Historie a současnost Podřevnického pivovaru

Začátky našeho pivovaru se začínají psat v roce 2017. Tehdy se Michal Navrátil zbláznil do vaření piva, ke kterému později přizval své dva kamarády Tomáše Rašku a Michala Bahulu. Po nějaké době se nám v hlavách zrodila myšlenka založit vlastní pivovar.

Pro začátek se nám jako optimální volba zdála létající pivovar - létající nebo kočovný pivovar jak se tomu u nás říká je typ pivovaru, který nemá (zatím) vlastní vybavení na vaření piva. Pivo si vaří v pronajatém pivovaru dle své receptury a surovin, které si sám vybere. O distribuci se pak už starám sám. Létající pivovar bývá často přechodná forma před založením klasického pivovaru..

Veškeré recepty jsou naše vlastní. Tyto recepty testujeme a vylepšujeme v domácích podmínkách a až jsme spokojeni vydáme se do vybraného pivovaru uvařit ho naostro.
Zdroj:Podřevnický pivovar, 2019


Více na stránkách pivovaru

Podřevnický pivovar fandí domovarníkům

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:inZlin.czAutor:Veronika Jurčová

Michal Navrátil a Honza Česal jsou dlouholetí kamarádi a pár měsíců už i obchodní partneři. Na podzim spolu založili "létající" Podřevnický pivovar. Sebevědomé a chuťově bohaté Podřevnické pivo svrchně kvašeného typu můžete ochutnat už v několika zlínských barech a hospodách, ale i doma.

Podřevnický pivovar jste jen vy dva, nebo je vás víc?
Michal: Jsme čtyři. Honza Česal je finanční ředitel a stará se o papíry, Tomáš Raška má na starost rozvoz a prodej a Michal Bahula je můj souputník v receptech. Výroba piva mě zajímala vždycky. Svoje první jsem uvařil před dvěma lety doma na zahradě. Loni jsem zůstal delší dobu doma po operaci nohy, tak jsem se do toho víc ponořil a zkoušel. Honza už nějakou dobu podnikal, tak jsem se mu svěřil, že bych chtěl vaření piva rozjet trochu víc. Pomohl mi koupit kotel a tak to vlastně začalo. Od té doby spolu vaříme lepší a lepší pivo.

Jaké bylo první pivo, co jste uvařili? Bylo dobré?
Michal: Vaření piva je hodně alchymie. Stačí se malinko odchýlit od postupu a vznikne ti něco úplně jiného, než jsi chtěla. Ale kupodivu bylo. Uvařili jsme ho v říjnu doma u kamaráda v Želechovicích v Podřevnické ulici. Podle mikroregionu Podřevnicko vznikl i název pivovaru. Mělo hodně chmelovou chuť a bylo hutnější. Zajímavé je, že v tom baráku kdysi dávno bydlel prapředek Tomáše Bati František.
Honza: Dva měsíce pak leželo a čekali jsme s napětím na výsledek. A báli se (smích). A fakt se povedlo. Hned se taky rozprodalo a vypilo.

Dá se někde aktuálně ochutnat?
Michal: Druhá várka. Viena Ale. Tu jsme uvařili čistě z vídeňského sladu, použili jsme dva české chmely a jeden německý, takový zvláštně aromatický. Je to čtyřikrát chmelené pivo, zase trochu jiné než to první.
Honza: Objevuje se v Zelenáčově šopě, což byla první hospoda, která nás podpořila. Moc za to děkujeme. Pak v baru Indián, Moloko na Jižních svazích, v Garáži na Lesňáku, na Sokolovně ve Vizovicích a postupně se nabalují další.

Jste létající pivovar, kde vaříte?
Michal: Vaříme v Hanáckém pivovaru v Olomouci. Jeho majitel je taky ze Zlína.

Takže kapacitou omezení nejste? Máte kam růst?
Honza: Nejsme. Spolupráce je výborná a můžeme růst na desetinásobek toho, co vaříme teď.

A to je?
Honza: Vaříme v objemu 1000 litrů. Další várky už plánujeme navýšit, protože zájem je čím dál větší a víme, že pivo prodáme.
Michal: Jdeme stylem uvaříme - prodáme - až pak uvaříme další. Nechceme dělat zásoby. Nechceme, aby pivo někde leželo.

Jak moc experimentujete?
Michal: Od začátku vařím podle sebe. Nikdy jsem cizí recepty nestudoval, nechtěl jsem, aby mě to nějak ovlivnilo. A reakce jsou z 95 procent kladné.

Objíždíte jiné malé pivovary? Pro inspiraci?
Honza: V rámci svých jiných aktivit hodně cestuju, takže Michalovi vždycky nějaká piva dovezu, aby vyzkoušel.

Bečky prodáváte jenom do hospod, nebo se u vás dají na ochutnávku koupit i PET láhve?
Honza: Určitě. Z každé várky dáváme 30 procent do PETek, zbytek jsou sudy. Stačí se ozvat, klidně přes facebook, a na předání se domluvíme.

Jaká piva máte vy osobně nejradši?
Michal: Světlý ležák, IPU, APU, anglická karamelová piva...
Honza: Mě chutnají kyselá piva.

Teď jste na startu, Jaké máte plány dál?
Michal: Létající pivovar je pomalý a levný start. Nemusíš tolik investovat do zařízení apod. My jsme teď spokojení. Ale snem každého létajícího pivovaru je mít vlastní hospodu. Tak uvidíme.
Honza: Chceme podporovat domovarnictví. Není to drahé. Dobré pivo si může doma uvařit každý, a bude lepší, než jaká nabízejí obchodní řetězce. Počáteční investice je kolem 3000 korun. A uvaříš si to na sporáku. Potřebuješ jen velký hrnec, nastudovat si postupy a koupit extrakty. Když k tomu dáš místní vodu z vlastní studny, může to být paráda. Tak, jak si na Moravě umí člověk vypálit slivovici, měl by si umět i uvařit pivo. Rádi s čímkoli poradíme.
Michal: Schválně, dám ti hádanku. Kolik myslíš, že je potřeba litrů vody na výrobu 1000 litrů piva?

Netuším. Tipnu. Jednou, dvakrát tolik?
Michal: Pětkrát. Ono se to nezdá. Vodu potřebuješ nejen na vaření, ale i na ochlazování.
Honza: Takže kdy uvaříš svoje první pivo?

Letos určitě:). Díky za rozhovor

Plníme si sen, říkají zakladatelé zlínského „létajícího pivovaru“

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Ondřej Holubec

Před dvěma lety se doma zotavoval po operaci a napadlo jej, že si zkusí uvařit pivo. Pročítal odborné knihy i internetová fóra a krátce na to připravil na zahradě první várku. Michalu Navrátilovi se povedla a celý pivovarnický proces jej natolik uchvátil, že se o něj začal zajímat víc.

Poté, co potkal podobně nadšeného kamaráda Tomáše Rašku, domluvili se, že ve Zlíně vyzkoušejí nový koncept. A loni založili takzvaný létající pivovar.

„Je to druh kočovného pivovaru. Nemáme sídlo ani vlastní pivovarnické zařízení. Pro vaření si pronajímáme prostory Hanáckého pivovaru v Olomouci. Ale recepty, suroviny a postupy máme ve vlastních rukou,“ líčí Navrátil.

Pod značkou Podřevnický pivovar se zaměřují na speciální druhy piv. Často je obměňují, stejně jako hospody, kde jsou na čepu. „Pro nás je to splnění domovarnického snu,“ řekl Raška.

Právě z fenoménu domovarnictví jejich koncept vychází. „Tady na Zlínsku je to poměrně rozšířené. Lidí, kteří si doma vaří pivo pro svou potřebu, je překvapivě mnoho. Suroviny jsou dnes bez problémů dostupné a existuje řada metod, jak pivo uvařit, včetně těch jednoduchých,“ popsal Raška.

Založením „létajícího pivovaru“, podle anglického flying brewery,však parta zlínských nadšenců tuto aktivitu povýšila. Recepty stále dlouho pilují domácím vařením. Jakmile zjistí, že vytvořili pivo, které stojí za to nabídnout zákazníkům, vyrazí do pivovaru.

Svrchně kvašená a voňavá piva
Tento způsob je v regionu ojedinělý, přitom jde o nejsnadnější možnost, jak prodávat pivo pod vlastní značkou. „Jsme flexibilní, nevaříme ve velkém množství, takže jsme schopni každý měsíc či dva přijít s novým druhem piva. Takto můžete dělat i hodně netradiční věci a prakticky tak trochu zkoušet, co český spotřebitel zvládne,“ podotkl Navrátil.

S přáteli se snaží nabízet druhy piv, která nejsou v českém prostředí příliš běžná. Zaměřují se na svrchně kvašená piva a kladou důraz na to, aby byla chuťově bohatá a voňavá.

„Samozřejmě v lidech, kteří jsou zvyklí na svou tradiční desítku, to může vzbuzovat nedůvěru. Ale boom minipivovarů způsobil, že pivaři jsou dnes čím dál odvážnější,“ dodal.

Jejich konceptu je nakloněno i stále více zlínských hospod, pro něž to znamená zpestření nabídky. A daří se jim patrně přesvědčit i pivaře. Jejich první pivo, nazvané Pilsner Ale, se rychle vyprodává, připravené už mají další dva netradiční druhy.

Snaží se využívat i místní suroviny. „Slad bereme ze Záhlinic, výborné jsou české žatecké chmele. Abychom ale mohli experimentovat, pořizujeme i exotičtější chmele z USA, Austrálie či Nového Zélandu. Jsou chuťově pestré, mají nádechy ovoce, květin, různého koření,“ naznačil Navrátil.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.07.04.2019 07:272