Možná jste o něm slyšeli, možná ještě ne. Faktem ale je, že Podřevnický pivovar ve Zlíně už nějakou dobu funguje a dosavadní mozaiku průmyslových pivovarů obohacuje o nové netradiční přístupy a nové netradiční nápoje.
O tom, jak vše vzniklo a co do budoucna „létající" pivovar chystá, hovořil Tomáš Raška a Michal navrátil, který původně s nápadem uvařit si vlastní pivo přišel.
Co Vás vedlo k založení pivovaru?
Michal Navrátil - S myšlenkou uvařit si vlastní pivo jsem si pohrával už od roku 2010, jenom jsem nevěděl, jak se to dělá. Na přelomu roku 2015 a 2016 jsme si s kamarádem nechali udělat menší varnu, a dokonce dali dohromady i potřebné suroviny. P/ořád jsme se ale k vaření nemohli rozkývat. Teprve v roce 2017, kdy jsem ležel doma po operaci kolene, se s tím podařilo hnout. Začátky jednoduché nebyly. Vařili jsme u známého na zahradě v Želechovicích a výsledek chutnal všelijak. postupně jsme se to ale naučili a začali naše výtvory nabízet i dalším lidem. Tak byly položeny základy létajícího pivovaru.
Proč zrovna létajícího pivovaru?
Michal Navrátil - To je označení pro pivovary, které ještě nemají vlastní zařízení a pronajímají si jej od jiného pivovaru. Nejde o nijak staré označení, za jeho rozšíření stojí především pivovarníci ze Skandinávie, kde kolem roku 2005 vzniklo hned několik takových pivovarů. Kočovné pivovary jsou vlastně docela nedávnou záležitostí. Anglicky se jim říká gypsy brewery.
Jak vymýšlíte receptury? A testujete je přímo doma?
Michal Navrátil - Vaříme přímo doma, máme digitální varnu na vaření v menším množství. K vlastním recepturám přicházíme různě. Někdy mě napadne nějaká zajímavá kombinace i za pochodu, třeba když jedu autobusem nebo sedím v čekárně. Jindy to bývá ve frontě brainstormingu.
Kolik lidí se na fungování podílí?
Michal Navrátil - Jsme celkem čtyři. Já mám na starost hlavně receptury. Občas se na jejich vymýšlení podílí i kolegové, ale většinou máme role rozdělené. Jeden se stará o rozvoz, druhý oslovuje hospody, další dělá administrativu a podobně. Někdy ale všichni děláme tak trochu všechno.
Tomáš Raška - Moje role je spíš obchodní. Samozřejmě mluvím trochu i do toho, jak by pivo mělo vypadat, nebo co bych v něm chtěl cítit nebo ochutnat, ale spíš jsem přes marketing a nabízení těchto produktů.
Michal Navrátil - Zatím nás to ještě úplně neživí a každý z nás má vedle toho i jinou práci.
Předpokládám ale, že byste se tím do budoucna chtěli naplno živit...
Michal Navrátil - Určitě. Baví mě sledovat ten proces výroby, experimentovat a hledat nové příchutě. Pití tohoto piva je samozřejmě také super (smích).
Kde člověk může vaše pivo ochutnat?
Michal Navrátil - Vaříme v Hanáckém pivovaru v Olomouci a tam nemají hospodu, jen prodejnu. Naše pivo je jinak k dostání v různých hospodách. Ve Zlíně třeba v Zelenáčově šopě, v Garáž baru na Lesní čtvrti, v hudebním klubu Vrátnice v Rožnově pod radhoštěm nebo v Dobrém pivu v Uherském Hradišti.
Koncem srpna jsme poprvé byli i na dvou místech v Brně. Případně si lze naše pivo objednat, stačí nás kontaktovat přes facebook.
Tomáš Raška - Do budoucna plánujeme stabilně vařit dvě různá pivka současně...
Když oslovujete provozovatele podniků, jsou otevření ke spolupráci? Jaká je jejich reakce?
Tomáš Raška - Zelenáčova šopa s tím například neměla žádný problém. Vyšla nám vstříc jako úplně první. Provozovatelé mívají občas obavy, jak bude naše pivo přijato jejich stálými zákazníky. Na druhou stranu, pokud do toho s námi již šli, byli spokojení. Myslím si, že situace je lepší než třeba před pěti lety, kdy minipivovary začínaly. Lidé nevěděli, co od nich čekat. Dnes zjišťují, že nabízejí třeba chutnější a zajímavější piva než průmyslové pivovary.
Prý rádi obměňujete a vyrábíte speciály...
Tomáš Raška - To je pravda. Naše první pivo byl Pilsner Ale, pak přišla Waimea a další.
Michal Navrátil - Během posledního tři čtvrtě roku jsme uvařili už šesté pivo. A každé je úplně jiné. Pilsner Ale je například svrchně kvašená dvanáctka, odkvašená svrchně, ale s chutí velmi podobná ležáku. Waimea je svrchně kvašená jedenáctka z novozélandského chmele waimea. Pivo má sladově plné tělo s karamelovým podtónem.
Které z nich se nejvíc prodává?
Tomáš Raška - Zajímavé je sledovat, jaké chutě mají různé generace. Ta starší upřednostňuje klasická česká piva, takzvané ležáky, mladší generace je zaměřená spíš na svrchňáky a aromatičtější piva. U té Waimey se snažíme nakombinovat všechno. Řekl bych, že právě to mělo asi nejlepší ohlas. Každý si v tom našel to své. Jinak pro slad si jezdíme tady do Záhlinic, chmel bereme z oblasti Olomouce. žatecké odrůdy.
Jak zjišťujete, jestli lidem chutná?
Michal Navrátil - Do podniků občas chodíme a ptáme se. Stejně tak se ptáme i na festivalech, kde ho prodáváme. Využíváme různých aplikací, serverů, kde se piva hodnotí. Největší roli hraje facebook.
Vypadá to, že festivaly jsou jedním z vašich důležitých odběrných míst...
Michal Navrátil - To jen přes léto. Na slavnostech v Olomouci jsme nedávno vařili přímo před lidmi. V praxi jsme jim ukazovali, že i doma si mohou uvařit vlastní pivo. Kromě toho jsme prodávali ve Zlíně na filmovém festivalu a na Trnkobraní, vystřídali jsme několik pivních festivalů, například v Prštném nebo Lužkovicích.
Možná si díky vaši osvětě bude doma více lidí vařit pivo...
Michal Navrátil - Pár takových už je. I my to vlastně pořád ještě děláme. Když nás napadne nějaký recept, tak si ho nejdřív odzkoušíme v našem malém domácím pivovaru. Potom degustujeme a říkáme si, co by to ještě chtělo. Někdy docela trvá, než jsme s výsledkem spokojeni. Nakonec frčíme do Olomouce a necháme to uvařit ve větším.
Co plánujete do budoucna?
Michal Navrátil - Cílem je osamostatnit se a nevázat se na pronajaté pivovary. S naším cílem je samozřejmě spojená větší spolupráce s hospodami. Také chceme i nadále dělat skvěle chutnající piva, mít stálou nabídku a k tomu dělat navíc i pro Českou republiku netradiční speciály.


Na jednom místě
807 pivovarů
12.004 piv
8.736 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost Podřevnického pivovaru
Začátky našeho pivovaru se začínají psat v roce 2017. Tehdy se Michal Navrátil zbláznil do vaření piva, ke kterému později přizval své dva kamarády Tomáše Rašku a Michala Bahulu. Po nějaké době se nám v hlavách zrodila myšlenka založit vlastní pivovar.
Pro začátek se nám jako optimální volba zdála létající pivovar - létající nebo kočovný pivovar jak se tomu u nás říká je typ pivovaru, který nemá (zatím) vlastní vybavení na vaření piva. Pivo si vaří v pronajatém pivovaru dle své receptury a surovin, které si sám vybere. O distribuci se pak už starám sám. Létající pivovar bývá často přechodná forma před založením klasického pivovaru..
Veškeré recepty jsou naše vlastní. Tyto recepty testujeme a vylepšujeme v domácích podmínkách a až jsme spokojeni vydáme se do vybraného pivovaru uvařit ho naostro.
Zdroj:Podřevnický pivovar, 2019
Více na stránkách pivovaru


Podřevnický pivovar |
Zlínská pivní s.r.o. |
létající pivovar |
Zlín |
760 01 Zlín |
Zlínský kraj |
2018 |
Michal Navrátil |
Michal Bahula |
Michal Navrátil |
Michal Bahula |
Tomáš Raška |
+420 778 701 316 |
07416717 |
www.podrevnickypivovar.cz |
info@zlinskapivni.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.