Historie a současnost Pivovaru Litovel

Staletá tradice piva v Litovli má svůj počátek v roce 1291, kdy udělil městu král Václav II. právo mílové. Toto privilegium opravňovalo výhradně litovelské měšťany vařit a šenkovat pivo v okruhu asi jedné míle, tedy zhruba v okolí 10 – 12 km. Pivo se ve středověku vařilo v právovárečných domech, kterých bylo tehdy v Litovli 57. Právovárečníci patřili mezi nejzámožnější obyvatele a jejich slovo mělo při řízení města velkou váhu.
V roce 1770 vyrostl v Litovli pod jednou střechou nový společný pivovar se sladovnou, který vařil celých 100 let. Když už kapacitně nestačil poptávce, vznikl v roce 1814 nový Měšťanský pivovar. pivovarJako celá Litovel byl i on pod německou správou. Na tuto situaci reagovali moravští vlastenci tím, že založili Rolnickou záložnu v Litovli a rolnický akciový cukrovar. Následně došlo k založení a otevření ryze vlasteneckého Rolnického akciového pivovaru se sladovnou. Na tom, že byl 12. listopadu 1893 slavnostně vysvěcen a otevřen, měl velkou zásluhu říšský a zemský poslanec za střední Moravu Josef Svozil, původem z nedaleké Seničky. Pivovar následně získal zlatou a bronzovou medaili na Mezinárodní gastronomické výstavě ve Vídni v r. 1906 a zlatou medaili v Brně na výstavě české výroby v roce 1911. Od té doby, nepřetržitě už druhé století, vaří pivovar v Litovli pivo, které se svou nezaměnitelnou chutí, lahodnou hořkostí a přirozenou barvou prosadilo nejen ve své domovině, ale i v zahraničí.
Na sklonku třicátých let byla vystavěna nádherná varna, která slouží k vaření litovelského piva dodnes. Pouze vnitřní části zařízení – kotlů a kádí – byly zrekonstruovány, obložení stěn kardinálským mramorem a měděné pokrývky kádí a kotlů pivovarjsou původní. Od poloviny minulého století postupně docházelo k výměně kvasných nádob ve spilce (hlavní kvasírna) a v ležáckém sklepě. Staré dřevěné kádě a sudy nahradily ležácké tanky a kvasné nádoby. Od počátku devadesátých let probíhaly rekonstrukce některých technologických celků, např. lahvárenské linky, přetlačných tanků nebo filtrace.
V posledních deseti letech litovelský pivovar modernizoval spilku, kvasničárnu, strojovnu chlazení a chlazení mladiny. V roce 2003 byla uvedena do provozu nová hlavní kvasírna – spilka – s nerezovými káděmi a s moderními ovládacími prvky. Nová technologická zařízení zpřesnila technologii výroby a zvýšila kvalitu vyráběného piva. Nejnovější velkou modernizací je výměna lahvárenské linky za novou o výkonu 36 000 lahví za hodinu a výstavba nové skladové haly.
Litovelský pivovar je živou historií pivovarnictví. I když prošel modernizací, dvě stě litovelských pivovarníků si zakládá na tom, že vyrábí klasicky vařené české pivo stejně jako vlastenci, kteří před více než sto patnácti lety pivovar zakládali.
Dnes je Pivovar Litovel součástí pivovarnické skupiny PMS spolu s přerovským Zubrem a hanušovickou Holbou.

Od roku 2011 je součástí pivovaru i minipivovar, který nejčastěji slouží pro komerční vaření piva nebo samotnému Pivovaru Litovel jako laboratoř k vývoji a testování nových pivních receptur.
Zdroj:Stránky Pivovaru Litovel, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Litovel

Kdy:pracovní dny 10-15 hod.Obec:LitovelZdroj:Pivovar Litovel

Motto: Je lépe 1x vidět než 10x slyšet
S pivem se setkáváme téměř každodenně. Vidíme ho v obchodech, máme stále nějaký ten půllitr doma v zásobě, pijeme ho v restauracích nebo oblíbených hospůdkách. Je naším společníkem při rodinných sešlostech či přátelských posezeních. Máme zkrátka takový pocit, že s námi pivo přímo žije, a tento pocit vyvolává dojem, že o pivu všechno víme. Opak je však pravdou! Znalosti spotřebitelů o našem národním nápoji jsou u převážné většiny populace na velmi nízké úrovni a to je chyba. Čím dál více lidí se neumí na trhu s pivem orientovat.

Proto přijďte přímo do pivovaru v Litovli za hlubším poznáním:
» Chcete nahlédnout pod pokličku litovelského sládka?
» Chcete vědět, jak se vaří klasické české pivo?
» Chcete vidět, jak vypadá varna, spilka a ležácké sklepy?
» Chcete znát historii vaření piva v souvislostech?
» Chcete vidět historická nářadí a zařízení pivovaru?

Provedeme Vás po pivovaru, který stojí za to vidět. Nabídneme Vám ochutnávku různých druhů piv. Ti, kteří exkurzi již absolvovali, nelitovali. Každoročně nás navštíví až 10 000 návštěvníků. Jsou mezi nimi také známé osobnosti z oblasti kultury a sportu.

Přijměte tedy naše pozvání a seznamte se s krásou poctivého pivovarnického řemesla. Přijďte se dozvědět, co dělá „české pivo českým pivem“.

Termín: exkurze probíhají v pracovních dnech v době od 10 do 15 hodin.
Organizace: provádíme pouze skupiny – min. počet 15 osob

Rezervace/objednávky:
Pro skupiny nad 15 osob nás kontaktujte telefonicky - vedoucí návštěvnického centra: (00420) 724 776 392,
nebo mailem: navratilova(zavinac)litovel.cz

Prohlídka bez ochutnávky
Doba trvání: cca 1 hodina
Cena za prohlídku: 50 Kč/osobu

Prohlídka s malou ochutnávkou
Doba trvání: cca 1 hodina exkurze, 1 hodina ochutnávky piva
Cena za prohlídku: 110 Kč/osobu

Prohlídka s velkou ochutnávkou
Doba trvání: cca 1 hodina exkurze, 2 hodiny ochutnávky piva
Cena za prohlídku: 160 Kč/osobu

Aktualizováno: před 4 lety

Na Dny českého piva uvařil Pivovar Litovel Václava

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Největší svátek všech pivařů je po roce opět tady. Tradiční Dny českého piva letos začnou ve středu 23. září a potrvají do konce měsíce. K oslavám se připojí i Pivovar Litovel, který k této příležitosti připravil speciální várku nefiltrovaného ležáku Václav 12% a nově ho stočil i do pětilitrových soudků.

Dny českého piva jsou každoročně organizovány Českým svazem pivovarů a sladoven a záměrně připadají na dny kolem 28. září. Právě toto datum se pojí se svatým Václavem, kterého jako patrona českých pivovarníků určil roku 1357 král Karel IV. Pro všechny příznivce zlatavého moku proto tuzemské pivovary připravily nejrůznější akce. Lidé budou moci například ochutnat svatováclavské pivní speciály a gastronomická zařízení napříč republikou zařadí na své jídelníčky speciální pokrmy, kterými vzdají hold českému pivu a místní pivní kultuře.

K oslavám se připojí i Pivovar Litovel. „Během Dnů českého piva rozhodně nesmí chybět náš třikrát chmelený nefiltrovaný ležák Litovel Václav, který pivní nadšenci tentokrát nenajdou jen v lahvích a ve vybraných restauracích či pivnicích jako čepované, ale nově jsme ho také ručně stočili i do pětilitrových soudků. Snažíme se svou nabídku neustále vylepšovat a vycházet svým štamgastům vstříc. Ti si tak budou moci nyní vychutnat naše poctivé pivo, vařené tradičním řemeslným postupem, jako točené i doma,“ říká Lumír Hyneček, ředitel Pivovaru Litovel, a doplňuje, že tento speciál bude čepován i ve vybraných restauracích.

Tip litovelského sládka: Litovel Václav 12°

Třikrát chmelený nefiltrovaný svatováclavský speciál uvařil Pivovar Litovel na počest svatého Václava, patrona českého piva a pivovarníků už od dob krále Karla IV. Vaří se na předem danou stupňovitost jen jednou do roka a poté dlouho zraje v ležáckých sklepích. Mistrně se v něm spojuje jedinečná chuť, harmonická hořkost a správný říz. Má zlatou barvu a čepovat ho budou ve vybraných restauracích, k dispozici bude také v maloobchodních sítích ve formě dárkového multipacku s osmi lahvemi a nově také v ručně stáčeném pětilitrovém soudku.

Krušovický pivovar má výkonnější plechovkovou linku a větší sklad

Publikováno:před měsícemZdroj:Seznam Zprávy

Krušovický pivovar letos spustil výkonnější plechovkovou linku a otevřel větší sklad. Celková hodnota obou investic přesahuje 130 milionů korun.
Článek

„Nový sklad přinese zjednodušení i zlevnění logistiky, výkon linky na plechovky je o třetinu vyšší. O pivo v plechovce stoupá zájem, souvisí to i s pandemií koronaviru, kdy si část zákazníků pivo kupuje častěji domů,“ řekl ředitel krušovického pivovaru Michal Rouč.

Stavba skladu začala na konci loňského roku a trvala do letošního léta. Nyní už je zkolaudovaný a pojme až 12 600 palet, původní sklad měl kapacitu 6800 palet. „Klíčovým přínosem je pro nás také snížení provozních nákladů na skladování i na dopravu,“ uvedl Rouč. Podle něj by měla být návratnost investice pět let, záležet bude na situaci na trhu.

Linka měla dříve hodinovou kapacitu až 24 000 plechovek, nyní je to až 32.000 plechovek. Je zprovozněná od jara, instalace nových technologií trvala tři týdny. Rozjezd zkomplikovala pandemie koronaviru. Kvůli opatřením nemohli přijet v domluveném termínu zahraniční experti a velkou část práce tak museli zvládnout místní technici. Nyní tvoří 45 procent produkce v Krušovicích pivo stáčené do plechu, 40 procent pivo v lahvích a 15 procent sudové pivo.

Dosavadní obchodní výsledky nasvědčují tomu, že by pivovar mohl druhý rok za sebou vyrobit více než jeden milion hektolitrů piva. Ačkoliv trh s pivem poznamenala opatření související s pandemii, nyní se prodej podle vedení krušovického pivovaru vrací k normálu a v některých oblastech i nad normál. Podle ředitele výroby pivovarů Heineken ČR, do kterých patří i Královský pivovar Krušovice, Milana Schramma je vedle tuzemského trhu zásadní pro pivovar například i trh v Německu, Slovensku a Rusku.

Skupina Heineken v ČR též vlastní pivovary Starobrno a Velké Březno. Zisk třetí největší české pivovarnické skupiny Heineken ČR předloni meziročně stoupl o 58 procent na 326 milionů korun. Skupina Heineken zaměstnává dle webu společnosti přibližně 80.000 lidí ve více než 70 zemích po celém světě, patří do ní přes 170 pivovarů. Tržby skupině předloni stouply o 7,25 procenta na 3,36 miliardy korun.

Nic podobného letošku litovelský pivovar za 126 let nezažil, říká ředitel

Publikováno:před měsícemZdroj:iDNES.czAutor:Rostislav Hányš

S koronavirovou krizí se musel mezi jinými vypořádat i pivovar v Litovli, jeden ze tří největších v Olomouckém kraji. „Asi nikdo by si do letošního března nepomyslel, že může nejen pivovarnictví, ale také celý společenský a ekonomický život ovlivnit pandemie v takové podobě, jaké jsme byli svědky. Pivovarnický trh postihl virus v obzvlášť velké míře, což čekal pravděpodobně málokdo,“ říká ředitel pivovaru v Litovli Lumír Hyneček.

Co jste říkal, když se objevil koronavirus přímo v Litovli a město kvůli tomu muselo do povinné karantény? Jak to dopadlo na pivovar?
Zdraví zaměstnanců a obyvatel Litovle pro nás bylo na prvním místě. Proto jsme po přijetí této zprávy začali rychle jednat o dalším postupu. To nakonec vyústilo v dočasné přerušení výroby a distribuce piva, které trvalo více než čtrnáct dní. Přešli jsme do krizového režimu. V této době zůstávalo v pivovaru maximálně pět pracovníků, kteří se za přísných bezpečnostních a hygienických opatření starali o jeho nezbytný provoz.

Když zavřely restaurace, co se stalo s pivem, které se v nich čepovalo? Kolik piva jste museli „odepsat“? A jaké procento piva vůbec přes restaurace prodáváte a mění se v souvislosti s koronavirem nějak poměr mezi pivem prodaným přes obchodní síť a pivem vypitým v restauracích?
Gastronomická zařízení se uzavřela uprostřed března, to znamená mimo hlavní sezonu, a proto byly zásoby piva v provozovnách relativně nízké. Na toto období jsme měli připravený také speciál Litovel Patrik, který se obvykle prodává na čepu. Hledali jsme tedy způsob, jak ho lidem doručit i přes zavřené hospody a restaurace, a napadlo nás stočit ho do malých pětilitrových soudků. Příjemně nás překvapilo, jak rychle se prodaly. Proto na tento úspěch na podzim navážeme svatováclavským speciálem Václav 12°, který budeme prodávat jak v lahvích, tak nově také v soudcích. V řadě míst zafungoval i prodej prostřednictvím okének. Z provozoven jsme proto museli stáhnout pouze zanedbatelné množství nespotřebovaného piva.

A jak to tedy je s lahvovým pivem?
Pokud jde o prodeje piva, v České republice dlouhodobě vítězí lahvové nad čepovaným a důsledky koronavirové krize tento vývoj ještě urychlily. Pivovaru Litovel se však díky oblibě našeho sudového piva daří tento trend vyvracet. Podíl jeho prodeje je vyšší, než kolik činí celorepublikový průměr.

Jak jste změnili v důsledku koronaviru fungování pivovaru? Podařilo se vám už najet na běžný, normální režim, případně jak je běžný režim ještě omezen?
V současnosti funguje provoz pivovaru úplně stejně jako před vypuknutím koronavirové krize. Pokračujeme v dodržování bezpečnostních a hygienických pravidel, která jsme zavedli s příchodem karantény. S jakýmikoli omezeními běžného režimu se již nepotýkáme.

Kdy podle vás došlo ke zlomu a litovelský pivovar začal znovu vydělávat?
V tuto chvíli bychom nechtěli dělat jakékoli odhady, a to i vzhledem k nadcházejícímu podzimu, kdy nevíme, jaký vývoj očekávat. Jak přesně koronavirová krize dopadla na náš pivovar ekonomicky, uvidíme nejdříve až na konci tohoto roku.

Jaká je situace na trhu nyní? Jak vypadají letní měsíce z pohledu prodejů? Přece jen byla zrušena většina velkých tradičních akcí, na kterých se vypilo hodně piva.
Zrušení či omezení kulturních a sportovních akcí během léta nás samozřejmě ovlivnilo. Ale ačkoliv ještě není vyhráno, situace se už vrací do normálu. Zároveň jsme však dostali příležitost soustředit se na rozšiřování distribuční sítě do dalších míst, takže jsou teď naše lahvová a plechovková piva dostupnější v nových lokalitách po celém Česku.

Vyhrocuje se v souvislosti s koronavirem konkurenční boj?
Nezaznamenali jsme žádné změny. Z tohoto pohledu se na trhu neděje nic dramatického a neobvyklého.

Využili jste nebo ještě využijete státní pomoc, jakou konkrétně a s jakým to bylo výsledkem? Neobáváte se ukončení této pomoci a toho, jak by to mohlo pivovar postihnout?
V prvních týdnech koronavirové krize jsme využili program Antivirus, který nám napomohl ochránit pracovní místa. Již od června jsou však všichni naši zaměstnanci na svých pracovištích ve standardním režimu, a čerpání podpory tudíž pro nás v tuto chvíli postrádá význam. Proto nejsou namístě ani jakékoli obavy z ukončování této pomoci.

Dá se v historii pivovaru najít doba, kdy se pivovar dostal do podobně obtížné situace? Kdy to případně bylo a co bylo důvodem?
S podobnou situací, jaká nastala kvůli koronavirové pandemii, jsme se v Pivovaru Litovel museli za celých 126 let, co se v něm pivo vaří, vypořádat vůbec poprvé.

Na závěr: blíží se podle vás konec pivovarnické krize, nebo nějaké její „stopy“ budou dál přežívat?
Ačkoliv proces zotavení a uzdravení pivovarnického trhu ještě probíhá, věřím, že se podobné obtíže, s nimiž se v uplynulých měsících všichni pivovarníci potýkali, již opakovat nebudou. Jako pozůstatek krize můžeme vnímat například zvýšený zájem o e-shopy, které byly po dobu karantény oblíbeným způsobem, jak si pivo koupit. Podařilo se nám dohodnout spolupráci s dalšími internetovými obchody, které se zaměřují na prodej a rozvoz potravin, aby zařadily litovelské pivo do své nabídky, takže si ho teď mohou pivaři objednat a vychutnat přímo ze svého domova

Pivovar Litovel sbírá ocenění jako čárky na lístek

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Olomouck8 Drbna

Současná doba nám nachystala mnoho změn. Měli bychom si tedy vážit věcí, na které se můžeme spolehnout. Taková jsou litovelská piva. Například Litovel Moravan chutná od svého zrodu stejně téměř čtyřicet let a stále patří nejen u milovníků piva v regionu mezi ty nejoblíbenější. Kvalitu tohoto piva, kterou zaručují pečlivě vybrané suroviny z úrodné Hané a voda z Litovelského Pomoraví, oceňují jak konzumenti, tak i odborníci. Naposledy získalo pivo Litovel Moravan stříbrnou medaili na soutěži World Beer Awards 2019. Rok předtím si na své konto připsalo dokonce dvě zlaté medaile z pivního klání České pivo a ze Zlatého poháru PIVEX.

Příznivci si nyní mohou vychutnávat legendární světlý Litovel Moravan ještě snadněji. Nově je totiž dostupný i ve vybraných prodejnách Lidl. Oblíbené pivo, u jehož zrodu stál současný emeritní sládek Miroslav Koutek, boduje na degustačních soutěžích pravidelně.

„Kouzlem úspěchu Pivovaru Litovel je souhra několika věcí, u kterých jsou nezastupitelné tři hlavní body. Jednak místo a pivovarnické řemeslo a technologie, které nám předali naši předci, díky kterým se v této krásné varně vaří pivo už po 82 let. Dále to jsou samozřejmě velmi kvalitní suroviny, ječmeny z úrodné Hané, tršické chmely a voda pramenící v Litovelském Pomoraví,“ vysvětluje úspěchy litovelského piva sládek Petr Kostelecký. „Tím hlavním jsou ale lidé, kolegové z pivovaru. Právě díky nim a jejich pečlivosti a poctivému přístupu vaříme naše piva tak dlouhodobě kvalitně,“ zdůrazňuje Kostelecký.

Svou oblibu potvrdil litovelský pivovar i díky úspěchům svého královského piva, ležáku Litovel Premium. Tomu se letos dařilo ve dvou nezávislých soutěžích. Zvítězil v konkurenci třiapadesáti vzorků na soutěži Zlatá pivní pečeť v kategorii Světlý ležák. Čekal ho však i triumf v První pivní extralize, kde se již řadu let pravidelně probojovává do finálového klání.

Litovelský ležák pravidelně na špici První pivní extraligy
Litovel Premium se již několikrát umístil i na stupních vítězů této soutěže. Letos v jubilejním desátém ročníku se dočkal ocenění nejvyššího. „Vzhledem k tomu, že se místní ležák několikrát dostal do špičky naší soutěže a patří k jejím nejúspěšnějším účastníkům, si Litovel ocenění jednoznačně zaslouží,“ hodnotí Ladislav Jakl, předseda poroty První pivní extraligy. Ta není jednorázovou degustační soutěží, ale probíhá v několika soutěžních kolech během celého roku.

„K tomu, aby u nás pivo uspělo, musí být vynikající celoročně. Nestačí jednou zazářit a hned brát medaili. Litovel tedy zhodnotila solidnost, dlouhodobost a stabilitu své práce. Z našich výsledků je evidentní, že se tady pracuje dlouhodobě dobře a že fanoušci této značky mají být na co hrdí,“ zakončil Jakl slavnostní předání ocenění.

Pivovar Litovel uvařil novinku Májový ležák

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Naše voda

Pivovar Litovel přichystal pro příznivce piva na poslední jarní měsíc pivní novinku. Vůbec poprvé místní pivovarníci uvařili Litovel Světlý Májový ležák 11,5%. Nabízí ho v pětilitrových soudcích.

„Pro pozdně jarní období jsme uvařili speciální várku světlého Májového ležáku, původně určenou do našich restaurací a pivnic. Protože však gastro podniky fungovaly zatím jen omezeně, rozhodli jsme se novinku ručně stočit do pětilitrových soudků, aby si ji příznivci litovelského piva mohli vychutnat v klidu a pohodlí svého domova,“ říká Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel. Litovel Světlý Májový ležák 11,5% vyniká lahodnou hořkostí a plností. Originalitu mu dodává silný říz a zlatá barva s bílou čepicí nahoře. Milovníci zlatavého moku si ho mohou zakoupit ve vybraných prodejnách.

Zelený Litovel Patrik můžete koupit i v 5litrovém soudku

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:České nápoje

Hospody a restaurace jsou sice zavřené, příznivci zeleného piva však o svůj oblíbený velikonoční speciál Litovel Patrik nepřijdou. Pivovar Litovel jej nabídne v 5litrových soudcích.

„Štamgasti se pravidelně touto dobou těší, že si na Velikonoce tradičně vychutnají naši specialitu – zelenou jedenáctku Patrika. Protože jsou však restaurace a hospůdky uzavřené, mohou si díky našim 5litrovým soudkům vychutnat zážitek z čepovaného Patrika i doma,“ říká Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel. Seznam prodejen, kde bude pivo k dispozici, najdou lidé na webu pivovaru.

Nefiltrovaný jarní speciál z Litovle poutá pozornost svou neobvyklou zelenou barvou a charakteristickou vůní s lehkými podtóny, v nichž je znát především máta. „Náš Patrik je ryze přírodní, zelenou barvu a typické aroma mu dodává pečlivě vybraná kombinace bylin. Přesný poměr jednotlivých přísad však zůstává naším výrobním tajemstvím,“ doplňuje sládek.

Pivo z absolutní karantény. Pivovar v uzavřené zóně začne znovu fungovat

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Seznam ZprávyAutor:Vlasta Macháčová

Litovelský pivovar po dvou týdnech obnovuje provoz. Zdraví zaměstnanců podle ředitele v žádném případě ohroženo nebude.
Článek

Když před téměř dvěma týdny uvalili hygienici na Litovel karanténu, tamější pivovar okamžitě rozhodl o přerušení provozu. Jednalo se o preventivní opatření, které mělo primárně ochránit zdraví a bezpečnost zaměstnanců. Po čtrnácti dnech uzavření v pondělí pivovar znovu obnoví distribuci lahvového piva. Řidiči budou jezdit z oblasti ven a následně se do ní s prázdnými auty vracet, na karanténu nehledě. Někteří z nich mají právě proto obavy.

„Nepřipadá mi v pořádku, že se dá tímto způsobem obejít karanténa. Samozřejmě rozumím, že se pivovar pokouší nějak fungovat, ale tímto způsobem to nejde,“ myslí si jeden z řidičů, který si ale nepřál zveřejnit jméno. Všichni, kteří nejsou v domácí karanténě, musí podle něj od pondělí nastoupit do práce. Odmítnout nemůžou. „Řekli nám, že se nemáme čeho bát a že odmítnout nástup nemůžeme,“ uvedl šofér.

„Jsme konzervativně založená firma a vždy podnikáme s rezervou. Jdeme si pro peníze, ale nejsme na suchu. Podporu chceme v této době jen jako rezervní polštář, přestože z něj budeme platit úrok,“ řekl spolumajitel pivovaru Josef Valenta. Emise je úročená šesti procenty ročně a je splatná v září 2022. „Kampaň Pivovaru Zvíkov je pozitivním impulzem, kdy vidíme, že se zástupci pivovaru v nelehké době obrátili na svou investorskou komunitu a ta se rozhodla je podpořit,“ uvedl ředitel Fundliftu Radek Musil. „Cílový objem kampaně na úrovni jeden milion korun byl od investorů získán za necelých 24 hodin a kampaň pokračuje dále. Přidalo se v tu dobu 97 investorů, často pravidelných návštěvníků pivovaru,“ podotkl. Kolem půl páté odpoledne bylo vybráno již 1,78 milionu.

Spousta jeho kolegů má přes padesát let, on sám má strach hlavně o své přátele a rodinu. Doma má dvě malé děti. „V žádném případě je nechci nakazit. V autě navíc jezdíme ve dvou, což pravděpodobnost nákazy zvyšuje,“ zmiňuje. Pivo podle něj není životně důležité a za takový risk nestojí. „Pochybuji, že opatření, která pivovar zavede, budou dostatečná, aby se nákaza dál nešířila,“ uzavřel řidič.

Ředitel litovelského pivovaru Lumír Hyneček však obavy nemá. Zdraví zaměstnanců je pro něj na prvním místě, jako potravinářská firma měl ale pivovar hygienické standardy vždy velmi vysoko. V návaznosti na současnou situaci navíc přijal další přísnější opatření. Do obnovení provozu bude navíc zapojen jen minimální počet zaměstnanců. „Naším hlavním zájmem je teď minimalizovat negativní dopady současné situace na zaměstnanost. To se netýká jen našich zaměstnanců, ale i dodavatelů, obchodních partnerů a obyvatel obecně,“ řekl Hyneček. I samotné pracovníky už podle něj zajímá, kdy se provoz pivovaru obnoví.

Na pondělí provozovatelé plánují znovuzahájení distribuce lahvového piva, v průběhu týdne pak chystají spuštění stáčírny lahví. Samotná výroba piva bude dle Hynečka až posledním krokem, vše je potřeba konzultovat s krajskou hygienickou stanicí. Ta v obnovení provozu nevidí problém. „Znovuotevření podniků v těchto oblastech posuzujeme a stanovujeme podmínky provozu tak, aby nedošlo k ohrožení,“ sdělili hygienici. Pivovar tak po čtrnáctidenní pauze může znovu otevřít.

Pivovar Litovel zastavil výrobu piva, je v uzavřené oblasti

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:České novinyAutor:ČTK

Pivovar Litovel nejméně na dva týdny zastavil výrobu a distribuci piva. Litovel na Olomoucku od pondělního rána spadá do oblasti uzavřené hygieniky kvůli vyššímu výskytu koronaviru. Pozastavení výroby litovelský pivovar oznámil na sociálních sítích. Pivovar Litovel ročně uvaří v průměru 210.000 hektolitrů piva a zaměstnává dvě stovky lidí.

"Mimořádná situace v České republice, v Litovli a 20 okolních obcích se samozřejmě zásadním způsobem dotýká nejen našeho pivovaru, ale nás všech. Nad rámec veřejné vyhlášky opatření obecné povahy ze dne 16. března 2020 přistoupil Pivovar Litovel k úplnému zastavení výroby a distribuce minimálně na 14 dní stanovené karanténní lhůty," stojí v oznámení Pivovaru Litovel.

Vedení Pivovaru Litovel dnes dopoledne ČTK sdělilo, že podnik přešel do krizového režimu provozu, který nyní zajišťuje pět pracovníků z původních 200 zaměstnanců. Krizový tým pivovaru spolupracuje s hygieniky a krizovými štáby Litovle a Olomouckého kraje.

"Komunikace se všemi štáby je na dobré úrovni. Všem orgánům státní správy a samosprávy, zejména na úseku ochrany zdraví lidu, je ze strany Pivovaru Litovel poskytována maximální možná součinnost," uvedlo vedení Pivovaru Litovel.

Pivovar Litovel v roce 2018 zvýšil výstav piva na 212.000 hektolitrů z 206.000 hektolitrů v roce 2017. Zhruba 55 procent produkce pivovar předloni prodal v restauracích, které jsou nyní kvůli preventivním opatřením zavřené. Do zahraničí litovelský pivovar exportuje 40 procent své produkce. Loňský výstav pivovar zatím nezveřejnil.

Hygienici v pondělí časně ráno uzavřeli 21 obcí na Olomoucku včetně Uničova, Červenky a Litovle, aby tam zabránili dalšímu šíření koronaviru. V územním obvodu Litovel bylo v úterý odpoledne evidováno 13 nakažených lidí. V územním obvodu Uničov jich bylo 18, v celém Olomouckém kraji 38. Uzavřenou oblast kolem Uničova a Litovle hlídá zhruba 160 policistů.

Pondělní uzavření oblasti zkomplikovalo fungování tamních zemědělských farem a podniků. Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý v úterý ČTK řekl, že ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) řešil s hejtmanem Ladislavem Oklešťkem (ANO), hygieniky i policií podmínky, za jakých bude umožněn vjezd do uzavřené zóny a ven.

Pivovar Litovel patří spolu s přerovským pivovarem Zubr a Pivovarem Holba z Hanušovic do pivovarnické skupiny středomoravských pivovarů PMS Přerov.

Průvodce litovelskými pivy dle nového značení piv

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:České nápoje

Potkalo vás v restauraci nebo obchodě překvapení, protože vaše oblíbené pivo se najednou jmenuje jinak? Za vším může být nová vyhláška, která upravila označení piv. Na jaké změny mohou milovníci piva narazit?

Silná piva
Novou kategorií, kterou vyhláška přinesla, jsou silná piva. „Původně se tato piva označovala jako speciální. Charakterizuje je vyšší obsah extraktu původní mladiny, konkrétně 13 procent a více,“ objasňuje sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký.

Tip litovelského sládka na silné pivo

Pivo Litovel Gustav 13° si milovníci piva oblíbili pro jeho příjemnou hořkost a plnou chuť. Ve sklenici vynikne jeho jantarová barva, rámovaná hustou bílou pěnou. Jméno toto silné pivo nese po slavném zápasníkovi Gustavu Frištenském.

Ležáky
Přesnější vymezení mají od nynějška ležáky. Dlouhou dobu si lidé s tímto pojmem spojovali, často nesprávně, různé druhy piv. Vyhláška nyní jasně určuje, že ležák je jedenáctistupňové nebo dvanáctistupňové pivo, které prošlo spodním kvašením.

Tip litovelského sládka na ležák

Světlý ležák Litovel Premium se vyznačuje harmonicky sladěnou sladovou chutí a jemnou chmelovou hořkostí. Je charakteristický vysokým řízem, díky kterému osvěží nejen při svátečních příležitostech.

Plná piva
Další novinkou, kterou vyhláška přináší, je skupina plných piv, která se podobají ležákům. Liší se však v jedné důležité vlastnosti. „Podobně jako ležáky se jedná o piva se stupňovitostí 11 nebo 12. Na rozdíl od nich však plná piva vznikají svrchním kvašením,“ vysvětluje Petr Kostelecký z Pivovaru Litovel.

Tip litovelského sládka na plné pivo

Příkladem plného piva je třeba svrchně kvašené Litovel Pšeničné pivo. Toto velmi svěží pivo má jemnou hořkou chuť a intenzivní vůni. Připravuje se ze speciálních chmelů, díky kterým v něm dominuje pšeničný slad.

Nejtěžší je úspěch obhájit, říká sládek pivovaru Litovel Petr Kostelecký

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Oomoucká drbnaAutor:Ivo Spisar

Pivovar Litovel v tomto roce získal opět řadu ocenění. Jedním z nich je druhé místo pro Litovel Premium na jedné z nejprestižnějších pivních soutěží s názvem Evropská pivní hvězda v Norimberku. Letos o Evropskou pivní hvězdu soutěžilo 2480 piv ze 47 zemí světa. Druhé místo z této soutěže je tak pro litovelské pivo obrovským úspěchem. Litovel Premium letos získal také bronzovou medaili na Zlaté pivní pečeti v Českých Budějovicích. Především o úspěchu v Norimberku jsme si povídali se sládkem pivovaru Litovel Petrem Kosteleckým.

Jaké byly vaše bezprostřední dojmy po převzetí ceny?
Dojmy jsou to samozřejmě velice pěkné, řekl bych až úžasné, protože si jdete pro ocenění, které vám uděluje degustační komise a ta je složená z odborníků z celého světa. Je to fantastický světový úspěch, protože jsme uspěli v konkurenci všech pivovarů na světě. Právě proto je toto ocenění tak prestižní. Je však důležité zmínit, že s úspěchem ve světě piva je to podobné jako třeba na olympiádě. Je skvělé, když získáte jednu medaili, ale daleko těžší často bývá tu medaili obhájit. A to se nám v pivovaru Litovel opět podařilo.

S kým jste se o úspěch podělil? Komu jste volal jako prvnímu?
Asi se budete divit. Manželka byla až druhá, protože jako prvnímu jsem volal emeritnímu sládkovi pivovaru Litovel panu Miroslavu Koutkovi. Právě on byl můj předchůdce a je to on, kdo mě zaučoval v pivovarském řemesle.

Je tato medaile letošním vrcholem, co se ocenění litovelského piva týče?
Mám velmi dobrou příležitost komentovat nejen toto ocenění, ale když se budeme bavit o tom, co bylo letošním vrcholem, tak jím byla nejen Evropská pivní hvězda pro Premium. Dalším obrovským úspěchem jsou světová ocenění z Londýna, kde jsme na degustační soutěži World Beer Awards získali zlatou medaili za Litovel Premium Dark. Takže se dá říct, že tyto dvě top soutěže, které se odehrály v Londýně a v Norimberku, jsou velmi ceněné a byly pro nás vrcholem tohoto roku.

Pivovar Litovel sbírá jednu cenu za druhou. Čím je výjimečná právě Evropská pivní hvězda?
Už jsem to lehce zmiňoval na začátku. Evropská pivní hvězda je výjimečná množstvím konkurenčních vzorků. Na této soutěži se potkává až na 150 konkurenčních piv v daných kategoriích. Vzorky degustuje komise, která je složena z lidí z celého světa, v letošním roce jich bylo 143. Výjimečnost této soutěže tkví především v tom, že se můžete porovnávat s celým světem. Kvalita piva je podrobena pečlivému pohledu degustátorů a co si budeme povídat, styl českého spodního ležáku je nejrozšířenější na světě, takže právě tato kategorie je ve svojí podstatě nejprestižnější.

Jaká byla na Evropské pivní hvězdě konkurence? Měl jste pocit, že vaše pivo má na stupně vítězů?
Konkurence je obrovská. Bavíme se asi o sto padesáti konkurenčních pivech, která jdou v dané kategorii do soutěže. K získání medaile vede velmi dlouhá cesta a ten pocit, že by vaše pivo mělo být na stupních vítězů může mít každý, ale vždycky je to nakonec na degustátorech a na stupních vítězů je místo jen pro tři. O to větší potěšení a překvapení pak je ten samotný úspěch, a to i kvůli zmiňované extrémní konkurenci.

V pivovaru Litovel je sládkovská funkce velmi váženou. Vy sám ji vykonáváte již notnou řádku let. Myslíte už nějakým způsobem na své nástupce?
Pivovar Litovel je specifický tím, že je pivovarem téměř rodinným. Když už se tam člověk stane sládkem, pak tam většinou setrvá jako sládek dlouhé roky. Za celých 126 let nás bylo pouze 9. Letos mám za sebou pěkné jubileum, pětadvacet let sládkuji zde v pivovaru. To pochopitelně není málo, ale v pivovaru byl ještě jeden sládek služebně starší, hned ten první – Josef Elleder. Roky každopádně běží a je potřeba se dívat do budoucna. Mám kolem sebe dobré perspektivní kolegy. Ale nejde jen o funkci sládka. Velmi důležité jsou funkce mistrovské a také posty přímo výrobní. Velkým počinem je to, že se před lety podařilo oživit obor Potravinář – pivovarník, sladovník, který funguje v rámci Střední odborné školy v Litovli. Věřím tomu, že štafetu bude komu předávat.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.11.09.2020 22:2591