Na vůni pečené husy láká hosty v těchto dnech řada jihočeských restaurací. Tradiční menu spojené se svátkem svatého Martina odráží oslavy konce sezony v zemědělství a přípravu na půst v období adventu. Oblíbený listopadový pokrm v restauracích na jihu Čech většinou začíná na ceně 440 korun.
Na talíři kolem 11. listopadu, tedy svátku svatého Martina, by neměly chybět pokrmy z pšenice, brambor, zelí nebo třeba máku. Na zapití pak mladé svatomartinské víno, které také často nahradí pivo.
Většina jihočeských kuchyní bude ovšem nabízet klasiku, husí paštiku, kaldoun, pečenou husu se zelím a k tomu knedlíky, a na závěr dezert. Ochutnat je v Českých Budějovicích můžete například v restauraci Potrefená husa, v minipivovarech Krajinská 27 a Solnice, v Budvarce nebo v Masných krámech a dalších a dalších hospodách. Specialitu chystají třeba v Bistru Magdalene, na jídelním lístku zde budou husí prsa na asijský způsob s jasmínovou rýží, ale mají i klasiku.
Na čepu bude Dýňovej záhrobník
Restaurace Klika rovněž v Budějovicích sází na tradici a svůj sváteční jídelníček obměňovat nebude. „Plánujeme pět set porcí,“ uvedl v týdnu majitel Jiří Klika. „Vše bude z čerstvých surovin, které nám budou zavážet místní dodavatelé každé dva dny,“ vyzdvihuje. Na víkend také doporučoval s ohledem na velký zájem rezervace stolu předem.
Restaurace Metropol na českobudějovickém Senovážném náměstí měla přichystaných 200 porcí a hlásila už uprostřed týdne plno. Personál restaurace Hoch Špalíček už od začátku týdne také sbíral rezervace. „Předpokládáme, a hlavně tedy doufáme, že bude plno,“ přál si provozní Pavel Frank.
Minipivovar Kněžínek si naplánoval husí hody dokonce až do 17. listopadu. „Stůl si lze zarezervovat, ale je možné přijít i bez objednání,“ ujišťovala recepční Petra Hozmanová. Na čepu bude Dýňovej záhrobník, 13stupňový speciál rubínové barvy. „Má výraznou kořeněnou chuť, určitě ho budeme k huse doporučovat,“ dodává.
To taková českokrumlovská Pivovarská restaurace zahájí Svatomartinské hodování kvůli plánované rekonstrukci až příští víkend. Chystají se navařit 200 porcí. „Je vhodné si předem objednat, jestli si host dá husu nebo kachnu,“ uvedl provozní Petr Zemek.
A pokud byste si chtěli pochutnat na doma upečené lahůdce, lze zakoupit husu na poslední chvíli například na farmě Rybářství Nové Hrady. Cena je 140 korun za kilogram. V restauracích začíná porce s červeným zelím a často dvěma druhy knedlíků zhruba na 440 korunách.
Na jednom místě
969 pivovarů
19.034 piv
10.963 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Minipivovar Kněžínek se chlubí svým prvenstvím v Českých Budějovicích. Je totiž úplně prvním malým pivovarem, který vznikl v Českých Budějovicích. Všechny vyráběné druhy piv můžete ochutnat v restauraci, či zakoupit s sebou. V současné době je využíváno zejména spodního kvašení piva. Při produkci pšeničních piv je využíváno taktéž svrchního kvašení.
V čem je minipivovar Kněžínek výjimečný?
Kromě svého prvenství, co se týče data vzniku, má první českobudějovický minipivovar Kněžínek ještě mnoho dalších předností. Je vyjímečný především svou komplexností. Pivovar je začleněn do komplexu RKC Nové Dvory, díky čemuž je možné nejen přijít ochutnat a odnést si s sebou místní pivo, ale také využít dalších služeb, kterými jsou: 2 restaurace, kongresový sál, wellness s bazénem a se saunou, posilovna, bowling, multifunkční sportovní hřiště a v neposlední řadě penzion s 16-ti pokoji.
Jaký je rozdíl mezi velkým a malým pivovarem?
Pivo z malého pivovaru se liší od velkého dvěma zásadními odlišnostmi:
Za prvé se jedná pouze o malé objemy výroby. Druhým rozdílem je, že pivo je spotřebováváno v relativně krátké době po uvaření, díky čemuž jej není třeba filtrovat a pivo si uchovává původní charakter z ležáckého tanku.
Varna restauračního minipivovaru bývá umístěna většinou přímo v restauračním sále, kde zákazník může sledovat sládka přímo při práci. V neposlední řadě mívají majitelé minipivovarů (v minipivovaru Kněžínek to platí beze zbytku) ke svému oboru podnikání nejen ekonomický, ale i citový vztah.
Zdroj:Stránky minipivovaru Kněžínek, 2015
Více na stránkách pivovaru
Minipivovar Kněžínek |
Precis Holding s.r.o. |
restaurační minipivovar |
Haklovy Dvory 2235 |
370 05 České Budějovice |
Jihočeský kraj |
2012 |
František Kněžínek |
František Apfelthaler |
+420 774 910 155 |
26034077 / CZ26034077 |
www.knezinek.cz |
info@rkcnovedvory.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.