Pivo lze zakoupit v podnikové prodejně stočené do litrových lahví. Rovněž je možné objednat si prohlídku pivovaru s ochutnávkou. Bližší informace a objednávky exkurzí jsou možné na telefonu: 603 528 270 - kontaktní osoba p. Martin Fried (sládek)


Na jednom místě
905 pivovarů
15.942 piv
9.990 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost pivovaru Blatná
V historickém srdci Blatné, hned vedle malebného zámku s pohádkovou zahradou, spojujeme tradici pivovarnictví s radostí a láskou k práci. Blatná je náš milovaný domov, a ten pro nás znamená celý svět. Pocházíme z tohoto kraje, pečujeme o něj a sem patří i naše srdce. A právě proto zůstáváme věrní více než 500letému odkazu vaření piva v Blatné. S pokorou, vášní a stylem sobě vlastním.
Povolení pro vaření zlatavého moku získalo město Blatná poprvé v roce 1489 od Zdeňka Lva z Rožmitálu. Pivo se tehdy vařilo v městském a panském pivovaru. A právě z panského pivovaru se v roce 1896 stal vyhlášený Zámecký pivovar Blatná, v němž se pivo vařilo skoro sto let, až do října 1978. V tomto roce přestal objekt vyhovovat svojí kapacitou, a tak se výroba přesunula do moderního pivovaru ve Strakonicích. Část původního zdejšího parostrojního vybavení je k vidění v Pivovarském muzeu v Plzni, zbytek nenávratně zmizel.
Vůbec poslední várku chuťově vyváženého piva v Blatné uvařil sládek Karel Mourek. Od té doby si milovanou blatenskou desítku a dvanáctku místní vychutnat nemohli i přes to, že byl černý Kohout považován za nejkvalitnější české pivo hned po legendárním plzeňském Prazdroji.
Nostalgie a touha po navázaní na mnohaletou tradici vaření piva nás přivedly zpět k myšlence obnovení kdysi slavného pivovaru v Blatné. A k této tradici se dnes po 38 letech s chutí a vervou vracíme. Starý pivovar se nacházel v budově sousedící s dnešní destilérkou a jeho dominantou je dodnes stojící pivovarský komín, na němž stále hnízdí čápi. V jeho prostorách jsou však dnes uskladněny tanky na destiláty (kvasírna), které nebylo možné přesunout, a tak bylo nutné výrobu piva umístit do náhradních prostor. Pivovar dnes proto obnovujeme v budově někdejší lednice, v níž se za starých dob skladoval led.
V Blatné dnes vaříme dva druhy piva. Pro ležák plzeňského typu používáme klasický slad z Moravy, plzeňský slad a slad bavorský. Český chmel odebíráme ze žatecké oblasti, a to ve třech druzích: žatecký poloraný červeňák jako základ, premiant a chmel typu sládek k vyvážení chutě. Vodu, jíž k výrobě piva používáme, čerpáme z artézských studní přímo v areálu pivovaru a díky její vysoké kvalitě ji není nutné dále speciálně upravovat. Polotmavý ležák se pak oproti klasickému ležáku liší v použití napraženého sladu, a to z důvodů dodání sladkosti a barvy.
Nejlepší ingredience a bohaté zkušenosti při vaření piva propojujeme s nadšením, úctou, ale i hladem po experimentu. Každý den pracujeme na zlepšování receptury a vývoji nových moderních chutí, které v sobě nesou odkaz k dobám minulým. A to chceme předat i vám. Naším cílem je inspirovat a potěšit, aby byl výsledek naší práce tou perfektní tečkou za vaším pracovním dnem.
Milujeme pivo, baví nás ho vyrábět a jsme hrdí na svůj kraj i město. A bude nám potěšením, když i vy budete mít stejný požitek z vaší práce, kterou večer oslavíte jedním řízným, vychlazeným Blatenským Kohoutem.
● 1489 Povolení pro vaření zlatavého moku získalo město Blatná poprvé v roce 1489 od Zdeňka Lva z Rožmitálu. Pivo se tehdy vařilo v městském a panském pivovaru.
● 1885 V samé blízkosti blatenského zámku postavil baron František Hildprandt roku 1812 cukrovar, který byl v roce 1885 přestavěn na lihovar.
● 1896 Z někdejšího panského pivovaru v areálu lihovaru se v roce 1896 stal vyhlášený Zámecký pivovar Blatná, v němž se pivo vařilo skoro sto let.
● 1978 Pivovar přestal vyhovovat svojí kapacitou, a tak se výroba přesunula do moderního pivovaru ve Strakonicích. Část původního zdejšího parostrojního vybavení je k vidění v Pivovarském muzeu v Plzni, zbytek nenávratně zmizel.
● 1991 Hildprandtovi se po mnoha letech vracejí zpět na Blatnou a získavají v restituci zpět své majetky. Za vynaložení značných investic je výroba vybavena nejmodernější technologií, která umožňuje
● 2014 V spolupráci s firmou Premier Wines & Spirits jsme na trh uvedli premiovou značku ovocních destilátů Baron Hildprandt.
● 2016 Nostalgie a touha po navázaní na mnohaletou tradici vaření piva nás přivedly zpět k myšlence obnovení kdysi slavného pivovaru v Blatné. A k této tradici jsme se po 38 letech s chutí a vervou vrátili.
Zdroj:Stránky Zámeckého pivovaru Blatná, 2018
Více na stránkách pivovaru


Zámecký pivovar Blatná |
Zámecký ovocný lihovar Blatná s.r.o. |
minipivovar s pohostinstvím |
Plzeňská 315 |
388 01 Blatná |
Jihočeský kraj |
1896 / 2016 srpen |
Ing. Václav Šitner |
Jan Hildprandt |
Martin Fried |
~2 200 hl (ročně) |
+420 603 528 270 |
+420 383 422 523 |
46682708 / CZ46682708 |
www.liquib.cz |
liquib@liquib.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.