Na jednom místě
969 pivovarů
19.042 piv
10.963 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
-
Adam Williamandroid
Na základě nejednotných názorů na Gambrinus, mi po mém předchozím hodnocení nezbývalo nic snažšího než se vydat přímo ke zdroji, přesněji do Plzně na prohlídku pivovaru Gambrinus. A štěstí se na mě usmálo ještě v předvečer prohlídky, kdy jsem náhodou cestou zpět z festivalu Slunce ve skle, narazil na hospůdku U Ševců, kde měli z tanku Gambrinus nefiltrovaný ležák. Ten byl načepovaný perfektně nadvakrát, jak to doporučují sládci tohoto pivovaru, pivo mělo hustou krémovou pěnu, plné sladové tělo, střední chmelení a celkově se jednalo o nejlepší a nejvyváženější nefiltrovanou dvanáctku ze všech průmyslových pivovarů u nás. Musel jsem se na ni vrátit druhý den znovu, abych se přesvědčil o stálé kvalitě.
Nyní k samotné prohlídce pivovaru a faktech...
Piva Gambrinus se vaří na dva rmuty, přichází dvojí chmelení, kvasná teplota je 10° stupňů, poté devět dní kvasí, devět dní leží, kvasinky se používají třikrát. Klasické jvasné otevřené spilky se používaly do roku 1993, CKT tanky mají objem 3350hl a je jich celkem 40. Z jednoho z nich jsme dostali ochutnat tzv.mladé pivo s obsahem alkoholu 5,7%, leželo v nich pouze 7 dní. Pivo do sudů se nepasterizuje, pasterizací prochází pouze pro plnění do lahví a plechovek. Součástí prohlídky byla škola čepování, kterou jsem už prošel v pivovaru Pilsner Urquell, nicméně technika se lišila právě v tom, že Gambrinus se správně čepuje nadvakrát.
Musím konstatovat, že jsem díky návštěvě pivovaru získal nové zkušenosti nejen co se týká detailů a výrobních procesů Gambrinusu, ale i chuti zde vyráběných piv a doporučil bych toto všem, co tvrdí, že se nedá pít, což slýchávám často, jako stejně nudné klišé "dnes si ještě nikdo nestěžoval" od servírek, když jim vrátíte zkažené pivo. Netvrdím, že je to kromě tankového nefiltrovaného ležáku nějaká nadzemská úroveň, ale rozhodně se nejedná o nepitelná piva.Zasláno:před rokemHodnocení:4 -
Adam Williamandroid
V plzeňském hostinci U císaře rakouského se před vícd než 150 lety sešla skupina podnikatelů, která zde učinila první kroky k založení druhého moderního pivovaru v Plzni. Povolení k založení podniku získali v květnu 1869 a již o měsíc později se v obchodním rejstříku objevila firma První plzeňský akciový pivovar. Ta se zapsala do povědomí jako pivovar Gambrinus, a to podle názvu, který pro své pivo majitelé později zvolili.
Koncem druhé světové války pivovar těžce poškodilo bombardování. V roce 1946 přišlo znárodnění, po kterém byly Měšťanský pivovar i První plzeňský akciový pivovar začleněny do národního podniku Plzeňské pivovary. V roce 1959 byl samostatný závod Gambrinus zrušen a sloučen s Prazdrojem; obnovení se dočkal v roce 1990. Poté patřil jako součást firmy Plzeňský Prazdroj do nadnárodní skupiny SABMiller, od března 2017 vlastní Prazdroj japonská skupina Asahi.
V současné době se vaří Gambrinus převážně v Plzeňském prazdroji, kde je plněn do plechovek a ve Velkých Popovicích, kde mají stáčírnu na lahve a sudy. Oba pivovary jsem měl možnost v rámci prohlídky navštívit.
Gambrinus 12, známá jako Plná, Patron nebo Premium, byla zařazena do knihy Rogera Protze 300 More Beers To Try Before You Die. Z produkce Gambrinusu jistě stojí za ochutnávku nepasterizovaná 10 a 12, v květnu 2023 jste měli možnost ve Volbě sládků narazit na nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák Gambrinus Legenda 13.Zasláno:před rokemHodnocení:3 -
Lukáš KPŠandroid
Pro mě asi největší debakl v českém pivovarnictví. Z desítky se udělalo jedno z nejhorších europiv na trhu, po kterém bolí hlava. A nakonec ještě z lidí dělají hlupáky s tím jejich Patronem.
Vždy když někde vidím ty jejich červený slunečníky, tak se jdu raději poohlédnout někam jinam, protože tam dobré pivo čekat nelze.Zasláno:před 5 letyHodnocení:1
Pivovar Gambrinus |
Plzeňský Prazdroj,a.s. |
Asahi Group Holdings |
velký průmyslový pivovar |
U Prazdroje 64/7 |
301 00 Plzeň-Východní Předměstí |
Plzeňský kraj |
1869 |
Pavel Šemík |
Jan Hlaváček |
9 900 000 hl (2010) |
+420 377 062 888 |
www.gambrinus.cz |
reservations@asahibeer.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.