Historie a současnost minipivovaru Kněžínek

Minipivovar Kněžínek se chlubí svým prvenstvím v Českých Budějovicích. Je totiž úplně prvním malým pivovarem, který vznikl v Českých Budějovicích. Všechny vyráběné druhy piv můžete ochutnat v restauraci, či zakoupit s sebou. V současné době je využíváno zejména spodního kvašení piva. Při produkci pšeničních piv je využíváno taktéž svrchního kvašení.

V čem je minipivovar Kněžínek výjimečný?
Kromě svého prvenství, co se týče data vzniku, má první českobudějovický minipivovar Kněžínek ještě mnoho dalších předností. Je vyjímečný především svou komplexností. Pivovar je začleněn do komplexu RKC Nové Dvory, pivovardíky čemuž je možné nejen přijít ochutnat a odnést si s sebou místní pivo, ale také využít dalších služeb, kterými jsou: 2 restaurace, kongresový sál, wellness s bazénem a se saunou, posilovna, bowling, multifunkční sportovní hřiště a v neposlední řadě penzion s 16-ti pokoji.

Jaký je rozdíl mezi velkým a malým pivovarem?
Pivo z malého pivovaru se liší od velkého dvěma zásadními odlišnostmi:
Za prvé se jedná pouze o malé objemy výroby. Druhým rozdílem je, že pivo je spotřebováváno v relativně krátké době po uvaření, díky čemuž jej není třeba filtrovat a pivo si uchovává původní charakter z ležáckého tanku.
Varna restauračního minipivovaru bývá umístěna většinou přímo v restauračním sále, kde zákazník může sledovat sládka přímo při práci. V neposlední řadě mívají majitelé minipivovarů (v minipivovaru Kněžínek to platí beze zbytku) ke svému oboru podnikání nejen ekonomický, ale i citový vztah.
Zdroj:Stránky minipivovaru Kněžínek, 2015


Více na stránkách pivovaru

V Kněžínku zapijí svatomartinskou husu Dýňovým záhrobníkem

Publikováno:před 11 dnyZdroj:iDNES.czAutor:Markéta Sedláčková

Na vůni pečené husy láká hosty v těchto dnech řada jihočeských restaurací. Tradiční menu spojené se svátkem svatého Martina odráží oslavy konce sezony v zemědělství a přípravu na půst v období adventu. Oblíbený listopadový pokrm v restauracích na jihu Čech většinou začíná na ceně 440 korun.

Na talíři kolem 11. listopadu, tedy svátku svatého Martina, by neměly chybět pokrmy z pšenice, brambor, zelí nebo třeba máku. Na zapití pak mladé svatomartinské víno, které také často nahradí pivo.

Většina jihočeských kuchyní bude ovšem nabízet klasiku, husí paštiku, kaldoun, pečenou husu se zelím a k tomu knedlíky, a na závěr dezert. Ochutnat je v Českých Budějovicích můžete například v restauraci Potrefená husa, v minipivovarech Krajinská 27 a Solnice, v Budvarce nebo v Masných krámech a dalších a dalších hospodách. Specialitu chystají třeba v Bistru Magdalene, na jídelním lístku zde budou husí prsa na asijský způsob s jasmínovou rýží, ale mají i klasiku.

Na čepu bude Dýňovej záhrobník
Restaurace Klika rovněž v Budějovicích sází na tradici a svůj sváteční jídelníček obměňovat nebude. „Plánujeme pět set porcí,“ uvedl v týdnu majitel Jiří Klika. „Vše bude z čerstvých surovin, které nám budou zavážet místní dodavatelé každé dva dny,“ vyzdvihuje. Na víkend také doporučoval s ohledem na velký zájem rezervace stolu předem.

Restaurace Metropol na českobudějovickém Senovážném náměstí měla přichystaných 200 porcí a hlásila už uprostřed týdne plno. Personál restaurace Hoch Špalíček už od začátku týdne také sbíral rezervace. „Předpokládáme, a hlavně tedy doufáme, že bude plno,“ přál si provozní Pavel Frank.

Minipivovar Kněžínek si naplánoval husí hody dokonce až do 17. listopadu. „Stůl si lze zarezervovat, ale je možné přijít i bez objednání,“ ujišťovala recepční Petra Hozmanová. Na čepu bude Dýňovej záhrobník, 13stupňový speciál rubínové barvy. „Má výraznou kořeněnou chuť, určitě ho budeme k huse doporučovat,“ dodává.

To taková českokrumlovská Pivovarská restaurace zahájí Svatomartinské hodování kvůli plánované rekonstrukci až příští víkend. Chystají se navařit 200 porcí. „Je vhodné si předem objednat, jestli si host dá husu nebo kachnu,“ uvedl provozní Petr Zemek.

A pokud byste si chtěli pochutnat na doma upečené lahůdce, lze zakoupit husu na poslední chvíli například na farmě Rybářství Nové Hrady. Cena je 140 korun za kilogram. V restauracích začíná porce s červeným zelím a často dvěma druhy knedlíků zhruba na 440 korunách.

Majitel minipivovaru Kněžínek: Už mě nebavilo kupovat si pivo

Publikováno:před 7 letyZdroj:Euro.czAutor:Markéta Mazancová

Věčný rebel František Kněžínek začínal s podnikáním ve stavebnictví. Ještě před tím byl na zkušené v Německu a postupně si osvojil řadu řemesel. Jeho poslední „štací“ je zatím minipivovar, ale ani u něj nezůstalo. „Jsem věčný budovatel,“ říká.

Na otázku, co doporučuje začínajícím podnikatelům, třiapadesátiletý František Kněžínek odpovídá: „Vykašlete se na to, je to jen hrozná dřina. Podívejte se na mě, celý život dřu a dnes tady dělám topiče a zametám dvůr.“ Je ale zřejmé, že hovoří s nadsázkou. Na to, co vybudoval, je hrdý. A neměnil by.

Pád a poznání
Vždycky byl tak trochu rebel a nikdy mu nechyběl tah na branku. Za komunistů měl dvě práce. První ve Škodovce a druhou ve Sportsevisu (obor výškové práce). „Nikdy jsem nepočítal, kolik hodin mám odpracováno, prostě jsem dělal tak dlouho, jak bylo potřeba. Chtěl jsem mít hodně už tehdy a dělal jsem pro to maximum,“ vzpomíná.

Hned po revoluci s kamarádem Vencou ořezávali stromy, myli okna, natírali věže „a tak podobně“. Během dvou let poznal všechny klempíře, pokrývače, tesaře v okolí a ti ho následně přivedli k další práci. Od obecního úřadu ve Štěpánovicích si koupil Avii MP13 a vyrazil s ní na zkušenou do Německa. Ta ale netrvala dlouho, ukončil ji pád z lešení.

Přesto tam nabyl zkušenost, která se mu později náramně hodila. „Myslím, že do Německa by si to měl jít zkusit každý. Přístup Němců k práci a jejich produktivita je nesrovnatelná s naší náturou. Rozhodně se nedá říct, že jsou to větší dříči, ale mají vše precizně zorganizované.”

Návrat domů
Podle pořekadla všude dobře, doma nejlíp se po uzdravení z pádu do Německa už nevrátil. Vydělával tam víc, ale vadilo mu, že nic nebuduje, že po něm nic nezůstává. „Peníze jsou přece jen něco nehmatatelného. Já potřebuji mít viditelný cíl,“ dodává.

Tou dobou bylo Františkovi 28 let, byl ženatý a měl dvě malé děti, o které se starala výhradně manželka. Otevřeně přiznává: „To je také podle mého názoru jeden z důvodů, proč ženy jen málokdy v podnikání uspějí. My muži umíme ´zapomenout̕, že máme nějakou rodinu, a pracujeme klidně od nevidím do nevidím.”

Po návratu z Německa obnovil staré konexe a založil vlastní stavební firmu zaměřenou především na střechy. Sám byl překvapený, jak rychle se rozrostla. Brzy měla 86 zaměstnanců – hlavně pokrývače, tesaře, zedníky.

Ale ty začátky…
V roce 1998 František Kněžínek bydlel i působil pouze v pronajatých prostorách. První kancelář otevřel u sebe doma. Avii parkoval na sídlišti mezi ostatními auty a s úsměvem vzpomíná: „V zimě v mrazech špatně startovala. Tak jsem musel vstávat každé tři hodiny, nastartovat ji a zase jít spát. Jinak bych ráno neodjel. Když jsem pak ráno nastartoval, celé sídliště zahalila hustá mlha z výfuku.“

O rok později koupil první vlastní podnikatelské prostory, „statek“, jak sám objekt nazývá. Když ho na místo vezl realitní agent, František se bál, že to nepřežije. Natolik byla cesta krkolomná a místo odlehlé. Nicméně objekt ho natolik zaujal, že ho hned koupil. To ještě netušil, že z téhle původní ruiny vznikne největší a nejoblíbenější komplex s minipivovarem v Českých Budějovicích a širém okolí.


UPC Internet je ještě rychlejší. Více zábavy pro Váš domov
Pouze do 14. 2. Nokia 6 pro stávající i nové zákazníky už od 995 Kč!
Nepřehlédněte
Důvěrnice bývalé jihokorejské prezidentky Čche Son-sil přichází k soudu
Důvěrnice jihokorejské exprezidentky byla odsouzena na 20 let za korupci
Zdeněk Bakala
Bakala miliardy vracet nechce. Žalobu insolvenčního správce OKD odmítá
Online farmářská hra Big Farm – Hraj zdarma, nic nestahuješ.
Reklama
1. místo v soutěži Plagiarius 2018. Kuchyňská sada struhadel Nicer Dicer Plus. Vlevo originál výrobce Genius GmbH, Německo. Vpravo napodobenina firmy Pingyang County Leyi Gift Co. z Číny.
Trh s padělky má hodnotu 440 miliard eur. Němci ty „nejlepší“ odměňují anticenou
28 hodin týdně v práci. Požadavek německých odborů IG Metall.
Experimenty na pracovním trhu: 28hodinový týden je jen začátek
Škoda Transportation usiluje o tendr za 17 miliard, ilustrační foto
Kellner chce varšavské tramvaje i metro. Škoda Transportation usiluje o tendr za 17 miliard
Limitovaná nabídka: Nokia 6 za 1 995 Kč
Reklama
Euro : Byznys
Majitel minipivovaru Kněžínek: Už mě nebavilo kupovat si pivo
dnes 06:25 - Markéta Mazancová
Sdílet Tweetnout Komentovat
František Kněžínek

Věčný rebel František Kněžínek začínal s podnikáním ve stavebnictví. Ještě před tím byl na zkušené v Německu a postupně si osvojil řadu řemesel. Jeho poslední „štací“ je zatím minipivovar, ale ani u něj nezůstalo. „Jsem věčný budovatel,“ říká.

Na otázku, co doporučuje začínajícím podnikatelům, třiapadesátiletý František Kněžínek odpovídá: „Vykašlete se na to, je to jen hrozná dřina. Podívejte se na mě, celý život dřu a dnes tady dělám topiče a zametám dvůr.“ Je ale zřejmé, že hovoří s nadsázkou. Na to, co vybudoval, je hrdý. A neměnil by.
Pád a poznání

Vždycky byl tak trochu rebel a nikdy mu nechyběl tah na branku. Za komunistů měl dvě práce. První ve Škodovce a druhou ve Sportsevisu (obor výškové práce). „Nikdy jsem nepočítal, kolik hodin mám odpracováno, prostě jsem dělal tak dlouho, jak bylo potřeba. Chtěl jsem mít hodně už tehdy a dělal jsem pro to maximum,“ vzpomíná.

ADVERTISING
inRead invented by Teads

Hned po revoluci s kamarádem Vencou ořezávali stromy, myli okna, natírali věže „a tak podobně“. Během dvou let poznal všechny klempíře, pokrývače, tesaře v okolí a ti ho následně přivedli k další práci. Od obecního úřadu ve Štěpánovicích si koupil Avii MP13 a vyrazil s ní na zkušenou do Německa. Ta ale netrvala dlouho, ukončil ji pád z lešení.

Čtěte také:
Mléko je pro telata. Mladý pár uspěl s Nemlékárnou

Přesto tam nabyl zkušenost, která se mu později náramně hodila. „Myslím, že do Německa by si to měl jít zkusit každý. Přístup Němců k práci a jejich produktivita je nesrovnatelná s naší náturou. Rozhodně se nedá říct, že jsou to větší dříči, ale mají vše precizně zorganizované.”
Návrat domů

Podle pořekadla všude dobře, doma nejlíp se po uzdravení z pádu do Německa už nevrátil. Vydělával tam víc, ale vadilo mu, že nic nebuduje, že po něm nic nezůstává. „Peníze jsou přece jen něco nehmatatelného. Já potřebuji mít viditelný cíl,“ dodává.

Tou dobou bylo Františkovi 28 let, byl ženatý a měl dvě malé děti, o které se starala výhradně manželka. Otevřeně přiznává: „To je také podle mého názoru jeden z důvodů, proč ženy jen málokdy v podnikání uspějí. My muži umíme ´zapomenout̕, že máme nějakou rodinu, a pracujeme klidně od nevidím do nevidím.”

Po návratu z Německa obnovil staré konexe a založil vlastní stavební firmu zaměřenou především na střechy. Sám byl překvapený, jak rychle se rozrostla. Brzy měla 86 zaměstnanců – hlavně pokrývače, tesaře, zedníky.
Ale ty začátky…

V roce 1998 František Kněžínek bydlel i působil pouze v pronajatých prostorách. První kancelář otevřel u sebe doma. Avii parkoval na sídlišti mezi ostatními auty a s úsměvem vzpomíná: „V zimě v mrazech špatně startovala. Tak jsem musel vstávat každé tři hodiny, nastartovat ji a zase jít spát. Jinak bych ráno neodjel. Když jsem pak ráno nastartoval, celé sídliště zahalila hustá mlha z výfuku.“

O rok později koupil první vlastní podnikatelské prostory, „statek“, jak sám objekt nazývá. Když ho na místo vezl realitní agent, František se bál, že to nepřežije. Natolik byla cesta krkolomná a místo odlehlé. Nicméně objekt ho natolik zaujal, že ho hned koupil. To ještě netušil, že z téhle původní ruiny vznikne největší a nejoblíbenější komplex s minipivovarem v Českých Budějovicích a širém okolí.
Závislost pro každého: Bombus vyváží raw tyčinky do 14 zemí

„Na začátku tam bylo krušno, vše se neuvěřitelně vleklo, práce bylo nad hlavu. A ty průšvihy… třeba když jsem spadl i s malým nakladačem do septiku. A když jsme to chtěli opravit, tak jsem do septiku spadl ještě jednou a zlomil si ruku.“ Dnes už se tomu směje, ale přiznává, že tehdy se necítil nejlépe.

A přidává ještě jednu historku. „Když jsem koupil první kolový bagr, tak jsem s ním chtěl ´slavnostně̕ vjet do dvora. No, a nevšiml jsem si, že rameno podkopu je moc vysoké. Shodil jsem jím klenbu nad vstupní bránou a bagr postavil na zadní.“

Nejen tyhle zkušenosti byly drsné. Musel se vším i sám prokousat. Naučit se, jak řídit firmu, jak zaměstnat tolik lidí, vše správně propočítat. V té době ještě nebylo na trhu třeba tolik literatury o tom, jak vést malou firmu. Všechno poznával za pochodu. Ale uspěl. Hlavně díky své zarputilosti a píli. I když někdy měl namále. Nerad vzpomíná na jedno odpoledne, kdy seděl sám v autě v lese. Přemýšlel o tom, zda by nebylo nejlepší, kdyby finanční nesnáze, které ho tehdy sužovaly, nevyřešil tím, že by si vzal život.

Z hospůdky pivovar
Na „statku“ byly zpočátku kanceláře firmy, sklady a dílny, parkoviště pro stroje a nákladní auta. Až po čase vznikla v přední části budovy malá hospůdka „pro známé“. Nad ní pak postupně vyrostl penzion, a ještě později ve stejném křídle wellness centrum, posilovna a kongresová místnost. Ze staré sýpky, vedlejší budovy, vyrostla velká restaurace s bowlingem. A nakonec tu stál celý pivovar! Tedy přesněji minipivovar.

František Kněžínek a jeho přátelé už prostě měli dost toho kupovat pivo od někoho jiného, a tak se rozhodli, že si ho uvaří sami.

Minipivovarem ale vše nekončí, jak říká „neposedný“ podnikatel. „Jsem věčný budovatel. Mě už to pak ani nebaví provozovat, spíš mě baví pořád něco stavět,“ přiznává.

Takže nebylo divu, když přikoupil ještě starý dům v centru Českých Budějovic, který zrekonstruoval. Dnes tam provozuje restauraci, v níž se podává pouze pivo ze svého pivovaru. A ta restaurace má hodně poetický název Life is Dream. Jako kdyby jím chtěl Kněžínek všem ukázat, jak k životu přistupovat.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.10.11.2024 15:482