Historie a současnost Pivovaru Lajka

Lajka je mladý městský pivovar počátku 21. století. Každé z našich piv vzdává hold jednomu ze zvířat, které posloužilo zvláštní směsi vědy a propagandy, emancipace a řinčení zbraní pivovarznámé jako „vesmírné závody“.

Jsme přirozeně zakotveni v českém pivovarském prostředí, inspirujeme se však pestrostí tradic i aktuálních trendů blízkých i vzdálených koutů světa. To se odráží na paletě piv, která vyrábíme. Jsou vždy v přirozeném stavu – nefiltrujeme, ani nepasterizujeme, zrání svěřujeme do rukou činitelům nejpovolanějším: kvasnicím, chladu a času. U každého piva usilujeme o jasnou a vyladěnou osobitost – nehledejte u nás ani bezvýrazná supermarketová piva, ani nevyvážené pivně-marketingové výkřiky.

Nejpestřejší výběr našeho piva přirozeně najdete hned u pivovaru v pivovarnaší kavárně na pražské Letné, nicméně pivo nabízíme i k dalšímu prodeji.

Zvláštní pozornost věnujeme výběru zemědělských surovin, z nichž piva vyrábíme – zejména chmelu a sladu. Drtivá většina sladu, který používáme, je vyráběna z bio obilnin (především ječmene). Chmel v dnešní době ještě není v biokvalitě v dostatečné míře dostupný a většinu tak zatím máme z chmelnic klasických. Ačkoliv jsou v našem výběru zastoupena výrazně aromatická piva, pro jejichž výrobu se běžně používají americké, australské a novozélandské chmely, držíme se chmele evropského – na našem kontinentu je zajímavého chmele dostatek a není nezbytné jej dovážet přes půl Zeměkoule. Doufáme, že Vás o tom naše piva přesvědčí.
Zdroj:Stránky pivovaru Lajka, 2019


Více na stránkách pivovaru

Z baru Lajka se stane nový minipivovar

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Pivo na čepu

Holešovický podnik Lajka si za léta fungování našel řadu příznivců. Ty přitom může rozšířit o další nadšence do piva. Bar se totiž promění v minipivovar.
K samotnému spuštění pivovaru dojde 26. dubna, kdy si budete moci na novém pivu pochutnat. A budete tak moci udělat i v nových sklepních prostorách pod současnou kavárnou, kde vznikne zbrusu nový pivní bar.

Pivovar slibuje, že kromě tradiční české pivovárenské tradice bude sledovat také zahraniční trendy a přinese tak paletu chutí ze všech koutů světa. Pivo bude klást důraz také na životní prostředí – většina sladu bude vyráběna z bio obilnin a chmelení bude v zastoupení především regionálních odrůd.

Samozřejmostí bude při slavnostním otevření bohatá gastronomická nabídka a grilování před podnikem samotným.
Pokud se vám ale téměř tři týdny čekat nechce, nezoufejte. Lajka je dlouhodobě vyhlášená širokou pivní nabídkou, která zahrnuje právě malé české pivovary, které na jednotlivých pípách rotují.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.07.04.2019 16:491