Historie a současnost Pivovaru Clock

Technologie
Technologii našeho řemeslného pivovaru můžeme rozdělit na čtyři součásti:
● Varna
Dvounádobová dekorovaná nerezová varna o objemu 10hl je součástí naší pivnice. Pokud budete mít štěstí, uvidíte vaření našeho piva naživo.
Varna je vytápěna parou a řízena elektronicky z dotykového panelu. Na varně připravujeme z vody, pivovarsladu a chmele mladinu, kterou po zchlazení čerpáme do kvasných tanků.
● Spilka
Spilku tvoří tři 20hl cylindrokónické tanky (CKT), ale nebojte se, nejsou to žádné dvacetimetrové obludy, které znáte z velkých pivovarů. Naše tanky jsou zkonstruovány tak, aby nijak nezaostávaly za klasickými otevřenými káděmi, naopak. Kvašení neprobíhá pod tlakem, jsme schopni sbírat deku, přesně kontrolujeme teplotu kvašení,nehrozí kontaminace piva a sanitace bez námahy zajistí maximální čistotu.
● Sklep
Kvašení v našem pivovaru probíhá odděleně. Na ležení piva máme šest ležáckých tanků, do kterých se přečerpává pivo po primárním kvašení. Tvar nádob je uzpůsoben tomu, aby se pivo co nejlépe čeřilo a dozrávalo.
● Zázemí
Vyvíječ páry, chlazení, vyvíječ dusíku, šrotovník sladu, atd. To je zázemí, bez kterého by tanky a varna nikdy neožily.

Dodavatelem technologie je společnost EBIA CZ z Tišnova.

Koncept pivnice
V pivovarské pivnici, která je přímou součástí pivovaru Vám chceme představit kompletní sortiment našich piv.
Zakládáme si na co nejlepším ošetření piva. Pivo je skladováno ve chlazeném sklepě a nejkratší cestou míří do vychlazené a pivovarpečlivě vymyté sklenice. Jako hnací plyn používáme čistý dusík, který si sami vyrábíme a který je vůči pivu zcela inertní.
Každý pivní styl má u nás svou sklenici. Čepujeme na hladinku a po každém sudu a na konci každého dne proplachujeme pivní vedení vodou. Pravidelně také celé pivní vedení sanitujeme.
Součástí pivnice je varna pivovaru, máte tedy možnost sledovat vaření piva v přímém přenosu.
Objednat si můžete nejen pivo, ale i limonády z Podorlické sodovkárny, kvalitní víno od Mühlbergera z Jaroslavic, kávu z pražírny Doubleshot nebo skvělé destiláty a likéry Žufánek.
Z jídel vám aktuálně nabídneme studenou kuchyni vhodnou k pivu. Lokální výrobci, čerstvost a kvalita - to je to, co nás baví.
Do budoucna chceme rozjet udírnu, gril a časem i teplou kuchyni. Ale k tomu dojde, až si budeme 100% jisti, že vám nabídneme to nejlepší.
Zdroj:Stránky Pivovaru Clock, 2015


Více na stránkách pivovaru

Řemeslný pivovar Clock

Kdy:16.10.2020do:CovidObec:PotštejnZdroj:Řemeslný pivovar Clock

Jak jsme slíbili, přinášíme seznam okýnek a prodejen, kde je možné se zastavit nejen pro naše piva. Jsou to místa, která nám za poslední dva dny potvrdili přímo provozovatelé. Kdybyste z nějakého důvodu nenarazili zrovna na naše pivo, nesmutněte. Určitě bude k dispozici jiné dobré. Všechna uvedená místa jsou taky přidána na mapě zde: https://www.pivovarclock.cz/kam-na-pivo
Najdete je pod červeným špendlíkem. Pokud jste svůj podnik nenašli, napište na filip@pivovarclock.cz a my ho rádi přidáme.
Nabídku naleznete na FB pivovaru v odkazu...

Nechtěli jsme být dalším pivovarem se středověkým letopočtem v erbu

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Brněnská DrbnaAutor:Martin Šeda

Clock. Perfektně seřízený, promyšlený stroj. Roboti. Pivo. Pokud vám přijde tyto kombinace netradiční, pak vězte, že to je jen malý výčet z mnoha věcí, u kterých vybočuje potštejnské pivo Clock a jeho tvůrci z řady. Na trhu působí sice “teprve” sedmým rokem, pivo s robotickou etiketou však máte šanci ochutnat napříč republikou. A to se tento dobře namazaný stroj začíná teprve rozjíždět.

Mladí nadšenci dostali šanci
Na počátku příběhu pivovaru Clock stáli dva mladí nadšenci, kteří se rozhodli uvařit své vlastní pivo. První domácí várky se povedly a kamarádi Jakub Sychra s Jiřím Andršem se rozhodli k odvážnému kroku - založit vlastní pivovar.

„Sládkem je od prvopočátku Jakub. Jeho cesta k pivu rozhodně nebyla přímá, ale pivo si ho našlo. Od první domovarnické várky bylo jasno, která pozice mu je souzena,” začíná vyprávění Jiří Andrš. Zatímco si jeho kolega doplňoval sládecké vzdělání, on vytvořil ekonomický model fungování celé společnosti.

Do příběhu poté vstupuje třetí nejvýznamnější osoba pivovaru Clock - Ivo Muthsam. „Ivo je člověk, jenž dal důvěru dvěma mladým a nezkušeným klukům, kterým se povedlo pár domácích várek piva,” glosuje s úsměvem Andrš. Muthsam podpořil pivovar v první řadě finančně, v druhé - neméně důležité - pak i zkušenostmi. „Bez jeho technických a manažerských zkušeností bychom pivovar nikdy nerozjeli,” dodává Andrš.

Na historii nenavazujeme, jedeme si po svém
Nově vznikající pivovar našel svůj domov v prostorách, které k pivovarnictví sloužily už od 15. století. O navazování tradic na místní pivovarnictví přesto nemůže být řeč. Clock si šel od počátku svou vlastní, nevyšlapanou cestou.

„Na tradici vaření v Potštejně jsme nijak navazovat nechtěli. Jeho historická linie není nijak konzistentní. Pivovar patřil vrchnosti a sládci, kteří si ho pronajímali, se v něm poměrně často střídali. A stejně jako sládci, měnila se i kvalita piva,” vysvětluje Andrš.

Roboti kam se podíváš
Jak by také mohli. Clock se od “tradičních” pivovarů liší snad vším, čím se lišit může - názvem, vizuální identitou a především pak skladbou piv. Každé z nich má přitom svůj vlastní robotický motiv. Roboti samotní pak prostupují celým pivovarem, včetně interiéru pivovarské hospody.

„Chtěli jsme moderní název pro značku. Něco, co symbolizuje mechaniku, přesnost. Robotiku jsme si zvolili kvůli Karlu Čapkovi. Roboti jsou dnes všude kolem nás a bude jich přibývat,” vysvětluje Andrš, myšlenkový autor robotí tématiky pivovaru. „Nechtěli jsme být další z řady pivovarů se středověkým letopočtem v erbu, žádné pnoucí chmely ani historické nástroje,” dodává.

Rišaví Zmikund, Nakuořený Huz
Dalším faktorem, ve kterém Clock vystupuje z řady, je variace nabízených piv. Konzervativní pivaři si vystačí s českou klasickou - světlým výčepním ležákem Hektorem. Experimentátoři, kteří rádi objevují, však v Clocku najdou hotový ráj.

Základní nabídku totiž tvoří šest piv - Clock 12° American Pale Ale, Exorcist 14° Foreign Extra Stout, Goldie 11° Weizenbier, Hektor 10° Světlé výčepní, Maid 12° Polotmavý ležák a Twist 14° American Red IPA. Svatou šestici pak doplňují speciály vařené v limitovaných edicích označovaných jako No Idols!. Těch přitom v Potštejně navařili několik desítek druhů.

„Naši vlajkovou loď tvoří 3 piva. Hektor, Clock a Twist. První je klasická desítka, druhé American Pale Ale a třetí American Red IPA,” vypráví Andrš. „Od začátku jsme se zaměřili spíše na svrchně kvašená piva, ale ležáky jsme nikdy nezatracovali a byli v naší nabídce také od první chvíle, i když v menšině,” vysvětluje.

Podle Andrše není nabídka piv u Clocku nikdy konečná. „Neustále se snažíme vymýšlet něco nového. Ochutnáváme piva z jiných pivovarů a hlavně ze zahraničí. Cestujeme za pivem, za inspirací,” dodává.

Že pivovarníkům nechybí fantazie ani smysl pro humor, pak ilustrují dva speciály inspirované humoristickou stránkou Opráski sčeskí historje: dvacítka Rišaví Zmikund nebo třináctka Nakuořený Huz. A právě přístup pivovaru k řemeslu zaujal také Budějovický Budvar.

"Když jsem před čtyřmi lety na jednom festivalu ochutnal bezlepkové pivo GLEE, tak moc mě nadchlo, že jsem se chtěl seznámit s těmi, kdo za ním stojí. A tak jsem se dostal k Jirkovi Andršovi. Minipivovarů, co to dělají takto dobře, je u nás v České republice velmi málo, proto si spolupráce s Clockem hodně vážíme. Navíc je pivovar v nádherné lokalitě, takže pokaždé, když za nimi jedu, je to opravdu za odměnu," říká obchodní sládek národního pivovaru Budějovický Budvar Aleš Dvořák.

Co pivo, to unikátní kombinace
Základem každého piva jsou v Clocku kvalitní suroviny. Vodu berou z hlubinného vrtu nedaleko Potštejna. Sládek Jakub je vlastně tak trochu alchymistou.

„Pracujeme s různými kmeny kvasnic tak, abychom dosáhli co nejlepších výsledků. Pro každý pivní styl vybíráme ten nejvhodnější typ kvasinek,” říká Sychra. To platí i pro ostatní důležité činitele při výrobě piva. Každé má tak svou vlastní kombinaci sladu, chmele i kvasnic.

Od podzimu i do plechu
Ačkoliv Clock oficiálně spustil provoz až v roce 2014, do dnešního dne si vybudoval značnou přízeň mezi komunitou pivařů napříč celou republikou. Po šesti letech od zahájení čeká současný provoz s ročním výstavem okolo 2500 hektolitrů výrazné rozšíření.

„V letošním roce bychom měli spusti provoz v druhém pivovaru. Nachází se také v Potštejně, ve sto let staré průmyslové budově. Varna má třikrát větší kapacitu než ta současná,” prozrazuje Andrš.

Pro fanoušky piva Clock má na závěr několik dobrých zpráv. V nových prostorách se našlo místo pro dřevěné sudy na zrání piva. V budoucnu se tak dočkáme i potštejnských barel-agged speciálů. „A od podzimu začneme navíc nově nabízet pivo i v plechovkách,” uzavírá Andrš.

Mezi nejlepšími pivy letos trojím vítězství uspěl pivovar Clock

Publikováno:před 3 letyZdroj:České novinyAutor:ČTK

Pivovar Clock z Potštejna uspěl hned třikrát v anketě o Pivo roku 2017, kterou pravidelně pořádá Sdružení přátel piva. Vyhlašování se letos konalo v pivovaru Königsberger Bier v Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku. Anketa letos udělila ocenění ve 12 kategoriích, kromě jednotlivých druhů piv i pro nejlepší minipivovar, pivovar, sládka roku a pivní počin.

"Naši členové vybírají ze všech piv, které se v Česku vaří. Takže do soutěže se piva nenominují. V této anketní části se objevilo celkem 321 značek a nejlepší piva z každé z těch kategorií postupují do anonymních degustací, u kterých se už sepisuje klasický degustační protokol," popsal ČTK pravidla pro hodnocení piv předseda Sdružení přátel piv Tomáš Erlich.

Přestože se letošní výsledky od předchozích ročníků v mnohém liší, mnohá piva a oceněné subjekty se na prvních místech objevovaly i v minulém ročníku. Vyrovnal se i poměr mezi oceněnými minipivovary a velkými pivovary. Letos jasně dominoval se třemi vítězstvími v pivních kategoriích Clock, řemeslný pivovar Clock Potštejn. Vyhrál v kategorii speciál, svrchně kvašené světlé i svrchně kvašené polotmavé pivo.

Mezi světlými výčepními pivy uspělo pivo Hubertus 10° pivovaru Hubertus Kácov. Nejlepší světlý ležák je letos Bakalář za studena chmelený pivovaru Bakalář Rakovník. Mezi speciály získal hlavní cenu Clock No Idols! India Pale Lager pivovaru Clock. V tmavých pivech vyhrál Bernard Černý ležák, v polotmavých opět Bernard s Jantarovým ležákem. Celkově ale v anketní části soutěže získal nejvíce hlasů Primátor Weizenbier z pivovaru Primátor v Náchodě, který uspěl i v kategorii pšeničných piv.

Z minipivovarů byl letos oceněn Rodinný pivovar Zichovec a mezi pivovary pak Pivovar Rohozec. Sládkem roku se stal Petr Bednář z minipivovaru ve Vrchlabí. Pivním počinem roku je výrazné pozvednutí kvality produkce, kterou dosáhl sládek Zdeněk Prokop v německém pivovaru Palmbräu.

Podle Erlicha se v Česku stále drží trend vzniku nových pivovarů, které vaří nejen klasická piva, ale i různé speciály. "S tím, jak lidé chtějí zkoušet nové a nové chutě, pivovary vytvářejí i experimentální piva," řekl ČTK.

Na předávání cen dnes zaznělo, že ročně v Česku přibývá okolo 50 minipivovarů a jejich celkový počet se už blíží 400. Některým z nich se daří natolik, že se výstavem přesouvají do vyšší kategorie velkých průmyslových pivovarů.

Roboti z Potštejna

Publikováno:před 3 letyZdroj:Česká televize

Založení moderního pivovaru, který navíc začal vařit v Čechách neobvyklá svrchně kvašená piva, bylo pro starousedlíky z Potštejna výzvou. Ukázalo se, že to, k jakému pivu se hlásíte, vypovídá o mnohem více věcech, než jen o vaší chuti. Pivo tak paradoxně může vesnici nejen spojovat, ale i zásadně rozdělit. Režie J. Matějková

O pivu, ale také o tradicích, jejich dodržování i odmítání. Jak jeden pivovar může změnit ráz i náladu v celé obci.

Vaříme to, co sami rádi pijeme

Publikováno:před 5 letyZdroj:ekonom.cz

Potštejnský Clock se za pouhý rok fungování vyšvihl mezi nejvýše oceňované české minipivovary.

Ještě před dvěma lety měli lidé východočeský Potštejn spojený výhradně s malebnou zříceninou hradu či barokním zámkem, případně pověstí o zlatém pokladu, který má ukrývat místní podzemí. Historické památky jsou lákadlem dodnes; od loňského léta ale přibyl další důvod, proč si název obce zapamatovat. Po sto letech se tu v budově bývalého pivovaru začalo opět vařit pivo. A nutno dodat, že pivo výborné.

Na to, aby se dostal do povědomí pivních fajnšmekrů, stačil minipivovaru Clock rok. Už letos v únoru získal ocenění Zlatá pivní pečeť pro nejlepší pivo typu India pale ale (IPA) a ve specializovaných pivnicích se zařadil do žádané stálé nabídky. "Nápad založit pivovar jsme dostali společně se sládkem Jakubem Sychrou už před čtyřmi nebo pěti lety. A jak jinak než v hospodě, kde jsme nebyli spokojeni s pivem," vzpomíná na začátky dnes už dobře zaběhnutého byznysu jednatel pivovaru Jiří Andrš. V počátcích se oba nadšenci vrhli na domácí pokusy o vaření piva. "Chutnalo nejen nám, ale i dalším lidem, a tak jsme si uvědomili, že by nás tato práce mohla nejen bavit, ale také živit," dodává Andrš.

Návštěva Řemeslného pivovaru Clock v Potštejně

Publikováno:před 6 letyAutor:ČpČz

Na sklonku minulého týdne jsme vedle hradu v malebné obci Potštejn v královohradeckém kraji navštívili i nedávno otevřený Řemeslný pivovar Clock. Minipivovar leží nedaleko Potštejnského zámku a kostela v citlivě nově zrekonstruovaném stavení. Exteriér je v decentním moderním stylu obohacený obrazy pravděpodobně mimozemských postaviček specifikujícími jednotlivá piva. Ve stejném pojetí je i moderní výčepní pult a dvounádobá nerezová varna s nápisem CLOCK a postavičkou robota. Ze sortimentu pivovaru bylo možné ochutnat pšeničnou 11° Goldie, Pale Ale 12° Clock, hutnou a silnou 16° No Idols! a dle nás nejchutnější klasický polotmavý ležák 12° Maid. Díky pěknému modernímu prostředí, pohotové obsluze a širokému a chutnému sortimentu stojí za to pivovárek navštívit.

Pivovar Clock - OTVÍRÁME!

Publikováno:před 6 letyZdroj:Pivovar Clock

Stavební, celní, hygiena - vše hotovo! Technologie nainstalována, první várky navařeny, výčep připraven. Personál se nemůže dočkat. Nic nebrání tomu, abychom mohli říct: "OTVÍRÁME!".

Stane se tak dnes, 4. 7. 2014 v 17:00. Na čepu budou čtyři naše piva a k nim samozřejmě něco k zakousnutí. Co Vás čeká kromě piva? Káva Doubleshot, vysokoalkoholické dobroty od Žufánka, víno od Mühlbergera z Jaroslavic, rychnovské limonády, apod.

A co že se dělo v červnu? Spousta skvělých akcí s naším pivem - Apetit festival, festival Vamberák... Naše pivo se dostalo i za hranice - byli jsme jediný český pivovar na festivalu řemeslných pivovarů v Poznani. Mohli jste nás ochutnat v hospodách v Praze, Brně i Hradci Králové.

Dnes otvíráme, těšíme se na vaši žízeň!

Váš team pivovaru CLOCK

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.28.08.2020 12:306