Na bitvu tří císařů letos Slavkované zavzpomínají mimo dobové akce také Císařským pivem, které jim stejně jako ostatním návštěvníkům načepují v tamních hospodách a restauracích. Speciální várku piva BIÈRE DE L´EMPEREUR vaří místní pivovar ze čtyř druhů ječných sladů. „Slavkovské pivo bude při této příležitosti k mání po celém městě. Takhle to původně bylo a jistá historická paralela se zde vyloženě nabízela,“ sdělil obchodní ředitel Slavkovského pivovaru Zdeněk Vlček
Místní pivovarští se pustili do volné a domnívané repliky piva z roku 1805, při vaření přidal ruku k dílu také slavkovský starosta Michal Boudný. „Historik a hnidopich by jistě vyvrátil mnoho kroků, ale uvažovali jsme pro nás zcela logicky. Tehdy lidé ještě úplně běžně nerozlišovali termín spodního a svrchního kvašení a dost možná využívali sladu, který vysušovali nad dřevem. V chuti piva hrál roli také přímý ohřev či roční období, a to vše promítáme do chuti Císařského piva,“ vysvětlil Vlček.
Toto pivo zamíří pouze do slavkovských provozů. Na čepu bude dle plánu od pátku druhého prosince až do vyprodání zásob v celkem jedenácti restauracích. Na několika místech bude dále v prodeji i lahvová verze.
Na jednom místě
967 pivovarů
18.832 piv
10.921 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Slavkovský pivovar navazuje na mnohaletou tradici vaření piva v historii našeho města.
Byl postaven v roce 2012 na místě bývalého panského pivovaru, z kterého zbyl ještě komín sladovny. Pivovar stál v sousedství mlýna. Pak byl zbořen a na jeho místě se vznikl nový mlýn poháněný ne kolem, ale vodní turbínou. Ze starého mlýna se staly byty. Poté byla budova nového i starého mlýna zbořena a na tomto místě postaven nový pivovar s pálenicí. Komín sladovny zůstal stát, stojí dosud a bude stát i dál.
Při vaření našeho piva klademe důraz na kvalitu surovin, a proto používáme především kvalitní české suroviny, jimiž jsou žatecký chmel poloraný červeňák a moravské slady.
Historie vaření piva ve Slavkově
Ve Slavkově byly už od středověku nejdříve pivovary v jednotlivých měšťanských domech. Svědčí o tom pozdější zprávy ze 17. století, kdy tyto "sousedské" pivovary nahradil jeden pivovar obecní. Právo šenkování piva a vína patří k nejstarším právům a privilegiím, které město mělo. Roku 1497 dostali měšťané potvrzení svých privilegií od Petra, hrabětě od sv. Jiří a z Pezinku. Měšťané mohli "všelijaké kupectví a obchody vésti" a "vína a piva i všelijaká pití hostinská šenkovati". Měšťané a obyvatelé města, kteří pivo vařili, měli platit od sv. Václava po sv. Jiří 24 grošů a stejný plat za druhou polovinu roku.
Roku 1561 Jan z Kounic pod pokutou zakázal šenkovat piva stará hostinská nebo domácí. Tyto a jiné pokuty z vína věnoval na opravu města.
Roku 1570 obec se svolením vrchnosti koupila od Faytle Šenknopa za 110 zlatých dům, pivovar, "pánev, káď mísní a jiné kadečky pivovarné, kteréžkoli jsou k pivu pod znamením Faytlovým a k tomu role a louky. Šlo o pozdější panský dům číslo 89.
Podle urbáře z roku 1597 se ze slavkovského panského pivovaru vytěžilo průměrně 6000 zlatých ročně. Podle dat z roku 1617 se v něm vařilo více než 52 várek ročně po 32 sudech. Průměrný roční výnos činil 4209 zlatých a 15 grošů za pivo řidké. Na přelomu 16. a 17. století se na Slavkovsku podle záznamů pěstoval hojně chmel.
Roku 1600 postoupilo město Oldřichovi z Kounic mýto. Za to získalo právo vařit pivo v obecním pivovaru "na vejstav". Velká pivní revoluce se ve Slavkově udála o šest let později. Oldřich z Kounic v roce 1606 zrušil pivovary sousedské za roční plat 120 zlatých, do kterého se počítal i dřívější plat, který obec dávala vrchnosti z obecního pivovaru. Platilo se i dalších šest zlatých a 12 grošů "zupného" za sousedské pivovary. Oldřich z Kounic také dal městu obdarování na obecní pivovar.
Podle dalších zmínek v pramenech v té době byly ve Slavkově už pouze pivovary dva, vedle obecního také panský, ve kterém hospodařila vrchnost. Panstvo dalo městu svolení do pivovaru vést vodu ze zámecké kašny v troubách.
Svůj pivovar město využívalo do roku 1660, kdy jej postoupilo zpátky šlechtě (konkrétně Eleonoře z Kounic), za což obdrželo některé výsady. Důvodem, proč se město pivovaru zbavilo, bylo velké zadlužení po třicetileté válce, které činilo přes 10.000 zlatých. Zápis o této transakci v zemských deskách byl učiněn o dva roky později. Město pivovar prodalo za 12.000 zlatých a získalo některé nové výhody týkající se například jatek, prodeje soli nebo pálení kořalky. Historik Ličman v této souvislosti cituje rozhodnutí obce: "Poněvadž se na tom všickni jakž úřad, všecka obec, též i všickni cechové jednosvorně a jednomyslně snesli, že od těch svobod, podle kterýchž někdejší sousedská piva pšeničná a bílá v pivovařích svých na výstav vařiti a je také do města vystavovati neb tu šenkovati svobodně dáti mohli, dobrovolně upustili."
Na druhou stranu pole a louky patřící k pivovaru zůstaly městu. Obec si vymínila v pivovaru zřídit hostinec, kde by se pivo čepovalo.
Záznamy z roku 1750 uvádí kapacitu panského slavkovského pivovaru na 2112 sudů ročně. Jeden sud tehdy činil asi 226 litrů. Dohromady byla tedy roční kapacita slavkovského pivovaru asi 4782 hektolitrů.
Modernizacemi se výstav pivovaru zvyšoval. Svědčí o tom výrobní data z konce 19. a začátku 20. století. V roce 1880 se ve Slavkově uvařilo 5376 hektolitrů. Patrně o dva roky později si pivovar pronajal sládek Julius Fürst se ženou Annou. V sezóně 1886-7 překročil výstav 10 tisíc hektolitrů, o dva roky později klesl na 8400. Na této hranici byl pivovar i v sezoně 1901-2 a 1903-4. Před první světovou válkou znovu překročil 10.000 hektolitrů v sezoně 1912-3. Mezi sládky začátku 20. století bylo více generací Fürstů, po Juliusovi nastoupil Mořic a následně v roce 1914 Vilém. To už ale byla labutí píseň slavkovského provozu. Panský pivovar koupil v roce 1917 konkurenční pivovar v Hruškách i se sladovnou za 200.000 korun. Provoz ve Slavkově byl uzavřen. Navařilo se v něm tehdy 12-14.000 hl ročně.
Zdroj:Stránky Slavkovského pivovaru, 2015Autor:Mgr. F.Vrána
Více na stránkách pivovaru
Slavkovský pivovar |
Slavkovský pivovar s.r.o. |
restaurační minipivovar |
U mlýna 1422 |
684 01 Slavkov u Brna |
Jihomoravský kraj |
2013 |
Jiří Hořava |
Karel Vavrečka |
~4 000 hl (ročně) |
+420 544 220 101 |
+420 702 056 843 |
29313678 / CZ29313678 |
www.slavkovskypivovar.cz |
info@slavkovskypivovar.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.