Historie a současnost Pivovaru Ryžovna

Rodinný pivovar Ryžovna vznikl tak, jak by to v životě mělo být - z lásky. Z lásky k pivu, jako tradičnímu českému nápoji a z lásky ke Krušným horám, v jejichž srdci se nachází dnes téměř zaniklá osada Ryžovna.pivovar

Ještě před necelým stoletím šlo o živou obec s téměř 70 domy a vlastním pivovarem. Ten zde dnes již nestojí, ale jednu z mála dochovaných budov - bývalou školu - jsme si vybrali, abychom navázali na tradici vaření piva v tomto malebném koutě samotného hřebene hor.

Stejně pečlivě a trpělivě, jako zde naši předchůdci řýžovali cínovou rudu, teď renovujeme a budujeme, aby se tu v našem minipivovaru mohlo rodit pivo výráběné řemeslnou technologií pouze z humnového sladu, chmele vody a kvasnic. Aby náš pivovarský výčep s restaurací pro Vás byl oblíbenou zastávkou, kde si odpočinete s půlitrem poctivého piva a dobrým jídlem.

Ryžovna, kde na sebe můžete nechat působit historii i současné kouzlo okolní nádherné přírody za návštěvu opravdu stojí.
Zdroj:Pivovar Ryžovna, 2018


Více na stránkách pivovaru

Na samém hřebeni Krušných hor budou po sto třiceti letech opět vařit pivo

Publikováno:před měsícemZdroj:iDNES.czAutor:Petr Kozohorský

Nedaleko krušnohorské chalupy, kterou proslavil seriál Rapl, vznikl v někdejší osadě Ryžovna malý pivovar stejného jména. Krušné hory se tak brzy mohou stát cílem pro vyznavače pivní turistiky. Po pivovaru Ryžovna navíc dojde i na varnu piva přímo na Božím Daru.

„Bude to obnovení 130 let staré značky Červený vlk,“ naznačuje starosta města. Za tímto projektem podle jeho slov stojí druhý největší vývozce žateckého chmele.
Pivovar vznikne v sousedství hotelu Zelený dům.

Rodinný pivovar Ryžovna je v někdejší škole. „Ještě před necelým stoletím šlo o živou obec s téměř 70 domy a vlastním pivovarem. Ten zde dnes již nestojí, ale jednu z mála dochovaných budov - bývalou školu - jsme si vybrali, abychom navázali na tradici vaření piva na samém hřebeni Krušných hor,“ píše iniciátor vzniku pivovaru Jaroslav Dvořák na webu České pivo, české zlato.

Ve výčepu si příznivci pěnivého moku mohou poručit jeden ze tří druhů piva vyráběného z humnového sladu, chmele, vody a kvasnic. Nejslabší osmička nese jméno Školák, dvanáctku pojmenovali Boží Dar a vrchol nabídky, třináctistupňové pivo se jmenuje po majoru Kunešovi – Rapl.

„Dvanáctku jsem už ochutnal, je dobrá. Třináctku mám ještě v lednici,“ hodnotí nabídku starosta Božího Daru Jan Horník, který už malý pivovar navštívil.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.02.09.2018 15:411