Šumavský pivovar ve Vimperku loni zvýšil výrobu piva o 25 procent. Výstav byl 500 hektolitrů. Rodinná firma, kterou provozují manželé Hojdarovi, dodává pivo i podnikům Zdeňka Pohlreicha v Praze. Loni navázal pivovar spolupráci s minipivovarem v Austrálii, kde uvařili první várku, na český trh uvádí i australská svrchně kvašená piva nazývaná ale. ČTK to řekl jednatel Ivan Hojdar.
Pivo vaří devět let, začínali na výstavu 140 hektolitrů. Pivovar letos zvítězil v jihočeském kole soutěže Firma roku. Vaří 17 druhů piv, většinu prodejů tvoří tři z nich: světlá jedenáctka, polotmavá dvanáctka a tmavá třináctka. Polovinu produkce prodá na Šumavě, druhou v Praze. Firma, kterou vlastní Hojdar s manželkou, má obrat pět milionů Kč a dosud navařila 1242 várek piva.
Manželé chtěli obnovit tradici vaření piva ve Vimperku a zkusit podnikat po 12 letech práce v nadnárodních firmách. Ve městě byly dva pivovary, druhý z nich přestal vařit v roce 1967. Hojdar žil do 30 let v Praze.
"Nám se líbila Šumava. Každý Čech má rád pivo, my jsme hledali něco, kde by podnikání mělo ještě jiný rozměr, než aby vydělávalo peníze, aby to bylo obnovení tradice. Bydlíme na Novém Světě u Borových Lad, to jsou taky bývalé Sudety, a nás historie dost zajímá," řekl Hojdar (43), absolvent stavební fakulty ČVUT. Jeho předkové žili několik set let v jižních Čechách, v 50. letech 20. století museli za komunismu z kraje odejít. Otec se narodil v Táboře, dědeček v Písku, kořeny má rod u Netolic.
Šumavský pivovar se čtyřmi zaměstnanci sídlí v měšťanském domě ze 16. století. Funguje bez dotací, do technologií dosud investoval tři miliony Kč. S výstavem je Hojdar spokojený. "Máme využité kapacity na 90 procent, umožňuje nám to udělat nové pivo, trošku si s tím pohrát a jsme schopni dodržet kvalitu. Je to trvale udržitelný strop," řekl.
Čtyři roky dodává pivo do restaurací Zdeňka Pohlreicha Café Imperial a Next Door v Praze a nově i do jeho kamionu Restaurace na kolečkách. Když ještě pivovar provozoval i restauraci, jeden člen Pohlreichova týmu ji navštívil, a tak vznikla spolupráce. Vimperský pivovar mu dodává i speciál, sedmisladové třináctistupňové pivo včetně sklenic.
Nejdřív vařil jen spodně kvašená piva, potom speciály i jedno pivo pšeničné. První svrchně kvašené uvařili k 70 letům od osvobození v roce 1945 pod názvem Generál Patton. V Austrálii loni navázali spolupráci s minipivovarem v Sydney. S využitím jejich receptur a australských chmelů dnes vaří pivo ve Vimperku, výhledově by mělo tvořit až třetinu produkce. Mají i tři ochucená piva: medové, zázvorové a ibiškové.
K největším úspěchům řadí Hojdar každoroční ocenění piva v soutěžích. Němečtí zákazníci pijí nejraději tmavé pivo, které Šumavský pivovar vozí i do pražského Café Imperial, kvůli turistům z ciziny.


Na jednom místě
905 pivovarů
15.927 piv
9.978 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost Šumavského pivovaru
Pivo se ve Vimperku vařilo ve dvou pivovarech: zámeckém již před rokem 1547 (Rožmberský, později Schwarzenberský) a Měšťanském (právo obnoveno Petrem Vokem z Rožmberka v roce 1598). Vaření piva dosáhlo největšího rozmachu v 19. století. Poslední pivovar (Schwarzenberský, po znárodnění patřící pod Jihočeské pivovary) byl uzavřen v roce 1967.
Roční výstav současného minipivovaru je 300 hl ročně. Varny mají objem 2 hl. Vaříme klasický český ležák tradiční technologií spodního kvašení z českých surovin. Základní sortiment doplňujeme různými speciálními druhy piv.
Kolektiv Šumavského pivovaru má ve svých řadách odborníky, kteří dosáhli na soutěžích řadu špičkových ocenění. Věříme, že piva značky ŠP Vimperk si získají i vás.
Restaurace pivovaru orientuje svoji teplou i studenou kuchyni na jídla ladící s vařenými typy piv. Na jídelním lístku najdete i jídla sezónní a šumavské speciality.
Bude nám potěšením připravit pro vás pohoštění při rodinných oslavách, svatbách a firemních akcích s individuálně sestavným jídelníčkem podle vašich přání.
Zdroj:Stránky Šumavského pivovaru, 2014
Více na stránkách pivovaru



Šumavský pivovar |
Hojdarovi, s.r.o. |
minipivovar s pohostinstvím |
Steinbrenerova 48 |
385 01 Vimperk |
Jihočeský kraj |
2010 |
Ing. Ivan Hojdar |
Ing. Oldřich Koza |
Prokop Jeřábek |
~300 hl (ročně) |
+420 388 310 511 |
28121252 / CZ28121252 |
www.sumavskypivovar.cz |
rezervace@sumavskypivovar.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.