Historie a současnost Velkorakovského minipivovaru

Velkorakovský minipivovar vznikl v roce 2015 jako bláznivý nápad tří kamarádů a zároveň milovníků kvalitního zlatavého moku, kteří si pro zábavu zkoušeli vařit pivo v domácích podmínkách, v hrncích a nádobách. Lákala je představa obnovit pivovar v obci Raková u Konice. I přes nevěřícné, ale pivovarpřející pohledy manželek a snoubenek se rozhodli založit svůj mikropivovar a nabírat zkušenosti.

Všichni se toho museli postupně o pivovarnictví spoustu naučit. Hledali správnou technologii, navštěvovali různé minipivovary, ale hlavně se pro cenné rady obrátili na paní Najmanovou, jednu z největších ikon pivovarnictví v naší zemi. V letech 2016 a 2017 sehnali prostory, správné technologie a pořádně se opřeli do vaření skutečného piva!

Ukázalo se, že provoz minipivovaru je velkým soustem a dva ze tří kamarádů se rozhodli z rozjetého vlaku vystoupit. Výsledkem byly neshody a dusná pivovaratmosféra, která vyústila k rozhodnutí o prodeji. Poslední z kamarádů se ale pivovaru odmítl vzdát, protože se pro něj tato práce stala srdeční záležitostí. Rozhodl se tedy minipivovar od svých dvou kamarádů odkoupit a pokračovat po vlastní ose.

Velkorakovský minipivovar se tak proměnil v rodinnou záležitost a řídí se pravdivým heslem „S láskou vařené, k žízni laděné“. Rak v logu krásně odráží tradici, ale zároveň symbolizuje čistotu vody, s jakou pivo vzniká. V červnu 2018 byla vylepšena technologie vaření. V první polovině roku 2019 pivovar nabízí 3 unikátní druhy piva. Rupert 11° a specialitu Rupert Coffee 11°, nejnovějším přírůstkem do pivní rodiny je Fojt 13°.
Zdroj:Stránky Velkorakovského minipivovaru, 2020


Více na stránkách pivovaru

Minipivovar vyřešil chybějící personál po svém, spustil samoobslužný výčep

Publikováno:před 2 dnyZdroj:iDNES.czAutor:ČTK

Nedostatek číšníků a servírek na trhu práce i rostoucí náklady na provoz restaurací vyřešil po svém provozovatel Velkorakovského minipivovaru. Na zahrádce vedle domu v Rakové u Konice na Prostějovsku instaloval nejdříve samoobslužný výčep a letos k němu přidal i automaty na prodej nealkoholických nápojů, kávy a pizzy.

„V malých vesnicích se dnes už nedá hospoda finančně udržet. Pokud tedy má provozovatele uživit a dotyčný to nedělá pouze pro svoji radost. Dva roky v Rakové testujeme samovýčep piva, který si lidé oblíbili. Letos na jaře jsme přemýšleli, jak naše služby posunout někam dál, tak nás napadlo samoobslužné bistro,“ řekl Petr Hajkr z Velkorakovského minipivovaru.

Provoz občerstvení s posezením je podle něj ve srovnání s klasickou venkovskou hospodou nízkonákladový. „Nájem neplatím, protože to mám na svém pozemku Další úspory máme díky elektřině ze solárních panelů. Třetí úspora je za pracovní sílu. V dnešní době je kvalifikované pracovní síly jako šafránu. A pokud už ji člověk sežene, tak ji v takové malé hospodě na malé vesnici nezaplatí,“ podotkl.

Informace o samoobslužném bistru se samovýčepem piva vybaveným čtečkou občanských průkazů se díky sociálním sítím rychle roznesla hlavně mezi cyklisty a turisty, kteří na malebné Konicko vyrážejí na výlety.

O víkendu byla zahrádka plná lidí a Hajrk předpokládá, že díky oteplení už bude v Rakové rušno pravidelně. „Je to vlastně takové zážitkové bistro. Kde jinde si člověk v dnešní době může takto v klidu udělat svůj vlastní piknik?,“ řekl.

Bezobslužné bistro s venkovním posezením je v Rakové u Konice v provozu sedm dní v týdnu od 07:00 do 21:00. Samovýčep rakovského piva mají lidé k dispozici nonstop. Prodejní automaty jsou doplňovány průběžně. Lidé podle Hajkra oceňují, že si mohou dát pivo či něco k snědku už dopoledne, jelikož na Konicku většina místních restaurací otevírá až v odpoledních hodinách. „To už se ale cyklisté či výletníci většinou vracejí zpět domů,“ podotkl Hajkr.

Velkorakovský minipivovar byl založen v roce 2015 a nyní vaří pět druhů piva. Pivovar se snaží navázat na původní vaření piva v Rakové v 16. století v místním pivovaru, který zanikl během třicetileté války. Minipivovar v regionu zásobuje několik restaurací. Pivo plní do sudů, párty soudků, skleněných a PET lahví.

Točené v době korony? Lze si dopřát i z pultíku v Rakové či z dodávky u Kyselky

Publikováno:před 3 letyZdroj:Prostějovský deníkAutor:Karel Rozehnal

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Oblíbené rčení dostává v době koronavirové krize o trochu jiný rozměr. Zatímco větší pivovary mají místy s odbytem problémy, jeden malý nebo chcete-li nejmenší na Prostějovsku se díky vnitřně přijatým a úspěšným opatřením drží pravdivosti pořekadla jako klíště.

„Zavedli jsme v regionu rozvoz našeho piva až domů přímo k zákazníkovi, otevřeli jsme o víkendech samoobslužný pult před vraty našeho sídla v Rakové u Konice a výdejní okénko u naší hospody v Luké a spustili jsme i víkendový prodej našeho moku z dodávky na oblíbeném výletním místě v blízkosti pramene Ochozské kyselky. Hold, když nemohou přijít lidé pro pivo za námi, musíme my k nim,“ usmívá se jednatel Velkorakovského minipivovaru Petr Hajkr s tím, že se to ukázalo jako krok správným směrem.

Prodej nám stoupl
„Nejen, že nám zůstali věrní stávající zákazníci, ale našla si nás díky výše zmíněným aktivitám i spousta nových. Lidé si s oblibou u nás objednávají třeba pětilitrové soudky a turisté hojně navštěvují vytvořené pivní zastávky. A prodej piva nám v celkových číslech dokonce stoupl,“ pochvaluje si Petr Hajkr.

Začátek koronavirové krize ovšem ani pro Velkorakovský minipivovar nebyl jednoduchý.

„Měli jsme z toho obrovský strach, abychom to provozně ustáli. Museli jsme zavřít i naši pivnici U Velkého raka v Luké. A vypořádat se bylo nutné i s faktem, že nám padly nasmlouvané prodeje piva do řady provozoven. Ale zvládli jsme to a díky zavedeným novinkám se zvedli a teď nemáme s prodejem piva problém vůbec,“ popsal jednatel Hajkr.

Ochutnali jsem. Lahoda
Minipivovar se tak postavil problémům v době koronavirové čelem a po svém. A oceňují to i zákazníci.

„Přiznám se, že jsem ještě před pár týdny neměl o existenci tohoto pivovárku ani potuchy. Pak na mě vykoukla na facebooku zpráva, že je možné zavítat na dobré pivko k samobslužnému pultíku v Rakové. S bráchou jsme tam na kole vyrazili a nezklamalo nás, bylo lahodné. Komu čest, tomu čest. Rozhodli jsme se, že si domů objednáme časem i soudek z tamní provenience,“ říká s úsměvem Zdeněk Košík z Prostějova.

Vyrazit můžete na Pivní stezku
A pro Zdeňka nemusí zůstat jen u soudku či u pivka u výdejních okének, koronavirová opatření se pomalu rozvolňují a Petr Hajkr už plánuje, jak znovu za přijetí všech požadovaných hygienických norem otevře pivovarskou hospůdku v Luké.

„Chceme ji otevřít nejpozději 25. května, už se na to moc těšíme,“ nechal se slyšet Hajkr s tím, že pro příznivce rakovského piva má ještě jednu dobrou zprávu. Se svými zaměstnanci a přáteli totiž na druhý květnový víkend chystá Velkorakovskou pivní stezku. Půjde o akci venkovní, dodržující všechna nutná opatření. Bližší informace k akci najdou zájemci včas na facebooku minipivovaru.

A o co se konkrétně bude jednat?

„Turisté na Konicku budou moci během víkendu navštívit všechna tři naše výdejní místa, tedy u Ochozské kyselky, v Rakové a v Luké. Pokud to zvládnou, čeká na ně od našeho minipivovaru osvěžující dárek,“ vysvětlil na závěr Petr Hajkr.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.26.05.2023 12:222