Studenti Vysoké školy chemicko-technologické v pražských Dejvicích mají svůj speciální klub vaření piva. Nápoj pak nabízejí třeba ve školní hospodě. Tentokrát ho ale připravovali přímo venku v univerzitním kampusu.
„To co vidíte, to je slad, teď už se nám z toho stává mláto. Vytváříme tady kultivační půdu pro ty naše kvasinky, které do toho nasypeme a ony nám to zkvasí na alkohol,“ popisuje Vít Prouza ze studentského spolku Ballingovi domácí vařiči.
„Vaříme od ležáku přes různé IPY a teď jsou hodně populární Sour Ale, takzvané kyseláče. Tohle konkrétní pivo bude pšenice,“ dodává.
Potrvá ještě týden, než bude možné pivo pít. Pak si ho na svoji svatbu vezme slečna Dana. „Vystudovala jsem na VŠCHT a pracuji tam, Ballingovce dobře znám, jsou výborní a už jednou pro mě vařili nealkoholické pivo. Proto jsem je požádala, jestli by nám uvařili jejich pivo, udělali nám tam takovou malou show a pověděli hostům o tom, jak se to pivo vaří.“


Na jednom místě
906 pivovarů
15.945 piv
9.996 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost pivovaru VŠCHT Praha
Pivovar na VŠCHT má mnohaletou tradici. První dochovaná zmínka o pokusném školním minipivovaru při České vysoké škole technické v Praze, sídlící v té době v Trojanově ulici, pochází z roku 1900. Velkou zásluhu o vybudování tohoto pivovárku měl prof. Kruis. Zde bylo poprvé posluchačům umožněno seznámit se v praktických cvičeních s technologickými postupy výroby piva.
První minipivovar v novostavbě dnešní VŠCHT v Technické ulici 5, Praze 6 byl realizován v rámci její výstavby v roce 1937 a umístěn v technologické hale v suterénu budovy A. Svým pojetím odpovídal nejnovějším průmyslovým poznatkům té doby. Objem vyrážené mladiny byl 3 hektolitry. O jeho vybudování se zasloužil významný technolog a tehdejší vedoucí Ústavu kvasné chemie a mykologie prof. Jan Šatava. Tento pivovar byl v 50-tých letech, kdy ústav vedl doc.Ing. Kleinzeller prodán do zahraničí, kde se jeho stopa ztrácí.
Počátkem 60-tých let se pod vedením Prof. Moštka prováděly pokusy s kontinuální výrobou piva na skleněném zařízení. Doba však ještě nebyla zralá pro kontinuální technologie a výzkum byl ukončen.
Současná stará varní souprava byla objednána v roce 1965 a v témže roce uvedena do provozu. Oproti původním 3 hektolitrům bylo nové zařízení koncipováno maximálně na 60 litrů vyrážené mladiny.
Tento unikát z dílen ZVU Hradec Králové slouží studentům dodnes. V roce 1987 započala kompletní rekonstrukce prostor technologické haly ústavu pod vedením tehdejší vedoucí ústavu prof. Ing. Gabriely Basařové, DrSc. Byla výrazně modernizována technologie chlazení, změnilo se umístění varných nádob a spilka byla osazena skleněnými nádobami. Provoz pivovaru byl opět spuštěn v roce 1990. Od této doby nese zde produkované pivo hrdý název LACHOUT, který byl odvozen od lahodné chuti zdejšího moku.
Další podstatnou úpravou prošel pivovar počátkem roku 2003 kdy se změnil celkově systém chlazení na ekologicky bezpečný a byla dokončena rekonstrukce vnějšího pláště do původního stavu v souladu s požadavky Ústavu památkové péče.
V roce 2010 proběhla další velká rekonstrukce prostoru a modernizace technologie minipivovaru, jejíž součástí byla instalace nové nerezové dvounádobové varny dodané firmou Pivo - Praha, která je schopna vyrážet na jednu várku až 100 litrů mladiny. Součástí dodávky byl šrotovník, dva CKT tanky, chladič mladiny a výrobník ledové vody. V roce 2012 byl pivovar plně automatizován.
S pořízením mikrosladovny roku 2012 se otevřely obrovské možnosti komplexního přístupu ke studiu pivovarského procesu a jeho modifikací.
Technologický celek Pivovar Lachout se skládá z provozů:
● Mikrosladovna
● Minipivovar ZVÚ Hradec Králové (1965)
● Minipivovar Pivo-Praha (2010)
Současnost
V současné době se univerzitní pivovar Vysoké školy chemicko-technologické v Praze zaměřuje hlavně na výuku studentů se studijním zaměřením na pivovarství a sladařství. V pivovaru jsou dvě varny – měděná varna z roku 1965 s objemem várky 50 l a plně automatizovaná varna z roku 2010 s objemem várky necelých 100 l. Vzhledem k malým objemům výroby slouží zdejší pivo Lachout především k reprezentačním účelům a nelze ho běžně ochutnat. V nejbližší době budou také v pivovaru VŠCHT Praha pravidelně probíhat kurzy výroby piva pro odbornou veřejnost, odborné degustační semináře a jiná konzultační činnost pro pivovary.
Pedagogická činnost
● zařízení pivovaru je využíváno k výuce širokého spektra předmětů
● bakalářské práce
● diplomové práce
● laboratoře oboru (speciální úlohy – IV. ročník)
● cvičení - V. ročník
● komerční vzdělávání, kurzy a semináře, osvědčení degustátorů
Komerční činnost
● kurzy pivovarství a praktické kurzy vaření piva
● osvědčení degustátorů a senzorické analýzy piva
● odborné konzultace a pomoc při řešení technologických problémů
● konzultace při realizaci investičních projektů
● vypracování technicko-technologického auditu pivovaru
● praktická školení zaměstnanců pivovarů
● vypracování receptury piva dle požadavků
● prodej piva v rámci propagace školy
Vědecko-výzkumná činnost
● testování nově vyšlechtěných chmelových odrůd (spolupráce s Chmelařským institutem Žatec s.r.o)
● testování nově vyšlechtěných odrůd ječmene
● licenční výroba piva
● výroba piva z netradičních surovin
● studium mykotoxinů ve sladech
● zvýšení obsahu zdraví prospěšných chmelových látek v pivu
● produkce nealkoholických piv (kontinuální výroba, zlepšení organoleptických vlastností)
● křemík v pivu
● vývoj receptur pro speciální piva (studené chmelení, netradiční postupy kvašení)
● uplatnění netradičních kvasničných kmenů v pivovarství
● automatizace minipivovarů
Zdroj:Stránky VŠCHT Praha 2015Autor:Martin Halecký
Kurzy vaření piva na VŠCHT Praha
Mnoho lidí vůbec netuší, že se v budově Vysoké školy chemicko-technologické v Praze v Dejvicích nachází fungující minipivovar. Ten nese název Lachout podle lahodné chuti zde produkovaného piva. Pivovar slouží hlavně ke studijním a výzkumným účelům a nově zde budou pořádány kurzy vaření piva pro veřejnost.
Výzkumný pivovar funguje na Ústavu biotechnologie (dříve Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství) Vysoké školy chemicko-technologické v Praze již desítky let. VŠCHT Praha je také jedinou vysokou školou v České republice, kde je možné studovat obor pivovarství, a většina předních českých sládků a pivovarských odborníků absolvuje studium právě zde.
„V České republice máme dnes více než 400 minipivovarů a jejich počet stále roste, navíc přibývá fanoušků domácího vaření piva. Nejen kvůli tomu bychom chtěli nabídnout kurzy vaření piva s různou úrovní odbornosti,“ říká profesor Jan Masák, vedoucí Ústavu biotechnologie Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha. „Kurzy budou probíhat pod vedením našich sládků v prostorách školního pivovaru Lachout. Cílem není zprostředkovat zážitkové vaření, ale vzdělávat zájemce, aby pochopili všechny detaily výroby piva.“
VŠCHT Praha chce nabídnout hlavně individuální kurzy šité na míru požadavků jednotlivých zákazníků. Zájemci budou moci studovat výrobu piva tak podrobně, jak si určí, od jednodenních osvětových kurzů vaření až po několikatýdenní detailní studium všech aspektů pivovarské výroby. Kurzy se kromě praktických várek ve školním pivovaru zaměří na výuku teorie pivovarství od surovin přes varnu a kvašení až k závěrečným úpravám jako jsou filtrace, stabilizace a stáčení. Dalšími důležitými tématy budou například provozní laboratorní kontrola výroby piva, sanitace a hygiena provozu, senzorické hodnocení piva, pivní styly a moderní metody v pivovarství nebo legislativní požadavky pro výrobu piva.
Kromě kurzů vaření piva Vysoká škola chemicko-technologická v Praze poskytuje konzultační činnost pro vznikající nebo již zavedené pivovary. „Prostřednictvím našich zkušených sládků jsme schopni nabídnout věci jako školení pivovarské praxe v provozu, vývoj receptů piva, odborné konzultace a pomoc při řešení technologických problémů, konzultace při realizaci investičního projektu či vypracování komplexního technicko-technologického auditu,“ vysvětluje Jan Masák.
Zdroj:VŠCHT Praha, 2018Autor:Ing. Tomáš Kinčl
Více na stránkách pivovaru


Univerzitní pivovar VŠCHT Praha |
Vysoká škola chemicko-technologická Praha |
školní minipivovar |
Technická 1905/5 |
160 00 Praha-Dejvice |
Praha |
1937 / 2011 |
Ing. Tomáš Kinčl |
Rudolf Jung |
+420 220 444 078 |
+420 220 445 051 |
60461373 / CZ60461373 |
www.vscht.cz |
tomas.kincl@vscht.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.