Historie a současnost Pivovaru Litovel

Staletá tradice piva v Litovli má svůj počátek v roce 1291, kdy udělil městu král Václav II. právo mílové. Toto privilegium opravňovalo výhradně litovelské měšťany vařit a šenkovat pivo v okruhu asi jedné míle, tedy zhruba v okolí 10 – 12 km. Pivo se ve středověku vařilo v právovárečných domech, kterých bylo tehdy v Litovli 57. Právovárečníci patřili mezi nejzámožnější obyvatele a jejich slovo mělo při řízení města velkou váhu.
V roce 1770 vyrostl v Litovli pod jednou střechou nový společný pivovar se sladovnou, který vařil celých 100 let. Když už kapacitně nestačil poptávce, vznikl v roce 1814 nový Měšťanský pivovar. pivovarJako celá Litovel byl i on pod německou správou. Na tuto situaci reagovali moravští vlastenci tím, že založili Rolnickou záložnu v Litovli a rolnický akciový cukrovar. Následně došlo k založení a otevření ryze vlasteneckého Rolnického akciového pivovaru se sladovnou. Na tom, že byl 12. listopadu 1893 slavnostně vysvěcen a otevřen, měl velkou zásluhu říšský a zemský poslanec za střední Moravu Josef Svozil, původem z nedaleké Seničky. Pivovar následně získal zlatou a bronzovou medaili na Mezinárodní gastronomické výstavě ve Vídni v r. 1906 a zlatou medaili v Brně na výstavě české výroby v roce 1911. Od té doby, nepřetržitě už druhé století, vaří pivovar v Litovli pivo, které se svou nezaměnitelnou chutí, lahodnou hořkostí a přirozenou barvou prosadilo nejen ve své domovině, ale i v zahraničí.
Na sklonku třicátých let byla vystavěna nádherná varna, která slouží k vaření litovelského piva dodnes. Pouze vnitřní části zařízení – kotlů a kádí – byly zrekonstruovány, obložení stěn kardinálským mramorem a měděné pokrývky kádí a kotlů pivovarjsou původní. Od poloviny minulého století postupně docházelo k výměně kvasných nádob ve spilce (hlavní kvasírna) a v ležáckém sklepě. Staré dřevěné kádě a sudy nahradily ležácké tanky a kvasné nádoby. Od počátku devadesátých let probíhaly rekonstrukce některých technologických celků, např. lahvárenské linky, přetlačných tanků nebo filtrace.
V posledních deseti letech litovelský pivovar modernizoval spilku, kvasničárnu, strojovnu chlazení a chlazení mladiny. V roce 2003 byla uvedena do provozu nová hlavní kvasírna – spilka – s nerezovými káděmi a s moderními ovládacími prvky. Nová technologická zařízení zpřesnila technologii výroby a zvýšila kvalitu vyráběného piva. Nejnovější velkou modernizací je výměna lahvárenské linky za novou o výkonu 36 000 lahví za hodinu a výstavba nové skladové haly.
Litovelský pivovar je živou historií pivovarnictví. I když prošel modernizací, dvě stě litovelských pivovarníků si zakládá na tom, že vyrábí klasicky vařené české pivo stejně jako vlastenci, kteří před více než sto patnácti lety pivovar zakládali.
Dnes je Pivovar Litovel součástí pivovarnické skupiny PMS spolu s přerovským Zubrem a hanušovickou Holbou.

Od roku 2011 je součástí pivovaru i minipivovar, který nejčastěji slouží pro komerční vaření piva nebo samotnému Pivovaru Litovel jako laboratoř k vývoji a testování nových pivních receptur.
Zdroj:Stránky Pivovaru Litovel, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Litovel

Kdy:pracovní dny 10-15 hod.Obec:LitovelZdroj:Pivovar Litovel

Motto: Je lépe 1x vidět než 10x slyšet
S pivem se setkáváme téměř každodenně. Vidíme ho v obchodech, máme stále nějaký ten půllitr doma v zásobě, pijeme ho v restauracích nebo oblíbených hospůdkách. Je naším společníkem při rodinných sešlostech či přátelských posezeních. Máme zkrátka takový pocit, že s námi pivo přímo žije, a tento pocit vyvolává dojem, že o pivu všechno víme. Opak je však pravdou! Znalosti spotřebitelů o našem národním nápoji jsou u převážné většiny populace na velmi nízké úrovni a to je chyba. Čím dál více lidí se neumí na trhu s pivem orientovat.

Proto přijďte přímo do pivovaru v Litovli za hlubším poznáním:
» Chcete nahlédnout pod pokličku litovelského sládka?
» Chcete vědět, jak se vaří klasické české pivo?
» Chcete vidět, jak vypadá varna, spilka a ležácké sklepy?
» Chcete znát historii vaření piva v souvislostech?
» Chcete vidět historická nářadí a zařízení pivovaru?

Provedeme Vás po pivovaru, který stojí za to vidět. Nabídneme Vám ochutnávku různých druhů piv. Ti, kteří exkurzi již absolvovali, nelitovali. Každoročně nás navštíví až 10 000 návštěvníků. Jsou mezi nimi také známé osobnosti z oblasti kultury a sportu.

Přijměte tedy naše pozvání a seznamte se s krásou poctivého pivovarnického řemesla. Přijďte se dozvědět, co dělá „české pivo českým pivem“.

Termín: exkurze probíhají v pracovních dnech v době od 10 do 15 hodin.
Organizace: provádíme pouze skupiny – min. počet 15 osob

Rezervace/objednávky:
Pro skupiny nad 15 osob nás kontaktujte telefonicky - vedoucí návštěvnického centra: (00420) 724 776 392,
nebo mailem: navratilova(zavinac)litovel.cz

Prohlídka bez ochutnávky
Doba trvání: cca 1 hodina
Cena za prohlídku: 50 Kč/osobu

Prohlídka s malou ochutnávkou
Doba trvání: cca 1 hodina exkurze, 1 hodina ochutnávky piva
Cena za prohlídku: 110 Kč/osobu

Prohlídka s velkou ochutnávkou
Doba trvání: cca 1 hodina exkurze, 2 hodiny ochutnávky piva
Cena za prohlídku: 160 Kč/osobu

Aktualizováno: před rokem

Pivní novinka Litovel Hasičská 11 je nově k dostání jako multipack

Publikováno:před 18 dnyZdroj:Mediář.cz

Nefiltrovaný světlý ležák Litovel Hasičská 11, nový speciál Pivovaru Litovel, který je na čepu od začátku května, je nově k dostání také v multipacku, v balení po osmi kusech. Hasičskou jedenáctku uvařili litovelští na počest všem hasičům “jako poděkování za jejich obětavost, odvahu a připravenost zasáhnout tam, kde jsou ohroženy lidské životy a další hodnoty”.

“Ve své 125 let dlouhé historii se Pivovar Litovel potýkal několikrát s řáděním přírodních živlů. V roce 1906 zachvátily sladovnu plameny, v červenci 1997 postihla město i pivovar povodeň a o sedm let později řádění tornáda. V těchto složitých situacích vždy kromě věrných zaměstnanců přispěchali na pomoc hasiči. Navíc je Pivovar Litovel od letošního roku hrdým partnerem hasičského sportu, a proto jsme se rozhodli uvařit pivo hasičům na míru,” říká dlouholetý litovelský Petr Kostelecký.

Rok speciálů, tak slaví pivovar Litovel

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České nápoje

Pivovar Litovel bude letos své 125. výročí slavit ve znamení pivních speciálů, jejichž obliba dlouhodobě roste. „Festival“ svátečních piv začne polotmavým spodně kvašeným pivem Litovel Gustav 13°, pojmenovaným dle nejslavnějšího českého zápasníka všech dob Gustava Frištenského. Fanoušci dobrého moku jej na jaře naleznou v prodejnách po celé České republice a samozřejmě také na čepu ve svých oblíbených hospůdkách. V následujících měsících převezmou štafetu další speciály.

Pivovar Litovel je tradiční pivovar s výstavem přes 200 tisíc hektolitrů ročně, což společně s vlastním minipivovarem umožňuje Litovelským vyzkoušet si nejprve ty nejlepší kombinace ingrediencí ve svátečních pivech. „Mezi speciály, které jsme nejprve ladili v minipivovaru a následně je uvařili ve větším objemu v naší hlavní varně, patří například polotmavý Gustav, velikonoční speciál Patrik či polotmavý ležák Granát. Díky oblibě těchto piv, která bývají často k dispozici pouze lokálně, jsme se rozhodli je nabídnout sezonně v celostátní prodejní síti. Jako první bude v distribuci spodně kvašený polotmavý speciál Litovel Gustav 13° ve formě klasických půllitrových lahví i jako výhodné balení multipack po osmi lahvích,“ říká ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček. Do budoucna se pivovar chystá nabídnout celostátně i další speciály ze své produkce.

Pivo Litovel Gustav 13°, jehož receptura se zrodila již před sedmi lety, si milovníci piva oblíbili pro jeho hustou bílou pěnu, jantarovou barvu, příjemnou hořkost a plnou chuť. „Nese jméno slavného zápasníka Gustava Frištenského, který si před 110 lety vzal dceru prvního sládka našeho pivovaru Josefa Elledera. Do roku 1917 bydlel přímo ve správní budově pivovaru, poté se přestěhoval do nedaleké vilky. V Litovli strávil téměř padesát let života. Je neodmyslitelně spjat s litovelským pivem a speciál Litovel Gustav je inspirován právě jeho silou,“ vysvětluje sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký a dodává: „Stejně jako mnohé speciály jsme i toto pivo poprvé uvařili v našem minipivovaru, který nám už sedmým rokem slouží při testování nových pivních receptur.“

Pivovar Litovel: tradice, historie, ale i osud zápasníka Frištenského

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Chytrá žena

Před více než sedmi sty lety, kdy král Václav II. udělil městu právo mílové, se začala psát historie přípravy zlatého moku v Litovli. Královské privilegium opravňovalo výhradně litovelské měšťany vařit a šenkovat pivo v okruhu jedné míle(středověké), tedy v okolí přibližně sedmi kilometrů. Později se zde díky Josefu Svozilovi zrodil první ryze český vlastenecký pivovar se sladovnou, který byl slavnostně otevřen 12. listopadu 1893.

Pivovar Litovel se dodnes drží klasického výrobního postupu a místních surovin. Právě takto připravované pivo navazuje na tradice mistrůsládků, předávané z generace na generaci. Suroviny, které využívá při výrobě „litovelského zlata“, čerpá především ze svého úrodného okolí, ať už se jedná o vodu z Litovelského Pomoraví, ječmen na slad pěstovaný na hanáckých polích, či chmel pocházející z místní vyhlášené tršické anebo žatecké oblasti. Znamením, že je správné nevzdávat se svých tradic, jsou i mnohá ocenění z prestižních tuzemských i světových anonymních degustačních soutěží. Litovelská piva se pravidelně umisťují mezi nejlepšími, a to i vestále rostoucí konkurenci. Nejčerstvějšími přírůstky jsou zlatá a dvěstříbrné medaile ze Zlaté pivní pečeti 2018. Pivo z Litovle opět zaujalo porotce i na Pivexu 2018, odkud si odvezlo hned čtyři medaile.

Cenné kovy byly doménou i nejslavnějšího českého zápasníka Gustava Frištenského, který zvítězil v deseti tisících kláních v řeckořímském zápase i volném stylu. Jeho neodmyslitelné spojení s městem Litovel začalo jeho láskou, a to nejen k pivu, ale i k dceři Josefa Elledera, prvníhosládka Rolnického akciového pivovaru se sladovnou v Litovli, prvního ryze českého vlasteneckého pivovaru v regionu.

Gustav Frištenský na obraze od akademického malíře a ilustrátora Kamila Mutticha.

Právě na počest Gustava Frištenského před sedmi lety v litovelském minipivovaru vytvořil současný sládek Petr Kostelecký pivní speciál Litovel Gustav 13°. Toto polotmavé nefiltrované pivo zraje v ležáckém sklepě celých sto dní. Milovníci zlatavého moku si jej oblíbili pro jeho příjemnou, déle doznívající lahodnou hořkost, chmelové aroma a typickou jantarovou barvu, kterou mu dodává smíchání několika druhů sladů. Hustá bílá pěna a správný říz umocňují výsledný dojem.

Minipivovar je nedílnou součástí pivovaru. Litovelští pivovarníci ho používají při zkoušení nových postupů a chutí. Stále hledají nové kombinace surovin do pivních speciálů, které by uspokojily pivní gurmány. Některá piva z minipivovaru, mezi něž patří zmiňovaný Gustav či zelené pivo Patrik, získala své vlastní místo v pravidelné nabídce.

Na Zelený čtvrtek s pivním speciálem Litovel Patrik

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:České nápoje

Velikonoční období se u milovníků piva nese ve znamení zelených piv. Pivovar Litovel již počtvrté přichystal smaragdově zbarvený speciál Patrik, který bude na čepu ve vybraných restauracích a hospodách.

Zelená barva je symbolem jara a Velikonoc, typická je však i pro nefiltrovaný pivní speciál Litovel Patrik. Ten litovelští pivovarníci poprvé uvařili v roce 2014. „Jde o čistě přírodní pivo, vařené dle originální receptury, jemuž dodává charakteristickou barvu a aroma pečlivě vybraná kombinace bylin,“ říká sládek Petr Kostelecký. Chuť a vůni tohoto smaragdového pivního klenotu dotváří i exotické podtóny. „Poměr jednotlivých přísad je naším pečlivě střeženým tajemstvím, ale mohu prozradit, že pivo obsahuje například koriandr a mátu,“ dodává Petr Kostelecký. Jedenáctistupňový nefiltrovaný ležák z Litovle se svou chutí výborně hodí k tradičním českým velikonočním pokrmům, například k nádivce.

Název pivního speciálu odkazuje na patrona Irska, svatého Patrika. Jeho svátek slaví 17. března především anglosaské země, které se zbarví do všech odstínů zelené. Vůbec první zelené pivo uvařil Američan dr. Thomas Curtin v roce 1914 v New Yorku.

Litovel Patrik
Pivovar Litovel na oslavu jara a Velikonoc již počtvrté připravil jedenáctistupňový zelený ležák Patrik. Barva a aroma ryze přírodního nefiltrovaného piva vznikají přidáním pečlivě zvolených bylin. Chuť i vůni zjemňují exotické podtóny. Velikonoční speciál z Hané si lidé budou moci vychutnat ve vybraných podnicích od 12. března.

Nefiltrovaný světlý speciál Josef z pivovaru Litovel

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:České nápoje

Pivovar Litovel se rozhodl poctít svého zakladatele Josefa Svozila a pojmenoval po něm nový nefiltrovaný speciál. Světlý ležák Josef bude na čepu až do konce dubna.

„Litovel Josef 13% je nefiltrovaný světlý speciál, ve kterém se snoubí bohatá plná chuť spolu s výjimečnými hořkými tóny čtyřnásobného chmelení. Pro jeho výrobu jsme použili pečlivě vybrané odrůdy tuzemských aromatických chmelů, které jsme přidali nejprve na varně, a poté jsme provedli finální dochmelení za studena v ležáckém sklepě,“ popisuje sládek Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel.

Josef Svozil byl rodákem z hanácké Seničky. Během svého hospodaření se stal odborníkem na pěstování chmele a byl prvním, kdo v našich zemích zavedl drátové vedení. Jako říšský a zemský poslanec za střední Moravu významným způsobem napomohl tomu, aby dne 12. listopadu 1893 došlo k vysvěcení a otevření Rolnického akciového pivovaru se sladovnou v Litovli, jak zněl tehdy celý název prvního ryze českého vlasteneckého pivovaru v regionu.

V litovelském pivovaru však při vaření nového speciálu nemysleli pouze na Josefa Svozila, ale také na všechny jeho jmenovce, kteří mají svátek 19. března. A že jich u nás není málo, dokazují i statistiky. Jméno Josef bylo v roce 2017 čtvrté nejčastější mužské jméno v Česku a jeho nositelů bylo celkem 211 317. Významné postavy se jménem Josef se vyskytují už v Bibli a objevují se v českých i evropských dějinách.

Vánoční speciality od litovelských sládků

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:České nápoje

Litovelský pivovar se na sváteční období opět chystá s výjimečnými pivy a také speciální Kolekcí litovelského sládka. V restauracích a hospodách se ve vánočním čase bude čepovat nefiltrovaný polotmavý speciál Litovel Granát, k dispozici jsou i dárkové multipacky piv Sváteční speciál 13°, ALE a Gustav.

Pivovar Litovel připraví stejně jako každý rok nabídku vánočních pivních speciálů. „Po roce se v nabídce hospod objeví Litovel Granát, polotmavý nefiltrovaný ležák sytě rudé barvy. Toto pivo jsme se znovu rozhodli uvařit po jeho loňském úspěchu,“ říká Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel.

V období svátků budou na čepu a také v dárkových baleních Litovel Sváteční speciál, třináctistupňové světlé pivo zrající více než 100 dní, nefiltrovaný svrchně kvašený Litovel ALE s velmi silnou hořkostí a s citrusovým aroma nebo polotmavý Litovel Gustav, pojmenovaný podle nejslavnějšího českého zápasníka Gustava Frištenského, který byl manželem dcery prvního sládka Pivovaru Litovel.

„Již tradičně nabízíme také Kolekci litovelského sládka. Tento výběr osmi lahví pivních speciálů letos obsahuje svrchně kvašený Litovel ALE, nefiltrovaný Litovel Gustav, nefiltrovaný světlý ležák Litovel Václav a světlý nefiltrovaný Litovel Sváteční speciál. V balení je každý druh piva dvakrát,“ doplňuje Petr Kostelecký.

Sládek Pivovaru Litovel na Vánoce doporučuje

Litovel Sváteční speciál 13°
Pivo charakteristické svou zlatou barvou, chmelovým aroma, hustou bílou pěnou, příjemnou výraznou hořkostí a harmonickou plnou chutí. Je vařeno dle originální receptury na stupňovitost 13° výhradně tradičními postupy z moravského sladu a českého chmele. V ležáckých sklepích zraje více než 100 dní.

Litovel ALE
Toto speciální nefiltrované svrchně kvašené světlé pivo anglosaského typu s plnou chutí, velmi silnou hořkostí a citrusovým aroma je vyrobeno ze speciálních zahraničních chmelů. Skvěle se hodí k rybám, drůbeži, salátům a sýrům.

Litovel Gustav
Jantarová barva, hustá bílá pěna, chmelové aroma, příjemná hořkost a harmonická plná chuť podtrhují výjimečnost tohoto svátečního polotmavého nefiltrovaného speciálu s extraktem mladiny. Pojmenován je podle nejslavnějšího českého zápasníka Gustava Frištenského.

Litovel Granát
Nefiltrovaný polotmavý ležák Granát vyniká především dlouhodobě doznívající hořkostí a svou sytou barvou odkazuje na slavný český minerál. Jeho výjimečná chuť vzniká díky spojení hned čtyř druhů sladu. Tento speciál pivovar Litovel poprvé uvařil v roce 2016, ve vánoční sezoně bude opět na čepu v restauracích a hospodách.

Kolekce litovelského sládka
Tento výběr je ideálním vánočním dárkem nejen pro pivaře. Obdarovaní najdou v setu hned čtyři dvojice pivních speciálů, ochutnat tak mohou svrchně kvašený Litovel ALE, nefiltrovaný polotmavý a výjimečně silný Litovel Gustav, nefiltrovaný světlý ležák Litovel Václav, uvařený na počest svatého Václava, patrona všech pivovarníků, a světlý nefiltrovaný Litovel Sváteční speciál.

Pivovarníci z Litovle navyšují výrobu a prodeje piva

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:České nápoje

Prodeje Pivovaru Litovel v prvních devíti měsících mírně rostou, za tři kvartály roku 2017 to bylo více než 151 tisíc hektolitrů. Zvýšený výstav a prodeje v letošním roce významně ovlivnily sportovní a hudební akce, promo v prodejnách i export.

„Letošní rok se pro Pivovar Litovel z hlediska množství vyrobeného piva a prodejů vyvíjí dobře, v meziročním srovnání od ledna do září sledujeme u jednotlivých balení nárůst o více než 2 %,“ uvádí Lumír Hyneček, ředitel Pivovaru Litovel. „V létě jsme zaznamenali výraznou popularitu balení vhodných na cesty a na dovolenou, například plechovek, u kterých zájem vzrostl o téměř 22 %. Velký zájem je v rámci celého roku již tradičně o klasické skleněné lahve,“ upřesňuje.

Pivovar Litovel získal v roce 2017 také několik významných ocenění z pivních degustačních soutěží. Tradiční světlý Litovel Moravan a Litovel Pšeničný ležák si odvezly medaile z prestižní mezinárodní degustační soutěže World Beer Awards, zlatem v soutěži Zlatý pohár PIVEX 2017 v kategorii tmavých piv se pak může pochlubit Litovel Dark Premium. V degustační soutěži Zlatá pivní pečeť 2017 získal Litovel Moravan zlatou medaili. Hned trojnásobný úspěch zaznamenalo pivo z Hané v odborné degustační soutěži České pivo 2017. Šampionem se pro rok 2017 mezi světlými pivy stal Litovel Moravan, na druhém a třetím místě v kategorii tmavých piv se pak umístily Litovel Premium Dark a Litovel Dark.

Nejlepším světlým pivem se stal Litovel Moravan

Publikováno:před 12 měsíciZdroj:České nápoje

Pivu z Hané se opět dařilo, Litovel Moravan zvítězil v prestižní odborné degustační soutěži České pivo 2017. Druhé a třetí místo mezi tmavými pivy získala piva Litovel Premium Dark a Litovel Dark. Hned trojnásobný úspěch zaznamenalo pivo z Pivovaru Litovel v odborné degustační soutěži České pivo 2017. Šampionem se pro rok 2017 stal světlý Litovel Moravan, který poprvé uvařil emeritní sládek litovelského pivovaru Miroslav Koutek se svými spolupracovníky již před 35 lety.

„Vítězství v soutěži České pivo je pro nás dalším důvodem k radosti v roce, kdy slavíme výročí 35 let piva Moravan,“ komentuje úspěch Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel. „Těší nás, že odborníci již poněkolikáté ocenili naše pivo, vařené tradičními postupy z ječmene z úrodné Hané, z tršického a žateckého chmele a místní skvělé vody z Litovelského Pomoraví. Ocenění patří také Miroslavu Koutkovi, bez kterého by náš pivovar nebyl tím, čím je dnes,“ dodává.

Pivovaru Litovel patří v letošním ročníku soutěže České pivo také druhá a třetí příčka mezi tmavými pivy, na kterých se umístily tmavý ležák Litovel Premium Dark a tmavé výčepní pivo Litovel Dark.

Soutěž každoročně pořádá Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským. Jednotlivé vzorky piva pečlivě zkoumá odborná komise, složená z pivovarníků, pedagogů i odborníků z Chmelařského institutu, maximální objektivitu zaručuje hodnocení ve dvou kolech za dohledu notáře.

Oceněná piva soutěže České pivo 2017:

Litovel Moravan
Optimální sladěnost intenzivní lahodné aromatické hořkosti a střední plnosti, výborný říz a velmi dobrá pěnivost, to jsou hlavní charakteristické vlastnosti piva, které poprvé uvařil před 35 lety emeritní sládek pivovaru Litovel Miroslav Koutek se svými spolupracovníky.

Litovel Premium Dark
Černý ležák z Litovle má bohatou kompaktní pěnu, příjemnou hořkost a jedinečnou karamelovou chuť a vůni, získanou z praženého karamelového a bavorského sladu.

Litovel Dark
Středně plné tmavé výčepní pivo z Litovle se vyznačuje příjemnou středně karamelovou vůní, charakteristickou hořkostí a barvou.

Ocenění Pivovaru Litovel v posledních ročnících soutěže České pivo

České pivo 2017
1. místo ČESKÉ PIVO 2017 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Moravan
2. místo ČESKÉ PIVO 2017 z Prahy v kategorii tmavých piv za Litovel Premium Dark
3. místo ČESKÉ PIVO 2017 z Prahy v kategorii tmavých piv za Litovel Dark

České pivo 2016
1. místo ČESKÉ PIVO 2016 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Moravan
1. místo ČESKÉ PIVO 2016 z Prahy v kategorii tmavých výčepních piv za Litovel Dark
2. místo ČESKÉ PIVO 2016 z Prahy v kategorii světlých ležáků za Litovel Premium

České pivo 2015
1. místo ČESKÉ PIVO 2015 z Prahy v kategorii světlých ležáků za Litovel Premium
1. místo ČESKÉ PIVO 2015 z Prahy v kategorii nealkoholických piv za Litovel Free
1. místo ČESKÉ PIVO 2015 z Prahy v kategorii tmavých piv za Litovel Dark
3. místo ČESKÉ PIVO 2015 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Classic
3. místo ČESKÉ PIVO 2015 z Prahy v kategorii tmavých piv za Litovel Schwarzbier

České pivo 2014
1. místo ČESKÉ PIVO 2014 z Prahy v kategorii tmavých piv za Litovel Dark
3. místo ČESKÉ PIVO 2014 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Classic
3. místo ČESKÉ PIVO 2014 z Prahy v kategorii nealkoholických piv za Litovel Free

České pivo 2013
1. místo ČESKÉ PIVO 2013 z Prahy v kategorii světlých ležáků za Litovel Premium
1. místo ČESKÉ PIVO 2013 z Prahy v kategorii tmavých výčepních piv za Litovel Dark
3. místo ČESKÉ PIVO 2013 z Prahy v kategorii tmavých ležáků za Litovel Schwarzbier Premium

České pivo 2012
1. místo ČESKÉ PIVO 2012 z Prahy v kategorii světlých ležáků za Litovel Premium
1. místo ČESKÉ PIVO 2012 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Moravan
1. místo ČESKÉ PIVO 2012 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Classic
3. místo ČESKÉ PIVO 2012 z Prahy v kategorii tmavých výčepních piv za Litovel Dark

Pivo Litovel úspěšné na soutěži World Beer Awards

Publikováno:před 12 měsíciZdroj:České nápoje

Pivovar Litovel zopakoval své loňské úspěchy na prestižní degustační soutěži piva World Beer Awards. Pivo z Hané dostalo od mezinárodní poroty dvě ocenění, mezi světlými ležáky českého typu získal bronzovou medaili Litovel Moravan, v kategorii kvasnicových pšeničných piv bavorského typu se dokonce Litovel Pšeničný ležák stal vítězem národního kola.

„Pivo Litovel Moravan uvařil sládek Miroslav Koutek poprvé před pětatřiceti lety. K letošnímu výročí ani nemůže být lepší uznání než medaile z jedné z nejprestižnějších degustačních soutěží na světě,“ říká Petr Kostelecký, sládek pivovaru Litovel, a doplňuje: „Velkou radost máme i z úspěchu Pšeničného ležáku. Čeští milovníci piva v poslední době oceňují pestrost a méně typické druhy zlatavého moku, než jsou klasická výčepní světlá piva. O to cennější je, že speciály z Litovle slaví úspěchy nejen u zákazníků, ale chutnají také odborníkům, kteří degustují špičkové vzorky z celého světa.“

World Beer Awards patří mezi nejuznávanější degustační soutěže. Přihlášená piva z celého světa soutěží v osmi kategoriích, vítěze pečlivě vybírá v anonymní degustaci porota složená z pivních odborníků. Pivovar Litovel na této soutěži v loňském roce získal zlaté medaile za Litovel Premium v kategorii světlých ležáků českého typu a také za Litovel Premium Dark v kategorii tmavých ležáků.

Litovel Moravan
Světlé výčepní pivo Litovel Moravan se vyznačuje optimálním sladěním intenzivní, aromatické a lahodné hořkosti a střední plnosti, má výborný říz a velmi dobrou pěnivost. V kategorii světlých ležáků českého typu získalo na soutěži World Beer Awards 2017 v národním kole bronzovou medaili.

Litovel Pšeničný ležák
Na soutěži World Beer Awards 2017 se Litovel Pšeničný ležák stal vítězem národního kola. Toto vysoce osvěžující pivo s příjemnými aromatickými tóny banánu a jemnou hořkostí je vyráběno z pšeničného sladu a speciálních odrůd chmelů.

Pivovar Litovel uvařil ke Dnům českého piva Václava

Publikováno:před 12 měsíciZdroj:České nápoje

Svátek českého piva, pořádaný na oslavu patrona zlatavého moku sv. Václava, odstartuje již 27. září. Pátého ročníku Dnů českého piva se účastní pivovary z celé České republiky, milovníci piva se mohou těšit na pivní speciály, prohlídky pivovarů i speciální menu ve vybraných restauracích. Mezi nimi bude i Pivovar Litovel se svým speciálem Václav.

Jedním z tradičních lákadel Dnů českého piva budou čepované pivní speciály, které pivovary vytvoří pro tuto příležitost. „Například Pivovar Litovel uvaří speciální světlý nefiltrovaný ležák Václav, který bude k dostání ve vybraných restauracích i mimo olomoucký region,“ říká Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel. Do akce se zapojí pivovary z celé České republiky, které tak oslaví patrona piva sv. Václava, tradici českého piva, české hospody i národní kuchyni. V rámci Dnů českého piva bude na různých místech republiky probíhat speciální program, včetně prohlídek pivovarů, oslav na výstavištích a možnosti ochutnat speciální pivní menu v restauracích a hospodách.

Svatý Václav je patronem českého piva již od dob Karla IV., akci Dny českého piva pořádá Český svaz pivovarů a sladoven od roku 2013.

Tip na oslavu dne svatého Václava
Litovel Václav 12°
Nefiltrované pivo zlatavě medové až jantarové barvy má plnou chuť s velmi lehkými karamelovými tóny. Spojuje se v něm jedinečná chuť, harmonická hořkost, slabý zákal a ten správný říz. Na počest patrona pivovarníků svatého Václava jej připravují v Pivovaru Litovel vždy v září u příležitosti oslav Dnů českého piva.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.07.09.2018 07:2871