Návštěvníci pivovaru se mohou seznámit s procesem výroby piva během prohlídky trvající zhruba 30 min. Díky odbornému výkladu získají představu o dějích, které předcházejí stočení tohoto lahodného nápoje. Hlavní částí prohlídky je srdce pivovaru – měděná varna umístěná v místnosti s monumentálními industriálními okny, dále to jsou prostory původních valených sklepů, kde jsou ležácké tanky a spilka.
Prohlídku pivovaru nabízíme pro skupinu minimálně 10 návštěvníků ve všední dny mezi 8.00 – 16.00 hod., případně po předchozí dohodě i mimo stanovené hodiny. Termín prohlídky je třeba dohodnout a rezervovat předem. Základní vstupné je 50 Kč/osoba, při ochutnávce piva přímo z ležáckých tanků ve sklepě pivovaru je cena za prohlídku 70 Kč/osoba.
Kontaktujte nás na emailu prohlidka@pivovarcvikov.cz nebo na tel. + 420 731 622 752.


Na jednom místě
905 pivovarů
15.930 piv
9.979 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost Pivovaru Cvikov
Počátky pivovaru Cvikov sahají do dob dávno minulých, konkrétně tedy až do roku 1560, kdy bylo 72 cvikovským měšťanům od pozemkové vrchnosti oficiálně uděleno privilegium k vaření pšeničného piva a výrobě sladu. Původní, nejstarší pivovarská budova stála uprostřed cvikovského náměstí (rynku) v místech, kde v letech 1739-1945 stál tzv. Panský dům. Během třicetileté války tento původní pivovar sice vyhořel, záhy však byl postaven znovu. Pivovar pak ještě několikrát změnil lokaci, až byl roku 1866/67 vystaven na pozemku pod Zeleným vrchem a zde stojí dodnes.
V kronikách se můžeme dočíst, že během tohoto období se často vedly spory mezi právovárečným měšťanstvem a vrchností, které řešilo až zemské gubernium a jejichž základem byly protichůdné názory na kvalitu a způsob výroby piva. V roce 1882 právovárečné měšťanstvo znovu definitivně přebírá Cvikovský pivovar do své správy. Pravovárečné měšťanstvo tvořili většinou významní občané, měšťané, a tedy obecně uznávané osobnosti města jako např. doktoři, lékárníci, hasiči, kteří bývali i dobře kapitálově zajištěni. Velmi půvabně je právovárečné měšťanstvo vykresleno v Hrabalových Postřižinách.
Budova měšťanského pivovaru prošla během své existence několika přestavbami, o největší z nich rozhodlo právovárečné měšťanstvo v roce 1910, motivováno tím „aby se vyhovělo zvýšeným požadavkům“, píše se v poznámce v dobovém tisku, „plánuje právovárečné měšťanstvo ještě letošního roku ve svém pivovaře zavést parní pohon.“ A skutečně již v roce 1911 byl v pivovaře instalován parní stroj a další nové strojní zařízení. Za rok 1911/12 tak bylo dosaženo výstavu již přes 19.000 hl piva a uvádělo se, že pivovar může pracovat s ročním výstavem až 27.000 hl.
Další modernizací prošel pivovar v roce 1931. Byla postavena nová myčka lahví a stáčírna s výkonem 600-800 lahví za hodinu. Stáčírna se dočkala také nové myčky sudů a požehovačky. O rok později přibyla nová prostorová parní chladírna, vyrobená První brněnskou strojírnou a pořízená nákladem 500.000 Kč. Díky možnosti udržení stálé teploty ve sklepích na jednom stupni se prodloužila skladovatelnost vyrobeného piva.
Během uvedených dvou let dostal pivovar ještě řadu dalších moderních zařízení a přístrojů, což je vzhledem k tehdy panující hospodářské krizi přinejmenším další důkaz značné zámožnosti cvikovského právovárečného měšťanstva a velké kupní síly zdejšího trhu. Vyráběné pivo se distribuovalo pod obchodními názvy „Bürgerbräu“ a „Kleisbräu“.
Vyrábělo se světlé i tmavé výčepní pivo a ležáky, přírodně barvené karamelovým sladem. Tato piva se prodávala do okolních restaurací a velkými odběratelem byl i zdejší sklářský průmysl, který se v tomto období stává centrem veškeré sklářské výroby na světě. Následovaly však historické události, které měly tragický význam pro celou oblast, pivovarnictví ve zdejší oblasti nevyjímaje. V posledních dnech 2. světové války německá správa podniku zničila veškeré pivovarské knihy a záznamy. Následoval odsun německých občanů, je zavedena Národní správa a přichází noví pracovníci z vnitrozemí.
V roce 1948 je podnik znárodněn a začleněn do podniku Severočeské pivovary. Součástí komunistické ideologie výroby je násilná centralizace a budování velkých výrobních závodů ve velkých městech, která k tomu byla centrálně určena, jako např. Praha, Plzeň nebo České Budějovice. Malé pivovary jsou rovnou po roce 1948 zavřeny, nebo v dalších letech cíleně podkapitalizovány a pracovníci v těchto jednotkách dostávají nejnižší mzdy, aby se tak za pár let ukázalo, že tyto jednotky nemají v rámci budování „lepších zítřků“ žádnou šanci.
To je případ i pivovaru Cvikov, který je ke dni 1. 1. 1968 definitivně uzavřen. V díle zkázy pokračuje i divoký kapitalismus na počátku 90 let a ačkoliv je v roce 1991 zpracován kvalitní privatizační projekt na obnovu pivovaru, nic z toho se nerealizuje, naopak. Rozřeže se měděná varna a odveze do sběru, stejně jako další zbytky technologie, a tedy vše, co je možné rychle zpeněžit. Toto období končí v roce 2013, kdy se začíná psát jiný příběh historie cvikovského pivovaru.
Nový příběh Pivovaru Cvikov se začal psát v roce 2013
Téměř půlstoletí bylo potřeba k tomu, aby si pivovar našel nové majitele. Zdevastovaný a chátrající areál koupil v roce 2013 novoborský podnikatel Jiří Jakoubek s cílem obnovit po téměř půl století přerušenou tradici výroby piva. Společně s Viktorem Tkadlecem, který má dlouholeté zkušenosti s vařením piva a pivovarským provozem, a s pomocí řady spolupracovníků a odborných firem, zrekonstruovali výrobní část pivovaru a vybudovali útulnou pivovarskou restauraci s moderním gastro provozem a citlivě provedeným interiérem v prostorách bývalé sladovny.
Projekt revitalizace pivovaru i přilehlých budov zpracovala architektonická kancelář Architekti Adikon a realizovala stavební firma Foukal s.r.o. Díky téměř památkovému přístupu k rekonstrukci původních budov postupně vyniká harmonický celek celého areálu. První části pivovarské technologie se do objektu Pivovaru Cvikov vrátily v prosinci 2013. Z bavorského rodinného pivovaru Karl Ege pochází rmuto-mladinová pánev a scezovací káď – tyto hlavní části dvounádobové měděné varny o kapacitě 50 hl prošly celkovou repasí a mohou sloužit mnoho dalších let. Více než dvě desítky ležáckých tanků jsou umístěny v původních kamenných sklepech a kvasné kádě se rovněž vrátily na původní místa.
Slavnostní otevření obnoveného pivovaru v listopadu 2014
Po necelém roce od zahájení rekonstrukce pivovaru mohl na podzim 2014 sládek Miloš Hrabák uvařit první várku spodně kvašeného světlého ležáku Klíč. Poté následovaly další várky, a nejen dvanáctky, ale i desítky Luž a osmičky Sklář. Pivovar byl slavnostně otevřen v sobotu 29. listopadu 2014 a od prosince stejného roku je v provozu také restaurace Sladovna.
Rozšíření sortimentu v polovině roku 2015
Zhruba po půl roce od znovuotevření rozšířil pivovar sortiment prodávaných piv. Čtvrtým pivem ve stálé nabídce se stal nepasterovaný, ale na rozdíl od ostatních filtrovaný, světlý ležák Hvozd 11°. Charakterizuje jej jiskrná čirost, jemná filtrace snižuje kvasničnou chuť tohoto piva. K různým významným událostem tuto čtveřici doplňuje polotmavý ležák Sváteční 13°, vařený klasickou dvourmutovou technologií ze tří druhů sladů - plzeňského, bavorského a karamelového.
Práce nejsou zdaleka u konce
V rámci celkové obnovy areálu je dále plánována rekonstrukce uličního křídla na pivovarskou prodejnu, ve spodním patře humen bývalé sladovny vznikne pivnice, která rozšíří kapacitu restaurace. Patro a podkroví sladovny bude upraveno pro ubytování. Připravována je také revitalizace rozsáhlého pozemku s rybníky a přilehlého dubovo-borového háje. V neposlední řadě se připravuje přeměna hospodářské budovy stojící na nádvoří pro zázemí různých akcí – koncertů, festivalů, trhů, výstav či slavností, které obohatí aktivity pivovaru, jež má ambici nejen vyrábět chutné pivo, ale stát se i kulturním a společenským centrem českolipského regionu.
Budeme rádi, když se s námi stanete příznivci cvikovských piv a budete tak spolutvůrci této společné vize.
Hotel Kleis jsme otevřeli v červnu roku 2018, nabízí moderní design hotelových pokojů, které jsme velmi citlivě zasadili do prostor bývalé sýpky pivovaru Cvikov. Umístěním na okraji Lužických hor a nabídkou služeb, kterými náš hotel disponuje, jsme ideálním místem pro účastníky firemních akcí, ale i pro rodiny s dětmi či skupinky přátel.
Zdroj:Stránky Pivovaru Cvikov, 2015,2018
Více na stránkách pivovaru


Pivovar Cvikov |
Pivovar Cvikov a.s. |
minipivovar s pohostinstvím |
Pivovarská 405 |
471 54 Cvikov |
Liberecký kraj |
1560 / 2014 listopad |
Viktor Tkadlec |
Martin Čech |
~7 000 hl (ročně) |
+420 731 622 752 |
03231437 / CZ03231437 |
pivovarcvikov.cz |
info@pivovarcvikov.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.