Historie a současnost minipivovaru Šnajdr

V prostoru staré spilky historického pivovaru v Kostelci nad Černými lesy došlo k oficiálnímu zprovoznění pokusného minipivovaru Šnajdr. První várka proběhla na Silvestra 2013, pan sládek uvařil tmavou třináctku jako tečku za právě končícím rokem. Hned pivovarpo slavnostním ohňostroji byla svařena následná várka světlé čtrnáctky jako předzvěst plodného roku právě přicházejícího. Pivo z pokusného pivovaru bude prvně naraženo v sobotu 15.3. 2014 samozřejmě v zájezdním hostinci Černokosteleckého pivováru.

Tento den také pivovar oslaví již 13 let, kdy ho oficiálně zakoupila společnost Dej Bůh štěstí spol. s r.o. a začala ho rekonstruovat. Minipivovar Šnajdr nese jméno sládka, pivovarského odborníka a našeho kamaráda Ing. Jaroslava Šnajdra, Ph.D. (v pivovarském světě známého jako Jarin), který v našem pivováru působí již od samého začátku a minipivovar má na svých bedrech. Minipivovar bude sloužit technologickým pokusům, speciálním várkám a zážitkové gastronomii. Samotné Černokostelecké pivo však bude vařeno až na historické varně. Piva z minipivovaru Šnajdr budou na čepu nepravidelně v Černokosteleckém pivováru a v hostincích U Vodoucha, U Slovanské lípy a Na Třemošné.
Zdroj:Stránky Černokosteleckého pivovaru, 2014


Minivovar Šnajdr obnovil v roce 2014 vaření piva v Černokosteleckém pivovaru a v únoru 2021 byl přejmenován na Černokostelecký, čímž spolu s historickou částí pivovaru navázal na historii původního Černokosteleckého pivovaru uzavřeného v roce 1994. Snad to takto bude pro uživatele srozumitelné.

Dobrý sládek se pozná podle desítky, říká sládek Tomáš Vodochodský

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Rozhlas.czAutor:Tereza Kostková

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. A to je určitě v Kostelci nad Černými lesy, kde v místním pivovaru vaří „tekutý chléb“ sládek Tomáš Vodochodský. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Když byl mladý, nevěděl, co bude dělat. A dnes nelituje, že šel v otcových stopách. „V dětství jsme se s bratrem proháněli mezi pytli s ječmenem. Stěhovali jsme se podle toho, kde tatínek pracoval,“ vzpomíná. Jako mladí prý s bratrem ochutnávali zbytky piva z mejdanů. „Jsme odkojení pivní pěnou," směje se.

Které pivo je nejlepší?
„Klasik praví: To, které vypiju a chci si dát další,“ odpovídá na otázku. „Když chci degustovat, začínám desítkou. A dobrý sládek se pozná podle desítky. Stejně tak, jako se pozná dobrý řezník podle špekáčku,“ prohlašuje sládek Tomáš Vodochodský.

Jaký historický skvost vlastní? Trpí nemocí z povolání? Jak je to s rozlišováním chutí? A je doba opravdu nakloněná malým pivovarům?

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.04.02.2022 16:531