Historie a současnost minipivovaru Richard Brno

Pivovar Richard vznikl již v roce 2004 a tehdy byla varna umístěna ještě přímo v restauraci a měla kapacitu 450l. V roce 2006 se celý pivovar postavil v přilehlé budouvě a kapacita se zvýšila na současných 1000l. V našem pivovaru používáme klasické otevřené kádě. Pivo zásadně nijak nefiltrujeme ani nepasterizujeme.
V lednu roku 2016 jsme začali naabízet i svrchně kvašená piva, jejíž obliba stále roste. Celkově se v našem pivovaru uvařilo již více než 20 druhů piva a v současné době se počet ustálil na 5 druzích + případné speciály vařené minimélně 5x v roce.
Zdroj:Minipivovar Richard Brno, 2016


Více na stránkách pivovaru

Vědci z Mendelovy univerzity uvařili netradiční pivní speciál

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Lidovky.czAutor:ČTK

Pivní speciál z neobvyklého sladu uvařili vědci z brněnské Mendelovy univerzity ve spolupráci s Pivovarem Richard. Další z výročních speciálů ke 100. výročí založení vysoké školy pojmenovali Gregorův ležák a na jeho výrobu použili slad vyrobený z černého ječmene Nudimelanocrithon. Univerzita o tom informovala v tiskové zprávě.

„Nikdo z tohoto materiálu pivo ještě nevařil. Chuť piva bude plná, sladová s jemnými stopami trávy a sena, které provází právě odrůda Nudimelanocrithon. Proto jsme zvolili nižší chmelení, abychom tyto vlastnosti zbytečně nepotlačovali,“ uvedl vedoucí Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity Tomáš Gregor.

Specialitu, které vědci vyrobili pouze 10 hektolitrů, mohou zájemci koupit v Akademické vinotéce, v průběhu týdne ji mohou ochutnat i v hospodách U Richarda v Údolní ulici a v Žebětíně.

Se speciály začali výzkumníci letos. Hned první Ležák 1919 získal ocenění na odborné soutěži Pivex. V průběhu roku bude následovat ještě Mendelovo nealkoholické pivo, které má přiblížit aktivitu studentů na škole a jejich výzkumnou činnost. Poslední z letošní řady bude studentský speciál, který bude vycházet z iniciativy studentů. Budou moci navrhnout vhodné postupy, suroviny, kvasné procesy i design.

Gregorův ležák je výsledek spolupráce Mendelovy univerzity a pivovaru Richard

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:České nápoje

Mendelova univerzita v Brně ve spolupráci s Pivovarem Richard uvařila další z řady výročních speciálů, kterými oslavuje společně s veřejností 100 let své historie. Na trh jde v omezeném množství a v omezeném počtu restaurací a prodejen Gregorův ležák, který je unikátní použitím sladu vyrobeného z černého nahého ječmene Nudimelanocrithon.

„Nikdo z tohoto materiálu pivo ještě nevařil. Chuť piva bude plná, sladová s jemnými stopami trávy a sena, které provází právě odrůda Nudimelanocrithon. Proto jsme zvolili nižší chmelení, abychom tyto vlastnosti zbytečně nepotlačovali," uvedl vedoucí Ústavu technologie potravin (AF) Mendelovy univerzity v Brně Tomáš Gregor.

Specialita na pivním trhu má objem jediné várky žebětínského pivovaru, konkrétně 10hl. „K dostání je nyní v Akademické vinotéce a během týdne U Richarda na Údolní a v Žebětíně. Jinde vzhledem k omezenému množství nebude," uvedl Petr Kobzík, majitel Pivovaru Richard a absolvent MENDELU.

Se speciály začali výzkumníci letos. Hned ten první Ležák 1919 získal ocenění na odborné soutěži Pivex. V průběhu roku bude následovat ještě Mendelovo nealkoholické pivo, které má přiblížit aktivitu studentů na škole a jejich výzkumnou činnost. Poslední z letošní řady bude studentský speciál, který bude vycházet z iniciativy studentů. Ti budou moci navrhnout vhodné postupy, suroviny, kvasné procesy i design.

Mendelova univerzita slaví sto let. Nabídne vlastní pivo a víno

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:České novinyAutor:ČTK

Při letošních oslavách 100. výročí svého založení Mendelova univerzita v Brně nabídne desítky akcí pro veřejnost, absolventy i studenty. Připraví také unikátní víno a čtyři druhy piv, řekla na tiskové konferenci rektorka Danuše Nerudová.

"Naše oslavy se ponesou zejména v duchu zaměření našich pedagogických aktivit. Jsou tedy často spojeny se zemědělstvím, lesnictvím a přírodou obecně. Brňané se letos budou s naší školou setkávat i ve veřejném prostoru. Budou také moci ochutnat naše pivo a víno," řekla Nerudová.

Škola se podílí například na pořádání jihomoravských dožínek, které se uskuteční na konci srpna na Mendlově náměstí. Od ledna jezdí Brnem také tramvaj zelené barvy s motivem listu českého národního stromu lípy a logem univerzity. Škola letos vystaví i svoje původní insignie. "Na 15. června plánujeme navíc Sraz století. Předpokládáme, že se do Brna sjedou tisíce absolventů naší školy," řekla Nerudová.

Pivo a víno nabízené univerzitou k jubileu bude unikátní. "Lahví vína bude pouze sto. Jde o červené víno modré odrůdy Cerason. Víno má příjemnou plnou chuť. Jedná se ale spíše o artefakt," řekl vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity Mojmír Baroň. Jedna lahev bude stát na 1919 korun.

Pivní nabídka univerzity je bohatší. Nealkoholické Mendelovo pivo vychází z prací studentů. Prostor dostanou studenti i v budoucnu. Budou vyrábět pivo s názvem Studentský speciál. Další pivo Igorův speciál má silnější chuťové stopy nepálské trávy a jeho slad pochází ze školního statku v Žabčicích. Lidé budou moct ochutnat i historické pivo. "Ležák 1919 je vyrobený z pšeničných a pšeničně žitných sladů. Po válce byla nouze o kvalitní suroviny. Jak se s tím tehdejší sládci vypořádali, můžou lidé posoudit sami," řekl vedoucí Ústavu technologie potravin Tomáš Gregor.

Mendelova univerzita je nejstarší samostatnou vysokou školou svého zaměření v České republice. Snahy o vznik vysokého zemědělského učení na Moravě sahají až do roku 1864. Tehdy se ale iniciátorům založit školu tohoto charakteru nepovedlo a vznikla až společně s Československem. Tehdejší Vysoká škola zemědělská byla v Brně zřízena zákonem ze dne 24. července 1919. Dnes má pět fakult, jeden vzdělávací institut a dva školní podniky.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.16.05.2019 16:493