Historie a současnost Pivovaru Lajka

Lajka je mladý městský pivovar počátku 21. století. Každé z našich piv vzdává hold jednomu ze zvířat, které posloužilo zvláštní směsi vědy a propagandy, emancipace a řinčení zbraní pivovarznámé jako „vesmírné závody“.

Jsme přirozeně zakotveni v českém pivovarském prostředí, inspirujeme se však pestrostí tradic i aktuálních trendů blízkých i vzdálených koutů světa. To se odráží na paletě piv, která vyrábíme. Jsou vždy v přirozeném stavu – nefiltrujeme, ani nepasterizujeme, zrání svěřujeme do rukou činitelům nejpovolanějším: kvasnicím, chladu a času. U každého piva usilujeme o jasnou a vyladěnou osobitost – nehledejte u nás ani bezvýrazná supermarketová piva, ani nevyvážené pivně-marketingové výkřiky.

Nejpestřejší výběr našeho piva přirozeně najdete hned u pivovaru v pivovarnaší kavárně na pražské Letné, nicméně pivo nabízíme i k dalšímu prodeji.

Zvláštní pozornost věnujeme výběru zemědělských surovin, z nichž piva vyrábíme – zejména chmelu a sladu. Drtivá většina sladu, který používáme, je vyráběna z bio obilnin (především ječmene). Chmel v dnešní době ještě není v biokvalitě v dostatečné míře dostupný a většinu tak zatím máme z chmelnic klasických. Ačkoliv jsou v našem výběru zastoupena výrazně aromatická piva, pro jejichž výrobu se běžně používají americké, australské a novozélandské chmely, držíme se chmele evropského – na našem kontinentu je zajímavého chmele dostatek a není nezbytné jej dovážet přes půl Zeměkoule. Doufáme, že Vás o tom naše piva přesvědčí.
Zdroj:Stránky pivovaru Lajka, 2019


Více na stránkách pivovaru