Ve znaku mají robota, vyrábějí přitom pivo. Mají vlastní pivnici, provozují e-shop a dodávají do hospod po celé republice. Za deset let zvýšili roční výstav trojnásobně. Byznys plán vymyslel Jiří Andrš se svým kamarádem ze studií.
Byl to vždycky váš sen podnikat? Kdo přišel s nápadem na založení pivovaru?
S myšlenkou založení pivovaru jsme přišli společně s nynějším sládkem Jakubem Sychrou. Tehdy jsme oba studovali na vysoké škole. S pivem jsme ale studijně neměli nic společného, jen jsme je rádi pili a ochutnávali. (smích) Náš sen to určitě nebyl. Já osobně jsem ale neměl ambici stát se řadovým zaměstnancem, ať už kdekoliv. Chtěl jsem něco svého.
První pivo jste opravdu uvařili doma?
Je to tak, úplně první pivo jsme vařili u nás doma v kuchyni. Ale nebylo to zrovna praktické. Proto všechny ostatní domovarnické várky již vznikaly v garáži, kterou jsme pro ty účely vybavili.
V roce 2012 jste koupili pivovar v Potštejně, v jakém byl stavu? Tedy dalo se v něm vařit pivo?
Pivo se tam vařit rozhodně nedalo, byl v žalostném stavu, skutečně bylo třeba takřka vše přebudovat. Při rekonstrukci zůstalo původní pouze obvodové zdivo a střecha, kterou budeme muset v nejbližších letech také opravit, protože už dosluhuje.
Pořídili jste také budovu bývalé fabriky Fenetra a i tu rekonstruovali. Není levnější postavit novou montovanou halu?
Montovaná hala by asi byla levnější i praktičtější. Jenže mně budova Fenetry zajímala, byla taky v celkem špatném stavu, ale pro pivovar, jaký jsme plánovali, celkem vhodná. Je to skoro 100 let stará průmyslová budova, velmi poctivě postavená.
Navíc já mám rád, když se staré věci, které ještě můžou dobře sloužit, nebourají a nevyhazují. Zabrat kus louky, nebo pole a tam postavit nezajímavou halu by mě nebavilo. Je to sice těžší, dražší a méně praktické, ale je z toho mnohem lepší pocit.
Jak dlouho to trvalo od nápadu k prvnímu prodanému pivu?
Myslím, že od první myšlenky po rozhodnutí, že pivovar chceme, mohlo trvat tak dva roky. Další dva roky potom trvala realizace. Vařit jsme začali v červnu 2014. Celé to byla jedna velká výzva. Neměli jsme vlastně žádné zkušenosti s tím, jak vést pivnici ani pivovar. Všechno jsme se učili za pochodu.
Nebáli jste se, že na trhu neuspějete?
V době, kdy jsme začali, bylo u nás něco přes 200 minipivovarů, prostoru na trhu tedy bylo stále dost. Obavy jsme samozřejmě měli během přípravné a investiční fáze. Ale piva byla od začátku fajn, takže se vše rozjelo velmi dobře. Navíc i náš vizuál byl dost mimořádný.
Pro tento obor je vizuál opravdu netradiční, ve znaku máte robota a pivovar se jmenuje Clock.
Původní záměr byl pojmenovat pivovar „Robot“. To slovo se mi líbilo vzhledem ke svému původu i tím, že symbolizuje něco technického, strojového. Nemám rád všechny ty pnoucí chmely, erby apod. Chtěli jsme moderní pivovar, který není zatížen historií. U Robota jsme ovšem narazili na problémy s ochrannou známkou. Hledal se tedy jiný název. Z velkého množství náhradních jmen jsme se rozhodli právě pro Clock.
Měli jste asi štěstí i na společníka, Ivo Mutsham do firmy složil větší obchodní podíl. Mimochodem, je Čech? A má ve firmě rozhodující slovo?
Jméno mého společníka zní možná exoticky, ale je to Čech, celá rodina je po mnoho generací odsud. Pivu rozumí natolik, nakolik potřebuje. Není to přímo odborník, ale dokáže posoudit co je dobré a co je špatné. Základy má.
Do běžného provozu vůbec nezasahuje. Pouze při větších investicích a důležitých rozhodnutích je samozřejmě jeho souhlas důležitý.
Jak se liší výroba na začátku a výroba dnes?
Při startu se o komplet výrobu staral vlastně jen Jakub. Měli jsme pouze brigádníka na lahvování. To dlouhodobě nešlo, takže jsme přibrali dalšího kolegu. Ve třech jsme potom vydrželi celkem dlouho, to ale byla produkce do 3 000 hl ročně. Dnes máme sedm zaměstnanců, vyrábíme skoro 9 000 hl ročně, ruční plnění sudů nahradil stroj, přibyla plnička plechovek a plnička lahví.
V čem je váš pivovar výjimečný nebo odlišný od ostatních?
Netroufám si říct, v čem jsme nějak extra výjimeční. Na trhu je dnes tak široká nabídka, že výjimečnost skoro neexistuje. Pokud jsme ale něčím trošku odlišní, bude to asi komplexnost nabídky. Vaříme jak spodně, tak svrchně kvašená piva, tzn. ležáky i různé druhy ales, pšeničná piva, stouty, sour. Máme i tzv. wild sekci, kde nejsou piva kvašena čistou pivovarskou kulturou, nýbrž mixem divokých kvasinek a bakterií a pak dozrávají mnoho měsíců nebo dokonce let v dubových sudech.
Kdybyste dnes začínali znovu, udělali byste něco jinak? A co je podle vás pro úspěch v podnikání důležité?
Něco jinak? I když se nad tím snažím přemýšlet, asi by toho nebylo mnoho a týká se to spíš drobností. Zásadní rozhodnutí se prozatím vyvinula dobrým směrem a „povedla se“. A důležitá je pracovitost, urputnost, zájem. Na každého čekají pasti, zákony, pravidla, kontroly. Jenže když vás daná věc baví, dává smysl se se vším poprat.
Jaké máte plány do budoucna?
Podobné jako doposud. Vařit dobré pivo, které chceme my a zákazníci pít. A dělat to tak, aby nás to bavilo.


Na jednom místě
931 pivovarů
16.976 piv
10.317 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost Pivovaru Clock
Technologie
Technologii našeho řemeslného pivovaru můžeme rozdělit na čtyři součásti:
● Varna
Dvounádobová dekorovaná nerezová varna o objemu 10hl je součástí naší pivnice. Pokud budete mít štěstí, uvidíte vaření našeho piva naživo.
Varna je vytápěna parou a řízena elektronicky z dotykového panelu. Na varně připravujeme z vody, sladu a chmele mladinu, kterou po zchlazení čerpáme do kvasných tanků.
● Spilka
Spilku tvoří tři 20hl cylindrokónické tanky (CKT), ale nebojte se, nejsou to žádné dvacetimetrové obludy, které znáte z velkých pivovarů. Naše tanky jsou zkonstruovány tak, aby nijak nezaostávaly za klasickými otevřenými káděmi, naopak. Kvašení neprobíhá pod tlakem, jsme schopni sbírat deku, přesně kontrolujeme teplotu kvašení,nehrozí kontaminace piva a sanitace bez námahy zajistí maximální čistotu.
● Sklep
Kvašení v našem pivovaru probíhá odděleně. Na ležení piva máme šest ležáckých tanků, do kterých se přečerpává pivo po primárním kvašení. Tvar nádob je uzpůsoben tomu, aby se pivo co nejlépe čeřilo a dozrávalo.
● Zázemí
Vyvíječ páry, chlazení, vyvíječ dusíku, šrotovník sladu, atd. To je zázemí, bez kterého by tanky a varna nikdy neožily.
Dodavatelem technologie je společnost EBIA CZ z Tišnova.
Koncept pivnice
V pivovarské pivnici, která je přímou součástí pivovaru Vám chceme představit kompletní sortiment našich piv.
Zakládáme si na co nejlepším ošetření piva. Pivo je skladováno ve chlazeném sklepě a nejkratší cestou míří do vychlazené a pečlivě vymyté sklenice. Jako hnací plyn používáme čistý dusík, který si sami vyrábíme a který je vůči pivu zcela inertní.
Každý pivní styl má u nás svou sklenici. Čepujeme na hladinku a po každém sudu a na konci každého dne proplachujeme pivní vedení vodou. Pravidelně také celé pivní vedení sanitujeme.
Součástí pivnice je varna pivovaru, máte tedy možnost sledovat vaření piva v přímém přenosu.
Objednat si můžete nejen pivo, ale i limonády z Podorlické sodovkárny, kvalitní víno od Mühlbergera z Jaroslavic, kávu z pražírny Doubleshot nebo skvělé destiláty a likéry Žufánek.
Z jídel vám aktuálně nabídneme studenou kuchyni vhodnou k pivu. Lokální výrobci, čerstvost a kvalita - to je to, co nás baví.
Do budoucna chceme rozjet udírnu, gril a časem i teplou kuchyni. Ale k tomu dojde, až si budeme 100% jisti, že vám nabídneme to nejlepší.
Zdroj:Stránky Pivovaru Clock, 2015
V roce 2022 byla technologie v prostorách původního pivovaru Clock demontována a prostory slouží pouze pivnici. Pivo se vaří v pivovaru Fenetra, který je součástí pivovaru Clock v rámci projektu Fenetra.
Více na stránkách pivovaru


Řemeslný pivovar Clock |
Pivovar Clock s.r.o. |
řemeslný pivovar s pohostinstvím |
Školní 2 |
517 43 Potštejn |
Královohradecký kraj |
2012 listopad |
Jiří Andrš |
Jakub Sychra |
4 500 hl (2020) |
+420 725 618 566 |
28854039 / CZ28854039 |
www.pivovarclock.cz |
info@pivovarclock.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.