Historie a současnost Pivovaru Pardubice
Vaření piva má v Pardubicích staletou tradici a sahá až do počátku 14.století. V roce 1491 zakoupil Pardubice od pánů z Pardubic nejbohatší moravský velmož v zemi, Vilém z Pernštejna, který si je vyvolil za centrum velkého panství a začal na počátku 16.století rozvíjet v Pardubicích pivovarnictví. Právo vařit pivo se zpravidla pojilo k přesně vymezenému počtu měšťanských domů a bylo rozšířeno i v okolních vesnicích. V těchto letech byly v Pardubicích 4 pivovary-městský, obecní, zámecký a farní.
V pivovaru, předaném roku 1531 do majetku obce, měli právo várky ti, kteří vlastnili ve městě dům. Vařilo se zde kvalitní světlé pivo, převyšující svou kvalitou pivovary v okolí, a byl stanoven i široký okruh hospod, které směly odebírat pivo jen z Pardubic. Od roku 1650 se stal měšťanskému pivovaru konkurencí pivovar zámecký.
Pardubičtí podnikatelé v oboru pivovarnictví se v té době rozhodli založit novou společnost - Akciový pivovar Pardubice. 29.ledna 1871 se sešlo komité a rozhodlo, že bude postaven nový, parostrojní pivovar. 20. června 1871 byla zvolena první správní rada a ze 17 kandidátů byl vybrán sládek František Chodounský z Protivína. Stavitelem pivovaru byl pan Štěpánek z Mladé Boleslavi. Výstavba byla dokončena 1.dubna 1872, tedy za necelý rok nákladem 272 305 zlatých a 67 krejcarů. 6.dubna byl pivovar vysvěcen a 8.dubna se začalo vařit pivo. První výstav byl 25.6.1872 a v tomto roce bylo prodáno asi 6 000 hl. Roční produkce byla 15 000 hl a byl to jeden z prvních moderních pivovarů ve východních Čechách. V roce 1928 vyprodukoval tento pivovar poprvé ve své historii více než 100 000 hl piva. Před tímto moderním pivovarem však existoval v Pardubicích Zámecký pivovar, založený dlouho před rokem 1749 s produkcí až 12 300 hl ročně, který v roce 1900 vyhořel a v roce 1909 v něm byla výroba piva zastavena.
1.října 1889 nastoupil nový sládek Alois Šimonek, který je tvůrcem pardubického 19o Portera. Jeho výroby začala v březnu 1890 a je oblíbenou značkou i dnes. Dosáhl nemalých úspěchů a vyznamenání v mezinárodním měřítku a to např.
*diplom se zlatou medailí na Všeobecné zemské výstavě v Praze r.1891
*diplom se stříbrnou medailí na Národopisné Českoslovanské v Praze r.1895
*čestný diplom se stříbrnou medailí na Krajinské hospodářské v Kutné Hoře r.1900
*Hours Consours v Pardubicích r.1903
*diplom se stříbrnou medailí na Mezinárodní výstavě pro prům.pivovarský ve Vídni 1904
*diplom se zlatou medailí na Mezinárodní výstavě umění kucherského ve Vídni 1906
*medaili Pražské obchodní a živnostenské komory na Okresní hospodářsko-průmyslové výstavě v Chrudimi r.1907
*prestižní cena „Sládkovo nejlepší“ v listopadu 1994 od severoamerického svazu nápojářů a potravinářů.
Hodnocení kvality Pardubického Portera ukazují nejlépe tyto zprávy, citujeme:
„V měsíci březnu roku 1890, tedy před 18 lety, započal Akciový pivovar v Pardubicích uváděti na trh specialitu tmavého, výjimečně silného, 19o piva, kterýžto druh dosud nikde na kontinentu nebyl vyráběn.
Zvoliv pro tuto svoji specialitu tmavého piva název Pardubický 19o Porter, obdržel výměrem městského úřadu královského komité města Pardubic „Půlkůň“ k označování svých výrobků. Ochranná známka tato registrována jest u Obchodní a Živnostenské komory v Praze na listech 325 čís.961 ze dne 19.července 1897.
Od prvopočátku výroby do dnešního dne potvrzují osvědčení odborníci i vynikající znalci, že specialita Pardubický 19o Porter stojí úplně bez konkurence, jak pro svou sílu, tak i pro svou výtečnou jakost.
„Tato specialita Pardubický 19o Porter uznána mnohými lékařskými autoritami za pivo zdravotní, nejprospěšnější lidskému zdraví, předčící a předstihující následkem svého bohatého obsahu extraktu sladového a své neobyčejné lahodné chuti veškerá soudobá tu-i cizozemská tmavá piva, doporučuje se lékařsky pro rekonvalescenty, chudokrevné a slabší osoby vůbec, jakožto osvěžující, sílící a trávení značnou měrou povzbuzující nápoj, nepostradatelný pro každého zdraví svého dbajícího“.
Zkoušené pivo „Porter“ z Akciového pivovaru v Pardubicích, barvy sytě černé, s hustou, zahnědlou pěnou, vyznamenává se velmi lahodnou, sladově nasládlou, při tom však příjemně osvěžující chutí, i jeví na jazyku neobyčejně vysokou chlebnatost.
Z provedeného chemického rozboru vysvítá, že pivo jest velmi silně zavařeno /na 19/, že prokvašení jeho jest středního stupně, procento cukru i bílkovin je vysoké, množství kyselin zcela přiměřené, viskozita pak neobyčejně značená, vesměs to vlastnosti, jež nejen vysokou chlebnatost a osvěžující chuť tohoto piva plně vysvětlují
a potvrzují, ale i po stránce zdravotní pivo co nejlépe odporučuji.
Na základě těchto fysikálních a chemických vlastností lze zkoušený „Porter“ označiti co výrobek vynikající jakosti, jenž s nejproslulejšími a nejsilnějšími pivy cizozemskými směle soutěžit může.
Originální černé 19 stupň.pivo je vařeno podle české receptury od roku 1891. Jeho jedinečná nezaměnitelná nasládlá chuť je dosahována neměnnou tradiční skladbou 4 druhů sladů – českého, bavorsko – mnichovského, karamelového a barevného. Chmelí se výhradně českým chmelem ze žatecké pěstební oblasti. Porter je nazýván právem českým originálem. S objemem alkoholu 8% se řadí mezi nejsilnější černá piva. Tuto sílu dosahuje dlouhým hlavním kvašením za studena a dlouhou dobou dokvašování, která je až 3x delší než u ostatních piv.
Výroba piva v Pardubickém pivovaru se neustále rozšiřovala a v roce 1900 byl výstav 49 219 hl. V říjnu téhož roku pivovar z části vyhořel, ale zásobování zákazníků nebylo přerušeno a v listopadu se opět začalo vařit pivo.
Kromě válečných let 1914-1918 se výstav piva neustále zvyšoval a v roce 1911 už dosáhl prodej 63 065 hl. Ve dvacátých letech tohoto století došlo v pivovaru k významným změnám,
neboť do pivovaru byly vloženy další investice, byl upraven mimo jiné dvůr a okolí pivovaru. V roce 1928 vyprodukoval tento pivovar poprvé ve své historii více než 100 000 hl piva. Pivovar stále rozšiřoval okruh zákazníků, v roce 1930 bylo prodáno 94 746 hl. V té době pivovar poprvé exportoval do Francie, dále do Vídně, Terstu, Budapešti, Káhiry a Alexandrie.
Komplikace a změny v politickém vývoji na konci 30. let se dotkly také pivovaru. Vlivem válečných let poklesl prodej, vyrábělo se nízkostupňové pivo. V roce 1945 byl převeden pivovar do národní správy a roku 1949 znárodněn do firmy: Východočeské pivovary, národní podnik v Pardubicích.
Do roku 1960 byl místem podnikového ředitelství i pro ostatní pivovary Lanškroun, Česká Třebová, Choceň, Polička, Hlinsko, Golčův Jeníkov a Tupadly.
Organizačně od roku 1960 podléhal pod Východočeské pivovary v Hradci Králové až do svého osamostatnění 1. ledna 1993, kdy se stal znovu akciovou společností. V tomto období tj. 25.-27.10.1993 pořádal pivovar Pardubice „Pivovarsko-sladařské dny“ po dalších 62 letech. V roce 1993 dosáhl pivovar výroby 310 000 hl piva, 50 000 hl nealkoholických nápojů a pro vlastní potřebu 2 000 tun sladu.
Zdroj:Stránky Pivovaru Pardubice, 2015
K 31.3.2023 výroba piva v Pivovaru Pardubice oficiálně ukončena a vaření některých piv přesunuto do Pivovaru Ostravar.
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
2013© ČpČz
© Hynek Rosenbaum
© Hynek Rosenbaum
© Hynek Rosenbaum
© Hynek Rosenbaum
© Hynek Rosenbaum
© Petr Toman
© Zdeněk Švitorka
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
2023© Hynek Rosenbaum
Zveřejněno se souhlasem 'Pardubický pivovar a.s.'02.04.2023 10:110 x45.813 x
Oblíbený český pivovar náhle končí. To je rána, lidé letí na dlažbu
Publikováno:před 6 měsíciZdroj:AAzdraví.czAutor:Anna Štěpánková
Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že jsme z nejhoršího venku a situace se po určité stabilizaci začne lepšit, podle řady odborníků tomu tak být nemusí a právě jsme mohli prožít pouze úvodní fázi táhlé krize, která nás bude provázet řadu let.
Trpký konec
Jedním z jejích průvodních jevů by mohly být ve větší míře také krachy zavedených podniků, případně ukončení jejich provozu z důvodu nerentability. Některé aspekty nasvědčují tomu, že právě firmy budou mít momentálně ty největší problémy, což by se pak mohlo projevit i na trhu práce zvýšenou nezaměstnaností, která byla dlouhou dobu až nepřirozeně nízká.
Některé společnosti už naznačují určité problémy. Například Škodovce vadí vysoké ceny energií a hrozí přesunem výroby jinam, rovněž Kofola volá po komplexním řešení současných problémů. Řada firem pak bojuje doslova o přežití. Zdražily se jim totiž vstupní náklady, nejvíce v podobě surovin a energií, ovšem stoupají také platové požadavky zaměstnanců.
Náhle teď přišla zpráva o tom, že končí oblíbený Pardubický pivovar. Konec jeho výroby by měl přijít ještě v prvním čtvrtletí příštího roku, přičemž desítky lidí přijdou o práci.
Majoritním vlastníkem Pardubického pivovaru je Staropramen, který podíl získal před dvěma lety. Namísto zvelebování provozu a expanze výroby však přichází konec. Důvodem jsou konkrétně náročné podmínky na tuzemském i globálním trhu. Ty vedou k tomu, že je nutné výrobu koncentrovat na méně míst a optimalizovat tak náklady.
Některé značky zůstanou
Vybraná piva z produkce Pardubického pivovaru převezme Ostravar, který rovněž patří do skupiny Pivovary Staropramen. Půjde však spíše už jen o marketingovou záležitost. Některé značky sice zůstanou na trhu, avšak už budou produkovány jinde a tradice zanikne.
To je bohužel častý jev na tuzemském pivovarnickém trhu. Zajímavé značky totiž skoupily nadnárodní skupiny, které k nim nemají kdovíjaký vztah a prvořadý je pro ně ekonomický zájem. Ten pak velí koncentrovat výrobu do větších celků, jakkoliv to v případě piva konzumentům nedává příliš smysl.
Pardubický pivovar by však za normálních okolností dost možná přežil. Jeho konec zapříčinil až sled negativních událostí z posledních let. Definitivní tečkou bylo potom zdražení energií, surovin i obalů, který doprovázel propad prodejů.
Tradiční pivovar chtějí zavřít. "Je to rodinné stříbro!" zuří primátor
Publikováno:před 6 měsíciZdroj:TN.czAutor:Lukáš Skládal
Společnost Pivovary Staropramen se rozhodla ukončit provoz Pardubického pivovaru. Vedení města se ale tento krok nelíbí. Primátorovi vadí především to, že s ním společnost plánované zavření pivovaru nekonzultovala.
Primátor Pardubic se zlobí na firmu Pivovary Staropramen. Společnost se totiž rozhodla uzavřít tamní pivovar, aniž by o tom město oficiálně informovala.
"Vyjadřujeme hrubý nesouhlas se záměrem společnosti Pivovary Staropramen úplně zastavit výrobu v pardubickém pivovaru. Stejně tak jsme rozčarováni způsobem, kterým jsme se o tomto záměru dozvěděli. Respektive nedozvěděli – nebýt médií, která chtěla naši reakci na tento záměr," napsal na facebooku primátor města Jan Nadrchal.
V pivovaru sice město žádný podíl nemá, podle primátora ale k městu historicky patří. "Odmítáme, aby se k Pardubickému pivovaru přistupovalo jako k 'sekáči' na rohu. Proč? Protože 'náš' pivovar je s Pardubicemi nerozlučně spjat. Je to pomyslné rodinné stříbro, tradice, která se píše 151 let. A to už něco je, více než 10 generací," zlobil se Nadrchal.
Město podle primátora nehodlá uzavření pivovaru jen tak přihlížet. "Uděláme maximum pro to, abychom zachránili alespoň značku, ke které se třeba jednou někdo přihlásí," napsal.
"Okamžitě iniciujeme jednání s majoritním akcionářem pivovaru Pardubice, jehož cílem by mělo být zachování pivovarnictví v Pardubicích. Pardubický pivovar a jeho pivo patří k pardubickému regionu stejně jako Pernštejnové, perník nebo koně," zakončil Nadrchal svůj rozhořčený příspěvek.
Staropramen se ale brání, že musí vše nejdříve probrat s valnou hromadou a zaměstnanci. "Představenstvo Pardubického pivovaru na začátku tohoto týdne svolalo valnou hromadu, které navrhne ukončení výroby k 31. březnu příštího roku. Nebylo to pro nás jednoduché rozhodnutí, zejména s ohledem na zaměstnance. Proto jsme tuto záležitost řešili nejprve s nimi," tvrdí mluvčí společnosti Denisa Mylbachrová.
"Nyní jsme ve fázi, kdy postupně začínáme informovat naše obchodní partnery. Samozřejmě výjimkou nebudou ani zástupci města Pardubice, se kterými se členové našeho vedení rádi sejdou osobně, aby jim celou situaci blíže objasnili," dodala mluvčí.
Podle společnosti se pivovar od roku 2020 "potýkal s řadou externích vlivů, které nakonec vedly k rozhodnutí o jeho uzavření". "Vše odstartovala pandemie spojená s restrikcemi vedoucími k významnému poklesu odbytu, v letošním roce pak v souvislosti s válkou na Ukrajině přispěl také výrazný růst cen vstupů, od surovin přes obaly až po energie," tvrdí Pivovary Staropramen.
Pivovar v Pardubicích ukončí výrobu
Publikováno:před 6 měsíciZdroj:ČT24
Pardubický pivovar, který má 150letou tradici, plánuje definitivně ukončit výrobu. Důvodem jsou podle majitelů vysoké ceny energií i vstupních surovin. Pivovaru navíc výrazně klesl export, pivo se totiž z Pardubic vyváželo hlavně do Ruska. Radnice teď řeší, jak vaření piva ve městě zachovat. Možností by podle ní mohl být vznik městského pivovaru.
Pardubický pivovar vyrobí každý rok sedmdesát tisíc hektolitrů piva. Pokračovat se přesto nechystá, poslední pivo tam vznikne příští rok v březnu. Přitom ještě před třemi lety, kdy se Pivovary Staropramen staly většinovým vlastníkem podniku, měly s pardubickým pivovarem velké plány. „Další růst pivovaru bude zajištěn, budou zachována pracovní místa a zajistí se potřebné investice,“ řekl v roce 2019 tehdejší ředitel pivovaru Leoš Kvapil.
Nyní je ale všechno jinak, 46 zaměstnanců momentálně čeká na výpověď. O ukončení výroby se dozvěděli na začátku týdne. Informace o uzavření pivovaru zaskočila i vedení města. „Objevilo se to pouze v médiích jako nějaká tisková zpráva. Musím říct, že nás to velmi nepříjemně překvapilo,“ komentoval primátor Jan Nadrchal (ANO).
Z Pardubic možná do Ostravy
Město neví, co bude s rozsáhlým areálem pivovaru v centru Pardubic dál. Jeho vlastník zatím další plány tají. Pardubické pivo se možná bude vařit dál, ale jinde. „V tuto chvíli zvažujeme zahájení výroby v Ostravě. Finalizujeme také výběr produktů,“ uvedla mluvčí Pivovarů Staropramen Denisa Mylbachrová.
Pardubice se ale vaření piva vzdát nechtějí. „Nabízí se samozřejmě možnost, že by tady mohlo vzniknout něco jako nějaký malý, velmi komorní měšťanský pivovar,“ přiblížil primátor. Tím by město zachovalo 150letou tradici pivovaru, který kdysi patřil mezi nejmodernější v Česku. Pivo se však v Pardubicích vařilo i předtím, konkrétně už ve 14. století.
Staropramen chce zavřít Pardubický pivovar
Publikováno:před 6 měsíciZdroj:E15.czAutor:ČTK
Představenstvo Pardubického pivovaru svolalo valnou hromadu, na níž navrhne ukončení výroby k 31. březnu příštího roku. Majoritní podíl ve firmě vlastní Pivovary Staropramen. Produkci vybraných piv chce Staropramen přesunout do pivovaru Ostravar, informovala mluvčí skupiny Pivovary Staropramen Denisa Mylbachrová. Staropramen uvedl, že ukončení výroby pardubického pivovaru je reakcí na výrazný propad prodejů jeho produktů, které se z velké části vyvážely do Ruska.
O ukončení činnosti pivovaru již firma informovala své zaměstnance. Podle Staropramenu se to dotkne 46 lidí zejména na výrobních pozicích i administrativních pracovníků. Skupina uvedla, že pro ně připravila podpůrný program a v nejbližších dnech chce o plánu na ukončení výroby informovat své obchodní partnery.
Staropramen vlastní většinový podíl v Pardubickém pivovaru od roku 2019. Koupil ho s cílem rozšířit nabídku piv o další lokální značku a zvýšit produkci celé skupiny. Mylbachrová uvedla, že od roku 2020 se pivovar potýká s problémy. Pandemie koronaviru přinesla výrazný pokles odbytu kvůli vládním restrikcím a další potíže firmě způsobil růst cen energií a vstupních nákladů. „V důsledku nepříznivých událostí posledních let došlo k výraznému propadu prodejů nejen na tuzemském, ale i zahraničních trzích. Značná část exportu pardubických značek totiž směřovala do Ruska,“ doplnila mluvčí.
Staropramen uvedl, že v posledních měsících zvažoval i variantu prodeje pivovaru. Poté, co valná hromada návrh na ukončení výroby schválí, navrhne představenstvo další směřování pivovaru. V areálu pivovaru má zůstat restaurace i prodejna, oznámila společnost.
Pardubický pivovar byl založen v roce 1871 a první pivo se zde začalo vařit 8. dubna 1872, minulý rok tedy slavil 150. výročí od založení. Před tím, než většinový podíl koupil Staropramen, vařil kolem 80 tisíc hektolitrů piva ročně a plánoval do deseti let produkci zdvojnásobit.
Pivovarům Staropramen loni meziročně klesl čistý zisk o 45,4 procenta na 441 milionů Kč. Tržby naopak meziročně stouply o 4,2 procenta na 4,23 miliardy korun. Společnost uvedla, že prodeje piva loni meziročně klesly o 1,8 procenta na 3,13 milionů hektolitrů.
Staropramen zavře výrobu v Pardubickém pivovaru
Publikováno:před 6 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Milan Zlinský
Jsou to teprve tři roky, co pražský Staropramen koupil pardubický pivovar. Manažeři tehdy slibovali, jak značky Pernštejn či Porter posílí a rozvinou. Realita je však diametrálně jiná. Pivovar založený v roce 1871 v březnu naplní poslední lahve a sudy.
V červnu 2019 to byla veliká sláva. Zástupci společnosti Staropramen svolali do pardubického pivovaru tiskovou konferenci, aby veřejně oznámili, že kupují značku Pernštejn a začleňují ji do svého koncernu.
„Spotřebitelé žádají pestrost nabídky, my jim ji chceme dát. Cítíme, že je velký tlak na tradiční značky, naopak roste poptávka po dobrých regionálních pivech. A přesně to Pardubický pivovar nabízí,“ řekl tehdy Petr Kovařík, generální ředitel společnosti Pivovary Staropramen, které patří na českém pivovarském trhu druhá příčka za Plzeňským Prazdrojem.
Dnes Staropramen rozeslal tiskovou zprávu, kterou oznámil konec výroby piva v Pardubicích. „Představenstvo společnosti Pardubický pivovar včera svolalo valnou hromadu, které navrhne ukončení výroby k 31. březnu 2023. Produkci vybraných piv z Pardubického pivovaru by měl od dubna zajistit pivovar Ostravar spadající do skupiny Pivovary Staropramen,“ uvedla Denisa Mylbachrová, manažerka komunikace a mluvčí společnosti Pivovary Staropramen.
O rozhodnutí majoritního majitele pardubického pivovaru ještě pozdě odpoledne na radnici nikdo nevěděl. „Cože? Pivovar končí? Tak to slyším poprvé od vás. Je to ohromná škoda, myslím, že v posledních deseti letech se kvalita pardubického piva hodně zvedla. Nevím, co za tím je, ale mrzí mne to a překvapuje,“ uvedl primátor Pardubic Jan Nadrchal.
Ten navíc vidí už další problém, který se může s koncem vaření piva pojit, a to je pivovarský areál v centru města. „Mám obavy, aby nám v centru města nevznikl další brownfield. Těch už tady máme dost a třeba na případě Prokopky je vidět, jak obtížně se jich dá zbavit,“ doplnil primátor.
O konci firmy neměl zdání ani šéf úřadu práce Petr Klimpl. Ovšem podle zákona zatím Pernštejn nemusel jeho úředníkům hlásit hromadné propouštění. To se totiž odehraje až příští rok v březnu.
Pandemie covidu-19 i válka na Ukrajině
„Ukončení výroby Pardubického pivovaru se postupně dotkne 46 zaměstnanců, zejména na výrobních pozicích, a dále administrativních pracovníků. Společnost Pivovary Staropramen pro ně připravila podpůrný program,“ uvedla Denisa Mylbachrová s tím, že za koncem pivovaru stojí hlavně ekonomická realita posledních let, která nebyla vůči značce Pernštejn přívětivá.
Svou roli podle ní sehrála pandemie covidu-19 i válka na Ukrajině. „Vše odstartovala pandemie spojená s restrikcemi vedoucími k významnému poklesu odbytu, v letošním roce pak v souvislosti s válkou na Ukrajině přispěl také výrazný růst cen vstupů, od surovin přes obaly až po energie. V důsledku nepříznivých událostí posledních let došlo k výraznému propadu prodejů nejen na tuzemském, ale i zahraničních trzích. Značná část exportu pardubických značek směřovala do Ruska,“ doplnila Mylbachrová.
Odchod pivovaru může mít další následky pro život ve městě. Pernštejn totiž podporuje stejnojmenný týdeník. V areálu pivovaru se pak konaly čarodějnice nebo tradiční koncert kapely Tři sestry. Dlouhé roky pak název pivovaru doplňoval pardubické letní kino.
„My jsme spolupráci s Pernštejnem ale ukončili už loni. S novými majiteli se změnila atmosféra a už jsme se nedohodli. Vše vlastně skončilo odchodem bývalého majitele firmy Leoše Kvapila. Mrzelo mne to, protože pivovar kino podporoval dlouhých 16 let,“ řekl zakladatel letního kina v Pardubicích Jan Motyčka.
Vedení Staropramenu zatím neoznámilo, jaké má s areálem další úmysly. „Každopádně oblíbená pivovarská restaurace i prodejna v areálu pivovaru zůstává v provozu beze změny,“ dodala Mylbachrová.
Pardubický pivovar skončí. Výroba se přesune
Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Seznam ZprávyAutor:Karolína Štuková
Pardubický pivovar skončí. Produkci vybraných piv zajistí pivovar Ostravar. Ukončení výroby se dotkne 46 zaměstnanců.
Článek
Pardubický pivovar, ve kterém před dvěma lety koupila většinový podíl společnost Staropramen, končí. Představenstvo společnosti Pardubický pivovar svolalo valnou hromadu, které navrhne ukončení výroby k 31. březnu 2023. Pro Seznam Zprávy informaci potvrdila Denisa Mylbachrová, manažerka komunikace a tisková mluvčí společnosti Pivovary Staropramen.
Produkci vybraných piv z Pardubického pivovaru by měl od dubna zajistit pivovar Ostravar spadající do skupiny Pivovary Staropramen. Toto rozhodnutí je podle oficiálního vyjádření společnosti reakcí na náročné podmínky na tuzemském i globálním trhu a potřebu koncentrovat výrobu a optimalizovat její náklady.
Ukončení výroby Pardubického pivovaru se postupně dotkne 46 zaměstnanců, zejména na výrobních pozicích, a dále administrativních pracovníků. Společnost Pivovary Staropramen pro ně připravila podpůrný program.
Společnost Pivovary Staropramen koupila majoritní podíl v Pardubickém pivovaru v roce 2019. Jednalo se o součást dlouhodobé strategie rozvoje české pivovarské dvojky ve snaze posílit pozici na trhu, rozšířit nabídku piv o další lokální značky s dlouholetou tradicí a zvýšit výstav celé skupiny.
„Tehdejší akvizice stabilizovala provoz pivovaru, do kterého jsme v průběhu tří let investovali desítky milionů korun,“ říká Denisa Mylbachrová.
Po akvizici docházelo k realizaci dílčích kroků k naplnění cílů. Od roku 2020 se však pivovar potýkal s řadou externích vlivů, které nakonec vedly k rozhodnutí o jeho uzavření.
Vše odstartovala pandemie spojená s restrikcemi vedoucími k významnému poklesu odbytu, v letošním roce pak v souvislosti s válkou na Ukrajině přispěl také výrazný růst cen vstupů – od surovin přes obaly až po energie. „V důsledku nepříznivých událostí posledních let došlo k výraznému propadu prodejů nejen na tuzemském, ale i zahraničních trzích. Značná část exportu pardubických značek totiž směřovala do Ruska,“ doplňuje Mylbachrová.
Společnost Pivovary Staropramen pracovala v posledních měsících s několika scénáři řešení této situace, jedním z nich byl i případný prodej pivovaru. Nakonec se představenstvo Pardubického pivovaru rozhodlo valné hromadě navrhnout výše zmíněné řešení. Poté, co valná hromada tento návrh schválí, představenstvo navrhne další směřování Pardubického pivovaru. Pivovarská restaurace i prodejna v areálu pivovaru zůstává v provozu beze změny, uvedla mluvčí.
Staropramen navrhne ukončení výroby v Pardubickém pivovaru
Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK
Představenstvo Pardubického pivovaru v pondělí svolalo valnou hromadu, na níž navrhne ukončení výroby k 31. březnu příštího roku. Valná hromada musí být ze zákona svolaná měsíc před jejím konáním, měla by se tedy sejít zhruba v polovině prosince. ČTK o tom informovala mluvčí skupiny Pivovary Staropramen Denisa Mylbachrová.
Skupina vlastní majoritní podíl ve firmě. Produkci vybraných piv chce přesunout do pivovaru Ostravar. Staropramen uvedl, že ukončení výroby pardubického pivovaru je reakcí na výrazný propad prodejů jeho produktů, které se z velké části vyvážely do Ruska.
O ukončení činnosti pivovaru již firma informovala své zaměstnance. Podle Staropramenu se to dotkne 46 lidí zejména na výrobních pozicích i administrativních pracovníků. Skupina uvedla, že pro ně připravila podpůrný program a v nejbližších dnech chce o plánu na ukončení výroby informovat své obchodní partnery.
Staropramen vlastní většinový podíl v Pardubickém pivovaru od roku 2019. Koupil ho s cílem rozšířit nabídku piv o další lokální značku a zvýšit produkci celé skupiny. Mylbachrová uvedla, že od roku 2020 se pivovar potýká s problémy. Pandemie koronaviru přinesla výrazný pokles odbytu kvůli vládním restrikcím a další potíže firmě způsobil růst cen energií a vstupních nákladů. "V důsledku nepříznivých událostí posledních let došlo k výraznému propadu prodejů nejen na tuzemském, ale i zahraničních trzích. Značná část exportu pardubických značek totiž směřovala do Ruska," doplnila mluvčí.
Staropramen uvedl, že v posledních měsících zvažoval i variantu prodeje pivovaru. Poté, co valná hromada návrh na ukončení výroby schválí, navrhne představenstvo další směřování pivovaru. V areálu pivovaru má zůstat restaurace i prodejna, oznámila společnost.
Pardubický pivovar byl založen v roce 1871 a první pivo se zde začalo vařit 8. dubna 1872, minulý rok tedy slavil 150. výročí od založení. Před tím, než většinový podíl koupil Staropramen, vařil kolem 80.000 hektolitrů piva ročně a plánoval do deseti let produkci zdvojnásobit.
Pivovarům Staropramen loni meziročně klesl čistý zisk o 45,4 procenta na 441 milionů Kč. Tržby naopak meziročně stouply o 4,2 procenta na 4,23 miliardy korun. Společnost uvedla, že prodeje piva loni meziročně klesly o 1,8 procenta na 3,13 milionů hektolitrů.
Pardubický pivovar loni kvůli pandemii vozil pivo i domů
Publikováno:před 2 letyZdroj:Zemědělec.czAutor:Petra Vaňatová
Loňské propady produkce Pardubického pivovaru kvůli zavřeným restauracím nenahradilo ani nad očekávání dobré léto, kdy byly podniky bez omezení otevřené. Pivovar ale posílil prodeje do obchodních řetězců, zavedl i například novinku dovážky piva domů. Uvedla to ředitelka pivovaru Petra Chovancová. Pivovar si teď připomíná 150 let od založení společnosti.
Pro pivovarnictví obecně je koronavirová pandemie devastující. Obzvlášť pro regionální pivovary, které jsou závislé na prodejích do pohostinství, řekla ředitelka. „I když jsme v loňském roce zaznamenali velké úspěchy na poli celonárodní distribuce v řetězcích, bohužel to nepokrývá ztrátu z prodeje čepovaného piva. A zahájení velmi operativního rozvozu piva až domů, které si spotřebitelé docela oblíbili, nám bylo jen malou náplastí,“ řekla Chovancová.
Podrobné výsledky pivovar zatím nezveřejnil. Největší meziroční ztráty ale vykáže v sudovém pivu, protože restaurace jsou jeho stěžejní zákazníci. Novinky částečně pomohly reagovat na vládní opatření. „Bohužel ještě nejsme v situaci, kdy by se dalo finálně bilancovat. Zatím jsem ráda, že se společně s provozovateli hospod a restaurací snažíme všemi silami podporovat prodeje z okének, například distribucí PET lahví zdarma na čepované pivo,“ řekla Chovancová.
Pardubický pivovar má narozeniny, je mu 150 let
Publikováno:před 2 letyZdroj:Svět potravin
Před 150 lety, v roce 1871, byl založen pivovar v Pardubicích, první pivo se zde začalo vařit 8. dubna 1872. Majoritním akcionářem Pardubického pivovaru, který vyrábí řadu značky Pernštejn, čtrnáctistupňový Taxis nebo Porter, tmavé devatenáctistupňové pivo, se v roce 2019 staly Pivovary Staropramen.
Vaření piva má v Pardubicích sahá až do počátku 14. století, dlouhá desetiletí ve městě existoval Zámecký pivovar. Ten byl založen před rokem 1749 s produkcí až 12 300 hektolitrů ročně, v roce 1900 ale vyhořel a v roce 1909 v něm byla výroba piva zastavena.
V druhé polovině 19. století se pardubičtí podnikatelé v oboru pivovarnictví rozhodli založit novou společnost - Akciový pivovar Pardubice. Komité společnosti se sešlo 29. ledna 1871 a rozhodlo, že bude postaven nový, parostrojní pivovar. Prvním sládkem byl vybrán František Chodounský z Protivína, stavitelem pivovaru byl pan Štěpánek z Mladé Boleslavi. Výstavba byla dokončena 1. dubna 1872, 8. dubna 1872 se začalo vařit pivo.
Prvních 100 000 hektolitrů
Roční produkce byla zprvu 15 000 hektolitrů, v roce 1928 vyprodukoval pivovar poprvé více než 100 000 hektolitrů piva. Od roku 1890 se zde vaří vlastní 19° pivo Porter dle vlastní receptury. V roce 1945 byl pivovar převeden do národní správy a roku 1949 znárodněn do firmy: Východočeské pivovary, národní podnik v Pardubicích. Výroba piva v Pardubickém pivovaru se neustále rozšiřovala, v roce 1900 byl výstav 49.219 hektolitrů. Pivovar se osamostatnil 1. ledna 1993, kdy se stal znovu akciovou společností, v červnu 2006 se přejmenoval na Pivovar Pernštejn a.s. a posléze v červenci 2010 na Pardubický pivovar a.s.
Pivo i domů
Loňské propady produkce Pardubického pivovaru kvůli zavřeným restauracím nenahradilo ani nad očekávání dobré léto, kdy byly podniky bez omezení otevřené. Pivovar ale posílil prodeje do obchodních řetězců, zavedl i například novinku dovážky piva domů. ČTK to řekla ředitelka pivovaru Petra Chovancová.
Pro pivovarnictví obecně je koronavirová pandemie devastující. Obzvlášť pro regionální pivovary, které jsou závislé na prodejích do pohostinství, řekla ředitelka. "I když jsme v loňském roce zaznamenali velké úspěchy na poli celonárodní distribuce v řetězcích, bohužel to nepokrývá ztrátu z prodeje čepovaného piva. A zahájení velmi operativního rozvozu piva až domů, které si spotřebitelé docela oblíbili, nám bylo jen malou náplastí," řekla Chovancová.
Podrobné výsledky pivovar zatím nezveřejnil. Největší meziroční ztráty ale vykáže v sudovém pivu, protože restaurace jsou jeho stěžejní zákazníci. Novinky částečně pomohly reagovat na vládní opatření. "Bohužel ještě nejsme v situaci, kdy by se dalo finálně bilancovat. Zatím jsem ráda, že se společně s provozovateli hospod a restaurací snažíme všemi silami podporovat prodeje z okének, například distribucí PET lahví zdarma na čepované pivo," řekla Chovancová.
Od poloviny předloňského roku jsou majoritním vlastníkem Pivovary Staropramen. Předtím pivovar vyráběl kolem 80 000 hektolitrů piva ročně, plány majitele byly do deseti let produkci zdvojnásobit. Ambice podle Chovancové zůstává stále stejná, jen se trochu zkrátil čas na její splnění. "Plán růstu pivovaru se musel upravit, především trajektorii náběhu těchto hektolitrů," řekla Chovancová.
Díky změně vlastníka pivovar loni také začal stáčet nově pivo Vilém do plechovek. Lahvovou novinkou pak byla Hořká dvanáctka. Pivovar měl před akvizicí dobrou pozici v Rusku, na Ukrajině a v Polsku. Teď už využívá i další obchodní síť Staropramenu. Letos se pivovar ještě víc zaměří na propagaci, uvedla Chovancová.
"Pořád máme v regionu nízkou znalost našich speciálů, jako je Taxis nebo Kvasňák či Čerstvá desítka ze sklepa. Jedná se o piva nefiltrovaná a nepasterovaná, která mají krátkou trvanlivost," řekla Chovancová.
V pivovaru pracuje 70 lidí. Pandemie jim zpřísnila hygienická opatření na pracovištích. "Rozdávali jsme ve dvou vlnách látkové roušky se speciálními nanofiltry, samozřejmě při vstupu do pivovaru měříme tělesnou teplotu, na samotném pracovišti věnujeme pozornost pravidelné dezinfekci a úklidu a osobní setkání se snažíme eliminovat na nezbytné minimum," řekla Chovancová.
Pardubický pivovar prohloubil ztrátu. Zlepšení vyhlíží pod novým vlastníkem
Publikováno:před 4 letyZdroj:E15.czAutor:Barbora Pánková
Pardubický pivovar, který nedávno převzala dvojka tuzemského pivního trhu Pivovary Staropramen, prohloubil loni ztrátu. Zvýšila se na 3,7 milionu z předloňského 1,2 milionu korun. Zisku společnost dosáhla naposledy v roce 2016, a to ve výši 44 tisíc korun.
Tržby Pardubickému pivovaru loni vzrostly meziročně o pouhé necelé procento na 135 milionů korun. Společnost ve výroční zprávě připouští nesplnění plánu, co se týče prodejů. “Důvodem je pokles exportu našeho piva především do Ruska. Bylo to způsobeno neodebráním plánovaného množství piva několika zákazníky,” vysvětluje ve výroční zprávě někdejší předseda představenstva společnosti Leoš Kvapil, kterého v červnu nahradil Zdeněk Havlena z Pivovarů Staropramen.
“Prodeje Pardubického pivovaru v posledních dvou letech vykazují stagnaci, což se společně s nárůstem ceny surovin a energií a lidské práce projevilo na poklesu hospodářského výsledku,” doplnil Havlena pro server E15.
Havlena dále mluví o investicích v loňském roce. “Firma dokončila významnou investici do zkvalitnění technologie výroby jako instalace filtrace a přetlačných tanků a výměna dopravníků na lahvárenské lince. Současně pracuje na investiční strategii na následující roky,” uvedl Havlena bez upřesnění částky.
Na ztrátové hospodaření společnosti poukázali auditoři Josef Kalenský a Josef Chmatil ve výroční zprávě. “Finanční situace účetní jednotky je nadále v důsledku ztrátového hospodaření nestabilní a další fungování této společnosti je závislé na zvýšení odbytu a zároveň promítnutí relevantních úspor nákladů,” uvedli.
“Upozorňujeme na skutečnost, že v souladu s požadavkem auditorů nebyly vytvořeny opravné položky na pohledávky ve výši 5694 tisíc korun, ale pouze 3694 tisíc, rozdíl nevytvořených opravných položek neobsahuje hranici námi určené materiality,” dodali.
Letos počítá Pardubický pivovar s podobnými výsledky jako loni. “Podle posledního vývoje a harmonogramu dokončení akvizice bude hospodářský výsledek kopírovat předchozí rok, zlepšení očekáváme v roce 2020,” řekl Havlena.
Převzetí Pardubického pivovaru, který má více než staletou tradici a patří pod něj značky Pernštejn, Taxis nebo Porter, oznámily Pivovary Staropramen letos v červnu. Drží 89 procent jeho akcií. Kromě Pardubického pivovaru provozuje Staropramen stejnojmenný pivovar na pražském Smíchově a ostravský pivovar Ostravar.
Pivovarům Staropramen, patřícím do severoamerické pivovarské skupiny Molson Coors, patří na tuzemském pivním trhu druhá příčka. Předloni dosáhly konsolidovaných tržeb ve výši 9 miliard korun, konsolidovaný výsledek hospodaření po zdanění byl ve ztrátě 82 milionů korun. Jedničkou je Plzeňský Prazdroj, který v březnu 2017 převzala skupina Asahi. Heineken Česká republike ze stejnojmenné nizozemské skupiny je třetí největší. K předním výrobcům piva patří také národní podnik Budějovický Budvar, který je ve vlastnictví státu.
Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.19.11.2022 12:5044