Když se řekne pivovar, nemusí vždy jít o velký průmyslový podnik. Po celé republice přibývá malých výrobců. Naše létající redaktorka Sabina Vosecká se vydala do pivovaru Lajka, který sídlí v suterénu činžovního domu na Letné.
„Těmto nádobám se říká varna, protože v ní probíhá celý prvotní krok v přípravě piva. Což je v podstatě vyvaření sladké šťávy ze sladu a potom její povaření s chmelem,“ ukazuje sládek Janek Kotecký.
Vzniká tedy takzvaná mladina. „To je hořkosladká tekutina, která se potom zchladí a převede se do kvasných kádí, přidají se k ní kvasinky, které postupně přetvoří cukry na alkohol a oxid uhličitý, který to pivo nasytí.“
V dalších nádobách pak pivo kvasí a později dozrává. V suterénu letenského činžáku vaří pivo převážně z bio surovin a nabídka je pestrá.
„Děláme spodně kvašenou desítku a dvanáctku a k nim piva hodně chmelená moderními ovocně-aromatickými chmely. Poslední pivo, které v podstatě bezvýpadkově máme celý rok, je taková velmi lehká osmička belgického střihu, která je dost neobvyklá. Nemáme moc často pivo silnější než třináct stupňů,“ vyjmenovává Janek Kotecký.
Piva pak nesou jména zvířat, která posloužila vesmírnému programu, a vzdávají jim tak hold. Na etiketách tak najdete třeba názvy Strelka, Bělka, Albina nebo Enos.


Na jednom místě
936 pivovarů
17.255 piv
10.404 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost pivovaru Lajka
Lajka je mladý městský pivovar počátku 21. století. Každé z našich piv vzdává hold jednomu ze zvířat, které posloužilo zvláštní směsi vědy a propagandy, emancipace a řinčení zbraní známé jako „vesmírné závody“.
Jsme přirozeně zakotveni v českém pivovarském prostředí, inspirujeme se však pestrostí tradic i aktuálních trendů blízkých i vzdálených koutů světa. To se odráží na paletě piv, která vyrábíme. Jsou vždy v přirozeném stavu – nefiltrujeme, ani nepasterizujeme, zrání svěřujeme do rukou činitelům nejpovolanějším: kvasnicím, chladu a času. U každého piva usilujeme o jasnou a vyladěnou osobitost – nehledejte u nás ani bezvýrazná supermarketová piva, ani nevyvážené pivně-marketingové výkřiky.
Nejpestřejší výběr našeho piva přirozeně najdete hned u pivovaru v naší kavárně na pražské Letné, nicméně pivo nabízíme i k dalšímu prodeji.
Zvláštní pozornost věnujeme výběru zemědělských surovin, z nichž piva vyrábíme – zejména chmelu a sladu. Drtivá většina sladu, který používáme, je vyráběna z bio obilnin (především ječmene). Chmel v dnešní době ještě není v biokvalitě v dostatečné míře dostupný a většinu tak zatím máme z chmelnic klasických. Ačkoliv jsou v našem výběru zastoupena výrazně aromatická piva, pro jejichž výrobu se běžně používají americké, australské a novozélandské chmely, držíme se chmele evropského – na našem kontinentu je zajímavého chmele dostatek a není nezbytné jej dovážet přes půl Zeměkoule. Doufáme, že Vás o tom naše piva přesvědčí.
Zdroj:Stránky pivovaru Lajka, 2019
Více na stránkách pivovaru


Pivovar Lajka |
Lajka a spol s.r.o. |
minipivovar s pohostinstvím |
U Akademie 366/11 |
170 00 Praha-Bubeneč |
Praha |
2019 |
Jan Kotecký |
Jan Kotecký |
~300 hl (ročně) |
+420 608 906 354 |
24283347 / CZ24283347 |
pivovarlajka.cz |
sladek@pivovarlajka.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.