Historie a současnost Pivovaru Pardubice

Vaření piva má v Pardubicích staletou tradici a sahá až do počátku 14.století. V roce 1491 zakoupil Pardubice od pánů z Pardubic nejbohatší moravský velmož v zemi, Vilém z Pernštejna, který si je vyvolil za centrum velkého panství a začal na počátku 16.století rozvíjet v Pardubicích pivovarnictví. Právo vařit pivo se zpravidla pojilo k přesně vymezenému počtu měšťanských domů a bylo rozšířeno i v okolních vesnicích. V těchto letech byly v Pardubicích 4 pivovary-městský, obecní, zámecký a farní.

V pivovaru, předaném roku 1531 do majetku obce, měli právo várky ti, kteří vlastnili ve městě dům. Vařilo se zde kvalitní světlé pivo, převyšující svou kvalitou pivovary v okolí, a byl stanoven i široký okruh hospod, které směly odebírat pivo jen z Pardubic. Od roku 1650 se stal měšťanskému pivovaru konkurencí pivovar zámecký. pivovar
Pardubičtí podnikatelé v oboru pivovarnictví se v té době rozhodli založit novou společnost - Akciový pivovar Pardubice. 29.ledna 1871 se sešlo komité a rozhodlo, že bude postaven nový, parostrojní pivovar. 20. června 1871 byla zvolena první správní rada a ze 17 kandidátů byl vybrán sládek František Chodounský z Protivína. Stavitelem pivovaru byl pan Štěpánek z Mladé Boleslavi. Výstavba byla dokončena 1.dubna 1872, tedy za necelý rok nákladem 272 305 zlatých a 67 krejcarů. 6.dubna byl pivovar vysvěcen a 8.dubna se začalo vařit pivo. První výstav byl 25.6.1872 a v tomto roce bylo prodáno asi 6 000 hl. Roční produkce byla 15 000 hl a byl to jeden z prvních moderních pivovarů ve východních Čechách. V roce 1928 vyprodukoval tento pivovar poprvé ve své historii více než 100 000 hl piva. Před tímto moderním pivovarem však existoval v Pardubicích Zámecký pivovar, založený dlouho před rokem 1749 s produkcí až 12 300 hl ročně, který v roce 1900 vyhořel a v roce 1909 v něm byla výroba piva zastavena.

1.října 1889 nastoupil nový sládek Alois Šimonek, který je tvůrcem pardubického 19o Portera. Jeho výroby začala v březnu 1890 a je oblíbenou značkou i dnes. Dosáhl nemalých úspěchů a vyznamenání v mezinárodním měřítku a to např.

*diplom se zlatou medailí na Všeobecné zemské výstavě v Praze r.1891
*diplom se stříbrnou medailí na Národopisné Českoslovanské v Praze r.1895
*čestný diplom se stříbrnou medailí na Krajinské hospodářské v Kutné Hoře r.1900
*Hours Consours v Pardubicích r.1903
*diplom se stříbrnou medailí na Mezinárodní výstavě pro prům.pivovarský ve Vídni 1904
*diplom se zlatou medailí na Mezinárodní výstavě umění kucherského ve Vídni 1906
*medaili Pražské obchodní a živnostenské komory na Okresní hospodářsko-průmyslové výstavě v Chrudimi r.1907
*prestižní cena „Sládkovo nejlepší“ v listopadu 1994 od severoamerického svazu nápojářů a potravinářů.

Hodnocení kvality Pardubického Portera ukazují nejlépe tyto zprávy, citujeme:
„V měsíci březnu roku 1890, tedy před 18 lety, započal Akciový pivovar v Pardubicích uváděti na trh specialitu tmavého, výjimečně silného, 19o piva, kterýžto druh dosud nikde na kontinentu nebyl vyráběn. pivovarZvoliv pro tuto svoji specialitu tmavého piva název Pardubický 19o Porter, obdržel výměrem městského úřadu královského komité města Pardubic „Půlkůň“ k označování svých výrobků. Ochranná známka tato registrována jest u Obchodní a Živnostenské komory v Praze na listech 325 čís.961 ze dne 19.července 1897.

Od prvopočátku výroby do dnešního dne potvrzují osvědčení odborníci i vynikající znalci, že specialita Pardubický 19o Porter stojí úplně bez konkurence, jak pro svou sílu, tak i pro svou výtečnou jakost.

„Tato specialita Pardubický 19o Porter uznána mnohými lékařskými autoritami za pivo zdravotní, nejprospěšnější lidskému zdraví, předčící a předstihující následkem svého bohatého obsahu extraktu sladového a své neobyčejné lahodné chuti veškerá soudobá tu-i cizozemská tmavá piva, doporučuje se lékařsky pro rekonvalescenty, chudokrevné a slabší osoby vůbec, jakožto osvěžující, sílící a trávení značnou měrou povzbuzující nápoj, nepostradatelný pro každého zdraví svého dbajícího“.


Zkoušené pivo „Porter“ z Akciového pivovaru v Pardubicích, barvy sytě černé, s hustou, zahnědlou pěnou, vyznamenává se velmi lahodnou, sladově nasládlou, při tom však příjemně osvěžující chutí, i jeví na jazyku neobyčejně vysokou chlebnatost.

Z provedeného chemického rozboru vysvítá, že pivo jest velmi silně zavařeno /na 19/, že prokvašení jeho jest středního stupně, procento cukru i bílkovin je vysoké, množství kyselin zcela přiměřené, viskozita pak neobyčejně značená, vesměs to vlastnosti, jež nejen vysokou chlebnatost a osvěžující chuť tohoto piva plně vysvětlují pivovara potvrzují, ale i po stránce zdravotní pivo co nejlépe odporučuji.

Na základě těchto fysikálních a chemických vlastností lze zkoušený „Porter“ označiti co výrobek vynikající jakosti, jenž s nejproslulejšími a nejsilnějšími pivy cizozemskými směle soutěžit může.

Originální černé 19 stupň.pivo je vařeno podle české receptury od roku 1891. Jeho jedinečná nezaměnitelná nasládlá chuť je dosahována neměnnou tradiční skladbou 4 druhů sladů – českého, bavorsko – mnichovského, karamelového a barevného. Chmelí se výhradně českým chmelem ze žatecké pěstební oblasti. Porter je nazýván právem českým originálem. S objemem alkoholu 8% se řadí mezi nejsilnější černá piva. Tuto sílu dosahuje dlouhým hlavním kvašením za studena a dlouhou dobou dokvašování, která je až 3x delší než u ostatních piv.

Výroba piva v Pardubickém pivovaru se neustále rozšiřovala a v roce 1900 byl výstav 49 219 hl. V říjnu téhož roku pivovar z části vyhořel, ale zásobování zákazníků nebylo přerušeno a v listopadu se opět začalo vařit pivo.

Kromě válečných let 1914-1918 se výstav piva neustále zvyšoval a v roce 1911 už dosáhl prodej 63 065 hl. Ve dvacátých letech tohoto století došlo v pivovaru k významným změnám, pivovarneboť do pivovaru byly vloženy další investice, byl upraven mimo jiné dvůr a okolí pivovaru. V roce 1928 vyprodukoval tento pivovar poprvé ve své historii více než 100 000 hl piva. Pivovar stále rozšiřoval okruh zákazníků, v roce 1930 bylo prodáno 94 746 hl. V té době pivovar poprvé exportoval do Francie, dále do Vídně, Terstu, Budapešti, Káhiry a Alexandrie.

Komplikace a změny v politickém vývoji na konci 30. let se dotkly také pivovaru. Vlivem válečných let poklesl prodej, vyrábělo se nízkostupňové pivo. V roce 1945 byl převeden pivovar do národní správy a roku 1949 znárodněn do firmy: Východočeské pivovary, národní podnik v Pardubicích.

Do roku 1960 byl místem podnikového ředitelství i pro ostatní pivovary Lanškroun, Česká Třebová, Choceň, Polička, Hlinsko, Golčův Jeníkov a Tupadly.

Organizačně od roku 1960 podléhal pod Východočeské pivovary v Hradci Králové až do svého osamostatnění 1. ledna 1993, kdy se stal znovu akciovou společností. V tomto období tj. 25.-27.10.1993 pořádal pivovar Pardubice „Pivovarsko-sladařské dny“ po dalších 62 letech. V roce 1993 dosáhl pivovar výroby 310 000 hl piva, 50 000 hl nealkoholických nápojů a pro vlastní potřebu 2 000 tun sladu.
Zdroj:Stránky Pivovaru Pardubice, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Pardubice

Kdy:celoročně dle dohodyObec:PardubiceZdroj:Pivovar Pardubice

Kde se pivo vaří ...
Pardubický pivovar zve návštěvníky k prohlídce prostor pivovaru.

V rámci exkurze Vám ukážeme výrobní prostory, kde se již od roku 1871 vaří pardubické pivo. Nahlédnete do tajů výroby a historie piva v Pardubicích. Během prohlídky uvidíte videofilm o pivovarnictví, osvěžíme Vás ochutnávkou piva nebo nealko nápojů v našem stylovém Pivovarském salonku a provedeme Vás jednotlivými provozy pivovaru. Exkurze jsou prováděny i v anglickém jazyce. Exkurzi lze zakončit v naší prodejně Pivovarka, kde Vám nabízíme kompletní sortiment našich výrobků.

Objednávky exkurze a bližší informace: tel: 466 746 511, e-mail: pivovar@pernstejn.cz

Zajímá vás výroba piva, chcete vědět, jak se vaří pivo v Polabí? Přijďte se podívat na exkurzi do Pardubického pivovaru. Seznámíme vás s historií pivovaru, výrobním procesem a zasvětíme Vás do tajů vaření piva.

Samozřejmostí je prohlídka výrobními provozy největšího pivovaru Pardubického kraje. Nejprve navštívíte Staročeskou restauraci, kde shlédnete instruktážní film o tradiční výrobě piva v Pardubicích s ochutnávkou, a poté si prohlédnete sladovnu, varnu, spilku a sklepy a závěrem exkurze shlédnete stáčírnu lahví a sudů.

Bohužel z provozních důvodů není možné ovlivnit chod pivovaru a nemůžeme garantovat, že v době prohlídky bude vše v plném provozu.

Podmínky a ceny
Exkurzi si je nutné dohodnout minimálně 10 pracovních dnů před termínem exkurze
Kontakt pro objednání exkurze: pivovar@pernstejn.cz

Objednávka
Objednávka musí obsahovat termín, čas, počet osob, rozsah exkurze včetně případného požadavku na další služby např. občerstvení, kontaktní a odpovědná osoba. Pivovar provede písemně/e-mailem potvrzení požadavku do 5 pracovních dní ode dne doručení objednávky. V případě nedodržení přesného smluveného času příjezdu je pivovar oprávněn změnit termín zahájení.

Počet osob
Minimum: 10
Maximum: 30 (početnější skupiny budou rozděleny na menší skupinky)
*Návštěvníci mladší 15 let mají přístup pouze v doprovodu osoby starší 18 let.

Tlumočení:
Zájemci o exkurzi a o odborný výklad v jiném jazyce než Aj, Rj si sami zajistí překladatele.

Možné termíny:
Pondělí – Čtvrtek 8.00 – 15.00 (Po dohodě lze provést exkurze i v jiném čase.)
Pátek – Neděle (nutná předchozí domluva.)

Časový rozsah – trvání exkurze
Vlastní prohlídka v provozu s výkladem max. 1,5 hod

Povinnosti účastníků exkurze:
Při příjezdu uvést počet osob a předložit zodpovědnou osobou uvedenou v objednávce písemný seznam účastníků pro bezpečnostní agenturu a vyúčtování.

Poznámka:
● Prohlídku pivovaru lze absolvovat pouze s průvodcem/odpovědnou osobou z pivovaru.
● Náročnost prohlídky je střední – nutno zdolat schody.
● Ochutnávku poskytujeme pouze návštěvníkům starším 18-ti let. Pro mladistvé je zde ochutnávka limonád.
● V prodejně Pivovarka lze zakoupit upomínkové předměty.
● V Restauraci Pivovarka lze po předchozí domluvě s provozovatelem domluvit posezení.

Ceník
Druh vstupného Cena
Základní cena 100 Kč
Zvýhodněné vstupné (školy) 60 Kč
Prohlídka v cizím jazyce 150 Kč/osobu
Cena exkurze za 1 osobu v Kč vč. DPH

Aktualizováno: před 5 lety

Staropramen navrhne ukončení výroby v Pardubickém pivovaru

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Představenstvo Pardubického pivovaru v pondělí svolalo valnou hromadu, na níž navrhne ukončení výroby k 31. březnu příštího roku. Valná hromada musí být ze zákona svolaná měsíc před jejím konáním, měla by se tedy sejít zhruba v polovině prosince. ČTK o tom informovala mluvčí skupiny Pivovary Staropramen Denisa Mylbachrová.

Skupina vlastní majoritní podíl ve firmě. Produkci vybraných piv chce přesunout do pivovaru Ostravar. Staropramen uvedl, že ukončení výroby pardubického pivovaru je reakcí na výrazný propad prodejů jeho produktů, které se z velké části vyvážely do Ruska.

O ukončení činnosti pivovaru již firma informovala své zaměstnance. Podle Staropramenu se to dotkne 46 lidí zejména na výrobních pozicích i administrativních pracovníků. Skupina uvedla, že pro ně připravila podpůrný program a v nejbližších dnech chce o plánu na ukončení výroby informovat své obchodní partnery.

Staropramen vlastní většinový podíl v Pardubickém pivovaru od roku 2019. Koupil ho s cílem rozšířit nabídku piv o další lokální značku a zvýšit produkci celé skupiny. Mylbachrová uvedla, že od roku 2020 se pivovar potýká s problémy. Pandemie koronaviru přinesla výrazný pokles odbytu kvůli vládním restrikcím a další potíže firmě způsobil růst cen energií a vstupních nákladů. "V důsledku nepříznivých událostí posledních let došlo k výraznému propadu prodejů nejen na tuzemském, ale i zahraničních trzích. Značná část exportu pardubických značek totiž směřovala do Ruska," doplnila mluvčí.

Staropramen uvedl, že v posledních měsících zvažoval i variantu prodeje pivovaru. Poté, co valná hromada návrh na ukončení výroby schválí, navrhne představenstvo další směřování pivovaru. V areálu pivovaru má zůstat restaurace i prodejna, oznámila společnost.

Pardubický pivovar byl založen v roce 1871 a první pivo se zde začalo vařit 8. dubna 1872, minulý rok tedy slavil 150. výročí od založení. Před tím, než většinový podíl koupil Staropramen, vařil kolem 80.000 hektolitrů piva ročně a plánoval do deseti let produkci zdvojnásobit.

Pivovarům Staropramen loni meziročně klesl čistý zisk o 45,4 procenta na 441 milionů Kč. Tržby naopak meziročně stouply o 4,2 procenta na 4,23 miliardy korun. Společnost uvedla, že prodeje piva loni meziročně klesly o 1,8 procenta na 3,13 milionů hektolitrů.

Pardubický pivovar loni kvůli pandemii vozil pivo i domů

Publikováno:před 2 letyZdroj:Zemědělec.czAutor:Petra Vaňatová

Loňské propady produkce Pardubického pivovaru kvůli zavřeným restauracím nenahradilo ani nad očekávání dobré léto, kdy byly podniky bez omezení otevřené. Pivovar ale posílil prodeje do obchodních řetězců, zavedl i například novinku dovážky piva domů. Uvedla to ředitelka pivovaru Petra Chovancová. Pivovar si teď připomíná 150 let od založení společnosti.

Pro pivovarnictví obecně je koronavirová pandemie devastující. Obzvlášť pro regionální pivovary, které jsou závislé na prodejích do pohostinství, řekla ředitelka. „I když jsme v loňském roce zaznamenali velké úspěchy na poli celonárodní distribuce v řetězcích, bohužel to nepokrývá ztrátu z prodeje čepovaného piva. A zahájení velmi operativního rozvozu piva až domů, které si spotřebitelé docela oblíbili, nám bylo jen malou náplastí,“ řekla Chovancová.
Podrobné výsledky pivovar zatím nezveřejnil. Největší meziroční ztráty ale vykáže v sudovém pivu, protože restaurace jsou jeho stěžejní zákazníci. Novinky částečně pomohly reagovat na vládní opatření. „Bohužel ještě nejsme v situaci, kdy by se dalo finálně bilancovat. Zatím jsem ráda, že se společně s provozovateli hospod a restaurací snažíme všemi silami podporovat prodeje z okének, například distribucí PET lahví zdarma na čepované pivo,“ řekla Chovancová.

Pardubický pivovar má narozeniny, je mu 150 let

Publikováno:před 2 letyZdroj:Svět potravin

Před 150 lety, v roce 1871, byl založen pivovar v Pardubicích, první pivo se zde začalo vařit 8. dubna 1872. Majoritním akcionářem Pardubického pivovaru, který vyrábí řadu značky Pernštejn, čtrnáctistupňový Taxis nebo Porter, tmavé devatenáctistupňové pivo, se v roce 2019 staly Pivovary Staropramen.

Vaření piva má v Pardubicích sahá až do počátku 14. století, dlouhá desetiletí ve městě existoval Zámecký pivovar. Ten byl založen před rokem 1749 s produkcí až 12 300 hektolitrů ročně, v roce 1900 ale vyhořel a v roce 1909 v něm byla výroba piva zastavena.

V druhé polovině 19. století se pardubičtí podnikatelé v oboru pivovarnictví rozhodli založit novou společnost - Akciový pivovar Pardubice. Komité společnosti se sešlo 29. ledna 1871 a rozhodlo, že bude postaven nový, parostrojní pivovar. Prvním sládkem byl vybrán František Chodounský z Protivína, stavitelem pivovaru byl pan Štěpánek z Mladé Boleslavi. Výstavba byla dokončena 1. dubna 1872, 8. dubna 1872 se začalo vařit pivo.
Prvních 100 000 hektolitrů

Roční produkce byla zprvu 15 000 hektolitrů, v roce 1928 vyprodukoval pivovar poprvé více než 100 000 hektolitrů piva. Od roku 1890 se zde vaří vlastní 19° pivo Porter dle vlastní receptury. V roce 1945 byl pivovar převeden do národní správy a roku 1949 znárodněn do firmy: Východočeské pivovary, národní podnik v Pardubicích. Výroba piva v Pardubickém pivovaru se neustále rozšiřovala, v roce 1900 byl výstav 49.219 hektolitrů. Pivovar se osamostatnil 1. ledna 1993, kdy se stal znovu akciovou společností, v červnu 2006 se přejmenoval na Pivovar Pernštejn a.s. a posléze v červenci 2010 na Pardubický pivovar a.s.

Pivo i domů
Loňské propady produkce Pardubického pivovaru kvůli zavřeným restauracím nenahradilo ani nad očekávání dobré léto, kdy byly podniky bez omezení otevřené. Pivovar ale posílil prodeje do obchodních řetězců, zavedl i například novinku dovážky piva domů. ČTK to řekla ředitelka pivovaru Petra Chovancová.

Pro pivovarnictví obecně je koronavirová pandemie devastující. Obzvlášť pro regionální pivovary, které jsou závislé na prodejích do pohostinství, řekla ředitelka. "I když jsme v loňském roce zaznamenali velké úspěchy na poli celonárodní distribuce v řetězcích, bohužel to nepokrývá ztrátu z prodeje čepovaného piva. A zahájení velmi operativního rozvozu piva až domů, které si spotřebitelé docela oblíbili, nám bylo jen malou náplastí," řekla Chovancová.

Podrobné výsledky pivovar zatím nezveřejnil. Největší meziroční ztráty ale vykáže v sudovém pivu, protože restaurace jsou jeho stěžejní zákazníci. Novinky částečně pomohly reagovat na vládní opatření. "Bohužel ještě nejsme v situaci, kdy by se dalo finálně bilancovat. Zatím jsem ráda, že se společně s provozovateli hospod a restaurací snažíme všemi silami podporovat prodeje z okének, například distribucí PET lahví zdarma na čepované pivo," řekla Chovancová.

Od poloviny předloňského roku jsou majoritním vlastníkem Pivovary Staropramen. Předtím pivovar vyráběl kolem 80 000 hektolitrů piva ročně, plány majitele byly do deseti let produkci zdvojnásobit. Ambice podle Chovancové zůstává stále stejná, jen se trochu zkrátil čas na její splnění. "Plán růstu pivovaru se musel upravit, především trajektorii náběhu těchto hektolitrů," řekla Chovancová.

Díky změně vlastníka pivovar loni také začal stáčet nově pivo Vilém do plechovek. Lahvovou novinkou pak byla Hořká dvanáctka. Pivovar měl před akvizicí dobrou pozici v Rusku, na Ukrajině a v Polsku. Teď už využívá i další obchodní síť Staropramenu. Letos se pivovar ještě víc zaměří na propagaci, uvedla Chovancová.

"Pořád máme v regionu nízkou znalost našich speciálů, jako je Taxis nebo Kvasňák či Čerstvá desítka ze sklepa. Jedná se o piva nefiltrovaná a nepasterovaná, která mají krátkou trvanlivost," řekla Chovancová.

V pivovaru pracuje 70 lidí. Pandemie jim zpřísnila hygienická opatření na pracovištích. "Rozdávali jsme ve dvou vlnách látkové roušky se speciálními nanofiltry, samozřejmě při vstupu do pivovaru měříme tělesnou teplotu, na samotném pracovišti věnujeme pozornost pravidelné dezinfekci a úklidu a osobní setkání se snažíme eliminovat na nezbytné minimum," řekla Chovancová.

Pardubický pivovar prohloubil ztrátu. Zlepšení vyhlíží pod novým vlastníkem

Publikováno:před 3 letyZdroj:E15.czAutor:Barbora Pánková

Pardubický pivovar, který nedávno převzala dvojka tuzemského pivního trhu Pivovary Staropramen, prohloubil loni ztrátu. Zvýšila se na 3,7 milionu z předloňského 1,2 milionu korun. Zisku společnost dosáhla naposledy v roce 2016, a to ve výši 44 tisíc korun.

Tržby Pardubickému pivovaru loni vzrostly meziročně o pouhé necelé procento na 135 milionů korun. Společnost ve výroční zprávě připouští nesplnění plánu, co se týče prodejů. “Důvodem je pokles exportu našeho piva především do Ruska. Bylo to způsobeno neodebráním plánovaného množství piva několika zákazníky,” vysvětluje ve výroční zprávě někdejší předseda představenstva společnosti Leoš Kvapil, kterého v červnu nahradil Zdeněk Havlena z Pivovarů Staropramen.

“Prodeje Pardubického pivovaru v posledních dvou letech vykazují stagnaci, což se společně s nárůstem ceny surovin a energií a lidské práce projevilo na poklesu hospodářského výsledku,” doplnil Havlena pro server E15.

Havlena dále mluví o investicích v loňském roce. “Firma dokončila významnou investici do zkvalitnění technologie výroby jako instalace filtrace a přetlačných tanků a výměna dopravníků na lahvárenské lince. Současně pracuje na investiční strategii na následující roky,” uvedl Havlena bez upřesnění částky.

Na ztrátové hospodaření společnosti poukázali auditoři Josef Kalenský a Josef Chmatil ve výroční zprávě. “Finanční situace účetní jednotky je nadále v důsledku ztrátového hospodaření nestabilní a další fungování této společnosti je závislé na zvýšení odbytu a zároveň promítnutí relevantních úspor nákladů,” uvedli.

“Upozorňujeme na skutečnost, že v souladu s požadavkem auditorů nebyly vytvořeny opravné položky na pohledávky ve výši 5694 tisíc korun, ale pouze 3694 tisíc, rozdíl nevytvořených opravných položek neobsahuje hranici námi určené materiality,” dodali.

Letos počítá Pardubický pivovar s podobnými výsledky jako loni. “Podle posledního vývoje a harmonogramu dokončení akvizice bude hospodářský výsledek kopírovat předchozí rok, zlepšení očekáváme v roce 2020,” řekl Havlena.

Převzetí Pardubického pivovaru, který má více než staletou tradici a patří pod něj značky Pernštejn, Taxis nebo Porter, oznámily Pivovary Staropramen letos v červnu. Drží 89 procent jeho akcií. Kromě Pardubického pivovaru provozuje Staropramen stejnojmenný pivovar na pražském Smíchově a ostravský pivovar Ostravar.

Pivovarům Staropramen, patřícím do severoamerické pivovarské skupiny Molson Coors, patří na tuzemském pivním trhu druhá příčka. Předloni dosáhly konsolidovaných tržeb ve výši 9 miliard korun, konsolidovaný výsledek hospodaření po zdanění byl ve ztrátě 82 milionů korun. Jedničkou je Plzeňský Prazdroj, který v březnu 2017 převzala skupina Asahi. Heineken Česká republike ze stejnojmenné nizozemské skupiny je třetí největší. K předním výrobcům piva patří také národní podnik Budějovický Budvar, který je ve vlastnictví státu.

Staropramen zahájil tažení do regionů. Ovládl Pardubický pivovar

Publikováno:před 4 letyZdroj:Euro.czAutor:ČTK

Pivovary Staropramen se staly majoritním akcionářem Pardubického pivovaru. Drží 89 procent akcií. Staropramen chce posílit vlastní sortiment regionálních značek, uvedli dnes zástupci pivovarů na tiskové konferenci v Pardubicích. Zbytek vlastní drobní akcionáři.

„Spotřebitel žádá pestrost nabídky, my jim ji chceme dát. Naprostý standard je v restauracích pět šest piv,“ řekl generální ředitel společnosti Pivovary Staropramen Petr Kovařík. „Jde o významný krok v historii naší firmy, díky kterému rozšíříme naši nabídku o výborná, velmi kvalitní a zajímavá piva. Jsem velice rád, že do naší pivovarské rodiny přivítáme zkušené kolegy z východních Čech,“ uvedl Kovařík.

Majoritními akcionáři Pardubického pivovaru byli od roku 2010 dva podnikatelé. Michal Pátek držel 41 procent akcí, Leoš Kvapil vlastnil 40,5 procenta akcií. Jednání o prodeji začala asi před rokem a půl.

„Naše zdroje byly omezené. Pro nás je důležité, že budou zachovaná místa, budou zajištěné potřebné investice,“ řekl Kvapil. Kdyby Pardubický pivovar chtěl docílit celostátní distribuce, potřeboval by investici 100 milionů korun.

Cílem akvizice je do deseti let zdvojnásobit produkci na 160 tisíc hektolitrů. V posledních letech pivovar uvařil kolem 80 tisíc hektolitrů piva ročně. Pivo stáčí do sudů nebo lahví, pivo v plastových lahvích nebo plechovkách nenabízí. V prodejích loni převažovalo z 60 procent lahvové pivo. Podnik víc produkce uplatní na domácím trhu, okolo 25 tisíc hektolitrů vyváží do dvacítky zemí.

Pardubický pivovar si zachová vlastní autonomii, zůstane samostatnou akciovou společností s dosavadními zaměstnanci a hospodařením. „Zaměstnanců ani chodu pivovaru se změna nijak nedotkne,“ řekl Kovařík.

Novou ředitelkou Pardubického pivovaru bude Petra Chovancová a finanční ředitel a jednatel bude Zdeněk Havlena z firmy Pivovary Staropramen, zasedne také v představenstvu. Leoš Kvapil v představenstvu zůstane. Volba představenstva je na programu valné hromady příští týden.

Ztrátu pivovar vykazoval v letech 2009 až 2012 zhruba od dvou milionů korun do 7,5 milionu korun. Ztrátový byl také v roce 2014, ztráta byla 1,7 milionu korun. Loni a předloni měl rovněž ztrátové hospodaření, 1,7 milionu korun a loňských přibližně tři miliony korun. Předloňské výnosy podniku byly téměř 134 milionů korun.

Pivovar vznikl v roce 1871. V roce 2016 oslavil 145 let existence. Vyrábí piva značky Pernštejn, čtrnáctistupňový Taxis nebo Porter, což je tmavé devatenáctistupňové pivo. V roce 2016 založil minipivovar, který vaří speciální druhy piva. Uvaří desítky hektolitrů piva ročně.

Pivovary Staropramen v ČR provozují smíchovský Staropramen (hlavní značky Staropramen a Braník) a ostravský pivovar Ostravar. Firma je od roku 2012 součástí severoamerické pivovarské skupiny Molson Coors. Pivovary Staropramen koupila od investiční společnosti CVC Capital Partner za 2,7 miliardy eur, do roku 2009 pivovary vlastnil pivovarský gigant Anheuser-Busch InBev. V roce 2017 měla firma 1436 zaměstnanců.

Staropramen se vyváží do 33 zemí. Mezi nejvýznamnější exportní trhy Staropramenu patří Slovensko, Švédsko, Velká Británie a Německo.

Staropramen koupil 89 procent akcií Pardubického pivovaru

Publikováno:před 4 letyZdroj:Lidovky.czAutor:ČTK

Pivovary Staropramen se staly majoritním akcionářem Pardubického pivovaru. Drží 89 procent akcií. Staropramen chce posílit vlastní sortiment regionálních značek, uvedli ve středu zástupci pivovarů na tiskové konferenci v Pardubicích. S původními většinovými majiteli Pardubického pivovaru už představitelé Staropramenu, jemuž patří na českém pivovarském trhu druhá příčka za Plzeňským Prazdrojem, podepsali smlouvu o koupi. Zbytek pivovaru vlastní drobní akcionáři.

„Spotřebitel žádá pestrost nabídky, my jim ji chceme dát. Naprostý standard je v restauracích pět šest piv,“ řekl generální ředitel společnosti Pivovary Staropramen Petr Kovařík. „Jde o významný krok v historii naší firmy, díky kterému rozšíříme naši nabídku o výborná, velmi kvalitní a zajímavá piva. Jsem velice rád, že do naší pivovarské rodiny přivítáme zkušené kolegy z východních Čech,“ uvedl Kovařík.

Majoritními akcionáři Pardubického pivovaru byli od roku 2010 dva podnikatelé. Michal Pátek držel 41 procent akcí, Leoš Kvapil vlastnil 40,5 procenta akcií. Jednání o prodeji začala asi před rokem a půl.

„Naše zdroje byly omezené. Pro nás je důležité, že budou zachovaná místa, budou zajištěné potřebné investice,“ řekl Kvapil. Kdyby Pardubický pivovar chtěl docílit celostátní distribuce, potřeboval by investici 100 milionů korun.

Produkce se má zdvojnásobit
Cílem akvizice je do deseti let zdvojnásobit produkci na 160 000 hektolitrů. V posledních letech pivovar uvařil kolem 80 000 hektolitrů piva ročně. Pivo stáčí do sudů nebo lahví, pivo v plastových lahvích nebo plechovkách nenabízí. V prodejích loni převažovalo z 60 procent lahvové pivo. Podnik víc produkce uplatní na domácím trhu, okolo 25 000 hektolitrů vyváží do dvacítky zemí.

Pardubický pivovar si zachová vlastní autonomii, zůstane samostatnou akciovou společností s dosavadními zaměstnanci a hospodařením. „Zaměstnanců ani chodu pivovaru se změna nijak nedotkne,“ řekl Kovařík.

Novou ředitelkou Pardubického pivovaru bude Petra Chovancová a finanční ředitel a jednatel bude Zdeněk Havlena z firmy Pivovary Staropramen, zasedne také v představenstvu. Leoš Kvapil v představenstvu zůstane. Volba představenstva je na programu valné hromady příští týden.

Ztrátu pivovar vykazoval v letech 2009 až 2012 zhruba od dvou milionů korun do 7,5 milionu korun. Ztrátový byl také v roce 2014, ztráta byla 1,7 milionu korun. Stejnou ztrátu měl v roce 2017 a loni ztráta dosáhla zhruba tří milionů korun. Předloňské výnosy podniku byly téměř 134 milionů korun.

Staropramen patří Američanům
Pivovar vznikl v roce 1871. V roce 2016 oslavil 145 let existence. Vyrábí řadu značky Pernštejn, čtrnáctistupňový Taxis nebo Porter, což je tmavé devatenáctistupňové pivo. V roce 2016 založil minipivovar, který vaří speciální druhy piva. Uvaří desítky hektolitrů piva ročně.

Pivovary Staropramen v ČR provozují smíchovský Staropramen (hlavní značky Staropramen a Braník) a ostravský pivovar Ostravar. Firma je od roku 2012 součástí severoamerické pivovarské skupiny Molson Coors. Pivovary Staropramen koupila od investiční společnosti CVC Capital Partner za 2,7 miliardy eur, do roku 2009 pivovary vlastnil pivovarský gigant Anheuser-Busch InBev. V roce 2017 měla firma 1436 zaměstnanců.

Staropramen se vyváží do 33 zemí. Mezi nejvýznamnější exportní trhy Staropramenu patří Slovensko, Švédsko, Velká Británie a Německo.

Nový Pernštejn je za studena chmelený

Publikováno:před 4 letyZdroj:České nápoje

Spalující letní slunce na hlavou nás jasně vede k osvěžení, které nás udrží na nohou. Silná piva většinou nevyhledáváme a dáváme přednost pivům s menším obsahem alkoholu. To nás letos vedlo k uvaření lehkého piva tradičním spodně kvašeným stylem, které se výborně pije a zažene žízeň.

Tím to ale nekončí, pivo jsme přichmelili za studena (tzv. Dry hop) americkou odrůdou chmele s názvem "Citra". Populární způsob chmelení hlavně pro piva typu IPA či APA dodává pivu minimum dodatečné hořkosti, ale chmelové aroma je krásně uvolněno do piva. Výsledkem je pivo které pojí dva světy typických českých ležáků a amerických stylů vyzdvihovaných pro svoje citrusové aroma. Konečný vzhled piva je mírně zakalený, jelikož pivo neprochází filtraci a tím pádem zůstane v pivu více kvasnic.

Pivo bude v prodeji v 30l sudech od června do září.

Nejlepší exportní pivo roku 2017 dle PBA je Pardubický Porter

Publikováno:před 5 letyZdroj:České nápoje

Na udílení výročních cen odborného časopisu Pivo, Bier & Ale, které se uskutečnilo ve čtvrtek 30.listopadu ve Strahovském Klášterním pivovaru, byl Pardubický Porter vyhlášen Nejlepším exportním pivem roku 2017 v kategorii speciální pivo. Před zraky více než stovky svých kolegů v oboru, majitelů a ředitelů pivovarů všech velikostí z celé České republiky, toto prestižní uznání převzal sládek Pardubického pivovaru Martin Gruntorád.

„Pardubický Porter potvrzuje své jedinečné postavení nejen na domácím trhu, ale daří se mu s úspěchem pronikat stále více i do zahraničí. Po ocenění za jeho dlouhodobou kvalitu, jež mu bylo uděleno před dvěma lety, muselo logicky přijít i to dnešní,“ uvedl při předávání diplomu na slavnostním večeru Pavel Borowiec, vydavatel a šéfredaktor časopisu Pivo, Bier & Ale a velký znalec všeho, co souvisí s pivovarnictvím. „Pardubický Porter patří k těm pivům, která nám svět může závidět,“ dodal.

„Sluší se při této příležitosti poděkovat všem mým předchůdcům počínaje tvůrcem Porteru Aloisem Šimonkem i současným pracovníkům a partnerům Pardubického pivovaru, kteří se na jeho trvalé kvalitě a úspěšné distribuci doma i ve světě podílejí,“ řekl Týdeníku Pernštejn sládek Martin Gruntorád.

Devatenáctistupňový Porter patří k nejúspěšnějším exportním artiklům Pardubického pivovaru. Vedle Slovenska trvale stoupá jeho obliba nejvíce v Rusku, Itálii a Maďarsku, vyváží se i do řady dalších zemí.

V Pardubicích si na Dny českého piva připijí Jubilejní čtrnáctkou

Publikováno:před 5 letyZdroj:České nápoje

Dny českého piva tradičně probíhají v čase, kdy si připomínáme svatého Václava, kterého Karel IV. prohlásil za patrona českého piva. O tomto knížeti a patronovi českého státu se napovídalo mnoho legend. Na čem se historici shodují, je snad pouze den, kdy jej jeho bratr Boleslav sprovodil ze světa. Tento den je právem státním svátkem a je dobré si v tomto čase připomenout české tradice a přiťuknout si zlatavým mokem, jehož věhlas již dávno překročil hranice naší země!

27. září proto slavnostně zahajujeme letošní Dny českého piva. Pozvedněme tedy půllitr a připijme si na nápoj, který je pro Českou republiku charakteristický a kterým se můžeme pyšnit po celém světě. Až do 1. října se pak můžete těšit na příjemnou společnost, speciální jídlo a samozřejmě především na výborné pivo.

Dny českého piva pořádá už popáté Český svaz pivovarů a sladoven. Zatímco minulý ročník kladl důraz na spojení piva s gastronomií, letos se bude cílit právě na pivo jako takové.

Pardubický pivovar si připravil na oslavu patrona českého piva limitovanou edicí nefiltrovaného a nepasterovaného Pardubického Taxisu s názvem Jubilejní čtrnáctka.

Pivo výjimečné chuti s výraznou hořkostí, přičemž celkový dojem je korunován vyšším obsahem kvasinek. Díky nim vznikl skutečně řemeslný speciál, který se skvěle hodí ke všem těžším jídlům české i mezinárodní kuchyně včetně těch, jež jsou připravována ze zvěřiny.

Z Pardubic se pivo vozilo do zámoří už před sto lety

Publikováno:před 6 letyZdroj:Rozhlas.czAutor:Šárka Kuchtová

Významný sládek Alois Šimonek uvařil v roce 1890 první várku 19stupňového pardubického Portera. Toto pivo bývalo už v minulém století doporučováno jako lék pro tělo i duši. Díky vysokému podílu alkoholu vydrželo i transport přes moře, a tak se už před první světovou válkou dováželo do Egypta.

V Pardubicích byly v polovině 19. století čtyři pivovary. Přesto nestačily uvařit dost piva, aby pokryly poptávku rychle se rozrůstajícího města. A tak se měšťané dohodli na stavbě nového moderního pivovaru. Vyrostl nedaleko tehdejšího vlakového nádraží ani ne rok po dohodě akcionářů, 1. dubna 1872. A první výstav piva byl o tři měsíce později.

Sládek Alois Šimonek se inspiroval v anglických docích
Sládek Alois Šimonek putoval po pivovarech a sbíral zkušenosti, a to nejen v rámci rakousko-uherského mocnářství, navštívil i Anglii a Rusko. A tak když se objevil v téměř novém velkokapacitním moderním pivovaru v Pardubicích, dal dohromady všechny své znalosti a v roce 1890 uvařil 19° Porter. Podobný pivní životabudič popíjeli nosiči v anglických docích stejně jako jeho baltickou variantu námořníci v Petrohradě.

Vysokoalkoholové pivo Porter, které je na rozdíl od severských příbuzných spodně kvašené, se stalo v Pardubicích velkým hitem. Bylo považováno za sváteční pití, doporučováno jako lék na chudokrevnost a životabudič pro ženy po porodu. Receptura sládka Šimonka se v pivovaru předává ze sládka na sládka, už 127 let.

Historie měšťanského pivovaru
V pardubickém pivovaru se vaří od jeho založení do dnešních dnů bez přestávky. Vařilo se i během války, tehdy především nízkostupňová piva a v menším množství. Po válce byl pivovar znárodněn, ale vařilo se dál, po roce 1989 zprivatizován, a stále se vaří. Během své existence prošel několika rekonstrukcemi, původně byl postaven do tvaru L, měl bednářství na výrobu sudů a také například stáje pro koně.

Velkou modernizací prošel v roce 1989. Kdy byly vybudovány nové varny a velkou část výroby řídil už počítač. V tomto má pardubický pivovar jedno z prvenství, měl první počítačem řízenou varnu v tehdejším Československu.

Pivovar je otevřen návštěvníkům, a to i těm, kteří pivo nepijí. Pokud je ale zajímá historie výroby piva a samotného pardubického pivovaru, pak si během prohlídky pivovarských expozic přijdou na své.

Minipivovar Arnošt
Součástí návštěvnického okruhu je i zastávka v minipivovaru, aby zájemci získali srovnání, jak se pivo vaří v menších objemech. Pardubický pivovar využívá malý pivovar jako laboratoř, kde zkouší nové druhy a nové chutě. Vaří se zde také sezónní druhy, které by se ve velkém vařit nevyplatilo.

Návštěvníci prochází pivovarem za běžného provozu. V minipivovaru potkají Milana Rambouska, který ví o pivu a zvlášť tom typicky českém, tedy spodně kvašeném ležáku, úplně všechno. A pokud budou mít štěstí, setkají se i se sládkem Martinem Gruntorádem, který je v tomto pivovaru už třicet let, deset let na pozici sládka. To, že mají pivo rádi, nepoznáte podle kulatých břich, ale podle toho, jak krásně o pivu mluví.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.15.11.2022 17:2338