnějších surovin z oblasti Hané,“ komentuje výsledky Lumír Hyneček, ředitel Pivovaru Litovel.

Letošní, již 29. ročník prestižní mezinárodní soutěže Zlatá pivní pečeť se konal od 11. do 16. února a o umístění v 33 kategoriích se utkalo více než dvě stě dvacet tuzemských i zahraničních pivovarů. O nejlepší chuť, vůni, plnost a říz soutěžily se svými klasickými ležáky, pivními speciály i stále oblíbenějšími ochucenými pivy. „Degustační soutěž Zlatá pivní pečeť je jedním z největších pivních klání, které se v České republice konají. Těší nás, že se litovelské pivo každoročně prosadí i v konkurenci dvou stovek pivovarů,“ uzavírá ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček.

I přes vymoženosti technologie je při vaření piva nejdůležitější lidský faktor

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Olomoucká drbnaAutor:Jakub Wittka

Ve většině pivovarů bývá sládek jenom jeden, ale v Litovli mají dva. Jak je to možné? Současný sládek Petr Kostelecký totiž úzce spolupracuje i s emeritním sládkem Miroslavem Koutkem, který strávil jako sládek v pivovaru přes 35 let a k vaření piva má tedy pořád co říct.

Jak je možné, že má pivovar Litovel dva sládky?
Miroslav Koutek (emeritní sládek): Můj život je spjatý se zdejším pivovarem. Ostatně, například pivo Moravan, které doteď sbírá ocenění nejen v České republice, ale i v zahraničí, jsem jako sládek se svým kolektivem pivovarníků poprvé uvařil v roce 1982. v pivovaru. Samozřejmě nechávám již veškeré provozní věci tady na Petrovi, mém nástupci. Nyní působím tady již jen jako jakýsi v roli poradce pro rozvoj a strategii a také se starám o zdejší expozici pivovarnictví, kterou jsem si před pár 30. lety založil prosadil.

Petr Kostelecký (sládek): Mirek Emeritní pro mne byl a je velkým učitelem, a jsem rád, že je tu se mnou. Já sám zde už tuto funkci vykonávám práci dělám už 24 let, ale práce sládka je krásná v tom, že mne každý den může něco překvapit. A právě v tomto ohledu je jedinečné super, že jsme tu na to dva.

Kam až sahá historie sládků v litovelském pivovaru?
MK: Pivovar Litovel byl založen slavnostně otevřen 12. listopadu 1893 Josefem Svozilem, rolníkem, říšským a zemským poslancem prvním sládkem. Prvním sládkem pivovaru byl Josef Elleder. Od té doby se vystřídalo na pozici celkem osm devět sládků, včetně nás. Pár dní zpět jsme oslavili 125 let pivovaru, a já vždycky rád říkám, že za to, co jsme dokázali, vděčíme především svým předkům, kteří nás mnohé naučili a předali nám své zkušenosti, filozofii a lásku k poctivému řemeslu. Klasická technologie, odborně vzdělaní a nadšení pracovníci a vysoce kvalitní suroviny jsou tím nejlepším základem pro vaření výborného chmelového moku.

Jak se vlastně člověk stane sládkem v tak velkém pivovaru?
PK: Člověk by měl mít rozhodně kladný vztah k pivu a taky detailně vědět tak trochu vědět, jak to v takovém pivovaru chodí. Proto je dobré Je nezbytné, aby měl odborné vzdělání např. byl například absolvent Střední odborné školy tady v Litovli, učební obor Výrobce potravin - pivovarník, sladovník. a výrobce potravin. To je ale jen počáteční základ. Dále je třeba prohloubit znalosti studiem odborné školy kvasné technologie v Praze. (SŠ, popř. VŠ).

MK: To ale neznamená, že pokud má člověk vystudovanou tuto školu, hned může hned začít vykonávat funkci dělat sládka. K tomu jsou třeba leta praktických zkušeností. Jak já, tak i Petr jsme i v pivovaru působili několik let a prošli výrobními středisky na pozicích mistrů. Nechyběla ani laboratoř, stáčírny i expedice. pěkně prošli celé to kolečko – od vařiče piva, přes laboratoř až po expedici. Prostě sládek musí vědět přesně, co se děje v pivovaru – od výroby až po expedici stočeného piva. láhev půllitru v obchodu.

Jak vůbec vypadá takový pracovní den sládka?
PK: Každý je jiný a pestrý. Zatímco jeden den dohlížím na organizaci vaření piva, další den mne čeká nezbytná administrativa, pak domluvené schůzky, kterých mám také dost. Hodně času Čas také zabere účast na degustačních soutěžích, a pak jsou taky takové specialitky, jako je tady to povídání s vámi. Ale v každém případě sládek denně projde pivovar.

MK: Povinností je však mnoho, ostatně, proto jsme dva (smích). Pivovar procházíme nezávisle na sobě. Když zrovna Petr nemůže být u vaření, zaskočím tam já. My dva už se známe opravdu hodně dlouho, takže se v lecčem můžeme doplňovat.

Ročně vyrobíte 200 tisíc hektolitrů piva, a to v různých druzích – jak zajistíte, že pivo od vás, které si koupím, bude vždy stejné?
PK: Samozřejmě existují zavedené postupy, ale také nám vaření piva hlídají monitorují technologie a laboratorní hodnoty meziproduktů, bez kterých by jednoduše nemohlo pivo ve stejné kvalitě v takovém objemu vzniknout. Pořád je ale u nás v pivovaru rozhodující lidský faktor – kádě, kde pivo zraje, jsou otevřené, takže pivovarníci sladovníci vidí, jak na tom pivo je. Také probíhají pravidelné ochutnávky a vizuální kontroly meziproduktů. Pokud mám já jako sládek či některý ze sladovníků pochyby o navařené várce piva, jednoduše ji do oběhu nepustíme.

Je trendem vařit různé speciály a piva, která nespadají do stálého portfolia pivovarů – je to tak i u vás?
PK: U nás to není žádná novinka. Speciály jsme vařili v Litovli vždy, ještě i v minulém režimu. Nebylo jich takové množství jako dnes, ale byla to vždy celá velká várka. Žádné velké ústřely si nemůžeme dovolit, vzhledem k tomu, jaký objem piva tady vyrobíme. Jen si vezměte, že navaříme várku experimentálního piva. Nevíme, jak pivo zákazníci přijmou, a kdyby byla odezva negativní, co s 250 hektolitry piva budeme dělat? (smích)

Přece jen, nějaký ten speciály čas od času tady v Litovli máte nyní vaříte častěji…
PK: Před pár lety jsme si za tímto účelem tu postavili malý minipivovar, ve kterém právě zkoušíme vařit nové věci, které v rámci Kalendáře litovelského sládka mohou lidé ochutnat v hospodách či na různých akcích. A když je pivo úspěšné, dostane se i na mateřskou velkou varnu. Zároveň minipivovar slouží i pro zákazníky, kterým na minipivovaru ukazujeme, jak se vaří pivo od začátku až do konce. Využívají dvě varné nádoby s objemem pouhých 250 litrů, což je stokrát méně, než má velká litovelská varna. V těchto prostorách mohou návštěvníci pod dohledem technologů sládků uvařit vlastní pivo dle své chuti. To vznikne stejným způsobem jako při klasické výrobě, tedy vařením, kvašením a konečně zráním, které celý proces uzavírá. Celou výrobu piva je tak možné zažít a sledovat na několika málo metrech.

Největší radostí a potvrzením, že svou práci děláte dobře, je i fakt, že pivovar drží bezpočet ocenění…
PK: Zrovna v polovině listopadu jsme převzali zatím poslední ocenění na European Beer Star v bavorském Norimberku. Je to celosvětová degustace. Zúčastnit se této soutěže autentických piv mohou jen pivovary, které dodržují vaření piva poctivými metodami s tradicí v Evropě. Letos se soutěže zúčastnilo 51 zemí se 2 344 nejlepšími pivy. No a Litovel Premium získalo stříbrnou evropskou pivní hvězdu medaili v kategorii Bohemian Style Pilsner.

MK: Pravidelně se také umisťujeme na předních příčkách v prestižních soutěžích jako je např. České pivo 2018, kde právě letos kralovalo v kategorii ležáků pivo Litovel Premium, ale také Litovel Moravan i tmavý Premium Dark, nebo v International Beer Challenge 2018 v Londýně a Pivex 2018 v Brně. Vyjmenovávat všechny ocenění, ať už z těchto, nebo z jiných soutěží až do historie by bylo opravdu na dlouho, ale o tom, jak se kterému pivu daří, pravidelně informujeme na našem webu.

Při vaření piva nejdůležitější lidský faktor, shodují se sládci z pivovaru Litovel

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Olomoucká DrbnaAutor:Jakub Wittka

Ve většině pivovarů bývá sládek jenom jeden, ale v Litovli mají dva. Jak je to možné? Současný sládek Petr Kostelecký totiž úzce spolupracuje i s emeritním sládkem Miroslavem Koutkem, který strávil jako sládek v pivovaru přes 35 let a k vaření piva má tedy pořád co říct.

Jak je možné, že má pivovar Litovel dva sládky? Miroslav Koutek (emeritní sládek): Můj život je spjatý se zdejším pivovarem. Ostatně, například pivo Moravan, které doteď sbírá ocenění nejen v České republice, ale i v zahraničí, jsem jako sládek se svým kolektivem pivovarníků poprvé uvařil v roce 1982. v pivovaru. Samozřejmě nechávám již veškeré provozní věci tady na Petrovi, mém nástupci. Nyní působím tady již jen jako jakýsi v roli poradce pro rozvoj a strategii a také se starám o zdejší expozici pivovarnictví, kterou jsem si před pár 30. lety založil prosadil.

Petr Kostelecký (sládek): Mirek Emeritní pro mne byl a je velkým učitelem, a jsem rád, že je tu se mnou. Já sám zde už tuto funkci vykonávám práci dělám už 24 let, ale práce sládka je krásná v tom, že mne každý den může něco překvapit. A právě v tomto ohledu je jedinečné super, že jsme tu na to dva.

Kam až sahá historie sládků v litovelském pivovaru?
MK: Pivovar Litovel byl založen slavnostně otevřen 12. listopadu 1893 Josefem Svozilem, rolníkem, říšským a zemským poslancem prvním sládkem. Prvním sládkem pivovaru byl Josef Elleder. Od té doby se vystřídalo na pozici celkem osm devět sládků, včetně nás. Pár dní zpět jsme oslavili 125 let pivovaru, a já vždycky rád říkám, že za to, co jsme dokázali, vděčíme především svým předkům, kteří nás mnohé naučili a předali nám své zkušenosti, filozofii a lásku k poctivému řemeslu. Klasická technologie, odborně vzdělaní a nadšení pracovníci a vysoce kvalitní suroviny jsou tím nejlepším základem pro vaření výborného chmelového moku.

Jak se vlastně člověk stane sládkem v tak velkém pivovaru?
PK: Člověk by měl mít rozhodně kladný vztah k pivu a taky detailně vědět tak trochu vědět, jak to v takovém pivovaru chodí. Proto je dobré Je nezbytné, aby měl odborné vzdělání např. byl například absolvent Střední odborné školy tady v Litovli, učební obor Výrobce potravin - pivovarník, sladovník. a výrobce potravin. To je ale jen počáteční základ. Dále je třeba prohloubit znalosti studiem odborné školy kvasné technologie v Praze. (SŠ, popř. VŠ).
MK: To ale neznamená, že pokud má člověk vystudovanou tuto školu, hned může hned začít vykonávat funkci dělat sládka. K tomu jsou třeba leta praktických zkušeností. Jak já, tak i Petr jsme i v pivovaru působili několik let a prošli výrobními středisky na pozicích mistrů. Nechyběla ani laboratoř, stáčírny i expedice. pěkně prošli celé to kolečko – od vařiče piva, přes laboratoř až po expedici. Prostě sládek musí vědět přesně, co se děje v pivovaru – od výroby až po expedici stočeného piva. láhev půllitru v obchodu.

Jak vůbec vypadá takový pracovní den sládka?
PK: Každý je jiný a pestrý. Zatímco jeden den dohlížím na organizaci vaření piva, další den mne čeká nezbytná administrativa, pak domluvené schůzky, kterých mám také dost. Hodně času Čas také zabere účast na degustačních soutěžích, a pak jsou taky takové specialitky, jako je tady to povídání s vámi. Ale v každém případě sládek denně projde pivovar.
MK: Povinností je však mnoho, ostatně, proto jsme dva (smích). Pivovar procházíme nezávisle na sobě. Když zrovna Petr nemůže být u vaření, zaskočím tam já. My dva už se známe opravdu hodně dlouho, takže se v lecčem můžeme doplňovat.

Ročně vyrobíte 200 tisíc hektolitrů piva, a to v různých druzích – jak zajistíte, že pivo od vás, které si koupím, bude vždy stejné?
PK: Samozřejmě existují zavedené postupy, ale také nám vaření piva hlídají monitorují technologie a laboratorní hodnoty meziproduktů, bez kterých by jednoduše nemohlo pivo ve stejné kvalitě v takovém objemu vzniknout. Pořád je ale u nás v pivovaru rozhodující lidský faktor – kádě, kde pivo zraje, jsou otevřené, takže pivovarníci sladovníci vidí, jak na tom pivo je. Také probíhají pravidelné ochutnávky a vizuální kontroly meziproduktů. Pokud mám já jako sládek či některý ze sladovníků pochyby o navařené várce piva, jednoduše ji do oběhu nepustíme.

Je trendem vařit různé speciály a piva, která nespadají do stálého portfolia pivovarů – je to tak i u vás?
PK: U nás to není žádná novinka. Speciály jsme vařili v Litovli vždy, ještě i v minulém režimu. Nebylo jich takové množství jako dnes, ale byla to vždy celá velká várka. Žádné velké ústřely si nemůžeme dovolit, vzhledem k tomu, jaký objem piva tady vyrobíme. Jen si vezměte, že navaříme várku experimentálního piva. Nevíme, jak pivo zákazníci přijmou, a kdyby byla odezva negativní, co s 250 hektolitry piva budeme dělat? (smích) Přece jen, nějaký ten speciály čas od času tady v Litovli máte nyní vaříte častěji…
PK: Před pár lety jsme si za tímto účelem tu postavili malý minipivovar, ve kterém právě zkoušíme vařit nové věci, které v rámci Kalendáře litovelského sládka mohou lidé ochutnat v hospodách či na různých akcích. A když je pivo úspěšné, dostane se i na mateřskou velkou varnu. Zároveň minipivovar slouží i pro zákazníky, kterým na minipivovaru ukazujeme, jak se vaří pivo od začátku až do konce. Využívají dvě varné nádoby s objemem pouhých 250 litrů, což je stokrát méně, než má velká litovelská varna. V těchto prostorách mohou návštěvníci pod dohledem technologů sládků uvařit vlastní pivo dle své chuti. To vznikne stejným způsobem jako při klasické výrobě, tedy vařením, kvašením a konečně zráním, které celý proces uzavírá. Celou výrobu piva je tak možné zažít a sledovat na několika málo metrech.

Největší radostí a potvrzením, že svou práci děláte dobře, je i fakt, že pivovar drží bezpočet ocenění…
PK: Zrovna v polovině listopadu jsme převzali zatím poslední ocenění na European Beer Star v bavorském Norimberku. Je to celosvětová degustace. Zúčastnit se této soutěže autentických piv mohou jen pivovary, které dodržují vaření piva poctivými metodami s tradicí v Evropě. Letos se soutěže zúčastnilo 51 zemí se 2 344 nejlepšími pivy. No a Litovel Premium získalo stříbrnou evropskou pivní hvězdu medaili v kategorii Bohemian Style Pilsner.
MK: Pravidelně se také umisťujeme na předních příčkách v prestižních soutěžích jako je např. České pivo 2018, kde právě letos kralovalo v kategorii ležáků pivo Litovel Premium, ale také Litovel Moravan i tmavý Premium Dark, nebo v International Beer Challenge 2018 v Londýně a Pivex 2018 v Brně. Vyjmenovávat všechny ocenění, ať už z těchto, nebo z jiných soutěží až do historie by bylo opravdu na dlouho, ale o tom, jak se kterému pivu daří, pravidelně informujeme na našem webu.

Pivovar Litovel slaví 125 let od otevření

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:České nápoje

Pivovar Litovel slaví letos 125 let od svého otevření. Významné výročí připadlo na 12. listopadu 2018. Za více než století stihlo litovelské pivo posbírat nespočet ocenění doma i v zahraničí. Aktuálně je světlý ležák Litovel Premium nejlepším českým ležákem.

Litovli udělil právo vařit pivo král Václav II. již v roce 1291, pivovarnictví má tedy v hanáckém městě dlouhou tradici. „O založení Pivovaru Litovel, jak ho známe dnes, se nejvíce zasloužil rolník a také říšský a zemský poslanec za střední Moravu Josef Svozil, díky kterému na Hané fungoval od roku 1893 tento ryze český, vlastenecký pivovar,“ říká emeritní sládek Pivovaru Litovel Miroslav Koutek.

O 125 let později slaví pivovar z Litovle kromě významného výročí i řadu ocenění, které letos získal. Medaile z prestižních pivovarnických soutěží obdrželo v tomto roce litovelské zlato hned několikrát, a to v tuzemských i světových kláních. V soutěži České pivo dokonce získal tři ocenění, dvě zlaté a jedno stříbrné, tedy nejvíce ze všech zúčastněných pivovarů. Jen o měsíc dřív přivezli litovelští pivovarníci dvě medaile z mezinárodního klání International Beer Challenge 2018 v Londýně, a to rovnou zlatou medaili za Litovel Premium Dark a bronzovou za světlý ležák Litovel Premium.

„Počty ocenění dokládají, že svou práci děláme poctivě, s úctou k tradičním postupům a řemeslu. Za 125 let, co Pivovar Litovel funguje se změnilo ledacos, ale my naše pivo vaříme i nadále osvědčenými metodami jako jsou vaření na stupňovitost, studeným kvašením v otevřených kvasných kádích na spilce a dlouhým zráním v ležáckém sklepě,“ dává nahlédnou pod pokličku vaření úspěchů ředitel pivovaru Lumír Hyneček a dodává: „Bez usilovné práce všech našich zaměstnanců by toto vše nebylo možné. Výročí pivovaru je proto oslavou nás všech, kteří se podílíme na tvorbě tohoto kvalitního piva, a také těch, kteří ho s chutí pijeme.“

Nejlépe si vedl v soutěži České pivo 2018 Litovel

Publikováno:před 12 měsíciZdroj:České nápoje

Nejvíce ocenění v degustační soutěži České pivo získal v letošním roce Pivovar Litovel, v prestižní kategorii ležáků zvítězilo již po čtvrté pivo Litovel Premium. První místo obdržel i Litovel Moravan, který v kategorii světlé výčepní pivo uspěl dokonce třetí rok po sobě. Oceněno bylo také tmavé pivo Litovel Premium Dark, které se umístilo ve své kategorii na druhém místě. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo ve středu 26. září v Praze.

„Těší nás, že se nám v roce, kdy Pivovar Litovel slaví 125 let od založení, podařilo získat první místo v kategorii světlých ležáků. Litovel Premium patří k našim nejúspěšnějším pivům, které pravidelně oceňují odborníci na degustačních soutěžích u nás a v zahraničí. Vyrábíme jej tradičními postupy z ječmenů pěstovaných na úrodné Hané, tršických chmelů a pramenité vody z Litovelského Pomoraví,“ komentuje úspěch Lumír Hyneček, ředitel Pivovaru Litovel.

Soutěž každoročně pořádá Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským. Jednotlivé vzorky piva pečlivě zkoumá odborná komise, složená z pivovarníků, pedagogů i odborníků z Chmelařského institutu, maximální objektivitu zaručuje hodnocení ve dvou kolech za dohledu notáře. „České pivo je našim národním klenotem, kterému je potřeba věnovat náležitou péči. I z toho důvodu jsem ráda, že soutěž je nastavena přísně. Vítězství v jednotlivých kategoriích je důležitým vzkazem nejen pro odborníky, ale i konzumenty,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Pivní novinka Litovel Hasičská 11 je nově k dostání jako multipack

Publikováno:před rokemZdroj:Mediář.cz

Nefiltrovaný světlý ležák Litovel Hasičská 11, nový speciál Pivovaru Litovel, který je na čepu od začátku května, je nově k dostání také v multipacku, v balení po osmi kusech. Hasičskou jedenáctku uvařili litovelští na počest všem hasičům “jako poděkování za jejich obětavost, odvahu a připravenost zasáhnout tam, kde jsou ohroženy lidské životy a další hodnoty”.

“Ve své 125 let dlouhé historii se Pivovar Litovel potýkal několikrát s řáděním přírodních živlů. V roce 1906 zachvátily sladovnu plameny, v červenci 1997 postihla město i pivovar povodeň a o sedm let později řádění tornáda. V těchto složitých situacích vždy kromě věrných zaměstnanců přispěchali na pomoc hasiči. Navíc je Pivovar Litovel od letošního roku hrdým partnerem hasičského sportu, a proto jsme se rozhodli uvařit pivo hasičům na míru,” říká dlouholetý litovelský Petr Kostelecký.

Rok speciálů, tak slaví pivovar Litovel

Publikováno:před rokemZdroj:České nápoje

Pivovar Litovel bude letos své 125. výročí slavit ve znamení pivních speciálů, jejichž obliba dlouhodobě roste. „Festival“ svátečních piv začne polotmavým spodně kvašeným pivem Litovel Gustav 13°, pojmenovaným dle nejslavnějšího českého zápasníka všech dob Gustava Frištenského. Fanoušci dobrého moku jej na jaře naleznou v prodejnách po celé České republice a samozřejmě také na čepu ve svých oblíbených hospůdkách. V následujících měsících převezmou štafetu další speciály.

Pivovar Litovel je tradiční pivovar s výstavem přes 200 tisíc hektolitrů ročně, což společně s vlastním minipivovarem umožňuje Litovelským vyzkoušet si nejprve ty nejlepší kombinace ingrediencí ve svátečních pivech. „Mezi speciály, které jsme nejprve ladili v minipivovaru a následně je uvařili ve větším objemu v naší hlavní varně, patří například polotmavý Gustav, velikonoční speciál Patrik či polotmavý ležák Granát. Díky oblibě těchto piv, která bývají často k dispozici pouze lokálně, jsme se rozhodli je nabídnout sezonně v celostátní prodejní síti. Jako první bude v distribuci spodně kvašený polotmavý speciál Litovel Gustav 13° ve formě klasických půllitrových lahví i jako výhodné balení multipack po osmi lahvích,“ říká ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček. Do budoucna se pivovar chystá nabídnout celostátně i další speciály ze své produkce.

Pivo Litovel Gustav 13°, jehož receptura se zrodila již před sedmi lety, si milovníci piva oblíbili pro jeho hustou bílou pěnu, jantarovou barvu, příjemnou hořkost a plnou chuť. „Nese jméno slavného zápasníka Gustava Frištenského, který si před 110 lety vzal dceru prvního sládka našeho pivovaru Josefa Elledera. Do roku 1917 bydlel přímo ve správní budově pivovaru, poté se přestěhoval do nedaleké vilky. V Litovli strávil téměř padesát let života. Je neodmyslitelně spjat s litovelským pivem a speciál Litovel Gustav je inspirován právě jeho silou,“ vysvětluje sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký a dodává: „Stejně jako mnohé speciály jsme i toto pivo poprvé uvařili v našem minipivovaru, který nám už sedmým rokem slouží při testování nových pivních receptur.“

Pivovar Litovel: tradice, historie, ale i osud zápasníka Frištenského

Publikováno:před rokemZdroj:Chytrá žena

Před více než sedmi sty lety, kdy král Václav II. udělil městu právo mílové, se začala psát historie přípravy zlatého moku v Litovli. Královské privilegium opravňovalo výhradně litovelské měšťany vařit a šenkovat pivo v okruhu jedné míle(středověké), tedy v okolí přibližně sedmi kilometrů. Později se zde díky Josefu Svozilovi zrodil první ryze český vlastenecký pivovar se sladovnou, který byl slavnostně otevřen 12. listopadu 1893.

Pivovar Litovel se dodnes drží klasického výrobního postupu a místních surovin. Právě takto připravované pivo navazuje na tradice mistrůsládků, předávané z generace na generaci. Suroviny, které využívá při výrobě „litovelského zlata“, čerpá především ze svého úrodného okolí, ať už se jedná o vodu z Litovelského Pomoraví, ječmen na slad pěstovaný na hanáckých polích, či chmel pocházející z místní vyhlášené tršické anebo žatecké oblasti. Znamením, že je správné nevzdávat se svých tradic, jsou i mnohá ocenění z prestižních tuzemských i světových anonymních degustačních soutěží. Litovelská piva se pravidelně umisťují mezi nejlepšími, a to i vestále rostoucí konkurenci. Nejčerstvějšími přírůstky jsou zlatá a dvěstříbrné medaile ze Zlaté pivní pečeti 2018. Pivo z Litovle opět zaujalo porotce i na Pivexu 2018, odkud si odvezlo hned čtyři medaile.

Cenné kovy byly doménou i nejslavnějšího českého zápasníka Gustava Frištenského, který zvítězil v deseti tisících kláních v řeckořímském zápase i volném stylu. Jeho neodmyslitelné spojení s městem Litovel začalo jeho láskou, a to nejen k pivu, ale i k dceři Josefa Elledera, prvníhosládka Rolnického akciového pivovaru se sladovnou v Litovli, prvního ryze českého vlasteneckého pivovaru v regionu.

Gustav Frištenský na obraze od akademického malíře a ilustrátora Kamila Mutticha.

Právě na počest Gustava Frištenského před sedmi lety v litovelském minipivovaru vytvořil současný sládek Petr Kostelecký pivní speciál Litovel Gustav 13°. Toto polotmavé nefiltrované pivo zraje v ležáckém sklepě celých sto dní. Milovníci zlatavého moku si jej oblíbili pro jeho příjemnou, déle doznívající lahodnou hořkost, chmelové aroma a typickou jantarovou barvu, kterou mu dodává smíchání několika druhů sladů. Hustá bílá pěna a správný říz umocňují výsledný dojem.

Minipivovar je nedílnou součástí pivovaru. Litovelští pivovarníci ho používají při zkoušení nových postupů a chutí. Stále hledají nové kombinace surovin do pivních speciálů, které by uspokojily pivní gurmány. Některá piva z minipivovaru, mezi něž patří zmiňovaný Gustav či zelené pivo Patrik, získala své vlastní místo v pravidelné nabídce.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.06.09.2019 06:0478