Historie a současnost Pivovaru Litovel

Staletá tradice piva v Litovli má svůj počátek v roce 1291, kdy udělil městu král Václav II. právo mílové. Toto privilegium opravňovalo výhradně litovelské měšťany vařit a šenkovat pivo v okruhu asi jedné míle, tedy zhruba v okolí 10 – 12 km. Pivo se ve středověku vařilo v právovárečných domech, kterých bylo tehdy v Litovli 57. Právovárečníci patřili mezi nejzámožnější obyvatele a jejich slovo mělo při řízení města velkou váhu.
V roce 1770 vyrostl v Litovli pod jednou střechou nový společný pivovar se sladovnou, který vařil celých 100 let. Když už kapacitně nestačil poptávce, vznikl v roce 1814 nový Měšťanský pivovar. pivovarJako celá Litovel byl i on pod německou správou. Na tuto situaci reagovali moravští vlastenci tím, že založili Rolnickou záložnu v Litovli a rolnický akciový cukrovar. Následně došlo k založení a otevření ryze vlasteneckého Rolnického akciového pivovaru se sladovnou. Na tom, že byl 12. listopadu 1893 slavnostně vysvěcen a otevřen, měl velkou zásluhu říšský a zemský poslanec za střední Moravu Josef Svozil, původem z nedaleké Seničky. Pivovar následně získal zlatou a bronzovou medaili na Mezinárodní gastronomické výstavě ve Vídni v r. 1906 a zlatou medaili v Brně na výstavě české výroby v roce 1911. Od té doby, nepřetržitě už druhé století, vaří pivovar v Litovli pivo, které se svou nezaměnitelnou chutí, lahodnou hořkostí a přirozenou barvou prosadilo nejen ve své domovině, ale i v zahraničí.
Na sklonku třicátých let byla vystavěna nádherná varna, která slouží k vaření litovelského piva dodnes. Pouze vnitřní části zařízení – kotlů a kádí – byly zrekonstruovány, obložení stěn kardinálským mramorem a měděné pokrývky kádí a kotlů pivovarjsou původní. Od poloviny minulého století postupně docházelo k výměně kvasných nádob ve spilce (hlavní kvasírna) a v ležáckém sklepě. Staré dřevěné kádě a sudy nahradily ležácké tanky a kvasné nádoby. Od počátku devadesátých let probíhaly rekonstrukce některých technologických celků, např. lahvárenské linky, přetlačných tanků nebo filtrace.
V posledních deseti letech litovelský pivovar modernizoval spilku, kvasničárnu, strojovnu chlazení a chlazení mladiny. V roce 2003 byla uvedena do provozu nová hlavní kvasírna – spilka – s nerezovými káděmi a s moderními ovládacími prvky. Nová technologická zařízení zpřesnila technologii výroby a zvýšila kvalitu vyráběného piva. Nejnovější velkou modernizací je výměna lahvárenské linky za novou o výkonu 36 000 lahví za hodinu a výstavba nové skladové haly.
Litovelský pivovar je živou historií pivovarnictví. I když prošel modernizací, dvě stě litovelských pivovarníků si zakládá na tom, že vyrábí klasicky vařené české pivo stejně jako vlastenci, kteří před více než sto patnácti lety pivovar zakládali.
Dnes je Pivovar Litovel součástí pivovarnické skupiny PMS spolu s přerovským Zubrem a hanušovickou Holbou.

Od roku 2011 je součástí pivovaru i minipivovar, který nejčastěji slouží pro komerční vaření piva nebo samotnému Pivovaru Litovel jako laboratoř k vývoji a testování nových pivních receptur.
Zdroj:Stránky Pivovaru Litovel, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Litovel

Kdy:pracovní dny 10-15 hod.Obec:LitovelZdroj:Pivovar Litovel

Motto: Je lépe 1x vidět než 10x slyšet
S pivem se setkáváme téměř každodenně. Vidíme ho v obchodech, máme stále nějaký ten půllitr doma v zásobě, pijeme ho v restauracích nebo oblíbených hospůdkách. Je naším společníkem při rodinných sešlostech či přátelských posezeních. Máme zkrátka takový pocit, že s námi pivo přímo žije, a tento pocit vyvolává dojem, že o pivu všechno víme. Opak je však pravdou! Znalosti spotřebitelů o našem národním nápoji jsou u převážné většiny populace na velmi nízké úrovni a to je chyba. Čím dál více lidí se neumí na trhu s pivem orientovat.

Proto přijďte přímo do pivovaru v Litovli za hlubším poznáním:
» Chcete nahlédnout pod pokličku litovelského sládka?
» Chcete vědět, jak se vaří klasické české pivo?
» Chcete vidět, jak vypadá varna, spilka a ležácké sklepy?
» Chcete znát historii vaření piva v souvislostech?
» Chcete vidět historická nářadí a zařízení pivovaru?

Provedeme Vás po pivovaru, který stojí za to vidět. Nabídneme Vám ochutnávku různých druhů piv. Ti, kteří exkurzi již absolvovali, nelitovali. Každoročně nás navštíví až 10 000 návštěvníků. Jsou mezi nimi také známé osobnosti z oblasti kultury a sportu.

Přijměte tedy naše pozvání a seznamte se s krásou poctivého pivovarnického řemesla. Přijďte se dozvědět, co dělá „české pivo českým pivem“.

Termín: exkurze probíhají v pracovních dnech v době od 10 do 15 hodin.
Organizace: provádíme pouze skupiny – min. počet 15 osob

Rezervace/objednávky:
Pro skupiny nad 15 osob nás kontaktujte telefonicky - vedoucí návštěvnického centra: (00420) 724 776 392,
nebo mailem: navratilova(zavinac)litovel.cz

Prohlídka bez ochutnávky
Doba trvání: cca 1 hodina
Cena za prohlídku: 50 Kč/osobu

Prohlídka s malou ochutnávkou
Doba trvání: cca 1 hodina exkurze, 1 hodina ochutnávky piva
Cena za prohlídku: 110 Kč/osobu

Prohlídka s velkou ochutnávkou
Doba trvání: cca 1 hodina exkurze, 2 hodiny ochutnávky piva
Cena za prohlídku: 160 Kč/osobu

Aktualizováno: před 3 lety

Pivovar Litovel sbírá ocenění jako čárky na lístek

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Olomouck8 Drbna

Současná doba nám nachystala mnoho změn. Měli bychom si tedy vážit věcí, na které se můžeme spolehnout. Taková jsou litovelská piva. Například Litovel Moravan chutná od svého zrodu stejně téměř čtyřicet let a stále patří nejen u milovníků piva v regionu mezi ty nejoblíbenější. Kvalitu tohoto piva, kterou zaručují pečlivě vybrané suroviny z úrodné Hané a voda z Litovelského Pomoraví, oceňují jak konzumenti, tak i odborníci. Naposledy získalo pivo Litovel Moravan stříbrnou medaili na soutěži World Beer Awards 2019. Rok předtím si na své konto připsalo dokonce dvě zlaté medaile z pivního klání České pivo a ze Zlatého poháru PIVEX.

Příznivci si nyní mohou vychutnávat legendární světlý Litovel Moravan ještě snadněji. Nově je totiž dostupný i ve vybraných prodejnách Lidl. Oblíbené pivo, u jehož zrodu stál současný emeritní sládek Miroslav Koutek, boduje na degustačních soutěžích pravidelně.

„Kouzlem úspěchu Pivovaru Litovel je souhra několika věcí, u kterých jsou nezastupitelné tři hlavní body. Jednak místo a pivovarnické řemeslo a technologie, které nám předali naši předci, díky kterým se v této krásné varně vaří pivo už po 82 let. Dále to jsou samozřejmě velmi kvalitní suroviny, ječmeny z úrodné Hané, tršické chmely a voda pramenící v Litovelském Pomoraví,“ vysvětluje úspěchy litovelského piva sládek Petr Kostelecký. „Tím hlavním jsou ale lidé, kolegové z pivovaru. Právě díky nim a jejich pečlivosti a poctivému přístupu vaříme naše piva tak dlouhodobě kvalitně,“ zdůrazňuje Kostelecký.

Svou oblibu potvrdil litovelský pivovar i díky úspěchům svého královského piva, ležáku Litovel Premium. Tomu se letos dařilo ve dvou nezávislých soutěžích. Zvítězil v konkurenci třiapadesáti vzorků na soutěži Zlatá pivní pečeť v kategorii Světlý ležák. Čekal ho však i triumf v První pivní extralize, kde se již řadu let pravidelně probojovává do finálového klání.

Litovelský ležák pravidelně na špici První pivní extraligy
Litovel Premium se již několikrát umístil i na stupních vítězů této soutěže. Letos v jubilejním desátém ročníku se dočkal ocenění nejvyššího. „Vzhledem k tomu, že se místní ležák několikrát dostal do špičky naší soutěže a patří k jejím nejúspěšnějším účastníkům, si Litovel ocenění jednoznačně zaslouží,“ hodnotí Ladislav Jakl, předseda poroty První pivní extraligy. Ta není jednorázovou degustační soutěží, ale probíhá v několika soutěžních kolech během celého roku.

„K tomu, aby u nás pivo uspělo, musí být vynikající celoročně. Nestačí jednou zazářit a hned brát medaili. Litovel tedy zhodnotila solidnost, dlouhodobost a stabilitu své práce. Z našich výsledků je evidentní, že se tady pracuje dlouhodobě dobře a že fanoušci této značky mají být na co hrdí,“ zakončil Jakl slavnostní předání ocenění.

Pivovar Litovel uvařil novinku Májový ležák

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Naše voda

Pivovar Litovel přichystal pro příznivce piva na poslední jarní měsíc pivní novinku. Vůbec poprvé místní pivovarníci uvařili Litovel Světlý Májový ležák 11,5%. Nabízí ho v pětilitrových soudcích.

„Pro pozdně jarní období jsme uvařili speciální várku světlého Májového ležáku, původně určenou do našich restaurací a pivnic. Protože však gastro podniky fungovaly zatím jen omezeně, rozhodli jsme se novinku ručně stočit do pětilitrových soudků, aby si ji příznivci litovelského piva mohli vychutnat v klidu a pohodlí svého domova,“ říká Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel. Litovel Světlý Májový ležák 11,5% vyniká lahodnou hořkostí a plností. Originalitu mu dodává silný říz a zlatá barva s bílou čepicí nahoře. Milovníci zlatavého moku si ho mohou zakoupit ve vybraných prodejnách.

Zelený Litovel Patrik můžete koupit i v 5litrovém soudku

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:České nápoje

Hospody a restaurace jsou sice zavřené, příznivci zeleného piva však o svůj oblíbený velikonoční speciál Litovel Patrik nepřijdou. Pivovar Litovel jej nabídne v 5litrových soudcích.

„Štamgasti se pravidelně touto dobou těší, že si na Velikonoce tradičně vychutnají naši specialitu – zelenou jedenáctku Patrika. Protože jsou však restaurace a hospůdky uzavřené, mohou si díky našim 5litrovým soudkům vychutnat zážitek z čepovaného Patrika i doma,“ říká Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel. Seznam prodejen, kde bude pivo k dispozici, najdou lidé na webu pivovaru.

Nefiltrovaný jarní speciál z Litovle poutá pozornost svou neobvyklou zelenou barvou a charakteristickou vůní s lehkými podtóny, v nichž je znát především máta. „Náš Patrik je ryze přírodní, zelenou barvu a typické aroma mu dodává pečlivě vybraná kombinace bylin. Přesný poměr jednotlivých přísad však zůstává naším výrobním tajemstvím,“ doplňuje sládek.

Pivo z absolutní karantény. Pivovar v uzavřené zóně začne znovu fungovat

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Seznam ZprávyAutor:Vlasta Macháčová

Litovelský pivovar po dvou týdnech obnovuje provoz. Zdraví zaměstnanců podle ředitele v žádném případě ohroženo nebude.
Článek

Když před téměř dvěma týdny uvalili hygienici na Litovel karanténu, tamější pivovar okamžitě rozhodl o přerušení provozu. Jednalo se o preventivní opatření, které mělo primárně ochránit zdraví a bezpečnost zaměstnanců. Po čtrnácti dnech uzavření v pondělí pivovar znovu obnoví distribuci lahvového piva. Řidiči budou jezdit z oblasti ven a následně se do ní s prázdnými auty vracet, na karanténu nehledě. Někteří z nich mají právě proto obavy.

„Nepřipadá mi v pořádku, že se dá tímto způsobem obejít karanténa. Samozřejmě rozumím, že se pivovar pokouší nějak fungovat, ale tímto způsobem to nejde,“ myslí si jeden z řidičů, který si ale nepřál zveřejnit jméno. Všichni, kteří nejsou v domácí karanténě, musí podle něj od pondělí nastoupit do práce. Odmítnout nemůžou. „Řekli nám, že se nemáme čeho bát a že odmítnout nástup nemůžeme,“ uvedl šofér.

„Jsme konzervativně založená firma a vždy podnikáme s rezervou. Jdeme si pro peníze, ale nejsme na suchu. Podporu chceme v této době jen jako rezervní polštář, přestože z něj budeme platit úrok,“ řekl spolumajitel pivovaru Josef Valenta. Emise je úročená šesti procenty ročně a je splatná v září 2022. „Kampaň Pivovaru Zvíkov je pozitivním impulzem, kdy vidíme, že se zástupci pivovaru v nelehké době obrátili na svou investorskou komunitu a ta se rozhodla je podpořit,“ uvedl ředitel Fundliftu Radek Musil. „Cílový objem kampaně na úrovni jeden milion korun byl od investorů získán za necelých 24 hodin a kampaň pokračuje dále. Přidalo se v tu dobu 97 investorů, často pravidelných návštěvníků pivovaru,“ podotkl. Kolem půl páté odpoledne bylo vybráno již 1,78 milionu.

Spousta jeho kolegů má přes padesát let, on sám má strach hlavně o své přátele a rodinu. Doma má dvě malé děti. „V žádném případě je nechci nakazit. V autě navíc jezdíme ve dvou, což pravděpodobnost nákazy zvyšuje,“ zmiňuje. Pivo podle něj není životně důležité a za takový risk nestojí. „Pochybuji, že opatření, která pivovar zavede, budou dostatečná, aby se nákaza dál nešířila,“ uzavřel řidič.

Ředitel litovelského pivovaru Lumír Hyneček však obavy nemá. Zdraví zaměstnanců je pro něj na prvním místě, jako potravinářská firma měl ale pivovar hygienické standardy vždy velmi vysoko. V návaznosti na současnou situaci navíc přijal další přísnější opatření. Do obnovení provozu bude navíc zapojen jen minimální počet zaměstnanců. „Naším hlavním zájmem je teď minimalizovat negativní dopady současné situace na zaměstnanost. To se netýká jen našich zaměstnanců, ale i dodavatelů, obchodních partnerů a obyvatel obecně,“ řekl Hyneček. I samotné pracovníky už podle něj zajímá, kdy se provoz pivovaru obnoví.

Na pondělí provozovatelé plánují znovuzahájení distribuce lahvového piva, v průběhu týdne pak chystají spuštění stáčírny lahví. Samotná výroba piva bude dle Hynečka až posledním krokem, vše je potřeba konzultovat s krajskou hygienickou stanicí. Ta v obnovení provozu nevidí problém. „Znovuotevření podniků v těchto oblastech posuzujeme a stanovujeme podmínky provozu tak, aby nedošlo k ohrožení,“ sdělili hygienici. Pivovar tak po čtrnáctidenní pauze může znovu otevřít.

Pivovar Litovel zastavil výrobu piva, je v uzavřené oblasti

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České novinyAutor:ČTK

Pivovar Litovel nejméně na dva týdny zastavil výrobu a distribuci piva. Litovel na Olomoucku od pondělního rána spadá do oblasti uzavřené hygieniky kvůli vyššímu výskytu koronaviru. Pozastavení výroby litovelský pivovar oznámil na sociálních sítích. Pivovar Litovel ročně uvaří v průměru 210.000 hektolitrů piva a zaměstnává dvě stovky lidí.

"Mimořádná situace v České republice, v Litovli a 20 okolních obcích se samozřejmě zásadním způsobem dotýká nejen našeho pivovaru, ale nás všech. Nad rámec veřejné vyhlášky opatření obecné povahy ze dne 16. března 2020 přistoupil Pivovar Litovel k úplnému zastavení výroby a distribuce minimálně na 14 dní stanovené karanténní lhůty," stojí v oznámení Pivovaru Litovel.

Vedení Pivovaru Litovel dnes dopoledne ČTK sdělilo, že podnik přešel do krizového režimu provozu, který nyní zajišťuje pět pracovníků z původních 200 zaměstnanců. Krizový tým pivovaru spolupracuje s hygieniky a krizovými štáby Litovle a Olomouckého kraje.

"Komunikace se všemi štáby je na dobré úrovni. Všem orgánům státní správy a samosprávy, zejména na úseku ochrany zdraví lidu, je ze strany Pivovaru Litovel poskytována maximální možná součinnost," uvedlo vedení Pivovaru Litovel.

Pivovar Litovel v roce 2018 zvýšil výstav piva na 212.000 hektolitrů z 206.000 hektolitrů v roce 2017. Zhruba 55 procent produkce pivovar předloni prodal v restauracích, které jsou nyní kvůli preventivním opatřením zavřené. Do zahraničí litovelský pivovar exportuje 40 procent své produkce. Loňský výstav pivovar zatím nezveřejnil.

Hygienici v pondělí časně ráno uzavřeli 21 obcí na Olomoucku včetně Uničova, Červenky a Litovle, aby tam zabránili dalšímu šíření koronaviru. V územním obvodu Litovel bylo v úterý odpoledne evidováno 13 nakažených lidí. V územním obvodu Uničov jich bylo 18, v celém Olomouckém kraji 38. Uzavřenou oblast kolem Uničova a Litovle hlídá zhruba 160 policistů.

Pondělní uzavření oblasti zkomplikovalo fungování tamních zemědělských farem a podniků. Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý v úterý ČTK řekl, že ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) řešil s hejtmanem Ladislavem Oklešťkem (ANO), hygieniky i policií podmínky, za jakých bude umožněn vjezd do uzavřené zóny a ven.

Pivovar Litovel patří spolu s přerovským pivovarem Zubr a Pivovarem Holba z Hanušovic do pivovarnické skupiny středomoravských pivovarů PMS Přerov.

Průvodce litovelskými pivy dle nového značení piv

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:České nápoje

Potkalo vás v restauraci nebo obchodě překvapení, protože vaše oblíbené pivo se najednou jmenuje jinak? Za vším může být nová vyhláška, která upravila označení piv. Na jaké změny mohou milovníci piva narazit?

Silná piva
Novou kategorií, kterou vyhláška přinesla, jsou silná piva. „Původně se tato piva označovala jako speciální. Charakterizuje je vyšší obsah extraktu původní mladiny, konkrétně 13 procent a více,“ objasňuje sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký.

Tip litovelského sládka na silné pivo

Pivo Litovel Gustav 13° si milovníci piva oblíbili pro jeho příjemnou hořkost a plnou chuť. Ve sklenici vynikne jeho jantarová barva, rámovaná hustou bílou pěnou. Jméno toto silné pivo nese po slavném zápasníkovi Gustavu Frištenském.

Ležáky
Přesnější vymezení mají od nynějška ležáky. Dlouhou dobu si lidé s tímto pojmem spojovali, často nesprávně, různé druhy piv. Vyhláška nyní jasně určuje, že ležák je jedenáctistupňové nebo dvanáctistupňové pivo, které prošlo spodním kvašením.

Tip litovelského sládka na ležák

Světlý ležák Litovel Premium se vyznačuje harmonicky sladěnou sladovou chutí a jemnou chmelovou hořkostí. Je charakteristický vysokým řízem, díky kterému osvěží nejen při svátečních příležitostech.

Plná piva
Další novinkou, kterou vyhláška přináší, je skupina plných piv, která se podobají ležákům. Liší se však v jedné důležité vlastnosti. „Podobně jako ležáky se jedná o piva se stupňovitostí 11 nebo 12. Na rozdíl od nich však plná piva vznikají svrchním kvašením,“ vysvětluje Petr Kostelecký z Pivovaru Litovel.

Tip litovelského sládka na plné pivo

Příkladem plného piva je třeba svrchně kvašené Litovel Pšeničné pivo. Toto velmi svěží pivo má jemnou hořkou chuť a intenzivní vůni. Připravuje se ze speciálních chmelů, díky kterým v něm dominuje pšeničný slad.

Nejtěžší je úspěch obhájit, říká sládek pivovaru Litovel Petr Kostelecký

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Oomoucká drbnaAutor:Ivo Spisar

Pivovar Litovel v tomto roce získal opět řadu ocenění. Jedním z nich je druhé místo pro Litovel Premium na jedné z nejprestižnějších pivních soutěží s názvem Evropská pivní hvězda v Norimberku. Letos o Evropskou pivní hvězdu soutěžilo 2480 piv ze 47 zemí světa. Druhé místo z této soutěže je tak pro litovelské pivo obrovským úspěchem. Litovel Premium letos získal také bronzovou medaili na Zlaté pivní pečeti v Českých Budějovicích. Především o úspěchu v Norimberku jsme si povídali se sládkem pivovaru Litovel Petrem Kosteleckým.

Jaké byly vaše bezprostřední dojmy po převzetí ceny?
Dojmy jsou to samozřejmě velice pěkné, řekl bych až úžasné, protože si jdete pro ocenění, které vám uděluje degustační komise a ta je složená z odborníků z celého světa. Je to fantastický světový úspěch, protože jsme uspěli v konkurenci všech pivovarů na světě. Právě proto je toto ocenění tak prestižní. Je však důležité zmínit, že s úspěchem ve světě piva je to podobné jako třeba na olympiádě. Je skvělé, když získáte jednu medaili, ale daleko těžší často bývá tu medaili obhájit. A to se nám v pivovaru Litovel opět podařilo.

S kým jste se o úspěch podělil? Komu jste volal jako prvnímu?
Asi se budete divit. Manželka byla až druhá, protože jako prvnímu jsem volal emeritnímu sládkovi pivovaru Litovel panu Miroslavu Koutkovi. Právě on byl můj předchůdce a je to on, kdo mě zaučoval v pivovarském řemesle.

Je tato medaile letošním vrcholem, co se ocenění litovelského piva týče?
Mám velmi dobrou příležitost komentovat nejen toto ocenění, ale když se budeme bavit o tom, co bylo letošním vrcholem, tak jím byla nejen Evropská pivní hvězda pro Premium. Dalším obrovským úspěchem jsou světová ocenění z Londýna, kde jsme na degustační soutěži World Beer Awards získali zlatou medaili za Litovel Premium Dark. Takže se dá říct, že tyto dvě top soutěže, které se odehrály v Londýně a v Norimberku, jsou velmi ceněné a byly pro nás vrcholem tohoto roku.

Pivovar Litovel sbírá jednu cenu za druhou. Čím je výjimečná právě Evropská pivní hvězda?
Už jsem to lehce zmiňoval na začátku. Evropská pivní hvězda je výjimečná množstvím konkurenčních vzorků. Na této soutěži se potkává až na 150 konkurenčních piv v daných kategoriích. Vzorky degustuje komise, která je složena z lidí z celého světa, v letošním roce jich bylo 143. Výjimečnost této soutěže tkví především v tom, že se můžete porovnávat s celým světem. Kvalita piva je podrobena pečlivému pohledu degustátorů a co si budeme povídat, styl českého spodního ležáku je nejrozšířenější na světě, takže právě tato kategorie je ve svojí podstatě nejprestižnější.

Jaká byla na Evropské pivní hvězdě konkurence? Měl jste pocit, že vaše pivo má na stupně vítězů?
Konkurence je obrovská. Bavíme se asi o sto padesáti konkurenčních pivech, která jdou v dané kategorii do soutěže. K získání medaile vede velmi dlouhá cesta a ten pocit, že by vaše pivo mělo být na stupních vítězů může mít každý, ale vždycky je to nakonec na degustátorech a na stupních vítězů je místo jen pro tři. O to větší potěšení a překvapení pak je ten samotný úspěch, a to i kvůli zmiňované extrémní konkurenci.

V pivovaru Litovel je sládkovská funkce velmi váženou. Vy sám ji vykonáváte již notnou řádku let. Myslíte už nějakým způsobem na své nástupce?
Pivovar Litovel je specifický tím, že je pivovarem téměř rodinným. Když už se tam člověk stane sládkem, pak tam většinou setrvá jako sládek dlouhé roky. Za celých 126 let nás bylo pouze 9. Letos mám za sebou pěkné jubileum, pětadvacet let sládkuji zde v pivovaru. To pochopitelně není málo, ale v pivovaru byl ještě jeden sládek služebně starší, hned ten první – Josef Elleder. Roky každopádně běží a je potřeba se dívat do budoucna. Mám kolem sebe dobré perspektivní kolegy. Ale nejde jen o funkci sládka. Velmi důležité jsou funkce mistrovské a také posty přímo výrobní. Velkým počinem je to, že se před lety podařilo oživit obor Potravinář – pivovarník, sladovník, který funguje v rámci Střední odborné školy v Litovli. Věřím tomu, že štafetu bude komu předávat.

Litovel Premium je stříbrná Evropská pivní hvězda

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:České nápoje

Pivovarníci z Litovle si ze soutěže Evropská pivní hvězda přivezli stříbrnou medaili. Jejich světlý ležák Litovel Premium v německém Norimberku zabodoval v kategorii Bohemian - Style Pale Lager a obhájil loňské druhé místo.

Degustační soutěž Evropská pivní hvězda (European Beer Star), která je jednou z nejprestižnějších na světě, je spolupořádána Asociací malých nezávislých evropských pivovarů. Jedná se o organizaci, jejímž hlavním posláním je dohled nad dodržováním evropských pivovarnických postupů a tradic. Soutěžit mohou jen pivovary, které se těmito poctivými metodami řídí.

V letošním ročníku se potkalo celkem 2 480 piv ze 47 zemí světa. „Druhé místo z klání, kde spolu soutěží tisíce piv, ukazuje, že se pivo z Hané neztratí ani v konkurenci z celého světa. Opět se potvrzuje, že se použití tradičních postupů při vaření a kvalitní suroviny z Litovelského Pomoraví vyplácejí,“ říká ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček a doplňuje: „Náš světlý ležák Litovel Premium pravidelně získává ocenění na českých i mezinárodních degustačních soutěžích. Letos přivezl bronzovou medaili ze Zlaté pivní pečeti v Českých Budějovicích.“

Tip litovelského sládka:
Světlý ležák Litovel Premium se vyznačuje harmonicky sladěnou sladovou chutí a jemnou chmelovou hořkostí. Je charakteristický vysokým řízem, díky kterému osvěží nejen při sváteční příležitosti.

Vánoční nadílka od pivovaru Litovel

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:České nápoje

Litovelský pivovar se na sváteční období opět chystá s výjimečnými pivy a také speciální Kolekcí litovelského sládka. V restauracích a hospodách se ve vánočním čase bude čepovat Litovel ALE, nefiltrovaný polotmavý a výjimečně silný Litovel Gustav 13°, nefiltrovaný světlý ležák Litovel Václav a světlý nefiltrovaný Litovel Sváteční speciál.

Pivovar Litovel připravil jako každý rok nabídku vánočních pivních speciálů. „V období svátků budou v dárkovém balení k dostání Litovel Sváteční speciál 13°, třináctistupňové světlé pivo zrající více než 100 dní, nefiltrované svrchně kvašené polotmavé pivo s velmi silnou hořkostí a s citrusovým aroma Litovel ALE, nefiltrovaný světlý ležák Litovel Václav nebo polotmavá třináctka Litovel Gustav, uvařený na počest nejslavnějšího českého zápasníka Gustava Frištenského, který byl manželem dcery prvního sládka Pivovaru Litovel. V balení je každý druh piva dvakrát,“ říká Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel.

Sládek Pivovaru Litovel na Vánoce doporučuje:

Litovel Sváteční speciál 13°
Pivo charakteristické svou zlatou barvou, chmelovým aroma, hustou bílou pěnou, příjemnou výraznou hořkostí a harmonickou plnou chutí. Je vařeno dle originální receptury na stupňovitost 13° výhradně tradičními postupy z moravského sladu a českého chmele. V ležáckých sklepích zraje více než 100 dní.

Litovel ALE
Toto speciální nefiltrované svrchně kvašené světlé pivo anglosaského typu s plnou chutí, velmi silnou hořkostí a citrusovým aroma je vyrobeno ze speciálních zahraničních chmelů. Skvěle se hodí k rybám, drůbeži, salátům a sýrům.

Litovel Gustav 13°
Polotmavý nefiltrovaný speciál, který je inspirován silou nejslavnějšího českého zápasníka Gustava Frištenského. Jantarová barva, hustá bílá pěna, chmelové aroma, příjemná hořkost a harmonická plná chuť podtrhují výjimečnost tohoto piva s extraktem mladiny.

Litovel Václav 12°
Nefiltrovaný, třikrát chmelený pivní speciál letos připravil Pivovar Litovel na počest svatého Václava, který je patronem českého piva a pivovarníků už od dob krále Karla IV. Vaří se na předem danou stupňovitost jen jednou do roka a poté dlouho uzrává v ležáckých sklepích. Má medovou, téměř jantarovou barvu. Spojuje se v něm jedinečná chuť, harmonická hořkost a ten správný říz. Vychutnejte si jeho plnou chuť s velmi lehkými karamelovými tóny třeba při příležitosti zářijových Dnů českého piva.

Kolekce litovelského sládka
Tento výběr je ideálním vánočním dárkem nejen pro pivaře. Obdarovaní najdou v setu hned čtyři dvojice pivních speciálů, ochutnat tak mohou svrchně kvašený Litovel ALE, nefiltrovaný polotmavý a výjimečně silný Litovel Gustav 13°, nefiltrovaný světlý ležák Litovel Václav, uvařený na počest svatého Václava, patrona všech pivovarníků, a světlý nefiltrovaný Litovel Sváteční speciál.

Pivovar Litovel sbírá jednu medaili za druhou! Jejich pivo patří k nejlepším.

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Jo magazín

Pivovar Litovel získal dva cenné kovy pro piva Litovel Classic a Litovel Premium Dark na nejprestižnější degustační soutěži České pivo. Degustačního klání, jehož devatenáctý ročník se letos konal, se pravid

Litovel Classic, pivo zlatavé barvy s příjemnou hořkostí a střední plností, má bronz v kategorii světlých výčepních piv. „Soutěže České pivo se účastníme pravidelně. Těší nás, že také letos jsme dokázali obstát v silné konkurenci a vybojovali jsme dvojnásobné bronzové umístění,“ říká k výsledkům ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček.

Druhou bronzovou medaili obdržel tmavý ležák Litovel Premium Dark. „Jedná se o pivo karamelové barvy s bohatou pěnou. Vyniká vůní kávy a karamelu, kterou získává z použitého praženého karamelového a bavorského sladu,“ doplňuje Lumír Hyneček. Litovel Premium Dark navázal na svůj nedávný úspěch, kdy na mezinárodní soutěži World Beer Awards 2019 v Londýně ovládl svou kategorii a stal se jejím absolutním vítězem. Pyšní se tak titulem „nejlepší tmavý ležák na světě“.

Degustační soutěž České pivo každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven. Objektivitu ankety zajišťuje Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, který je odborným garantem. Do pěti kategorií (světlé ležáky, 11% světlé ležáky, světlá výčepní piva, tmavá a nealkoholická piva) mohou přihlásit své produkty pouze tuzemské pivovary s ročním výstavem minimálně pět tisíc hektolitrů. Jejich senzorické vlastnosti hodnotí ve dvou kolech čeští sládci a další odborníci.

Chystají speciály, poslední byl Václav
Ke Dnům českého piva se i letos mohli milovníci zlatavého moku už posedmé těšit na zajímavé pivní speciály. Do celorepublikové akce se zapojil také Pivovar Litovel, který pro tento svátek uvařil nefiltrovaný ležák Litovel Václav 12°.

Svatý Václav je patronem českého piva již od dob Karla IV. Pivovary po celé republice proto každoročně slaví jeho zářijový svátek akcí Dny českého piva. K této příležitosti připravily nejrůznější akce. Lidé budou moci ochutnat limitované edice svatováclavských pivních speciálů, jinde si zájemci prohlédnou běžně nepřístupné výrobní prostory. Vybrané restaurace po celé republice nabídnou speciální menu, kterým vzdají čest našim pivovarníkům a české pivní kultuře.

Jedním z největších lákadel Dnů českého piva jsou vždy čepované pivní speciály, které pivovary vaří výhradně pro tuto příležitost. „Náš světlý nefiltrovaný ležák Litovel Václav 12° je třikrát chmelený a vaříme ho na danou stupňovitost s dlouhým zráním v ležáckých sklepích pouze jednou ročně před oslavami Dne českého piva,“ říká Lumír Hyneček, ředitel Pivovaru Litovel.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.30.05.2020 07:4888