Pivní výlety do Brna končily ještě před pár lety především ve vyhlášeném minipivovaru Pegas. Pak se ale v roce 2013 objevily nezaměnitelné černobílé etikety se smokingem a logem Lucky Bastard a pivní mapa Brna rázem dostala jiný rozměr.
Jan Grmela, který za vznikem pivovaru stojí, patří k legendám české craft beer scény, což mohou dosvědčit nejen mnozí členové domavarnických skupin a účastníci pivních soutěží. Do pivovarského byznysu nevstupoval s jasně vymezeným rozpočtem. „My jsme do toho na začátku nešli tak, že bychom vzali deset milionů a postavili pivovar. My jsme ty peníze hlavně ani neměli,“ říká s úsměvem Grmela. Příběh Lucky Bastarda je příběhem postupného růstu. Začínalo se ve spartánských podmínkách, postupně pivovar dorostl do dnešní moderní podoby, kterou naleznete v budově bývalé sladovny dávno zaniklého pivovaru Moravia.
A právě jméno Moravia se stalo Grmelovi osudné. Když zjistil, na jakou tradici Lucky Bastard navazuje, rozhodl se dát toto jméno svému druhému provozu. Zatímco Bastard se specializuje na svrchně kvašená piva s aromatickými chmely, větší Moravia, která má samostatný provoz v Medlánkách, vaří výhradně piva spodně kvašená, především ležák. Používá proto především bavorské chmely typické pro své bylinné, květinovější aroma a chytře je kombinuje s dalšími exotickými odrůdami. Výsledkem je výrazné pivo, které si sotva spletete. O českého zákazníka však musí Moravia bojovat, už jen proto, že typickou zlatavou barvu nahrazuje v případě bavorských ležáků spíše světlejší, slámový odstín.


Na jednom místě
743 pivovarů
9.990 piv
7.823 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost minipivovaru Lucky Bastard
Myšlenka
Představte si ideální svět, ve kterém by vše bylo dokonalé, příjemné a jednoduché. Přesně takový svět si my představujeme, když tvoříme recepty našeho piva a když jej pro vás vaříme. Máme už dost nudných piv uvařených dle stokrát opakovaných receptů, máme už dost výmluv na tradici a zvyk, nebaví nás sledovat nadvládu spodně kvašených piv -- běžných ležáků plzeňského typu -- když existuje tak úžasný a barevný svět piv kvašených svrchně, piv typu ale.
Ano, je to tak, spodně kvašená piva u nás nehledejte. Jsme prvním pivovarem od roku 1884, který v českých zemích kvasí pouze svrchně. Už bylo na čase, aby se do naší země vrátila piva, která tu lidé vždy pili, jen na ně společnost od té doby trochu pozapomněla.
Lidé
Za pivovarem Lucky Bastard stojí společnost provozující populární pivní web Pivní recenze. Vedoucím provozu je jeho šéfredaktor Jan Grmela. Krédo našeho pivovaru je vzít vše z trochu jiného konce, než je v Česku zvykem, a vytvořit pivovar spíše podobný tomu, co vídáme ve Velké Británii nebo Spojených státech.
Naším cílem je vařit dobré pivo bez kompromisů. Pivo, které nebudete pít na objem, ale pivo, na kterém si především pochutnáte a budete je spíš než jako nápoj vnímat jako lahůdku.
Suroviny
Stejně často, jak se pivovary vymlouvají na tradici a zvyk, tak se vymlouvají na nemožnost, obtížnost nebo nákladnost použití těch správných surovin pro každý typ piva. My kompromisy neděláme, proto vaříme pivo pouze ze surovin určených k tomu kterému pivnímu stylu. Weizen z českého plzeňského a pšeničného sladu a žateckého chmele, Pale, India a Black ze sladu pale ale a amerických chmelů.
V našich pivech nehledejte žádné extrakty nebo koncentráty, vše je čistě přírodní. V přirozené podobě je i pivo, které dostanete v sudech nebo lahvích -- nepasterované a nefiltrované s podílem živných kvasnic.
Technologie
U nás nelpíme na tradicích nebo zažitých postupech. Naopak máme rádi moderní technologie. Pokud se použijí správným způsobem, je jejich přínos vždy pozitivní. Přesto, většina práce u nás je čistě ruční, řemeslná. Srdcem pivovaru je 250litrová varna vlastního návrhu a několik otevřených kvasných kádí umístěných v klimatizovaných prostorách, kde je trochu tepleji než ve většině českých pivovarů -- tak to mají svrchně kvašená piva ráda.
Jakkoli máme rádi modernu, tak u nás nevaříme silná piva abychom je následně zředili vodou (HGB). Stejně tak nemáme potřebu výrobu piva jakkoli urychlovat. Vše chce svůj čas.
My pivem žijeme. Budete žít pivo s námi?
Zdroj:Stránky minipivovaru Lucky Bastard, 2014
Na jaře 2017 změnil minipivovar vlastníka ze společnosti Lucky Bastard, s.r.o. na nově vzniklou Czech Craft Beers, a.s., která plánuje výstavbu mnoha minipivovarů na Jižní Moravě.
Více na stránkách pivovaru


Minipivovar Lucky Bastard |
Czech Craft Beers, a.s. |
řemeslný pivovar |
Kotlářská 989/51a |
602 00 Brno-Veveří |
Jihomoravský kraj |
2013 říjen |
Ing. Jan Grmela |
Ing. Jan Grmela |
1 500 hl (2017) |
+420 601 664 466 |
01824201 / CZ01824201 |
www.lucky-bastard.cz |
info@lucky-bastard.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.