Tři druhy exkluzivních piv chystá na Moravskou vernisáž piva Topolský pivovar. Sládek pivovaru Miroslav Cvan dovede o všech třech speciálech vyprávět tak poutavě, že i nepivaři dostanou chuť a možná také ochutnají.
Než se stal vynikajícím pivovarnickým sládkem, ušel dlouhou profesní cestu. „Když jsem před několika lety přemýšlel, že bych se chtěl živit něčím, co mi bude současně i koníčkem, napadlo mě vařit pivo. Začínal jsem jako domovarník, uvařené pivo jsem rozdával, a podle reakcí okolí jsem usoudil, že mi to asi vcelku jde. Přihlásil jsem se na rekvalifikační kurs na skládka v zámeckém pivovaru ve Frýdlantu, a rok jsem tam byl potom zaměstnán jako vařič,“ popisuje svou profesní historii. Po získání nutné roční praxe zamířil do pivovaru Topolná, která leží mezi Uherským Hradištěm a Zlínem.
Co ochutnáte z Topolné na Moravské pivní vernisáži?
Sám je rád, že neustále roste obliba minipivovarů. „Stále se zvyšují kapacity, a na trhu je pořád místo,“ říká. „Momentálně nám v pivovaru nestíhá zrát kvůli velké poptávce dvanáctka,“ směje se Miroslav Cvan. Kvituje, že zákazníci jsou dnes náročnější a vzdělanější, což oboru jednoznačně prospívá.
Na Moravskou vernisáž piva se v Topolné poctivě připravují a chystají se návštěvníkům představit tři své pivovarnické klenoty. „Především se chystáme návštěvníkům představit oblíbený Citronel, což je odlehčená verze APA (American Pale Ale). Vaříme ji teď během léta. Jedná se o světlé pivo z plzeňského sladu, málo hořké,“ říká Cvan.
Tím hlavním překvapením by ale měl být Silák, silný patnáctistupňový ležák. „I toto pivo je z plzeňského sladu, vařené na jeden rmut. Obsahuje žatecký chmel, agnus a rubín. Je to kombinace naší jedenáctky a dvanáctky, to nejlepší z každého z těchto piv,“ říká, a dodává příběh, který stál za vznikem Siláka: „Toto pivo jsme vařili já s bratrem. Ten se ve firmě věnuje obchodní činnosti, ale chtěl být i u samotného vaření piva, aby věci dokázal zákazníkům lépe vysvětlit. Tak jsme se dali do vaření a spolu jsme vymysleli Siláka,“ popisuje netradiční zrod silného, ale skvělého piva.
Posledním speciálem, ktrerý Topolský pivovar doveze na Vernisáž do Chválkovic, je Saaz Shine 12. „Oproti naši klasické 12 extra chmelené je toto pivo o bylinném a květinovém aroma a je méně hořké. Pivo je vařeno dle ověřené dlouholeté receptury známeho domovarníka Jiřího Matochy, jenž u nás pracuje jako podsládek,“ popisuje Cvan.


Na jednom místě
912 pivovarů
16.269 piv
10.125 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost Topolského pivovaru
Historie místa Topolská restaurace a penzion
● V roce 1985 byl schválen návrh výstavby nové provozovny veřejného stravování a pošty.
● Budova se začala stavět na pozemku Niva, či „U Mlatů“ v centru obce. Využívalo ho JZD jako skladiště traktorů atd.
● V roce 1992 byla v budově zřízena malá pekárna, která fungovala spolu s pohostinstvím.
● Po přestěhování pekárny (nyní Topek) do „Dvora“ spravoval od roku 2002 Topolskou hospodu pan P. Dujíček.
● Od roku 2012 je vlastníkem společnost EURO GRUPPO, s.r.o.
● Od roku 2015 s pomocí dotací EU se uskutečnila přestavba na Restaurace a penzion Topolská hospoda.
Filozofie pivovaru
TRADICE Výroba piva v České republice je celosvětově známá svým ležákem. Přijďte k nám ochutnat nejen Topolský světlý ležák – české tekuté zlato okořeněné pouze tím nejjemnějším chmelem Žateckým poloraným červeňákem.
INOVACE V našem sortimentu najdete také druhy piva inspirovaná celým světem. Při výrobě piva se snažíme být vždy krok dopředu a používáme nejnovějších poznatků v oboru.
JEDINEČNOST řemeslné výroby Každé pivo je osobním projevem našeho sládka. Každé pivo je stylizováno do jeho představy ideálního piva daného stylu.
Čerstvější pivo, než pivo z restauračního pivovaru, si lze dát už jedině přímo z ležáckého tanku při exkurzi.
Dáváme přednost kvalitě před kvantitou. Vybíráme tedy ty nejkvalitnější suroviny a nepoužíváme žádné náhražky jako jsou cukr a chmelové extrakty.
Zdroj:Stránky Topolského pivovaru, 2018
Více na stránkách pivovaru


Topolský pivovar |
AM ADVISERS s.r.o. |
restaurační minipivovar |
Topolná 224 |
687 11 Topolná |
Zlínský kraj |
2018 březen |
Miroslav Cvan |
750 hl (2018) |
+420 732 934 210 |
+420 734 442 248 |
26251094 / CZ26251094 |
www.topolskypivovar.cz |
sladek@topolskypivovar.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.