Publikováno:před 4 letyZdroj:Magazín PatriotAutor:Petr Broulík
Nejvíce to postihlo malé pivovary, které dodávají většinu svého piva hospodám.
Ocitl se mezi nimi také minipivovar Radas ve Stříteži na Frýdecko-Místecku, který do té dosud dodával své beskydské pivo do asi stovky hospod „kolem komína“ a v regionu.
Sudy se začaly vršit na zahradě domu, kde minipivovar vybudoval jeho majitel Radúz Mohyla. Ten měl najednou dost času přemýšlet, jak své podnikání zkusit zachránit. A rozhodl se jako zatím jeden z mála minipivovarů pořídit si plnicí linku na plechovkové pivo.
Covid mu tuhle vizi přihrál. Lidé dnes pijí hlavně doma
„Už jsme o tomto kroku uvažovali dříve, ještě dlouho před covidem. Plánovali jsme do budoucna, že budeme pivo plnit i do lahví nebo plechovek. Koronavirová krize pouze tento krok uspíšila a vyhrály plechovky,“ provází pivovarník Radúz Mohyla rodinným minipivovarem, který vznikl v roce 2012.
„Objeli jsme se sládkem pár veletrhů a nedávno si pořídili linku na stáčení piva do plechovek. Dnes se pije místo hospod hlavně doma a lidé si pivo kupují domů,“ říká muž, který si už dříve podobně jako název Lysá hora nechal zaevidovat a patentovat i další ochranné „horské“ značky piv - Sněžka, Ještěd a Praděd.
Plechovky zamíří na celý sever země. Od Aše a Liberce až k nám
Právě piva těchto značek bude novotou se blýskající linka plnit do plechovek. „Lysou horu už milovníci piva dobře znají. Zkusíme se s těmi dalšími pivy prosadit na severu republiky od Aše, Liberce až sem. Uvidíme, jak se chytnou. Ve finále se piva pojmenovaná po horských velikánech mohou stát třeba i suvenýry pro turisty při výletech nebo výšlapech,“ říká majitel pivovaru Radas Radúz Mohyla.
Ostrá zkouška provozu linky, která je italské výroby a patří mezi nejkvalitnější výrobky svého druhu, se odbude v nejbližších dnech.
„Je to takový mercedes mezi ostatními linkami. Ta naše naplní průměrně i tisíc plechovek za hodinu. Technici slíbili, že zvládne i patnáct set,“ říká majitel pivovaru Radas Radús Mohyla, který vidí výhodu ve výrobě plechovkového piva oproti sudům.
„Plechovky se nevracejí, putují pouze tam. Sudy musí tam a pak zpět. Plechovka je také ekologický obal. Linka je bude balit do kartonů po dvanácti kusech,“ říká Mohyla a dodává, že neví o žádném jiném minipivovaru, který by měl podobnou linku na plnění piva do plechovek.
Nad pivem bdí zkušený sládek, který pomáhal stavět pivovary v zahraničí
Sládek pivovaru Radas Martin Vrba vidí další obrovské výhody linky, že oproti třeba linkám na plnění piva do lahví ji může obsluhovat méně pracovníků a také to, že je plně linka na plechovky plně sanitovatelná.
„Dokážeme u linky vytvořit aseptické prostředí bez rizika kontaminace piva a výrobku. Zajistíme tak kvalitu výrobku od začátku do konce,“ říká muž, který kdysi dávno začínal vařit pivo v pivovaru Radegast a potom téměř třicet let pomáhal stavět malé pivovary v zahraničí.
Prakticky po celé Evropě, ale třeba i v Sýrii či Turkmenistánu.
„Hodně ale také v Itálii, kde jsem i pár let žil. Teď bydlím opět v Čechách a pravidelně sem do Stříteže jezdím kontrolovat a vařit pivo. Je to pro mě příležitost se velmi pravidelně vracet zpět do svého rodného kraje,“ říká sládek pivovaru Radas, který se vyučil pivovarnictví v plzeňském pivovaru.
Plechovky zamíří do řetězců, maloobchodu, hospod i do zahraničí
Plechovkové pivo bude pivovar ze Stříteže dodávat do obchodních potravinářských řetězců i do maloobchodní sítě, do gastronomických provozů, hotelů i restaurací.
„Čas ukáže, jaký bude o piva zájem a kam až budeme moci tedy plechovkové pivo dodávat. Pivovar Radas už dříve dodával své pivo do polských a slovenských restaurací, určitě tam budeme zkoušet dodávat i plechovky. A trh ukáže, jestli se před námi neotevřou ještě jiné distribuční cesty, o kterých teď třeba ani nevíme nebo neuvažujeme. Ostatně exportní verzi obalu plechovek už máme připravenou,“ říká sládek Martin Vrba.
Linka na plnění plechovek může sloužit i dalším malým pivovarům
Majitel pivovaru říká, že služby jeho linky by mohli využívat i další majitelé minipivovarů, kteří by si ve Stříteži mohli nechávat stáčet do plechovek své pivo.
„Malé pivovary dnes v této době svádějí boj o odbyt svého piva stejně jako já. Prodávají to v petkách, sudy jim leží ve skladech,“ popisuje Radús Mohyla a jeho sládek Martin Vrba dodává, že zastává názor, že opravdu kvalitní pivo do petek nepatří.
„Jsou spotřebitelé, kteří upřednostňují petku, ale většinou jen z ekonomických důvodů. Ale kvalitní produkt by měl být stočený do kvalitního obalu a pro mne kvalitními transportními obaly jsou keg sudy, tanky, lahve a plechovky. Navíc prodej piva v plechovkách jde hodně nahoru,“ říká sládek Martin Vrba u nové, už napojené a zabudované linky na plnění piva do plechovek, kterou do pivovaru Radas přivezla firma před dvěma týdny.
Nová linka je způsob, jak se odrazit ode dna
Pivovar Radas tak prakticky zásadně mění distribuci svého piva. „Před koronavirovou krizí jsme dodávali pivo jen v sudech a jen do restaurací a hospod. Co jsme uvařili, to jsme prodali. Současná covidová krize nás totálně zasáhla. A linka je způsob, jak se odrazit ode dna,“ říká majitel minipivovaru, kterému opatření proti pandemii opravdu zastavila podnikání.
Na druhé straně se prý v této době zklidnil. „Najednou bylo méně stresů, nikdo nechtěl v sobotu přivézt pivo, protože mu došlo. S nikým se nemusím rozčilovat, že pivo pění nebo nepění. Klídek. Nic se neděje, nic se neprodává,“ říká sarkasticky v úřední místnosti svého pivovaru, který dokáže uvařit až dvacet tisíc hektolitrů piva za rok. Tím se řadí mezi ty větší minipivovary.
Co bude dál? Polovina hospodských se k profesi asi už nevrátí
Jak vidí oba muži pivovaru Radas budoucnost pivovarnictví v době, kdy nemocní na covid plní dramaticky nemocnice a kdy rozvolňování přísných opatření je v nedohledu?
„Dnes prožívají pivovary celorepublikový kolaps. A je jedno, jestli to je malý nebo velký pivovar. Hospody jsou zavřené, nepořádají se akce, nejsou festivaly, není nic. Jestli vláda rozvolní opatření v létě, nikdo neví. Polovina hospodských už se k tomu řemeslu zřejmě stejně nevrátí, protože se zadlužili a nemají peníze ani pro sebe, natož na nájmy hospod. A ti, které to existenčně nezasáhlo, tak říkají, že nemají jistotu, že budou moci normálně fungovat. Jestli budou hospodu provozovat jeden den, týden nebo měsíc, než ji znovu zavřou. Nikdo neví, co bude dál,“ říká Martin Vrba.
Lidé budou cenou plechovkového piva ze Stříteže mile překvapeni
Dodává, že stačil rok a návyky lidí se u pivařů dramaticky změnily. „Lidé začali pít ve velkém doma. Chodí si do obchodu pro plechovky, pro lahve a pijí doma. Ve čtvrtek jsou v jednom z řetězců slevy na pivo a kupují ho vesměs ženy. Ne že by doma pily, ale kupují je pro své muže. Aby měly doma klid, když jejich muž nemůže do hospody. Jistě čtete, jak se v době této krize zvýšil počet případů domácího násilí, lidé se doma hádají, protože ti lidé jsou pořád doma spolu. A ta žena pochopila, že pokud chce mít doma klid, tak svému muži raději koupí na víkend basu nebo dvě levného piva. A dokonce tím ani příliš nenabourá rodinný rozpočet,“ říká Martin Vrba.
Majitel pivovaru Radas Radúz Mohyla říká, že mu nová linka na plnění piva do plechovek umožní opět jeho pivo prodávat. Ale jaká bude jeho cena?
„Velmi přiměřená kvalitě, samozřejmě. A myslíme si, že zákazníci budou při srovnání s obdobnými pivy velice mile překvapeni,“ shodují se oba hlavní muži střítežského minipivovaru.