Stárek jako zkušený mlynář dohlížel na chod podniku, vyučený mládek obsluhoval stroje, zdatný tovaryš jim byl vždy k ruce, a když bylo třeba něco vylepšit nebo opravit, dorazil vážený sekerník. Chlapi, kteří staré pivovarnické řemeslo dokonale ovládali, už dnes po bývalém mlýně v blanenské Dolní Lhotě nepobíhají, ale Viktor Flek mladší na ně nezapomněl.
Jména piv, jež pod značkou Lhotecký mlýn vyrábí, odkazují právě k jejich profesím. Desetistupňový Mládek, jedenáctistupňový ležák Tovaryš – pivo klasického plzeňského typu, dvanáctka Stárek z karamelového sladu a třináctistupňový Sekerník. Zlatavý mok ze zdejšího minipivovaru si už přes dva roky získává oblibu u fajnšmekrů v okolí.
„Jsme opravdu malý podnik, vše děláme ve dvou lidech. Pivo si vaříme i pro sebe, a když člověk něco dělá pro sebe, dělá to dobře. Kvalita je základ, nic nešidíme, nic kromě základních surovin nepřidáváme,“ říká třicetiletý podnikatel a upozorňuje, že nárazově je k dostání i zimní vídeňský a letní medový ležák, na sezonu bude přichystaná už dříve odzkoušená APA.
Na produkci piva se Flek vrhl v období, kdy covidová pandemie potopila zdejší oblíbenou restauraci nad vyhlášeným tanečním podnikem Klub Mlýn, kam se v pátek a v sobotu chodí bavit především mladší generace. Ačkoliv minipivovarů se na celé jižní Moravě drží přes šest desítek, na celém Blanensku je Lhotecký mlýn teprve druhý v pořadí. Dlouholetý „jedináček“ – domácí Pivovar Ohrada – navíc funguje až na severu kraje v obci Vísky u Letovic.
„Na jednu stranu je to výhoda v relativně slabší konkurenci, nicméně zase musíme razit cestu, která je jinde prošlapaná a lidé jsou tam na nová piva zvyklí. Když někdo konzumuje dvacet let stejnou značku, jeho názor změníte jen těžko,“ naráží na fakt, že v regionu stále drží prim velké pivovary Černá Hora a Starobrno. „Dokážou nabídnout i doplňkové služby, hospodskému vybaví celý podnik, to my logicky nezvládneme. Ideální případ je mít na čepu klasiku a k tomu jeden dva speciály, nejlépe Lhotecký mlýn,“ směje se.
„Člověk nesmí sklouznout k pohodlnosti“
Pivo nabízí ve skle, litrových PET lahvích i sudech, a to od deseti do padesáti litrů. Právě individuální odbyt pro nejrůznější oslavy tvoří převážnou část klientely minipivovaru, který dokáže vyrobit okolo 450 hektolitrů ročně.
Flek absolvoval rekvalifikační kurz pro výrobce piva, přesto si na startu nechal pomoct od zkušenějšího sládka. Teď už však vaří sám. „Dá se to celkem rychle naučit, navíc neměním dodavatele, abych vyráběl furt stejnou kvalitu. Člověk jen prostě nesmí sklouznout k pohodlnosti,“ nabízí stručný recept.
S areálem bývalého mlýna má také další plány. Nejpozději příští rok chce nabídnout prohlídky provozu i s historickou vodní elektrárnou. Přírodní živel by rád částečně využil také k výrobě piva.
„Průtok už tu není tak velký jako v minulosti, ale nainstalujeme menší turbínu, pro kterou to bude stačit. A výhledově bychom rádi rozjeli i restauraci, třeba klidně jen v režimu pivnice,“ naznačuje, že Lhotecký mlýn časem ožije i tradiční hospodskou zábavou.
Na jednom místě
974 pivovarů
19.200 piv
10.998 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Mlýn a jeho historie
První písemnou zmínku o moučném mlýnu ve Lhotě máme z roku 1597, kdy blanenské panství přebírá pan Jan Žalkovský ze Žalkovic. V období 1597 – 1891 se na mlýně střídá spousta majitelů.
Roku 1891 původní dřevěný mlýn vyhoří a je podle plánů Antona Hally postaven nový zděný. Turbínu a strojní vybavení dodává firma Prokop z Pardubic. v roce 1897 Jabůrkové přejímají mlýn a přestavují jez a zdokonalují zařízení mlýna. V roce 1908 je zřízena elektrárna, ta je po blanenské druhou elektrárnou v okolí. V roce 1951 je mlýn pronajat Hospodářskému družstvu v Rájci a později spolu s ním znárodněn.
Od roku 1996 je mlýn v našem vlastnictví, elektrárna se šalandou od roku 2018. Oba objekty byly zrekonstruovány se zachováním historické architektury.
Pohled do současnosti
Pivo vyrábíme tradičním řemeslným rmutovacím postupem v dvounádobové varně. Poté pivo kvasí a leží dostatečně dlouhou dobu. Naše piva si udržují ty nejlepší chuťové vlastnosti, jelikož nejsou filtrovaná ani pasterovaná. Je tedy nutné uchovávat je v chladu.
Piva jsme pojmenovali podle profesí, které dříve působily na Mlýně, takže naše osvěžující světlá desítka se jmenuje Mládek. Následuje zkušenější Tovaryš světlý ležák jedenáctka. Dohlíží na něj Stárek polotmavý ležák dvanáctka a nakonec Sekerník třinácti stupňový india pale lager extra chmelený. V rámci sezóny vaříme další speciály například sváteční Vídeňský ležák nebo Medový ležák.
Zdroj:Stránky Lhotecký mlýn, 2023
Více na stránkách pivovaru
Minipivovar Lhotecký mlýn |
Lhotecký mlýn s.r.o. |
minipivovar |
Dolní Lhota 123 |
678 01 Blansko-Dolní Lhota |
Jihomoravský kraj |
2022 únor |
Viktor Flek |
David Šubják |
~468 hl (ročně) |
+420 776 076 776 |
25341774 / CZ25341774 |
www.lhoteckymlyn.cz |
pivovar@lhoteckymlyn.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.